"Lite inngripende"

Svar
hauge23

"Lite inngripende"

Legg inn av hauge23 »

https://www.abcnyheter.no/stemmer/2023/ ... uvesentlig

Meget god artikkel av Thomas Vermes fra ABC-siden.
Artikkelen innledes av et bilde av "fem av himmelens engler" , som representerer en egen liga av løgn og bedrag. 20. mars 2018, stikkord EUs 3. energipakke og ACER.

I artikkelen spørres det: "Er det et uvesentlig tap av suverenitet at norske myndigheter ikke kan gripe inn i prisingen av norsk kraft, eller hvor mye strøm som eksporteres?"

Kan vandring i tøfler over Møsvatn (vannmagasin) bli ny sportsgren i Norge? Hvis vårt intelligente stømregime fortsetter, skulle det være mulig, noen som husker bunnforholdene i vatnet fra sommeren 2022?

Jeg vet ikke hvor lista "for lite inngripende" ligger, bare at den ligger høyt. Erfaringsmessig er det lite inngripende, ifølge ja-politikere, å la utlandet overta disponeringen av norskprodusert strøm som jo er en helt essensielt ressurs for alt slags virke i Norge. Likeså er det lite inngripende at norske vannmagasin kan tømmes pga. eksport til utlandet. I tillegg er det lite inngripende at mangelen på gass i Europa kjører prisen på strøm til himmels i Norge og forårsaker en ødeleggende inflasjon, matkøer, konkurser, permitteringer, tapt konkurranseevne, oppsigelser i næringslivet og overføring av politisk makt til EU.

Hele gullrekka av negative konsekvenser for Norge, regnes som "lite inngripende" av den politiske eliten i Norge og av rettsvesenet opp til lagmannsrettsnivå.
Hva skal egentlig til for at ødeleggelsene bikker over lista og får betegnelsen "litt for mye inngripende", må man tenne på og brenne opp hele landet?

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

Vermes er god når det kommer til EØS.

Så er det jo ganske fantastisk at både Ap og H fremdeles insisterer på at Acer og EUs 3. energimarkedspakke var lite inngripende. Hadde vi hatt en normalt kritisk media, så ville de jo ha klisteret politikerne på fremsiden av avisene og avslørt løgnene.

Men så er jo media like lojale til Brüssel de også.

hauge23

Legg inn av hauge23 »

newsflash skrev: søn feb 05, 2023 6:59 pm Vermes er god når det kommer til EØS.

Så er det jo ganske fantastisk at både Ap og H fremdeles insisterer på at Acer og EUs 3. energimarkedspakke var lite inngripende. Hadde vi hatt en normalt kritisk media, så ville de jo ha klisteret politikerne på fremsiden av avisene og avslørt løgnene.

Men så er jo media like lojale til Brüssel de også.
Media er helt avgjørende for at politikere kan holde på tiår etter tiår å avgi norsk makt til utlandet. Strøm er helt essensielt for å drive virksomhet i Norge og er grunnlaget for det samfunnet vi har utviklet.

Zorbeltuss

Legg inn av Zorbeltuss »

Til tross for stikket mot samfunnsøkonomene som leveres her så kan enhver samfunnsøkonom som er verdig graden sin se at dette er konsekvensen (eller risikoen) av å bygge alle disse kablene, sammenhengen med ACER er litt mer diffus, kablene ble da i hovedsak vedtatt før ACER gikk igjennom, og en visste allerede da meget godt hva utfallet ville bli (sikkert så hadde de et altfor optimistisk syn på det, men dog).

hauge23

Legg inn av hauge23 »

Zorbeltuss skrev: ons mar 01, 2023 10:29 pm Til tross for stikket mot samfunnsøkonomene som leveres her så kan enhver samfunnsøkonom som er verdig graden sin se at dette er konsekvensen (eller risikoen) av å bygge alle disse kablene, sammenhengen med ACER er litt mer diffus, kablene ble da i hovedsak vedtatt før ACER gikk igjennom, og en visste allerede da meget godt hva utfallet ville bli (sikkert så hadde de et altfor optimistisk syn på det, men dog).
EUs energipolitikk har vært under utvikling over flere tiår. 3. energidirektiv (inkl. ACER) ble vedtatt av EU i 2009, og er endret flere ganger siden. Fri flyt av strøm mellom medlemslandene gir et innlysende behov for kabler mellom medlemslandene. EUs energiunion ble opprettet i 2015.

Norge har vært positiv til EUs energipolitikk over tid og har kjørt en parallell utvikling/prosess med EU mere enn 15 år tilbake i tid, og ble tilsluttet EUs energiunion i 2018, som nå ligger i EØS-avtalen.
Det tar tid å utvikle energipolitikk, bl.a bygging av kabler mellom land. F,eks ble NorLink-kabelen påbegynt planlegging allerede i 2008 https://archive.ph/20130104131013/http: ... cable.html.
Kabelen mellom Norge og Tyskland var oppført i EUs program for transeuropeiske elektrisitetsnett allerede i 2008.

Kan ikke se at det foreligger noe diffust ved ACER, som er EUs energibyrå.

Zorbeltuss

Legg inn av Zorbeltuss »

Men du mener tydeligvis at regelverket sier noe andre mener at det ikke gjør, og ærlig talt så skriver de på en måte som er vesentlig mer troverdig en deg.

hauge23

Legg inn av hauge23 »

Zorbeltuss skrev: tor mar 02, 2023 2:30 pm Men du mener tydeligvis at regelverket sier noe andre mener at det ikke gjør, og ærlig talt så skriver de på en måte som er vesentlig mer troverdig en deg.
Jeg kan ikke svare for hva andre mener, heller ikke at du mener at andre skriver mere troverdig enn meg.

Jeg startet tråden pga at lagmannsretten dømte vedtaket om EUs 3. energipakke, som stortinget vedtok med alminnelig flertall, så lite inngripende myndighetsoverføring at det ikke var nødvendig å gjøre vedtaket med 3/4 flertall.
https://rett24.no/articles/nei-til-eu-t ... annsretten

Man må se på hva konsekvensene av ei sak er for å bedømme hvor inngripende den er. Jeg mener at konsekvensene ved at Norge har mistet kontroll over norskprodusert strøm (uforutsigbare- og høye strømpriser i Norge hvor husstander, næringsvirksomhet og det meste annet er avhengig av den type strømproduksjon som vannkraften vår representerer, høy inflasjon som er ødeleggende for landet) er såpass kraftig inngripende at det var nødvendig å kreve 3/4 flertall.
I trådstarten lufter jeg spørsmålet hvor grensen går for at ei sak er såpass inngripende at det kreves 3/4 flertall i stortinget, "tenne på og brenne opp hele landet?"

Norge har meldt seg inn i EUs energiunion gjennom å vedta EUs 3. energipakke. Unionen har selvsagt et regelverk som forplikter medlemmene, også Norge.
ACER er "administrator" for energiuniones regelverk som tilrettelegger for fri flyt av strøm mellom medlemslandene, harmonisering av teknisk regelsett, tilsyn med energimarkeder, samt tilrettelegger for utbygging av strømnett og mellomlandsforbindelser.

Alt dette ligger åpent på nettet.
Jeg har ikke sett noen påstå at det i regelverk pålegger ACER å være et slags anleggsfirma som graver grøfter, eller legger sjøkabler.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Norge og EU»