Fastelavn
Fastelavn
Da er det fastelavn! Dette litt merkelige ordet som skrives slik, ja...
Det skal vel være boller? Tror ikke jeg kommer til å bake - skjønt, kanskje man skulle gjøre det på søndag?
Har ikke så veldig gode minner om "feiringen" - det var helt ordinære boller som ble bakt på lørdag og servert på søndag. Det ble så puttet pisket krem i bollene og strødd litt melis på toppen.
Det var altså ikke nystekte boller. Og boller er jo bedre med smør, ost og syltetøy enn med bare piska krem med lite sukker.
Men nå velger man jo mer selv - og jeg ser at litt mer francy og alternative bolletyper vinner fram. Så verden går framover !!!
Det skal vel være boller? Tror ikke jeg kommer til å bake - skjønt, kanskje man skulle gjøre det på søndag?
Har ikke så veldig gode minner om "feiringen" - det var helt ordinære boller som ble bakt på lørdag og servert på søndag. Det ble så puttet pisket krem i bollene og strødd litt melis på toppen.
Det var altså ikke nystekte boller. Og boller er jo bedre med smør, ost og syltetøy enn med bare piska krem med lite sukker.
Men nå velger man jo mer selv - og jeg ser at litt mer francy og alternative bolletyper vinner fram. Så verden går framover !!!
Nå glemmer du helt ris og pisking. Selve hensikten med fastelavnesriset er jo at man skal piske andre for å gjøre dem fruktbare. Dyr og kvinner som ennå ikke har fått barn, skal piskes med fastelavensriset så de kalver/føder i året som kommer. Og det er da mye viktigere enn boller.DoktorS skrev: ↑lør feb 18, 2023 9:25 am Da er det fastelavn! Dette litt merkelige ordet som skrives slik, ja...
Det skal vel være boller? Tror ikke jeg kommer til å bake - skjønt, kanskje man skulle gjøre det på søndag?
Har ikke så veldig gode minner om "feiringen" - det var helt ordinære boller som ble bakt på lørdag og servert på søndag. Det ble så puttet pisket krem i bollene og strødd litt melis på toppen.
Det var altså ikke nystekte boller. Og boller er jo bedre med smør, ost og syltetøy enn med bare piska krem med lite sukker.
Men nå velger man jo mer selv - og jeg ser at litt mer francy og alternative bolletyper vinner fram. Så verden går framover !!!
Hmm. Så man får både boller og litt dask på stumpen?Karatel skrev: ↑lør feb 18, 2023 9:39 amNå glemmer du helt ris og pisking. Selve hensikten med fastelavnesriset er jo at man skal piske andre for å gjøre dem fruktbare. Dyr og kvinner som ennå ikke har fått barn, skal piskes med fastelavensriset så de kalver/føder i året som kommer. Og det er da mye viktigere enn boller.DoktorS skrev: ↑lør feb 18, 2023 9:25 am Da er det fastelavn! Dette litt merkelige ordet som skrives slik, ja...
Det skal vel være boller? Tror ikke jeg kommer til å bake - skjønt, kanskje man skulle gjøre det på søndag?
Har ikke så veldig gode minner om "feiringen" - det var helt ordinære boller som ble bakt på lørdag og servert på søndag. Det ble så puttet pisket krem i bollene og strødd litt melis på toppen.
Det var altså ikke nystekte boller. Og boller er jo bedre med smør, ost og syltetøy enn med bare piska krem med lite sukker.
Men nå velger man jo mer selv - og jeg ser at litt mer francy og alternative bolletyper vinner fram. Så verden går framover !!!
Tror jeg skal begynne å feire fastelavn.
I et annet liv skal jeg gå rundt på gata og dra til tilfeldige damer i bakenden med fastelavensris og lese høyt fra bibelen hvis de begynner å protestere.
Sist redigert av Folk_flesk den lør feb 18, 2023 9:56 am, redigert 1 gang totalt.
Barna lagde fastelavensris i barnehagen, husker jeg. I forrige århundre. Har ellers ikke noe forhold til det.
Dette med å rise barnløse kvinner er nok en gammel hedensk skikk som ikke har noe med Bibelen å gjøre.Folk_flesk skrev: ↑lør feb 18, 2023 9:45 am I et annet liv skal jeg gå rundt på gata og dra til tilfeldige damer med fastelavensris og lese fra bibelen hvis de begynner å protestere.
Det du skal merke deg, er at den virkelige fastelavnsdagen er tirsdag. Søndag er fleskesøndag da folk skulle meske seg med flesk og annet snadder for å fete seg opp før den 40 dager lange fasten. De kremfylte bollene er et minne om dette flesket som man av en eller annen grunn nå har glemt. Kanskje fordi flesk nå i dag er blitt hverdagskost?
