Sensur av Roald Dahl-bøker

Svar
Eivinder80

Sensur av Roald Dahl-bøker

Legg inn av Eivinder80 »

Forlaget Puffin i England skal utgi Roald Dahl på nytt etter å ha rådført seg med de såkalte "følsomme leserne". I den nye utgaven av Matilda skal ikke hovedperson lese Kipling, men Jane Austen, mens dama i kassa på super'n har blitt forsker. I "Eddap Liks" er den "attraktive" dama til Mr. Hoppy blitt "snill".

Blir spennende å se hvordan Gyldendal følger opp dette i de norske oversettelsene. Blant annet skal Augustus Gloop på sjokoladefabrikken omtales som "enormous" og ikke "fat". Smak litt på nyansen på norsk der. "Er han tjukk? Nei, han er ikke tjukk, han er enorm!"

Folk_flesk

Legg inn av Folk_flesk »

Eivinder80 skrev: søn feb 19, 2023 6:33 pm Forlaget Puffin i England skal utgi Roald Dahl på nytt etter å ha rådført seg med de såkalte "følsomme leserne". I den nye utgaven av Matilda skal ikke hovedperson lese Kipling, men Jane Austen, mens dama i kassa på super'n har blitt forsker. I "Eddap Liks" er den "attraktive" dama til Mr. Hoppy blitt "snill".

Blir spennende å se hvordan Gyldendal følger opp dette i de norske oversettelsene. Blant annet skal Augustus Gloop på sjokoladefabrikken omtales som "enormous" og ikke "fat". Smak litt på nyansen på norsk der. "Er han tjukk? Nei, han er ikke tjukk, han er enorm!"
Det de egentlig mener er enormt feit. For folk som kan lese mellom linjene. Andre blir ikke fornøyd før han kalles en overdimensjonert fatso.
Sist redigert av Folk_flesk den søn feb 19, 2023 6:45 pm, redigert 3 ganger totalt.

Chromeback

Legg inn av Chromeback »

Ikke er han stygg heller, han er ekkel.

Jeg ser ikke helt hva forskjellen egentlig skal gjøre her.

VillaForever

Legg inn av VillaForever »

Generelt ikke fan av at man gjør slike ting med åndsverk, spesielt ikke etter at forfatteren selv er død. SVT gjorde noen endringer bla med Pippi Langstrømpe serien fra 60, 70 tallet. «Negerkonge» uttrykket ble klippet vekk, og det samme med scenen hvor Pippi leker kineser ved å dra seg i øynene. Astrid Lindgren var alltid fair og humanistisk, men hun skrev også historier som hentet realisme og myter fra den historiske perioden hun la sine fiktive univers til.

Det er også å undervurdere barn sin lese intelligens føler jeg.

Andre eksempler på politisk korrekt agenda er klippingen av sykkel scenen i Spielbergs E.T, hvor politiet hadde gevær opprinnelig, men plutselig nå stod med walkie talkies i hendene. Denne endringen ble reversert igjen for E.T sin 30 års utgave, så nå kan man igjen nyte det som var original versjonen fra 1982.

Uansett. Barn blir mobbet for å være stygge, feite, tynne, femi, maskuline, rødhårete, fregnete, fattige, klysete, osv. Den virkeligheten er de fleste barn en del av selv. Og de kan fint lese om disse tingene og selv finne ut av hva som her er på spill.

Eivinder80

Legg inn av Eivinder80 »

Quiz: Hva er fjernet i denne Roald Dahl-setningen: "Three silly men who had drunk too much beer for lunch".
a) drunk b) silly c) men d) beer for lunch

TrondLFC
Innlegg: 2690

Legg inn av TrondLFC »

Vet ikke, men tipper 'men' siden alt skal være kjønnsnøytralt for tiden.
Kan også være 'beer for lunch' siden det sikkert kan "oppfordre til alkoholisme"

Bliss

Legg inn av Bliss »

En liste over endringer på engelsk:
► Show Spoiler
Norske Gyldendal er klar til å følge opp:

"Gyldendal vil ikke gå like langt som britene, men utelukker ikke å endre de mest «kontroversielle» ordene i Roald Dahls barnebøker."

https://subjekt.no/2023/02/22/vil-ikke- ... hl-bokene/

Brukeravatar
JauKaninen
Innlegg: 1654

Legg inn av JauKaninen »

"de mest kontroversielle"

lol!

TrondLFC
Innlegg: 2690

Legg inn av TrondLFC »

Blant annet Ingvar Ambjørnsen og Tom Egeland har forsikret seg om at deres bøker ikke blir tuklet med etter de har forlatt denne verden. Er jo helt på trynet slik det har utviklet seg..

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Litteratur»