Kart og kompass - The American Way

Svar
Bantor
Innlegg: 900
Has thanked: 108 times
Been thanked: 63 times

Kart og kompass - The American Way

Legg inn av Bantor »

For de som ennå er interessert i kompass i disse GPS tider, kan det være interessant å diskutere mange amerikaneres holdninger til kompass.

For mange amerikanere er "store" kompasser noe som bare bør brukes av profesjonelle osv. De ser på dem nærmest som siktemidler til våpen. Utstyr som kan brukes til å rette artilleriild osv.

Et kompass som var viktig for utviklingen av kompasser i USA, var Brunton Pocket Transit. Dette kompasset var imidlertid veldig dyrt, så mange produsenter i USA laget tidligere rimeligere versjoner uten vater og vinkelmåler osv. Disse siste kompassene var tidligere i bruk blant skogvoktere og jegere i USA, og ble kalt "cruiser" kompasser. Brunton produserer ennå kompasser for sivile profesjonelle og militæret. Men de billige "Brunton liknende" modellene forsvant fra det åpne markedet på begynnelsen av 1970- tallet.

Brunton kompasser og liknende kompasser blir i liten grad brukt av skogvoktere i USA i dag, de bruker stort sett landmåler utstyr som i Europa nå. Det eneste av de billige "cruiser" kompassene som jeg tror blir produsert ennå, er en modell som heter "Recon". Den militære bruken av Brunton kompass, er forresten artillerikompass.

Et annet kompass som har mye å si for utviklingen av kompasser i USA er det amerikanske militærets "Lensatic" kompass. Det var basert på en sivilt kompass som med hell ble brukt av enkelte soldater under andre verdenskrig. På 1950- tallet vurderte det amerikanske militæret også Silva kompass, noe som førte til at utstyrte Lensatic kompasset med en linjal. Lensatic kompasset er vesentlig enklere og bruke enn et Brunton kompass, og kan også brukes på litt andre måter.

De som produserer Lensatic kompass i dag er Cammenga, og de produserer også det amerikanske militærets armbåndskompass. Mitt inntrykk er at dette firmaet er litt kritisk til at sivile har kompasser. Og, at hvis du i det hele tatt skal kjøpe et kompass fra dem, så ville jeg kjøpt armbåndskompasset.

En annen amerikansk produsent av kompasser, er Tru- Nord. De selger kompasser tilpasset UTM rutenettet, og du kan bestille et kompass som er tilpasset misvisningen der du bor. Dette er kompasser på ca. samme størrelsen som det amerikanske militærets armbåndskompass.

Forresten, Brunton har "Silva type" kompass også. De er laget i Kina, akkurat som Silva kompassene er i dag også.Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Jakt, Fiske og Friluftsliv»