Tidenes beste VM kamper

Svar
Kjetil-e

Tidenes beste VM kamper

Legg inn av Kjetil-e »

Ja folkens etter det som av mange meg selv innkludert vil si er tidenes beste VM finale (Jeg har sett alle finaler siden Argentina mot Nederland). Hva vil dere si er de beste kampene i VM gjennom tidene.

Mine topp 3 er ihvertfall:

1. Semifinalen 1982 mellom Vest Tyskland og Frankrike, for en kamp for et drama som til slutt kummulerte i en heftig straffekonkuranse. Hadde dommeren dog gjort jobben sin så hadde nok utfallet blitt et noe annet, med rødt kort til Harald Schumaker og straffe til Frankrike. Men slik ble det ikke. Og vi fikk tidenes kamp.

2. Finalen i 2022. 80 minutter med søvndyssende spill, før det så tok fullstendig av i et vanvittig fyrverkeri av en kamp.

3. Kvartfinalen mellom Frankrike og Brasil i 1986, de brente straffers kamp. En høydramatisk kamp som kanskje best huskes for flere av de aller største stjernene brant straffespark.

jakral

Legg inn av jakral »

Enig med Kjetil om førsteplassen. Jeg synes det skiller seg ut fem kamper og deretter er det hipp som happ. Her er de fem store etter mitt syn:

Vest-Tyskland - Frankrike 3-3, 5-4 på straffer (semifinale - VM 1982)
Et enkelt valg for min del. Det er mye å fordøye her fra 'Thrilla von Sevilla'. Første VM-kamp i historien som gikk til straffekonk. Schumachers aggresjon som bygget seg gradvis opp med flere sammenstøt med franske spillere før overfallet på Battiston, og usikkerheten om franskmannens tilstand da han ble båret ut bevisstløs. Straffesparket som ikke ble tildelt. Frankrike opp i 3-1 ledelse i ekstraomgangene med heng på et fjerde mål og så snudde alt med innbytteren Rummenigges redusering. Tyske treneren Derwall ville spare den halvskadde superstjernen til en eventuell finale, men nå måtte han inn og redde stumpene. Frankrike kollapset og tyskerne var nærmest et vinnermål i ekstraomgangene. Også under straffekonken rotet Les Bleus bort et overtak. Dette franske fotballtraumaet overskygger nesten VM-gullene deres, og har med årene funnet veien til kulturlivets scener. Det finnes nå teateroppsetninger om dette oppgjøret.

Italia - Vest-Tyskland 4-3 e.e.o. (semifinale - VM 1970)
Et tidlig italiensk ledermål fra Boninsegna så lenge ut til å holde for finaleplass, men selv med mange spillere fra Catenaccio-Inter i startoppstillingen, klarte ikke de azurblå å ri på 1-0 ledelsen til sluttsignalet. På overtid utliknet nemlig midtstopper Schnellinger med sitt livs eneste landslagsmål. Ekstraomgangene som fulgte ble spinnville med fem mål. Denne kampen hadde mye utover målene, inkludert ville strekredninger og Beckenbauer som spilte videre med skulderen ute av ledd og armen i fatle, men Italia trakk det lengste strået da Gianni Rivera ble matchvinner. Det er festet en plakett på Azteca stadion til minne om denne kampen der det står: Århundrets kamp (Partido del siglio).

Italia - Brasil 3-2 (mellomrunde - VM 1982)
To av de aller mest legendariske årgangene til to av de beste fotballnasjonene møttes og forutsetningen før avspark var at Brasil gikk til semifinale med uavgjort. Den særegne scoringsrekkefølgen og det faktum at uavgjort ikke betydde uavgjort, gjorde at semifinalebilletten byttet eier fem ganger under kampen. Et slikt frem-og-tilbake scenario inntreffer nesten aldri. Legg til oppvåkningen til Paolo Rossi, intime og tettpakkede Sarria stadion og den ideologiske striden (i følge mange brasilianere) mellom resultatfotball og kunstfotball, så har du en bra pakke som gjør at en kamp kan huskes over generasjoner.

Belgia - Sovjetunionen 4-3 e.e.o. (1/8-finale - VM 1986)
En helt vanvittig kamp og det er utrolig at Sovjet ikke avgjorde dette i første omgang ut i fra spill og sjanser. Mye flott kombinasjonsspill. Sovjet dominerte totalt og det var flere stolpeskudd mellom målene, men Belgia tålte mye, var effektive når sjansen bød seg og hadde litt flyt med dommeravgjørelser. Frustrasjonen spredte seg og i ekstraomgangene var det plutselig omvendt med Sovjet som måtte jage mål. Igor Belanov gjorde hat-trick, men endte opp på taperlaget. En kamp for historiebøkene. Jeg mener at Sovjet, som Danmark dette året, hadde kvalitet nok i seg til å bli verdensmestere, men sølte det bort.

Frankrike - Brasil 1-1, 4-3 på straffer (1/4-finale VM 1986)
Døden i Guadalajara, som Jon Michelet beskrev kampen som. Platinis Frankrike barket sammen med Zicos Brasil i den kvelende middagsheten i den mexicanske tynnlufta. Siste sjanse til VM-gull for to av fotballens største underholdningslag med bred appell utenfor egne landegrenser, og som begge røk ut under dramatiske omstendigheter i foregående VM. Det ble en episk forestilling avsluttet med en straffekonk der de største stjernene bommet. Kommentator Gleditsch da Platini skjøt over: «31-åringen som er så sikker, så sikker på alt her i verden, han bommer i sitt livs mest avgjørende øyeblikk». Platini ble senere i konken reddet av vannbæreren i det 'magiske kvadratet' på den franske midtbanen; Luis Fernandez.


Bak disse fem oppgjørene på min liste, tungt dominert av 80-tallet, kommer et kobbel med kamper som kan slå seg inn på nedre halvdel av topp 10-lista. Blant annet disse:

Ungarn - Uruguay (semifinale 1954)
Vest-Tyskland - Ungarn (finale 1954)
England - Vest-Tyskland (finale VM 1966)
Vest-Tyskland - England (1/4-finale VM 1970)
Argentina - Nederland (finale VM 1978)
England - Kamerun (1/4-finale VM 1990)
Sverige - Romania (1/4-finale VM 1994)
Brasil - Nederland (1/4-finale VM 1994)
Argentina - England (1/8-finale VM 1998)
Frankrike - Argentina (1/8-finale VM 2018)
Argentina - Frankrike (finale VM 2022)

Jeg har få kamper fra nyere VM-historie her. Det har rett og slett vært ganske skuffende cupspill i mange mesterskap siden tusenårsskiftet. Det har ikke manglet på drama, men mange kamper har vært forsiktige stillingskriger der straffekonken bare ventes inn. Og så har vi hatt enkelte utklassingsseire hvor fortrinnsvis Tyskland har vært involvert, som dermed har manglet spenning.

Et annet aspekt er tidsepokene og hvordan VM-kamper før i tiden føltes som større begivenheter. Nå er det kamper på TV hele tiden og det som måtte være av minneverdige oppgjør druknes fort når klubbsirkuset drar i gang igjen. Kampene før i tiden hadde bedre forutsetninger for konservering og ettertanke når sendeflaten ikke skulle teppebelegges med annen fotball. Kanskje årets minneverdige VM-finale kan ha lengre holdbarhet.

mashadar

Legg inn av mashadar »

I tillegg til de kampene som allerede er nevnt her, så vil jeg trekke frem disse:

Romania - Argentina, åttedelsfinale 1994
Nederland - Argentina, kvartfinale 1998
Brasil - Danmark, kvartfinale 1998
Tyskland - Italia, semifinale 2006
Uruguay - Ghana, kvartfinale 2010

Førstnevnte kamp var definitivt det engelskmenn vil kalle et "attacking specatcle". Et vanvittig tempo i heten på Rose Bowl og et spill som bølget frem og tilbake omtrent uten stans de første 30 minuttene. Romania med kontringsspill i verdensklasse. 2-1-scoringen etter Dumitrescus silkemyke avslutning er et av mine favorittmål i VM gjennom alle tider. En langt mer severdig kamp enn kvartfinalen mot Sverige etter min mening, selv om spenningen holdt seg lengre i sistnevnte kamp.

Nederland - Argentina i 1998 inneholdt også det meste, med vakre mål og høy temperatur. Ortegas nedskalling av van der Sar (som riktignok la på litt ekstra teatralske fakter). Bergkamps spektakulære vinnermål figurerer høyt på de fleste lister over tidenes VM-mål.

Brasil - Danmark i samme mesterskap var også spennende, der danskene sjokket Brasil med en tidlig scoring. Etter hvert våknet Brasil, og spesielt Rivaldo sto fram her. Roberto Carlos' klovnete brasse-klareringsforsøk forærte Brian Laudrup og danskene 2-2-scoringen, men Rivaldo avgjorde med en hard markkryper fra distanse.

Semifinalen mellom Tyskland og Italia i 2006 er en av de beste VM-kampene etter årtusenskiftet. Italia kjørte kampen og skapte flere store sjanser, men det så etter hvert ubønnhørlig ut til å gå mot straffekonk, og da vet vi alle hvordan det går når Tyskland er involvert. Men i det 119.minutt fant Pirlo Grosso som på direkten curlet ballen bort i lengste hjørne. Cannavaro spilte en stor kamp, og kronet det med å sette i gang kontringen som endte i 2-0-målet fra innbytter Del Piero.

Uruguay - Ghana er også en moderne klassiker. Et særlig mer dramatisk klimaks er det vanskelig å forestille seg, med Suarez' hands og Gyans påfølgende straffebom. Selv om jeg håpet på Ghana i den kampen mener jeg likevel at Suarez gjorde det eneste rette i den situasjonen.

GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Legg inn av GiPazzini_85 »

Men hva menes med "best" her? Synes nå at Jugoslavia- Spania, Jugoslavia- Argentina, Vest-Tyskland- Colombia, Vest-Tyskland- England, Italia- Argentina, Vest-Tyskland- Nederland, Brasil- Argentina, England- Nederland, Brasil- Sverige m.fl. fra VM 1990 er veldig "bra" kamper. Kanskje ikke alltid like underholdende, men "bra" i form av at mange av lagene var så godt organiserte defensivt at intensiteten og nerven i kampene ble veldig tilstedeværende. Som jakral nevner, så er det veldig mange skuffende mesterskap i nyere tid. Når spillet blir for åpent som i dag så blir heller ikke kraftanstrengelsen bak målet/målene like tydelig. Målene blir rett og slett ikke "vidunderlige" mer.

Guttorm123
Innlegg: 5307

Legg inn av Guttorm123 »

Noen som husker en kamp som var "kjøpt og betalt" fra 70(?) -tallet. Et lag måtte vinne med et visst antall mål for å gå videre.

mashadar

Legg inn av mashadar »

Guttorm123 skrev: ons des 28, 2022 11:06 am Noen som husker en kamp som var "kjøpt og betalt" fra 70(?) -tallet. Et lag måtte vinne med et visst antall mål for å gå videre.
Antar at du tenker på Argentina-Peru fra 1978. Den gangen var det et mellomspill der vinnerne av de to mellomspill-gruppene gikk direkte til finale mens 2erne gikk til bronsefinale. Argentina måtte vinne med minst 4 mål mot Peru i den siste kampen for å gå forbi Brasil på målforskjell. Kampen endte 6-0 og Peru ble naturligvis beskyldt for å ha "lagt seg", særlig fra brasiliansk hold.

Kjetil-e

Legg inn av Kjetil-e »

Guttorm123 skrev: ons des 28, 2022 11:06 am Noen som husker en kamp som var "kjøpt og betalt" fra 70(?) -tallet. Et lag måtte vinne med et visst antall mål for å gå videre.
Tipper du som mashadar sikter til Argentina mot Peru i 78.

Ellers hadde du en lignende kamp på en måte i 82. Bare kjent som skandalen i Gijon. Mellom Vest Tyskland og Østerike. Hvor man før avspark viste at hvis Tyskland vant med 1 eller 2 mål ville Tyskland og Østerike gå videre. Vant tyskerne med 3 mål eller mere ville Tyskland og Algerie gå videre. Ble det uavgjort eller Østerike vant ville Østerike og Algerie gå videre. For å si det slik, etter 12 minutter scoret Tyskland og etterpå sluttet lagene å spille, de bare sto og trilla ball mellom seg. Vel vitende om at begge var videre.

Etter den kampen og muligens med Argentina - Peru i bakhodet ble det jo gjort drastiske endringer i kampoppsettet før VM i 1986. Fra da av har alltid de to siste kampene i hver gruppe blitt spilt samtidig.

TWU

Legg inn av TWU »

Kjetil-e skrev: ons des 28, 2022 6:22 pm
Etter den kampen og muligens med Argentina - Peru i bakhodet ble det jo gjort drastiske endringer i kampoppsettet før VM i 1986. Fra da av har alltid de to siste kampene i hver gruppe blitt spilt samtidig.
Før man nå av griske årsaker gjør om på dette igjen. Bare å gjøre seg klar til et kobbel av uavgjort-kamper i siste runde neste VM.

Kjetil-e

Legg inn av Kjetil-e »

GiPazzini_85 skrev: tir des 27, 2022 11:35 pm Men hva menes med "best" her? Synes nå at Jugoslavia- Spania, Jugoslavia- Argentina, Vest-Tyskland- Colombia, Vest-Tyskland- England, Italia- Argentina, Vest-Tyskland- Nederland, Brasil- Argentina, England- Nederland, Brasil- Sverige m.fl. fra VM 1990 er veldig "bra" kamper. Kanskje ikke alltid like underholdende, men "bra" i form av at mange av lagene var så godt organiserte defensivt at intensiteten og nerven i kampene ble veldig tilstedeværende. Som jakral nevner, så er det veldig mange skuffende mesterskap i nyere tid. Når spillet blir for åpent som i dag så blir heller ikke kraftanstrengelsen bak målet/målene like tydelig. Målene blir rett og slett ikke "vidunderlige" mer.
Spennende og dramatisk, gjerne mange mål, men slettes ikke nødvendig. Frankrike - Brasil i 86 som av mange vil trekkes frem som en av de beste kampene endte jo 1 - 1. Men det var et nervedrama, og en straffekonk hvor flere av VMs største stjerner bommet.

For mange, innkludert meg er jo 90 sammen med 02 det dessidert værste VM vi har sett.

Kjetil-e

Legg inn av Kjetil-e »

TWU skrev: ons des 28, 2022 6:31 pm
Kjetil-e skrev: ons des 28, 2022 6:22 pm
Etter den kampen og muligens med Argentina - Peru i bakhodet ble det jo gjort drastiske endringer i kampoppsettet før VM i 1986. Fra da av har alltid de to siste kampene i hver gruppe blitt spilt samtidig.
Før man nå av griske årsaker gjør om på dette igjen. Bare å gjøre seg klar til et kobbel av uavgjort-kamper i siste runde neste VM.
Så det blir 16 grupper av 3 lag og 2 videre til 1/16 finale da eller. Total idioti 32 lag holder lenge i VM. Like idiotisk med EM utvidelsen til 24 lag.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

TWU skrev: ons des 28, 2022 6:31 pm
Kjetil-e skrev: ons des 28, 2022 6:22 pm
Etter den kampen og muligens med Argentina - Peru i bakhodet ble det jo gjort drastiske endringer i kampoppsettet før VM i 1986. Fra da av har alltid de to siste kampene i hver gruppe blitt spilt samtidig.
Før man nå av griske årsaker gjør om på dette igjen. Bare å gjøre seg klar til et kobbel av uavgjort-kamper i siste runde neste VM.
Enig at det ikke er en bra utvikling med 48 lag og trelagsgrupper, men vi ser langt sjeldenere enn man skulle tro at det blir resultatet som gir begge fordel. Noen vil sikkert trekke frem Danmark-Sverige i 2004, men det var kun de siste minuttene begge var fornøyde. Før den tid var det en super kamp og ingenting tydet for at dem gikk for 2-2, bare dem som så og spilte den andre kampen som kunne tro, italienerne. Skammens kamp i 82 er jo selvsagt der, m2n den har satt seg så godt minne at ingen vil bli sammenlignet med dette.
Husker en tosk av en bergenser som ble intervjuet utenfor stadion etter at Norge hadde blitt utslått av VM etter 0-0 mot Irland, uttalte at "vi skulle spilt 7-7 for da hadde vi gått videre".
Hadde noe slikt skjedd, så håper jeg at alle involverte hadde blitt utestengt fra all fotball på livstid.

Brukeravatar
Big George
Innlegg: 7745

Legg inn av Big George »

Frankrike - Brasil 1-1, 4-3 på straffer (1/4-finale VM 1986

Den så jeg aldri fordi en nabo fikk kuttet tv-signalene og hele blokka ble berørt-

Men umiddelbart vil jeg si at Platinis "nestkommanderde" Alain Giresse
var vanvittig god på midtbanen selv om han ikke var høyere enn en paraply
sagt av den legendariske Per Høyer Hansen.

Brukeravatar
mikemodano
Innlegg: 886
Sted: Oslo

Legg inn av mikemodano »

Det vil alltid være noen usual suspects som går igjen i slike lister, ikke helt uforståelig, og så får en håpe at noen også trekker fram kamper som kanskje ikke framsto som like oppsiktsvekkende for alle, men som like fullt kvalifiserer til å nevnes. Slikt vil som regel være farget av de mesterskap en selv husker best, og for oss voksne grinebitere vil dette alltid være turneringer tilbake i tid. Det har vel så mye å gjøre med at man ikke lenger har den samme interesse for det som foregår i dag som et ønske om å glorifisere fortidsballen. Av den grunn er turneringer på denne siden av årtusenskiftet utelukket for min del (kan hende med unntak av Italia-Vest-Tyskland-trefningen i '06).

Noen av disse store partiene framstår med negativ markør, og aller verst av disse er Belgia-Sovjetunionen fra '86. Jeg velger å fortsette å skylde på Serhij Baltatsjas achillesskade for at SSSR ble veltet av et kontringssterkt Belgia. Det var jo hur öppet som helst i det sentrale forsvarslandskapet deres med Bezsonov som libero bak Kuznetsov. Huff og huff. At det imidlertid er et møte man med grei overbevisning kan kalle "severdig", bør være hevet over rimelig tvil.

I et oppgjør der jeg vil ha vært temmelig nøytral, så er det vanskelig å komme utenom Vest-Tyskland mot Frankrike i Spania-VM. Ikke at jeg husker å ha sett den da den ble spilt, men den, som alle VM-kamper både i den turneringen og siden, ligger jo ute i all sin prakt for hver enkelt å se igjen og igjen. Du finner ikke maken om du søker underholdning av drøyt to timers varighet. Et VM-drama for evigheten. Umulig å ikke la seg bergta. Se den, for pokker!

Men ok. GiPazzini har nevnt et knippe kamper fra '90, og flere av disse står seg godt. Særlig tungvektssemifinalemøtet mellom England og BRD var stor idrett, og de fleste kravsspesifikasjoner var på plass: Det var to tidligere verdensmestere, de var eviglange rivaler, og de hadde tilhørt et naturlig favorittsjikt fra før turneringsstart basert på nylige prestasjoner og resultater. I tillegg hadde de begge etterlatt et stødig inntrykk til da i turneringen, og de sto som to boksere i 90-kilosklassen og hamret løs på hverandre, og skapte et drama for evigheten. En åpenbar kandidat til ei liste over i hvert fall de moderne VMs største oppgjør.

Fra '86 er det helst SSSR-Belgia og Brasil-Frankrike som nevnes, men også herfra kan en trygt ta med et møte der England var involvert: Kvartfinalematchen mot Argentina. Parameterne var på plass. Det samme var historiens kanskje beste spiller gjennom alle tider, som til overmål gjorde begge argentinernes scoringer, to mål som enda diskuteres den dag i dag. Finalekampen fra samme turnering bærer også en del elementer i seg som gjør den til listekandidat, selv om det nok var et litt haltende Vest-Tyskland som hadde tatt seg dit. De hadde tross alt imponert gjennom å sette til side Frankrike, intet mindre, som altså var regjerende europamester, og som nettopp hadde slått Brasil ut av mesterskapet. Fem scoringer og sent matchvinnerdrama. '86-finalen inneholdt det meste.

Det er jo ikke helt uten grunn utslagsmøter trumfer disse listene. I '86 hadde man Sovjetunionen-Frankrike i det innledende spillet. Den endte 1-1, og begge var to åpenbare kandidater til VM-pokalen. Dette var trolig et av de mest intense gruppespillmøtene man hadde i Mexico. Fire år etter leverte Belgia en strålende kamp da de demonterte et slett ikke ueffent Uruguay med 3-1 i Verona. På puljespillnivå noe av det ypperste man kunne ønske seg. Colombia mot Romania i 1994 var også sterk, selv om ingen av disse kunne betegnes som noe i nærheten av tungvektere eller aristokrater i verdensmesterskapsammenhenger. Det samme Romania slo jo også ut Argentina i åttendelsfinalene den gang i en mye omtalt kamp, der underholdningsverdien også må sies å ha vært høy.

Nå ble dette mest ganske lite sammenhengende drodling, men det får så være. Temaet er selvsagt interessant, og selv om en "fasit" på mange måter finnes, har vi da også 'bubblare' under her igjen. Da er i alle fall noen blant disse nevnt.

Tormund

Legg inn av Tormund »

mikemodano skrev: søn jan 08, 2023 9:21 am
Nå ble dette mest ganske lite sammenhengende drodling, men det får så være. Temaet er selvsagt interessant, og selv om en "fasit" på mange måter finnes, har vi da også 'bubblare' under her igjen. Da er i alle fall noen blant disse nevnt.
Dette er ikke sant, Mike. Du skriver vanvittig bra og har alltid mye interessant å komme med.

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

Kjetil-e skrev: ons des 28, 2022 6:22 pm
Guttorm123 skrev: ons des 28, 2022 11:06 am Noen som husker en kamp som var "kjøpt og betalt" fra 70(?) -tallet. Et lag måtte vinne med et visst antall mål for å gå videre.
Tipper du som mashadar sikter til Argentina mot Peru i 78.

Ellers hadde du en lignende kamp på en måte i 82. Bare kjent som skandalen i Gijon. Mellom Vest Tyskland og Østerike. Hvor man før avspark viste at hvis Tyskland vant med 1 eller 2 mål ville Tyskland og Østerike gå videre. Vant tyskerne med 3 mål eller mere ville Tyskland og Algerie gå videre. Ble det uavgjort eller Østerike vant ville Østerike og Algerie gå videre. For å si det slik, etter 12 minutter scoret Tyskland og etterpå sluttet lagene å spille, de bare sto og trilla ball mellom seg. Vel vitende om at begge var videre.
Men det var jo ingen «kjøpt og betalt»-kamp. Begge lagene gikk jo videre på 1-0 til Vest-Tyskland. Derfor var det ingen av lagene som hadde behov for å «kjøpe» det andre laget. Alt de trengte å gjøre var å spille veldig defensiv. Og når begge lag tjener på å gjøre det blir det ikke mye fotball.

GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Legg inn av GiPazzini_85 »

mikemodano skrev: søn jan 08, 2023 9:21 am Det vil alltid være noen usual suspects som går igjen i slike lister, ikke helt uforståelig, og så får en håpe at noen også trekker fram kamper som kanskje ikke framsto som like oppsiktsvekkende for alle, men som like fullt kvalifiserer til å nevnes. Slikt vil som regel være farget av de mesterskap en selv husker best, og for oss voksne grinebitere vil dette alltid være turneringer tilbake i tid. Det har vel så mye å gjøre med at man ikke lenger har den samme interesse for det som foregår i dag som et ønske om å glorifisere fortidsballen. Av den grunn er turneringer på denne siden av årtusenskiftet utelukket for min del (kan hende med unntak av Italia-Vest-Tyskland-trefningen i '06).

Noen av disse store partiene framstår med negativ markør, og aller verst av disse er Belgia-Sovjetunionen fra '86. Jeg velger å fortsette å skylde på Serhij Baltatsjas achillesskade for at SSSR ble veltet av et kontringssterkt Belgia. Det var jo hur öppet som helst i det sentrale forsvarslandskapet deres med Bezsonov som libero bak Kuznetsov. Huff og huff. At det imidlertid er et møte man med grei overbevisning kan kalle "severdig", bør være hevet over rimelig tvil.

I et oppgjør der jeg vil ha vært temmelig nøytral, så er det vanskelig å komme utenom Vest-Tyskland mot Frankrike i Spania-VM. Ikke at jeg husker å ha sett den da den ble spilt, men den, som alle VM-kamper både i den turneringen og siden, ligger jo ute i all sin prakt for hver enkelt å se igjen og igjen. Du finner ikke maken om du søker underholdning av drøyt to timers varighet. Et VM-drama for evigheten. Umulig å ikke la seg bergta. Se den, for pokker!

Men ok. GiPazzini har nevnt et knippe kamper fra '90, og flere av disse står seg godt. Særlig tungvektssemifinalemøtet mellom England og BRD var stor idrett, og de fleste kravsspesifikasjoner var på plass: Det var to tidligere verdensmestere, de var eviglange rivaler, og de hadde tilhørt et naturlig favorittsjikt fra før turneringsstart basert på nylige prestasjoner og resultater. I tillegg hadde de begge etterlatt et stødig inntrykk til da i turneringen, og de sto som to boksere i 90-kilosklassen og hamret løs på hverandre, og skapte et drama for evigheten. En åpenbar kandidat til ei liste over i hvert fall de moderne VMs største oppgjør.

Fra '86 er det helst SSSR-Belgia og Brasil-Frankrike som nevnes, men også herfra kan en trygt ta med et møte der England var involvert: Kvartfinalematchen mot Argentina. Parameterne var på plass. Det samme var historiens kanskje beste spiller gjennom alle tider, som til overmål gjorde begge argentinernes scoringer, to mål som enda diskuteres den dag i dag. Finalekampen fra samme turnering bærer også en del elementer i seg som gjør den til listekandidat, selv om det nok var et litt haltende Vest-Tyskland som hadde tatt seg dit. De hadde tross alt imponert gjennom å sette til side Frankrike, intet mindre, som altså var regjerende europamester, og som nettopp hadde slått Brasil ut av mesterskapet. Fem scoringer og sent matchvinnerdrama. '86-finalen inneholdt det meste.

Det er jo ikke helt uten grunn utslagsmøter trumfer disse listene. I '86 hadde man Sovjetunionen-Frankrike i det innledende spillet. Den endte 1-1, og begge var to åpenbare kandidater til VM-pokalen. Dette var trolig et av de mest intense gruppespillmøtene man hadde i Mexico. Fire år etter leverte Belgia en strålende kamp da de demonterte et slett ikke ueffent Uruguay med 3-1 i Verona. På puljespillnivå noe av det ypperste man kunne ønske seg. Colombia mot Romania i 1994 var også sterk, selv om ingen av disse kunne betegnes som noe i nærheten av tungvektere eller aristokrater i verdensmesterskapsammenhenger. Det samme Romania slo jo også ut Argentina i åttendelsfinalene den gang i en mye omtalt kamp, der underholdningsverdien også må sies å ha vært høy.

Nå ble dette mest ganske lite sammenhengende drodling, men det får så være. Temaet er selvsagt interessant, og selv om en "fasit" på mange måter finnes, har vi da også 'bubblare' under her igjen. Da er i alle fall noen blant disse nevnt.
Irland- Spania fra VM02 må vel også nevnes. Irene, som måtte samle seg etter at alt røret rundt Roy Keane på Saipan, med nykomponert duo på midten i Holland og Kinsella som imponerer i dette mesterskapet. Har spanjolene i kne i åttedelsfinalene og utligner fortjent ved Robbie Keane like før slutt etter at Harte hadde brent straffe tidligere i kampen. Kjører spanjolene med Duff, Quinn og Robbie Keane i ekstraomgangene, men det ender med straffekonk og ulykkelige bom av Holland, Connolly og Kilbane. De hadde startet turneringen litt ujevnt med bare 1-1 mot Kamerun, men hadde deretter spilt meget bra mot finalistene Tyskland og sikret seg 1-1 der før de slo Saudi-Arabia lett 3-0.

GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Legg inn av GiPazzini_85 »

En annen fin kamp i nyere tid er Spania- Paraguay i 1998. Spanjolene med tap i første kamp mot Nigeria. Kampen ender her 0-0 og bidrar til at Nigeria og Paraguay kan danke ut Spania i siste runde. Her har man kanskje landslagshistoriens flotteste defensiv i form av Canizares; Arce, Gamarra, Celso Ayala, Caniza, pluss Sarabia.

Everenga

Legg inn av Everenga »

Fra 1990 var åpningskampen utrolig morsom. Den gang var jo ikke den store majoriteten av de afrikanske spillerne kjente navn i Europa. Kamerungutta spilte for Tonerre Yaounde, Union Douala og Canon Yaounde med et par tre unntak og de spilte den mest fysisk beinharde fotballen jeg kan huske å ha sett i et mesterskap. I en kamp som skulle være regjerende mesteres parademarsj lagde de hakkemat av Caniggia.

Kampen de ble slått ut i av England var også minneverdig. De hadde da pådratt seg så mange suspensjoner at Eugene Ekeke kommer inn som innbytter og ser for å si det litt forsiktig ikke ut som noen stor atlet og noe av det første han gjør er å dælje Kamerun opp i en 2-1 ledelse. Old big ears utligner og setter vinnermålet på to straffer, noe som var veldig tungt å fordøye for en 12åring i Bærum.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

GiPazzini_85 skrev: søn jan 08, 2023 11:16 pm En annen fin kamp i nyere tid er Spania- Paraguay i 1998. Spanjolene med tap i første kamp mot Nigeria. Kampen ender her 0-0 og bidrar til at Nigeria og Paraguay kan danke ut Spania i siste runde. Her har man kanskje landslagshistoriens flotteste defensiv i form av Canizares; Arce, Gamarra, Celso Ayala, Caniza, pluss Sarabia.
Canizares? Du mener vel Chilavert? Canizares satt vel på spanias benk hele det mesterskapet, selv om Arne Scheie ble forledet til å tro noe annet rett før pause i nigeriakampen.
Nigeria ble litt vel høye på seg selv før danmarkkampen og hadde tankene rettet mot kvartfinalen mot Brasil. Det endte med kasjlanding, men kampen var dog jevnere enn resultatet, mye takket være den store kvalitetsforskjellen på keeprene Schmeichel og Rufai kom godt til syne i den kampen. Paraguay var jo svært nære å stoppe Frankrike allerede i runde 2.

GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Legg inn av GiPazzini_85 »

netrebske skrev: lør jan 14, 2023 12:40 am
GiPazzini_85 skrev: søn jan 08, 2023 11:16 pm En annen fin kamp i nyere tid er Spania- Paraguay i 1998. Spanjolene med tap i første kamp mot Nigeria. Kampen ender her 0-0 og bidrar til at Nigeria og Paraguay kan danke ut Spania i siste runde. Her har man kanskje landslagshistoriens flotteste defensiv i form av Canizares; Arce, Gamarra, Celso Ayala, Caniza, pluss Sarabia.
Canizares? Du mener vel Chilavert? Canizares satt vel på spanias benk hele det mesterskapet, selv om Arne Scheie ble forledet til å tro noe annet rett før pause i nigeriakampen.
Nigeria ble litt vel høye på seg selv før danmarkkampen og hadde tankene rettet mot kvartfinalen mot Brasil. Det endte med kasjlanding, men kampen var dog jevnere enn resultatet, mye takket være den store kvalitetsforskjellen på keeprene Schmeichel og Rufai kom godt til syne i den kampen. Paraguay var jo svært nære å stoppe Frankrike allerede i runde 2.
Hm... Det var en merkelig hjerneblødning. Jeg tror jeg tenkte på Caniza og Caceres (som var med i 02 for Paraguay) mens jeg startet å skrive den setningen, så ble det bare rot med Chilavert. Greia var at jeg var usikker på når Caceres kom inn i bildet, så navnet ble "hengende" i hodet mitt mens jeg prøvde å finne ut av dette. Veldig rart at jeg faktisk klarte å røre sammen to navn til et faktisk navn.

PapaSmurf

Legg inn av PapaSmurf »

Jeg husker mange gode kamper fra 86 frem til 2022, men jeg føler for å snakke om 2022. Etter at fjorårets VM føltes litt dødt lenge så kom sluttspillet, med Argentina i hovedrollen.

Kvartfinalen mot Nederland med all dramatikken og fullstendig rabiat kok fra begge lag i ekstraomgangene etterfølges av et lite pusterom i semien før de avslutter mesterskapet med en perle av en fotballkamp. Det er så mye å ta tak i fra finalen, men skal man forsøke å oppsummere den i én setning for å forklare hvor sjuk kampen var må det nesten bli: Scorer 4 mål i VM-finalen, ender opp som taper.

GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Legg inn av GiPazzini_85 »

Everenga skrev: tir jan 10, 2023 2:00 pm Fra 1990 var åpningskampen utrolig morsom. Den gang var jo ikke den store majoriteten av de afrikanske spillerne kjente navn i Europa. Kamerungutta spilte for Tonerre Yaounde, Union Douala og Canon Yaounde med et par tre unntak og de spilte den mest fysisk beinharde fotballen jeg kan huske å ha sett i et mesterskap. I en kamp som skulle være regjerende mesteres parademarsj lagde de hakkemat av Caniggia.

