WC langrenn, Les Rousses (27-29/1)

Svar
janesaj

WC langrenn, Les Rousses (27-29/1)

Legg inn av janesaj »

Vi nærmer oss VM i Planica med stormskritt, og nest siste stopp på programmet før den tid er franske Les Rousses, som debuterer på WC-programmet. Her skal det arrangeres 10 km fristil på fredag, sprint på lørdag og 20 km klassisk intervallstart på søndag. Som tidligere i WC-sesongen går damene og herrene like langt, selv om man i VM praktiserer det gamle programmet.

Les Rousses er en ørliten kommune i Jura i øst-Frankrike, helt på grensen til Sveits. Kommunen har bare litt over 3500 innbyggere. Den ligger noe over 1000 meter over havet, så det kan klassifiseres som såkalt "mellomhøyde". Stedet skulle hatt WC også i fjor, en ren sprinthelg etter Tour de Ski, men den gangen ble det avlyst. Så dette blir dermed første gang man arrangerer WC her.

Som sagt nærmer man seg altså et VM, og særlig i det norske laget er det ekstremt stor kamp om plassene, og helgens løp blir fort helt avgjørende for utøverne som ligger helt på vippen. Så mye står på spill for mange foran denne helgen, noe som setter en ekstra spiss på løpene.


Program:

Fredag 27. januar:
12:00: 10 km fristil, kvinner
14:45: 10 km fristil, menn

Lørdag 28. januar:
12:00: Sprintprologer klassisk, kvinner og menn
14:30: Sprintfinaler klassisk, kvinner og menn

Søndag 29. januar:
12:45: 20 km klassisk fellesstart, kvinner
14:45: 20 km klassisk fellesstart, menn


Norges tropp:

Kvinner:
Helene Marie Fossesholm, Eiker SK (10 km)
Ragnhild Haga, Åsen IL (10 km)
Maria Hartz Melling, Konnerud IL (sprint)
Mathilde Myhrvold, Vind IL (sprint)
Kristine Stavås Skistad, Konnerud IL (sprint)
Astrid Øyre Slind, Oppdal IL (20 km)
Ane Appelkvist Stenseth, Grong IL (sprint)
Anna Svendsen, Tromsø SK (sprint, 20 km)
Silje Theodorsen, Kvaløysletta SL (10 km, 20 km)
Heidi Weng, IL BUL (10 km, 20 km)
Lotta Udnes Weng, Nes Ski (10 km, sprint, 20 km)
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik SK (10 km, 20 km)

Menn:
Harald Østberg Amundsen, Asker SK (10 km, 20 km)
Iver Tildheim Andersen, Rustad IL (10 km)
Pål Golberg, Gol IL (10 km, sprint, 20 km)
Hans Christer Holund, Lyn Ski (10 km, 20 km)
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL (10 km, sprint, 20 km)
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski (10 km, 20 km)
Even Northug, Strindheim IL (sprint)
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer SK (20 km)
Sjur Røthe, Voss IL (10 km, 20 km)
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF (sprint)
Håvard Solås Taugbøl, Lillehammer SK (sprint)
Didrik Tønseth, Byåsen IL (10 km, 20 km)
Erik Valnes, Bardufoss og Omegn IF (sprint)
Sivert Wiig, Gjesdal IL (sprint)

WC-leder Tiril Udnes Weng kjenner fortsatt sykdommen som holdt henne ute av NM og kommer derfor ikke til start i helgen.

10 km fri, kvinner:
Her overrasket Lotta Udnes Weng litt da hun tok knekken på mange VM-aktuelle løpere og vant et suverent NM-gull. Så er spørsmålet selvfølgelig: Er det fordi det endelig har løsnet for Lotta på distanse slik det har for tvillingsøsteren, eller hadde de øvrige en litt dårligere dag enn forventet? Blir spennende å se. Normalt har hun plassert seg rundt 10-15 på distanse, men kan fort være at NM-løpet var en god del bedre enn det. Ellers har Ragnhild Haga kommet seg fint etter sykdom tidligere i sesongen og gikk bra på denne distansen både i Falun (slått av Ebba Andersson med halvminuttet) og i NM. Forhåpentligvis blir formen også bare bedre og bedre jo flere renn hun får i kroppen utover. Ingvild Flugstad Østberg fikk med seg en gledelig andreplass i Davos før jul, mens hun så noe mer rusten ut på denne distansen i NM. Så får vi se om hun kan slå tilbake igjen her og kanskje være iallfall i nærheten av pallen. Heidi Weng var heller ikke med i NM, og derfor er Tour de Ski for 3-4 uker siden fortsatt det siste vi har sett henne i denne sesongen. Der viste hun variabel form, men var på pallen på siste etappe. Hun var også på pallen på 10 fri på Lillehammer tidligere i sesongen. Er en pallkandidat her også om formen er der. Helene Marie Fossesholm har vært løftet frem som Norges nye store langrennshåp (frem til nå hvor vi trolig har fått frem et trolig enda større talent i Milla Grosberghaugen Andreassen, som fremstår langt mer komplett enn Fossesholm, men det er en annen sak), men har gått på noen smeller de par siste årene og slitt mer enn vi hadde håpet. Hun kjemper likevel fortsatt om VM-plass, men da må hun nok vise at hun har potensial til å være på pallen - alt annet enn det vil trolig gjøre at hun er uaktuell, så sterkt som flere av de andre har gått denne sesongen. Også med er Silje Theodorsen, som har vaket litt mellom plasseringer rundt 10-15 i år, og kanskje er det rundt der vi får se henne også nå.

Sprint klassisk, kvinner:
Her er nok VM-laget ganske satt - skal vel mye til om noen andre enn tvillingene Udnes Weng, Skistad og Myhrvold går seg inn her. Tiril går altså ikke, men Lotta Udnes Weng har virkelig tatt steg i år, og har vært på pallen tre ganger på sprint, hvorav én av dem har vært seier (siste sprinten i touren). Spennende å se om hun kan utfordre de sterke svenskene, som nå er tilbake. Kristine Stavås Skistad har imponert hele sesongen, hvor hun endelig er tilbake der hun var før hun begynte å trøble etter gjennombrudssesongen i 2018/19. Det tok fire år - men nå er hun endelig der igjen. Og i klassisk er hun nok enda bedre også enn hun var den gangen, med to WC-finaler. Hun vant også NM-sprinten (skal sies at den var i skøyting, men det viser form). Også når det gjelder henne blir det spennende å se hvor hun står i forhold til svenskene. Mathilde Myhrvold har også vært på pallen i klassisk i år; det skjedde da hun tok den siste pallplassen bak Udnes Weng-søstrene i Val di Fiemme. Hun ligger derfor godt an i forhold til en VM-plass, men hun er nok opptatt av å sikre den her med nok et godt resultat. Den som er nærmest å utfordre om en VM-plass er nok kanskje Ane Appelkvist Stenseth, som på de klassiske sprintene denne sesongen har gjort gode prologer, men ikke holdt helt inn. Men hun viste litt av hva som bor i henne med finaleplass i Davos i skøyting. Med klaff kan hun nå en finale, men bør kanskje være på pallen for å kunne ta en VM-plass. Også inne i miksen er Anna Svendsen, som det skal sies ikke har hatt en fantastisk WC-sesong, men hun vant sprinten i ScanCup i Falun for et par uker siden, da Skistad ble disket fra seier, og om hun fortsatt har den formen inne kan en finaleplass være mulig med absolutt fullklaff. I tillegg har vi med stortalentet Maria Hartz Melling, den regjerende juniorverdensmesteren som har vist at hun har et stort potensial. Hun har vært i semifinale på samtlige WC-sprinter hun har gått denne sesongen, og det er nok et naturlig mål igjen her.

20 km klassisk fellesstart, kvinner:
Litt uvisst hvilke av de norske som er best her. Tiril Udnes Weng som ble to på denne øvelsen på Lillehammer er jo ikke med, det er heller ikke Anne Kjersti Kalvå som var den eneste andre norske innenfor topp ti der, og som har vært sterk i klassisk denne sesongen. Det var faktisk Astrid Øyre Slind som var beste norske på den klassiske fellesstarten over 15 km i Tour de Ski, da hun ble nummer seks. Langløperen som denne sesongen har gått mer over til vanlig langrenn igjen er også med her, og da blir det interessant å se om hun kan følge opp den gode innsatsen. Heidi Weng ble den gangen nest beste norske på niendeplass. Weng har i det siste vært vesentlig bedre i skøyting enn i klassisk og skal vel derfor kanskje ikke forventes i seierskampen, men på en fellesstart bør hengeeksperten kunne gjøre bra fra seg om hun er i brukbar form. Lotta Udnes Weng endte et stykke bak på den nevnte fellesstarten, men er hun i samme form som under NM, er det vel ikke helt utenkelig at hun kan blande seg høyere opp her. Ellers har man jo Ingvild Flugstad Østberg, som har gått to klassiske renn denne sesongen, hvor det har blitt hhv. en 16.- (Ruka) og en 11. plass (Lillehammer). Er formen litt bedre enn i NM bør hun iallfall kunne være topp ti. Silje Theodorsen er tatt ut her også og har potensial til en god plassering på sitt beste, men er nok brukbart fornøyd om hun er mellom 10 og 15 et sted. Anna Svendsen har den siste norske plassen. Hun er selvsagt best på sprint, men en klassisk fellesstart bør også passe henne ganske greit. Kan fort plassere seg rundt topp 15 på en god dag.

10 km fri, menn:
En åpen øvelse, men der nordmennene selvsagt er klare favoritter etter det som er blitt vist tidligere i sesongen. Og etter Harald Østberg Amundsens oppvisning i NM, blir det veldig spennende å se hva han kan gjøre i sesongens første fristilsrenn i WC-sammenheng. Han har fortsatt litt kniven på strupen i forhold til VM-plass etter at han gikk glipp av de par første VM-uttaksløpene, men hans 15 fri i NM var rett og slett bunnsolid, og gjør han noe av det samme her kan han fort bli vanskelig å slå. En som selvsagt kan gjøre det er Hans Christer Holund, som tok sølvet i det nevnte NM-løpet. Holund er så å si alltid oppi der, gjør sjelden dårlige løp. Han var på pallen på intervallstartene på Lillehammer og i Davos, men har ikke vunnet denne sesongen, noe han nok akter å gjøre noe med her. En det blir veldig spennende å se er Simen Hegstad Krüger, som de siste par ukene har slitt med covid nok en gang, noe som satte ham ut av NM. Nå er han imidlertid tilbake igjen, og da er spørsmålet: Hvor god er formen? Vi husker at han knuste all motstand i Davos og også var i fantastisk form i Tour de Ski, så er den noenlunde god, er han nok med i toppen. Johannes Høsflot Klæbo stod over NM grunnet mild sykdom, men var tilbake i Livigno, der han tok ble presset helt til mål og tok en knepen seier på sprinten. Klæbo har vært bunnsolid på alle distanser denne sesongen, og til tross for at han har stått over flere renn leder han sammenlagt. Han ble fem i Davos, men med fullklaff er det selvfølgelig mulig å klatre opp på pallen her på den halve distansen som nok passer ham enda bedre. Veteran Sjur Røthe fikk ikke fullklaff i NM, der han "bare" ble nummer fem, men han var på pallen i Davos, og grunnet det har han fortsatt gode VM-aksjer på hånden på denne distansen. Finner han toppformen her kan han naturligvis også finne på å vinne. Didrik Tønseth stod over NM grunnet sykdom, men her er han tilbake igjen. Tønseth har hatt en fin sesong med pallplass på 10 fri på Lillehammer og rett utenfor pallen i Davos. Men han må likefullt prestere her for å kunne ta en plass på distansen i VM - så stor er konkurransen. For vi har jo også Iver Tildheim Andersen som i høyeste grad fortsatt er i miksen. Han vant jo som kjent denne distansen på Lillehammer, noe som da var en sensasjon for løperen som var med på nasjonal kvote. Senere har han også gjort gode løp i WC Davos (6. plass), samt pallplasser i ScanCup Falun og NM. Skøyteeksperten har kun denne distansen han er aktuell til, så presset er absolutt der. Så skal vi naturligvis heller ikke glemme Pål Golberg, som har hatt en så fin sesong. Golberg tok kun med seg sprinten i NM før han dro til Livigno og fikk med seg en finfin plassering også der. Han har vært i god form hele sesongen og gjør sjelden dårlige løp for tiden, selv om dette nok er hans svakeste distanse av de tre i helgen. Men ble seks på Lillehammer, så kan få til noe om han fortsetter den fine formen.

Sprint klassisk, menn:
Kombinasjonen sprint og klassisk - da finnes det jo bare én favoritt: Johannes Høsflot Klæbo. Han blir selvfølgelig uhyre vanskelig å slå bare han er i noenlunde form, mer er det ikke å si om det. Men Norge har jo også et veldig sterkt lag utenom Klæbo som fort kan ta pallplasser. Blant dem er Even Northug, som ble to bak Klæbo i Ruka. Han har hatt en god sesong også utenom det, men røk i semien på Beitostølen, som er den andre klassiske sprinten han har gått. Viste dog ikke voldsomt god form i Livigno foregående helg, men ble to i NM dagen før, så forhåpentligvis var det bare et par arbeidsuhell. Pål Golberg var på pallen i Ruka og rett utenfor på Beitostølen, og viste god sprintform både i NM og Livigno foregående uke. Bør absolutt kunne være med i pallkampen også her. Og hva så med Erik Valnes? Han viste jo solid formstigning i NM der han imponerte stort på sin vei mot gullet, men var ikke fullt så sterk i Livigno igjen der han røk i kvarten. Men klassisk sprint er jo Valnes' beste øvelse på papiret, og er han i brukbart slag skal han kunne være med høyt oppe. Ellers har man Håvard Solås Taugbøl, som ikke helt har fått det til denne sesongen og som fortsatt ikke har vært i WC-finale. Er på tide å snu det, men vil vel tro at han for øyeblikket innehar den siste VM-plassen (siden vi har fem). Sindre Bjørnestad Skar er sterkest i skøyting (selv om han røk i prologen i Livigno), og er ikke den største pallkandidaten her. Men han var i semifinale i Val di Fiemme samt at han var på pallen i sesongåpningen på Beitostølen, så han kan absolutt prestere også i klassisk på sine beste dager. Han er vel fortsatt VM-aktuell på denne øvelsen, men er nok ikke inne akkurat nå, siden han har blitt slått på alle de klassiske sprintene han har gått mot Taugbøl. Vi har også med Sivert Wiig, en kapabel klassisk sprinter på sitt beste. Var i et par finaler i fjor da hele sprintlandslaget var ute med covid på slutten av sesongen. Semifinale er i første omgang et naturlig mål, men finale er ikke utenkelig på en definitiv toppdag.

20 km klassisk fellesstart, menn:
Også denne distansen skriker jo Johannes Høsflot Klæbo om han er i halvgodt slag. Det er veldig få som matcher Klæbo på klassiske intervallstarter, og da blir han jo selvfølgelig også tøff å slå på fellesstarter. Han tok seieren som han ville i Val di Fiemme. Den som ble to bak Klæbo i Val di Fiemme skal også passe denne distansen meget bra, nemlig Pål Golberg, også han bunnsolid både på sprint og distanse, særlig i klassisk. Er igjen nestfavoritt her, får vi vel si. Så får vi se hvem av kapasitetsløperne som kan sette press. Man har jo Martin Løwstrøm Nyenget som var ufattelig sterk da han vant femmila i Kollen i fjor, og han har også prestert bra denne sesongen. Men han har vært syk, og det bar han preg av i NM-løpet han gikk (18. plass på 15 fri). Forhåpentligvis kan han vise seg frem fra en annen side her. Didrik Tønseth er også en løper man trolig får se helt i toppen her. Han har vært i meget solid form hele sesongen, med pallplass på to klassiske intervallstarter samt en fjerdeplass på en fellesstart. Selvsagt pallkandidat. Simen Hegstad Krüger har vært på pallen på klassisk intervallstart i år, også han, med andreplass i Oberstdorf under touren. Men klassisken hans er jo gjerne litt mer ustabil enn skøytingen, pluss at han jo har vært covidsyk igjen, så formen er jo usikker. Hans Christer Holund er jo en løper som alltid er med oppi der, men når det er fellesstart skulle det nok kanskje vært litt lenger enn bare to mil, og helst også skøyting. Men at han nok en gang kan være med i nærheten av teten er jo likevel svært sannsynlig. Sjur Røthe har vært på pallen på klassisk fellesstart tidligere i år, noe som skjedde på Lillehammer før jul. Etter det har ikke klassiskformen vært fullt så god, men det viser jo at han kan på en optimal dag, selv om skøyting fremdeles er favorittstilarten. Så har vi også med Harald Østberg Amundsen, også en med skøyting som sin klart beste stilart. Men han har også vært rimelig greit med på enkelte klassiskløp i WC, og tror nok ikke at fellesstart er noen ulempe for ham, så han kan være et aldri så lite wild card i pallkampen om det stemmer.


Utlendinger:

10 km fristil, kvinner:
I skøyting har Jessie Diggins vært fantastisk i år, med to seire på intervallstarter (Lillehammer og Davos), samt beste jaktstarttid i Oberstdorf under Tour de Ski. Tror hun får gjelde som den fremste favoritten, og så får vi se hvordan formen er i hennes første start siden touren. Den fremste utfordreren er nok Ebba Andersson, som i fravær av Frida Karlsson er Sveriges klart beste kort. Andersson har vært syk, men viste fine tendenser i ScanCup i Falun med to suverene seire og en andreplass på sprinten, så hun er nok i bra slag. Hun ble fire på denne distansen på Lillehammer. Av andre utøvere skal man følge med på Rosie Brennan, som ble tre på 20 fri i Davos og som gjorde et fint Tour de Ski med en fjerdeplass sammenlagt. Har vært i finfin form hele sesongen. Finnene er nok enda sterkere på den forestående fellesstarten, men kan kanskje få til noe her også. Krista Pärmäkoski ble sju i Davos og gjorde for eksempel en fin jaktstart i Oberstdorf under touren, så skøytingen hennes er også god på gode dager. Kerttu Niskanen tok jo medalje på tremila i skøyting i OL i fjor, men er normalt hakket svakere enn landskvinnen i skøyting. Ble topp ti i Davos. Når det gjelder tyskerne kommer ikke Katharina Hennig til start grunnet sykdom, men Victoria Carl kan sikkert gjøre en fin figur. Hun er ikke den mest stabile utøveren, men gjør av og til gode løp, som da hun ble seks på denne distansen på Lillehammer. Delphine Claudel fra Frankrike gjorde det skarpt i høyden i Davos (6. plass). Vant jo i tillegg den siste etappen i Tour de Ski, og er sikkert sulten på suksess når WC nå kommer til hjemlandet. Andre som kanskje kan oppnå gode resultater er Teresa Stadlober, Moa Lundgren, Hailey Swirbul, Eva Urevc, Katerina Janatova og Katerina Razymova.

Sprint klassisk, kvinner:
Kan fort bli en svensk fest. Fjorårets store sprinter Jonna Sundling er tilbake igjen, og det feiret hun med å vinne sprinten i Livigno foregående helg. Hun vant også den klassiske sprinten i Östersund under ScanCup der før jul. Hun er nok tross alt den største favoritten. Så har man også Emma Ribom som vant sesongens to første sprinter, før hun deretter ble syk og ikke gikk noe mer før Livigno-helgen. Der ble hun nummer tre og viste fin form, så hun kan bli en utfordrer. Maja Dahlqvist har vært noe opp og ned denne sesongen og langt ifra like sterk som hun særlig før jul i fjor, men hun har fortsatt vært med i toppen. I Livigno ble hun to bak Sundling. Hun har dog vært best i skøyting denne sesongen, så litt usikker er klassiskformen. En annen svenske som har vært borte fra sirkuset, og det mye lenger enn Sundling har vært, er jo Linn Svahn. Hun gikk glipp av hele forrige sesong med skade, og det tok tid før hun kom igang med denne også, men nå er hun altså endelig i sving igjen. Hun var på pallen på den sprinten i Östersund som Sundling vant, og så ble hun fem i Livigno foregående helg, så formen er nok OK. Blir spennende å se hvordan den utvikler seg fremover for den suverene sprinteneren i 2020 og -21. Og ikke nok med det; Sverige har også med Johanna Hagström, som har vært på pallen to ganger denne sesongen, blant annet i Ruka i klassisk i begynnelsen av sesongen. I tillegg har de med Ebba Andersson, som etter sigende vel skal gå denne sprinten (svenskene har nemlig så vidt undertegnede kan se ikke spesifisert hvilke distanser de forskjellige skal gå), samt Moa Lundgren som har bra potensial. Det er virkelig absurd hvor bra sprintbredde svenskene har. Men om man skal trekke frem utlendinger, er jo Nadine Fähndrich en ganske så naturlig utøver å ta med. Hun har vunnet tre sprinter i år og er naturlig nok en pallkandidat også her. Vi har også Johanna Matintalo som har vært på pallen denne sesongen, og Krista Pärmäkoski og Jasmi Joensuu er to andre finske jenter som har vært i finale, i tillegg til en Kerttu Niskanen som også kan være brukbar på en klassisk sprint. I tillegg har Tereza Beranova vært i finale i klassisk, og amerikanerne Rosie Brennan og Jessie Diggins, slovenske Eva Urevc, samt tyske Victoria Carl og Laura Gimmler lurer litt i bakhånd.

20 km klassisk fellesstart, kvinner:
I klassisk får nok kanskje Ebba Andersson ta det største favorittstempelet, i og med at hun har vist brukbar form i det siste. Men hun kan for eksempel få kamp av et par finner i Krista Pärmäkoski og Kerttu Niskanen, begge alltid å regne med når det står klassisk på programmet. Sverige har også en Jonna Sundling som kan være et spennende kort om hun stiller, selv om distanseformen muligens ikke er fullt så god som den var i fjor, men det har vi jo ikke fått noen ordentlige tester på ennå. Teresa Stadlober var sterk i de klassiske løpene i Tour de Ski og hadde to topp sju-plasseringer der. Er også sterk på fellesstart når hun er i form. Amerikanerne liker seg bedre i skøyting, men særlig Rosie Brennan gjør av og til noen gode løp også i klassisk. Jessie Diggins er mer ustabil, men skal ikke regnes bort fra en brukbar plassering, iallfall. Nadine Fähndrich er også en spennende løper her om hun stiller. Andre løpere som Anne Kyllönen, Victoria Carl og Eva Urevc kan også blande seg høyt oppe om de har dagen.

