Landslagene i Storbritannia og Irland

Svar
GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Landslagene i Storbritannia og Irland

Legg inn av GiPazzini_85 »

Kanskje på tide med en tråd om disse landslagene, da tross alt mange av spillerne også spiller i ligaene denne gruppen dekker? Muligens kan det vel også være aktuelt å se på Retro-tråden med tanke på gamle britiske landslagsturnering, men vi får se.

England
har bak seg noen gode år med Southgate nå. Det endte med fjerdeplass i VM 2018, deretter finale i EM og så exit i kvartfinalene mot Frankrike nå i Qatar-VM. Som alltid hagler kritikken, men fremtiden ser meget bra ut med Foden, Bellingham, Saka, Rice, Mount, Ramsdale, Rashford, Justin, Gallagher, Reece James, Alexander-Arnold og Smith Rowe som alle er under 25 år enda. Samtidig har Kane og mange av de andre erfarne spillerne igjen mange år enda på dette nivået.

Southgate og Co har fått en vanskelig gruppe i sin EM-kvalik der de møter Italia, Ukraina, Nord-Makedonia og Malta, men startet da kvaliken meget sterkt ved å slå Italia i Napoli.

Wales er i meget dårlig form der de åtte siste kampene i Nations League og VM endte med skrøpelige 0-2-6. Men laget har lagt bak seg kanskje sin beste periode i landets historie med semifinale EM16 og åttedelsfinale i EM21, mens det gikk skeis i VM i Qatar. Bale har lagt opp, Allen, Gunter og Williams gitt seg på landslaget, og ellers er det skralt med målscorere på dette laget. Under Giggs forsøkte man på en ungdomslinje i form av Daniel James, Roberts, Ampadu, Morrell, Wilson, Rodon og Mepham, men så langt har ikke disse spillerne like bra som en kanskje kunne forvente. Under Rob Page har mange av disse fortsatt tillit, men spørsmålet er om det holder for å komme seg til et mesterskap igjen. Det er i alle fall fristende å påstå at James Chester, Andy King og Sam Vokes fortsatt kunne ha bidratt til dette laget ved siden f.eks Allen. Ellers kan David Brooks trolig være å se på fotballbanen nokså fort, noe som bør gjøre ham aktuell for landslaget.

I EM-kvaliken møter Wales Kroatia, Armenia, Tyrkia og Latvia. Kroatia er definitivt favoritter her, mens waliserne fort kan få det tøft med Tyrkia under dagens situasjon.

Skottland brøt en årelang forbannelse da de kom seg til EM i 21, men har ellers hatt noen meget magre år. Årene under Steve Clarke med 19-10-12 er tall på linje med da skottene var fast inventar i de fleste mesterskap.

Målvakt Angus Gunn har blitt skotsk landslagspiller etter å ha vært med i noen engelske landslagstropper. Han har 20 kamper i Championship så langt i år. Han blir viktig i kvaliken ettersom Gordon er langtidsskadet og godt oppe i årene. Ellers er Robertson, Tierney, Hendry, Hickey, McGinn, Armstrong, Jack, Gilmour, Jack, Ferguson (storspiller i Bologna om dagen), McTominay, Christey og Adams alle spillere av meget bra kaliber for dette skotske laget.

I EM-kvaliken møter skottene Spania, Norge, Georgia og Kypros. Det blir nok veldig tøft, men på Hampden Park er skottene som regel sterke og kan fort plukke poeng fra spanjolene på en god dag.

Nord-Irland spilte sitt første EM i 2016 der de kom seg til åttedelsfinalene, men ellers er det magert i forhold til starten på 80-tallet. Fairlclough fikk det tøft som landslagstrener og ved juletider i fjor var det klart at Michael O’Neill kom tilbake etter at han selv hadde fått sparken i Stoke.

Det har ofte vært høy snittalder på det nordirske laget og de siste årene har da også Norwood, McAuley, Carroll, Jamie Ward og Aaron Hughes enten sluttet på landslaget eller lagt opp. Og Kyle Lafferty, Johnny Evans, Steven Davis, Niall McGinn og Craig Cathcart begynner da også for alvor å dra på årene. Ellers er etterveksten hos Nord-Irland vanskelig å få oversikt over. Katolske nordirer har ofte hatt en tendens til å melde overgang til Irland når de blir A-landslagsspillere og ellers er hverken Peacock-Farrell, Jamal Lewis, Saville eller Washington født i Nord-Irland.

I EM-kvaliken møter Nord-Irland Danmark, Finland, Slovenia, Kazakhstan og San Marino. Skal de ha noen som helst sjanse til å henge noenlunde med så
må spillere som nevnt over, samt andre viktige brikker som McNair og Dallas holde seg skadefrie. Startet kvaliken greit med 2-0-seier borte mot San Marino.

Irland kom seg til 12 og 16 hvor de kom seg til åttedelsfinalene i 2016, men siste VM-deltakelse var i 2002. I kvaliken starter irene hjemme mot Frankrike i en gruppe som ellers består seg av Nederland, Hellas og Gibraltar.

Det har vært noen meget krevende år for Stephen Kenny som landslagssjef der resultatene har vært langt under pari samtidig som Kenny har måtte gjennomføre et generasjonsskifte av spillerne som var under Trapattoni, O’Neill/ Keane og McCarthy. Ingen lett oppgave det akkurat.

