Friidrettssesongen 2023

Svar
janesaj

Friidrettssesongen 2023

Legg inn av janesaj »

Sesongen 2022 er over, og da er det på tide å se fremover mot 2023 og nok et spennende friidrettsår! Fortsetter det som i 2022, bør det ligge an til nok et godt år for norsk friidrett. I sesongens største mesterskap VM ble det (som i OL året før) tre medaljer med ett gull, ett sølv og én bronse, og i EM ble det hele seks medaljer, da med fordelingen tre gull, ett sølv og to bronse. Det ble også god uttelling i U18-EM (to gull og tre sølv), og flere norske rekorder ble slettet, flere av dem også regelrett smadret. Norsk friidrett viser hele tiden fremgang, og det er vel enn så lenge ingen grunn til å tro at den skal stoppe når vi nå går inn i et nytt år.

For å ta en litt mer detaljrik oppsummering av 2022 først, så kan vi jo starte med VM, som ble avholdt i Eugene. Norge hadde etter et fint OL året før naturlig nok også forhåpninger her, og våre fremste utøvere leverte nok en gang et fantastisk mesterskap. Jakob Ingebrigtsen greide riktig nok ikke å "forsvare" OL-gullet sitt fra året før og måtte nøye seg med sølv der bak en Jake Wightman i kjempeform, men han slo kraftig tilbake på 5000 og tok et overlegent gull der, uten å være truet på noen som helst måte. I tillegg greide OL-sølvvinner Eivind Henriksen også å forsvare innsatsen sin fra Tokyo året før og fulgte opp med en sterk bronsemedalje i slegge. Dessverre så fikk jo Karsten Warholm store deler av sin sesong ødelagt på grunn av en skade han fikk i sesongdebuten et par måneder før. Han rakk uheldigvis ikke å komme tilbake i sin beste form til VM og sluknet dessverre i finalen. Men det er jo fint å vite at selv om vi tok tre medaljer, finnes det fortsatt forbedringspotensial. Flere andre viste seg også frem, så norsk friidrett kan absolutt være fornøyd med VM-innsatsen totalt sett, selv om noen ikke helt innfridde, men sånn vil det jo alltid være.

I EM i München ble det også - som man kunne håpe på - en norsk medaljefest, altså med tre gull, ett sølv og to bronse. Jakob Ingebrigtsen "slapp" å møte Wightman på 1500-meteren i EM og kunne da cruise inn til gullet der, og det samme kunne han forutsigelig nok på 5000, slik at han forsvarte begge gullene han tok fire år tidligere i forrige EM. Dermed har han fire gull på fire EM-starter - en helt kurant statistikk for 22-åringen fra Sandnes. Karsten Warholm tok Norges siste gull i mesterskapet med mesterskapsrekord 47.12 på 400 meter hekk og viste da at han var tilbake på et meget bra nivå etter skadeproblemene tidligere i sesongen. Sølvmedaljen Norge tok var en heller overraskende en: Zerei Kbrom Mezngi, som gjorde sin mesterskapsdebut i en alder av 36 år, stakk fra resten av feltet og kjempet lenge for å holde unna inn til gull, men måtte se seg slått av italienske Crippa helt på slutten. Likevel ble det en sensasjonell sølvmedalje på ny pers. Snakk om å prestere når det gjelder. Begge de to bronsemedaljene ble tatt i tekniske øvelser. Eivind Henriksen presterte å ta sin tredje medalje på rad i et internasjonalt seniormesterskap i slegge og begynner virkelig å bli en aldri så liten medaljegrossist. Artig at han endelig har fått ut potensialet sitt etter å ha kjempet i så mange år. I tillegg ble det som de fleste nok husker også bronse på Pål Haugen Lillefosse i stav - wonderboyen med alle juniorgullene har endelig blitt voksen! Seks medaljer ble altså fasit, og det med skadeproblemer for Karoline Bjerkeli Grøvdal som gjorde at hun mislyktes i mesterskapet, samt at også Line Kloster ikke fikk det til etter sykdom i forkant og Lene Retzius rett og slett ble tatt av nervene. Det sier noe om standingen til norsk friidrett at så mange medaljekandidater kan mislykkes, og likevel tar man altså seks medaljer. Så får vi håpe at damene lykkes bedre ved neste anledning. Roma 2024 kan bli riktig så morsomt.

Vi må jo også nevne juniormesterskapene med et par ord. Dessverre ble det ingen medaljer i U20-VM, men det var ikke så overraskende med alle skadeplagene som Henriette Jæger har hatt, samt at tikamptalentet Abraham Sandvin Vogelsang også var skadet og kom sent igang med sesongen. Jæger imponerte likevel voldsomt med en fjerdeplass og flott ny pers på 400 meter (vanskelig å be om noe mer med hennes skadehistorikk de par seneste sesongene), og Vogelsang ble også nummer fire i tikamp. Disse to får forhåpentligvis en sjanse til å revansjere seg i U23-EM denne sesongen. I U18-EM ble det derimot mange medaljer, fem i tallet, med to gull og tre sølv. Bastian Elnan Aurstad tok et oppskriftsmessig gull på guttas 400 meter hekk, mens Malin Hoelsveen imponerte kraftig da hun tok hjem jentenes 800 og viste seg som en meget habil avslutter. Ellers har vi jo et kjempetalent på gang på mellom-/ langdistanse i Andreas Fjeld Halvorsen - det er bare at nederlenderne har et enda større et på gang i Niels Laros, som "snøt" vår mann for gullet (i den grad man kan si det slik, da Laros var overlegen) både på 1500 og 3000. Men to sølv skal man absolutt ikke kimse av. I tillegg ble det et gledelig sølv på medleystafetten, der Aurstad med en rett og slett magisk ankeretappe førte Norge inn til sølvet. Han delte sølvet med Jonathan Hertwig-Ødegaard, Sebastian Berntsen, Even Elias Grannes Pedersen og Sindre Strønstad-Løseth (sistnevnte løp kun forsøket, der Aurstad stod over).

