Situasjonen i Ukraina Del 2

Låst
Brukeravatar
missChance
Innlegg: 5423

Re: Situasjonen i Ukraina Del 2

Legg inn av missChance »

"Det skal være tilløp til panikk på den russiskokkuperte Krimhalvøya. Det graves nå skyttergraver på halvøya i påvente av en snarlig ukrainsk motoffensiv. Ifølge den ukrainske etterretningstjenesten er det oppbruddsstemning blant innbyggere med russisks pass.
...
Samtidig oppfordrer russiskstøttede myndigheter befolkningen om ikke å bekymre seg, og forsikrer at alt er bra og under kontroll.

– Alt dette tyder på at russernes spesialoperasjon går i henhold til planen, sier Yusov ironisk.

Ifølge en melding som ble sendt på radioen i Sevastopol på Krim, skal lokale innbyggere, og spesielt de som samarbeidet med det russiske okkupasjonsregimet, blitt bedt om å forberede seg på å evakuere.
...
I et intervju med ukrainsk fjernsyn sier Eskender Bariiev, fra menneskerettighetsorganisasjonen Crimean Tatar Resource Center, at russiske tjenestemenn går dør-til-dør på Krim og kartlegger alle husstander.

– Russiske tropper ser ut til å forberede en tvangsevakuering av Krim, sier Bariiev." https://www.abcnyheter.no/nyheter/verde ... rimhalvoya

Jeg håper dette stemmer!

Brukeravatar
Gaute65
Innlegg: 1536

Legg inn av Gaute65 »

Sterk historie, det er ikke rart russerne er hatet i Ukraina. Det er rart de blir behandlet si godt som de blir når de blir tatt til fange


Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

missChance skrev: lør mar 25, 2023 1:07 am "Det skal være tilløp til panikk på den russiskokkuperte Krimhalvøya. Det graves nå skyttergraver på halvøya i påvente av en snarlig ukrainsk motoffensiv. Ifølge den ukrainske etterretningstjenesten er det oppbruddsstemning blant innbyggere med russisks pass.
...
Samtidig oppfordrer russiskstøttede myndigheter befolkningen om ikke å bekymre seg, og forsikrer at alt er bra og under kontroll.

– Alt dette tyder på at russernes spesialoperasjon går i henhold til planen, sier Yusov ironisk.

Ifølge en melding som ble sendt på radioen i Sevastopol på Krim, skal lokale innbyggere, og spesielt de som samarbeidet med det russiske okkupasjonsregimet, blitt bedt om å forberede seg på å evakuere.
...
I et intervju med ukrainsk fjernsyn sier Eskender Bariiev, fra menneskerettighetsorganisasjonen Crimean Tatar Resource Center, at russiske tjenestemenn går dør-til-dør på Krim og kartlegger alle husstander.

– Russiske tropper ser ut til å forberede en tvangsevakuering av Krim, sier Bariiev." https://www.abcnyheter.no/nyheter/verde ... rimhalvoya

Jeg håper dette stemmer!
Dette er knapt overraskende. Det sjokkerende angrepet på flybasen i sommeren 2022 rett for øyne på turister fra Russland og deretter sabotasjeangrepet på Kertsj-broen har rystet befolkningen i Krim-halvøya, som deretter i stigende grad opplever angrep fra ukrainske styrker med rakettvåpen, dronefly og dronebåter. I løpet av kort tid var det gjennomført to angrep med dronebåter som bråvekket hele Sevastopol, og de opplever nå daglige angrep med dronefly mot seg selv eller mot ukrainerne som gjengjeldt.

I Kherson-landtungen har det i lang tid vært observert en systematisk kampanje for å bryte ned det russiske forsvaret ved å angripe standplasser, artilleri, SAM og stillinger som anlegg på østbredden og deretter jernbanefasiliteter og kommunikasjoner. Siden hadde ukrainerne med hell infiltrert deltaområdet hvor russerne var nødt til å sette inn elitestyrker, hvor de utsettes for droneangrep nærmest uten stans. Det har vært observert at alle forlatte elvelektere som var brukt som bro av russerne, hadde blitt trukket inn i havnebassenget i Kherson by og reparert.

Sivile russerne forstår nå at det ikke lenge er levelig i Krim-halvøya, og mange som hadde flyttet dit, hadde sannsynlig aldri forestilt seg at de skulle havne i en krig. Samtidig er de russiske militære i krise; selv om de har mange nok menn, er det ikke godt med utstyr, og de har dessuten ofret altfor mye for offensiven siden januar, og på sikte svekket sine kreftene for våren som bare så vidt har startet. De hadde til deres sjokk opplevd at ukrainerne har fått rakettammunisjon som traff dypere inn i deres rekker opptil 120 km, og det mene at hele landtungen helt opp til Mariupol er sårbar for ukrainsk ild. De var tvunget til å evakuere store baser i Melitopol og Mariupol for reorganisering inn i mange mindre baser og større logistisk avhengighet av Russland.

De beste styrkene er i Nordøstfronten og Popasnafronten, i Donetskfronten ser det ut at det bare settes inn mobiliserte styrker, og i Søndre Donbass-fronten er Zapo-delen satt under press av ukrainerne som holdt stand i Don-delen. Vinteroffensiven hadde overstrukket de russiske styrkene og desimerte de mobiliserte troppene meget sterkt, slik at de sløst bort altfor mye når de egentlig skulle bygge seg opp fram til våren. De siste kraftanstrengelsene i de siste to uker kan skyldes at man er ned i de siste reservene som ikke burde røres i forventing på fastere grunn. Dessuten har været blitt tørrere og varmere, og mudringstiden går mot en rask slutt - for tidlig for russerne.

På russisk hold virker det som at militærstilhengerne er ved å bli helt oppgitt. Wagner-sjefen er nå i ferd med å rose ukrainerne, og skal ha fått sterk respekt for dem (det kan være hvorfor han fantasere om å bli deres president), og vil trekke seg ut for å konsentrere seg om Afrika (han har fått problemer med kineserne etter et mystisk massemord på sju kineserne i Sentral-Afrika...) selv om dette offisielt benektes. Det mene at han i kontrast til Putin har forstått at krigen bare kunne vinnes til en altfor forskrekkelig høy pris. Han vil ikke være med på å betale denne prisen.

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »


Brukeravatar
izzet2015
Innlegg: 1308

Legg inn av izzet2015 »

https://www.vg.no/nyheter/i/nQVLWo/pres ... er-livredd


Putin er livredd og strammer til, underkuer sitt eget folk. Er nå desperat.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Orban er forresten i ferd med å bli et voksende problem for alle nabolandene. Han er mer eller mindre isolert etter Vucic (som vant betydelige innrømmelser i Kosovokonflikten) brøt med ham og Putin, og den kroatiske presidenten satt i politisk isolasjon av parlamentet og regjeringen samtidig som Polen, Tsjekkia, Slovakia og Romania oppsøker hverandre.

https://www.dw.com/en/hungary-whats-vik ... a-64063750

Orban mer og mer anta en ekstremnasjonalistisk politikk som nå er blitt en kraftig provokasjon for nabolandene, da han vil ha ungarsk medbestemmelse i disses land og integrere de ungarske minoritetsfolkene inn i hans Ungarn ved å gi den statsborgerskap og stemmerett i åpen strid med folkerettslige praksis. Ukraina tillater ikke dobbelt statsborgerskap og dessuten hadde ungarerne og vestukrainerne et meget dårlig forhold fra gammelt av. Vestukrainerne oftest foretrakk tyske fremfor ungarske overherrer fram til 1918. Det er for mange likhetstegn mellom Orbans og Putins politikk til dette kan oversees.

Nå er det mange som har begynte med å få bange anelser om "Zrínyi 2026"-planen om opprustning av det ungarske militæret, og det er nå tanker innenfor NATO om å stoppe våpenleveransene til Ungarn. Sverige som hadde inngått kontrakter om å oppgradere Gripen-flyene der i 2021, skal ha dels stoppet opp pga. Orbans motstand og mange spør seg nå hvorfor ungarerne vil ha tankflykapasitet i sine to nye transportfly fra Brasil. I Tyskland er det også en del grubleringer om å fortsette med å levere nye stridsvogner og stormpanservogner til Ungarn.

Romania og Polen-Slovakia oppruster ikke bare mot den russiske trusselen, de mener at det er tegn på en fremtidig ungarsk aggresjon mot deres territoriale integritet. Orban har "oppfostret" en ny generasjon av nasjonalister og ekstremister med en tendens mot nyfascisme og disse blir mer og mer bråkende. Orban er i ferd med å sette inn hans egne folk i militæret og skifte ut generaler som tidlig var lojal mot landet og NATO.

Det må understrekes at ungarerne flest ikke er lojal mot Orban. Da valget i 2022 avsluttes, hadde han 54 % av stemmene ut av 69 % stemmeberettigede, og det er notert at den urbane befolkningen er lite stemt for Orbans politikk i kontrast til landsbygda hvor nasjonalistisk retorikk, kulturkrig og dårlig utdanning er meget sterkt tilstedeværende.

Han aktuelt vant fordi Jobbik-partiet mistet sine velgerne til ham, de hadde gått for langt, for deres velgerne bli mer ekstremt enn partipolitikerne, det er fascistiske tendenser blant Jobbik-velgerne som vil ha "Stor-Ungarn" tilbake, selv med alle midler. Det var dette som Orban styrker seg på, hans motstand mot Ukraina og hans provoserende politikk som i verste fall kan lede til krig, er basert på disse Jobbik-velgernes preferanser. Selv om partiet selv egentlig vil ikke utvide Ungarn. Dette minner om hvordan ekstremistene blant de republikanske velgerne kuppet til seg partiet som hadde fostret dem fram i uforstand, men i dette tilfellet har dette fulgt til at en utenforstående kunne stjele dem til seg.

