Amnesty sin rapport over Israels apartheid

Svar
Sisyfos

Re: Amnesty sin rapport over Israels apartheid

Legg inn av Sisyfos »

Keva skrev: søn mar 27, 2022 1:46 pm
Karatel skrev: lør mar 26, 2022 4:06 pm

Lynk erkjente at enkelte aspekter ved apartheid i Sør-Afrika mangler i det israelske systemet, blant annet forbudet mot samvær mellom raser.

På den annen side er det aspekter i Palestina som manglet i Sør-Afrika, som segregerte hovedveier, høye murer og et omfattende system av kontrollposter.

Lynk tok i bruk apartheid-begrepet etter at menneskerettighetsgrupper som Amnesty International, Human Rights Watch og israelske B'Tselem har begynt å bruke det om den israelske okkupasjonen.

https://www.aftenposten.no/norge/i/mBKe ... ntry=50536

Hvilke forhold israelske palestinere lever under og hvilke rettigheter de har, er noe som ikke angår forholdene for palestinerne i de okkuperte områdene.
Jeg synes apartheid-begrepet er veldig treffende, selv om systemet ikke på alle punkter er identisk med det sørafrikanske.
Begrepet er så absolutt treffende.

Og selv om vi har fått begrepet apartheid fra sørafrikansk apartheid, så er det ikke sørafrikansk apartheid som definerer hva som er apartheid og apartheidforbrytelser, men internasjonale konvensjoner.

Apartheid er definert i International Convention on the Suppression and Punishment of the Crime of Apartheid fra 1973, og i Roma-statuttene artikkel 7. Apartheid er også definert i vår egen straffelov § 102 (apartheidforbrytelser).

For eksempel sier Roma-statuttene i artikkel 7 (mine uthevelser):

Article 7 Crimes against humanity

1. For the purpose of this Statute, ‘crime against humanity’ means any of the following acts when committed as part of a widespread or systematic attack directed against any civilian population, with knowledge of the attack:

(j) The crime of apartheid;

2. For the purpose of paragraph 1:

(h) ‘The crime of apartheid’ means inhumane acts of a character similar to those referred to in paragraph 1, committed in the context of an institutionalized regime of systematic oppression and domination by one racial group over any other racial group or groups and committed with the intention of maintaining that regime;


Den norske straffeloven:

§ 102. Forbrytelse mot menneskeheten

For forbrytelse mot menneskeheten straffes den som, som ledd i et utbredt eller systematisk angrep rettet mot en sivilbefolkning,

j) innenfor rammen av et institusjonalisert regime basert på én rasemessig gruppes systematiske undertrykking og dominans over en eller flere andre rasemessige grupper begår en apartheidforbrytelse ved å foreta umenneskelige handlinger av samme eller liknende art som de som er omfattet av paragrafen her i den hensikt å opprettholde regimet, eller

k)begår en annen umenneskelig handling av liknende art som forårsaker store lidelser eller alvorlig skade på kropp eller helse.

Straffen for forbrytelse mot menneskeheten er fengsel inntil 30 år.


Knaxern

Legg inn av Knaxern »

Disse tøffe israelerne:




aicat

Legg inn av aicat »

Tidligere i denne tråden og i flere andre fora har vi fått høre at Amnesty-rapporten bygger på falske anklager og er uten troverdighet. Men nå kommer noen nye stemmer ppå banen.
"Fem tidligere EU-utenriksministre (for Frankrike, Storbritannia, Danmark, Finland, Slovenia) hadde nylig en artikkel på trykk i Le Monde, hvor de erklærte at de "ikke hadde annet valg" enn å karakterisere Israels undertrykkelse av palestinerne som apartheid.
Konklusjonen er ikke akkurat noen "bombe", rapporter fra fem ulike menneskerettsorganisasjoner har de siste halvannet årene konkludert med det samme. Hva sier så vår nåværende UM??
Fortsatt redd for å tråkke sionistregimet i Jerusalem og regimets forsvarere i Washingtom DC Anniken Huitfeldt??

Brukeravatar
Karatel
Innlegg: 6683

Legg inn av Karatel »

aicat skrev: fre okt 28, 2022 5:33 pm Tidligere i denne tråden og i flere andre fora har vi fått høre at Amnesty-rapporten bygger på falske anklager og er uten troverdighet. Men nå kommer noen nye stemmer ppå banen.
"Fem tidligere EU-utenriksministre (for Frankrike, Storbritannia, Danmark, Finland, Slovenia) hadde nylig en artikkel på trykk i Le Monde, hvor de erklærte at de "ikke hadde annet valg" enn å karakterisere Israels undertrykkelse av palestinerne som apartheid.
Konklusjonen er ikke akkurat noen "bombe", rapporter fra fem ulike menneskerettsorganisasjoner har de siste halvannet årene konkludert med det samme. Hva sier så vår nåværende UM??
Fortsatt redd for å tråkke sionistregimet i Jerusalem og regimets forsvarere i Washingtom DC Anniken Huitfeldt??
Dette lover ikke godt for Israel og Midtøsten, en urovekkende stor del av de israelske velgerne har gitt sin stemme til militante fascister og rasister.

"Ytre-høyre-alliansen vil:

Gi politikerne mer frihet til å vedta hva de vil, uansett om det er i strid med grunnloven.
Gi politikerne mer kontroll over utnevnelse av dommere.
Få slutt på palestinernes selvstyre i deler av Vestbredden.
Legalisere den formen for korrupsjon som Netanyahu står tiltalt for å stå bak.

Alliansens mest fremtredende politiker, Itamar Ben-Gvir, vil gi immunitet til israelske soldater og politi som skyter palestinere. Lederen for partiet som kaller seg Styrke til Israel, vil deportere rivaliserende politikere som han anklager for terrorisme.

Hjemme hos ham hang det ikke for lenge siden et bilde av Baruch Goldstein, mannen som i 1994 skjøt og drepte 29 bedende palestinere i en moské i Hebron.

– Det er på tide at vi blir sjefer i eget hus, sa Ben-Gvir onsdag morgen mens tilhengerne ropte «død over terroristene».

I en Netanyahu-regjering vil han kreve å bli minister for offentlig sikkerhet."


"Israel har rykket mange skritt mot det militante høyre, mener professor Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo.

– Hadde det ikke vært for at dette er Israel, så ville vi sagt at disse partiene er bortimot fascistiske partier med en rasistisk ideologi, sier hun."

https://www.aftenposten.no/verden/i/4oB ... -i-knesset

Hva sier Israels kristne støttespillere til dette?

"Ben-Gvir had also acted as a lawyer defending activists from Lehava, an anti-miscegenation group, which has called for the full expulsion of Palestinians and a ban on Christmas. It views churches as places of idol worship."

https://www.middleeasteye.net/news/isra ... outrageous

Nå er kristenfundamentalistene savnet her, skulle gjerne vite om de forsvarer og støtter dem som hater og motarbeider kristendommen.

Fordomsfull

Legg inn av Fordomsfull »

Ka9nen skrev: tir feb 08, 2022 4:12 pm Flere av de store demokratiske landene har vært tydelige i sin fordømmelse av Amnesty-rapporten.

"– Vi er ikke enig med denne terminologien, sier en utenrikspolitisk talsperson for Storbritannia.

– Vi er ikke enig med rapportens karakteristikk av Israel, sier Marise Payne, utenrikspolitisk talsperson for Australia.

– Vi anser ikke uttrykket «apartheid» å være passende i sammenheng med Midtøsten-konflikten. Den alvorlige kriminaliteten apartheid handler om en spesifikk kontekst. Vi avviser bruken av dette uttrykket på staten Israel, skriver Østerrikes utenriksdepartement.

– Jeg er forferdet over et slik sterk antisemittisk standpunkt og jeg fordømmer sterkt slike ensidige uttalelser, skriver Tsjekkias president Miloš Zeman.

– Vi avviser uttrykk som apartheid og et ensidig fokus på kritikk mot Israel. Det bidrar ikke til å løse konflikten i Midtøsten, sier Tysklands utenrikspolitiske talsperson Christopher Burger.

– Amnestys anklager er absurd. Dette er ikke språk som vi har brukt og ikke kommer til å bruke, sier Thomas Nides, USAs ambassadør i Israel.

– Vi avviser synspunktet at Israels handlinger utgjør apartheid, sier Ned Price, utenrikspolitisk talsperson for USA."

For Norge sin del er det mer vagt svar å få:
"Statssekretær Henrik Thune (Ap) sier at Norge «ikke uten videre» stiller seg bak anklagen"

https://www.timesofisrael.com/we-do-not ... apartheid/

https://www.australianjewishnews.com/sc ... ty-report/





https://www.reuters.com/world/europe/ge ... 022-02-02/

https://www.jta.org/2022/02/01/politics ... ibe-israel

Apartheid-lignende tilstander er et stort problem i midtøsten, utenom Israel, det er jo rett. Så litt rart at man ikke kommer med en rapport om "apartheid i midtøsten" eller lignende da. Blant annet har Hamas flere lover med harde straffer for de som f.eks selger eiendom til jøder. Og ellers vet vi jo at ikke-muslimer og "ikke-riktig-type" muslimer lever som andregrads borgere mange steder i midtøsten uten i nærheten av de samme rettigheter som andre.

Hyggelig å se at stadig flere tar avstand til hykleriet og ensidig overdrevne uttrykk og kritikk mot det eneste demokratiet i midtøsten.
Israel var jo også nær alliert med Apartheidstaten Sør Afrika, også militær og sågar også om atomvåpenprogrammet. Så en blir gjerne ikke noe overrasket at de opptrer rasistisk fremdeles. Desmond Tutu fortalte på en konferanse i Boston, se https://www.theguardian.com/commentisfr ... ans-israel

: «Jeg har vært veldig bekymret under mitt besøk i Det hellige land; det minnet meg så mye om hva som skjedde med oss svarte i Sør-Afrika.»

Noen år senere var han enda mer direkte. «Jeg vet på egen hånd at Israel har skapt en apartheid-realitet innenfor sine grenser og gjennom sin okkupasjon. Parallellene til mitt eget elskede Sør-Afrika er virkelig smertefullt,» skrev han i 2014 i en oppfordring til den presbyterianske generalforsamlingen i USA for å støtte sanksjoner mot Israel. "
Både Norge og Sverige er blitt kalt for en antisemittiske stater når de reiser kritikk av Israel og Sverige var i en undersøkelse - den minst antisemittiske staten i Europa. Alan Dershowitz omtalte Desmond de Tutu som ond og antisemittisk - etter Tutus kritikk av Israel.

Brukeravatar
lima
Innlegg: 38

Legg inn av lima »

Hva man kaller det er vel egentlig ikke så interesant. Israels politikk minner ikke rent lite om apartheid.De sitatene ka9nen kommer med viser hvor stor skyld disse landenes regjeringer fortsatt føler med hensyn til den grusomme behandling de europeiske jødene fikk i sine kristne hjemland i flere hundre år.
Skal Israel fortsatt eksistere som selvstendig stat må israelerne komme til en ordning med palestinerne. Den beste løsningen er vanskelig å se. Israel har med vilje skapt en situasjon på bakken som gjør det nesten umulig å finne en løsning som tilfredstiller begge parter.

Hadde Israel vært et fungerende demokrati, hadde antagelig dette vært l orden for lenge siden.

aicat

Legg inn av aicat »

Fordomsfull skrev: tir des 06, 2022 1:56 pm
Ka9nen skrev: tir feb 08, 2022 4:12 pm Flere av de store demokratiske landene har vært tydelige i sin fordømmelse av Amnesty-rapporten.

"– Vi er ikke enig med denne terminologien, sier en utenrikspolitisk talsperson for Storbritannia.

– Vi er ikke enig med rapportens karakteristikk av Israel, sier Marise Payne, utenrikspolitisk talsperson for Australia.

– Vi anser ikke uttrykket «apartheid» å være passende i sammenheng med Midtøsten-konflikten. Den alvorlige kriminaliteten apartheid handler om en spesifikk kontekst. Vi avviser bruken av dette uttrykket på staten Israel, skriver Østerrikes utenriksdepartement.

– Jeg er forferdet over et slik sterk antisemittisk standpunkt og jeg fordømmer sterkt slike ensidige uttalelser, skriver Tsjekkias president Miloš Zeman.

– Vi avviser uttrykk som apartheid og et ensidig fokus på kritikk mot Israel. Det bidrar ikke til å løse konflikten i Midtøsten, sier Tysklands utenrikspolitiske talsperson Christopher Burger.

– Amnestys anklager er absurd. Dette er ikke språk som vi har brukt og ikke kommer til å bruke, sier Thomas Nides, USAs ambassadør i Israel.

– Vi avviser synspunktet at Israels handlinger utgjør apartheid, sier Ned Price, utenrikspolitisk talsperson for USA."

For Norge sin del er det mer vagt svar å få:
"Statssekretær Henrik Thune (Ap) sier at Norge «ikke uten videre» stiller seg bak anklagen"

https://www.timesofisrael.com/we-do-not ... apartheid/

https://www.australianjewishnews.com/sc ... ty-report/





https://www.reuters.com/world/europe/ge ... 022-02-02/

https://www.jta.org/2022/02/01/politics ... ibe-israel

Apartheid-lignende tilstander er et stort problem i midtøsten, utenom Israel, det er jo rett. Så litt rart at man ikke kommer med en rapport om "apartheid i midtøsten" eller lignende da. Blant annet har Hamas flere lover med harde straffer for de som f.eks selger eiendom til jøder. Og ellers vet vi jo at ikke-muslimer og "ikke-riktig-type" muslimer lever som andregrads borgere mange steder i midtøsten uten i nærheten av de samme rettigheter som andre.

Hyggelig å se at stadig flere tar avstand til hykleriet og ensidig overdrevne uttrykk og kritikk mot det eneste demokratiet i midtøsten.
Israel var jo også nær alliert med Apartheidstaten Sør Afrika, også militær og sågar også om atomvåpenprogrammet. Så en blir gjerne ikke noe overrasket at de opptrer rasistisk fremdeles. Desmond Tutu fortalte på en konferanse i Boston, se https://www.theguardian.com/commentisfr ... ans-israel

: «Jeg har vært veldig bekymret under mitt besøk i Det hellige land; det minnet meg så mye om hva som skjedde med oss svarte i Sør-Afrika.»

Noen år senere var han enda mer direkte. «Jeg vet på egen hånd at Israel har skapt en apartheid-realitet innenfor sine grenser og gjennom sin okkupasjon. Parallellene til mitt eget elskede Sør-Afrika er virkelig smertefullt,» skrev han i 2014 i en oppfordring til den presbyterianske generalforsamlingen i USA for å støtte sanksjoner mot Israel. "
Både Norge og Sverige er blitt kalt for en antisemittiske stater når de reiser kritikk av Israel og Sverige var i en undersøkelse - den minst antisemittiske staten i Europa. Alan Dershowitz omtalte Desmond de Tutu som ond og antisemittisk - etter Tutus kritikk av Israel.
At en rekke vestlige land av politiske grunner velger å se en annen vei - fra de faktiske forhold er vi vel kjent med. Men for din egen del kan du jo i stedet prøve å falsifere / motbevise disse elementene Amnesty har kritisert i sin rapport og som har ført til den konklusjon at Israel de facto ER en apartheidstat.
Hert har du full frihet til å vise oss at du har motargumenter til Amnesty sin rapport som i din verden da tar feil ved å dokumentere at Amnesty og FN tar feil mht. disse 7 elementene:
1 - tvangsflytting av palestinere for å gi plass til jøder
2 - rivning av palestinske boliger under påskudd av at de er bygget uten tillatelse – jødiske boliger blir så og si nesten aldri revet selv om de flere steder på VB er satt opp ulovlig som såkalte utposter
3 - palestinere kan ikke bevege seg fritt eller slå seg ned i områder som kun er reservert for jøder (jamf. loven om « Admissions committees»)
4 - palestinere blir arrestert og fengslet uten lov og dom og kan holdes fengslet i lengre tid under såkalt administrativ fengsling
5 - palestinere innsatt i israelske fengsler utsettes for systematisk bruk av tortur – også barn
6 - palestinske ubevæpnede demonstranter skytes med skarp ammunisjon og drepes eller invalidiseres. Sniperne bruker bla. a. ekspanderende ammunisjon – forbudt å bruke i krig av et lands militære styrker
7 - palestinere straffes med bruk av kollektiv straff – forbudt etter bla. a. Genèvekonvensjonen og diverse MR-erklæringer – bla. a. EMK.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Midtøsten»