Disse har høyest marginer i dagligvarebransjen
Re: Disse har høyest marginer i dagligvarebransjen
Ser ut som Kiwi og Rema har til salt til maten. Eierne har milliard formuer. Synes ikke synd på slike rikfolk. Maten er nok alt for dyr. Det vises på formuene til f. eks. Reitan familien.
Slapp av, folkens. Ole Erik Almlid, NHO-sjefen med 4 millioner i årslønn synes ikke det er særlig dyrt i butikkene. Om marginene skulle vært lavere ville det faktisk vært et problem. Det er nemlig bra å tjene penger.
Han syns dessuten debatten bærer preg av at man «peker» på noen. Og det er jo ikke bra. Bortsett fra da han for litt siden pekte på de syke og uføre i landet vårt og mente de hadde det for godt.
Men klart. Er man et rasshøl som Almlid er det viktigere å beskytte marginene til matvare-baronene er de svake i samfunnet.
Han syns dessuten debatten bærer preg av at man «peker» på noen. Og det er jo ikke bra. Bortsett fra da han for litt siden pekte på de syke og uføre i landet vårt og mente de hadde det for godt.
Men klart. Er man et rasshøl som Almlid er det viktigere å beskytte marginene til matvare-baronene er de svake i samfunnet.
Sist redigert av palimpsest den man feb 13, 2023 3:27 pm, redigert 1 gang totalt.
hmmmm....er ikke syke og uføre latsabber, a?palimpsest skrev: ↑man feb 13, 2023 3:10 pm Slapp av, folkens. Ole Erik Almlid, NHO-sjefen med 4 millioner i årslønn synes ikke det er særlig dyrt i butikkene. Om marginene skulle vært lavere ville det faktisk vært et problem. Det er nemlig bra å tjene penger.
Han syns dessuten debatten bærer preg av at man «peker» på noen. Og det er jo ikke bra. Bortsett fra da han for litt siden pekte på de syke og uføre i landet vårt og mente de hadde det for godt.
Men klart. Er man er rasshøl som Almlid er det viktigere å beskytte marginene til matvare-baronene er de svake i samfunnet.
19 Red Bull Norway AS 10,0 %Justice 97 skrev: ↑man jan 23, 2023 2:20 pm En liten innsikt i hvem som tjener mest penger. Full oversikt i artikkelen, enjoy:
Tjener fett på godteri og pizza: Disse har høyest marginer i dagligvarebransjen
-Helt i topp ligger Imperial Tobacco Norway AS, som har hatt en margin på 21,1 prosent i gjennomsnitt for perioden 2018 til 2021. Marginen sier noe om hvor lønnsom en bedrift er, og hvor mye bedriften sitter igjen med for hver krone de omsetter for.
-Procter & Gamble som står bak merkenavn som Yes, Head & Shoulders, Gillette og Pampers. De er nummer to på lista med 20,4 prosent i margin.
-Ringnes er også høyt på lista med 18,7 prosent.
Det siste året har det vært mye fokus dårlig konkurranse blant dagligvarekjedene, og at det kan forklare høye matpriser. På listen over selskapene med høyest margin, kommer dagligvarekjedene langt ned. Norgesgruppen, som har blant annet Kiwi og Meny, ligger på 35. plass med en margin 6,6 prosent, mens Rema 1000 har 3,6 prosent og Coop 2,7 prosent.
Hvordan kan f.eks. Redbull koste så enormt mye mer i Norge i forhold til andre vestlige land med "bare" 10% margin?
Det er slike regnestykker vi trenger.
Tror du maten hadde blitt mye billigere om Reitan hadde bodd i treroms på Stovner og kjørt en gammel sliten Toyota?
(PS formuene er ikke "penger i banken", men en verdivurdering av alle anleggsmidler som kreves for å drive et selskap. For eksempelvis eieren av et gravemaskinselskap vil altså verdien av selskapet også inkludere alle gravemaskinene. Og uten gravemaskiner, intet gravemaskinselskap)
Jo. Det er vel derfor Almlid syns det er greit å peke på dem, men ikke de flittige og hardtarbeidende krøsusene i dagligvarebransjen.fargerik skrev: ↑man feb 13, 2023 3:14 pmhmmmm....er ikke syke og uføre latsabber, a?palimpsest skrev: ↑man feb 13, 2023 3:10 pm Slapp av, folkens. Ole Erik Almlid, NHO-sjefen med 4 millioner i årslønn synes ikke det er særlig dyrt i butikkene. Om marginene skulle vært lavere ville det faktisk vært et problem. Det er nemlig bra å tjene penger.
Han syns dessuten debatten bærer preg av at man «peker» på noen. Og det er jo ikke bra. Bortsett fra da han for litt siden pekte på de syke og uføre i landet vårt og mente de hadde det for godt.
Men klart. Er man er rasshøl som Almlid er det viktigere å beskytte marginene til matvare-baronene er de svake i samfunnet.
De tjener nok mye mer enn 10%, men fører regnskapsmessig mye av overskuddet ut til sine utenlandske eiere.Neptun skrev: ↑man feb 13, 2023 3:15 pm19 Red Bull Norway AS 10,0 %Justice 97 skrev: ↑man jan 23, 2023 2:20 pm En liten innsikt i hvem som tjener mest penger. Full oversikt i artikkelen, enjoy:
Tjener fett på godteri og pizza: Disse har høyest marginer i dagligvarebransjen
-Helt i topp ligger Imperial Tobacco Norway AS, som har hatt en margin på 21,1 prosent i gjennomsnitt for perioden 2018 til 2021. Marginen sier noe om hvor lønnsom en bedrift er, og hvor mye bedriften sitter igjen med for hver krone de omsetter for.
-Procter & Gamble som står bak merkenavn som Yes, Head & Shoulders, Gillette og Pampers. De er nummer to på lista med 20,4 prosent i margin.
-Ringnes er også høyt på lista med 18,7 prosent.
Det siste året har det vært mye fokus dårlig konkurranse blant dagligvarekjedene, og at det kan forklare høye matpriser. På listen over selskapene med høyest margin, kommer dagligvarekjedene langt ned. Norgesgruppen, som har blant annet Kiwi og Meny, ligger på 35. plass med en margin 6,6 prosent, mens Rema 1000 har 3,6 prosent og Coop 2,7 prosent.
Hvordan kan f.eks. Redbull koste så enormt mye mer i Norge i forhold til andre vestlige land med "bare" 10% margin?
Det er slike regnestykker vi trenger.
Fra saken det er linket til:
Importvernet og den sterke leverandørmakten gjør at forbrukerne får høyere priser og dårligere vareutvalg, sier Gaasland.
Hadde importvernet blitt lempet ville leverandørene mistet makt, mener Gaasland.
– La oss si at den franske dagligvaregiganten Carrefour etablerte seg i Norge. Da kunne de ta med seg alle nettverk av merkevarer de har. Da ville de gitt matkjedene konkurranse, men også gitt mer konkurranse for store leverandører som Orkla, sier han.
Dette er så riktig. Importvernet skaper høye priser. Vi må få inn kjeder som Carrefour, Aldi og Lidl.
Det vil komme forbrukerne til gode.
Importvernet og den sterke leverandørmakten gjør at forbrukerne får høyere priser og dårligere vareutvalg, sier Gaasland.
Hadde importvernet blitt lempet ville leverandørene mistet makt, mener Gaasland.
– La oss si at den franske dagligvaregiganten Carrefour etablerte seg i Norge. Da kunne de ta med seg alle nettverk av merkevarer de har. Da ville de gitt matkjedene konkurranse, men også gitt mer konkurranse for store leverandører som Orkla, sier han.
Dette er så riktig. Importvernet skaper høye priser. Vi må få inn kjeder som Carrefour, Aldi og Lidl.
Det vil komme forbrukerne til gode.
Prisstigningen på mat har vært lavere i Norge enn i resten av Europa.PapaSmurf skrev: ↑man feb 13, 2023 3:33 pm Fra saken det er linket til:
Importvernet og den sterke leverandørmakten gjør at forbrukerne får høyere priser og dårligere vareutvalg, sier Gaasland.
Hadde importvernet blitt lempet ville leverandørene mistet makt, mener Gaasland.
– La oss si at den franske dagligvaregiganten Carrefour etablerte seg i Norge. Da kunne de ta med seg alle nettverk av merkevarer de har. Da ville de gitt matkjedene konkurranse, men også gitt mer konkurranse for store leverandører som Orkla, sier han.
Dette er så riktig. Importvernet skaper høye priser. Vi må få inn kjeder som Carrefour, Aldi og Lidl.
Det vil komme forbrukerne til gode.
Den har jo vært høy nok fra før.fargerik skrev: ↑man feb 13, 2023 3:53 pmPrisstigningen på mat har vært lavere i Norge enn i resten av Europa.PapaSmurf skrev: ↑man feb 13, 2023 3:33 pm Fra saken det er linket til:
Importvernet og den sterke leverandørmakten gjør at forbrukerne får høyere priser og dårligere vareutvalg, sier Gaasland.
Hadde importvernet blitt lempet ville leverandørene mistet makt, mener Gaasland.
– La oss si at den franske dagligvaregiganten Carrefour etablerte seg i Norge. Da kunne de ta med seg alle nettverk av merkevarer de har. Da ville de gitt matkjedene konkurranse, men også gitt mer konkurranse for store leverandører som Orkla, sier han.
Dette er så riktig. Importvernet skaper høye priser. Vi må få inn kjeder som Carrefour, Aldi og Lidl.
Det vil komme forbrukerne til gode.
Mitt poeng er uansett ikke hva de har ellers i Europa, men hva vi kunne oppnådd med mer konkurranse. Lavere priser og ikke de samme fordømte Orkla-produktene i hver eneste dagligvareforretning i landet.
La oss se på Danmark. De ligger nært Norge i snittlønn. Likevel er prisene der langt lavere.
Jeg gikk inn på en reklameavis for Aldi i Danmark. Og jeg har omregnet prisene til NOK
Svinesteik 43 kr pr kilo
Bacon 83 kr pr kilo
Leverpostei 87 kr pr kilo
Løk 7 kr pr kilo
Isberg 13 kr pr stk
Kyllingfilet 42 kr for 450 gram
Doritos 17 kr
Totalt: 292,-
I Norge bruker jeg helst Oda siden de har onlinepriser.
Svinesteik 290 kr pr kilo
Bacon 198 kr pr kilo
Leverpostei 109 kr pr kilo
Isberg 25 kr pr stk
Løk 18 kr pr kilo
Kyllingfilet 65 kr for 450 gram
Doritos (Meny) 54 kr
Totalt: 669,-
Sist redigert av PapaSmurf den man feb 13, 2023 4:34 pm, redigert 1 gang totalt.
I prosent men ikke i kroner. Og når alt kommer til alt så er det prisen som betyr noe.fargerik skrev: ↑man feb 13, 2023 3:53 pmPrisstigningen på mat har vært lavere i Norge enn i resten av Europa.PapaSmurf skrev: ↑man feb 13, 2023 3:33 pm Fra saken det er linket til:
Importvernet og den sterke leverandørmakten gjør at forbrukerne får høyere priser og dårligere vareutvalg, sier Gaasland.
Hadde importvernet blitt lempet ville leverandørene mistet makt, mener Gaasland.
– La oss si at den franske dagligvaregiganten Carrefour etablerte seg i Norge. Da kunne de ta med seg alle nettverk av merkevarer de har. Da ville de gitt matkjedene konkurranse, men også gitt mer konkurranse for store leverandører som Orkla, sier han.
Dette er så riktig. Importvernet skaper høye priser. Vi må få inn kjeder som Carrefour, Aldi og Lidl.
Det vil komme forbrukerne til gode.
Ja har den det? Når den har steget med 15%? Vi har rådyr mat, se til Sverige hvor det meste er mye billigere. Hvem stikker av med pengene våre?fargerik skrev: ↑man feb 13, 2023 3:53 pmPrisstigningen på mat har vært lavere i Norge enn i resten av Europa.PapaSmurf skrev: ↑man feb 13, 2023 3:33 pm Fra saken det er linket til:
Importvernet og den sterke leverandørmakten gjør at forbrukerne får høyere priser og dårligere vareutvalg, sier Gaasland.
Hadde importvernet blitt lempet ville leverandørene mistet makt, mener Gaasland.
– La oss si at den franske dagligvaregiganten Carrefour etablerte seg i Norge. Da kunne de ta med seg alle nettverk av merkevarer de har. Da ville de gitt matkjedene konkurranse, men også gitt mer konkurranse for store leverandører som Orkla, sier han.
Dette er så riktig. Importvernet skaper høye priser. Vi må få inn kjeder som Carrefour, Aldi og Lidl.
Det vil komme forbrukerne til gode.
