Norskprodusert mat, i pose og sekk?
Norskprodusert mat, i pose og sekk?
Vi har et landbruk i Norge, som gir en selvforsyningsgrad på ca. 45 % (ca. 40 % korrigert for importert for importfòr) ifølge NIBIO https://www.nibio.no/nyheter/slik-bereg ... yningsgrad
Det er norske politiske partier som har bestemt landbrukspolitikken, som også har andre samfunnsoppgaver enn å produsere landbruksprodukter, som f.eks. spredt bosetting over hele landet med kort frakt av mat til befolkningen, opprettholdelse av kulturlandskapet og matsikkerhet.
Denne politikken kolliderer med enkeltes ønske om å la markedskreftene få utfolde seg, slik denne artikkelen av Lars Peder Nordbakken, økonom i tankesmien Civita, gir uttrykk for, sitat: "Et dagligvaremarked som domineres av få aktører og et overregulert landbruk, godt beskyttet bak høye tollmurer, motarbeider forbrukernes ønsker om mer konkurranse, større utvalg og lavere matvarepriser. "https://www.abcnyheter.no/stemmer/2024/ ... rebutikker
Så spørs det om det er mulig å få både i pose og sekk ved å la markedskreftene råde?
Slik jeg kjenner forholdene vil en avregulering av landbruket og opphevelse av toll-regimet vedrørende import ganske raskt avvikle landbruket i Norge, med de konsekvenser det får.
Egentlig er dette logisk, vi bruker jo regulering og toll-regimet for å verne om vår egen matproduksjon, slik mange land gjør på områder de vil beskytte mot import fra andre land.
Det er norske politiske partier som har bestemt landbrukspolitikken, som også har andre samfunnsoppgaver enn å produsere landbruksprodukter, som f.eks. spredt bosetting over hele landet med kort frakt av mat til befolkningen, opprettholdelse av kulturlandskapet og matsikkerhet.
Denne politikken kolliderer med enkeltes ønske om å la markedskreftene få utfolde seg, slik denne artikkelen av Lars Peder Nordbakken, økonom i tankesmien Civita, gir uttrykk for, sitat: "Et dagligvaremarked som domineres av få aktører og et overregulert landbruk, godt beskyttet bak høye tollmurer, motarbeider forbrukernes ønsker om mer konkurranse, større utvalg og lavere matvarepriser. "https://www.abcnyheter.no/stemmer/2024/ ... rebutikker
Så spørs det om det er mulig å få både i pose og sekk ved å la markedskreftene råde?
Slik jeg kjenner forholdene vil en avregulering av landbruket og opphevelse av toll-regimet vedrørende import ganske raskt avvikle landbruket i Norge, med de konsekvenser det får.
Egentlig er dette logisk, vi bruker jo regulering og toll-regimet for å verne om vår egen matproduksjon, slik mange land gjør på områder de vil beskytte mot import fra andre land.
Har jeg noen spesiell god grunn til å velge matvarer fra øst i hedmark og toten, fremfor Spania og Asia egentlig? Dere sluker jo hele skattebudsjettet, selv får jeg bokstavelig talt ingenting igjen. De jeg har fått noe igjen av er gatekjøkkene som selger Kebab og Hamburger og gode gamle grønnsaksbutikker. Kiwi, Coop og Rema kan legges ned, handlet der daglig i nesten 15år og gi penger der er som å kaste pengene i en brønn. Tar meg selv i å være nesten litt rasistisk, Kiwi virker jo ikke å ville meg godt?
Ja, mulige jeg nevner alternativer. Men det er uten at dere tar utgangspunkt i at 95% av forbruket mitt går til Kiwi, Coop og Rema. Og at jeg samtidig kommer negativt ut, i tillegg synes ting ellers bare blir vondt verre.
Produsere mat tror jeg ikke er en spesielt krevende oppgave, og har jobbet med matproduksjon selv om jeg ikke står på bondegården.
Produsere mat tror jeg ikke er en spesielt krevende oppgave, og har jobbet med matproduksjon selv om jeg ikke står på bondegården.
Nå skal de jo utbygge kornlagene....så da så, kan vi vel åpne for landbruksinport...går det gæli...har vi jo til grøt for noen år. De spiste jo grøt dag ut og dag inn før i tida.................................juppe skrev: lør mar 02, 2024 7:29 pm Vi har et landbruk i Norge, som gir en selvforsyningsgrad på ca. 45 % (ca. 40 % korrigert for importert for importfòr) ifølge NIBIO https://www.nibio.no/nyheter/slik-bereg ... yningsgrad
Det er norske politiske partier som har bestemt landbrukspolitikken, som også har andre samfunnsoppgaver enn å produsere landbruksprodukter, som f.eks. spredt bosetting over hele landet med kort frakt av mat til befolkningen, opprettholdelse av kulturlandskapet og matsikkerhet.
Denne politikken kolliderer med enkeltes ønske om å la markedskreftene få utfolde seg, slik denne artikkelen av Lars Peder Nordbakken, økonom i tankesmien Civita, gir uttrykk for, sitat: "Et dagligvaremarked som domineres av få aktører og et overregulert landbruk, godt beskyttet bak høye tollmurer, motarbeider forbrukernes ønsker om mer konkurranse, større utvalg og lavere matvarepriser. "https://www.abcnyheter.no/stemmer/2024/ ... rebutikker
Så spørs det om det er mulig å få både i pose og sekk ved å la markedskreftene råde?
Slik jeg kjenner forholdene vil en avregulering av landbruket og opphevelse av toll-regimet vedrørende import ganske raskt avvikle landbruket i Norge, med de konsekvenser det får.
Egentlig er dette logisk, vi bruker jo regulering og toll-regimet for å verne om vår egen matproduksjon, slik mange land gjør på områder de vil beskytte mot import fra andre land.
Create an account or sign in to join the discussion
You need to be a member in order to post a reply
Create an account
Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute