Hva er dine favoritt-filmmusikk?

Svar
Brukeravatar
Artaxerxes
Innlegg: 1868
Sted: TRONDHEIM

Re: Hva er dine favoritt-filmmusikk?

Legg inn av Artaxerxes »

Frank.N.Steen skrev: søn sep 25, 2022 12:09 pm På høy tid at Vangelis og Blade Runner (1982) soundtracket hentes frem.
Husker godt at når en endelig fikk sett filmen, så var det nok alt det visuelle, og ikke minst den storslagne og vakre musikken, som gjorde aller største inntrykk. Klart, ved senere besøk, startet jo bitene å komme sammen, og The Directors Cut forble en av de store favorittene i filmsamlingen.
Men selve soundtracket til Vangelis, er nok helt klart et av ytterst få, der stadig makter å gjenskape mye av den unike magien og stemning, kun ved å lukke øynene og høre det for seg selv, og enkelte ganger, så foretrekker man det, langt mer, enn det å se filmen i hop med scoret. Og det er i grunn svært få filmsoundtracks, som har greid å gi meg den type magiske lytteropplevelser, verken før eller siden.
Hva med de andre berømte soundtrackene til Vangelis?

Chariots of Fire:

En fin liten film, som vant Oscar for beste film, men ikke for beste soundtrack. Sånn sett i ettertid burde vel kanskje Raiders of the Lost Ark vunnet Best Picture, mens begge de filmene nok hadde sterkere soundtrack, av legender som Vangelis og John Williams, enn The French Lieutenant's Woman, med musikk av Carl Davis.



Hvis man ser hele den berømte åpningsscenen og følger med på musikken, så er den ekstremt stemningsskapende.


Musikken til Den franske løytnantens kvinne er jo fin, bevares, men har jo ikke de samme ikoniske kvalitetene.


Brukeravatar
Artaxerxes
Innlegg: 1868
Sted: TRONDHEIM

Legg inn av Artaxerxes »

Vangelis' tema til 1492: Conquest of Paradise er et mektig stykke musikk.



Den mer synth-baserte musikken til The Bounty fra 1984 er heller ikke verst.


Brukeravatar
Artaxerxes
Innlegg: 1868
Sted: TRONDHEIM

Legg inn av Artaxerxes »

Love Theme fra Blade Runner er også flott.


Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »

Artaxerxes skrev: man sep 26, 2022 2:02 pm Hva med de andre berømte soundtrackene til Vangelis?
Var innom Chariots of Fire soundtracket senest i fjor, og ble veldig skuffa. For min del, er selve hovedtemaet så gjennomført utspilt og overparodiert i alt fra film, tv, og nei, jeg har nå enda ikke sett filmen, men alt en får igjen når en hører det themet, er irriterende bilder av bælfeite tjukkaser som løper i sakte film på ei strand, eller noe slapstick ala Leslie Nielsen komedie. Selvsagt ikke Vangelis sin feil, men syntes Chariots of Fire soundtrackets beste spor, faktisk var Abraham's Theme, resten var søvndyssende og kjedelig, milevis unna mesterverket Blade Runner.

The Bounty soundtracket er derimot et jeg først oppdaget i år, og likte veldig godt kombinasjonen av det eksotiske og vakre, i hop med det faretruende, og veldig synd at et offisielt score enda ikke er utgitt på CD.

Guttorm123
Innlegg: 5307

Legg inn av Guttorm123 »

Har prøvd å google Karl Jenkins adiemus, men finner den ikke linket til noen film. Likevel vet jeg at jeg hørte denne første gangen i forbindelse med en film. Noen som vet noe om det?


Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »

Av band/artister, der etter hvert fant seg godt til rette i filmverden, er vel Tangerine Dream et av de som kom med et lydbilde, der av som skapt for de helt spesielle anledninger. Og er vel i grunn gjennom det formatet en fant veien til tyskernes unike sound, og må innrømme at en klart foretrekker filmsoundtrackene, fremfor de mer evigående "mediterende" ambient-elektronika skivene, tross av at enkelte har jo holdt seg meget godt, mens andre igjen, var dessverre bare 40 minutter med søvndyssende lyder, og for min del, gjorde de seg best som bakgrunnsmusikk.

Uansett, nok å velge blant av bandets filmbidrag, og går like greit for de man anser som noen av deres mest minneverdige og beste stunder:

Betrayal (1977)

Denne har jeg vært innom før, og da uten å vite at det var ei Tangerine Dream låt, og rimelig sikker på at det ble benyttet i utallige filmtrailere, særlig i The Warriors (1979).
Ikke så rart at den har blitt flittig brukt, da den innehar ei deilig blanding av mystikk og spenning, med det konstant pulserende themet i hop med litt kraut-rock aktige lyder, så ikke rart bandet ble hyra inn i mange filmer utover 80-tallet.
Dr. Destructo (1981)

Utover 80-tallet virket det som de gikk mer i retning tunge og seige synther, i hop med gitarer, og der i perioder minne jo veldig om Pink Floyds senere 70-talls album. Utrolig nok ble Thief scoret nominert til en razzie, men har i i ettertid blitt omtalt som kanskje bandets beste filmscore, og der fungerte jo utmerket som musikalsk bakteppe, i Michael Manns hardkokte krim-thriller Thief (1981).
Love on a Real Train (1983)

Viser bandet fra en langt mykere, varmere og mer drømmeaktig side, og dette ville de jo på mange måter fortsette med, i flere år fremover. Men få er like vellykkede som bidraget i drama-komedien Risky Business (1983).
Charly the Kid (1984)

Firestarter er kanskje ikke helt på samme høyde som nevnte filmer, men musikken, wow, så ufattelig vakker, ren og behagelig i lyder og stemning, synd dette albumet ikke er så lett å spore opp lenger, for kanskje noe av de mest avslappende og vakre de har noen gang lagd.
Mae's Theme (1987)

Få av deres filmmusikk er like drømmeaktig, romantisk og varm, som det Mae's Theme er i kult-vampyr filmen Near Dark (1987).
Betalte nok altfor mye, for ei brukt CD utgave for årevis siden, men det føltes verdt det, i det dette nydelige sporet ankom øregangene mine.
Running Out Of Time (1988)

Denne er vel litt i samme gate som themet de gjorde for Three O'clock High, året i forkant. Men Miracle Mile drar helt klart bedre nytte av den flotte melodien.

Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »

Planes, Trains and Automobiles (1987) er jeg usikker på om er mulig å få tak i ei fullstendig CD versjon, da flere av bidragene sikkert har blitt mikset og omgjort til å bli bedre tilpasset filmens scener. Likevel, det er vanskelig å ikke bli litt ekstra rørt av å høre igjen de sørgmodige men likevel beroligende instrumentale utgavene, og får nok sjekke litt ekstra nøye, før en vurderer å handle det inn. Filmen derimot, er og forblir en av mine store favoritter.

Modigliani (Lost in Your Eyes)

Power to Believe

Brukeravatar
Artaxerxes
Innlegg: 1868
Sted: TRONDHEIM

Legg inn av Artaxerxes »

Frank.N.Steen skrev: man sep 26, 2022 2:27 pm Av band/artister, der etter hvert fant seg godt til rette i filmverden, er vel Tangerine Dream et av de som kom med et lydbilde, der av som skapt for de helt spesielle anledninger.
Hva med denne?


Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »

Artaxerxes skrev: man sep 26, 2022 4:56 pm Hva med denne?
► Show Spoiler
The Keep har jeg til gode å se, for ikke å nevne finne i ei DVD/Blu-ray utgave, hvert fall fra alle de fysiske filmsjappene (alle er mer eller mindre borte vekk) en har besøkt, siste 20-25 årene.
Tror flere har nevnt noe om at Michael Mann har ikke vært spesielt glad i filmen, og dermed ikke gitt den særlig til oppmerksomhet i ettertid. Om det er sant eller ei, så tja, jeg kommer meg nok frem til den, før eller siden. Hatt den liggende i watchlista mi i godt over et tiår, men det tar tid å komme seg gjennom alt, og en må bare prioritere en film av gangen.

Det som derimot er litt interessant, er jo at Manns neste film, Manhunter (1986) hadde jo flere instrumentale låter (Michel Rubini) der har et Pink Floyd/Tangerine Dream aktig preg over seg, og kan banne på at det var noen som postet artikler (på gamle IMDb forumet) om at tyskerne skulle visstnok lage musikk også for den filmen, men at det enten kræsja med en annen de gjorde på samme tid, eller de ble rett og slett for dyre i drift for Mann, som i stedet gikk for ulike og langt mindre kjente artister og band, vel, hvert fall der og da.

Angående Manhunter, så har en alltids likt dens fine blanding av kjølige, urovekkende, drømmeaktige og langt mer tempofylte utvalg av musikk og artister.
På mange måter ei slags forlengelse av lyden fra ei episode av Miami Vice, bare denne gang uten Jan Hammers klassiske bidrag.