Tror vi nordmenn hadde hatt godt av å roe litt ned på sutringen.izzet2015 skrev: ↑man feb 13, 2023 4:42 pmJa har den det? Når den har steget med 15%? Vi har rådyr mat, se til Sverige hvor det meste er mye billigere. Hvem stikker av med pengene våre?fargerik skrev: ↑man feb 13, 2023 3:53 pmPrisstigningen på mat har vært lavere i Norge enn i resten av Europa.PapaSmurf skrev: ↑man feb 13, 2023 3:33 pm Fra saken det er linket til:
Importvernet og den sterke leverandørmakten gjør at forbrukerne får høyere priser og dårligere vareutvalg, sier Gaasland.
Hadde importvernet blitt lempet ville leverandørene mistet makt, mener Gaasland.
– La oss si at den franske dagligvaregiganten Carrefour etablerte seg i Norge. Da kunne de ta med seg alle nettverk av merkevarer de har. Da ville de gitt matkjedene konkurranse, men også gitt mer konkurranse for store leverandører som Orkla, sier han.
Dette er så riktig. Importvernet skaper høye priser. Vi må få inn kjeder som Carrefour, Aldi og Lidl.
Det vil komme forbrukerne til gode.
Merk også her at det svinger veldig på lønninger i Europa også i tillegg, 17,8 % i snitt er således betydelig mye hardere for dem igjen kontra de 11,5 % vi har i Norge.
I alle sammenhenger hvor prisene øker så vil de som har minst ved bordet slite betydelig mye mer enn de som har mer.
Sånn er det nær sagt uansett om det er gode eller dårlige tider.
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/x ... antoinette
Noen ser ut til å greie seg fint. Kom fra rett mann, at maten ikke er dyr!!
Noen ser ut til å greie seg fint. Kom fra rett mann, at maten ikke er dyr!!
Det finnes ikke noe mer slitsomt på internett enn mennesker som av en eller annen grunn tror det er nødvendig å forsvare de som har mye.Starstruck skrev: ↑man feb 13, 2023 3:19 pmTror du maten hadde blitt mye billigere om Reitan hadde bodd i treroms på Stovner og kjørt en gammel sliten Toyota?
(PS formuene er ikke "penger i banken", men en verdivurdering av alle anleggsmidler som kreves for å drive et selskap. For eksempelvis eieren av et gravemaskinselskap vil altså verdien av selskapet også inkludere alle gravemaskinene. Og uten gravemaskiner, intet gravemaskinselskap)
Ja, selvfølgelig er formuene til de som har 1-20 milliarder i formue ikke bare cash. Mye av det er knyttet opp i anleggsmidler og mye annet, f.eks eiendom. Men du vet at de tar ut penger også?
Du vet at f.eks Reitan familien på det meste hadde 3 privatfly?
Alle selskaper, være seg dagligvarebransjen eller oppdrettsnæringen hadde hatt ingen problemer med å overleve med høyere beskatning eller lavere margin. Men det er jo ikke det samme som at de vil det.
Det finnes nok av eksempler hvor rike mennesker mener andre skal være takknemlig for at de skaper jobber, når sannenheten er at i de aller fleste tilfellene, så er denne jobbskapningen helt fiktiv. Det er ikke slik at om Reitan gruppen hadde måtte lagt ned alle sine butikker, så ville tilsvarende antall jobber forsvunnet.
- JauKaninen
- Innlegg: 1752
Med butikker i alle norske byer, gjerne mange i hver by og, så er det jo på sin plass at de som har bygget dette tjener penger på det. Marginen er ikke allverden i Norge.
Spørsmålet blir kanskje heller, er marginen større i Norge enn i andre land? dette lurer jeg oppriktig på. Hvis den er større så er det jo rom for mer konkurranse.
Spørsmålet blir kanskje heller, er marginen større i Norge enn i andre land? dette lurer jeg oppriktig på. Hvis den er større så er det jo rom for mer konkurranse.
Noen synes at Reitan ikke er rik nok. Uansett tror jeg han har nok cash, ikke alt er bundet opp i bygninger og varelager. Tar sikkert ut noen millioner i utbytte hvert år. Og ja , han kan overleve på lavere marginer. Det er andre i samfunnet det er mer synd på en folk som er god for en milliard!!
Jeg forsvarer ingenting.dani07 skrev: ↑man feb 13, 2023 8:09 pmDet finnes ikke noe mer slitsomt på internett enn mennesker som av en eller annen grunn tror det er nødvendig å forsvare de som har mye.Starstruck skrev: ↑man feb 13, 2023 3:19 pmTror du maten hadde blitt mye billigere om Reitan hadde bodd i treroms på Stovner og kjørt en gammel sliten Toyota?
(PS formuene er ikke "penger i banken", men en verdivurdering av alle anleggsmidler som kreves for å drive et selskap. For eksempelvis eieren av et gravemaskinselskap vil altså verdien av selskapet også inkludere alle gravemaskinene. Og uten gravemaskiner, intet gravemaskinselskap)
Ja, selvfølgelig er formuene til de som har 1-20 milliarder i formue ikke bare cash. Mye av det er knyttet opp i anleggsmidler og mye annet, f.eks eiendom. Men du vet at de tar ut penger også?
Du vet at f.eks Reitan familien på det meste hadde 3 privatfly?
Alle selskaper, være seg dagligvarebransjen eller oppdrettsnæringen hadde hatt ingen problemer med å overleve med høyere beskatning eller lavere margin. Men det er jo ikke det samme som at de vil det.
Det finnes nok av eksempler hvor rike mennesker mener andre skal være takknemlig for at de skaper jobber, når sannenheten er at i de aller fleste tilfellene, så er denne jobbskapningen helt fiktiv. Det er ikke slik at om Reitan gruppen hadde måtte lagt ned alle sine butikker, så ville tilsvarende antall jobber forsvunnet.
Tar de seg for godt betalt? Hvis en snittvare koster 50kr, så er 4% av det 2kr, dvs de begynner å tape penger under 48kr. Er det slik du vil ha det? Vil det gjøre betydelige forskjeller for folk flest i hverdagen?
Hvor lav margin bør man da ha i dagligvarebransjen tenker du? Og samtidig ha buffer nok til å drive selskapet på en forsvarlig måte?
.
Det er ingen som synes synd på milliardærer. Rikdommen er irrelevant, spørsmålet er om prisene kunne vært mye lavere, og det kunne de ikke all den tid de går med 3-4% overskudd.izzet2015 skrev: ↑man feb 13, 2023 9:57 pm Noen synes at Reitan ikke er rik nok. Uansett tror jeg han har nok cash, ikke alt er bundet opp i bygninger og varelager. Tar sikkert ut noen millioner i utbytte hvert år. Og ja , han kan overleve på lavere marginer. Det er andre i samfunnet det er mer synd på en folk som er god for en milliard!!
Det er kun to måter å få ned prisene på i Norge (så det monner):
1. Fjerne mva på mat
2. Legge om importvernet.
Man kan selvsagt forby private å drive butikk og la Staten ta over matvaresalget, men det vil garantert ikke gi lavere priser.
Merkelige uttalelser fra flere når utgangspunktet er at vi har ca. 65% dyrere dagligvarer enn snittet i EU, som selvsagt må korrigeres for kjøpekraft.
Dog, uansett hvordan vi vrir og vender på dette så er maten veldig dyr i Norge. Spesielt kvalitetsvarer (mer kjøtt og fisk) koster altfor mye.
Hun representanten fra NHO forsnakket seg jo nesten i dagens dax18. Hun sa vel inndirekte og muligens direkte at marginene var lave, men pga. høy omsetning ble resultatene høye. Men man kan jo like godt snu på det. Når man har så høye marginer i kroner, så kan man vel senke marginene i prosent.Justice 97 skrev: ↑man jan 23, 2023 2:20 pm En liten innsikt i hvem som tjener mest penger. Full oversikt i artikkelen, enjoy:
Tjener fett på godteri og pizza: Disse har høyest marginer i dagligvarebransjen
-Helt i topp ligger Imperial Tobacco Norway AS, som har hatt en margin på 21,1 prosent i gjennomsnitt for perioden 2018 til 2021. Marginen sier noe om hvor lønnsom en bedrift er, og hvor mye bedriften sitter igjen med for hver krone de omsetter for.
-Procter & Gamble som står bak merkenavn som Yes, Head & Shoulders, Gillette og Pampers. De er nummer to på lista med 20,4 prosent i margin.
-Ringnes er også høyt på lista med 18,7 prosent.