Sist redigert av Karatel den lør feb 18, 2023 10:03 am, redigert 1 gang totalt.
Boller med en diger klatt krem i er noe jævla klin.Karatel skrev: ↑lør feb 18, 2023 9:57 amDette med å rise barnløse kvinner er nok en gammel hedensk skikk som ikke har noe med Bibelen å gjøre.Folk_flesk skrev: ↑lør feb 18, 2023 9:45 am I et annet liv skal jeg gå rundt på gata og dra til tilfeldige damer med fastelavensris og lese fra bibelen hvis de begynner å protestere.
Det du skal merke deg, er at den virkelige fastelavnsdagen er tirsdag. Søndag er fleskesøndag da folk skulle meske seg med flesk og annet snadder for å fete seg opp før den 40 dager lange fasten. De kremfylte bollene er et minne om dette flesket som man av en eller annen gunn nå har glemt. Kanskje fordi flesk nå i dag er blitt hverdagskost?
Flesk, derimot!!! Namnam!
Like snasent hver gang. Med kålstuing!
Nå fikk du meg til å huske et lite hørespill på radio for svært mange år siden.fargerik skrev: ↑lør feb 18, 2023 10:00 amBoller med en diger klatt krem i er noe jævla klin.Karatel skrev: ↑lør feb 18, 2023 9:57 amDette med å rise barnløse kvinner er nok en gammel hedensk skikk som ikke har noe med Bibelen å gjøre.Folk_flesk skrev: ↑lør feb 18, 2023 9:45 am I et annet liv skal jeg gå rundt på gata og dra til tilfeldige damer med fastelavensris og lese fra bibelen hvis de begynner å protestere.
Det du skal merke deg, er at den virkelige fastelavnsdagen er tirsdag. Søndag er fleskesøndag da folk skulle meske seg med flesk og annet snadder for å fete seg opp før den 40 dager lange fasten. De kremfylte bollene er et minne om dette flesket som man av en eller annen gunn nå har glemt. Kanskje fordi flesk nå i dag er blitt hverdagskost?
Flesk, derimot!!! Namnam!
Like snasent hver gang. Med kålstuing!
Det var om noen fattige mennesker, så fattige at den voksne sønnen aldri hadde spist flesk. Han spør sin far om flesk er godt, og faren svarer at flesk er så godt at når man har spist flesk, vil man ikke gå på do dagen etterpå.
Et merkelig samfunn. Fastelavensris, religiøst tullball, intet flesk, og fedre som tror at man ikke må på do hvis ting smaker godt.Karatel skrev: ↑lør feb 18, 2023 10:29 amNå fikk du meg til å huske et lite hørespill på radio for svært mange år siden.fargerik skrev: ↑lør feb 18, 2023 10:00 amBoller med en diger klatt krem i er noe jævla klin.Karatel skrev: ↑lør feb 18, 2023 9:57 am
Dette med å rise barnløse kvinner er nok en gammel hedensk skikk som ikke har noe med Bibelen å gjøre.
Det du skal merke deg, er at den virkelige fastelavnsdagen er tirsdag. Søndag er fleskesøndag da folk skulle meske seg med flesk og annet snadder for å fete seg opp før den 40 dager lange fasten. De kremfylte bollene er et minne om dette flesket som man av en eller annen gunn nå har glemt. Kanskje fordi flesk nå i dag er blitt hverdagskost?
Flesk, derimot!!! Namnam!
Like snasent hver gang. Med kålstuing!
Det var om noen fattige mennesker, så fattige at den voksne sønnen aldri hadde spist flesk. Han spør sin far om flesk er godt, og faren svarer at flesk er så godt at når man har spist flesk, vil man ikke gå på do dagen etterpå.
Poenget er at flesk er så godt at man vil beholde det i magen og ikke kvitte seg med det.Folk_flesk skrev: ↑lør feb 18, 2023 10:35 amEt merkelig samfunn. Fastelavensris, religiøst tullball, intet flesk, og fedre som tror at man ikke må på do hvis ting smaker godt.Karatel skrev: ↑lør feb 18, 2023 10:29 amNå fikk du meg til å huske et lite hørespill på radio for svært mange år siden.
Det var om noen fattige mennesker, så fattige at den voksne sønnen aldri hadde spist flesk. Han spør sin far om flesk er godt, og faren svarer at flesk er så godt at når man har spist flesk, vil man ikke gå på do dagen etterpå.