I tillegg til mesterskapene får man jo nevne at Jakob Ingebrigtsen satte verdensrekord på 1500 innendørs, og at han delte beste mannlige friidrettsutøver i Europa med Mondo Duplantis, samt at han også ble nominert til beste friidrettsutøver i verden. Han tok i tillegg hjem Diamond League-trofeet på 1500 meter. Så nok en gang en magisk sesong for supermannen fra Sandnes. Flere damer presterte også utenom mesterskapene. Karoline Bjerkeli Grøvdal slettet den norske rekorden til Ingrid Kristiansen på 5000 meter med flotte 14:31.07. Lene Retzius høynet nivået sitt og satte norsk rekord i stav til 4.70, så endelig har vi også noen i damestav som kan blande seg i toppen av store internasjonale konkurranser når hun får det til. Line Klosters norske rekord 53.91 på 400 meter hekk kan også nevnes som bunnsolid. I tillegg til disse satte jo også Pål Haugen Lillefosse og Sondre Guttormsen norsk rekord i stav, som de enn så lenge deler med 5.86. Markus Rooth tok den norske rekorden i tikamp med 8307 poeng, og like bak ham har vi Sander Aae Skotheim med 8298. Spennende å se hvem av de to som har den norske rekorden etter 2023, for den kan utmerket godt forbedres enda mer av en av de to unggutta som begge naturlig nok fortsatt er i full utvikling. Det ble også norsk rekord i slegge for kvinner gjennom Beatrice Nedberge Llano (72.10) og på 4x400 meter for kvinner (3:28.58), og det er fortsatt rom for forbedring der også. Vi kan jo også nevne EM i terrengløp, der jo både Jakob Ingebrigtsen og Karoline Bjerkeli Grøvdal forsvarte sine gull. Det var jo et fint plaster på såret for Grøvdal etter at banemesterskapene gikk i vasken. Ingeborg Østgård tok også sølv i damenes U20-klasse, akkurat som hun gjorde i 2021.

Så hva kan man se frem til i 2023? Jo, vi får for eksempel et nytt VM, og denne gangen på et hakket mer komfortabelt sted tidssonemessig, når vi skal til Ungarn og Budapest. Våre medaljevinnere i år, Jakob Ingebrigtsen (både 1500 og 5000) og Eivind Henriksen (slegge), skal forsvare sine medaljer her. Særlig for førstnevnte bør jo dette være en god mulighet om han holder seg skade- og sykdomsfri, men også Henriksen har vist en fantastisk egenskap til å ta ut sitt aller beste i mesterskapsfinaler, og det vil være enormt imponerende om han greier det enda en gang i Budapest. I tillegg skal Karsten Warholm revansjere seg på 400 meter hekk, og han vil selvfølgelig være en soleklar medaljekandidat (og kanskje også gullkandidat om han kommer opp på gamle høyder) på den distansen, om det ikke dukker opp en skade i år også. Så får man se hvilke andre som kan utfordre om medaljene, om noen. Stavgutta Pål Haugen Lillefosse og Sondre Guttormsen kan dog begge være kandidater om de klarer å heve seg enda et nivå fra sesongen som var. Karoline Bjerkeli Grøvdal kan kanskje lukte på noe med optimale løp på 5000 og 10000, men oddsen for at hun blir akkurat for svak i avslutningene mot afrikanerne er vel ikke så veldig høy. Ellers har vi jo to meget store mangekamptalenter i Sander Aae Skotheim og Markus Rooth, men vi får se om ikke dette mesterskapet kanskje kommer hakket for tidlig for en medaljekamp. Line Kloster og Amalie Iuel kan begge være finalekandidater på 400 meter hekk om de treffer optimalt med form, og så får vi se om løpere som Narve Gilje Nordås og Filip Ingebrigtsen får en bedre sesong enn de hadde i år. I kule var jo Marcus Thomsen i VM-finale i år, og det er nok også et fornuftig mål for neste år. Henriette Jæger kan være et spennende navn i sjukamp om hun har kommet seg over skademarerittet og kommer seg på rett spor med utviklingen igjen; tross suksess på 400 meter i 2022 samt mange fine sprintresultater før skadene, virker det som det fortsatt er sjukampen som fremfor alt står i fokus for henne. Så er det jo alltid spennende hvem som kan ta steg og vise seg frem. Er jo masser av talentfulle norske friidrettsutøvere for tiden, så at noen av dem har stor fremgang er jo ikke utenkelig.

Et par spennende juniormesterskap kommer også. Det er for eksempel et U23-EM i finske Espoo som jeg tror blir fryktelig spennende med norske øyne. Vi har et meget talentfullt U23-kull i 2023, så her kommer det til å være fryktelig mange norske medaljekandidater om alle stiller (og så er det jo selvfølgelig ikke sikkert om de gjør det, da). Er egentlig bare å nevne i fleng: Pål Haugen Lillefosse, Simen Guttormsen, Sander Aae Skotheim, Markus Rooth, Henriette Jæger, Abdullahi Dahir Rabi, Ingeborg Østgård, Lotta Flatum, Andrea Rooth, Håvard Bentdal Ingvaldsen, Henrik Flåtnes, Kaja Mørch Pettersen og Tobias Grønstad er vel fort utøvere som kan ha muligheter ut fra resultater i 2022. I tillegg har vi spennende utøvere som Andreas Ofstad Kulseng, Andreas Grimerud, Andreas Haara Bakketun, Lakeri Ertzgaard, Ole Jakob Høsteland Solbu, Andrea Modin Engesæth, Elisabeth Thon Rosvold, Esten Hansen-Møllerud Hauen, Moa Abounnachat Bollerød, Ina Halle Haugen og Maren Bakke Amundsen som kanskje kan få til noe bra, spesielt om de utvikler seg enda litt mer. Vil også si at 4x400-laget for menn kan bli meget bra. Bakketun - Grimerud - Kulseng - Ingvaldsen er et meget bra lag på U23-nivå. Damelaget på samme distanse kan sikkert også gjøre det fint, med Jæger, Ertzgaard, Rooth og Amundsen. Litt synd at Josefine Tomine Eriksen og Kaitesi Ertzgaard er 00-modeller og dermed akkurat for gamle for U23, de hadde vært verdifulle å ha med her.

Det er også et U20-EM neste år med spennende norske utøvere som kan gjøre det bra. Det avholdes i Jerusalem, altså samme sted som arrangerte U18-EM i 2022. Dette mesterskapet inkluderer utøvere født fra 2004 til 2007, men det er nok 05-kullet som fremfor alt er Norges største håp her. Bastian Elnan Aurstad og Malin Hoelsveen tok jo begge gull i U18-EM og vil helt sikkert være sterke medaljekandidater her om ikke noe helt spesielt skjer. Andreas Fjeld Halvorsen kan være en kandidat både på 1500 og 3000, men han var ikke blant de tre beste fra 04 og nedover i Europa i år på noen av distansene (fire på 3000, riktig nok). Sebastian Berntsen i lengde er også interessant, men han må klare å stabilisere seg på sitt høyeste nivå, og helst også øke høyestenivået sitt litt om han skal være en medaljekandidat.

I tillegg har vi også talentfulle 400-jenter i Line Safaa Al-Saiddi (06) og Hannah Rebekah Murai-Ubby (07), men spørsmålet er om ikke minst én av disse kommer til å prioritere EYOF som holdes i Maribor (NFIF har vel riktig nok brukt å sende enkelte yngre juniorer til U20-EM også, så vi får se hva de gjør. Kommer kanskje an på hvordan de presterer kommende sesong). I samme situasjon som Al-Saiddi og Murai-Ubby finner vi 06-modell Håkon Moe Berg (1500/3000), som det blir spennende å se hvordan utvikler seg frem mot denne sesongen. Dessuten har jeg også lyst til å nevne en fantastisk spennende 07-modell i Embla Njerve (stav), som kan bli spennende å se i EYOF. Det kan også den talentfulle 07-sprinteren Neo Dobson og den lovende mangekjemperen Susanne Tveit Amundsen, og noen av 06-modellene vi så i U18-EM i 2022 kommer nok til å dukke opp igjen. Flere kommer nok i tillegg til å ta steg og hevde seg bra.

Som vanlig vil jeg tillegge: Det er bare å fylle på med nyheter, resultatoppdateringer og meninger, uansett hva det måtte være, bare det er saklig og det har noe med friidrett å gjøre. Som åpningsinnlegget i den opprinnelige VGD-tråden så fint sier: Ingen begivenhet er for liten, ingen for stor. Her er det absolutt rom og anledning for å nerde litt for oss som ønsker det.

Så til den litt mer praktiske delen av dette åpningsinnlegget.

Interessante stevner i 2023:

Seniormesterskap:

2/3-5/3: Innendørs-EM, Istanbul
23/6-25/6: Lag-EM, Silesia
6/7-8/7: NM, Jessheim
19/8-27/8: VM, Budapest

Internasjonale juniormesterskap:

13/7-16/7: U23-EM, Espoo
23/7-29/7: EYOF, Maribor
7/8-10/8: U20-EM, Jerusalem

Diamond League:

27/4: Shenzhen
5/5: Doha
6/5: Shanghai
28/5: Rabat
2/6: Roma
9/6: Paris
15/6: Oslo (Bislett Games)
30/6: Lausanne
2/7: Stockholm
21/7: Monaco
23/7: London
31/8: Zürich
8/9: Brüssel
16/9-17/9: Eugene

Diverse andre stevner:

28/1-29/1: NM/UM mangekamp innendørs, Sandnes
2/2: Karsten Warholm Invitational, Ulsteinvik
12/12: Nordisk innendørslandskamp, Karlstad
18/2: VM terrengløp, Bathurst
18/2-19/2: NM innendørs, Bærum
20/5-21/5: NM/UM mangekamp, Moss
27/5-28/5: Nordisk mesterskap senior, København
3/6: Trond Mohn Games, Bergen
8/6: Jessheim 1500m Elite, Jessheim
10/6-11/6: Nordisk mesterskap mangekamp, Borås
30/6: Boysen Memorial, Oslo
22/7-23/7: Nordisk U20-mesterskap/landskamp, Norge (TBD)
25/8-27/8: Junior-NM, Sandnes
8/9-10/9: Ungdomsmesterskapet, Bergen (Fana)
10/12: EM terrengløp, Brüssel

Ellers finnes det mye bra stevner på terminlisten til World Athletics.

Andre nyttige lenker:

World Athletics' hjemmeside
European Athletics' hjemmeside
Norges friidrettsforbunds hjemmeside
Årsstatistikker og topplister
Verdensranking
Norsk årsstatistikk
Verdensrekorder m.m.
Europarekorder
Norske rekorder


Og da gjenstår det bare å ønske alle et riktig godt friidrettsår!
Sist redigert av janesaj den søn jan 01, 2023 3:28 pm, redigert 1 gang totalt.

return_of_drakkar  
Innlegg: 4967

Legg inn av return_of_drakkar »

og denne siden som er lettlest: http://www.alltime-athletics.com

Helloween

Legg inn av Helloween »

Har man lagt et DL stevne på samme dag som Champions League finalen sånn som i fjor ?

Puttemans
Innlegg: 2460

Legg inn av Puttemans »

Helloween skrev: tor jan 05, 2023 11:33 pm Har man lagt et DL stevne på samme dag som Champions League finalen sånn som i fjor ?
Når ble 9. og 10. juni samme dag?

janesaj

Legg inn av janesaj »

Muligens ett år for tidlig ute med denne (vi har jo et VM i år først, for eksempel), men OL-programmet for 2024 er nå lagt ut. Mest interessant per i dag med norske øyne er vel kanskje at en 1500/5000-dobbel er fullt mulig for den godeste Jakob, med 1500-finale 6. august, mens 5000-forsøket går dagen etter og 5000-finale er først siste dag 10. august. Spørsmålet er om det faktisk kan være mulig å ta med seg 10000 også på åpningsdagen, selv om han har 1500-forsøk i formiddagsøkta (men det bør jo være piece of cake i normal form). Har så to dager å komme seg på til 1500-semi. Hva tror vi?

Mulig program i så fall:

2/8: 1500 forsøk
2/8: 10000 finale
4/8: 1500 semi
6/8: 1500 finale
7/8: 5000 forsøk
10/8: 5000 finale

Brukeravatar
Team Ingebrigtsen
Innlegg: 1081
Sted: Kongsberg

Legg inn av Team Ingebrigtsen »

janesaj skrev: tir jan 10, 2023 8:58 pm Muligens ett år for tidlig ute med denne (vi har jo et VM i år først, for eksempel), men OL-programmet for 2024 er nå lagt ut. Mest interessant per i dag med norske øyne er vel kanskje at en 1500/5000-dobbel er fullt mulig for den godeste Jakob, med 1500-finale 6. august, mens 5000-forsøket går dagen etter og 5000-finale er først siste dag 10. august. Spørsmålet er om det faktisk kan være mulig å ta med seg 10000 også på åpningsdagen, selv om han har 1500-forsøk i formiddagsøkta (men det bør jo være piece of cake i normal form). Har så to dager å komme seg på til 1500-semi. Hva tror vi?

Mulig program i så fall:

2/8: 1500 forsøk
2/8: 10000 finale
4/8: 1500 semi
6/8: 1500 finale
7/8: 5000 forsøk
10/8: 5000 finale
Over halvannet år til, så mye kan jo skje på veien.
Men vil absolutt ikke at han skal gå for 10 000 i OL. Passer jo utmerket med favorittdistansen først, og så 5000. Her gjelder det å ikke gape over for mye. Det er mer enn tøft nok med å doble. Hadde det vært EM hadde jeg sagt ja, hadde det vært VM sannsynligvis nei, men hadde åpnet for det.. Men ikke aktuelt i OL. Med OL hvert fjerde år (paradoksalt nok ikke denne gangen), så gjelder det å maksimere sjansene for medalje. Jeg mener OL er så unikt at jeg mener Jakob skal være litt forsiktig med å prøve veldig mye annet den sesongen før OL. Heldigvis kommer EM etterpå, og ser gjerne at han tester seg på 10 000 der.

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

Team Ingebrigtsen skrev: fre jan 13, 2023 8:07 am
janesaj skrev: tir jan 10, 2023 8:58 pm Muligens ett år for tidlig ute med denne (vi har jo et VM i år først, for eksempel), men OL-programmet for 2024 er nå lagt ut. Mest interessant per i dag med norske øyne er vel kanskje at en 1500/5000-dobbel er fullt mulig for den godeste Jakob, med 1500-finale 6. august, mens 5000-forsøket går dagen etter og 5000-finale er først siste dag 10. august. Spørsmålet er om det faktisk kan være mulig å ta med seg 10000 også på åpningsdagen, selv om han har 1500-forsøk i formiddagsøkta (men det bør jo være piece of cake i normal form). Har så to dager å komme seg på til 1500-semi. Hva tror vi?

Mulig program i så fall:

2/8: 1500 forsøk
2/8: 10000 finale
4/8: 1500 semi
6/8: 1500 finale
7/8: 5000 forsøk
10/8: 5000 finale
Over halvannet år til, så mye kan jo skje på veien.
Men vil absolutt ikke at han skal gå for 10 000 i OL. Passer jo utmerket med favorittdistansen først, og så 5000. Her gjelder det å ikke gape over for mye. Det er mer enn tøft nok med å doble. Hadde det vært EM hadde jeg sagt ja, hadde det vært VM sannsynligvis nei, men hadde åpnet for det.. Men ikke aktuelt i OL. Med OL hvert fjerde år (paradoksalt nok ikke denne gangen), så gjelder det å maksimere sjansene for medalje. Jeg mener OL er så unikt at jeg mener Jakob skal være litt forsiktig med å prøve veldig mye annet den sesongen før OL. Heldigvis kommer EM etterpå, og ser gjerne at han tester seg på 10 000 der.
Enig. 10.000 blir for mye. Tror ikke det blir seriøst vurdert heller. Men gøy hvis han prøver seg på 10.000-meter i EM.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Team Ingebrigtsen skrev: fre jan 13, 2023 8:07 am
janesaj skrev: tir jan 10, 2023 8:58 pm Muligens ett år for tidlig ute med denne (vi har jo et VM i år først, for eksempel), men OL-programmet for 2024 er nå lagt ut. Mest interessant per i dag med norske øyne er vel kanskje at en 1500/5000-dobbel er fullt mulig for den godeste Jakob, med 1500-finale 6. august, mens 5000-forsøket går dagen etter og 5000-finale er først siste dag 10. august. Spørsmålet er om det faktisk kan være mulig å ta med seg 10000 også på åpningsdagen, selv om han har 1500-forsøk i formiddagsøkta (men det bør jo være piece of cake i normal form). Har så to dager å komme seg på til 1500-semi. Hva tror vi?

Mulig program i så fall:

2/8: 1500 forsøk
2/8: 10000 finale
4/8: 1500 semi
6/8: 1500 finale
7/8: 5000 forsøk
10/8: 5000 finale
Over halvannet år til, så mye kan jo skje på veien.
Men vil absolutt ikke at han skal gå for 10 000 i OL. Passer jo utmerket med favorittdistansen først, og så 5000. Her gjelder det å ikke gape over for mye. Det er mer enn tøft nok med å doble. Hadde det vært EM hadde jeg sagt ja, hadde det vært VM sannsynligvis nei, men hadde åpnet for det.. Men ikke aktuelt i OL. Med OL hvert fjerde år (paradoksalt nok ikke denne gangen), så gjelder det å maksimere sjansene for medalje. Jeg mener OL er så unikt at jeg mener Jakob skal være litt forsiktig med å prøve veldig mye annet den sesongen før OL. Heldigvis kommer EM etterpå, og ser gjerne at han tester seg på 10 000 der.
Ser selvfølgelig det argumentet der, men tenkte på Sifan Hassans tripling i Tokyo som jo må sies å ha vært en suksess. Og at Jakob er kapabel til hva som helst vet vi jo. Men tror jo at de lander på en 1500/5000-dobling, jeg også. De tar nok ikke noen sjanser i OL.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Innendørssesongen så smått i gang allerede :) Pål Haugen Lillefosse med 5.72 i Leikvanghallen i Bergen i dag. Tidligere i uka hoppet Sondre Guttormsen 5.71 i USA. Så god sesongåpning av stavhopperne i år igjen.

Kan bli spennende å se Lillefosse i Mondo Classic 2. februar mot store deler av verdenseliten. Han skal også delta i Nornalekene neste helg.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Bygger seg opp til brukbare startfelt i Karsten Warholm Invitational 2. februar.
Karsten Warholm Invitational skrev: Jamaicanske Elaine Thompson-Herah (30) er klar for Karsten Warholms stevne i Ulsteinvik torsdag 2. februar. Sprintstjernen kan se tilbake på hele fem OL-gull på 100 meter, 200 meter og stafett. Nå har hun bestemt seg for å løpe 60 meter i KWI.

Dermed blir det to olympiske mestere under årets utgave av Karsten Warholm® Invitational (KWI). Friidrettsfesten arrangeres for tredje gang, etter to år med avlysninger på grunn av covid.

– Det er stort å få besøk av Elaine Thompson-Herah på stevnet. Hun blir en flott publikumsattraksjon i Ulsteinhallen. Det blir sprint på høyeste verdensnivå, lover Karsten Warholm.

Selv skal han løpe 400 meter på hjemmebanen. Han begynner å få det meste på plass til sitt eget stevne. Manager og mor Kristine Haddal er prosjektleder for stevnet. Ståle Jan Frøynes er deltakeransvarlig for KWI.

Den jamaicanske sprinteren vant både 100 og 200 meter under OL i Rio de Janeiro i 2016. Hun fulgte opp med gull på de samme distansene under OL i Tokyo i 2021, pluss 4 x 100 stafett. I samme OL vant Warholm 400 meter hekk med verdensrekord.

Thompson-Herah har en enorm merittliste fra OL, VM og Diamond League. 60 meter har hun gjort unna på 6,98 (2017, innendørs), mens hun har 10,54 (2022) på 100 meter og 21,53 på 200 meter (2021).

– Det skal bli kjekt å se henne løpe i Ulsteinvik. Her har publikum i Ulsteinhallen og TV-seere på NRK mye å glede seg til, sier Warholm.

Det blir internasjonalt toppnivå på flere øvelser 2. februar. Den ukrainske høydehopperen Yaroslava Mahuchikh (21) – som har 2,06 som personlig rekord innendørs – er på plass. Sist vinter ble hun verdensmester innendørs. Hun har to VM-sølv for seniorer utendørs (Doha og Eugene) samt bronse fra OL i Tokyo.

I kule stiller blant andre Bob Bertemes (29) fra Luxemburg. Han har en personlig rekord på 22,22. Norske Marcus Thomsen, med en pers på 21,09, skal teste seg mot Bertemes med flere i Ulsteinvik.

– Det mangler ikke på utøvere av topp verdensklasse. KWI er blitt et attraktivt innendørsstevne for mange internasjonale topper. Det setter vi stor pris på, forteller Ståle Jan Frøynes.

Warholm selv er for tiden på treningsleir på Tenerife. Første stevne innendørs blir hans eget stevne.

– Ting ser ut til å gå i henhold til planene våre og treningen i varmen går svært bra. Jeg ser frem til å løpe 400 meter i Ulsteinvik. Det er alltid et høydepunkt å konkurrere på hjemmebane, med et fantastisk publikum, sier Karsten Warholm.

Flere norske topputøvere kommer også til Ulsteinhallen, blant dem er Marcus Thomsen, Amalie Iuel, Elisabeth Slettum, Hedda Hynne, Ingeborg Østgård, Amalie Sæten, Henrik Flåtnes, foruten Karsten Warholm selv.

– Vi har klart å skape en fin tradisjon med KWI. Det blir deltakelse på øverste hylle i flere øvelser. Jeg har tro på at vi skal få til en fantastisk friidrettsfest i Ulsteinhallen, sier Karsten Warholms manager og mor, Kristine Haddal, som er prosjektleder for stevnet.

I herreklassen står 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m, lengde og kule på planen for årets KWI. Kvinnene har følgende øvelsesutvalg: 60 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m, lengde og høyde.

NRK1 har direktesending mellom klokken 20.00 og 21.00 på stevnekvelden.For eventuelle spørsmål, kontakt manager og prosjektleder Kristine Haddal på kristine@kmanagement.no. Se også KWI (kwinvitational.no)

H.E. Pennypacker

Legg inn av H.E. Pennypacker »

janesaj skrev: tir jan 10, 2023 8:58 pm Muligens ett år for tidlig ute med denne (vi har jo et VM i år først, for eksempel), men OL-programmet for 2024 er nå lagt ut. Mest interessant per i dag med norske øyne er vel kanskje at en 1500/5000-dobbel er fullt mulig for den godeste Jakob, med 1500-finale 6. august, mens 5000-forsøket går dagen etter og 5000-finale er først siste dag 10. august. Spørsmålet er om det faktisk kan være mulig å ta med seg 10000 også på åpningsdagen, selv om han har 1500-forsøk i formiddagsøkta (men det bør jo være piece of cake i normal form). Har så to dager å komme seg på til 1500-semi. Hva tror vi?

Mulig program i så fall:

2/8: 1500 forsøk
2/8: 10000 finale
4/8: 1500 semi
6/8: 1500 finale
7/8: 5000 forsøk
10/8: 5000 finale
Jeg tror Jakob kommer til å forsøke seg på en trippel. Han kan stille på 10000, og heller roe ned eller bryte hvis tempoet blir for høyt, og han ser at å klare medalje vil koste for mye med tanke på de neste dagene.

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

Sterk 400 meter av Andrea Rooth i Bærum i dag. 53.53 er 5. beste tid i Norge gjennom tidene (innendørs). Perser også på 60 m med 7.42. 8.27 på 60 m hekk er også en bra tid.

Christine Bjelland Jensen løper 200 meter på sterke 23.70. Ny pers og 4. beste tid i Norge gjennom tidene (innendørs).

Jacob Vaula vinner 60 meter med 6.80.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Også pers 6.99 på 60 meter, pers 8.14 på 60 hekk og 4.81 (like bak innendørspers) i stav for Sander Skotheim i samme stevne. Perser med over et tidel på begge de to førstnevnte øvelsene. Lovende resultater i sesongåpningen for mangekjemperen.

7.50 og stor pers på 60 meter for 06-modellen Dina Rosenvinge Aasen kan også nevnes.

Brukeravatar
Team Ingebrigtsen
Innlegg: 1081
Sted: Kongsberg

Legg inn av Team Ingebrigtsen »

janesaj skrev: fre jan 13, 2023 1:02 pm Ser selvfølgelig det argumentet der, men tenkte på Sifan Hassans tripling i Tokyo som jo må sies å ha vært en suksess. Og at Jakob er kapabel til hva som helst vet vi jo. Men tror jo at de lander på en 1500/5000-dobling, jeg også. De tar nok ikke noen sjanser i OL.
I så fall måtte 10 000 være avslutningsdistansen. Her er det vel også et poeng at Jakob ikke har erfaring med hvor mye tid kroppen trenger etter en 10 000.
Ellers litt labre nyheter om at siste høydeopphold i Sierra Nevada gikk dårlig. En ting er høydetreningen, men har også en god del å si i forhold til at det er med høydeopphold alle utenomsportslige ting er lagt til side. Antar han drar til Flagstaff igjen i april, blir ekstra viktig at det blir et bra treningsopphold. Så håper vel egentlig at Jakob kutter ut innendørssesongen om nødvendig.

H.E. Pennypacker

Legg inn av H.E. Pennypacker »

Team Ingebrigtsen skrev: man jan 23, 2023 8:16 am
janesaj skrev: fre jan 13, 2023 1:02 pm Ser selvfølgelig det argumentet der, men tenkte på Sifan Hassans tripling i Tokyo som jo må sies å ha vært en suksess. Og at Jakob er kapabel til hva som helst vet vi jo. Men tror jo at de lander på en 1500/5000-dobling, jeg også. De tar nok ikke noen sjanser i OL.
I så fall måtte 10 000 være avslutningsdistansen. Her er det vel også et poeng at Jakob ikke har erfaring med hvor mye tid kroppen trenger etter en 10 000.
Ellers litt labre nyheter om at siste høydeopphold i Sierra Nevada gikk dårlig. En ting er høydetreningen, men har også en god del å si i forhold til at det er med høydeopphold alle utenomsportslige ting er lagt til side. Antar han drar til Flagstaff igjen i april, blir ekstra viktig at det blir et bra treningsopphold. Så håper vel egentlig at Jakob kutter ut innendørssesongen om nødvendig.
Jakob trener to dager med dobbel terskel i uka. (tirsdag og torsdag) Farten på disse øktene går nok ikke langt i fra 10000-mesterskapsfart. Jeg tror ikke han trenger løpe med alt for høye laktatverdier for å ta gullet, men det avhenger selvsagt av hva konkurrentene finner på.

Kommer Jakob i lik form som VM eller bedre, tror jeg ikke han kommer til å la denne sjansen for trippel til å gå fra seg.

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

H.E. Pennypacker skrev: tir jan 24, 2023 10:39 am
Team Ingebrigtsen skrev: man jan 23, 2023 8:16 am
janesaj skrev: fre jan 13, 2023 1:02 pm Ser selvfølgelig det argumentet der, men tenkte på Sifan Hassans tripling i Tokyo som jo må sies å ha vært en suksess. Og at Jakob er kapabel til hva som helst vet vi jo. Men tror jo at de lander på en 1500/5000-dobling, jeg også. De tar nok ikke noen sjanser i OL.
I så fall måtte 10 000 være avslutningsdistansen. Her er det vel også et poeng at Jakob ikke har erfaring med hvor mye tid kroppen trenger etter en 10 000.
Ellers litt labre nyheter om at siste høydeopphold i Sierra Nevada gikk dårlig. En ting er høydetreningen, men har også en god del å si i forhold til at det er med høydeopphold alle utenomsportslige ting er lagt til side. Antar han drar til Flagstaff igjen i april, blir ekstra viktig at det blir et bra treningsopphold. Så håper vel egentlig at Jakob kutter ut innendørssesongen om nødvendig.
Jakob trener to dager med dobbel terskel i uka. (tirsdag og torsdag) Farten på disse øktene går nok ikke langt i fra 10000-mesterskapsfart. Jeg tror ikke han trenger løpe med alt for høye laktatverdier for å ta gullet, men det avhenger selvsagt av hva konkurrentene finner på.

Kommer Jakob i lik form som VM eller bedre, tror jeg ikke han kommer til å la denne sjansen for trippel til å gå fra seg.
Hadde 10.000 kommet sist tror jeg han hadde gått for det. Med med dette programmet er det ganske så urealistisk.

H.E. Pennypacker

Legg inn av H.E. Pennypacker »

oddvar_kjempebra skrev: tir jan 24, 2023 12:26 pm
H.E. Pennypacker skrev: tir jan 24, 2023 10:39 am
Team Ingebrigtsen skrev: man jan 23, 2023 8:16 am

I så fall måtte 10 000 være avslutningsdistansen. Her er det vel også et poeng at Jakob ikke har erfaring med hvor mye tid kroppen trenger etter en 10 000.
Ellers litt labre nyheter om at siste høydeopphold i Sierra Nevada gikk dårlig. En ting er høydetreningen, men har også en god del å si i forhold til at det er med høydeopphold alle utenomsportslige ting er lagt til side. Antar han drar til Flagstaff igjen i april, blir ekstra viktig at det blir et bra treningsopphold. Så håper vel egentlig at Jakob kutter ut innendørssesongen om nødvendig.
Jakob trener to dager med dobbel terskel i uka. (tirsdag og torsdag) Farten på disse øktene går nok ikke langt i fra 10000-mesterskapsfart. Jeg tror ikke han trenger løpe med alt for høye laktatverdier for å ta gullet, men det avhenger selvsagt av hva konkurrentene finner på.

Kommer Jakob i lik form som VM eller bedre, tror jeg ikke han kommer til å la denne sjansen for trippel til å gå fra seg.
Hadde 10.000 kommet sist tror jeg han hadde gått for det. Med med dette programmet er det ganske så urealistisk.
Nøyaktig hva er det du tenker blir urealistisk? Forsøket på 1500 kommer han seg nok uanstrengt gjennom. Føler Jakob at han bruker for mye krefter der, kan han bare stå over 10000.

10000 vil nok mest sannsynlig gå i langt fra verdensrekordtempo, og Jakob vil kunne løpe mesteparten av løpet i et komfortabelt tempo. Det som kan koste litt er avslutningen. Men han har så stor toppfart inne på siste 1500 i forhold til de andre, og trenger nok ikke gå i kjelleren for å klare medalje. Jakob vet akkurat hva han tåler av fart og laktatverdier.

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

H.E. Pennypacker skrev: tir jan 24, 2023 1:32 pm
oddvar_kjempebra skrev: tir jan 24, 2023 12:26 pm
H.E. Pennypacker skrev: tir jan 24, 2023 10:39 am

Jakob trener to dager med dobbel terskel i uka. (tirsdag og torsdag) Farten på disse øktene går nok ikke langt i fra 10000-mesterskapsfart. Jeg tror ikke han trenger løpe med alt for høye laktatverdier for å ta gullet, men det avhenger selvsagt av hva konkurrentene finner på.

Kommer Jakob i lik form som VM eller bedre, tror jeg ikke han kommer til å la denne sjansen for trippel til å gå fra seg.
Hadde 10.000 kommet sist tror jeg han hadde gått for det. Med med dette programmet er det ganske så urealistisk.
Nøyaktig hva er det du tenker blir urealistisk? Forsøket på 1500 kommer han seg nok uanstrengt gjennom. Føler Jakob at han bruker for mye krefter der, kan han bare stå over 10000.

10000 vil nok mest sannsynlig gå i langt fra verdensrekordtempo, og Jakob vil kunne løpe mesteparten av løpet i et komfortabelt tempo. Det som kan koste litt er avslutningen. Men han har så stor toppfart inne på siste 1500 i forhold til de andre, og trenger nok ikke gå i kjelleren for å klare medalje. Jakob vet akkurat hva han tåler av fart og laktatverdier.
Jakob tapte 1500 i VM på oppløpet så det er ikke sååå enkelt for ham. Han kan ikke gjøre noen feil. Han har også sagt at han foreløpig prioriterer 1500 meter. 10.000 meter kommer før 1500-semifinale og finale og vil kunne redusere hans muligheter for 1500-meter gull. Og for gull på 5000 som jeg tipper han også er sugen på.

Og så finnes det fysiske realiteter også for Jakob Ingebrigtsen. Å si at en 10.000-finale ikke vil påvirke ham mener jeg er helt feil. Det vil sitte i, uansett tempo i finalen. Så lange løp på bane sliter på kroppen.

Jeg vet jo ikke hva Ingebrigtsen vil gjøre, men at en 10.000 vil redusere hans sjanser i de andre løpene mener jeg helt bestemt.

H.E. Pennypacker

Legg inn av H.E. Pennypacker »

oddvar_kjempebra skrev: tir jan 24, 2023 1:39 pm
H.E. Pennypacker skrev: tir jan 24, 2023 1:32 pm
oddvar_kjempebra skrev: tir jan 24, 2023 12:26 pm

Hadde 10.000 kommet sist tror jeg han hadde gått for det. Med med dette programmet er det ganske så urealistisk.
Nøyaktig hva er det du tenker blir urealistisk? Forsøket på 1500 kommer han seg nok uanstrengt gjennom. Føler Jakob at han bruker for mye krefter der, kan han bare stå over 10000.

10000 vil nok mest sannsynlig gå i langt fra verdensrekordtempo, og Jakob vil kunne løpe mesteparten av løpet i et komfortabelt tempo. Det som kan koste litt er avslutningen. Men han har så stor toppfart inne på siste 1500 i forhold til de andre, og trenger nok ikke gå i kjelleren for å klare medalje. Jakob vet akkurat hva han tåler av fart og laktatverdier.
Jakob tapte 1500 i VM på oppløpet så det er ikke sååå enkelt for ham. Han kan ikke gjøre noen feil. Han har også sagt at han foreløpig prioriterer 1500 meter. 10.000 meter kommer før 1500-semifinale og finale og vil kunne redusere hans muligheter for 1500-meter gull. Og for gull på 5000 som jeg tipper han også er sugen på.

Og så finnes det fysiske realiteter også for Jakob Ingebrigtsen. Å si at en 10.000-finale ikke vil påvirke ham mener jeg er helt feil. Det vil sitte i, uansett tempo i finalen. Så lange løp på bane sliter på kroppen.

Jeg vet jo ikke hva Ingebrigtsen vil gjøre, men at en 10.000 vil redusere hans sjanser i de andre løpene mener jeg helt bestemt.
Jeg tror også at 10000 vil påvirke ham, men ikke mer enn at han klarer å ta seg videre fra 1500-semien, og er relativt restituert til 1500-finalen. Han har OL-gull på 1500 fra før, og har lenge snakket om at han kunne tenkt seg å forsøke seg på en trippel i et mesterskap. Derfor tror jeg han er villig til å forsøke, når han først har muligheten.

Med treningsmengde på rundt 185 km i uken, og 5 kvalitetsøkter, tror jeg han er godt nok trent for et slikt program.

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

H.E. Pennypacker skrev: tir jan 24, 2023 2:10 pm
oddvar_kjempebra skrev: tir jan 24, 2023 1:39 pm
H.E. Pennypacker skrev: tir jan 24, 2023 1:32 pm

Nøyaktig hva er det du tenker blir urealistisk? Forsøket på 1500 kommer han seg nok uanstrengt gjennom. Føler Jakob at han bruker for mye krefter der, kan han bare stå over 10000.

10000 vil nok mest sannsynlig gå i langt fra verdensrekordtempo, og Jakob vil kunne løpe mesteparten av løpet i et komfortabelt tempo. Det som kan koste litt er avslutningen. Men han har så stor toppfart inne på siste 1500 i forhold til de andre, og trenger nok ikke gå i kjelleren for å klare medalje. Jakob vet akkurat hva han tåler av fart og laktatverdier.
Jakob tapte 1500 i VM på oppløpet så det er ikke sååå enkelt for ham. Han kan ikke gjøre noen feil. Han har også sagt at han foreløpig prioriterer 1500 meter. 10.000 meter kommer før 1500-semifinale og finale og vil kunne redusere hans muligheter for 1500-meter gull. Og for gull på 5000 som jeg tipper han også er sugen på.

Og så finnes det fysiske realiteter også for Jakob Ingebrigtsen. Å si at en 10.000-finale ikke vil påvirke ham mener jeg er helt feil. Det vil sitte i, uansett tempo i finalen. Så lange løp på bane sliter på kroppen.

Jeg vet jo ikke hva Ingebrigtsen vil gjøre, men at en 10.000 vil redusere hans sjanser i de andre løpene mener jeg helt bestemt.
Jeg tror også at 10000 vil påvirke ham, men ikke mer enn at han klarer å ta seg videre fra 1500-semien, og er relativt restituert til 1500-finalen. Han har OL-gull på 1500 fra før, og har lenge snakket om at han kunne tenkt seg å forsøke seg på en trippel i et mesterskap. Derfor tror jeg han er villig til å forsøke, når han først har muligheten.

Med treningsmengde på rundt 185 km i uken, og 5 kvalitetsøkter, tror jeg han er godt nok trent for et slikt program.
Han har pratet om en trippel ja, men slik jeg skjønner det må da 10.000 meter komme til slutt. Slik den gjorde i EM 2022, men da var han ikke kvalifisert for 10.000 meter (inget resultat). Han fikk jo covid i den perioden han hadde planlagt å kvalifisere seg. Det var på våren. Det er verdt å merke seg at han ikke fant anledning senere til å løpe en 10.000 meter. Hadde det kostet han ingenting ville han ha gjort det.

Så er en trippel i EM noe helt annet enn i VM/OL. I VM/OL koster løpene mye mer. Så lenge Jakob prioroterer 1500 tviler jeg på han kjører en trippel hvor 10.000 kommer før 1500.

Og han må jo i tilfelle først kvalifisere seg til en 10.000. Da trenger han et resultat før OL i 2024.

Når det gjelder belastning så er det stor forskjell på å bruke løpesko og å bruke piggsko. Han store treningsmengder foregår stort sett i løpesko. Piggskoløping sliter på beina.

janesaj

Legg inn av janesaj »

8.15 av Andrea Rooth på 60 meter hekk i Århus i kveld. Pers med seks hundredeler.

janesaj

Legg inn av janesaj »

5.84 og ny norsk innendørsrekord og årsbeste i verden av Sondre Guttormsen i USA, én centimeter over Lillefosses gamle innendørsrekord. Vi husker hvordan de to skiftet på den rekorden i fjor, spennende å se om noe av det samme kan skje i år :) Lillefosse skal for øvrig i aksjon i Düsseldorf allerede i dag!

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

janesaj skrev: søn jan 29, 2023 8:22 am 5.84 og ny norsk innendørsrekord og årsbeste i verden av Sondre Guttormsen i USA, én centimeter over Lillefosses gamle innendørsrekord. Vi husker hvordan de to skiftet på den rekorden i fjor, spennende å se om noe av det samme kan skje i år :) Lillefosse skal for øvrig i aksjon i Düsseldorf allerede i dag!
Rivaliseringen mellom de to (har ikke inntrykket av at de er bestevenner, men kjenner ikke til noen konflikt heller) er jo helt perfekt.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Innendørsstevne på SVT1 klokka 15 i dag. Noen få norske deltakere. Den mest interessante er kanskje Aurstad som skal løpe 400 m ca 15.25.

janesaj

Legg inn av janesaj »

47.39 på Aurstad, drøye tre tideler bak den flotte innendørspersen han satte før jul. Fortsatt nesten et helt sekund bedre enn det han gjorde i fjorårets innendørssesong.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Ble også en fin innendørspers på Malin Nyfors med 2:05.38, over 2 sekunder bedre enn den gamle og 28 hundredeler bedre enn utendørspersen hennes.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Kan minne om to artige TV-sendte stevner i kveld: Stavgallaen Mondo Classic (med Lillefosse og selvsagt da Duplantis selv pluss store deler av den øvrige verdenseliten på herresiden) på SVT2 klokken 19:00, og Karsten Warholm Invitational på NRK1 klokken 20:00. De kommer jo til å krasje litt, men med to skjermer går det nok fint :)

Noen interessante norske starter i KWI er Elisabeth Slettum og Maren Bakke Amundsen (200m 16:35), Marcus Thomsen (kule 19:25), Henriette Jæger og Line Safaa Al-Saiddi (400m 20:04), Sigurd Tveit (800m 20:10), Karsten Warholm selv, Håvard Bentdal Ingvaldsen, Andreas Grimerud og Andreas Ofstad Kulseng (400m 20:18 - her mangler jo egentlig bare Aurstad, og så har du alle de mest spennende 400-gutta i Norge samlet), Amalie Sæten og Malin Edland (1500m 20:25), Moa Bollerød (1500m 20:36) og Helene Rønningen (60m 20:46). I tillegg kommer verdensstjernene Elaine Thompson-Herah (60m) og Yaroslava Mahuchikh (høyde), og mange andre utenlandske brukbare utøvere tar turen for å gi våre utøvere kamp. Amalie Iuel skulle for øvrig også vært med på jentenes 400, men hun har slitt mye med sykdom i det siste og står over.

anbessa

Legg inn av anbessa »

Flott med skadefri Jæger. Så meget sterk ut på bortre langside.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Lillefosse 5.82 i Mondo Classic. De skal opp på 5.91 nå.

janesaj

Legg inn av janesaj »

anbessa skrev: tor feb 02, 2023 8:10 pm Flott med skadefri Jæger. Så meget sterk ut på bortre langside.
Ja, 53.08 er en brukbar innendørstid. Lover bra. Også en meget fin tid av 06-modellen Line Al-Saiddi på 54.69, hun kan nok se 53-tallet utendørs i år.

For øvrig også sesongbeste 20.88 på Marcus Thomsen i kule.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Friidrett»