10 km fristil, menn:
Så er det det evige spørsmålet på herresiden - hvem utenom nordmennene kan utfordre om pallen på distanse? På de to intervallstartene som har vært i skøyting har svaret hittil vært ingen (iallfall har ingen vært på selve pallen). Men den som har vært desidert nærmest er Andrew Musgrave, som ble nummer fire på Lillehammer, bare tre sekunder bak pallen. Musgrave har generelt hatt en brukbar sesong, selv om Tour de Ski ikke gikk helt som han hadde håpet. Men han har gjort flere bra distanserenn og er interessant her. Beste ikke-nordmann i Davos var derimot den tyske unggutten Friedrich Moch, som da ble nummer sju, knepent slått av jevngamle Iver Tildheim Andersen. Moch gjorde også et brukbart Tour de Ski der han ble nummer åtte totalt. Meget spennende løper for fremtiden. Det er også en annen løper født i 2000, nemlig svenske William Poromaa, som er den beste ikke-nordmannen i distansecupen sammenlagt. Svensken har ikke vært på pallen hittil i sesongen, men det er ikke utenkelig at det kan skje denne helgen med klaff. Finske Arsi Ruuskanen er vel faktisk den siste utlendingen som har vært topp ti denne sesongen - det klarte han med en åttendeplass i Davos, en sensasjon fra den unge finnen. I det finske mesterskapet i helgen ble han nummer sju på 15 fri, så han må nok motbevise at det bare var et blaff. I tillegg kan det være interessant å se om franskmennene har toppet litt form til rennene på hjemmebane, med kapable løpere som Jules Lapierre, Hugo Lapalus og Clement Parisse, som alle var topp 15 i Tour de Ski. Tsjekkeren Michal Novak er også en det kan være verdt å følge med på. Av andre svensker står Calle Halfvarsson over - kan vel fort være Jens Burman som har størst sjanse av de gjenværende til å gjøre det bra, selv om hans sesong har vært heller laber så langt, og han ble slått av 14 nordmenn på denne distansen i Falun. Italias Federico Pellegrino og Francesco de Fabiani har nok bedre sjanser resten av helgen, men er på start og kan kanskje gjøre OK resultater. Iivo Niskanen står også på startlista, men for ham er det nok søndagen som er hovedmålet.

Sprint klassisk, menn:
Noe enklere å se utfordrere her. Richard Jouve vant jo på Beitostølen (riktig nok uten Klæbo på start), og viste også strålende form i Livigno i helgen. Stor pallkandidat. En annen meget spennende løper er Simone Mocellini, italieneren som virkelig har fått fart på skiene denne sesongen. Mocellini var på pallen både på Beitostølen og i Val di Fiemme - greier han det for tredje gang på rad i klassisk? Franskmennene har også Lucas Chanavat, som riktig nok skal være litt sterkere i skøyting, men som har vært i to finaler; både på Beitostølen og i Val di Fiemme tok han seg helt dit, og det kan han selvfølgelig gjøre igjen. Har tydelig tatt solide klyv i klassisk. Joni Mäki var i finalen på Beitostølen og har ikke blitt sett i WC siden før jul, så formen der er litt usikker. I det finske mesterskapet ble han faktisk slått av gode gamle Ristomatti Hakola - kanskje han er tilbake til formen som gjorde at han var i mange, mange finaler for noen år tilbake. Finland har også en meget spennende sprinter i Niilo Moilanen, som var suveren i junior-VM for et par år siden og har en høy toppfart. Var i semifinale på Beitostølen. Edvin Anger er kanskje Sveriges største håp i fravær av Halfvarsson, men det spørs nok om unggutten er hakket bedre i skøyting foreløpig. Røk i semi i Ruka og i kvarten på Beitostølen, men man skal ikke se bort fra at potensialet er betraktelig større enn det også i klassisk. Men svenskene har også Johan Häggström som faktisk var i finale i Val di Fiemme, så interessant å se hva han kan få til også. Andre som har vært i finaler denne sesongen er franske Jules Chappaz og canadiske Antoine Cyr, italienske Federico Pellegrino skal ikke regnes bort selv om skøyting er hans spesialitet, Francesco de Fabiani er uberegnelig, og så er amerikanerne Ben Ogden og James Clinton Schoonmaker spennende navn.

20 km klassisk fellesstart, menn:
Spennende start med Iivo Niskanen her - finnen var ute av det i comebacket i Tour de Ski etter en lengre sykdomsperiode, men er forhåpentligvis på gang igjen, så han kan utfordre nordmennene både her og ikke minst på femmila i VM. Francesco de Fabiani er en mann som fort kan bli å se høyt oppe her. Italieneren var beste ikke-nordmann i Ruka med en sjetteplass, og gjorde det også bra i Oberstdorf på intervallstarten der. Så er han alltid farlig på fellesstart, som han viste i Val di Fiemme hvor han ble tre. Er en pallkandidat her også. Svenske William Poromaa har blitt topp seks på to klassiske fellesstarter i år og kan naturligvis blande seg høyt opp også her. Andrew Musgrave har vært på pallen i klassisk i år og kan muligens blande seg inn også her på en meget god dag. Canadieren Antoine Cyr var i strålende form i Tour de Ski og ble for eksempel fire på den klassiske fellesstarten der. Andre løpere med sjanser på gode plasseringer kan være Federico Pellegrino, Friedrich Moch, Janosch Brugger, Jens Burman, Eric Rosjö, Johan Häggström, Richard Jouve og Ben Ogden.


Verdenscupene sammenlagt:

Totalt, kvinner:
1. Tiril Udnes Weng (NOR) 1447
2. Frida Karlsson (SWE) 1160
3. Kerttu Niskanen (FIN) 1019
4. Jessie Diggins (USA) 1004
5. Katharina Hennig (GER) 992
6. Rosie Brennan (USA) 938
7. Nadine Fähndrich (SUI) 920
8. Lotta Udnes Weng (NOR) 837
9. Krista Pärmäkoski (FIN) 792
10. Heidi Weng (NOR) 768

Distanse, kvinner:
1. Frida Karlsson (SWE) 686
2. Tiril Udnes Weng (NOR) 683
3. Katharina Hennig (GER) 620
4. Anne Kjersti Kalvå (NOR) 618
5. Kerttu Niskanen (FIN) 607
6. Jessie Diggins (USA) 535

Sprint, kvinner:
1. Nadine Fähndrich (SUI) 540
2. Tiril Udnes Weng (NOR) 494
3. Johanna Hagström (SWE) 426
4. Maja Dahlqvist (SWE) 425
5. Julia Kern (USA) 382
6. Lotta Udnes Weng (NOR) 360

Totalt, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 1397
2. Pål Golberg (NOR) 1314
3. Federico Pellegrino (ITA) 1057
4. Hans Christer Holund (NOR) 876
5. Simen Hegstad Krüger (NOR) 844
6. Calle Halfvarsson (SWE) 793
7. Michal Novak (CZE) 740
8. Didrik Tønseth (NOR) 727
9. Ben Ogden (USA) 666
10. Andrew Musgrave (GBR) 654

Distanse, menn:
1. Pål Golberg (NOR) 661
2. Hans Christer Holund (NOR) 606
3. Simen Hegstad Krüger (NOR) 534
4. Didrik Tønseth (NOR) 523
5. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 515
6. William Poromaa (SWE) 501

Sprint, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 582
2. Lucas Chanavat (FRA) 453
3. Federico Pellegrino (ITA) 423
4. Pål Golberg (NOR) 413
5. Even Northug (NOR) 403
6. Richard Jouve (FRA) 395


TV3s sendeskjema:

Fredag 27. januar:
11:45-13:15: 10 km fristil, kvinner
14:30-16:00: 10 km fristil, menn

Lørdag 28. januar:
11:55-13:25: Sprint klassisk prologer
14:00-16:00: Sprint klassisk finaler

Søndag 29. januar:
12:45-13:45: 20 km klassisk fellesstart, kvinner
14:45-15:45: 20 km klassisk fellesstart, menn


Startlister:
Kan finnes her.

Løypeprofiler:
Kan finnes her: Sprint og distanse.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Værmelding (yr.no):
Fredag: -3 grader, delvis skyet
Lørdag: -4/-3 grader, skyet/delvis skyet
Søndag: -8/-3 grader, klarvær


God fornøyelse!

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Skuffende få deltakere på damenes 10 km fri. Kun 39 utøvere.

Leste forresten at Fähndrich var i Lavaze og skulle være der til 2. februar.

Zarzio

Legg inn av Zarzio »

Er jo helt tragisk at man bare klarer å skrape sammen 39 utøvere til verdenscuprenn i Langrenn. Hva er det egentlig som skjer? Er det fortsatt økonomi som stopper dem? I hvert eneste skiskytter-renn så er det ca 100 deltakende og samme i IBU-cup, fra all verdens nasjoner, hvorfor er det så stor forskjell? FIS må virkelig gå i seg selv for å sikre bredde og antall som deltar.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

tartaglia2 skrev: tor jan 26, 2023 9:52 pm Skuffende få deltakere på damenes 10 km fri. Kun 39 utøvere.

Leste forresten at Fähndrich var i Lavaze og skulle være der til 2. februar.
Noe av grunnen er nok kollisjonen med junior og U23-VM, hvis ikke så hadde nok f.eks. Frankrike sikkert stilt med noen flere på hjemmebane.
Jaja minimum 12 verdenscuppoeng for å fullføre. Blir liksom ikke den store lille gjennombruddet å ta poeng for første gang da.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Zarzio skrev: tor jan 26, 2023 10:53 pm Er jo helt tragisk at man bare klarer å skrape sammen 39 utøvere til verdenscuprenn i Langrenn. Hva er det egentlig som skjer? Er det fortsatt økonomi som stopper dem? I hvert eneste skiskytter-renn så er det ca 100 deltakende og samme i IBU-cup, fra all verdens nasjoner, hvorfor er det så stor forskjell? FIS må virkelig gå i seg selv for å sikre bredde og antall som deltar.
Tror det primært er U23-VM som er årsaken. Fossesholm er eneste U23-løper på start i morgen. Det bruker å være mange flere. Er også noen sykdomsforfall (Hennig, Karlsso, TUW) hos nasjoner som ikke har fylt opp kvotene sine.

Blir mer og mer opplagt at FIS ikke har gjort en god nok jobb de siste årene. Virker som om det har vært for mye fokus på å gjøre langrenn attraktivt for TV-seerne og for lite på å gjøre det attraktivt for utøverne.

Brukeravatar
JODDEMM
Innlegg: 2073

Legg inn av JODDEMM »

netrebske skrev: tor jan 26, 2023 10:56 pm Jaja minimum 12 verdenscuppoeng for å fullføre. Blir liksom ikke den store lille gjennombruddet å ta poeng for første gang da.
Carola fra Andorra kommer høyst sannsynlig da til å ta landets første (minst) 12 WC-poeng i damelangrenn.
Etterfølger dermed de historiske damene fra Brasil, Iran og Armenia bla.a :mrgreen:

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

JODDEMM skrev: tor jan 26, 2023 11:49 pm
netrebske skrev: tor jan 26, 2023 10:56 pm Jaja minimum 12 verdenscuppoeng for å fullføre. Blir liksom ikke den store lille gjennombruddet å ta poeng for første gang da.
Carola fra Andorra kommer høyst sannsynlig da til å ta landets første (minst) 12 WC-poeng i damelangrenn.
Etterfølger dermed de historiske damene fra Brasil, Iran og Armenia bla.a :mrgreen:
Hun er faktisk bedre rangert på fispunktlista enn barnebarnet til de svenske skilegendene Toni Gustafsson-Rønnlund og Assar Rønnlund, Elina Rønnund som er på startstreken i morgen.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

netrebske skrev: fre jan 27, 2023 12:05 am
JODDEMM skrev: tor jan 26, 2023 11:49 pm Carola fra Andorra kommer høyst sannsynlig da til å ta landets første (minst) 12 WC-poeng i damelangrenn.
Etterfølger dermed de historiske damene fra Brasil, Iran og Armenia bla.a :mrgreen:
Hun er faktisk bedre rangert på fispunktlista enn barnebarnet til de svenske skilegendene Toni Gustafsson-Rønnlund og Assar Rønnlund, Elina Rønnund som er på startstreken i morgen.
Rönnlund har hatt skadeproblemer de siste årene og knapt gått renn. Hun er mye bedre enn FIS-rangeringen hennes tilsier. Før skadeproblemene hadde hun i underkant av 50 FIS-poeng og var normalt topp 30 i WC.

Carola fra Andorra tok forøvrig sine første WC-poeng i fjor. Da for å fullføre TdS.

e-lectron

Legg inn av e-lectron »

JODDEMM skrev: tor jan 26, 2023 11:49 pm
netrebske skrev: tor jan 26, 2023 10:56 pm Jaja minimum 12 verdenscuppoeng for å fullføre. Blir liksom ikke den store lille gjennombruddet å ta poeng for første gang da.
Carola fra Andorra kommer høyst sannsynlig da til å ta landets første (minst) 12 WC-poeng i damelangrenn.
Etterfølger dermed de historiske damene fra Brasil, Iran og Armenia bla.a :mrgreen:
Det bør kanskje nevnes at minst en armensk herreløper har tatt verdenscuppoeng. Sergey Mikayelyan var faktisk ikke helt håpløs i sin tid, og hadde bl.a. en 8.plass fra junior-VM.

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

Torgny Mogren i harnisk over dårlig svensk deltagelse (kun 3 stk. på 10 km fri - med 7 plasser)
De prioriterer heller sprint dagen etter.
https://www.dagbladet.no/studio/sportss ... ost=121767

Merkelig, vil de ikke gå distansen i VM?
Plassen til f.eks. Jonna på sprint er spikret, så hvorfor?

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Neptun skrev: fre jan 27, 2023 9:59 am Torgny Mogren i harnisk over dårlig svensk deltagelse (kun 3 stk. på 10 km fri - med 7 plasser)
De prioriterer heller sprint dagen etter.
https://www.dagbladet.no/studio/sportss ... ost=121767

Merkelig, vil de ikke gå distansen i VM?
Plassen til f.eks. Jonna på sprint er spikret, så hvorfor?
Veldig merkelig. Man skulle tro at "sikre" VM-løpere som Dahlqvist og Ribom kunne hatt interesse av å gå dagens renn. Med tanke på dagens sak iAftonbladet om at Ebba er aktuell for VM-sprinten etter at hun ble nummer 2 i Falun, et halvt oppløp bak Svendsen og Skistad er kanskje ikke sprintplassene deres like sikre likevel og da velger de å stå over dagens renn for å være maks forberedt til morgendagens sprint.

Øvrige løpere som kunne vært aktuelle er nok enten på U23-VM eller så velger de å forberede seg til SM som begynner tidlig i neste uke. Er jo en del nasjonale løpere som har prøvd seg i WC tidligere denne sesongen uten å prestere veldig bra. Forståelig om de prioriterer SM i stedet. Svenskene deler ut en del premiepenger i SM og er nok noen som tror de har større sjanse til å tjene noen kronor der enn i Frankrike.

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Kun 39 utøvere til start, latterlig lavt antall

Kenrojo

Legg inn av Kenrojo »

Går Heidi Weng seg ut av VM-laget på 10km fri her?

Vidåpent nå om den fjerde plassen. TUW, Kalvå og Østberg er soleklar.
Sist redigert av Kenrojo den fre jan 27, 2023 12:40 pm, redigert 2 ganger totalt.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Sodajr skrev: fre jan 27, 2023 12:20 pm Kun 39 utøvere til start, latterlig lavt antall
Mange grunner til det. Junior og U23 VM er nevnt, forberedelser til VM, tett løpsprogram med 3 øvelser på 3 dager, mange lannd sliter økonmisk og har ikke råd til full tropp gang til gang er noen av grunnene, samt at et par nasjoner er utestengt.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Kenrojo skrev: fre jan 27, 2023 12:30 pm Går Heidi Weng seg ut av VM-laget på 10km fri her?

Vidåpent nå om den fjerde plassen. TUW, Kalvå og Østberg er soleklar.
Heidi er jo sikker på skiathlon, hvor tvillingene trolig ikke går, så kommer mye an på formen hun viser i VM.

Ebba som vel var den største favoritten vinner dette, mens Ingvild går mot en ny pallplass.

Kenrojo

Legg inn av Kenrojo »

Kenrojo skrev: fre jan 27, 2023 12:30 pm Går Heidi Weng seg ut av VM-laget på 10km fri her?

Vidåpent nå om den fjerde plassen. TUW, Kalvå og Østberg er soleklar.
Silje Theodorsen legger iallfall inn en solid VM-søknad med det som ser ut til å bli en 6.plass, 41,9 sek bak vinneren.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Claudel går sterkt. Ingvild skal ikke feire noen pallplass ennå...

Kenrojo

Legg inn av Kenrojo »

janesaj skrev: fre jan 27, 2023 12:41 pm Claudel går sterkt. Ingvild skal ikke feire noen pallplass ennå...
Claudel blir nr. 2

Sportsidiot

Legg inn av Sportsidiot »

Hvor mange år skal Fossesholm bruke på å vise noe som helst form? Det må jo ha vært tidenes treningssmell??

e-lectron

Legg inn av e-lectron »

Fryktelig skuffende av Weng og Fossesholm i dag. Hadde trodd det skulle komme langt mer positive tendenser når VM nærmer seg, men det er fryktelig langt opp altså. Østberg er i det minste i nærheten. Men snytes vel for pallplass i dag av en overraskende sterk Claudel. Ellers oppmuntrende av Theodorsen, som må være i nærheten av VM-laget med dette løpet.

anbessa

Legg inn av anbessa »

Neptun skrev: fre jan 27, 2023 9:59 am Torgny Mogren i harnisk over dårlig svensk deltagelse (kun 3 stk. på 10 km fri - med 7 plasser)
Svensker har i mange mange år vært dårlige til å stille opp i VC. Men som oftest frisk og i god form til mesterskap. Hadde Norge gjort det samme ville det blitt ståhei, og VC ville blitt en farse.

Og med <40 startende viser FIS' poengsystem igjen sin store svakhet.

Kenrojo

Legg inn av Kenrojo »

Sportsidiot skrev: fre jan 27, 2023 12:42 pm Hvor mange år skal Fossesholm bruke på å vise noe som helst form? Det må jo ha vært tidenes treningssmell??
Fryktelig trist å bevitne. Blir nok ikke noen Slovenia-tur på henne...

janesaj

Legg inn av janesaj »

e-lectron skrev: fre jan 27, 2023 12:43 pm Fryktelig skuffende av Weng og Fossesholm i dag. Hadde trodd det skulle komme langt mer positive tendenser når VM nærmer seg, men det er fryktelig langt opp altså. Østberg er i det minste i nærheten. Men snytes vel for pallplass i dag av en overraskende sterk Claudel.
Og av Lotta også. Enormt setback etter forrige ukes glimrende 10 fri i NM, dette er vel bortimot det dårligste hun har levert i år.

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Tror det har vert noen ski forskjeller også

ms_8

Legg inn av ms_8 »

Godt løp av Theodorsen og Østberg som begge bør ha sikra VM plass med dette løpet. Haga og Fossesholm leverer dessverre middels til svak og spørsmålet er om nokon av dei får gå i VM. Spesielt sidan ingen av dei er gode i sprint eller klassisk. Heidi Weng og Lotta skuffet også, men dei bør ha gode sjanser til å gå andre løp.

jakral

Legg inn av jakral »

Fossesholm har vel en utvikling vi ser hos ganske mange kvinnelige toppidrettsutøvere som har vært sterke i junioralder. De sliter med overgangen til senior de første årene. Noen kommer aldri over kneika og legger opp, mens andre får betalt for motgangen noen år senere.

Hatleking

Legg inn av Hatleking »

Sodajr skrev: fre jan 27, 2023 12:48 pm Tror det har vert noen ski forskjeller også
Trur ikkje at Noreg hadde dei beste skia, men vi kan iallfall sjå dei relative forskjellane. Då er det uansett gledeleg at Østberg er oppi der. Fossesholm trur eg fort no ikkje får kome seg til VM. Haga slo ho i både NM og her, viss ho får moglegheita i det heile. Theodorsen med eit veldig bra løp, men ho fekk òg ein veldig gunstig rygg, så det er mykje i spel her.

lund

Legg inn av lund »

Vel, det er vel bare å spørre Holund (og en rekke andre for den saks skyld). Fossesholm kunne man i utgangspunktet ikke forvente noe av denne sesongen. Ville ikke akkurat gitt henne opp for å si det sånn.

janesaj

Legg inn av janesaj »

jakral skrev: fre jan 27, 2023 12:51 pm Fossesholm har vel en utvikling vi ser hos ganske mange kvinnelige toppidrettsutøvere som har vært sterke i junioralder. De sliter med overgangen til senior de første årene. Noen kommer aldri over kneika og legger opp, mens andre får betalt for motgangen noen år senere.
Hun skal ikke gi opp ennå, nei. Bare se på Holund, for eksempel - juniorverdensmester, forsvinner så i mange år, for så å komme inn i verdenstoppen i en alder av 26. Mange veier til Rom.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Kenrojo skrev: fre jan 27, 2023 12:40 pm
Kenrojo skrev: fre jan 27, 2023 12:30 pm Går Heidi Weng seg ut av VM-laget på 10km fri her?

Vidåpent nå om den fjerde plassen. TUW, Kalvå og Østberg er soleklar.
Silje Theodorsen legger iallfall inn en solid VM-søknad med det som ser ut til å bli en 6.plass, 41,9 sek bak vinneren.
Heldig som fikk gå bak Diggins, mens Haga er ca 5 sekunder bak i mål gikk alene hele løpet fra startnummer 1.
Men silje sikrer nok VM-plassen med dette gode resultatet og bør kunne få gå skiathlon sammen med Ingvild, AK og Heidi. Best form av Heidi og Silje kan avgjøre hvem som får gå tieren. Livigno neste uke kan også ha betydning.

Imponetende av Claudel med andre plass, men fikk jo mye hjelp av Ebba ved å lighe bak henne og skyver Ingvild ut av pallen.
Oppsummering av de norske: Nytt godt løp av Ingvild og viser at NM løpet ikke var representativt.
Theodorsen: Kjempeløp, delvis hjulpen av Diggins..
Haga: Blir bedre for hvert løp, men rekker trolig ikke VM-form, topp 10 er godkjent.
Heidi og Helene deler 14.plassen, skuffende av Heidi, men første løp på lang lang tid kan ofte gå sånn, kunne værtannerledes om det ikke ble avlyst på lørdag.
Fossesholm går seg nok definitivt ut av VM-troppen i dag. Er vel på sakte oppadgående trend, men forventer ingenting av henne før neste år (annet enn litt fremgang), men da er derimot forventningene store.
Lotta mangler stabiliteteten til søstera og skuffer veldig. Som hun sier sekv, nå blir det fokus på sprint og forhåpentligvis sprintstafett i VM. Bare toppform i VM og svakere av andre kan gi henne andre distanser.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Vintersport»