Ja, man må holde på det man har. Et par ekstra dæsjer med kålstuing, så går jaffal min mage i dvale i et døgn, om jeg vil eller ikke.Karatel skrev: ↑lør feb 18, 2023 12:25 pmPoenget er at flesk er så godt at man vil beholde det i magen og ikke kvitte seg med det.Folk_flesk skrev: ↑lør feb 18, 2023 10:35 amEt merkelig samfunn. Fastelavensris, religiøst tullball, intet flesk, og fedre som tror at man ikke må på do hvis ting smaker godt.Karatel skrev: ↑lør feb 18, 2023 10:29 am
Nå fikk du meg til å huske et lite hørespill på radio for svært mange år siden.
Det var om noen fattige mennesker, så fattige at den voksne sønnen aldri hadde spist flesk. Han spør sin far om flesk er godt, og faren svarer at flesk er så godt at når man har spist flesk, vil man ikke gå på do dagen etterpå.
Minner meg om bonden som alltid klagde på avlinga. Enten var det for tørt, for vått, for varmt eller for kaldt.
Et år var alt helt perfekt, alt av avling slo alle rekorder, rett og slett tidenes kronavling.
"I år har du vel ikke noe å klage på?" spurte en bekjent...
"Vet ikke det, slikt som dette sliter ut jordene" svarte bonden med en bekymret mine.....
Sist redigert av fargerik den lør feb 18, 2023 1:26 pm, redigert 1 gang totalt.
Høres ut av hovedproblemet her var konseptet "gamle boller" :pDoktorS skrev: ↑lør feb 18, 2023 9:25 am Da er det fastelavn! Dette litt merkelige ordet som skrives slik, ja...
Det skal vel være boller? Tror ikke jeg kommer til å bake - skjønt, kanskje man skulle gjøre det på søndag?
Har ikke så veldig gode minner om "feiringen" - det var helt ordinære boller som ble bakt på lørdag og servert på søndag. Det ble så puttet pisket krem i bollene og strødd litt melis på toppen.
Det var altså ikke nystekte boller. Og boller er jo bedre med smør, ost og syltetøy enn med bare piska krem med lite sukker.
Men nå velger man jo mer selv - og jeg ser at litt mer francy og alternative bolletyper vinner fram. Så verden går framover !!!
Ellers er jo svenskene litt mer eksperimentelle med deres "semla" her
Så feires vel fastelaven like seriøst som den årlige vaffeldagen eller kanelbolledagen
Ja, hovedproblemet var gamle boller ..
... på den annen side husker jeg at de siste årene ble de litt oppgraderinger, med i alle fall litt marsipan inni.
Ellers var det berlinerboller i butikkene på samme tiden - ikke ellers i åre. De var mørkere enn de man ser i butikken i dag og de var uten fyll. Men gode!
Selv blir det neppe noen feiring, men jeg vurderer å gå ut å kjøpe meg en pakke surmelk så jeg kan steke litt sveler. Det er i alle fall godt.
... på den annen side husker jeg at de siste årene ble de litt oppgraderinger, med i alle fall litt marsipan inni.
Ellers var det berlinerboller i butikkene på samme tiden - ikke ellers i åre. De var mørkere enn de man ser i butikken i dag og de var uten fyll. Men gode!
Selv blir det neppe noen feiring, men jeg vurderer å gå ut å kjøpe meg en pakke surmelk så jeg kan steke litt sveler. Det er i alle fall godt.
Jeg har rørt sammen en vaffelrøre, jeg.DoktorS skrev: ↑søn feb 19, 2023 9:28 am Ja, hovedproblemet var gamle boller ..
... på den annen side husker jeg at de siste årene ble de litt oppgraderinger, med i alle fall litt marsipan inni.
Ellers var det berlinerboller i butikkene på samme tiden - ikke ellers i åre. De var mørkere enn de man ser i butikken i dag og de var uten fyll. Men gode!
Selv blir det neppe noen feiring, men jeg vurderer å gå ut å kjøpe meg en pakke surmelk så jeg kan steke litt sveler. Det er i alle fall godt.
Det er alltid vaffeldag dersom man blir fysen på vafler.
-
- Innlegg: 2589
Her blir det tangzhong-boller, rykende ferske, laget med finmalt italiensk mel. Så får vi se om det blir krem også, egentlig ingen som syns det er så veldig stas. Men barn fortsetter ofte å være barn, selv etter at de har blitt voksne, så tradisjonen lever nok videre i år også.
Italiensk mel, altså.KingKongHalvor skrev: ↑søn feb 19, 2023 11:19 am Her blir det tangzhong-boller, rykende ferske, laget med finmalt italiensk mel. Så får vi se om det blir krem også, egentlig ingen som syns det er så veldig stas. Men barn fortsetter ofte å være barn, selv etter at de har blitt voksne, så tradisjonen lever nok videre i år også.