I verste fall vil det komme til krig mellom Ungarn og nabolandene som har nylig gått sammen i en uerklært forsvarsallianse til støtte for Ukraina og ikke minst som mottiltak mot en potensiell ungarsk revansjkonflikt. Men i mellomtiden har Orban ført ungarerne ut i krisetid; hans løfter fra valget vist seg verdiløst; økonomien er i fri fall, det blir bare verre og verre; avhengigheten av Russland stadig straffet seg ikke bare i møte med Vesten, også med Putin som skjødesløst behandlet ungarerne usselt og ikke brydd seg om stengning av olje/gass og levering av kjernefysisk brensel - som skaper frustrasjon i Budapest. Flere ganger var viktige energileveranser satt på hold eller truet med å bli stoppet.

Om Ungarn skulle finne seg isolert i EU og NATO med opprustende naboland som vil stenge av handel og eventuelt starte krig mot dem i verste fall, er dette en gjentagelse av mellomkrigstidens stakkarstilstanden. Den gang var ungarerne så upopulært etter krigene i Slovakia og Romania, Budapest invaderes og utplyndres av rumenerne, at man var i et økonomisk bakevje med etterfølgende politisk ustabilitet med diktaturstyre. Den sovjetiske tvangsinnlemmingen av Ungarn inn i Warszawapakten var egentlig til meget stor hjelp for Ungarn selv med urolighetene i året 1956 i baktankene. EU skulle være en fortsettelse av disse østeuropeiske rammene.

Ungarn nekte å innse at imperiet de basert sin eksistensberettigelse på, ikke kan returnere - og at deres beste sjanser er å fortsette i "imperier" med hovedvekt på sameksistens, samarbeid og nærhet mellom landene som tidlig utgjorde imperiet og dets nabolandene. Da er Orbans politikk en øvelse i selvskading. Han mistet alle sine nabolandene som tidlig hadde delt hans kultursyn etter Putins invasjon av Ungarn.

Brukeravatar
Gaute65
Innlegg: 1536

Legg inn av Gaute65 »

Beskrivelse fra russiske soldater om kjøttkverna de blir sendt til


Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

Ser ut til at ruzzerne er stoppet i Bakhmut:


Will.i.Nickersen

Legg inn av Will.i.Nickersen »

Har sett det bli spekulert at de T-54/55 stridsvognene som blir sendt mot Ukraina ikke skal brukes som stridsvogner, men som artilleri etter at russerne har mistet mye av dette i det siste. De har mye ammo til 100mm kanonen som disse bruker. Hvor effektiv de kan være til dette er heller usikkert. Som stridsvogn er de for gamle og dårlig armert, under Irak krigen ble irakiske T-55 tatt ut av Bradley'er med sine 25mm kanoner, rundene gikk tvers igjennom tårnet.

Crazy Horse

Legg inn av Crazy Horse »

Varulv2468 skrev: lør mar 25, 2023 8:41 am
missChance skrev: lør mar 25, 2023 1:07 am "Det skal være tilløp til panikk på den russiskokkuperte Krimhalvøya. Det graves nå skyttergraver på halvøya i påvente av en snarlig ukrainsk motoffensiv. Ifølge den ukrainske etterretningstjenesten er det oppbruddsstemning blant innbyggere med russisks pass.
...
Samtidig oppfordrer russiskstøttede myndigheter befolkningen om ikke å bekymre seg, og forsikrer at alt er bra og under kontroll.

– Alt dette tyder på at russernes spesialoperasjon går i henhold til planen, sier Yusov ironisk.

Ifølge en melding som ble sendt på radioen i Sevastopol på Krim, skal lokale innbyggere, og spesielt de som samarbeidet med det russiske okkupasjonsregimet, blitt bedt om å forberede seg på å evakuere.
...
I et intervju med ukrainsk fjernsyn sier Eskender Bariiev, fra menneskerettighetsorganisasjonen Crimean Tatar Resource Center, at russiske tjenestemenn går dør-til-dør på Krim og kartlegger alle husstander.

– Russiske tropper ser ut til å forberede en tvangsevakuering av Krim, sier Bariiev." https://www.abcnyheter.no/nyheter/verde ... rimhalvoya

Jeg håper dette stemmer!
Dette er knapt overraskende. Det sjokkerende angrepet på flybasen i sommeren 2022 rett for øyne på turister fra Russland og deretter sabotasjeangrepet på Kertsj-broen har rystet befolkningen i Krim-halvøya, som deretter i stigende grad opplever angrep fra ukrainske styrker med rakettvåpen, dronefly og dronebåter. I løpet av kort tid var det gjennomført to angrep med dronebåter som bråvekket hele Sevastopol, og de opplever nå daglige angrep med dronefly mot seg selv eller mot ukrainerne som gjengjeldt.

I Kherson-landtungen har det i lang tid vært observert en systematisk kampanje for å bryte ned det russiske forsvaret ved å angripe standplasser, artilleri, SAM og stillinger som anlegg på østbredden og deretter jernbanefasiliteter og kommunikasjoner. Siden hadde ukrainerne med hell infiltrert deltaområdet hvor russerne var nødt til å sette inn elitestyrker, hvor de utsettes for droneangrep nærmest uten stans. Det har vært observert at alle forlatte elvelektere som var brukt som bro av russerne, hadde blitt trukket inn i havnebassenget i Kherson by og reparert.

Sivile russerne forstår nå at det ikke lenge er levelig i Krim-halvøya, og mange som hadde flyttet dit, hadde sannsynlig aldri forestilt seg at de skulle havne i en krig. Samtidig er de russiske militære i krise; selv om de har mange nok menn, er det ikke godt med utstyr, og de har dessuten ofret altfor mye for offensiven siden januar, og på sikte svekket sine kreftene for våren som bare så vidt har startet. De hadde til deres sjokk opplevd at ukrainerne har fått rakettammunisjon som traff dypere inn i deres rekker opptil 120 km, og det mene at hele landtungen helt opp til Mariupol er sårbar for ukrainsk ild. De var tvunget til å evakuere store baser i Melitopol og Mariupol for reorganisering inn i mange mindre baser og større logistisk avhengighet av Russland.

De beste styrkene er i Nordøstfronten og Popasnafronten, i Donetskfronten ser det ut at det bare settes inn mobiliserte styrker, og i Søndre Donbass-fronten er Zapo-delen satt under press av ukrainerne som holdt stand i Don-delen. Vinteroffensiven hadde overstrukket de russiske styrkene og desimerte de mobiliserte troppene meget sterkt, slik at de sløst bort altfor mye når de egentlig skulle bygge seg opp fram til våren. De siste kraftanstrengelsene i de siste to uker kan skyldes at man er ned i de siste reservene som ikke burde røres i forventing på fastere grunn. Dessuten har været blitt tørrere og varmere, og mudringstiden går mot en rask slutt - for tidlig for russerne.

På russisk hold virker det som at militærstilhengerne er ved å bli helt oppgitt. Wagner-sjefen er nå i ferd med å rose ukrainerne, og skal ha fått sterk respekt for dem (det kan være hvorfor han fantasere om å bli deres president), og vil trekke seg ut for å konsentrere seg om Afrika (han har fått problemer med kineserne etter et mystisk massemord på sju kineserne i Sentral-Afrika...) selv om dette offisielt benektes. Det mene at han i kontrast til Putin har forstått at krigen bare kunne vinnes til en altfor forskrekkelig høy pris. Han vil ikke være med på å betale denne prisen.
I dag melder britisk etterretning at russerne synes å gi opp Bakhmut offensiven. Russerne synes heller å prioritere eller sementere defensive posisjoner i eksisterende frontlinjer i Donbas. Har ikke du flere ganger her inne predikert at det var spørsmål om tid før Bakhmut ville falle og havne på russiske hender ? Alt takket være dyktige Wagner og russiske soldater. Modige uten dødsforakt og oppfinnsomme… ? Du har vel også hevdet at det smarteste ukrainerne kunne gjøre var å trekke seg ut av Bakhmut for å unngå en ny tvillingby fadese som sommeren 2022 rett før HIMARS mv kom på ukrainske hender.

Ukrainerne har nok lidt betydelige tap i og rundt Bakhmut, men de har forsvart seg. Om den gamle tommelfingerregler gjelder har angripende part opp til fem ganger høyere tapstall. Jeg gjentar min teori. Bakhmut m/omegn var en ukrainsk felle hvor man sloss om en strategisk lite viktig by, men som for russerne var symbolsk viktig i håp om en ny «seier». Det er hevdet at et sted mellom 200 000 og 300 000 soldater deltok i selve invasjonen. Mye av dette spydspissen i det russiske forsvaret. Jeger- og kontraktsoldater. Hvor mange som er igjen av disse vet jeg ikke. Neppe mange. I september 2022 ble nye 300 000 rekruttert. Mange av disse amatørene er drept, skadd, ødelagt eller forsvunnet. En ny stor rekruttering vil tvinge seg frem i vest. Moskva, St Petersburg med samlet 18 millioner innbyggere, og andre store byer i vest. Går det smertefritt ? Njet !

I tillegg utstyr. Nye våpen. Ny våpenproduksjon. Når selv Kina nekter å selge våpen i frykt for sanksjoner, og land som Iran og Nord Korea nekter for å ha levert, så betyr det i realiteten en ting som selv Medvedev nylig erkjente. Russerne står alene. Om vesten og NATO land skrur opp våpen og ammoproduksjonen - noe både Raufoss og Kongsberg er i full gang med - og fortsetter leveransene til Ukraina, hva betyr det Varulv ? Jo russerne vil før eller siden tape denne krigen med bravur. Den russiske krigsmakten vil sakte men sikkert bli knust. Det gjør ikke saken bedre for russerne at menneskene opp i det hele - og systemer og kommandolinjer - er udugelig søppel.

DennisB

Legg inn av DennisB »

Crazy Horse skrev: lør mar 25, 2023 1:46 pm
Varulv2468 skrev: lør mar 25, 2023 8:41 am
Dette er knapt overraskende. Det sjokkerende angrepet på flybasen i sommeren 2022 rett for øyne på turister fra Russland og deretter sabotasjeangrepet på Kertsj-broen har rystet befolkningen i Krim-halvøya, som deretter i stigende grad opplever angrep fra ukrainske styrker med rakettvåpen, dronefly og dronebåter. I løpet av kort tid var det gjennomført to angrep med dronebåter som bråvekket hele Sevastopol, og de opplever nå daglige angrep med dronefly mot seg selv eller mot ukrainerne som gjengjeldt.

I Kherson-landtungen har det i lang tid vært observert en systematisk kampanje for å bryte ned det russiske forsvaret ved å angripe standplasser, artilleri, SAM og stillinger som anlegg på østbredden og deretter jernbanefasiliteter og kommunikasjoner. Siden hadde ukrainerne med hell infiltrert deltaområdet hvor russerne var nødt til å sette inn elitestyrker, hvor de utsettes for droneangrep nærmest uten stans. Det har vært observert at alle forlatte elvelektere som var brukt som bro av russerne, hadde blitt trukket inn i havnebassenget i Kherson by og reparert.

Sivile russerne forstår nå at det ikke lenge er levelig i Krim-halvøya, og mange som hadde flyttet dit, hadde sannsynlig aldri forestilt seg at de skulle havne i en krig. Samtidig er de russiske militære i krise; selv om de har mange nok menn, er det ikke godt med utstyr, og de har dessuten ofret altfor mye for offensiven siden januar, og på sikte svekket sine kreftene for våren som bare så vidt har startet. De hadde til deres sjokk opplevd at ukrainerne har fått rakettammunisjon som traff dypere inn i deres rekker opptil 120 km, og det mene at hele landtungen helt opp til Mariupol er sårbar for ukrainsk ild. De var tvunget til å evakuere store baser i Melitopol og Mariupol for reorganisering inn i mange mindre baser og større logistisk avhengighet av Russland.

De beste styrkene er i Nordøstfronten og Popasnafronten, i Donetskfronten ser det ut at det bare settes inn mobiliserte styrker, og i Søndre Donbass-fronten er Zapo-delen satt under press av ukrainerne som holdt stand i Don-delen. Vinteroffensiven hadde overstrukket de russiske styrkene og desimerte de mobiliserte troppene meget sterkt, slik at de sløst bort altfor mye når de egentlig skulle bygge seg opp fram til våren. De siste kraftanstrengelsene i de siste to uker kan skyldes at man er ned i de siste reservene som ikke burde røres i forventing på fastere grunn. Dessuten har været blitt tørrere og varmere, og mudringstiden går mot en rask slutt - for tidlig for russerne.

På russisk hold virker det som at militærstilhengerne er ved å bli helt oppgitt. Wagner-sjefen er nå i ferd med å rose ukrainerne, og skal ha fått sterk respekt for dem (det kan være hvorfor han fantasere om å bli deres president), og vil trekke seg ut for å konsentrere seg om Afrika (han har fått problemer med kineserne etter et mystisk massemord på sju kineserne i Sentral-Afrika...) selv om dette offisielt benektes. Det mene at han i kontrast til Putin har forstått at krigen bare kunne vinnes til en altfor forskrekkelig høy pris. Han vil ikke være med på å betale denne prisen.
I dag melder britisk etterretning at russerne synes å gi opp Bakhmut offensiven. Russerne synes heller å prioritere eller sementere defensive posisjoner i eksisterende frontlinjer i Donbas. Har ikke du flere ganger her inne predikert at det var spørsmål om tid før Bakhmut ville falle og havne på russiske hender ? Alt takket være dyktige Wagner og russiske soldater. Modige uten dødsforakt og oppfinnsomme… ? Du har vel også hevdet at det smarteste ukrainerne kunne gjøre var å trekke seg ut av Bakhmut for å unngå en ny tvillingby fadese som sommeren 2022 rett før HIMARS mv kom på ukrainske hender.

Ukrainerne har nok lidt betydelige tap i og rundt Bakhmut, men de har forsvart seg. Om den gamle tommelfingerregler gjelder har angripende part opp til fem ganger høyere tapstall. Jeg gjentar min teori. Bakhmut m/omegn var en ukrainsk felle hvor man sloss om en strategisk lite viktig by, men som for russerne var symbolsk viktig i håp om en ny «seier». Det er hevdet at et sted mellom 200 000 og 300 000 soldater deltok i selve invasjonen. Mye av dette spydspissen i det russiske forsvaret. Jeger- og kontraktsoldater. Hvor mange som er igjen av disse vet jeg ikke. Neppe mange. I september 2022 ble nye 300 000 rekruttert. Mange av disse amatørene er drept, skadd, ødelagt eller forsvunnet. En ny stor rekruttering vil tvinge seg frem i vest. Moskva, St Petersburg med samlet 18 millioner innbyggere, og andre store byer i vest. Går det smertefritt ? Njet !

I tillegg utstyr. Nye våpen. Ny våpenproduksjon. Når selv Kina nekter å selge våpen i frykt for sanksjoner, og land som Iran og Nord Korea nekter for å ha levert, så betyr det i realiteten en ting som selv Medvedev nylig erkjente. Russerne står alene. Om vesten og NATO land skrur opp våpen og ammoproduksjonen - noe både Raufoss og Kongsberg er i full gang med - og fortsetter leveransene til Ukraina, hva betyr det Varulv ? Jo russerne vil før eller siden tape denne krigen med bravur. Den russiske krigsmakten vil sakte men sikkert bli knust. Det gjør ikke saken bedre for russerne at menneskene opp i det hele - og systemer og kommandolinjer - er udugelig søppel.
Helt enig i innlegget ditt. Men jeg har et spørsmål. La oss nå si at russerne blir såpass svekket at de enten blir tvunget ut av Donbass, eller bestemmer seg for å trekke seg tilbake derfra, for å ikke miste siste rest av sine soldater og deres utstyr. At overmakten blir for stor altså.

Om det skjer, tror du det stopper der? Om Ukraina er såpass i vinden at de rett og slett blir for sterke for russerne i Donbass, tror du ikke Ukraina går for å jage dem ut av Krim også?

Glem historien for et øyeblikk, hva tror du selv vil skje? Nå begynner man å miste tilliten blant folket på Krim-halvøya også, flere og flere sivile forlater nå halvøya, fordi de er redde for hva som kan skje framover.

Selv tror jeg det er ganske åpenbart, at når og dersom Ukraina får sendt russerne på retrett i Donbass, så vil de gå for Krim også. Om den faller, får man se, men jeg tror mulighetene er gode for det, slik det utarter seg nå. Det er jo meldt om flere hits, droner og raketter som daglig når militære installasjoner på Krim allerede nå. Og bare tenk om Ukraina får sementert seg rett på utsiden, og kommer med et par hundre tusen soldater, og plenty med moderne og treffsikkert våpen, for å ta tilbake den siste biten av Ukraina som gjenstår.

Jeg kan aldri tenke meg at man stopper før Krim, om det etterhvert går såpass bra i Donbass som du selv antyder.
Hva tror du?

Fernandovonarb

Legg inn av Fernandovonarb »

Vil ikke ta noe for gitt når det gjelder Bakhmut, men har registrert at den skal falle i månedsvis nå. Noen dager eller uker til har vært mantraet selv fra solide vestlige journalister. Det har ikke skjedd, og det vil være en prestasjon uten sidestykke hvis de beholder den på Ukrainske hender. Litt optimisme er det nå lov å ha.

Det jeg egentlig lurer mest på er hvordan russerne nå ser for seg dette skal ende? Tror de at de kan knabbe mest mulig land, si seg fornøyd og krigen vil være over med aksept fra hele verden? Det er så dumt at jeg ikke har ord. En evig krig med Ukrainerne fordrer enorme ressurser og menn i okkuperte i nettopp evig tid. Dette vil ikke gå godt for regimet til putin. Det er uungåelig. Jeg minnes uttalelsen fra russlands utenriksminister under Jeltsin som sa fra dag 1 at de kom til å tape krigen og bli nødt til å trekke seg tilbake i skam. Han vil få forferdelig rett.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Will.i.Nickersen skrev: lør mar 25, 2023 12:52 pm Har sett det bli spekulert at de T-54/55 stridsvognene som blir sendt mot Ukraina ikke skal brukes som stridsvogner, men som artilleri etter at russerne har mistet mye av dette i det siste. De har mye ammo til 100mm kanonen som disse bruker. Hvor effektiv de kan være til dette er heller usikkert. Som stridsvogn er de for gamle og dårlig armert, under Irak krigen ble irakiske T-55 tatt ut av Bradley'er med sine 25mm kanoner, rundene gikk tvers igjennom tårnet.
Vel... ammunisjonen for disse 100mm antitanks skyts er forskjellig fra disse for 100mm stridsvognkanoner. T-54/55 er aktuelt bedre beskyttet enn T-serien fra et konstruksjonsmessig perspektiv ved at det ikke finnes svake punkter som det fatale tårntaket som 100 % garantert totalødeleggelse hvis truffet fra oven (likedan fra under og fra siden...), men panserstålet er fra 1940-tallets kunnskap om stållegeringer og pansringsteknologi; slik at dette er mye svakere i møte med sist nytt innenfor antitanksvåpen. De "storkalibrede" automatkanonene har meget høy skuddhastighet og kan dermed gjennom rå kraft penetrere eldre pansring. 25mm, 30mm, 35mm, 40mm. T-54/55 var i utgangspunktet bygd for "bikkjeslåssmål" med andre stridsvogner på bare få hundre meter hold. Leo1 kan treffe en T-54/55 ni ganger raskere, NATO tok opp sporet etter tyskerne, ikke minst etter Koreakrigen hvor det var realisert at man burde prioritere slåssing på lengre hold. Så T-54/55 er sjanseløst mot en Leo2, og siden begynnelsen på 1980-tallet har russerne vært i meget sterk tvil om disses panserbrytende ammunisjon fra 100mm til 125mm kan bite på en vestlig stridsvogns frontpansring.

Så T-54/55 og T-62 kan dermed bare fungere som "mobile" artilleri for nærstøtte til infanteri.

DennisB

Legg inn av DennisB »

Fernandovonarb skrev: lør mar 25, 2023 3:19 pm Vil ikke ta noe for gitt når det gjelder Bakhmut, men har registrert at den skal falle i månedsvis nå. Noen dager eller uker til har vært mantraet selv fra solide vestlige journalister. Det har ikke skjedd, og det vil være en prestasjon uten sidestykke hvis de beholder den på Ukrainske hender. Litt optimisme er det nå lov å ha.

Det jeg egentlig lurer mest på er hvordan russerne nå ser for seg dette skal ende? Tror de at de kan knabbe mest mulig land, si seg fornøyd og krigen vil være over med aksept fra hele verden? Det er så dumt at jeg ikke har ord. En evig krig med Ukrainerne fordrer enorme ressurser og menn i okkuperte i nettopp evig tid. Dette vil ikke gå godt for regimet til putin. Det er uungåelig. Jeg minnes uttalelsen fra russlands utenriksminister under Jeltsin som sa fra dag 1 at de kom til å tape krigen og bli nødt til å trekke seg tilbake i skam. Han vil få forferdelig rett.
Ja, det er noe med manglende logikk her. Putin og Kreml vet inderlig godt selv at de tappes voldsomt for våpen og utstyr, og for soldater med noe substans i det hele tatt. Troppene med litt tyngde viskes ut for hver dag som går. Til slutt er det ingen tilbake. Mengden av utrente soldater som kommer veltende inn, gjør liten forskjell, og gir ikke den effekten Putin håpet på.

Men greia er nok at Putin og gjengen i Kreml først har sagt A, og følgelig må si B. Trekker de seg, blir de nok avsatt i skam. Putin tviholder på sin makt, og sine penger. Han kan miste alt. De vil nok kjøre båten til den synker, og de ikke har mannskap og utstyr nok igjen til å stå i mot. Alternativt til Putin drepes.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Crazy Horse skrev: lør mar 25, 2023 1:46 pm I dag melder britisk etterretning at russerne synes å gi opp Bakhmut offensiven. Russerne synes heller å prioritere eller sementere defensive posisjoner i eksisterende frontlinjer i Donbas. Har ikke du flere ganger her inne predikert at det var spørsmål om tid før Bakhmut ville falle og havne på russiske hender ? Alt takket være dyktige Wagner og russiske soldater. Modige uten dødsforakt og oppfinnsomme… ? Du har vel også hevdet at det smarteste ukrainerne kunne gjøre var å trekke seg ut av Bakhmut for å unngå en ny tvillingby fadese som sommeren 2022 rett før HIMARS mv kom på ukrainske hender.
Bakhmut skjebne betyr INGENTING i bunn og grunn. Selv om russerne vinner og ta hele Donbass under egne kontroll; vil det skje til en altfor høy pris; husk hva japanerne gjorde; de angripe, angripe og angripe - så ingenting; kreftene tok slutt, man nådde sine grensene og kunne ikke mer fortsette med å tære på sine våpenarsenalene og ressursene øremerket for militæret. Det har hendt mange ganger at en angriper i slutten vil utslette seg selv når han ikke vil stoppe tidsnok. Som jeg sa; seier ved å kaste seg på sverdet; nederlag gjennom uttrekking og total nederlag. Ukrainerne må dessuten betale en pris for å holde stand, muligens er våroffensiven utsatt til fordel for mindre offensiver eller til sommeren (juni). Det er en voksende erkjenning i Kyiv at de må vente litt mer ettersom de måtte sette inn noe av sine reservene litt for tidlig.

Russland har tapt krigen, det har de gjort helt siden januar 2023 da de lanserte sin offensiv i alle fronter og eskalerte ved februar-mars månedsskiftet, dermed ødela sine muligheter om å søke en avgjørende seier i våren. Hvis de lansere en våroffensiv, kan dette utmattet russerne helt ut for meget lang tid - som tyskernes Ardennesoffensiven i vinteren 1944. Mange i Moskva innser nå at det var en tabbe av generalene å gi etter for politikernes krav om å underlegge seg resten av Donbass. De mobiliserte skulle jo bare holde stand for å tillate mindre offensiver mens man bygge opp store reservestyrker - det har istedenfor blitt en utmattende gjørmekamp uten stans, som trukket inn mer ressurser enn det man kunne tillate.

Putin vet null og niks om strategi og militære saker. Et forsvar basert på angrep innbar en stor risiko for å utløse uønskede storoffensiver, og det har hendt i januar etter Soledar-gjennombruddet.

Brukeravatar
Gaute65
Innlegg: 1536

Legg inn av Gaute65 »

DennisB skrev: lør mar 25, 2023 2:51 pm
Helt enig i innlegget ditt. Men jeg har et spørsmål. La oss nå si at russerne blir såpass svekket at de enten blir tvunget ut av Donbass, eller bestemmer seg for å trekke seg tilbake derfra, for å ikke miste siste rest av sine soldater og deres utstyr. At overmakten blir for stor altså.

Om det skjer, tror du det stopper der? Om Ukraina er såpass i vinden at de rett og slett blir for sterke for russerne i Donbass, tror du ikke Ukraina går for å jage dem ut av Krim også?

Glem historien for et øyeblikk, hva tror du selv vil skje? Nå begynner man å miste tilliten blant folket på Krim-halvøya også, flere og flere sivile forlater nå halvøya, fordi de er redde for hva som kan skje framover.

Selv tror jeg det er ganske åpenbart, at når og dersom Ukraina får sendt russerne på retrett i Donbass, så vil de gå for Krim også. Om den faller, får man se, men jeg tror mulighetene er gode for det, slik det utarter seg nå. Det er jo meldt om flere hits, droner og raketter som daglig når militære installasjoner på Krim allerede nå. Og bare tenk om Ukraina får sementert seg rett på utsiden, og kommer med et par hundre tusen soldater, og plenty med moderne og treffsikkert våpen, for å ta tilbake den siste biten av Ukraina som gjenstår.

Jeg kan aldri tenke meg at man stopper før Krim, om det etterhvert går såpass bra i Donbass som du selv antyder.
Hva tror du?
Hvis Ukraina tar tilbake hele Donbas så vil de selvsagt gå for Krym. Ved å ta ut Kersh broen, som vil være Ukraina sitt første mål, vil russerne ha liten mulighet til å bringe inn forsyninger til Krym. Det vil bli som det var ved Kherson, Ukraina blokkere forsyninger og ødelegger det som russeren har av lager og russeren må trekke seg tilbake eller bli jaget ut når det passer Ukraina.

russland sliter skikkelig, Ukraina har ødelagt den første hæren russserne sendte og er igang med å ødelegge den andre hæren, den med 300 000 mobiliserte. Nå skal russeren komme med sin tredje hær når de kaller inn 400 000 nye mobiliserte og T-55 som tanks. Det vil bare føre til mer tap av russiske liv. Dessverre også ukrainske liv.

Det er så dårlig stelt med russsland at de nå bruker Belarus for å trene opp sine nye soldater siden de som er avsatt for å trene opp nye soldater i russsland er drept eller kjemper i Ukraina. Dette er en skrytevideo fra hæren i Belarus, den inngir tillit i hvor gode de er på opplæring:




For meg ligner dette mer og mer på russland i 1917 enn noe annet. Da stod de alene ovenfor en teknologisk bedre motstander og tapte. Hvis Putin ønsker at russland skal overleve som en stat burde han erklære seier og trekke seg ut av hele Ukraina. Det skjer selvsagt ikke.
Det mest spennende med krigen nå er ikke om Ukraina vinner, for det gjør de, men hva skjer med russland etter at de taper krigen. Vil de fortsatte være en stat eller blir de splittet opp i mange små stater? Blir det en borgerkrig som etter 1917 tapet?

keizersoze
Innlegg: 1716

Legg inn av keizersoze »

Blir jo litt morsomt da om putlerens sin stormannsgalskap slår så galt ut at Russland faktisk blir mindre.
Bare synd at så mange må dø for at det skal skje.

TomBrady12

Legg inn av TomBrady12 »

Gaute65 skrev: lør mar 25, 2023 4:09 pm
DennisB skrev: lør mar 25, 2023 2:51 pm
Helt enig i innlegget ditt. Men jeg har et spørsmål. La oss nå si at russerne blir såpass svekket at de enten blir tvunget ut av Donbass, eller bestemmer seg for å trekke seg tilbake derfra, for å ikke miste siste rest av sine soldater og deres utstyr. At overmakten blir for stor altså.

Om det skjer, tror du det stopper der? Om Ukraina er såpass i vinden at de rett og slett blir for sterke for russerne i Donbass, tror du ikke Ukraina går for å jage dem ut av Krim også?

Glem historien for et øyeblikk, hva tror du selv vil skje? Nå begynner man å miste tilliten blant folket på Krim-halvøya også, flere og flere sivile forlater nå halvøya, fordi de er redde for hva som kan skje framover.

Selv tror jeg det er ganske åpenbart, at når og dersom Ukraina får sendt russerne på retrett i Donbass, så vil de gå for Krim også. Om den faller, får man se, men jeg tror mulighetene er gode for det, slik det utarter seg nå. Det er jo meldt om flere hits, droner og raketter som daglig når militære installasjoner på Krim allerede nå. Og bare tenk om Ukraina får sementert seg rett på utsiden, og kommer med et par hundre tusen soldater, og plenty med moderne og treffsikkert våpen, for å ta tilbake den siste biten av Ukraina som gjenstår.

Jeg kan aldri tenke meg at man stopper før Krim, om det etterhvert går såpass bra i Donbass som du selv antyder.
Hva tror du?
Hvis Ukraina tar tilbake hele Donbas så vil de selvsagt gå for Krym. Ved å ta ut Kersh broen, som vil være Ukraina sitt første mål, vil russerne ha liten mulighet til å bringe inn forsyninger til Krym. Det vil bli som det var ved Kherson, Ukraina blokkere forsyninger og ødelegger det som russeren har av lager og russeren må trekke seg tilbake eller bli jaget ut når det passer Ukraina.

russland sliter skikkelig, Ukraina har ødelagt den første hæren russserne sendte og er igang med å ødelegge den andre hæren, den med 300 000 mobiliserte. Nå skal russeren komme med sin tredje hær når de kaller inn 400 000 nye mobiliserte og T-55 som tanks. Det vil bare føre til mer tap av russiske liv. Dessverre også ukrainske liv.

Det er så dårlig stelt med russsland at de nå bruker Belarus for å trene opp sine nye soldater siden de som er avsatt for å trene opp nye soldater i russsland er drept eller kjemper i Ukraina. Dette er en skrytevideo fra hæren i Belarus, den inngir tillit i hvor gode de er på opplæring:




For meg ligner dette mer og mer på russland i 1917 enn noe annet. Da stod de alene ovenfor en teknologisk bedre motstander og tapte. Hvis Putin ønsker at russland skal overleve som en stat burde han erklære seier og trekke seg ut av hele Ukraina. Det skjer selvsagt ikke.
Det mest spennende med krigen nå er ikke om Ukraina vinner, for det gjør de, men hva skjer med russland etter at de taper krigen. Vil de fortsatte være en stat eller blir de splittet opp i mange små stater? Blir det en borgerkrig som etter 1917 tapet?
Må bli noe ala «Nazismen i Ukraina er bekjempet. Vi har oppnådd det vi kom hit for».

Brukeravatar
Gaute65
Innlegg: 1536

Legg inn av Gaute65 »

Hvorfor gjør de russiske styrkene det så dårlig? En av grunnen er at de toppstyrt, alt skal gå fra topp til bunn og det er ikke lov med personlig initiativ. Det er derfor de har mistet så mange generaler, de har vært ved fronten for å gi ordre og er dermed utsatt for å bli drept.

En annen grunn er at de ikke evner å samarbeide om angrep, der flyvåpenet, artilleri og hæren angriper i lag. Det er for komplisert for dem. De klarer ikke å samordne artilleri og infanteri angrep engang. Det er stadig rapporter om at russisk infanteri blir drept av russisk artilleri.

En tredje grunn er at de har dårlig logistikk, de er helt avhengig av å bruke jernbane og HIMARS gjør at de må lagre forsyninger 100 km fra fronten og frakte det fram med lastebiler. Russerne har ikke gaffeltrucker så alt må flyttes manuelt, det tar tid. De har heller ikke nok lastebiler til å frakte fram alt det de trenger.

En fjerde grunn, som det er lite fokus på er at det er ikke en russisk hær. I Ukraina er alt under en felles ledelse, i russland har de mist fem forskjellige hærer.
Den russiske, Wagner, Luhansk, Donetsk og styrkene fra Tsjetsjenia( Det er en stund siden jeg har sett videoer fra Kadyrov, har han dratt hjem?) Jeg skriver minst fem for en av hærene i russland, nasjonal garden, er vel underlagt Putin direkte? Disse fem/seks hærene samarbeider ikke og vil gjerne motarbeide hverandre hvis de får sjansen. De har ikke felles ledelse og felles mål. De operer som selvstendige enheter og da gjør de det som er best for dem og ikke det som er best for å vinne krigen.

Alt dette er grunner til at russland vil tape krigen. Når Ukraina går på offensiven, antagelig i april/mai vil de russiske hærene falle sammen som ett korthus. Hvis vesten forsyner Ukraina med fly og klasevåpen vil krigen bli fortere ferdig og færre ukrainere vil bli drept.

Den russiske vinteroffensiven er på kraftig retur
Bilde

Brukeravatar
Gaute65
Innlegg: 1536

Legg inn av Gaute65 »

TomBrady12 skrev: lør mar 25, 2023 4:40 pm
Må bli noe ala «Nazismen i Ukraina er bekjempet. Vi har oppnådd det vi kom hit for».
Det tror jeg de i Russland ville ha godtatt og hatt en en stor seiersparade på den røde plass.

Brukeravatar
Big George
Innlegg: 7745

Legg inn av Big George »

"Putin vet null og niks om strategi og militære saker" skrev Varulv

og jeg som trodde vi hadde en ny Hitler, Napoleon, Stalin eller Peter den Store.

keizersoze
Innlegg: 1716

Legg inn av keizersoze »

Big George skrev: lør mar 25, 2023 5:12 pm "Putin vet null og niks om strategi og militære saker" skrev Varulv

og jeg som trodde vi hadde en ny Hitler, Napoleon, Stalin eller Peter den Store.
Tror ikke han kan måle seg med noen av de...de to første hadde jo stor suksess før det gikk til helvete.
De to siste fikk jo faktisk gjort noe.
Tror han går i historien som en wannabe.

Troygirl

Legg inn av Troygirl »

Crazy Horse skrev: lør mar 25, 2023 1:46 pm
Varulv2468 skrev: lør mar 25, 2023 8:41 am Dette er knapt overraskende. Det sjokkerende angrepet på flybasen i sommeren 2022 rett for øyne på turister fra Russland og deretter sabotasjeangrepet på Kertsj-broen har rystet befolkningen i Krim-halvøya, som deretter i stigende grad opplever angrep fra ukrainske styrker med rakettvåpen, dronefly og dronebåter. I løpet av kort tid var det gjennomført to angrep med dronebåter som bråvekket hele Sevastopol, og de opplever nå daglige angrep med dronefly mot seg selv eller mot ukrainerne som gjengjeldt.

I Kherson-landtungen har det i lang tid vært observert en systematisk kampanje for å bryte ned det russiske forsvaret ved å angripe standplasser, artilleri, SAM og stillinger som anlegg på østbredden og deretter jernbanefasiliteter og kommunikasjoner. Siden hadde ukrainerne med hell infiltrert deltaområdet hvor russerne var nødt til å sette inn elitestyrker, hvor de utsettes for droneangrep nærmest uten stans. Det har vært observert at alle forlatte elvelektere som var brukt som bro av russerne, hadde blitt trukket inn i havnebassenget i Kherson by og reparert.

Sivile russerne forstår nå at det ikke lenge er levelig i Krim-halvøya, og mange som hadde flyttet dit, hadde sannsynlig aldri forestilt seg at de skulle havne i en krig. Samtidig er de russiske militære i krise; selv om de har mange nok menn, er det ikke godt med utstyr, og de har dessuten ofret altfor mye for offensiven siden januar, og på sikte svekket sine kreftene for våren som bare så vidt har startet. De hadde til deres sjokk opplevd at ukrainerne har fått rakettammunisjon som traff dypere inn i deres rekker opptil 120 km, og det mene at hele landtungen helt opp til Mariupol er sårbar for ukrainsk ild. De var tvunget til å evakuere store baser i Melitopol og Mariupol for reorganisering inn i mange mindre baser og større logistisk avhengighet av Russland.

De beste styrkene er i Nordøstfronten og Popasnafronten, i Donetskfronten ser det ut at det bare settes inn mobiliserte styrker, og i Søndre Donbass-fronten er Zapo-delen satt under press av ukrainerne som holdt stand i Don-delen. Vinteroffensiven hadde overstrukket de russiske styrkene og desimerte de mobiliserte troppene meget sterkt, slik at de sløst bort altfor mye når de egentlig skulle bygge seg opp fram til våren. De siste kraftanstrengelsene i de siste to uker kan skyldes at man er ned i de siste reservene som ikke burde røres i forventing på fastere grunn. Dessuten har været blitt tørrere og varmere, og mudringstiden går mot en rask slutt - for tidlig for russerne.

På russisk hold virker det som at militærstilhengerne er ved å bli helt oppgitt. Wagner-sjefen er nå i ferd med å rose ukrainerne, og skal ha fått sterk respekt for dem (det kan være hvorfor han fantasere om å bli deres president), og vil trekke seg ut for å konsentrere seg om Afrika (han har fått problemer med kineserne etter et mystisk massemord på sju kineserne i Sentral-Afrika...) selv om dette offisielt benektes. Det mene at han i kontrast til Putin har forstått at krigen bare kunne vinnes til en altfor forskrekkelig høy pris. Han vil ikke være med på å betale denne prisen.
I dag melder britisk etterretning at russerne synes å gi opp Bakhmut offensiven. Russerne synes heller å prioritere eller sementere defensive posisjoner i eksisterende frontlinjer i Donbas. Har ikke du flere ganger her inne predikert at det var spørsmål om tid før Bakhmut ville falle og havne på russiske hender ? Alt takket være dyktige Wagner og russiske soldater. Modige uten dødsforakt og oppfinnsomme… ? Du har vel også hevdet at det smarteste ukrainerne kunne gjøre var å trekke seg ut av Bakhmut for å unngå en ny tvillingby fadese som sommeren 2022 rett før HIMARS mv kom på ukrainske hender.

Ukrainerne har nok lidt betydelige tap i og rundt Bakhmut, men de har forsvart seg. Om den gamle tommelfingerregler gjelder har angripende part opp til fem ganger høyere tapstall. Jeg gjentar min teori. Bakhmut m/omegn var en ukrainsk felle hvor man sloss om en strategisk lite viktig by, men som for russerne var symbolsk viktig i håp om en ny «seier». Det er hevdet at et sted mellom 200 000 og 300 000 soldater deltok i selve invasjonen. Mye av dette spydspissen i det russiske forsvaret. Jeger- og kontraktsoldater. Hvor mange som er igjen av disse vet jeg ikke. Neppe mange. I september 2022 ble nye 300 000 rekruttert. Mange av disse amatørene er drept, skadd, ødelagt eller forsvunnet. En ny stor rekruttering vil tvinge seg frem i vest. Moskva, St Petersburg med samlet 18 millioner innbyggere, og andre store byer i vest. Går det smertefritt ? Njet !

I tillegg utstyr. Nye våpen. Ny våpenproduksjon. Når selv Kina nekter å selge våpen i frykt for sanksjoner, og land som Iran og Nord Korea nekter for å ha levert, så betyr det i realiteten en ting som selv Medvedev nylig erkjente. Russerne står alene. Om vesten og NATO land skrur opp våpen og ammoproduksjonen - noe både Raufoss og Kongsberg er i full gang med - og fortsetter leveransene til Ukraina, hva betyr det Varulv ? Jo russerne vil før eller siden tape denne krigen med bravur. Den russiske krigsmakten vil sakte men sikkert bli knust. Det gjør ikke saken bedre for russerne at menneskene opp i det hele - og systemer og kommandolinjer - er udugelig søppel.
Bildet er atskillig mer komplisert enn det du får det til å høres ut som. De av oss som leser massevis av ukrainske kilder hver eneste dag har skjønt at det har vært uenighet innad i det ukrainske militæret om hva man skal gjøre med Bakhmut. På den ene siden har man Syrskyi, oberstgeneral for de ukrainske bakkestyrkene. Han er utdannet i Moskva, og er ikke spesielt populær. På den andre siden har man Øverstkommanderende Valerii Zaluzhnyi, som har jobbet hardt for å implementere endringer med mål om å gjøre det ukrainske militæret til en hær som opererer etter NATO-standarder. Ingen lett jobb i fredstid, nær sagt umulig i krigstid.

