Hvor enkelt er det å semifaste? Veldig enkelt.

Svar
Megapixsel

Re: Hvor enkelt er det å semifaste? Veldig enkelt.

Legg inn av Megapixsel »

peraleks skrev: ons jan 11, 2023 10:43 am
Megapixsel skrev: ons jan 11, 2023 10:41 am
peraleks skrev: ons jan 11, 2023 10:21 am

Du kan uten problemer få det du trenger av fett fra havregryn, avokado, nøtter og frø og da igjen enummettet og flerumettet fett, den forkalkningen av årene man får av all det mettede fettet slipper man og.
Hvorfor skal man ikke få det gjennom fisk, animalske kjøtt-produkter og egg i tillegg til de du nevner?
Inntak av mettet fett er ikke farlig. Imidlertid anbefales det å begrense inntaket av mettet fett, siden høyt inntak er knyttet til økt LDL-kolesterol, som er en viktig risikofaktor for hjerte- og karsykdom.
Er du av typen som mener man bør begrense inntak av egg fordi det påvirker kolesterolet?
Merk deg at det er mye som tyder på at det ikke er mettet fett som er den store stygge ulven den har blitt stemplet som.

Texas_John

Legg inn av Texas_John »

peraleks skrev: ons jan 11, 2023 10:47 am
Texas_John skrev: ons jan 11, 2023 10:45 am
peraleks skrev: ons jan 11, 2023 10:39 am

Du kan gjerne lese din egen artikkel, start heller der du.

"Og mange eksperter - også i Norge – mener den samlede forskningen støtter de gjeldende rådene."
Det tar 20 år fra by forskning publiseres til kostholdsrådene endres. Jeg gir blaffen i hva myndighetene anbefaler. De anbefaler også ut ifra hva som er «klimavennlig», noe jeg definitivt gir blaffen i. Men du mener altså at artikkelen som ble publisert i British Journal of Sports Medicine som konkluderte med at «ideen om at mettet fett tetter igjen blodårene rett og slett bare er feil» er feil? Interessant
Kan ikke du først og fremst unngå å sette opp stråmenn.
At du ellers gir blaffen i generell forskning kom ikke som noe stort sjokk akkurat.
Prøv å få med deg det du leser: jeg gir blaffen i hva myndighetene anbefaler. Myndighetene har flere hensyn å ta i sine råd enn min individuelle helse. Forskningen sier uansett noe annet enn hva myndighetene anbefaler, som vist over.

peraleks

Legg inn av peraleks »

Megapixsel skrev: ons jan 11, 2023 10:47 am
peraleks skrev: ons jan 11, 2023 10:43 am
Megapixsel skrev: ons jan 11, 2023 10:41 am

Hvorfor skal man ikke få det gjennom fisk, animalske kjøtt-produkter og egg i tillegg til de du nevner?
Inntak av mettet fett er ikke farlig. Imidlertid anbefales det å begrense inntaket av mettet fett, siden høyt inntak er knyttet til økt LDL-kolesterol, som er en viktig risikofaktor for hjerte- og karsykdom.
Er du av typen som mener man bør begrense inntak av egg fordi det påvirker kolesterolet?
Merk deg at det er mye som tyder på at det ikke er mettet fett som er den store stygge ulven den har blitt stemplet som.
Var det det jeg skrev?

Nei det er ikke mye som tyder på det, det har vært enkeltartikler som foreslår at mettet fett ikke har den store skadepåvirkningen man tidligere har trodd, men det generelle rådet er fremdeles at man skal senke inntaket av mettet fett. Jeg forholder meg jevnt over i langt større grad til generell forskning framfor å cherrypicke artikler som støtter de tankene jeg eventuelt måtte ha.

En annen ting er dette med saltinntak. Et høyt inntak av salt øker risikoen for høyt blodtrykk, i tillegg til at det over tid kan skade blodårene som igjen bidrar til sykdommer slik som hjerteinfarkt, hjerneslag, nyreskader etc. Henholdsvis spesielt kjøttprodukter samt brød og kornvarer er de største kildene til salt igjen, andre saltkilder er og ost, smør, margarin, sauser, krydderblandinger samt diverse fiskeprodukter.
Sist redigert av peraleks den ons jan 11, 2023 11:27 am, redigert 1 gang totalt.

Henningsen

Legg inn av Henningsen »

Texas_John skrev: ons jan 11, 2023 10:45 am
peraleks skrev: ons jan 11, 2023 10:39 am
Texas_John skrev: ons jan 11, 2023 10:30 am
Les deg opp: Mettet fett tetter ikke blodårene https://forskning.no/mat-og-helse-sykdo ... ene/350628
Frøoljer er gift, styr unna.
Du kan gjerne lese din egen artikkel, start heller der du.

"Og mange eksperter - også i Norge – mener den samlede forskningen støtter de gjeldende rådene."
Jeg gir blaffen i hva myndighetene anbefaler.
Ja ja, du får slite med helsa som gamlingene pleier å si.

peraleks

Legg inn av peraleks »

Texas_John skrev: ons jan 11, 2023 10:58 am
peraleks skrev: ons jan 11, 2023 10:47 am
Texas_John skrev: ons jan 11, 2023 10:45 am
Det tar 20 år fra by forskning publiseres til kostholdsrådene endres. Jeg gir blaffen i hva myndighetene anbefaler. De anbefaler også ut ifra hva som er «klimavennlig», noe jeg definitivt gir blaffen i. Men du mener altså at artikkelen som ble publisert i British Journal of Sports Medicine som konkluderte med at «ideen om at mettet fett tetter igjen blodårene rett og slett bare er feil» er feil? Interessant
Kan ikke du først og fremst unngå å sette opp stråmenn.
At du ellers gir blaffen i generell forskning kom ikke som noe stort sjokk akkurat.
Prøv å få med deg det du leser: jeg gir blaffen i hva myndighetene anbefaler. Myndighetene har flere hensyn å ta i sine råd enn min individuelle helse. Forskningen sier uansett noe annet enn hva myndighetene anbefaler, som vist over.
Gode råd fra en som ikke engang leste egen artikkel her inne.
Du har vel noen andre du skal kjøre stråmannsargumentering på her inne, run along now.

Alpha

Legg inn av Alpha »

peraleks skrev: ons jan 11, 2023 11:03 am
Texas_John skrev: ons jan 11, 2023 10:58 am
peraleks skrev: ons jan 11, 2023 10:47 am

Kan ikke du først og fremst unngå å sette opp stråmenn.
At du ellers gir blaffen i generell forskning kom ikke som noe stort sjokk akkurat.
Prøv å få med deg det du leser: jeg gir blaffen i hva myndighetene anbefaler. Myndighetene har flere hensyn å ta i sine råd enn min individuelle helse. Forskningen sier uansett noe annet enn hva myndighetene anbefaler, som vist over.
Gode råd fra en som ikke engang leste egen artikkel her inne.
Du har vel noen andre du skal kjøre stråmannsargumentering på her inne, run along now.
Det er strålende humor da, om ikke annet.

Megapixsel

Legg inn av Megapixsel »

peraleks skrev: ons jan 11, 2023 10:59 am
Megapixsel skrev: ons jan 11, 2023 10:47 am
peraleks skrev: ons jan 11, 2023 10:43 am

Inntak av mettet fett er ikke farlig. Imidlertid anbefales det å begrense inntaket av mettet fett, siden høyt inntak er knyttet til økt LDL-kolesterol, som er en viktig risikofaktor for hjerte- og karsykdom.
Er du av typen som mener man bør begrense inntak av egg fordi det påvirker kolesterolet?
Merk deg at det er mye som tyder på at det ikke er mettet fett som er den store stygge ulven den har blitt stemplet som.
Var det det jeg skrev?

Nei det er ikke mye som tyder på det, det har vært enkeltartikler som foreslår at mettet fett ikke har den store skadepåvirkningen man tidligere har trodd, men det generelle rådet er fremdeles at man skal senke inntaket av mettet fett. Jeg forholder meg jevnt over i langt større grad til generell forskning framfor å cherrypicke artikler som støtter de tankene jeg eventuelt måtte ha.

En annen ting er dette med saltinntak. Et høyt inntak av salt øker risikoen for høyt blodtrykk, i tillegg til at det over tid kan skade blodårene som igjen bidrar til sykdommer slik som hjerteinfarkt, hjerneslag, nyreskader etc. Henholdsvis spesielt kjøttprodukter samt brød og kornvarer er de største kildene til salt igjen, andre saltkilder er og ost, smør, margarin, sauser, krydderblandinger samt diverse fiskeprodukter.
Jeg lurte på hva du mener om inntak av egg og kolesterol.

Åjoda, det er mer og mer som tyder på det. Flere store randomiserte studier, det er ikke bare noe jeg eller andre plukker fra løse luften og kjenner hvor vinden blåser.
Hvordan forklarer du ellers at så mange nordmenn er overvektige, har flere plager og er mye sykere enn før. Er det bare pga kosthold?
Nei, men kosthold kan være medisin akkurat som det kan være skadelig. Det er jo noe som har gått gale her på veien, er du enig i det?