Men helt håpløst er det riktignok ikke da det er en del interessante unge spillere på det irske landslaget. Evan Ferguson (Brighton) har vært bra denne sesongen og kan være den som skal lede det irske angrepet i fremtiden. Også Obafemi (Swansea, utlånt til Burnley) har vist seg som en interessant angrepsspiller som kan ha en bra fremtid foran seg, Troy Parrott gjør det brukbart i Preston på lån fra Tottenham, Idah og Omobamidele får en del spilletid for Norwich og Smallbone har spilt seg til en fast plass på Stokes midtbane, Bazunu står fast for Southampton, Kelleher har tidvis vært bra når han har fått prøve seg for Liverpool og Nathan Collins går meget bra for Wolverhampton om dagen. Også Mikey Johnston (Guimaraes, utlånt fra Celtic) kan bli verdifull for dette irske laget etter at han bestemte seg for å bli irsk. Felles for alle disse spillerne er at de er fra 23 år og ned, så det er ingen tvil om at Kenny har gjennomført et generasjonsskifte med Irland.

GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Legg inn av GiPazzini_85 »

3-0-seier til skottene i dag mot Kypros etter scoringer av McGinn og to av innbytter McTominay. Tidvis gikk det trått for skottene, men to mål på tampen pyntet på resultatet.

Leeds_ModernTalking

Legg inn av Leeds_ModernTalking »

Sterkt av Wales å klare 1-1 mot Kroatia.

GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Legg inn av GiPazzini_85 »

Leeds_ModernTalking skrev: lør mar 25, 2023 11:48 pm Sterkt av Wales å klare 1-1 mot Kroatia.
Ja, det var mildt sagt mot spillets gang.

GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Legg inn av GiPazzini_85 »

England hadde få problemer med Ukraina i kveld. Kane og Saka med mål før pause. En kjempeuke for det engelske landslaget med tanke på seieren i Napoli på torsdag.

Nord-Irland vant 2-0 borte mot San Marino forrige torsdag, men i kveld ble det stopp med 0-1 hjemme mot FInland der Kallman scoret kampens eneste mål. Bolton-spiss Dion Charles fikk fornyet tillit etter hans to scoringer på torsdag, men gikk målløs av banen. Evans ble skadet etter kampen mot San Marino og verken Steven Davis, Stuart Dallas eller Corry Evans var med i troppen til denne samlingen. Trolig en nøkkelkamp i gruppen for Nord-Irland dette.

GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Legg inn av GiPazzini_85 »

En liten oppdatering fra junilandskampene:

England med full pott mot Malta og Nord-Makedonia med henholdsvis 4-0 borte og 7-0 hjemme. Saka og Kane med tre mål hver fra de kampene. 4-0-0 nå for England i gruppen og i september venter Ukraina borte. Deretter er det treningskamp mot Skottland. U21-landslaget gjør det også meget godt om dagen der Colwill, Gordon, Rowe og Co er klare for finalen til lørdag.

Skottland med en imponerende og ekstremt heldig snuoperasjon på Ullevaal der Dykes og McLean snudde kampen. Også skottene med 4-0-0 så langt. Har Kypros, Georgia og Spania på bortebane før det hele avsluttes med Norge på Hampden i november. Skottene har god grunn til å ha tro på EM neste år nå. Gunn virker temmelig bankers som førstevalg nå, mens John Souttar går mot et gjennombrudd.

Wales med en meget dårlig måned der de tapte hjemme mot Armenia med 2-4 og borte mot Tyrkia med 2-0. Ikke så overraskende med Tyrkia-tap, men tapet mot Armenia har ødelagt mye for deres kvalik. Etter VM har Bale, Allen, Gunter og Jonny Williams gitt seg, men til kampene mot Armenia og Tyrkia var det ingen tunge fravær. Problemet ligger nok da i at de ungen waliserne ikke ble så gode som Giggs, landslagssjef på den tiden, trodde. Samlet sett har Wales nå i 22-23 1-2-6 og har lagt bak seg et meget svakt landslagsår. Nå venter Sør-Korea i en treningskamp i september før Latvia borte, en kamp Wales må vinne.

Nord-Irland med tre tap på rappen nå. 0-1 i Køpenhamn var mer som forventet, men å tape 0-1 hjemme for Kazakhstan, som riktignok har fått en god start på kvaliken, er meget svakt. Mirakelmannen Michael O'Neill kom tilbake på nyåret, men så langt har resultatene latt vente på seg. Må gjennomføre en generasjonsendring da Lafferty, Davis, Magennis og Evans begynner å dra på årene, men så spørs det om de unge er gode nok. Mangler også en spiller som Stuart Dallas for mye, mens flere sentrale brikker, som Evans og Cathcart, må finne seg nye klubber i sommer da de er klubbløse. Shea Charles (Man City), Isaac Price (Standard Liege) og Dale Taylor (Nottingham Forest) er alle unge interessante spillere, men de har så langt ikke levert noe som helst på A-lagsnivå. I september venter Slovenia og Kazakhstan borte. Etter dette er trolig Nord-Irland helt ute av dansen.

Irland spilte en meget bra kamp mot Frankrike i Dublin i mars, men borte mot Hellas var de heldige som vant bare 2-1. Slo Gibraltar greit med 3-0, men det er fortsatt mye prøving og feiling for landslagssjef for Stephen Kenny. Bazunu, Johnston og Evan Ferguson er definitivt spillere som kan gi irene en del å juble for, men det er mye som er usikkert med denne generasjonen. Nå er det bare McClean igjen av de aller eldste, så Kennys generasjonskifte har kommet langt. Spørsmålet er om han klarer å løfte nasjonen mer resultatmessig. I september venter Frankrike borte og Nederland hjemme. Etter dette er irene fort ute av diskusjonen. Skulle det skjære seg helt for Kenny så kan FAI gå for Lee Carsley, dagens U21-landslagstrener for England.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Fotball - Britisk Øvrig»