Det har blitt gitt inntrykk av at den ukrainske hæren er en homogen hær som opererer etter NATO-standarder. Det er ikke tilfelle. Den ukrainske hæren består av to hærer i en; en del som har NATO-trening, og en som er trent i den sovjetiske kulturen, og som stort sett fungerer som den russiske hæren. Det er en enorm kulturkræsj. Man har på den ene siden Sovjet-arven der offiserene bestemmer alt, og på den andre siden NATO-skolen der ansvar og problemløsning delegeres. Frem til 2014-2015 skilte den ukrainske hæren seg ikke noe fra den russiske, men stadig flere soldater og offiserer har i årene etter fått NATO-trening. Dette gjelder langt fra alle, og på grunn av krigen har man måtte kalle inn offiserer som overhode ikke har NATO-trening. Nå har dessverre mange med NATO-trening blitt drept, og mange av instruktørene på treningssentrene rundt omkring i Ukraina er av den gamle sovjetiske skolen.

I Ukraina har sosiale medier flommet over av klager fra ukrainske soldater over situasjonen i Bakhmut, og sinnet er i stor grad rettet mot en mann: Syrskyi, men også til en viss grad Zelensky, som mange føler har tatt Syrskyis side og ikke Zaluznys. Soldater som har fått NATO-opplæring føler det som et svik at offiserene ikke vil høre på dem når de forteller dem hva de mener burde gjøres. De føler seg like mye som kjøttbiter som de russiske soldatene gjør. Som sagt er det en enorm kulturkræsj. Man har også et nylig eksempel der en av Ukrainas mest rutinerte bataljonsjefer, Kupol, ga et intervju til Washington Post og fortalte om realitetene. Dette ble gjort i ren fortvilelse etter å ha forsøkt å nå fram til offiserene uten å bli hørt. Han ble bedt om å trekke seg fra stillingen. Denne mannen så i januar hvordan hans uerfarne soldater rett og slett forlot postene sine i Soledar, og ukrainerne mistet byen. Dette kunne også ha skjedd i Bakhmut. Facebook-siden til Kupol flommet over av støtteerklæringer i etterkant av intervjuet.

Ukraina har mistet et enormt antall erfarne soldater, befal, leger og annen sanitet i Bakhmut. Det sier seg selv at disse ikke lar seg erstatte på kort tid. Jeg har sett intervjuer med mobiliserte i Bakhmut som har blitt sendt dit etter kun en måneds trening. Man har også sendt soldater som har vært i England på trening med NATO-personell rett inn i kjøttkverna. Det var meningen å spare disse soldatene til våroffensiven.

Daglige meldinger om navngitte soldater eller helsepersonell som har blitt drept i Bakhmut har ført til fortvilelse og sinne selv i de vestre delene av Ukraina, som i stor grad er forskånet for krigens grusomheter.

Nå er håpet at strategien med Bakhmut virkelig har lykkes; at russerne er så svekket at de ikke klarer å stå i mot den ventede ukrainske våroffensiven.

Troygirl

Legg inn av Troygirl »

Gaute65 skrev: fre mar 24, 2023 5:29 pm Sanksjonene virker og dette er grunnen til at russland sender T-55. De kan ikke produsere nye tanks
► Show Spoiler
Sanksjonene virker. I tillegg taper russerne helt vilt mye utstyr. Hvem som helst kunne se etter et par-tre dager at det de prøvde på i Vuhledar ikke kom til å fungere. Men skjønte de russiske offiserene det? Nei, de fortsatte likeså godt med det samme i flere uker. I god russisk tradisjon forfremmet de også generalen som var ansvarlig for hele fadesen.

Dette er fra Oryx:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0

In roughly 50 days since the beginning of Russia's renewed assault on Vuhledar Russia has lost:

- Fifty-six Main Battle Tanks; 1x T-72B (1x Damaged and Abandoned), 3x T-72B Obr. 1989 (3x Damaged and Abandoned), 20x T-72B3 (6x Destroyed, 12x Damaged and Abandoned, 1x Abandoned, 1x Captured), 1x Unknown T-72 (1x Destroyed), 20x T-80BV (9x Destroyed, 2x Damaged, 7x Damaged and Abandoned, 2x Abandoned), 2x T-80BVM (2x Destroyed), 1x T-80BVM Obr. 2022 (1x Destroyed), 1x T-90A (1x Damaged and Abandoned), 3x T-90S (2x Destroyed, 1x Damaged and Abandoned), 4x Unknown Tank (3x Destroyed, 1x Abandoned).

- Six Armoured Fighting Vehicles; 5x MT-LB (1x Destroyed, 1x Damaged, 1x Damaged and Abadoned, 2x Abandoned), 1x Unknown AFV (1x Destroyed).

- Sixty Infantry Fighting Vehicles; 7x BMP-1 (5x Destroyed, 2x Damaged and Abandoned), 1x BMP-1AM (1x Damaged and Abandoned), 34x BMP-2 (23x Destroyed, 7x Damaged and Abandoned, 4x Abandoned), 10x BMP-3 (2x Destroyed, 2x Damaged, 5x Damaged and Abandoned, 1x Abandoned), 3x BMP-3 688M sb. 3KDZ (3x Destroyed), 5x BTR-82A (3x Destroyed, 2x Damaged and Abandoned).

- One APC; 1x Unknown BTR-80/82A (1x Destroyed).

- One Self-propelled Artillery; 1x 2S4 Tyulpan (1x Destroyed).

- One Helicopter; 1x Ka-52 (1x Destroyed).

- Six Engineering Vehicles; 4x UR-77 (4x Destroyed), 2x IMR-2 (1x Destroyed, 1x Damaged and Abandoned).

- Three Trucks, Vehicles and Jeeps; 1x KamAZ 4x4 (1x Destroyed), 1x UAZ-452 van (1x Destroyed), 1x Unknown Truck (1x Destroyed).

In total, the Russians have had 73 vehicles Destroyed, 5 Damaged, 44 Damaged and Abandoned, 11 Abandoned, and 1 Captured. A total of 134 individual pieces of heavy equipment lost since the end of January (the 26th of January to be precise).

That is almost two full Mechanised Brigades visually confirmed as lost around Vuhledar in under two months (with another twenty or so other losses needing further footage for them to be added to the list, including a couple of TOS-1As and some T-62Ms).

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

Troygirl skrev: I Ukraina har sosiale medier flommet over av klager fra ukrainske soldater over situasjonen i Bakhmut, og sinnet er i stor grad rettet mot en mann: Syrskyi, men også til en viss grad Zelensky, som mange føler har tatt Syrskyis side og ikke Zaluznys. Soldater som har fått NATO-opplæring føler det som et svik at offiserene ikke vil høre på dem når de forteller dem hva de mener burde gjøres. De føler seg like mye som kjøttbiter som de russiske soldatene gjør. Som sagt er det en enorm kulturkræsj. Man har også et nylig eksempel der en av Ukrainas mest rutinerte bataljonsjefer, Kupol, ga et intervju til Washington Post og fortalte om realitetene. Dette ble gjort i ren fortvilelse etter å ha forsøkt å nå fram til offiserene uten å bli hørt. Han ble bedt om å trekke seg fra stillingen. Denne mannen så i januar hvordan hans uerfarne soldater rett og slett forlot postene sine i Soledar, og ukrainerne mistet byen. Dette kunne også ha skjedd i Bakhmut. Facebook-siden til Kupol flommet over av støtteerklæringer i etterkant av intervjuet.

Ukraina har mistet et enormt antall erfarne soldater, befal, leger og annen sanitet i Bakhmut. Det sier seg selv at disse ikke lar seg erstatte på kort tid. Jeg har sett intervjuer med mobiliserte i Bakhmut som har blitt sendt dit etter kun en måneds trening. Man har også sendt soldater som har vært i England på trening med NATO-personell rett inn i kjøttkverna. Det var meningen å spare disse soldatene til våroffensiven.

Daglige meldinger om navngitte soldater eller helsepersonell som har blitt drept i Bakhmut har ført til fortvilelse og sinne selv i de vestre delene av Ukraina, som i stor grad er forskånet for krigens grusomheter.

Nå er håpet at strategien med Bakhmut virkelig har lykkes; at russerne er så svekket at de ikke klarer å stå i mot den ventede ukrainske våroffensiven.
Jepp, dette er nok realitet.

Brukeravatar
Gaute65
Innlegg: 1536

Legg inn av Gaute65 »

Troygirl skrev: lør mar 25, 2023 5:23 pm
Crazy Horse skrev: lør mar 25, 2023 1:46 pm
Varulv2468 skrev: lør mar 25, 2023 8:41 am Dette er knapt overraskende. Det sjokkerende angrepet på flybasen i sommeren 2022 rett for øyne på turister fra Russland og deretter sabotasjeangrepet på Kertsj-broen har rystet befolkningen i Krim-halvøya, som deretter i stigende grad opplever angrep fra ukrainske styrker med rakettvåpen, dronefly og dronebåter. I løpet av kort tid var det gjennomført to angrep med dronebåter som bråvekket hele Sevastopol, og de opplever nå daglige angrep med dronefly mot seg selv eller mot ukrainerne som gjengjeldt.

I Kherson-landtungen har det i lang tid vært observert en systematisk kampanje for å bryte ned det russiske forsvaret ved å angripe standplasser, artilleri, SAM og stillinger som anlegg på østbredden og deretter jernbanefasiliteter og kommunikasjoner. Siden hadde ukrainerne med hell infiltrert deltaområdet hvor russerne var nødt til å sette inn elitestyrker, hvor de utsettes for droneangrep nærmest uten stans. Det har vært observert at alle forlatte elvelektere som var brukt som bro av russerne, hadde blitt trukket inn i havnebassenget i Kherson by og reparert.

Sivile russerne forstår nå at det ikke lenge er levelig i Krim-halvøya, og mange som hadde flyttet dit, hadde sannsynlig aldri forestilt seg at de skulle havne i en krig. Samtidig er de russiske militære i krise; selv om de har mange nok menn, er det ikke godt med utstyr, og de har dessuten ofret altfor mye for offensiven siden januar, og på sikte svekket sine kreftene for våren som bare så vidt har startet. De hadde til deres sjokk opplevd at ukrainerne har fått rakettammunisjon som traff dypere inn i deres rekker opptil 120 km, og det mene at hele landtungen helt opp til Mariupol er sårbar for ukrainsk ild. De var tvunget til å evakuere store baser i Melitopol og Mariupol for reorganisering inn i mange mindre baser og større logistisk avhengighet av Russland.

De beste styrkene er i Nordøstfronten og Popasnafronten, i Donetskfronten ser det ut at det bare settes inn mobiliserte styrker, og i Søndre Donbass-fronten er Zapo-delen satt under press av ukrainerne som holdt stand i Don-delen. Vinteroffensiven hadde overstrukket de russiske styrkene og desimerte de mobiliserte troppene meget sterkt, slik at de sløst bort altfor mye når de egentlig skulle bygge seg opp fram til våren. De siste kraftanstrengelsene i de siste to uker kan skyldes at man er ned i de siste reservene som ikke burde røres i forventing på fastere grunn. Dessuten har været blitt tørrere og varmere, og mudringstiden går mot en rask slutt - for tidlig for russerne.

På russisk hold virker det som at militærstilhengerne er ved å bli helt oppgitt. Wagner-sjefen er nå i ferd med å rose ukrainerne, og skal ha fått sterk respekt for dem (det kan være hvorfor han fantasere om å bli deres president), og vil trekke seg ut for å konsentrere seg om Afrika (han har fått problemer med kineserne etter et mystisk massemord på sju kineserne i Sentral-Afrika...) selv om dette offisielt benektes. Det mene at han i kontrast til Putin har forstått at krigen bare kunne vinnes til en altfor forskrekkelig høy pris. Han vil ikke være med på å betale denne prisen.
I dag melder britisk etterretning at russerne synes å gi opp Bakhmut offensiven. Russerne synes heller å prioritere eller sementere defensive posisjoner i eksisterende frontlinjer i Donbas. Har ikke du flere ganger her inne predikert at det var spørsmål om tid før Bakhmut ville falle og havne på russiske hender ? Alt takket være dyktige Wagner og russiske soldater. Modige uten dødsforakt og oppfinnsomme… ? Du har vel også hevdet at det smarteste ukrainerne kunne gjøre var å trekke seg ut av Bakhmut for å unngå en ny tvillingby fadese som sommeren 2022 rett før HIMARS mv kom på ukrainske hender.

Ukrainerne har nok lidt betydelige tap i og rundt Bakhmut, men de har forsvart seg. Om den gamle tommelfingerregler gjelder har angripende part opp til fem ganger høyere tapstall. Jeg gjentar min teori. Bakhmut m/omegn var en ukrainsk felle hvor man sloss om en strategisk lite viktig by, men som for russerne var symbolsk viktig i håp om en ny «seier». Det er hevdet at et sted mellom 200 000 og 300 000 soldater deltok i selve invasjonen. Mye av dette spydspissen i det russiske forsvaret. Jeger- og kontraktsoldater. Hvor mange som er igjen av disse vet jeg ikke. Neppe mange. I september 2022 ble nye 300 000 rekruttert. Mange av disse amatørene er drept, skadd, ødelagt eller forsvunnet. En ny stor rekruttering vil tvinge seg frem i vest. Moskva, St Petersburg med samlet 18 millioner innbyggere, og andre store byer i vest. Går det smertefritt ? Njet !

I tillegg utstyr. Nye våpen. Ny våpenproduksjon. Når selv Kina nekter å selge våpen i frykt for sanksjoner, og land som Iran og Nord Korea nekter for å ha levert, så betyr det i realiteten en ting som selv Medvedev nylig erkjente. Russerne står alene. Om vesten og NATO land skrur opp våpen og ammoproduksjonen - noe både Raufoss og Kongsberg er i full gang med - og fortsetter leveransene til Ukraina, hva betyr det Varulv ? Jo russerne vil før eller siden tape denne krigen med bravur. Den russiske krigsmakten vil sakte men sikkert bli knust. Det gjør ikke saken bedre for russerne at menneskene opp i det hele - og systemer og kommandolinjer - er udugelig søppel.
Bildet er atskillig mer komplisert enn det du får det til å høres ut som. De av oss som leser massevis av ukrainske kilder hver eneste dag har skjønt at det har vært uenighet innad i det ukrainske militæret om hva man skal gjøre med Bakhmut. På den ene siden har man Syrskyi, oberstgeneral for de ukrainske bakkestyrkene. Han er utdannet i Moskva, og er ikke spesielt populær. På den andre siden har man Øverstkommanderende Valerii Zaluzhnyi, som har jobbet hardt for å implementere endringer med mål om å gjøre det ukrainske militæret til en hær som opererer etter NATO-standarder. Ingen lett jobb i fredstid, nær sagt umulig i krigstid.

Det har blitt gitt inntrykk av at den ukrainske hæren er en homogen hær som opererer etter NATO-standarder. Det er ikke tilfelle. Den ukrainske hæren består av to hærer i en; en del som har NATO-trening, og en som er trent i den sovjetiske kulturen, og som stort sett fungerer som den russiske hæren. Det er en enorm kulturkræsj. Man har på den ene siden Sovjet-arven der offiserene bestemmer alt, og på den andre siden NATO-skolen der ansvar og problemløsning delegeres. Frem til 2014-2015 skilte den ukrainske hæren seg ikke noe fra den russiske, men stadig flere soldater og offiserer har i årene etter fått NATO-trening. Dette gjelder langt fra alle, og på grunn av krigen har man måtte kalle inn offiserer som overhode ikke har NATO-trening. Nå har dessverre mange med NATO-trening blitt drept, og mange av instruktørene på treningssentrene rundt omkring i Ukraina er av den gamle sovjetiske skolen.

I Ukraina har sosiale medier flommet over av klager fra ukrainske soldater over situasjonen i Bakhmut, og sinnet er i stor grad rettet mot en mann: Syrskyi, men også til en viss grad Zelensky, som mange føler har tatt Syrskyis side og ikke Zaluznys. Soldater som har fått NATO-opplæring føler det som et svik at offiserene ikke vil høre på dem når de forteller dem hva de mener burde gjøres. De føler seg like mye som kjøttbiter som de russiske soldatene gjør. Som sagt er det en enorm kulturkræsj. Man har også et nylig eksempel der en av Ukrainas mest rutinerte bataljonsjefer, Kupol, ga et intervju til Washington Post og fortalte om realitetene. Dette ble gjort i ren fortvilelse etter å ha forsøkt å nå fram til offiserene uten å bli hørt. Han ble bedt om å trekke seg fra stillingen. Denne mannen så i januar hvordan hans uerfarne soldater rett og slett forlot postene sine i Soledar, og ukrainerne mistet byen. Dette kunne også ha skjedd i Bakhmut. Facebook-siden til Kupol flommet over av støtteerklæringer i etterkant av intervjuet.

Ukraina har mistet et enormt antall erfarne soldater, befal, leger og annen sanitet i Bakhmut. Det sier seg selv at disse ikke lar seg erstatte på kort tid. Jeg har sett intervjuer med mobiliserte i Bakhmut som har blitt sendt dit etter kun en måneds trening. Man har også sendt soldater som har vært i England på trening med NATO-personell rett inn i kjøttkverna. Det var meningen å spare disse soldatene til våroffensiven.

Daglige meldinger om navngitte soldater eller helsepersonell som har blitt drept i Bakhmut har ført til fortvilelse og sinne selv i de vestre delene av Ukraina, som i stor grad er forskånet for krigens grusomheter.

Nå er håpet at strategien med Bakhmut virkelig har lykkes; at russerne er så svekket at de ikke klarer å stå i mot den ventede ukrainske våroffensiven.
Takk for informasjon. Jeg var ikke klar over at det var så delt i den ukrainske hæren. Trodde alle/mesteparten var over på NATO standard. Sovjet modellen er ikke bærekraftig for å si det mildt.

Håper at det som har skjedd ved Bakhmut betyr at russerne er svekket. Det virker sånn og en får håpe at det ikke har kostet Ukraina alt for mye. Jeg tror fortsatt at Ukraina vinner denne krigen og at det å holde Bakhmut var den rette beslutningen. Forhåpentligvis er det noe som vil bli diskutert etter at Ukraina har vunnet krigen.

Brukeravatar
Karatel
Innlegg: 6683

Legg inn av Karatel »

Gaute65 skrev: lør mar 25, 2023 4:09 pm For meg ligner dette mer og mer på russland i 1917 enn noe annet. Da stod de alene ovenfor en teknologisk bedre motstander og tapte. Hvis Putin ønsker at russland skal overleve som en stat burde han erklære seier og trekke seg ut av hele Ukraina. Det skjer selvsagt ikke.
Det mest spennende med krigen nå er ikke om Ukraina vinner, for det gjør de, men hva skjer med russland etter at de taper krigen. Vil de fortsatte være en stat eller blir de splittet opp i mange små stater? Blir det en borgerkrig som etter 1917 tapet?
Her må jeg korrigere deg litt. I 1917 sto ikke Russland alene overfor en teknologisk bedre motstander. Trippelententen besto at Storbritannia, Frankrike og Russland, i mai 1915 sluttet Italia seg til dem og i august 1916 kom også Romania med. USA kom med i april 1917, men deltok ikke militært før i 1918.