Hvetemel koster 14, 90 for en kilos-pose i Rema.
Hvor finner du italiensk mel, og hva koster det?
-
- Innlegg: 2589
En butikk som heter «Smak av Italia», halv pris pga dato, kostet 15kr. Ellers bruker jeg helt vanlig mel til boller. Men til napolitansk pizza må jeg ha italiensk mel som er sterkt nok til å tåle 70-100 timers hevetid, det handler jeg i den butikken. Og da tok jeg med litt Tipo 00 på tilbud også.fargerik skrev: ↑søn feb 19, 2023 12:15 pmItaliensk mel, altså.KingKongHalvor skrev: ↑søn feb 19, 2023 11:19 am Her blir det tangzhong-boller, rykende ferske, laget med finmalt italiensk mel. Så får vi se om det blir krem også, egentlig ingen som syns det er så veldig stas. Men barn fortsetter ofte å være barn, selv etter at de har blitt voksne, så tradisjonen lever nok videre i år også.
Hvetemel koster 14, 90 for en kilos-pose i Rema.
Hvor finner du italiensk mel, og hva koster det?
Ja, jeg ser jo den, da. Skal pizzadeigen heve i opptil 100 timer, trengs nok sterkt mel.KingKongHalvor skrev: ↑søn feb 19, 2023 12:33 pmEn butikk som heter «Smak av Italia», halv pris pga dato, kostet 15kr. Ellers bruker jeg helt vanlig mel til boller. Men til napolitansk pizza må jeg ha italiensk mel som er sterkt nok til å tåle 70-100 timers hevetid, det handler jeg i den butikken. Og da tok jeg med litt Tipo 00 på tilbud også.fargerik skrev: ↑søn feb 19, 2023 12:15 pmItaliensk mel, altså.KingKongHalvor skrev: ↑søn feb 19, 2023 11:19 am Her blir det tangzhong-boller, rykende ferske, laget med finmalt italiensk mel. Så får vi se om det blir krem også, egentlig ingen som syns det er så veldig stas. Men barn fortsetter ofte å være barn, selv etter at de har blitt voksne, så tradisjonen lever nok videre i år også.
Hvetemel koster 14, 90 for en kilos-pose i Rema.
Hvor finner du italiensk mel, og hva koster det?
Skal få tak i en pose slikt mel. Er det dette melet influenserne har i posen sin?
Alt må jo prøves, vettu. Sentry lokket meg for noen år siden til å bestille Kona kaffe fra Hawaii, jeg har fremdeles ikke kommet helt til hektene.....
-
- Innlegg: 2589
De har Caputomel på Meny, men koster fort 60kr for en kilo, det syns jeg er litt dyrt.fargerik skrev: ↑søn feb 19, 2023 2:14 pmJa, jeg ser jo den, da. Skal pizzadeigen heve i opptil 100 timer, trengs nok sterkt mel.KingKongHalvor skrev: ↑søn feb 19, 2023 12:33 pmEn butikk som heter «Smak av Italia», halv pris pga dato, kostet 15kr. Ellers bruker jeg helt vanlig mel til boller. Men til napolitansk pizza må jeg ha italiensk mel som er sterkt nok til å tåle 70-100 timers hevetid, det handler jeg i den butikken. Og da tok jeg med litt Tipo 00 på tilbud også.
Skal få tak i en pose slikt mel. Er det dette melet influenserne har i posen sin?
Alt må jo prøves, vettu. Sentry lokket meg for noen år siden til å bestille Kona kaffe fra Hawaii, jeg har fremdeles ikke kommet helt til hektene.....
Ble sveler her.... oj, de ble faktisk helt perfekte. Det skal selvsagt være både Natron og Hjortetakk i svelene. De hevet seg flott i teflonpanna, og ble slik mektige og litt halvtunge som jeg liker dem - akkurat som om bord i de gamle fergene til MRF. Foretrekker det klassiske fyllet - smør og sukker, men det ble jo en del, så må få ned et par med syltetøy og en med brunost også...
... middagen utsettes noen timer. Står igjen en del røre i kjøleskapet.
Fin oppskrift, dette:
https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/sveler/
Ser at en del prøver å referere til MRF-svela i oppskrifter, men det er ingen ens oppskrift på disse.
... middagen utsettes noen timer. Står igjen en del røre i kjøleskapet.
Fin oppskrift, dette:
https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/sveler/
Ser at en del prøver å referere til MRF-svela i oppskrifter, men det er ingen ens oppskrift på disse.
Create an account or sign in to join the discussion
You need to be a member in order to post a reply
Create an account
Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute