Etiopia på sammenbruddets rand

Svar
Varulv2468

Re: Etiopia på sammenbruddets rand

Legg inn av Varulv2468 »

Storoffensiven gikk i en mer logisk retning, TDF-styrkene har retirert langs B22-vegen mot øst i møte med et stort angrep av Fano militsstyrker og deretter på Amba-området nordvest for Debre Sina, dette tyder da på at det lanses massive angrep etter presist samme mønster som ved Weledi i august-oktober hvor TDF retirert opptil et par mil, for deretter å returnere med full styrke. Angrepet fra øst var bare et sirkus; kun byen Chifra var tatt, ingenting om Bati som forbli omstridt.

Hva som er problemet for de føderale styrkene er at TDF har rom, en dybde som kan enten drukne ned et angrep - eller styre det inn i dødelige feller som sett ved Weledi. Det er kun A2-vegen og B21-vegen som utgjør det krigsvitale strategiske territoriet for TDF. Det eneste stedet dette kan trues er fra Afarregionen i øst. Og det er ikke store styrker der. Jeg tviler meget seriøst på om Abiy har fått mange flere menn med seg, det virker som at bare titusener hadde marsjert ut og sluttet seg til trolig bare 200,000 til 300,000 menn og kvinner som er splittet i minst ni frontavsnitt, av dette på tre fronter som ikke kan støtte hverandre. Så det eneste de kan gjøre er å bare pøse rett på, og deretter prøver å utmanøvrere TPLF-styrkene.

I det minst ser det ut som at de gjenværende ENDF-styrkene nøler meget sterkt med å ta seg opp i fjellene mot Dessie, og det med rette fordi de kan være den eneste gjenstående resten av den føderale regjeringshæren. Den samme nølingen er ikke sett med militsstyrkene som bare går rett på, og disse kunne avansere meget langt, men det er et stort spørsmålstegn om det er nok logistikk og nok reserver for å bryte gjennom.

Men for TDF-offiserene er det ille i seg selv, de hadde ventet for lenge og tillatt ustanselig angrep på sine styrkene og kolonnene fordi TPLF-ledelsen ikke tenker militært eller strategisk. De kunne dermed lett få panikk og kan gjøre dumheter. Selv om de skulle vinne og slå tilbake storoffensiven, vil mye tid ha gått tapt, og deres ressursene vil ikke lenge være tilstrekkelig. Jo mer tid TPLF gir Abiy, jo flere menn og kvinner vil dø, det vil bli mindre ammunisjon, og jo flere vil sulte i hjel i Tigray.

Det er tredje gang siden Mekelle var befridd, at TPLF-ledelsen holdt tilbake TDF-styrkene og lot Abiy returnere med full styrke. Dette er ikke klok som krigsstrategi, da man bare høster mye død og lidelse, og dermed forverre konflikten.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

TPLF-ledelsen har et problem. De har håndtert krigen veldig dårlig. TDF-styrkene kan ikke holde stand, de er på retrett vekk fra Addis Abeba, det synes at Tanadalen-offensiven har gjentatt seg fordi de har gitt Abiy Ahmed for mye tid. Debre Sina er oppgitt, og hele fremstøtet på fem fronter drives tilbake. Dette kan ikke TDF-offiserene i det lengste aksepterte, deres styrkene og ressursene ødelegges av det politiske spillet i Mekelle der man stadig ville forhandle og stadig brukt disse som politiske brikker uten å oppnå noe som helst. Men Abiy Ahmed mister for mange menn, det eneste som fremmer fremgangen er arabiske dronefly.

USA har kommet inn i åpen konflikt med Saudi-Arabia og Emiratene som for første gang våget å trosse den amerikanske makten siden 1973, noe som blir latt merke til i Washington hvor mange folkevalgte og veteraner begynner å bli veldig sint på oljesjeikene som nektet å respektere Bidens beslutningen om at destabiliserende politikk omkring Rødehavet skal stoppes. Først kom kuppet i Sudan som støttes av oljesjeikene. Deretter den fornyet støtten til Abiy Ahmed, MBZ viser fingeren mot Vesten ved å sende alle hans armerte dronefly til Etiopia. Og sist oljeprisveksten som er det siste Biden vil da, det det er meldinger om at MBs i Saudi-Arabia og MBZ i Emiratene kan ha blitt vestfiendtlig og dermed vil utnytte deres makt for å beholde fritaket som Obama i ekstrem grov uforstand hadde gitt dem i 2015. Oljesjeikene nektet å innse - eller kanskje de ØNSKET DET - at den vestlige økonomien er blitt farlig sårbart pga. gasstilgjengeligheten og dermed må ha billig olje. Som nå er umulig, til voksende sinne i USA og EU.

I slutten må TDF innser at de kan snart ikke vinne en militær seier. For selv om de skulle knuse Abiy Ahmeds militæret, er den utenlandske militærstøtten av oljesjeikene som har demonstrert en meget karakterisk menneskefiendtlighet ettersom de ikke bryr seg om menneskerettigheter eller menneskeverd i det hele tatt - for sterk, for avgjørende. De risikere å ruinere seg uten å kunne vinne en avgjørende seier. Og dette skyldes TPLF-ledelsen som har for mange ganger gjort feil til voksende frustrasjon for TDF-offiserene. Det var en ufattelig stor feil å vente for lenge og ikke konsentrere seg om å dra rett til Addis Abeba. Forsøket på å ta Mille hadde kostet TDF altfor mye.

Det er ikke lenge utenkelig at Dessie kan faller. TDF har overstrekket seg fordi de ventet for lenge.

Første regel i krig; aldri gi din fiende tid. Dette har TPLF gjort en gang for mye.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

TDF-offiserene har kommet i samme situasjon som Hannibal og Maharbal, den gang hadde den karthagiske hærføreren mer eller mindre vunnet krigen, men kunne ikke presse hans seirer mot Roma for avgjørende avslutning - derfor kom Maharbal med ordene; "Hannibal, du vet hvordan å vinne en seier, men ikke hvordan å utnytte den". TPLF-ledelsen kan ha ødelagt TDF-styrkenes evne for å vinne krigen, de hadde holdt tilbake altfor lenge og hadde ventet for lenge mens Abiy Ahmed får sterk støtte fra de dype rasistiske oljesjeikene. Da de relansere offensiven, var det for sent, de hadde sløst bort for store ressurser mot Afarregionen og Erdogans militærstøtte med TB2-dronefly har blitt fatalt, et stort antall militærkjøretøyer har blitt tatt ut. Den brede femfrontsoffensiven feilet fordi styrkene hadde blitt holdt tilbake for lenge.

Nå retirerte TDF-styrkene i full fart oppover A2-vegen og kommer sannsynlig til å forskanse seg omkring Dessie, for hvis de miste dette viktige området, vil de aldri få tilbake muligheten for å vinne krigen, og må dermed stolt på muligheter om et vestlig inngrep, som er blitt usannsynlig fordi det er en alvorlige krisetilstand i USA og EU. I slutten risikert TPLF-ledelsen opprør og eventuelt militærkupp fordi de hele tiden har aldri ønsket å ødelegge Etiopia, og dermed holdt tilbake altfor lenge. Gang på gang overvurderte de sine kapasitetene og har lansert for mange offensiver som enten stoppes eller blitt slått tilbake, selv da man var langt overlegent sine motstanderne innenfor kampvilje, disiplin og taktikk.

Man skulle allerede i sommeren ha innsett at det ikke er mulig å forhandle med Abiy Ahmed. Ennå har TPLF fram til slutten på november håpt på en forhandlingsløsning uansett Abiys skjebne. Dette kan ha kostet det tigrayanske folket meget dyrt.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Nå er Dessie i fare, total kollaps! Alle vinninger i november forsvinne i løpet av få dager, de føderale styrkene har nådd Kemise mens Fano-militsstyrkene rykker nedover B21-vegen. Nå er det snart umulig for TDF-styrkene som etterlatt seg plyndrede land, å holde stand, og de taper også kontroll over B22-vegen mot vest. De risikere å miste alle vinninger helt siden sommeren som hadde kostet dem tusenvis av falne, og vil bli presset tilbake til regionsgrensen hvor de risikere å sulte i hjel.

TPLF-ledelsen har gjort det; de har ødelagt seg selv. De hadde valgt å vente, gi Abiy sjanser, og deretter rotet det til gang på gang fordi de hele tiden hadde skjulte hensikter for sitt egne folk som nå trolig har mistet all håp om å vinne en rask seier - nemlig at de vil ikke ha en militær seier eller beseire sine fiender i napoleonisk mentalitet, istedenfor hadde de stadig valgt å prioritere forhandlingsløsning for å beholde både Etiopia og Tigray i den samme pakken. Nå sitter de med ingenting, og hundretusener av menn og kvinner skjønner ikke hvordan det kunne gå galt, mens TDF-offiserene skjelver i sinne over å ha blitt hindret av sine politiske overherrene.

For en krig; hyperarrogante tigrayanske politikerne mot en galning støttet av nasjonalistiskhysteriske krefter. Etiopia er fortapt.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Dessie kommer til å falle. TDF-styrkene har helt kollapset, de retirert for full fart rett tilbake til grensen mot Tigray. Krigen er over for TPLF, de vil aldri kunne vinne krigen på egne hånd mer. Abiy derimot har opplevd et mirakel som ingen så kommende, ikke på grunn av droneflyene eller militsstyrkene, men på grunn av TPLF-ledelsens feilhandlingene.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

De føderale styrkene er bare få kilometer fra Kombolcha, mye tyder på at Dessie vil falle. Og med det; har tigrayanerne i realiteten tapt krigen. Det tok lang tid og mye ressurser for å ta Dessie, dette får TDF ikke tilbake.

Helt siden krigen startet har tigrayanerne opplevd at de har dyktige offiserer, men en politisk ledelse som stadig rotet det til gang på gang. Etter Mekelle var tatt, skulle man konsentrere seg om å ta seg fram til Sudan eller Djibouti. Men Vestlandet blir latt være, Badme måtte selvsagt sikres først - men det hindret ikke besluttsomme avansementer mot vest. Og da Afarregionen invaderes, var TPLF interessant på å kutte en handel med afarfolket bare for å bli forrådt av de eldre og regionregjeringen. De stoppet. Og siden invadere de Amhararegionen og startet en offensiv mot Tanadalen under uklare omstendigheter, trolig for å slå ut Amhararegionen. Så stoppet denne. Deretter tok de Dessie. Men de hadde lite logistikk med seg, og et vindu på flere dager da veien mot Addis Abeba sto åpent, var sløst bort - i tre uker holdt TDF tilbake mens et nytt angrep mot Djibouti ble lansert.

Dette er ikke dyktig strategisk ledelse eller en effektiv krigsledelse. TPLF vil ikke vinne krigen, de søker ikke militære løsninger eller humanitære redning, de søker heller ikke en gjenopprettelse av Tigray i sin helhet, de har latt befolkningen i Vestlandet utryddes - og de søker ikke avgjørende militære seire. Istedenfor, de søker å fortsette med integreringen av Tigray i Etiopia og deretter vil eventuelt returnere til deres makt i 2018, dermed ser man stadig at de føre krig som et politisk spill. Men de glemte det viktigste; Abiy Ahmed er gal. En gal mann som er ikke mulig å forhandle med eller å gjøre politiske "deal" med, akkurat som Trump i USA som politikerne fant ukontrollert i 2017-2019.

Nå sitter de i en alvorlig krise, det er tross alt grenser - de har ikke lenge nok ammunisjon og brensel, krigsbyttet ved Dessie kunne ha reddet dem, men dette har blitt sløst bort.

Det er mulig at et militærkupp kan skje i Mekelle nå som tigrayanerne har gjennomskuet TPLF-ledelsen som proetiopisk.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Det var det.

Dessie er tatt tilbake. Nå har TDF garantert tapt krigen. Abiy Ahmed hadde gamblet på at MBZ i Emiratene og Erdogan i Tyrkia vil redde ham, men han hadde også gamblet på at TPLF vil lytte på USA og AU og dermed stoppe opp i en kritiske fase i november 2021. Nå trenger Abiy bare å invadere Tigray og fullbyrde folkemordet eller sette den under omringning for å sulte ut befolkningen som kan være i sjokktilstand som så mange verden rundt, over at en "taktisk retrett" har blitt en av de verste nederlagene i Etiopias historie.

Alt dette skyldes TPLFs politiske ledelsen som har sløst bort all håp.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

TDF-styrkene er ikke slått ut, de snudde på tiøringen og stormet B22-vegen på en bred front, tok Abiy Ahmeds styrkene i total overraskelse den 12. desember. Ifølge TPLF hevdet de å ha slått ut "80,000 soldater", det er sannsynlige den reelle styrken på B22-vegen. TDF tok tilbake alt det tapte og presser seg oppover B22-vegen mot Debre Zebit-området. Med dette har Abiy Ahmed mistet hammeren han trenger for å avansere nordover, og det hadde vist seg at hans styrkene fra sør kunne ikke hamre seg gjennom det sterke forsvaret ved Weldiya hvor 100,000 menn hadde nytteløst angrepet i oktober 2021. Styrkene fra vest skulle omgå dette forsvaret eller gir den nødvendige numeriske styrken. Nå er disse borte, trolig en tredjedel av alle mennene Abiy hadde satt inn, er utenfor rekkevidde. Mye av det gjenvunnet landet har blitt systematisk plyndret av TDF som tok med seg alt av verdi - de ignorere verdisaker til fordel for mat, medisin og nødvendighetsartikler - og logistisk sett har det blitt meget krevende for å føre 150,000 mann mot nord fra Addis Abeba, spesielt ettersom flesteparten er mobiliserte sivilister uten mye mat med seg.

Retretten var hendt under god orden, og motangrepet oppover B22-vegen signalisert at TDF var ikke desimert på slagmarken. Det er mulig at TDF vil lansere et nytt motangrep som kan gjenvinne byen Dessie fordi ved å svekke de føderale styrkenes venstre flanke har de fått en åpning mot sør på fjellene der det raser voldsomme kamper. På nytt er de føderale kommet på lavere lend i møte med TDF som kan skyte ned på dem, og dette skjer utenfor rekkevidden for de utenlandske droneflyene fra Emiratene.

I EU virker det som at flere land med full overlegg sabotere den vestlige responsen på folkemordet mot tigrayanerne og den pågående konflikten hvor alt fredshåp har blitt lagt død av kronprins MBZ i Emiratene som har påtatt seg USAs sinne. Et av disse landene er Norge hvor en korrupsjonsskandale omkring Bondevik avslørt at Norge kan ha fått "den franske syken". Frankrike er på verdenstoppen for korrupte tilstander innenfor det politiske etablissementet - alle eks-statsministre og presidenter har fått korrupsjonsanklager mot seg - og disse var beryktet for å beskytte sine egne med alle midler. Norge ser ut til å ha gjort det omkring Nobelkomiteen. Da er Nobelkomiteen kastet inn i suspekte omstendigheter.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Uten hammeren fortsetter Abiy Ahmed hans storoffensiv med ambolten, hans styrker avansert videre mot Weldiya, men under meget kraftige kamper der hver eneste meter betales med blod, og fra Afarregionen har han hentet fram en mindre hammer. Han hadde prøvd å tvinge seg fram til Kobo nord for Weldiya, men endt opp med å miste for mange menn - så han i 17. desember forsøkt å ta seg fram til Alamata. Igjen var forsvaret sterk, og dette fulgt til flere flyangrep på byen Alamata hvor dusinvis ble drept, minst 28 sivilister bare under et enslig angrep.

I mellomtiden hadde TDF-styrkene presset seg fram til Debre Zeit-området i sørvest, da ment det at B22-fronten har blitt sikret. Dermed kan TDF-styrkene konsentreres mot et nytt frontavsnitt. Det virker som at de føderale styrkene er meget farlig sårbar langs A2-vegen ettersom TDF har stillinger på høyere lend. Hvis TDF ta tilbake A2-vegen, vil de dermed kunne nå Chifra-området. For det ser ut at det er der Abiy vil ha hans schwerpunkt (helt sikkert en NATO-utdannet tyrkisk general som leder storoffensiven), i et ønske om å kutte av hele TDF-hæren omkring Weldiya, tilsynelatende uten å realisere at vinningene i sør var hendt uten sterk motstand. Dette kunne TDF-offiserene ser.

I mellomtiden må Vesten gjøre noe med oljesjeikene, i særpregenhet MBZ i Emiratene som er blitt ukontrollert for USA. Etiopia er blitt en gjentagelse av Jemenkatastrofen. Abiy Ahmed nå prøver å avslutte fredsfremstøtet og deretter saboterte AU fra innsiden, noe som fikk vestlige til å realisere at så lenge støtten fra oljesjeikene fortsetter, er det helt umulig å få en diplomatisk og deretter politisk løsning. TDFs nederlaget skulle ha fått Abiy til å søle en politisk avslutning på hans kriterier, men han vil fremdeles utrydde Tigray.

Og fra Vestlandet kommer det meldinger om at dødens marker fra Kambodsja har blitt gjenskapt, væpnede sivilister massakrert tigrayanerne og overtok disses boliger og åkre i en utryddelseskampanje.

MBZ og MBS må arresteres. De to oljesjeikene er blitt en trussel mot menneskeheten.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

TDF retirert i full panikk fra B22-vegen uten å ha blitt avgjørende slått på vestfronten, det kan da bare betyr at deres strategi om å stoppe avansementet mot Weldiya har slått feil; og i 19. desember vist det seg at de føderale styrkene har klart å presse seg fram til Weldiya - full kollaps, på bare 36 timer har TDF mistet kontrollen over østfronten og måtte retirert fra vestfronten.

Nå har TPLF-ledelsen mistet alle vinninger i Amhararegionen. Abiy Ahmed kan dermed avansere inn i Søndre Tigray. Fra Vestlandet er det kommet meldinger om at det systematiske folkemordet på det tigrayanske folket har startet. Vi kommer til å vente oss systematisk utryddelse for hender på horder av væpnede sivilister i løpet av de neste ukene uten at Vesten gjør noe - fordi styringspartiene i Norge er villig til å tillate et folkemord for å beskytte Nobelskomiteen. NATO er bundet ned på føttene og hendene av den russiske trusselen, og USA er uten av stand til å intervenere pga. Taiwansituasjonen og den indre ustabiliteten.

TPLF-ledelsen har tapt; de har gjort en ufattelig stor feil ved å vente i tre uker da de kunne slå seg gjennom til Addis Abeba og avslutte krigen, nå risikere de en langvarig krig - eller et folkemord. Og mye tyder på at Abiy Ahmed og MBZ i Emiratene med tillatelse fra Xi Jinping og Erdogan vil utrydde Tigray for alltid.

Fem til syv millioner skal dø.

Alt for Nobels skyld.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Men folkemordet vil ikke bli glemt. Abiy Ahmed er død. Og alle som støtter ham - vil merke Vestens raseri over et nytt Holocaust om flere år. Det eritreiske folket, emigranter inkludert, vil være fortapt ved å være håpløst knyttet til et folkemord på deler av sitt egne etniske folk. Etiopia vil aldri kunne reise seg etter Abiy Ahmeds vanvidd. MBZ i Emiratene er ferdig, vi vil huske, han vil få Saddam Husseins skjebne.

For Vesten vil overvinne alle vanskene i de etterfølgende årene - og da vil regnskapets oppgjør kommer for den anti-vestlige fronten etter Russland kapitulere og overga seg på USAs nåde - dette er forutsagt. Etter dette, vil Vesten ikke lenge ha noe illusjoner.

For Afrika vil folkemordet i Tigray være dødsstøtet for afrikansk selvstendighet som en ansvarlig verdensaktør.

Det er over. Og Nobelkomiteen må avsluttes en gang for alle.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

TPLF-ledelsen synes å ha kapitulert; de erklært at de nå oppgi alle erobrede områder utenfor Tigray "for å gi freden en sjanse" og ser ut til å ha gitt opp all håp om retur av Vestlandet og grenselandet i nord. For TDF-styrkene må dette ha vært et ufattelig voldsomt slag mot disses moral, ikke så mange uker før hadde de seieren innenfor rekkevidde og var i ferd med å komme i synsvidde av Addis Abeba. Så fikk de haltordre og senere retrettsordre, oppgav grunn som titusener hadde ofret liv, lem og blod for i juni til oktober. Så mange som 100,000 kan ha blitt drept under TDF-offensiven inn i Amhararegionen i tre separate fremstøt - under noe som nå forminner å være meningsløst for begge sider. TPLF vist seg å være direkte elendig i krigsledelse mens Abiy reddes av amerikansk sendrektighet og oljesjeikenes troløshet.

Men det er ikke sikkert om Abiy Ahmed vil slutte fred med TPLF, han er villig til å begå folkemord i ytterst fall, og man hadde lært fra før at denne galningen er ikke mottagelig for fornuftige argumenter.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Abiy Ahmed vil ikke forhandle. Han aktet å ta seg fram til Mekelle med omfattende støtte av droneflyene som bombet og bombet. TDF-styrkene er dels kommet i oppløsning, de ustanselige flyangrepene har blitt for mye, og mange retirere sammen med sivilfolk ut av Waja-området som utgjøre hele Søndre Tigray. Så langt lite konkret om overgrep på sivilbefolkningen som bli tilbake. Dessuten tror jeg TDF-styrkene har mistet for mye ammunisjon og krigsmateriell under offensivene siden sommeren, slik at de presise flyangrepene har blitt for mye.

Først når de væpnede sivilister kommer, vil vi se om Abiy aktet å utrydde tigrayanerne, men forhåpentligvis vil de lette seirene motivert ham om å la være, og heller sette inn et Quisling-regime i Mekelle. TPLF-ledelsen hadde spilt høyt, og de tapt meget høyt, det er helt sikkert at tigrayanerne nå er mektig oppjaget over de mange fatale feilene TPLF hadde gjort.

USA er sagt å ha presset TPLF til å retirere, nå sitter de med skjegget i postkassa etter føderale styrker gikk inn til tross for advarslene, og vant raske seirer mot en TDF-hær som ser ut til å ha blitt meget sterkt demoralisert.

Krigen er over om Mekelle faller for andre gang. TDF-styrkene har mistet for mange menn og kvinner, er fratatt mye av sin evne til å krige, og blitt sterkt demoralisert av sin egne ledelse som ødela disses kamp, dessuten er det nå 100 % umulig for Vesten å gripe inn, slik at Abiy Ahmed har fått hender frie - Putins krigstruslene kommer til å oppta all oppmerksomhet.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Abiy Ahmed valgt å stoppe etter å ha tatt Waja-området i søndre Tigray. Mye tyder på at USA hadde snudd 360 grad om da TDF-styrkene nærmere seg Addis Abeba, og deretter tillatt omfattende våpenstøtte og militærassistanse under en ide om at TDF må tvinges tilbake for å gi freden en sjanse, og deretter bevare Abiy Ahmed`s regime for å "stabilisere" Etiopia. Derfor stoppet Abiy, hans allierte stoppet så snart TPLF erkjente nederlaget og gav opp alle erobrede territorier, dog uten å få tilbake Vestlandet og Waja.

https://responsiblestatecraft.org/2021/ ... -ethiopia/

Dette er et usedvanlig kynisk og meget kortsiktig spill amerikanerne hadde drevet med, først forledet de TPLF-ledelsen til å holde seg i ro i tre kritiske uker, under påskudd om å tvinge fram fredsforhandlinger i møte med en sterkt motvillig Abiy, deretter tillatt de omfattende flytransport fra Emiratene og Tyrkia, og deretter tolererte de stadige flyangrepene til tross for at TPLF protestert ettersom samtalene tapt sin verdi. I slutten måtte TPLF retirert, deres muligheter om å vinne en rask seier hadde blitt helt ødelagt av deres egne arroganse - og tillit mot USA som en meglerpart, nå er det klart for alle at amerikanerne hadde spilt partene mot hverandre. Ingenting har blitt løst; Abiy har gjenvunnet det som var tatt fra tigrayanerne og fortsetter med å opprettholde blokaden av Tigray, så langt er det ingenting som tyder på at han vil tillatt nødhjelp.

Men i det minst er Abiy klart over at om han skulle invadere sentrale Tigray på nytt, kommer de væpnede sivilistene fra Amhararegionen til å gjennomføre utryddelse av tigrayanerne. Derfor har han stoppet for øyeblikket, og vil vente på et bedre alternativ for å eliminere TPLF en gang for alle, blant annet ved å fullbyrde et folkemord i verste fall. Men USA har mistet mye tillit; Abiy vet nå han kan manipulere amerikanerne med hans venner i utenlandet, og TPLF som er rådvilt med rasende TDF-offiserer og et motløst folk som trenger en anstendig ledelse, har innsett at deres tro på USA er sterkt malplassert. Kort sagt; i sitt iver etter å "rette ut" og "balansere" partene hadde amerikanerne glemt at de risikere å ha mindre innflytelsesmakt som en konsekvens.

Ingen vet hva som vil skje nå. TPLF har gode grunner til å mene de er helt alene og dette kan få dem til å age irrasjonelt mens Abiy Ahmed og hans allierte vil vente på den første og beste anledningen for å avslutte Tigray og presse USA helt ut en gang for alle, ved å utnytte amerikanernes egne arroganse. USA tok et umoralsk valg; de valgt å prioritere Etiopias overlevelse under et repressivt regime fremfor å ta et sjansespill - og det er mulig at Biden personlig hadde stått for dette. Det er ikke godt kjent at Biden var lite stemt for regimeendringspolitikk, og han hadde åpent kranglet med Obama om Gaddafis angrep mot Kyrenaika i øst da franske fly stoppet regjeringsstyrkenes avansementet.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »



Human Rights Watch er rasende. Denne menneskerettighetsorganisasjonen har sterk innflytelse i USA ved å bli anerkjent som en seriøs part, men de lot til å ha mistet all tålmodighet med Biden. I høsten 2021 var tigrayanerne i ferd med å vinne krigen da de presset seg fram til Addis Abeba, de hadde en god strategisk plan, og kunne velte Abiy Ahmed fra makten og skape nye forholder som på sikte kunne berge Etiopia. Men så ga TPLF fra seg initiativet og valgt å lytte på amerikanerne uten å realisere at Erdogan og Iran sendt droneflyer og ammunisjon til Etiopia med Bidens velsignelse. Og da disse kom under press, valgt de å retirere i desember 2021 som skildret i denne tråden med en løfte om amerikansk hjelp for å kunne slutte fred med Abiy Ahmed, da disse ikke vil bryte med Etiopia.

Det vist seg å være en katastrofe, Abiy Ahmed stoppet - men han var kommet i bunnløs gjeld til den nazistiskliknende ledelsen i Amhararegionen, som deretter begynte å mobilisere flere og flere menn som settes i trening. I virkeligheten hadde han bare kjøpt seg tid, han hadde stor tap under kampene i året 2021 og følt med rette at Vestmaktene vil reagere hardhendt, så han vil vente på den første og beste anledningen. Putins invasjon av Ukraina 24. februar 2022 var komme som en gudgitt gave fra oven for Abiy Ahmed, som kunngjort en våpenstillstand for å tillate forhandlinger den 24. mars, men etter hvert vist det seg at han ikke vil oppheve blokaden av Tigray og vil ikke gi viktige løfter til TPLF som mer og mer blir skeptisk.

Og sultekatastrofen fortsetter. Et estimat er at 125,000 har sultet i hjel hittil i Tigray, et annet at 150,000 hadde sultet i hjel og andre 100,000 av sykdom/helsesvekkelse - i september har det blitt regnet ut at mellom 300,000 og 600,000 mennesker har omkommet som et resultat av vanviddet som har fått Etiopia til å sprekke opp, økonomien har falt som en feil siden Ukrainainvasjonen samtidig som Abiy Ahmed mer og mer suget inn alt for å mate de stadige større og større hærene. I Eritrea rapporteres det om at mødre har blitt fratatt tenåringsbarn som tvinges inn i militæret som nok en gang utvides. Etiopia har blitt belånt, gjeldtynget og utarmet i løpet av året 2022, sultedøden er nå ikke bare i Tigray. Mangel på gjødsel, brensel og inflasjon har rammet Etiopia med full kraft. Etter bin Salman kuttet ned oljeproduksjonen har Etiopia blitt regelrett kastet ut i randen av oppløsningen, føderaladministrasjonen kan ikke lenge ha nok penger slik at delstatsadministrasjonene etter hvert overtok.

Og etter å ha samlet kreftene og trolig mobilisert over en halv million til en million menn - mange simpelt gikk til militærstyrkene bare for å fore sine familiene - startet Abiy Ahmed krigen på nytt i slutten på august 2022, dette besvares med en TDF-offensiv i sør, men da startet Eritrea en gigantisk invasjon bokstavelig talt. Over 1 million menn slåss mot hverandre siden 1. september, og angivelig 100,000 er sagt å ha blitt drept.

https://responsiblestatecraft.org/2022/ ... an-forces/

Det tigrayanske forsvaret kunne ikke holde ut i det lengste, groteske scener utspilt seg med menneskebølger, enorme horder av utsultede og utmattede menn i uniformer som er for stor for dem, slåss mot hverandre med enorm bitterhet, som gikk utover sivilbefolkningen på rundt 6 millioner som har mistet 300,000 døde i løpet av to år. Ved 14. oktober har forsvaret i nordvest kollapset, og byen Shire falt den 17. oktober, det meldes allerede om massemord på sivilister og systematisk plyndring.

Som et resultat av den russisk-ukrainske krigen og den vestlig-russiske konfrontasjonen med enorme globale ringvirkninger verden rundt, er Vestmaktene blitt maktløst, og dette gjør HRW rasende da de innså hva som sto på spill. Det er ingen som kan stoppe folkemordet på det tigrayanske folket, Abiy Ahmed har blitt en gallionsfigur for morderiske folk fra Amahararegionen og for Isias i Eritrea, som er fast besluttet på å utrydde all spor etter Tigray.

Jeg kan vanskelig se hvordan dette kan stoppes. Men så snart folkemordet fullbyrdes kommer Biden til å bli en merket mann i historiebøkene som Ford hadde blitt pga. Øst-Timor folkemordet.

Seks millioner mennesker.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Aldri trodde det kunne skje. Den politiske ledelsen i TPLF har kapitulert, de har valgt å overgi seg med en suspekt fredsavtale underskrevet den 2. november etter en ufattelig kort tid med samtaler mellom Abiy og TPLF, og den tre i kraft fra 11. november når TDF-styrkene skal avmønstres og levere fra seg tyngre våpen til de etiopiske ENDF-styrkene for de neste fire uker. I midten av oktober hadde forsvaret kollapset; etter tapet av Shire hadde ENDF-styrker avansert fram til de var bare få mil fra Mekelle, TDF-styrkene smeltet bort i alle kanter.

https://www.theglobeandmail.com/opinion ... tion-wont/

Tigrayanerne har blitt slått, beseiret, ydmyket. Den politiske ledelsen i TPLF har aldri gitt avkall på sine etiopiske ambisjoner og dette hadde mer enn noe annet saboterte det tigrayanske forsvaret og kampviljen, de valgt heller å ettertrakte sine etiopiske målsetninger fremfor å finne praktiske og realistiske målsetninger. Abiy har vunnet, men det er oppdaget at han har fått meget store problemer, økonomien i Etiopia er ødelagt; energikrisen har rammet etiopierne som en tsunami som opplever mye høyere brenselspriser enn før, inflasjonen har gjort de fleste valutaene for dyrt - amerikansk dollar har blitt uoppnåelig for den vanlige etiopieren - og klimakrisen har kastet store deler av landet ut i hungersnød.

Så det blir dermed nødvendig å slutte fred med TPLF snarest mulig, men det er et meget stort spørsmål om Abiys allierte vil respektere fredsavtalen og det er omfattende misnøye mot TPLF i selve Tigray. Abiy vil nemlig gjenreise status quo-tilstanden fra før krigen. Selv om over en halv million er død, hundretusener av soldater har blitt drept og skadet. Så mye som tre kvarterdeler av en million menn var på feltet i 2022, og disse brukt opp enorme ressurser som ikke kunne erstattes.

Folkemordtrusselen er ikke over.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Politikk - Internasjonal»