Kampen de ble slått ut i av England var også minneverdig. De hadde da pådratt seg så mange suspensjoner at Eugene Ekeke kommer inn som innbytter og ser for å si det litt forsiktig ikke ut som noen stor atlet og noe av det første han gjør er å dælje Kamerun opp i en 2-1 ledelse. Old big ears utligner og setter vinnermålet på to straffer, noe som var veldig tungt å fordøye for en 12åring i Bærum.
Akkurat nå foregår Afrikamesterskapet for hjemmebaserte spillere. Der vel kanskje der en må søke etter den "Afrika-følelsen" som mange hadde på 80- og starten av 90-tallet i dag. I den Kamerun-troppen var det jo stort sett målvaktene som var stjernene, mens resten av spillerne enten var hjemmebaserte eller spilte for perifære lag i Frankrike. Halvparten spilte i den kamerunske ligaen og Milla rotet jo på i den reunionske serien. Og 82-troppen spilte 16 av 22 i den kamerunske serien. Roger Milla var den eneste som spilte i en europeisk toppdivisjon da han var i Bastia på den tiden. Både Bell og N'Kono var godt voksne før de ble stjerner i Frankrike og Spania. Bell var vel over 30 år da han signerte for Marseille. Nokså vilt å tenke på at han faktisk klarte å skvise ut godt og vel et tiår i Frankrike. Han var jo skrekkelig uheldig med oppholdene sine i Marseille og Bordeaux. Begge klubbene meget gode på den tiden og fra 1985 til 1991 vinner Bordeaux serien én gang og Marseille serien fire ganger. Men Bell klarte altså kunststykket å være i Bordeaux og Marseille de årene de ikke vant serien. I Marseille var han vel til og med kaptein. Det sier ikke lite om hans status som spiller i sin tid.

Brukeravatar
mikemodano
Innlegg: 886
Sted: Oslo

Legg inn av mikemodano »

GiPazzini_85 skrev: lør jan 14, 2023 2:04 am Men Bell klarte altså kunststykket å være i Bordeaux og Marseille de årene de ikke vant serien.
Ganske oppsiktsvekkende, ja, og en god observasjon.

Bell måtte jo også finne seg i å spille annenfiolin for N'Kono i både '82 (ikke helt unaturlig) og i '90 (her hadde han nok større forhåpninger om å få spille), så man fikk aldri se ham på den aller største scenen, til tross for at han trolig gikk for å være et større navn enn konkurrenten i tiden opp mot Italia-VM. Ble det kanskje til og med litt intern uro hos kamerunerne over Nepomniatsjis valg av N'Kono i '90?

GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Legg inn av GiPazzini_85 »

mikemodano skrev: lør jan 14, 2023 10:33 am
GiPazzini_85 skrev: lør jan 14, 2023 2:04 am Men Bell klarte altså kunststykket å være i Bordeaux og Marseille de årene de ikke vant serien.
Ganske oppsiktsvekkende, ja, og en god observasjon.

Bell måtte jo også finne seg i å spille annenfiolin for N'Kono i både '82 (ikke helt unaturlig) og i '90 (her hadde han nok større forhåpninger om å få spille), så man fikk aldri se ham på den aller største scenen, til tross for at han trolig gikk for å være et større navn enn konkurrenten i tiden opp mot Italia-VM. Ble det kanskje til og med litt intern uro hos kamerunerne over Nepomniatsjis valg av N'Kono i '90?
En merkelig karriere, ja. Men mulig hans ukonvensjonelle spillestil også gjorde sitt ved siden av all kranglingen. Han var jo heller ikke med i den Green Lions-dokumentaren og mye av kranglingen under VM90 er jo også tatt med i WWWK-episoden om Kamerun 90. Han har jo vært veldig kritisk til det kamerunske fotballforbundet ifm alt styret rundt André Onana i VM også.

jakral

Legg inn av jakral »

Apropos gjensyn med gamle VM-kamper.. Jeg vet ikke om dere har vært inne på FIFA+ (som ikke er en passord- eller betalingstjeneste). Der ligger det en hel del dokumentarfilmer og et stadig større videoarkiv med hele VM-kamper i topp bildekvalitet i forhold til det meste som ligger på f.eks. Footballia, som ofte er overført fra slitne VHS'er. Aberet er jo at de fleste kampene jeg har kommet over på FIFA+ er uten kommentator.

GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Legg inn av GiPazzini_85 »

jakral skrev: lør jan 14, 2023 4:38 pm Apropos gjensyn med gamle VM-kamper.. Jeg vet ikke om dere har vært inne på FIFA+ (som ikke er en passord- eller betalingstjeneste). Der ligger det en hel del dokumentarfilmer og et stadig større videoarkiv med hele VM-kamper i topp bildekvalitet i forhold til det meste som ligger på f.eks. Footballia, som ofte er overført fra slitne VHS'er. Aberet er jo at de fleste kampene jeg har kommet over på FIFA+ er uten kommentator.
Hvor der inne ligger VM-kampene?

Fant det.

Brukeravatar
mikemodano
Innlegg: 886
Sted: Oslo

Legg inn av mikemodano »

jakral skrev: lør jan 14, 2023 4:38 pm Jeg vet ikke om dere har vært inne på FIFA+ (som ikke er en passord- eller betalingstjeneste). Der ligger det en hel del dokumentarfilmer og et stadig større videoarkiv med hele VM-kamper i topp bildekvalitet i forhold til det meste som ligger på f.eks. Footballia, som ofte er overført fra slitne VHS'er. Aberet er jo at de fleste kampene jeg har kommet over på FIFA+ er uten kommentator.
Takk for opplysningen. Dette er nytt for meg. Det virker å stemme godt at kvaliteten på det som ligger tilgjengelig hos FIFA+ nok overgår hva man kan finne hos for eksempel Footballia, men dessverre ser det ut til at de (i hvert fall foreløpig) har begrenset seg til turneringsoppgjør, og dermed ikke viet kvalikmatcher oppmerksomhet. Det kan jo være at dette er noe som vil komme, med mindre de velger å ignorere det av bekvemmelighetshensyn. Selv ikke FIFA vil greie å oppdrive levende bilder fra alle kvalikoppgjør, og dét alene kan fint være årsak til at de ikke har planer om å gå ned den stien. Forståelig, tross alt, i så fall.

Det har gått lang tid siden jeg sist var inne på FIFA sin offisielle side, og den har fått seg et klart ansiktsløft siden sist. For de av oss som har viet et lite tiår eller så av livene våre til kvaliken for Italia '90, så gråt vi våre modige tårer da nettsiden plutselig la ned arkivseksjonen sin for noen år tilbake. Det gjorde at vi mistet tilgang på en del vitale fakta, og da ikke minst navn på ubenyttede reserver i selv de mest obskure oppgjørene. For de av oss som dermed har et ønske om å gjenskape kvalikpuslespillet for Italia '90, så har det vært og er stadig et uhyre møysommelig detektivarbeid å oppdrive disse tapte brikkene. Selv i oppgjør en har greid å skaffe til veie så godt som 90 minutter med levende bilder fra, så er det ikke alltid gitt at fjernsynsgrafikken stiller med den type informasjon. Eventuelt så gjør den det, bare på skriftspråk som for oss er heller uforståelige (hei, AFC!). Flere henvendelser til FIFA i brevs form med etterspørsel etter denne informasjonen har heller ikke ledet noen vei. Det er så en arm sjel begynner å forsone seg med den (ikke lenger fullt så) nye realiteten.

Når det gjelder manglende kommentatorstemme, jakral: Ja, jo, jeg foretrekker nok også en geleidende røst som akkompagnement. Det er ofte uvurderlig informasjon å hente fra kommentarer gjort i samtiden, så det å skulle se historisk ball med kun stadionlyd som bakteppe blir eventuelt en litt annerledes erfaring.

mashadar

Legg inn av mashadar »

mikemodano skrev: lør jan 14, 2023 10:33 am
GiPazzini_85 skrev: lør jan 14, 2023 2:04 am Men Bell klarte altså kunststykket å være i Bordeaux og Marseille de årene de ikke vant serien.
Ganske oppsiktsvekkende, ja, og en god observasjon.

Bell måtte jo også finne seg i å spille annenfiolin for N'Kono i både '82 (ikke helt unaturlig) og i '90 (her hadde han nok større forhåpninger om å få spille), så man fikk aldri se ham på den aller største scenen, til tross for at han trolig gikk for å være et større navn enn konkurrenten i tiden opp mot Italia-VM. Ble det kanskje til og med litt intern uro hos kamerunerne over Nepomniatsjis valg av N'Kono i '90?
Bell fikk vel sin VM-debut først i 1994, hvor han stod kampene mot Sverige og Brasil, mens Songo'o kom inn og fikk slippe inn halvdusinet mot Russland.

Når det gjelder Bell vs N'kono i 1990 skrev jo Jon Michelet litt om dette i VM-boka i forbindelse med åpningskampen mot Argentina. Men suksessen bidro kanskje til forbrødring. I alle fall skriver han ganske lyrisk i det avsluttende notatet fra kampen:
"1-0
Bell omfavner
N'kono"

Brukeravatar
mikemodano
Innlegg: 886
Sted: Oslo

Legg inn av mikemodano »

mashadar skrev: søn jan 15, 2023 12:20 amBell fikk vel sin VM-debut først i 1994, hvor han stod kampene mot Sverige og Brasil, mens Songo'o kom inn og fikk slippe inn halvdusinet mot Russland.
Ja, har du sett. Igjen har tunnelsynet mitt kommet i veien for fakta. Tidsregningen fortsatte faktisk etter 8.juli 1990, selv om jeg har problemer med å ta det innover meg.

Både Bell og N’Kono var sannelig med i ‘94-troppen også. Og da var han som hadde vært førstevalget både i Spania og i Italia redusert til et tredjevalg.
mashadar skrev: søn jan 15, 2023 12:20 amNår det gjelder Bell vs N'kono i 1990 skrev jo Jon Michelet litt om dette i VM-boka i forbindelse med åpningskampen mot Argentina. Men suksessen bidro kanskje til forbrødring. I alle fall skriver han ganske lyrisk i det avsluttende notatet fra kampen:
"1-0
Bell omfavner
N'kono"
Etter en flyttesjau for snart året siden har den boka dessverre havnet på avveie hos meg, så takk for sitatet.

Rensenbrink82
Innlegg: 1169

Legg inn av Rensenbrink82 »

GiPazzini_85 skrev: søn jan 08, 2023 11:16 pm En annen fin kamp i nyere tid er Spania- Paraguay i 1998. Spanjolene med tap i første kamp mot Nigeria. Kampen ender her 0-0 og bidrar til at Nigeria og Paraguay kan danke ut Spania i siste runde. Her har man kanskje landslagshistoriens flotteste defensiv i form av Canizares; Arce, Gamarra, Celso Ayala, Caniza, pluss Sarabia.
Husker jeg var i Spania den sommeren og så siste gruppematch , Spania-Bulgaria på en strandbar. Her viste spanjolene sin klasse og knuste Bulgaria 6-1, og det var meget god stemning på baren….helt til det kom klipp inn underveis fra Paraguay-Nigeria hvor førstnevnte dunka inn 1-2 og 3 mål. Skikkelig antiklimaks. Dette spanske laget kunne nådd langt om de ikke hadde starta så dårlig.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Fotball - Retro»