KansjeD

Legg inn av KansjeD »

Harold Faltermeyer - Axel F (1984) Beverly Hills Cop

KansjeD

Legg inn av KansjeD »

Fra filmen Dangerous Minds - Coolio - Gangsta's Paradise
RIP Coolio (1.Aug 1963 - 28.Sept 2022)


Corvus

Legg inn av Corvus »

Det meste av Hans Zimmers musikk til fantastiske Interstellar er stemningsfull så det holder. Passer perfekt til filmen og temaet i filmen.
Cornfield Chase er et høydepunkt.


Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »

KansjeD skrev: tor sep 29, 2022 7:09 pm Harold Faltermeyer - Axel F (1984) Beverly Hills Cop
► Show Spoiler
Harold Faltermeyer var jo nærmest en garanti for ei kul og fengende theme låter på 80-tallet, og hadde jo flere lignende ala Fletch (1985) og i hop med Jan Hammer maktet han å gjøre disse synth-instrumentalene, såpass uhyre populære og etterspurte, at for en tid, ble han vel nærmest ei popstjerne å regne.
Baksiden er jo dessverre, og ikke Harolds feil alene, men den grufulle Crazy Frog skiten, og lignende, pluss ringetoner da, rundt sommer-høst 2002, var den oppdaterte utgaven, over alt.
Likevel, den originale 1984 themet til Beverly Hills Cop, den er nå heldigvis fortsatt av typen der en kan like, i mindre doser, men bare det ikke blir for mye.

Er også veldig glad i soundtracket hans, til Arnold filmen The Running Man (1987), der særlig de oppbyggende, stemningsfulle og pulserende synth-låtene er jo herlige, komiske og bare knalltøffe. Savner slik musikk, der øyeblikkelig griper tak i deg, og setter standarden for resten av filmen.

Ler alltids når Jesse Ventura dukker opp som Captain Freedom "ARE YOU READY FOR PAIN? ARE YOU READY FOR SUFFERING? THEN YOU ARE READY FOR CAPTAIN FREEDOMS WORKOUT, YEEEEEAHHH!" og theme låta hans går i bakgrunnen. Burde ha blitt en hel serie med slike klipp, dessverre fikk ikke Ventura like mye tid her, som i den langt bedre Predator, også fra samme året.

Et soundtrack jeg gjerne skulle likt å hatt i samlingen, der det kanskje beste, ankommer senere ut, gjennom den fantastiske:

Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »

KansjeD skrev: tor sep 29, 2022 7:20 pm Fra filmen Dangerous Minds - Coolio - Gangsta's Paradise
RIP Coolio (1.Aug 1963 - 28.Sept 2022)
► Show Spoiler
Trist nyhet, og har mye gode minner til musikken hans fra rundt 1995-97, der nevnte slager og filmen Dangerous Minds gikk mye rundt 1996, og Coolio fikk jo også en kanskje ikke like svær hit i sommer 97, men See U When U Get There, og i hop med Tim Robbins/Martin Lawrence (en av få der ikke har Bad Boys navnet i filmtittelen jeg kan like med Lawrence) Nothing To Lose, bringer frem en del hyggelige minner.
Coolio gikk vel også til filmens verden, som skuespiller, ikke sett for mye, men han dukka jo opp i en flykaprings b-film action utgivelse, som tja, kanskje ikke var så mye å juble over, tross et interessant galleri med kjentfolk.

KansjeD

Legg inn av KansjeD »

Life of Brian - Always Look at The Bright SIde of Life


Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »

Savner den gode gamle Peter Jackson, blod, gørr og herlig komedie, det måtte bare bli bra.
Meet the Feebles var vel ei parodi av The Muppet Show, og ei forbanna god en også. Mye herlig mørk og nasty humor, men midt oppi alt, også noen ganske så fengende og slettes ikke gærne sanger:



Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »

Før South Park, så lagde jo gutta mye interessant film og ikke minst filmmusikk:

Når man først er inne på Kannibalfilm, kanskje litt mindre "humoristisk", men tross av alt det grusomme, så får man jo noe så ufattelig vakkert som kjenningsmelodien, der på ingen måte er lett å gjøre en klar over hva man har i vente, de neste 85-90 minuttene:

Samme komponist (Riz Ortelani) sto også for den vakre theme melodien i en annen lite hyggelig film, House on the Edge of the Park:

Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »

En kanal som har lagd mange herlige parodier på actionfilmer og deres kjente theme melodier.
Er man fan av 80-talls action og musikaler, er de jo et must.


Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »

Etter gårsdagens gjensyn med Scanners (1981), får en dra frem noe Howard Shore bidrag, der sjeldent skuffer, og tidlig ut setter i gang ei guffen og helt spesiell stemning, der kom godt til nytte i mange av David Cronenbergs sen 70 og tidlig 80-talls skrekk-thrillere:


Fritz_

Legg inn av Fritz_ »

Elsker musikken i "Truman show".

Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »

Goldfinger (1964) er nok den jeg regner som beste av Bond filmene, og ikke umulig at soundtracket også har en viktig grunn til nettopp den oppfatningen.
Umulig å unngå main themet sunget av Shirley Bassey, der er gåsehudfremkallende saker, men gårsdagens gjennom hør, og må si at den instrumentale og oppstemte "hard rock spaghetti western" utgaven, biter godt fra seg, og nei, slenger like greit ut begge to:


Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »

Duoen Mark Ryder og Phil Davies, leverte mye god og stemningsfull 80-talls filmmusikk, spesielt innenfor skrekk og sci-fi genrene:



Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »

Ble i går påminnet om den fine gjennomgående hovedtemaet fra den overlegent bedre Cannon filmen 52 Pick-Up (1986), og der eneste ting den hadde til felles med Chuck Norris eventyrfilmen Firewalker (1986), var altså at sistnevnte virket å være gjort av samme komponist, Gary Chang, og der ikke ulikt så mange andre artister, resirkulerte soundtracket litt her og der, men ja, skulle virkelig ønske at filmmusikken til nevnte solide krim-thriller, ble utgitt på ny.
Stemningsfull og likevel, tross alt det fæle som skjer, innehar den ei varm og tidvis romantisk 80-talls sound:

Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »

Så ufattelig mye vakker, berolignede og stemningsfull musikk, der dessverre stadig ikke er utgitt i ei offisiell CD utgave, men er overlegen mye av det som for lengst er ute på ulike formatet.

Vangelis har sikkert et mindre lass av lignende på vent, heldigvis fullt mulig å finne på nettet.



Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »

Etter to meget hyggelig gjensyn med The Thing (1982) og Ravenous (1999), får en legge inn to bidrag fra nevnte filmer og komponister:

Ennio Morricone - Main Theme (1982)

"Videoen inneholder mye spoilers"

Michael Nyman og Damon Albarn - Ravenous Main Theme (1999)

FjodorDVD

Legg inn av FjodorDVD »

Frank.N.Steen skrev: søn feb 12, 2023 4:29 pm Etter to meget hyggelig gjensyn med The Thing (1982) og Ravenous (1999), får en legge inn to bidrag fra nevnte filmer og komponister:

Ennio Morricone - Main Theme (1982)

"Videoen inneholder mye spoilers"

Michael Nyman og Damon Albarn - Ravenous Main Theme (1999)
Den husker jeg. Er det ikke litt av dialogen som går på norsk?

Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »

FjodorDVD skrev: man feb 13, 2023 11:19 am Den husker jeg. Er det ikke litt av dialogen som går på norsk?
"KOM DERE VEKK! DET ER IKKE EI BIKKJE. DET ER EN SLAGS TING!"

eller noe lignende blir sagt av en av nordmennene (han med rifla) tidlig ut åpningsscenen.
Mens Kurt Russells karakter MacReady, konstant omtaler nordmennene som "HEY SWEDEN!" og nei, synd 2011 prequelen ikke var all verden, og tror det skyldes at regissøren ikke fikk full kontroll slik Carpenter hadde med sin film. Noe med at det opprinnelig var ønsket å bruke minst mulig CGI og mest fokus på de nordiske skuespillerne/karakterene, men ja, kanskje en man kan legge til vurdering for et nytt besøk, men først vil jeg se igjen Howard Hawks originale The Thing.

Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »


Deilig musikk å høre på før en skal ut en kveldstur, med blodrød himmel og nei, noe med denne fine og drømmeaktige gitar-pop låta fra kult-filmen Night of the Comet (1984) som alltid har hengt igjen i øregangen. Hjelper på minnet om Catherine Mary Stewart i hovedrollen.

Skulle ønske en kunne fått tak mye av disse skrekk-sci-fi filmmusikk skivene, da det er så ufattelig mye fengende og tøffe bidrag, fra ulike navn.

Brukeravatar
Frank.N.Steen
Innlegg: 3879
Sted: Oslo

Legg inn av Frank.N.Steen »

Blir nok vanskelig å toppe Blade Runner, hvert fall i mine ører. Og tross mye forglemmelige spor, så inneholdt nå 1492: Conquest of Paradise (1992) et par perler her og der.
Men ingen maktet å matche den elegante, mørke og stemningsfulle:

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Musikk»