Krigen mot Russland var sekundær for Tyskland, det var Vestfronten i Frankrike og Belgia som kom i første rekke og avgjorde krigen. Etter de store tyske seirene ved Tannenberg og De masuriske sjøer i august-september 1914 var egentlig krigen i øst avgjort til Tysklands fordel. At Russland i de nesten tre etterfølgende årene led nederlag etter nederlag mot et Tyskland som hadde størsteparten av sin hær på Vestfronten, forteller mye om hvor dårlig den russiske hæren var i ledelse, trening, disiplin, moral og utstyr. Da som nå ble hæren ledet av personer som ikke på noen måte var militært kompetente, Brusjilov var et hederlig unntak. I september 1915 overtok tsar Nikolaj 2. som øverstkommanderende for den russiske hæren. Om dette var en formell rolle eller om han personlig tok alle militære beslutninger skal være usagt, men det var uansett en oppgave han var uskikket for.

Da som nå var det ingen i ledelsen som brydde seg om soldatenes liv og sivilbefolkningens velferd og forsakelser, de ble behandlet som kveg.

Som du sier var tyskerne bedre teknologisk, men de var ikke bedre bare teknologisk, de var mye bedre på alle områder, i trening, disiplin, organisering og motivasjon. Hvis tyskerne hadde hatt ryggen fri i vest, ville de trolig beseiret Russland på noen få uker høsten 1914.

Troygirl

Legg inn av Troygirl »

Gaute65 skrev: lør mar 25, 2023 5:42 pm
Troygirl skrev: lør mar 25, 2023 5:23 pm
Crazy Horse skrev: lør mar 25, 2023 1:46 pm

I dag melder britisk etterretning at russerne synes å gi opp Bakhmut offensiven. Russerne synes heller å prioritere eller sementere defensive posisjoner i eksisterende frontlinjer i Donbas. Har ikke du flere ganger her inne predikert at det var spørsmål om tid før Bakhmut ville falle og havne på russiske hender ? Alt takket være dyktige Wagner og russiske soldater. Modige uten dødsforakt og oppfinnsomme… ? Du har vel også hevdet at det smarteste ukrainerne kunne gjøre var å trekke seg ut av Bakhmut for å unngå en ny tvillingby fadese som sommeren 2022 rett før HIMARS mv kom på ukrainske hender.

Ukrainerne har nok lidt betydelige tap i og rundt Bakhmut, men de har forsvart seg. Om den gamle tommelfingerregler gjelder har angripende part opp til fem ganger høyere tapstall. Jeg gjentar min teori. Bakhmut m/omegn var en ukrainsk felle hvor man sloss om en strategisk lite viktig by, men som for russerne var symbolsk viktig i håp om en ny «seier». Det er hevdet at et sted mellom 200 000 og 300 000 soldater deltok i selve invasjonen. Mye av dette spydspissen i det russiske forsvaret. Jeger- og kontraktsoldater. Hvor mange som er igjen av disse vet jeg ikke. Neppe mange. I september 2022 ble nye 300 000 rekruttert. Mange av disse amatørene er drept, skadd, ødelagt eller forsvunnet. En ny stor rekruttering vil tvinge seg frem i vest. Moskva, St Petersburg med samlet 18 millioner innbyggere, og andre store byer i vest. Går det smertefritt ? Njet !

I tillegg utstyr. Nye våpen. Ny våpenproduksjon. Når selv Kina nekter å selge våpen i frykt for sanksjoner, og land som Iran og Nord Korea nekter for å ha levert, så betyr det i realiteten en ting som selv Medvedev nylig erkjente. Russerne står alene. Om vesten og NATO land skrur opp våpen og ammoproduksjonen - noe både Raufoss og Kongsberg er i full gang med - og fortsetter leveransene til Ukraina, hva betyr det Varulv ? Jo russerne vil før eller siden tape denne krigen med bravur. Den russiske krigsmakten vil sakte men sikkert bli knust. Det gjør ikke saken bedre for russerne at menneskene opp i det hele - og systemer og kommandolinjer - er udugelig søppel.
Bildet er atskillig mer komplisert enn det du får det til å høres ut som. De av oss som leser massevis av ukrainske kilder hver eneste dag har skjønt at det har vært uenighet innad i det ukrainske militæret om hva man skal gjøre med Bakhmut. På den ene siden har man Syrskyi, oberstgeneral for de ukrainske bakkestyrkene. Han er utdannet i Moskva, og er ikke spesielt populær. På den andre siden har man Øverstkommanderende Valerii Zaluzhnyi, som har jobbet hardt for å implementere endringer med mål om å gjøre det ukrainske militæret til en hær som opererer etter NATO-standarder. Ingen lett jobb i fredstid, nær sagt umulig i krigstid.

Det har blitt gitt inntrykk av at den ukrainske hæren er en homogen hær som opererer etter NATO-standarder. Det er ikke tilfelle. Den ukrainske hæren består av to hærer i en; en del som har NATO-trening, og en som er trent i den sovjetiske kulturen, og som stort sett fungerer som den russiske hæren. Det er en enorm kulturkræsj. Man har på den ene siden Sovjet-arven der offiserene bestemmer alt, og på den andre siden NATO-skolen der ansvar og problemløsning delegeres. Frem til 2014-2015 skilte den ukrainske hæren seg ikke noe fra den russiske, men stadig flere soldater og offiserer har i årene etter fått NATO-trening. Dette gjelder langt fra alle, og på grunn av krigen har man måtte kalle inn offiserer som overhode ikke har NATO-trening. Nå har dessverre mange med NATO-trening blitt drept, og mange av instruktørene på treningssentrene rundt omkring i Ukraina er av den gamle sovjetiske skolen.

I Ukraina har sosiale medier flommet over av klager fra ukrainske soldater over situasjonen i Bakhmut, og sinnet er i stor grad rettet mot en mann: Syrskyi, men også til en viss grad Zelensky, som mange føler har tatt Syrskyis side og ikke Zaluznys. Soldater som har fått NATO-opplæring føler det som et svik at offiserene ikke vil høre på dem når de forteller dem hva de mener burde gjøres. De føler seg like mye som kjøttbiter som de russiske soldatene gjør. Som sagt er det en enorm kulturkræsj. Man har også et nylig eksempel der en av Ukrainas mest rutinerte bataljonsjefer, Kupol, ga et intervju til Washington Post og fortalte om realitetene. Dette ble gjort i ren fortvilelse etter å ha forsøkt å nå fram til offiserene uten å bli hørt. Han ble bedt om å trekke seg fra stillingen. Denne mannen så i januar hvordan hans uerfarne soldater rett og slett forlot postene sine i Soledar, og ukrainerne mistet byen. Dette kunne også ha skjedd i Bakhmut. Facebook-siden til Kupol flommet over av støtteerklæringer i etterkant av intervjuet.

Ukraina har mistet et enormt antall erfarne soldater, befal, leger og annen sanitet i Bakhmut. Det sier seg selv at disse ikke lar seg erstatte på kort tid. Jeg har sett intervjuer med mobiliserte i Bakhmut som har blitt sendt dit etter kun en måneds trening. Man har også sendt soldater som har vært i England på trening med NATO-personell rett inn i kjøttkverna. Det var meningen å spare disse soldatene til våroffensiven.

Daglige meldinger om navngitte soldater eller helsepersonell som har blitt drept i Bakhmut har ført til fortvilelse og sinne selv i de vestre delene av Ukraina, som i stor grad er forskånet for krigens grusomheter.

Nå er håpet at strategien med Bakhmut virkelig har lykkes; at russerne er så svekket at de ikke klarer å stå i mot den ventede ukrainske våroffensiven.
Takk for informasjon. Jeg var ikke klar over at det var så delt i den ukrainske hæren. Trodde alle/mesteparten var over på NATO standard. Sovjet modellen er ikke bærekraftig for å si det mildt.

Håper at det som har skjedd ved Bakhmut betyr at russerne er svekket. Det virker sånn og en får håpe at det ikke har kostet Ukraina alt for mye. Jeg tror fortsatt at Ukraina vinner denne krigen og at det å holde Bakhmut var den rette beslutningen. Forhåpentligvis er det noe som vil bli diskutert etter at Ukraina har vunnet krigen.
Det tar tid å implementere endringer. Den ukrainske hæren var i en mildt sagt elendig forfatning i 2014 etter å ha blitt kronisk underfinansiert siden 1991. Når man ser på videoer fra Krim og Donbas i 2014 blir man slått av hvor mye de ukrainske soldatene og offiserene likner på de dårlig utstyrte russerne i dag. Det er en grunn til at russerne kunne spankulere inn på Krim og ta over militære bygg og skip, nesten uten motstand. Ukrainerne hadde ingenting å stille opp med. Det hjalp selvfølgelig ikke at de hadde hatt en pro-russisk president i fire år som også hadde ansatt en russisk statsborger som forsvarsminister.

Endring koster penger og politisk vilje. Stadig flere fikk fra 2014/15 NATO-trening, men langt fra alle. Zaluzhnyi er den første ukrainske ØK som ikke har tjenestegjort i den sovjetiske hæren. Han har heller ikke hatt lang tid på seg for å iverksette endringene sine. Invasjonen kom altfor tidlig for det. Han har bare vært ØK siden juli 2021, og hadde i starten problemer med å få offiserene under seg til å innse alvoret. Han var overbevist om at russerne ville invadere. Mange andre trodde ikke på han.

Jeg håper også av hele mitt hjerte at strategien med Bakhmut har vært vellykket. Jeg tror imidlertid at vi bør være realistiske og ikke forvente en kopi av Kharkiv-offensiven, selv om det hadde vært helt fantastisk. Ikke noe hadde gledet meg mer enn at jeg tar feil på dette punktet.

HLan9ister

Legg inn av HLan9ister »

Russlands president Vladimir Putin sier at landet vil plassere ut atomvåpen i nabolandet Belarus.

https://www.nrk.no/norge/putin_-vil-utp ... 1.16352593

Pushback

Legg inn av Pushback »

Jeg er så drittlei Putin og den sytinga hans. Fy søren for en liten drittunge han er. Husk på dette neste gang dere kommer over en person med mindreverdighetskomplekser!

Låst

Gå tilbake til «Konflikten i Ukraina»