Kuppforsøk i Sudan?

Svar
Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Kuppforsøk i Sudan?

Legg inn av newsflash »

Det meldes om harde kamper i Sudans hovedstad Khartoum etter at gruppen Rapid Support Forces (RSF) har tatt kontroll med presidentpalasset, den internasjonale flyplassen og hærens baser i byen.

https://www.nrk.no/urix/harde-kamper-i-sudan-1.16374869

Det har vært spendt i Sudan etter at militæret tok makten i et kupp i 2021 og så langt nektet å gi makten tilbake til et sivilt styre. RSF er en av gruppene som har presset på for å få overført makten til et sivilt styre. Men et kupp mot kuppmakerne har ikke akkurat tradisjonelt vært løsningen for å etablere et demokrati...

RSF er forøvrig svært beryktet fra borgerkrigen i Sudan, da de herjet i Dafur og brant landsbyer, voldtok og drepte sivile.

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

Flyvåpenet er satt inn mot RSF, ambassadepersonell har søkt tilflukt.

https://www.nrk.no/urix/sudan_-kampfly- ... 1.16374869

Haugzu

Legg inn av Haugzu »

Sjokkerte nyheter fra dette svært velutviklede landet.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

newsflash skrev: lør apr 15, 2023 12:28 pm Det meldes om harde kamper i Sudans hovedstad Khartoum etter at gruppen Rapid Support Forces (RSF) har tatt kontroll med presidentpalasset, den internasjonale flyplassen og hærens baser i byen.

https://www.nrk.no/urix/harde-kamper-i-sudan-1.16374869

Det har vært spendt i Sudan etter at militæret tok makten i et kupp i 2021 og så langt nektet å gi makten tilbake til et sivilt styre. RSF er en av gruppene som har presset på for å få overført makten til et sivilt styre. Men et kupp mot kuppmakerne har ikke akkurat tradisjonelt vært løsningen for å etablere et demokrati...

RSF er forøvrig svært beryktet fra borgerkrigen i Sudan, da de herjet i Dafur og brant landsbyer, voldtok og drepte sivile.
Det er ikke mye bedre med hæren som nå skånselløst bombet regjeringskvartalene og sivilkvartalene i Khartoum hvor både disse og RSF ikke nyter sterk støtte av befolkningen som anså begge for å være lik ille, selv om RSF som militsorganisasjon lettere kan oppnå konsensus med sivilistene. RSF og hæren har i lang tid vært i konflikt med hverandre. Og sivilistene misliker begge intenst, de har ikke glemt Khartoum-massakren i 2019 og hærens brutalitet og arroganse.

Dette er dessverre en klassisk subsaharisk innbyrdesstrid der militære splittes opp, gikk amok uten kontroll i mangel på lønn og privilegier eller settes mot sivilister som altfor ofte opplevd at en mann i uniform med våpen er en fiende av ikke bare dem, men enhver. Militære i flesteparten av landene i Afrika sør for Sudan er ikke lojal i det hele tatt, for de forbli opportunistiske bøller og tyver som ingen, selv ikke dem selv, kunne stole på.

Mohamed Hamdan Dagalo, leder for RSF som etter det første kuppet i 2019 hadde en viktig rolle som "fredsskaper" med en viss suksess, valgt å gi hans støtte til det andre kuppet i 2021 bare for å oppleve at hans medskyldige al-Burhan drev et dobbeltspill som spilt ut regjeringen tross internasjonal press og redusert hans politiske innflytelse. Dette fulgt da til at Dagalo ment det andre kuppet var en feil, og han angret på sin støtte til al-Burhan som vist seg å være en venn av Egypt. Angsten bli større i sommeren 2022 da al-Burhan ville begrense de militære styrkenes innblanding i politikken, et skritt som i det lange løpet bare styrket hans makt på de andres bekostning.

Det er to krigsforbryterne som er i åpen krig med hverandre. Og nok en gang ser vi historien gjentar seg; fra meget gammelt av har det vært observert at et land risikere å destabiliseres av konsekvensene av sine udådene begått i periferien eller i andre land, når man fostre fram farefulle individer som hadde løsrevet seg fra sedvanene og havnet under maktbegjærets grep samtidig som respekten for hjemlandets interne interesser svekkes. En general eller politiker som med viten og vilje begikk grusomheter er alltid en latent potensialitet for destabiliserte tilstander i den nære fremtiden.

Franco i Spania var et slikt eksempel; hans nådeløshet og brutalitet var utformet i en ytterlig morderisk krig i Marokko i 1920-tallet. Fra middelalderen vet vi at England kastes ut i en meget destruktiv og bloddryppende borgerkrig uten stans etter å ha lidd nederlag i Frankrike, hvor altfor ærgjerrige, amoralske og ukontrollerte krefter hadde oppstått og deretter kommet utenfor kontroll da kongemakten var blitt svekket.

På mange måter vender alltid syndene tilbake til opprinnelsens sted. Og dessverre for sudanerne har altfor mye synd opphopet seg i de siste tretti år fram til 2019.

Fernandovonarb

Legg inn av Fernandovonarb »

Egyptiske spesialsoldater involvert? Vet kilden er tyrkisk og ikke har noe til overs for Egypt etter Libya.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Fernandovonarb skrev: lør apr 15, 2023 3:33 pm Egyptiske spesialsoldater involvert? Vet kilden er tyrkisk og ikke har noe til overs for Egypt etter Libya.
Mye tyder på at det er sant; det skulle være en egyptisk-sudansk fellesøvelse i Nord-Sudan hvor Merowe flybase ligger. 5 MiG-29M2 fly var sendt dit med et ukjent antall egyptiske soldater. Disse metallboksene rundt hjulene på understellet skyldes museplager; ørkenmusene elsker å tygge på gummi. Ut fra hva å dømme av bildene var trolig en halvkompani tatt til fange.

RSF ser ut til å være på vikende front i Khartoum hvor de siden forskanset seg i sørdelen av byområdet, mens de har tatt omkringliggende baser over hele landet. Det ser ut at mens RSF-styrkene har fordel i det rurale landet, er SAF-styrkene sterkt sårbart ved å være lokalisert i byene, og dessuten virker det som at RSF hadde utvidet sin styrke ved å innlemme lokalmilitser og danne nye militskontingenter, slik at de til sammen talt 100,000 menn mot like mange SAF-soldater som er langt mer sårbart fordi disse mer fjernt fra sivilsamfunnene enn RSF. SAF kan ikke forsvare sine mest fjerntliggende baser fra RSF som hadde spredt seg over hele landet.

Dette et ikke et kupp; dette er krig. Og dette så ut til å ha vært under planlegging i lang tid, muligens helt siden sommeren 2022. RSF-militante har mer stridsdyktighet enn SAF-soldatene pga. disses aktive tjeneste i Jemenkrigen, Darfur og flere andre konflikter.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Forvirrende meldinger fra begge parter, men selvstendige kilder mener begge hadde vunnet og tapt; RSF tapte terreng der de stort sett er isolert fra befolkningen som i Port Sudan hvor de påsto å ha blitt angrepet med utenlandske kampfly (det kan være noe i dette; flybasene i nord og øst er satt ut, bare disse i Khartoum-regionen er aktiv, for langt for kampfly), men vunnet der de har forankring i befolkningen som i Darfur og deler av Khartoum; det må ikke glemmes at RSF består av militser som direkte sprang ut av sivilbefolkningen.

Så RSF-styrkene er i ferd med å miste Øst-Sudan og store deler av midte Sudan hvor de er isolert og altfor spredt ut i møte med SAF-styrkene som kunne ta fordel av befolkningens støtte. Ennå er det sett i Khartoum - hvor befolkningen er sammensatt av folk fra hele landet - at RSF holdt stand og vunnet terreng, etter sist nytt avansert de mot øst etter å ha sikret sine vinninger i sør, til tross for voldsomme flyangrep.

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

Minner absolutt mer om opptakten til en fullskala borgerkrig enn et kupp for øyeblikket, her er et kart over hvem som kontrollerer hva:
► Show Spoiler

Dionysos

Legg inn av Dionysos »

Har noen hørt om hvis RSF har allerede tatt kontroll i Stockholm? Finner den ikke på kartet over...

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Egypt lanserte angrep inn i Sudan, hvilken tyder på at de ikke tror på SAF-styrkenes forsiktigheter om at det tapte egyptiske materiellet kan reddes; alle MiG-29SMT flyene har blitt ødelagt sammen med flere sudanske fly i Merowe flybase. Satellittbildene av El Obeid flybase har avslørt at 3 Su-25 fly har blitt ødelagt der, uvisst om dette skyldes egyptisk flyangrep.

Over 200 drepte og 2,000 skadede så langt.

Det har blitt en krig mellom periferien og sentrum, hvor selve sentrum er blitt inntatt av disse fra periferien. RSF representere disse i periferien mens SAF på en måte utsprang ut av sentrum, det er allment kjent at RSF består av folk som generelt har blitt sett ned med dårlige skjulte forakt av folk i sentrum, ikke minst Khartoum. For RSF-styrkene er det viktig å holde ut lengst mulig i Khartoum for å trekke til seg SAF-styrker bort fra periferien i vest og sør.

RSF er i ferd med å spre seg ut i landet, mens SAF mer og mer konsentrert seg om Khartoum/Omdurman regionen. Deres leder Hemedti etter korte samtaler med amerikanske diplomater som tok med kommunikasjonsutstyr for direkte samtaler med Blinken, gikk med på en humanitær våpenhvile for 24 timer, noe som SAFs leder Al-Burhan i begynnelsen ikke ønsket.

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

EUs sjef for humanitær hjelp i Sudan, Wim Fransen, er skutt og såret i Sudan.

I tillegg har det kommet ut en video fra en av flyplassene RSF har tatt over, mye dyrt utstyr som er ødelagt.


Dionysos

Legg inn av Dionysos »

Det som går ofte glipp av i diskusjoner om dette temaet er at mange konflikter i Afrika kan også beskrives som proxy-kriger mellom Vesten og Rusland. F.eks får RSF støtte fra Rusland mens regjeringen blir støttet av USA. Det betyr ikke at Afrika ellers ikke vil være fredelig, men det er ikke overraskende at vi ser et økende antall konflikter der også i en tid da det finnes mer eller mindre åpen konflikt mellom Russland og Nato i Ukraina. Kina er også ganske aktiv i Afrika, så effekten av en åpen militær konflikt over Taiwan vil helt sikkert også ha stor innvirkning der.

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

Dionysos skrev: tir apr 18, 2023 9:04 pm Det som går ofte glipp av i diskusjoner om dette temaet er at mange konflikter i Afrika kan også beskrives som proxy-kriger mellom Vesten og Rusland. F.eks får RSF støtte fra Rusland mens regjeringen blir støttet av USA. Det betyr ikke at Afrika ellers ikke vil være fredelig, men det er ikke overraskende at vi ser et økende antall konflikter der også i en tid da det finnes mer eller mindre åpen konflikt mellom Russland og Nato i Ukraina. Kina er også ganske aktiv i Afrika, så effekten av en åpen militær konflikt over Taiwan vil helt sikkert også ha stor innvirkning der.
Det stemmer, svært mange av konfliktene i verden er i realiteten proxy-kriger. Om det er tilfellet her er jeg ikke sikker på, men ser jo at det er mange som hevder det.

Men det er motsatt, regjeringen får støtte fra Russland (og hadde nettopp tillatt Russland å bygge en marinebase), mens RSF angivelig støttes fra USA. Det ble nevnt et angivelig møte mellom RSF, USA, Storbritannia og Norge (!) rett før kampene brøt ut.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

newsflash skrev: tir apr 18, 2023 8:55 pm EUs sjef for humanitær hjelp i Sudan, Wim Fransen, er skutt og såret i Sudan.

I tillegg har det kommet ut en video fra en av flyplassene RSF har tatt over, mye dyrt utstyr som er ødelagt.

De er smartere enn ventet; de vet de ikke kan bruke utstyret og kan ikke bare passe på det for bedre anledning. Så de simpelt ødelegge det for at ingen kan få det. Da mener det at de systematiske ødelegge alt utstyr de ikke kan bruke, og tar vekk det som de kan bruke. Alle fly og helikoptre som er tatt, er sannsynlig blitt ødelagt av RSF som bare trenger å skyte hull i dem.

Dionysos

Legg inn av Dionysos »

newsflash skrev: tir apr 18, 2023 9:10 pm
Dionysos skrev: tir apr 18, 2023 9:04 pm Det som går ofte glipp av i diskusjoner om dette temaet er at mange konflikter i Afrika kan også beskrives som proxy-kriger mellom Vesten og Rusland. F.eks får RSF støtte fra Rusland mens regjeringen blir støttet av USA. Det betyr ikke at Afrika ellers ikke vil være fredelig, men det er ikke overraskende at vi ser et økende antall konflikter der også i en tid da det finnes mer eller mindre åpen konflikt mellom Russland og Nato i Ukraina. Kina er også ganske aktiv i Afrika, så effekten av en åpen militær konflikt over Taiwan vil helt sikkert også ha stor innvirkning der.
Det stemmer, svært mange av konfliktene i verden er i realiteten proxy-kriger. Om det er tilfellet her er jeg ikke sikker på, men ser jo at det er mange som hevder det.

Men det er motsatt, regjeringen får støtte fra Russland (og hadde nettopp tillatt Russland å bygge en marinebase), mens RSF angivelig støttes fra USA. Det ble nevnt et angivelig møte mellom RSF, USA, Storbritannia og Norge (!) rett før kampene brøt ut.
Virkelig? Jeg leste at RSF har et nært forhold med Wagner, men kanskje det har endret seg allerede. Det du skriver gir mening ved at vi helt sikkert ville lese ganske mye om det hvis Rusland støttet et kuppforsøk.

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

Dionysos skrev: tir apr 18, 2023 9:35 pm
Virkelig? Jeg leste at RSF har et nært forhold med Wagner, men kanskje det har endret seg allerede. Det du skriver gir mening ved at vi helt sikkert ville lese ganske mye om det hvis Rusland støttet et kuppforsøk.
Jeg har forstått det slik i hvertfall.

For en drøy måned siden var representanter fra Sudan på statsbesøk til Russland der det i etterkant kom frem at en ønsket en russisk marinebase velkommen.

https://www.africanews.com/2022/03/03/s ... e-red-sea/

Og for seks måneder siden advarte USA om konsekvenser dersom en slik base ble tillatt.

https://www.aa.com.tr/en/africa/us-warn ... se/2696410

Folk_flesk

Legg inn av Folk_flesk »

newsflash skrev: tir apr 18, 2023 9:47 pm
Dionysos skrev: tir apr 18, 2023 9:35 pm
Virkelig? Jeg leste at RSF har et nært forhold med Wagner, men kanskje det har endret seg allerede. Det du skriver gir mening ved at vi helt sikkert ville lese ganske mye om det hvis Rusland støttet et kuppforsøk.
Jeg har forstått det slik i hvertfall.

For en drøy måned siden var representanter fra Sudan på statsbesøk til Russland der det i etterkant kom frem at en ønsket en russisk marinebase velkommen.

https://www.africanews.com/2022/03/03/s ... e-red-sea/

Og for seks måneder siden advarte USA om konsekvenser dersom en slik base ble tillatt.

https://www.aa.com.tr/en/africa/us-warn ... se/2696410
Det er viktig å huske at dette ikke er en typisk konflikt mellom etablisement og opprørere, men snarere to deler av etablisementet, da RSF var grunnlaget for Janjaweed-militsen som førte en blodig krig i Darfur-regionen på vegne av Sudans daværende regjering.

Det er den senere prosessen med å integrere RSF/Janjaweed inn i den sudanesiske hæren som har skåret seg og åpnet opp maktkampen mellom de to store egoene Burhan (regjeringshærsjefen) og Hemedti (RSF).

For de utenlandske maktene er dette en ny situasjon som fører til forvirring og f.eks Saudi-Arabia virker å ha satt seg på gjerdet mens De Forente Arabiske Emiratene ser ut til å støtte RSF, som Russland har denne Wagner-forbindelsen til. USA er nok opptatt av at Kina og Russland ikke skal få for mye innflytelse over det fremtidige regimet, men så kommer problemet inn: Hvem vil det være? Setter du pengene på feil mann så kan du miste innflytelse i overskuelig fremtid.

Lurer også litt på hva Norge roter rundt i dette for.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Varulv2468 skrev: tir apr 18, 2023 5:29 pm For RSF-styrkene er det viktig å holde ut lengst mulig i Khartoum for å trekke til seg SAF-styrker bort fra periferien i vest og sør.
Denne strategien lykkes. SAF henter nå alle menn og alt de kunne finne inn fordi RSF-styrkene holdt stand og det hadde vist seg nært umulig å bruke fly og helikoptre; uten å sikre strategiske viktige lokaliteter rundt om i landet. Tsjad og CAR anklages for å ha støttet RSF, dette er et sikkert tegn på at hele vestlige og sørvestlige Sudan er tapt for SAF som i tillegg sliter med at ørkenen i nordvest lot til å være helt åpent for RSF som vet hvordan å ta seg over store avstander.

SAFs elitestyrkene har feilet i Khartoum. De har mistet en T-64 stridsvogn som er visuelt dokumentert, fordi RSF militante slåss bedre enn de hadde ventet. RSF siden rykket ut og ødelegge oljedepoter og brenselsdepoter for å fornekte SAF-styrkene viktig brensel, og det sees at SAF traff helt tilfeldig på Sørlige Khartoum med deres artilleri, så meget at de drepe langt flere enn RSF som ikke nølt med å plyndre og herje.

Ved å hente ut styrkene fra periferien - Blue Nile region, Kordofan og dels Darfur har SAF i realiteten svekket seg for å berge sentrum. De håper på at de kan knuse RSF i Khartoum, så krigen vil gå over av seg selv. Men dette vet RSF. Og de har vist seg å være smarte der de mangler ildkraft, med større kamperfaring enn hovedparten av SAF-styrkene som slett ikke er vant til å slåss på kloss hold. Flere stridsvogner er dokumentert tatt ut av RSF i tillegg til den ene T-64.

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

Det har de siste dagene vært flere meldinger om våpenhvile, men kampene har brutt ut igjen i løpet av kort tid hver gang. Dermed er det igjen temmelig intense kamper bl.a. i hovedstaden, og det virker som at USA forbereder en evakuering av ambassadepersonell. I tillegg kommer det opplysninger om at en amerikansk soldat er drept, uten at det kommer frem hvorvidt det har skjedd i forbindelse med kamphandlinger.

https://www.cbsnews.com/news/sudan-amer ... -khartoum/

Dionysos

Legg inn av Dionysos »

newsflash skrev: tir apr 18, 2023 9:47 pm
Dionysos skrev: tir apr 18, 2023 9:35 pm
Virkelig? Jeg leste at RSF har et nært forhold med Wagner, men kanskje det har endret seg allerede. Det du skriver gir mening ved at vi helt sikkert ville lese ganske mye om det hvis Rusland støttet et kuppforsøk.
Jeg har forstått det slik i hvertfall.

For en drøy måned siden var representanter fra Sudan på statsbesøk til Russland der det i etterkant kom frem at en ønsket en russisk marinebase velkommen.

https://www.africanews.com/2022/03/03/s ... e-red-sea/

Og for seks måneder siden advarte USA om konsekvenser dersom en slik base ble tillatt.

https://www.aa.com.tr/en/africa/us-warn ... se/2696410
Der ser ut som jeg begynner å få rett med det jeg skrev første gang:
https://thehill.com/policy/internationa ... an-report/

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

Dionysos skrev: fre apr 21, 2023 11:44 pm
Der ser ut som jeg begynner å få rett med det jeg skrev første gang:
https://thehill.com/policy/internationa ... an-report/
Ok, ser allikevel at den Sudanske hæren har relativt tette bånd til Russland, jfr linkene i forrige innlegg.

Men situasjonen er uoversiktlig, så hvem som støtter hvem er ikke godt å si.

Dionysos

Legg inn av Dionysos »

newsflash skrev: lør apr 22, 2023 10:16 am
Dionysos skrev: fre apr 21, 2023 11:44 pm
Der ser ut som jeg begynner å få rett med det jeg skrev første gang:
https://thehill.com/policy/internationa ... an-report/
Ok, ser allikevel at den Sudanske hæren har relativt tette bånd til Russland, jfr linkene i forrige innlegg.

Men situasjonen er uoversiktlig, så hvem som støtter hvem er ikke godt å si.
Vanskelig å vurdere fra utsiden, men min gjetning ville vært at det var en slags endring med hensyn til internasjonal tilpasning. Kanskje amerikanerne hadde vært i stand til å snu regjeringen til deres side, så Russland oppfordret RSF til å overta regjeringen? Selvfølgelig kan vi bare gjette, for som du sa er det ikke mye informasjon tilgjengelig.

Ormen den lange

Legg inn av Ormen den lange »

En kan jo ut av dette undre seg over, om Russland ønsker en innblanding her, for å sette press på flyktningestrømmen til Europa. Hvor mange flyktninger makter Europa å ta i mot, før alle konsekvenser blir for store?

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

Nok en våpenhvile har brutt sammen, og det er igjen harde kamper i Khartoum.

https://www.nrk.no/nyheter/vapenhvilen- ... 1.16392999

Det er vel bare å fastslå at vi har en fullskala borgerkrig på gang.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Politikk - Internasjonal»