Alpha

Legg inn av Alpha »

Megapixsel skrev: ons jan 11, 2023 11:47 am
peraleks skrev: ons jan 11, 2023 10:59 am
Megapixsel skrev: ons jan 11, 2023 10:47 am

Er du av typen som mener man bør begrense inntak av egg fordi det påvirker kolesterolet?
Merk deg at det er mye som tyder på at det ikke er mettet fett som er den store stygge ulven den har blitt stemplet som.
Var det det jeg skrev?

Nei det er ikke mye som tyder på det, det har vært enkeltartikler som foreslår at mettet fett ikke har den store skadepåvirkningen man tidligere har trodd, men det generelle rådet er fremdeles at man skal senke inntaket av mettet fett. Jeg forholder meg jevnt over i langt større grad til generell forskning framfor å cherrypicke artikler som støtter de tankene jeg eventuelt måtte ha.

En annen ting er dette med saltinntak. Et høyt inntak av salt øker risikoen for høyt blodtrykk, i tillegg til at det over tid kan skade blodårene som igjen bidrar til sykdommer slik som hjerteinfarkt, hjerneslag, nyreskader etc. Henholdsvis spesielt kjøttprodukter samt brød og kornvarer er de største kildene til salt igjen, andre saltkilder er og ost, smør, margarin, sauser, krydderblandinger samt diverse fiskeprodukter.
Jeg lurte på hva du mener om inntak av egg og kolesterol.

Åjoda, det er mer og mer som tyder på det. Flere store randomiserte studier, det er ikke bare noe jeg eller andre plukker fra løse luften og kjenner hvor vinden blåser.
Hvordan forklarer du ellers at så mange nordmenn er overvektige, har flere plager og er mye sykere enn før. Er det bare pga kosthold?
Nei, men kosthold kan være medisin akkurat som det kan være skadelig. Det er jo noe som har gått gale her på veien, er du enig i det?
Tror du det er mangel på inntak av mettet fett som har forårsaket en fedmeepidemi? Folk flest etterlever ikke de norske kostrådene, så det er i hvert fall ikke de som er årsaken.

Megapixsel

Legg inn av Megapixsel »

Alpha skrev: ons jan 11, 2023 12:05 pm
Megapixsel skrev: ons jan 11, 2023 11:47 am
peraleks skrev: ons jan 11, 2023 10:59 am

Var det det jeg skrev?

Nei det er ikke mye som tyder på det, det har vært enkeltartikler som foreslår at mettet fett ikke har den store skadepåvirkningen man tidligere har trodd, men det generelle rådet er fremdeles at man skal senke inntaket av mettet fett. Jeg forholder meg jevnt over i langt større grad til generell forskning framfor å cherrypicke artikler som støtter de tankene jeg eventuelt måtte ha.

En annen ting er dette med saltinntak. Et høyt inntak av salt øker risikoen for høyt blodtrykk, i tillegg til at det over tid kan skade blodårene som igjen bidrar til sykdommer slik som hjerteinfarkt, hjerneslag, nyreskader etc. Henholdsvis spesielt kjøttprodukter samt brød og kornvarer er de største kildene til salt igjen, andre saltkilder er og ost, smør, margarin, sauser, krydderblandinger samt diverse fiskeprodukter.
Jeg lurte på hva du mener om inntak av egg og kolesterol.

Åjoda, det er mer og mer som tyder på det. Flere store randomiserte studier, det er ikke bare noe jeg eller andre plukker fra løse luften og kjenner hvor vinden blåser.
Hvordan forklarer du ellers at så mange nordmenn er overvektige, har flere plager og er mye sykere enn før. Er det bare pga kosthold?
Nei, men kosthold kan være medisin akkurat som det kan være skadelig. Det er jo noe som har gått gale her på veien, er du enig i det?
Tror du det er mangel på inntak av mettet fett som har forårsaket en fedmeepidemi? Folk flest etterlever ikke de norske kostrådene, så det er i hvert fall ikke de som er årsaken.
Som skrevet så tror jeg årsaken er sammensatt. Og folk er også forskjellige. Gener spiller også inn. Aktivitet spiller inn. Kosthold spiller også inn.
Jeg tror at å velge mat ved lite eller ingen fett er et dårlig valg for folk flest, ja. Fett er næring. Kroppen er helt avhengig av fett.
Og all denne lett brusen folk trykker i seg som ifølge myndighetene ikke var noe farlig i det hele tatt, det var bare å drikke til man ikke orket mer. Var kanskje ikke så lurt allikevel all den tid man ikke ante effekten av det. Man trodde det var bra fordi det var uten sukker.

Texas_John

Legg inn av Texas_John »

peraleks skrev: ons jan 11, 2023 11:03 am
Texas_John skrev: ons jan 11, 2023 10:58 am
peraleks skrev: ons jan 11, 2023 10:47 am

Kan ikke du først og fremst unngå å sette opp stråmenn.
At du ellers gir blaffen i generell forskning kom ikke som noe stort sjokk akkurat.
Prøv å få med deg det du leser: jeg gir blaffen i hva myndighetene anbefaler. Myndighetene har flere hensyn å ta i sine råd enn min individuelle helse. Forskningen sier uansett noe annet enn hva myndighetene anbefaler, som vist over.
Gode råd fra en som ikke engang leste egen artikkel her inne.
Du har vel noen andre du skal kjøre stråmannsargumentering på her inne, run along now.
I helsedirektoratets kostholdsråd står det følgende:
"Det du spiser er ikke bare viktig for din egen
helse, men også for miljøet. Produksjon og
forbruk av mat står for en stor andel av Norges
klimagassutslipp. Redusert matsvinn og et mer
plantebasert kosthold vil bidra til redusert
miljøbelastning"


Det er altså ikke slik at myndighetenes kostholdsråd kun dreier seg om hva som er best for deg og din kropp isolert sett, om du trodde det.
Igjen"...ideen om at mettet fett tetter igjen blodårene rett og slett bare er feil." https://forskning.no/mat-og-helse-sykdo ... ene/350628

Texas_John

Legg inn av Texas_John »

peraleks skrev: ons jan 11, 2023 10:59 am En annen ting er dette med saltinntak. Et høyt inntak av salt øker risikoen for høyt blodtrykk, i tillegg til at det over tid kan skade blodårene som igjen bidrar til sykdommer slik som hjerteinfarkt, hjerneslag, nyreskader etc. Henholdsvis spesielt kjøttprodukter samt brød og kornvarer er de største kildene til salt igjen, andre saltkilder er og ost, smør, margarin, sauser, krydderblandinger samt diverse fiskeprodukter.
Nok en gammel skrøne:
"...salt consumption wasn’t associated with systolic blood pressure in either men or women" https://time.com/3313332/salt-and-blood-pressure/

Alpha

Legg inn av Alpha »

Det at du linker til avisartikler sier sitt. Du vet ikke hvordan du går systematisk til verks for å finne litteratur. Google er din venn når du skal sjekke hvor lenge et egg skal koke, ikke når du studerer vitenskap.

Texas_John

Legg inn av Texas_John »

Alpha skrev: ons jan 11, 2023 1:04 pm Det at du linker til avisartikler sier sitt. Du vet ikke hvordan du går systematisk til verks for å finne litteratur. Google er din venn når du skal sjekke hvor lenge et egg skal koke, ikke når du studerer vitenskap.
At du henger deg opp i noe så ubegripelig banalt fremfor å møte opplysningene med rasjonell argumentasjon, sier vel mer sitt. Linken til tidsskriftet hvor forskningen er publisert står i første setning.

MentalM

Legg inn av MentalM »

Megapixsel skrev: ons jan 11, 2023 12:22 pm Som skrevet så tror jeg årsaken er sammensatt. Og folk er også forskjellige. Gener spiller også inn. Aktivitet spiller inn. Kosthold spiller også inn.
Jeg tror at å velge mat ved lite eller ingen fett er et dårlig valg for folk flest, ja. Fett er næring. Kroppen er helt avhengig av fett.
Og all denne lett brusen folk trykker i seg som ifølge myndighetene ikke var noe farlig i det hele tatt, det var bare å drikke til man ikke orket mer. Var kanskje ikke så lurt allikevel all den tid man ikke ante effekten av det. Man trodde det var bra fordi det var uten sukker.
Hovedårsaken for fedmen i Norge er overspising, og at folk normaliserer det å være overvektig. Man gir "kroppspositivister" som Carlsen spalteplass som kan fortelle om hvor fantastisk det er å være feit. I stedet for å si det som det er, det er ikke sunt å være overvektig, ta grep hvis ikke ødelegger du for folkehelsen.

Folk spiser generelt alt for mye. Det finnes mange folk som mener at en Fjordland porsjon ikke er nok til en middag, det er helt ellevilt.

I mine øyne selvfølgelig, og uten dokumentert forskning bak meg :mrgreen:

peraleks

Legg inn av peraleks »

Texas_John skrev: ons jan 11, 2023 12:37 pm
peraleks skrev: ons jan 11, 2023 11:03 am
Texas_John skrev: ons jan 11, 2023 10:58 am
Prøv å få med deg det du leser: jeg gir blaffen i hva myndighetene anbefaler. Myndighetene har flere hensyn å ta i sine råd enn min individuelle helse. Forskningen sier uansett noe annet enn hva myndighetene anbefaler, som vist over.
Gode råd fra en som ikke engang leste egen artikkel her inne.
Du har vel noen andre du skal kjøre stråmannsargumentering på her inne, run along now.
I helsedirektoratets kostholdsråd står det følgende:
"Det du spiser er ikke bare viktig for din egen
helse, men også for miljøet. Produksjon og
forbruk av mat står for en stor andel av Norges
klimagassutslipp. Redusert matsvinn og et mer
plantebasert kosthold vil bidra til redusert
miljøbelastning"


Det er altså ikke slik at myndighetenes kostholdsråd kun dreier seg om hva som er best for deg og din kropp isolert sett, om du trodde det.
Igjen"...ideen om at mettet fett tetter igjen blodårene rett og slett bare er feil." https://forskning.no/mat-og-helse-sykdo ... ene/350628
Hehe, du har jo igjen da ikke det minste anelse om det du trykker ut her inne.

peraleks

Legg inn av peraleks »

Megapixsel skrev: ons jan 11, 2023 11:47 am
peraleks skrev: ons jan 11, 2023 10:59 am
Megapixsel skrev: ons jan 11, 2023 10:47 am

Er du av typen som mener man bør begrense inntak av egg fordi det påvirker kolesterolet?
Merk deg at det er mye som tyder på at det ikke er mettet fett som er den store stygge ulven den har blitt stemplet som.
Var det det jeg skrev?

Nei det er ikke mye som tyder på det, det har vært enkeltartikler som foreslår at mettet fett ikke har den store skadepåvirkningen man tidligere har trodd, men det generelle rådet er fremdeles at man skal senke inntaket av mettet fett. Jeg forholder meg jevnt over i langt større grad til generell forskning framfor å cherrypicke artikler som støtter de tankene jeg eventuelt måtte ha.

En annen ting er dette med saltinntak. Et høyt inntak av salt øker risikoen for høyt blodtrykk, i tillegg til at det over tid kan skade blodårene som igjen bidrar til sykdommer slik som hjerteinfarkt, hjerneslag, nyreskader etc. Henholdsvis spesielt kjøttprodukter samt brød og kornvarer er de største kildene til salt igjen, andre saltkilder er og ost, smør, margarin, sauser, krydderblandinger samt diverse fiskeprodukter.
Jeg lurte på hva du mener om inntak av egg og kolesterol.

Åjoda, det er mer og mer som tyder på det. Flere store randomiserte studier, det er ikke bare noe jeg eller andre plukker fra løse luften og kjenner hvor vinden blåser.
Hvordan forklarer du ellers at så mange nordmenn er overvektige, har flere plager og er mye sykere enn før. Er det bare pga kosthold?
Nei, men kosthold kan være medisin akkurat som det kan være skadelig. Det er jo noe som har gått gale her på veien, er du enig i det?
Jeg syns inntak av egg er svært godt, visper meg gjerne en liten eggedosis i løpet av måneden med litt fint oppkuttet vårløk, paprika og dill.
Ellers angående kolesterol. Produksjonen av kolesterol i kroppen er nøye regulert. Ved økt inntak av kolesterol synker egenproduksjonen av kolesterol. Derfor har kolesterol som vi får fra kolesterolholdige matvarer som egg, mindre å si for blodkolesterolet enn fett og transfett.

Høyt kolesterol øker risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag, men jeg hadde nok ikke lagt skylden over på egg om jeg var i den situasjonen der.

Jeg er forsåvidtvis enig i at man ser en tendensering i økt forskningsmateriale som peker i den retningen og jeg skrev også innledningsvis at mettet fett i seg selv ikke er farlig, men at det først og fremst øker forekomsten av LDL-kolesterolet. I tillegg har de matvarene som det nevnes her et høyt innhold av salt igjen.

Er vi mye sykere enn før?
Vi lever blant annet betydelig mye lengre nå enn for 50 år siden, dette vil igjen av naturlige grunner lede til flere sykdommer ettersom at flere når høye aldre.

Ellers fedme er et område fylt med mange forskjellige variabler. En bruker har vært inne på det tidligere, inaktivitet, mer fastfood, generelt sett langt bedre råd enn før, vi regelrett fråtser. At MacDonalds, Burger King, Subway etc. er blant verdens mest populære og utbredte kjeder burde også få noen til å våken opp igjen.

Alpha

Legg inn av Alpha »

Texas_John skrev: ons jan 11, 2023 10:30 am
peraleks skrev: ons jan 11, 2023 10:21 am
Du kan uten problemer få det du trenger av fett fra havregryn, avokado, nøtter og frø og da igjen enummettet og flerumettet fett, den forkalkningen av årene man får av all det mettede fettet slipper man og.
Les deg opp: Mettet fett tetter ikke blodårene https://forskning.no/mat-og-helse-sykdo ... ene/350628
Frøoljer er gift, styr unna.
Her er "frøoljer" oppsummert. Dette du kaller gift?
Bilde

Queenie

Legg inn av Queenie »

Og dere kaller kvinner gale... 🤣 for en tråd

startelver

Legg inn av startelver »

MentalM skrev: ons jan 11, 2023 1:27 pm
Megapixsel skrev: ons jan 11, 2023 12:22 pm Som skrevet så tror jeg årsaken er sammensatt. Og folk er også forskjellige. Gener spiller også inn. Aktivitet spiller inn. Kosthold spiller også inn.
Jeg tror at å velge mat ved lite eller ingen fett er et dårlig valg for folk flest, ja. Fett er næring. Kroppen er helt avhengig av fett.
Og all denne lett brusen folk trykker i seg som ifølge myndighetene ikke var noe farlig i det hele tatt, det var bare å drikke til man ikke orket mer. Var kanskje ikke så lurt allikevel all den tid man ikke ante effekten av det. Man trodde det var bra fordi det var uten sukker.
Hovedårsaken for fedmen i Norge er overspising, og at folk normaliserer det å være overvektig. Man gir "kroppspositivister" som Carlsen spalteplass som kan fortelle om hvor fantastisk det er å være feit. I stedet for å si det som det er, det er ikke sunt å være overvektig, ta grep hvis ikke ødelegger du for folkehelsen.

Folk spiser generelt alt for mye. Det finnes mange folk som mener at en Fjordland porsjon ikke er nok til en middag, det er helt ellevilt.

I mine øyne selvfølgelig, og uten dokumentert forskning bak meg :mrgreen:
Denne er jeg enig i, sjekk ut Youtube videoer om fedne og hvordan det var på 1950-tallet.

Folk var mye slankere i snitt, fedme er noe vi har skapt selv gjennom inaktivitet og endrede kostholdsvaner.


peraleks

Legg inn av peraleks »

startelver skrev: ons jan 11, 2023 3:54 pm
MentalM skrev: ons jan 11, 2023 1:27 pm
Megapixsel skrev: ons jan 11, 2023 12:22 pm Som skrevet så tror jeg årsaken er sammensatt. Og folk er også forskjellige. Gener spiller også inn. Aktivitet spiller inn. Kosthold spiller også inn.
Jeg tror at å velge mat ved lite eller ingen fett er et dårlig valg for folk flest, ja. Fett er næring. Kroppen er helt avhengig av fett.
Og all denne lett brusen folk trykker i seg som ifølge myndighetene ikke var noe farlig i det hele tatt, det var bare å drikke til man ikke orket mer. Var kanskje ikke så lurt allikevel all den tid man ikke ante effekten av det. Man trodde det var bra fordi det var uten sukker.
Hovedårsaken for fedmen i Norge er overspising, og at folk normaliserer det å være overvektig. Man gir "kroppspositivister" som Carlsen spalteplass som kan fortelle om hvor fantastisk det er å være feit. I stedet for å si det som det er, det er ikke sunt å være overvektig, ta grep hvis ikke ødelegger du for folkehelsen.

Folk spiser generelt alt for mye. Det finnes mange folk som mener at en Fjordland porsjon ikke er nok til en middag, det er helt ellevilt.

I mine øyne selvfølgelig, og uten dokumentert forskning bak meg :mrgreen:
Denne er jeg enig i, sjekk ut Youtube videoer om fedne og hvordan det var på 1950-tallet.

Folk var mye slankere i snitt, fedme er noe vi har skapt selv gjennom inaktivitet og endrede kostholdsvaner.

Sier meg og enig i denne YT-videoen, rett å slett betydelig mye flere aktiviteter det ble brukt energi på før i tiden, samtidig som man har fått en del særdeles kaloriinnholdige fastfood konsepter rike på fett og karbohydrater, som gjerne i tillegg er temmelig billige.

Bruker man f.eks. 2000 skritt frem og tilbake fra matvarebutikken hver dag(minus søndager) så utgjør det igjen 626 000 skritt over et helt år igjen.

Henningsen

Legg inn av Henningsen »

Texas_John skrev: ons jan 11, 2023 12:37 pm
peraleks skrev: ons jan 11, 2023 11:03 am
Texas_John skrev: ons jan 11, 2023 10:58 am
Prøv å få med deg det du leser: jeg gir blaffen i hva myndighetene anbefaler. Myndighetene har flere hensyn å ta i sine råd enn min individuelle helse. Forskningen sier uansett noe annet enn hva myndighetene anbefaler, som vist over.
Gode råd fra en som ikke engang leste egen artikkel her inne.
Du har vel noen andre du skal kjøre stråmannsargumentering på her inne, run along now.
I helsedirektoratets kostholdsråd står det følgende:
"Det du spiser er ikke bare viktig for din egen
helse, men også for miljøet. Produksjon og
forbruk av mat står for en stor andel av Norges
klimagassutslipp. Redusert matsvinn og et mer
plantebasert kosthold vil bidra til redusert
miljøbelastning"


Det er altså ikke slik at myndighetenes kostholdsråd kun dreier seg om hva som er best for deg og din kropp isolert sett, om du trodde det.
Igjen"...ideen om at mettet fett tetter igjen blodårene rett og slett bare er feil." https://forskning.no/mat-og-helse-sykdo ... ene/350628
Jeg støtter kostholdsrådene dine.
Bara å høre på ekspertisen som leger osv.

return_of_drakkar
Innlegg: 4968

Legg inn av return_of_drakkar »

""There is at best weak evidence that a high intake of saturated fat causes heart disease," says Dankel. "The overall data are inconsistent and unconvincing, not to mention the lack of a logical biological and evolutionary explanation."
https://www.uib.no/en/med/143134/new-pe ... rt-disease

Det kan se ut som om et i de siste 30-40 årene tradisjonelt syn ikke er hogd i stein med tanke på mettet fett.
Dette med mat er nok noe av det vanskeligste området som finnes.

***
Forsøk på mus har vist at, da de fikk søtpoteter som føde, at de som fikk kokte poteter økte i vekt, ikke de andre.
Jo mer maten er i sin råe naturlige tilstand jo mindre av energi tas opp.

En topp-biolog ved Harvard testet seg ved å ete som sjimpansen. Denne sistnevnte eter jo for det mest såkalt grønt (mindre enn 2% kjøtt i sitt naturlige matfat). Han sier at han alltid var sulten- og at han gikk over igjen til menneskeføde; her les: kokt og- da ellers bearbeidet mat.
Nå er det jo ikke slik at dette nødvendigvis gir samme utslag hos alle.

Texas_John

Legg inn av Texas_John »

return_of_drakkar skrev: ons jan 11, 2023 6:37 pm ""There is at best weak evidence that a high intake of saturated fat causes heart disease," says Dankel. "The overall data are inconsistent and unconvincing, not to mention the lack of a logical biological and evolutionary explanation."
https://www.uib.no/en/med/143134/new-pe ... rt-disease

Det kan se ut som om et i de siste 30-40 årene tradisjonelt syn ikke er hogd i stein med tanke på mettet fett.
Dette med mat er nok noe av det vanskeligste området som finnes.

***
Forsøk på mus har vist at, da de fikk søtpoteter som føde, at de som fikk kokte poteter økte i vekt, ikke de andre.
Jo mer maten er i sin råe naturlige tilstand jo mindre av energi tas opp.

En topp-biolog ved Harvard testet seg ved å ete som sjimpansen. Denne sistnevnte eter jo for det mest såkalt grønt (mindre enn 2% kjøtt i sitt naturlige matfat). Han sier at han alltid var sulten- og at han gikk over igjen til menneskeføde; her les: kokt og- da ellers bearbeidet mat.
Nå er det jo ikke slik at dette nødvendigvis gir samme utslag hos alle.
Fordøyelsessystemet til mennesket og sjimpansen har utviklet seg helt forskjellig fra den gang vi skilte oss fra vår felles stamfar. Alt fra lengde på tykktarm/tynntarm til ph-verdi på magesyre. Kort sagt, vi er utviklet for å spise kjøtt, sjimpansen er utviklet for å spise plantebasert.

return_of_drakkar
Innlegg: 4968

Legg inn av return_of_drakkar »

Texas_John skrev: ons jan 11, 2023 9:02 pm Kort sagt, vi er utviklet for å spise kjøtt, sjimpansen er utviklet for å spise plantebasert.
Mennesket kan generelt sett fint ete kjøtt, men ikke alle kan det.
Men vi kan også fint klare oss uten.

Hos noen kan rødt kjøtt gi kjøttallergi, om enn dog sjelden, men også antatt underdiagnostisert.
I verste tilfelle kan det gi anafylaksi. https://nhi.no/sykdommer/allergi/divers ... nafylaksi/

Generelt er 1.bud en viss romslighet overfor andres matfat.

Henningsen

Legg inn av Henningsen »

Texas_John skrev: ons jan 11, 2023 9:02 pm
return_of_drakkar skrev: ons jan 11, 2023 6:37 pm ""There is at best weak evidence that a high intake of saturated fat causes heart disease," says Dankel. "The overall data are inconsistent and unconvincing, not to mention the lack of a logical biological and evolutionary explanation."
https://www.uib.no/en/med/143134/new-pe ... rt-disease

Det kan se ut som om et i de siste 30-40 årene tradisjonelt syn ikke er hogd i stein med tanke på mettet fett.
Dette med mat er nok noe av det vanskeligste området som finnes.

***
Forsøk på mus har vist at, da de fikk søtpoteter som føde, at de som fikk kokte poteter økte i vekt, ikke de andre.
Jo mer maten er i sin råe naturlige tilstand jo mindre av energi tas opp.

En topp-biolog ved Harvard testet seg ved å ete som sjimpansen. Denne sistnevnte eter jo for det mest såkalt grønt (mindre enn 2% kjøtt i sitt naturlige matfat). Han sier at han alltid var sulten- og at han gikk over igjen til menneskeføde; her les: kokt og- da ellers bearbeidet mat.
Nå er det jo ikke slik at dette nødvendigvis gir samme utslag hos alle.
Kort sagt, vi er utviklet for å spise kjøtt,
.
Vi er utviklet for variert kost.

startelver

Legg inn av startelver »

Mennesket tåler også mer enn vi tror, man kan f.eks overleve en hungersnød i land der mat ikke er lett tilgjengelig. Kroppen kan tilpasse seg over tid, med riktig næring for å unngå sykdommer.

peraleks

Legg inn av peraleks »

startelver skrev: tor jan 12, 2023 12:46 pm Mennesket tåler også mer enn vi tror, man kan f.eks overleve en hungersnød i land der mat ikke er lett tilgjengelig. Kroppen kan tilpasse seg over tid, med riktig næring for å unngå sykdommer.
Hungersnød er selve definisjonen relatert til underernæring og senere sultedød, det er i praksis ikke noe man tilpasser seg bort i fra. Et voksent menneske med normal BMI vil dø etter 35-40 dager uten mat.

startelver

Legg inn av startelver »

Ja tenkte ikke så lang tid, mer enn sulten kropp i 2-3 uker. Som får i seg litt næring.

Texas_John

Legg inn av Texas_John »

Henningsen skrev: tor jan 12, 2023 11:29 am
Texas_John skrev: ons jan 11, 2023 9:02 pm Kort sagt, vi er utviklet for å spise kjøtt,
.
Vi er utviklet for variert kost.
*Faktasjekk*

Faktisk helt feil. Bjørn er et eksempel på et rovdyr som har utviklet fordøyelsessystem slik at den, i motsetning til mennesket, kan ta opp næring fra gress og planter. Menneskets fordøyelsessystem er ganske ulikt. I tillegg har magesyra vår en PH-verdi som er mye sterkere enn de fleste pattedyr, vi har magesyre som tilsvarer det man ser hos åtseletere. Ikke bare er systemet vårt designet for å spise stort sett utelukkende dyr, det er også tilpasset å kunne spise dyr som har gått ut på dato og vel så det.

Henningsen

Legg inn av Henningsen »

Texas_John skrev: fre jan 13, 2023 11:48 am
Henningsen skrev: tor jan 12, 2023 11:29 am
Texas_John skrev: ons jan 11, 2023 9:02 pm Kort sagt, vi er utviklet for å spise kjøtt,
.
Vi er utviklet for variert kost.
*Faktasjekk*

Faktisk helt feil. Bjørn er et eksempel på et rovdyr som har utviklet fordøyelsessystem slik at den, i motsetning til mennesket, kan ta opp næring fra gress og planter. Menneskets fordøyelsessystem er ganske ulikt. I tillegg har magesyra vår en PH-verdi som er mye sterkere enn de fleste pattedyr, vi har magesyre som tilsvarer det man ser hos åtseletere. Ikke bare er systemet vårt designet for å spise stort sett utelukkende dyr, det er også tilpasset å kunne spise dyr som har gått ut på dato og vel så det.
Dokumentasjon på dette?
Fra en troverdig og anerkjent kilde...

Et tegn på hva vi er beregnet å spise, ut fra et evolusjonistisk perspektiv er vel tennene vi er utstyrt med fra naturens side.
Hvorfor er vi utstyrt med fortenner beregnes på vegetabilsk kost om vi er ment å kun spise kjøtt.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Helse, Kosthold og Trening»