Det siste året har det vært mye fokus dårlig konkurranse blant dagligvarekjedene, og at det kan forklare høye matpriser. På listen over selskapene med høyest margin, kommer dagligvarekjedene langt ned. Norgesgruppen, som har blant annet Kiwi og Meny, ligger på 35. plass med en margin 6,6 prosent, mens Rema 1000 har 3,6 prosent og Coop 2,7 prosent.
Forøvrig er dette ganske blandet. Alt er jo dyrt i Norge som selvsagt forklarer mye. Så er det dårlig konkurranse. Det forklarer selvsagt litt, men mindre enn man trur.
En annen ting er hvor mye det koster og ha alle disse butikkene i drift.
Har bodd 20 år nå i en kommune med litt over 20.000 innbyggere. Trur det er 9 eller 10 dagligvarebutikker. De fleste er nå på både runde 2, 3 og 4 når det gjelder å pusse opp.
Og en annen ting som jeg trur forklarer mye er at nordmenn flest er utrolige LITE prisbevisste. Vi tenker kanskje at vi er det, men jeg mener at vi ikke er det. Vi skal ha de samme merkevarene som mor kjøpte. F.eks. Zalo selv om man kan få fullgode erstatninger til både 1/2 og 1/3 av prisen.
En annen ting er hvor mye det koster og ha alle disse butikkene i drift.
Har bodd 20 år nå i en kommune med litt over 20.000 innbyggere. Trur det er 9 eller 10 dagligvarebutikker. De fleste er nå på både runde 2, 3 og 4 når det gjelder å pusse opp.
Og en annen ting som jeg trur forklarer mye er at nordmenn flest er utrolige LITE prisbevisste. Vi tenker kanskje at vi er det, men jeg mener at vi ikke er det. Vi skal ha de samme merkevarene som mor kjøpte. F.eks. Zalo selv om man kan få fullgode erstatninger til både 1/2 og 1/3 av prisen.
Hva er minimumsmarginen et stort selskap bør ha? Hvis man ligger rett over null så ligger man altså i konstant fare for å gå i minus (eller over tid konkurs i praksis).VivaLV skrev: ↑man feb 13, 2023 11:19 pmHun representanten fra NHO forsnakket seg jo nesten i dagens dax18. Hun sa vel inndirekte og muligens direkte at marginene var lave, men pga. høy omsetning ble resultatene høye. Men man kan jo like godt snu på det. Når man har så høye marginer i kroner, så kan man vel senke marginene i prosent.Justice 97 skrev: ↑man jan 23, 2023 2:20 pm En liten innsikt i hvem som tjener mest penger. Full oversikt i artikkelen, enjoy:
Tjener fett på godteri og pizza: Disse har høyest marginer i dagligvarebransjen
-Helt i topp ligger Imperial Tobacco Norway AS, som har hatt en margin på 21,1 prosent i gjennomsnitt for perioden 2018 til 2021. Marginen sier noe om hvor lønnsom en bedrift er, og hvor mye bedriften sitter igjen med for hver krone de omsetter for.
-Procter & Gamble som står bak merkenavn som Yes, Head & Shoulders, Gillette og Pampers. De er nummer to på lista med 20,4 prosent i margin.
-Ringnes er også høyt på lista med 18,7 prosent.
Det siste året har det vært mye fokus dårlig konkurranse blant dagligvarekjedene, og at det kan forklare høye matpriser. På listen over selskapene med høyest margin, kommer dagligvarekjedene langt ned. Norgesgruppen, som har blant annet Kiwi og Meny, ligger på 35. plass med en margin 6,6 prosent, mens Rema 1000 har 3,6 prosent og Coop 2,7 prosent.
Det er klart at det blir penger av å tjene 3-4% per vare i snitt når man selger noen milliarder varer, men for prisen til kunden har det omtrent ingen betydning.
For det første så er de uærlige om hvilke marginer de må ha for å få butikken til å gå rundt. Utover det, så eier de såpass mange ledd i næringskjeden, at det er ikke bare butikkenes margin som er relevante.Starstruck skrev: ↑man feb 13, 2023 11:45 pmHva er minimumsmarginen et stort selskap bør ha? Hvis man ligger rett over null så ligger man altså i konstant fare for å gå i minus (eller over tid konkurs i praksis).VivaLV skrev: ↑man feb 13, 2023 11:19 pmHun representanten fra NHO forsnakket seg jo nesten i dagens dax18. Hun sa vel inndirekte og muligens direkte at marginene var lave, men pga. høy omsetning ble resultatene høye. Men man kan jo like godt snu på det. Når man har så høye marginer i kroner, så kan man vel senke marginene i prosent.Justice 97 skrev: ↑man jan 23, 2023 2:20 pm En liten innsikt i hvem som tjener mest penger. Full oversikt i artikkelen, enjoy:
Tjener fett på godteri og pizza: Disse har høyest marginer i dagligvarebransjen
-Helt i topp ligger Imperial Tobacco Norway AS, som har hatt en margin på 21,1 prosent i gjennomsnitt for perioden 2018 til 2021. Marginen sier noe om hvor lønnsom en bedrift er, og hvor mye bedriften sitter igjen med for hver krone de omsetter for.
-Procter & Gamble som står bak merkenavn som Yes, Head & Shoulders, Gillette og Pampers. De er nummer to på lista med 20,4 prosent i margin.
-Ringnes er også høyt på lista med 18,7 prosent.
Det siste året har det vært mye fokus dårlig konkurranse blant dagligvarekjedene, og at det kan forklare høye matpriser. På listen over selskapene med høyest margin, kommer dagligvarekjedene langt ned. Norgesgruppen, som har blant annet Kiwi og Meny, ligger på 35. plass med en margin 6,6 prosent, mens Rema 1000 har 3,6 prosent og Coop 2,7 prosent.
Det er klart at det blir penger av å tjene 3-4% per vare i snitt når man selger noen milliarder varer, men for prisen til kunden har det omtrent ingen betydning.
Utover det, så er butikkene også et større ledd i en verdikjede hvor det ikke er nødvendig å tjene penger på alle butikkene. På samme måte som at de fleste lufthavner i Norge går i minus, så driftes de pga de bidrar til overskudd på de flyplassene som går i pluss, med skytteltrafikk inn.
Når det er sagt, så tror jeg det er ingen som ønsker at butikker skal gå konkurs. Det vi ønsker er en reell konkurranse og oppheving av importforbudet, i stedet for at vi skal ha en situasjon som det er nå, hvor vi beriker 2-3 familier pga de har effektivt bygd opp et kartell som har stålkontroll over markedet + Coop.
Vi som forbruker merker at alle kundeprogram blir dårligere og dårligere, samtidig som prisene går opp. Men eierne blir fortsatt rikere og rikere av en eller annen merkelig grunn.
-
- Innlegg: 12998
Kjøtt har lenge vært ganske billig i Norge.Neptun skrev: ↑man feb 13, 2023 11:03 pmMerkelige uttalelser fra flere når utgangspunktet er at vi har ca. 65% dyrere dagligvarer enn snittet i EU, som selvsagt må korrigeres for kjøpekraft.
Dog, uansett hvordan vi vrir og vender på dette så er maten veldig dyr i Norge. Spesielt kvalitetsvarer (mer kjøtt og fisk) koster altfor mye.
Samt at vi lenge har hatt/har en av de minste brukspostene på mat i Europa.
Hadde ikke nordmenn vært såpass prisbevisste som man er, så hadde nok Meny og butikker med ferskvaredisker generelt sett, sett langt bedre tider.VivaLV skrev: ↑man feb 13, 2023 11:24 pm Forøvrig er dette ganske blandet. Alt er jo dyrt i Norge som selvsagt forklarer mye. Så er det dårlig konkurranse. Det forklarer selvsagt litt, men mindre enn man trur.
En annen ting er hvor mye det koster og ha alle disse butikkene i drift.
Har bodd 20 år nå i en kommune med litt over 20.000 innbyggere. Trur det er 9 eller 10 dagligvarebutikker. De fleste er nå på både runde 2, 3 og 4 når det gjelder å pusse opp.
Og en annen ting som jeg trur forklarer mye er at nordmenn flest er utrolige LITE prisbevisste. Vi tenker kanskje at vi er det, men jeg mener at vi ikke er det. Vi skal ha de samme merkevarene som mor kjøpte. F.eks. Zalo selv om man kan få fullgode erstatninger til både 1/2 og 1/3 av prisen.
For ikke å snakke om EMV-varer alla First Price som har slått skikkelig an.
Ønsker man billigere mat + økt konkurranse må noe gjøres med importvernet, potensielt sett skrote hele ordningen.
Create an account or sign in to join the discussion
You need to be a member in order to post a reply
Create an account
Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute