De ser ut som skihoppere....
Oslo-byrådet vil ikke servere kjøtt i barnehager
-
- Innlegg: 5307
Re: Oslo-byrådet vil ikke servere kjøtt i barnehager
Barn spiser mer enn nok kjøtt som det er!! De trenger ikke å få det servert i barnehagen i tillegg.JauKaninen skrev: ↑tir mai 09, 2023 5:48 pmBarn trenger kjøtt, fisk, kylling og egg!!Brezjnev skrev: ↑tir mai 09, 2023 11:43 am
Nordmenn bør redusere sitt kjøttforbruk, og gå over til mer plantebasert kosthold. Det er bra både for individene og for samfunnet, og riktig balanserte næringsstoffer må ikke dekkes av skinke på brødskiva. Det er heller ikke slik at barnas kosthold resten av dagen gjør at de risikerer en overdose av sunne, næringsrike plantebaserte produkter fordi det er det foreldrene serverer også.
For øvrig er sunn fornuft et ikke-argument når diskusjonen bunner i vitenskap; har barna vondt av plantebasert kosthold i barnehagen eller ikke?
Å gamble med vegetarkosthold for kjøttetere får være noe de voksne holder på med.
"Vegetarkosthold" er et ord du har fått fra ditt eget hode, så den biten bør du ta der.
- JauKaninen
- Innlegg: 1752
Jeg deler din observasjon der, de jeg har møtt på har blitt bleke og rynkete tidligere enn andre.Scuderia skrev: ↑tir mai 09, 2023 3:15 pm
Vet ikke om det finnes noe særlig statistikk på levealder på vegetarianere kontra ikke men personer med BMI rundt 25 lever lengst. Altså mellom normal og overvekt..
For min del syntes jeg alle som er vegetarianere ser litt eldre, grå og sykere ut.. kanskje fordi de er litt tynnere?
Så finnes det sikkert noen fitnessguruer der ute som klarer å balansere dette helt perfekt med tilskudd osv, men virker å være unntaket.
Vegetarianere lever i snitt 6-10 år lenger enn kjøttspisere. Men det er ikke fordi de ikke spiser kjøtt. De lever generelt sett sunnere.JauKaninen skrev: ↑tir mai 09, 2023 6:23 pmJeg deler din observasjon der, de jeg har møtt på har blitt bleke og rynkete tidligere enn andre.Scuderia skrev: ↑tir mai 09, 2023 3:15 pm
Vet ikke om det finnes noe særlig statistikk på levealder på vegetarianere kontra ikke men personer med BMI rundt 25 lever lengst. Altså mellom normal og overvekt..
For min del syntes jeg alle som er vegetarianere ser litt eldre, grå og sykere ut.. kanskje fordi de er litt tynnere?
Så finnes det sikkert noen fitnessguruer der ute som klarer å balansere dette helt perfekt med tilskudd osv, men virker å være unntaket.
Det var bare litt googling som skulle til...
-
- Innlegg: 5307
Nå er det jo en del vegetarianere her i landet, og om maten som gis barna hjemme, inkluderer kjøttmat , kan vel være så ymse...
Noe galt med å skrive "vegetarkosthold"?
Fra helsedirektoratet:
Et sunt vegetarkosthold er også ett av flere anbefalte kostholdsmønstre i kostråd og retningslinjer fra en rekke land.
https://www.helsedirektoratet.no/rappor ... innledning
Ordet i seg selv er det ikke noe galt med, det er bare ikke det vi diskuterer.Guttorm123 skrev: ↑tir mai 09, 2023 6:43 pmNå er det jo en del vegetarianere her i landet, og om maten som gis barna hjemme, inkluderer kjøttmat , kan vel være så ymse...
Noe galt med å skrive "vegetarkosthold"?
Fra helsedirektoratet:
Et sunt vegetarkosthold er også ett av flere anbefalte kostholdsmønstre i kostråd og retningslinjer fra en rekke land.
https://www.helsedirektoratet.no/rappor ... innledning
Så ventet jeg litt på at noen skulle vise sin store omsorg for de stakkars barna av den ganske marginale gruppen vegetarforeldre. Hva er det egentlig du ser for deg her; at disse foreldrene ikke vet at det serveres kjøtt i barnehagen? At de vet det, men tenker som så at dette er ikke deres sak så de lar det skje uten å kny? At foreldrene protesterer, men at barnehagene mater ungene deres med kjøtt og får dem til å lyve til foreldrene om det?
-
- Innlegg: 5307
Det sosiale blir jo nevnt som et argument, så da tipper jeg at det er vegetarforeldre man ønsker å imøtekomme her.Brezjnev skrev: ↑tir mai 09, 2023 6:55 pm
Ordet i seg selv er det ikke noe galt med, det er bare ikke det vi diskuterer.
Så ventet jeg litt på at noen skulle vise sin store omsorg for de stakkars barna av den ganske marginale gruppen vegetarforeldre. Hva er det egentlig du ser for deg her; at disse foreldrene ikke vet at det serveres kjøtt i barnehagen? At de vet det, men tenker som så at dette er ikke deres sak så de lar det skje uten å kny? At foreldrene protesterer, men at barnehagene mater ungene deres med kjøtt og får dem til å lyve til foreldrene om det?
Det var litt flåsete fremstilt fordi slike forslag ikke fortjener noe bedre.Folk_flesk skrev: ↑tir mai 09, 2023 5:37 pmVet ikke om du spiller stokke dum her, men jeg nevnte en haug faktorer for å vise at livskvaliteten i India er ekstremt mye lavere enn i Norge. Så hvis sammenligningen skal ha noe for seg må det være mellom kjøttetere i Norge og vegetarianere i Norge, ev. i et land med sammenlignbare levekår. Hvor vanskelig er det egentlig å forstå det?Neptun skrev: ↑tir mai 09, 2023 5:32 pmAlltid er det noe.Folk_flesk skrev: ↑tir mai 09, 2023 3:04 pm
Har ingenting å gjøre med katastrofal luftkvalitet (i byene), enorm fattigdom, dårlig hygienske forhold, manglende vaksinasjon, manglende utdanning og døde kadaver samt avføring i drikkevannskildene.
De spiser vegetarmat (positivt), er tynne (positivt) og får mange barn (positivt).
Vi gjør tilsynelatende alt feil i utskjelte Vesten inkl. spise kjøtt og drikke alkohol allikevel blir vi langt eldre enn de sunne og avholdende.
Stadig ser vi denne hangen i Oslo kommune til å innføre vegetarmat som standard i stedet for tradisjonell norsk mat. Har du noen forklaring på det annet enn at de tilpasser seg krav fra spesielle pressgrupper?
Vi er ikke konstruert for et kosthold som planteetere. Kutter man ut kjøtt og fisk så får man mangelsykdommer.
Neptun skrev: ↑tir mai 09, 2023 8:06 pmDet var litt flåsete fremstilt fordi slike forslag ikke fortjener noe bedre.Folk_flesk skrev: ↑tir mai 09, 2023 5:37 pmVet ikke om du spiller stokke dum her, men jeg nevnte en haug faktorer for å vise at livskvaliteten i India er ekstremt mye lavere enn i Norge. Så hvis sammenligningen skal ha noe for seg må det være mellom kjøttetere i Norge og vegetarianere i Norge, ev. i et land med sammenlignbare levekår. Hvor vanskelig er det egentlig å forstå det?
Stadig ser vi denne hangen i Oslo kommune til å innføre vegetarmat som standard i stedet for tradisjonell norsk mat. Har du noen forklaring på det annet enn at de tilpasser seg krav fra spesielle pressgrupper?
Vi er ikke konstruert for et kosthold som planteetere. Kutter man ut kjøtt og fisk så får man mangelsykdommer.
Det er riktig, men å kutte ut kjøtt på det grunnlaget MDG i Oslo gjør, er helt feil. Aldri noen sinne gjennom flere tusen år har drøvtyggere bidratt til klimaendringer. Tross alt har vi hatt både ku, sau og geit i alle år, likedan har drøvtyggere som elg, rådyr, dådyr og rein levd i våre skoger og fjell like lenge, uten å ha påvirket klimaet i noen retning. JFR fotosyntesen.
Klimaendringene vi opplever nå er menneskeskapt og kommer av fossilt drivstoff og brenning av kull og kun det. Drøvtyggere har ingenting med klimaendringer å gjøre.
Men det Oslo byråd holder på med er å kutte ned på norsk landbruk og selvforsyning. Joda, vi kan importere frukt og grønt i mengder, eller vi kunne det. Nå er vår viktigste importør av grønt, nemlig Spania uttørret og kan ikke dyrke grøntforet for oss. Også flere land er plaget av tørke eller flom grunnet menneskeskapte klimaendringer.
Så la fossilbilen stå, server barna mat med leverpostei og ost eller gomme, og server eplebiter eller gulrot til dessert. Og kutt ut tullet med vegetarkost til både unger og andre i kommunal omsorg.
Gårdsdattra skrev: ↑tir mai 09, 2023 10:10 pmNeptun skrev: ↑tir mai 09, 2023 8:06 pmJeg ville nesten tro antallet drøvtyggere er en god del høyere nå enn "i gamle dager". Dette pga industrialisert kjøtt/melkeproduksjon, nedgang i rovdyrbestand og snauhogging.Folk_flesk skrev: ↑tir mai 09, 2023 5:37 pm
......
......
Det er riktig, men å kutte ut kjøtt på det grunnlaget MDG i Oslo gjør, er helt feil. Aldri noen sinne gjennom flere tusen år har drøvtyggere bidratt til klimaendringer. Tross alt har vi hatt både ku, sau og geit i alle år, likedan har drøvtyggere som elg, rådyr, dådyr og rein levd i våre skoger og fjell like lenge, uten å ha påvirket klimaet i noen retning. JFR fotosyntesen.
Klimaendringene vi opplever nå er menneskeskapt og kommer av fossilt drivstoff og brenning av kull og kun det. Drøvtyggere har ingenting med klimaendringer å gjøre.
Men det Oslo byråd holder på med er å kutte ned på norsk landbruk og selvforsyning. Joda, vi kan importere frukt og grønt i mengder, eller vi kunne det. Nå er vår viktigste importør av grønt, nemlig Spania uttørret og kan ikke dyrke grøntforet for oss. Også flere land er plaget av tørke eller flom grunnet menneskeskapte klimaendringer.
Så la fossilbilen stå, server barna mat med leverpostei og ost eller gomme, og server eplebiter eller gulrot til dessert. Og kutt ut tullet med vegetarkost til både unger og andre i kommunal omsorg.
Ikke dermed sagt at jeg mener kupromp er det som kommer til å felle oss.
Sauebønder burde forresten prøve med en trompet i ræva på Søyfrid. Kanskje det kunne holde ulven på avstand..
Der tar du feil.Gårdsdattra skrev: ↑tir mai 09, 2023 10:10 pmNeptun skrev: ↑tir mai 09, 2023 8:06 pmDet var litt flåsete fremstilt fordi slike forslag ikke fortjener noe bedre.Folk_flesk skrev: ↑tir mai 09, 2023 5:37 pm
Vet ikke om du spiller stokke dum her, men jeg nevnte en haug faktorer for å vise at livskvaliteten i India er ekstremt mye lavere enn i Norge. Så hvis sammenligningen skal ha noe for seg må det være mellom kjøttetere i Norge og vegetarianere i Norge, ev. i et land med sammenlignbare levekår. Hvor vanskelig er det egentlig å forstå det?
Stadig ser vi denne hangen i Oslo kommune til å innføre vegetarmat som standard i stedet for tradisjonell norsk mat. Har du noen forklaring på det annet enn at de tilpasser seg krav fra spesielle pressgrupper?
Vi er ikke konstruert for et kosthold som planteetere. Kutter man ut kjøtt og fisk så får man mangelsykdommer.
Det er riktig, men å kutte ut kjøtt på det grunnlaget MDG i Oslo gjør, er helt feil. Aldri noen sinne gjennom flere tusen år har drøvtyggere bidratt til klimaendringer. Tross alt har vi hatt både ku, sau og geit i alle år, likedan har drøvtyggere som elg, rådyr, dådyr og rein levd i våre skoger og fjell like lenge, uten å ha påvirket klimaet i noen retning. JFR fotosyntesen.
Klimaendringene vi opplever nå er menneskeskapt og kommer av fossilt drivstoff og brenning av kull og kun det. Drøvtyggere har ingenting med klimaendringer å gjøre.
Jordbruk står for ca 40% av metanutslippet i verden. De tilsvarer ca 6,4% av verdens klimagassutslipp. CO2 står for ca 73% av klimagassutslippene.
Det går nok noe CO2 utslipp fra jordbruket også...
Så har vi det at metan er ca 25-30 ganger mer "kraftigere" enn CO2 som drivhus gass. Om vi da ser bort fra flyktigheten til gassene, så tilsvarer de 6,4% av methan som slippes ut fra jordbruket ca dobbel effekt av de 73% CO2...
Når man beregner klimagassutslipp blir alt omgjort til CO2-ekvialenter. Så de 6,4% er nok etter at det er omgjort til CO2eRainmaker skrev: ↑ons mai 10, 2023 9:52 amDer tar du feil.Gårdsdattra skrev: ↑tir mai 09, 2023 10:10 pmNeptun skrev: ↑tir mai 09, 2023 8:06 pm
Det var litt flåsete fremstilt fordi slike forslag ikke fortjener noe bedre.
Stadig ser vi denne hangen i Oslo kommune til å innføre vegetarmat som standard i stedet for tradisjonell norsk mat. Har du noen forklaring på det annet enn at de tilpasser seg krav fra spesielle pressgrupper?
Vi er ikke konstruert for et kosthold som planteetere. Kutter man ut kjøtt og fisk så får man mangelsykdommer.
Det er riktig, men å kutte ut kjøtt på det grunnlaget MDG i Oslo gjør, er helt feil. Aldri noen sinne gjennom flere tusen år har drøvtyggere bidratt til klimaendringer. Tross alt har vi hatt både ku, sau og geit i alle år, likedan har drøvtyggere som elg, rådyr, dådyr og rein levd i våre skoger og fjell like lenge, uten å ha påvirket klimaet i noen retning. JFR fotosyntesen.
Klimaendringene vi opplever nå er menneskeskapt og kommer av fossilt drivstoff og brenning av kull og kun det. Drøvtyggere har ingenting med klimaendringer å gjøre.
Jordbruk står for ca 40% av metanutslippet i verden. De tilsvarer ca 6,4% av verdens klimagassutslipp. CO2 står for ca 73% av klimagassutslippene.
Det går nok noe CO2 utslipp fra jordbruket også...
Så har vi det at metan er ca 25-30 ganger mer "kraftigere" enn CO2 som drivhus gass. Om vi da ser bort fra flyktigheten til gassene, så tilsvarer de 6,4% av methan som slippes ut fra jordbruket ca dobbel effekt av de 73% CO2...
Hvis man kutter det helt ut, så kan man få det ja. Men nordmenn kan kutte veldig mye kjøtt uten å risikere mangelsykdommer. Dagsbehovet for kjøtt og fisk er rimelig lavt.
Det kan være.Solvgutt1 skrev: ↑ons mai 10, 2023 9:55 amNår man beregner klimagassutslipp blir alt omgjort til CO2-ekvialenter. Så de 6,4% er nok etter at det er omgjort til CO2eRainmaker skrev: ↑ons mai 10, 2023 9:52 amDer tar du feil.Gårdsdattra skrev: ↑tir mai 09, 2023 10:10 pm
Det er riktig, men å kutte ut kjøtt på det grunnlaget MDG i Oslo gjør, er helt feil. Aldri noen sinne gjennom flere tusen år har drøvtyggere bidratt til klimaendringer. Tross alt har vi hatt både ku, sau og geit i alle år, likedan har drøvtyggere som elg, rådyr, dådyr og rein levd i våre skoger og fjell like lenge, uten å ha påvirket klimaet i noen retning. JFR fotosyntesen.
Klimaendringene vi opplever nå er menneskeskapt og kommer av fossilt drivstoff og brenning av kull og kun det. Drøvtyggere har ingenting med klimaendringer å gjøre.
Jordbruk står for ca 40% av metanutslippet i verden. De tilsvarer ca 6,4% av verdens klimagassutslipp. CO2 står for ca 73% av klimagassutslippene.
Det går nok noe CO2 utslipp fra jordbruket også...
Så har vi det at metan er ca 25-30 ganger mer "kraftigere" enn CO2 som drivhus gass. Om vi da ser bort fra flyktigheten til gassene, så tilsvarer de 6,4% av methan som slippes ut fra jordbruket ca dobbel effekt av de 73% CO2...
Men det endrer dog ikke hovedpoenget; jordbruk bidrar betydelig til klimautslipp.
Det koker vel ned til at et variert kosthold er det beste.
Begrensende dietter har sjelden noe for seg (utenom situasjonen med allergier og liknende)
For det første, om en snakker om noe tradisjonelt kosthold, så snakker en ikke om mye kjøtt i maten, med mindre en jobbet med slakting. Vi spiste lapskaus og betasuppe med bare noe få kjøttbiter i, men vi trodde kraften var næringsrik. Vi spiste gønnsakssupper i alle varianter, ertersuppe, gulerotsuppe mm og supper til desert som sagosuppe med rosiner og all slags kompotter.Gårdsdattra skrev: ↑tir mai 09, 2023 10:10 pmNeptun skrev: ↑tir mai 09, 2023 8:06 pmDet var litt flåsete fremstilt fordi slike forslag ikke fortjener noe bedre.Folk_flesk skrev: ↑tir mai 09, 2023 5:37 pm
Vet ikke om du spiller stokke dum her, men jeg nevnte en haug faktorer for å vise at livskvaliteten i India er ekstremt mye lavere enn i Norge. Så hvis sammenligningen skal ha noe for seg må det være mellom kjøttetere i Norge og vegetarianere i Norge, ev. i et land med sammenlignbare levekår. Hvor vanskelig er det egentlig å forstå det?
Stadig ser vi denne hangen i Oslo kommune til å innføre vegetarmat som standard i stedet for tradisjonell norsk mat. Har du noen forklaring på det annet enn at de tilpasser seg krav fra spesielle pressgrupper?
Vi er ikke konstruert for et kosthold som planteetere. Kutter man ut kjøtt og fisk så får man mangelsykdommer.
Det er riktig, men å kutte ut kjøtt på det grunnlaget MDG i Oslo gjør, er helt feil. Aldri noen sinne gjennom flere tusen år har drøvtyggere bidratt til klimaendringer. Tross alt har vi hatt både ku, sau og geit i alle år, likedan har drøvtyggere som elg, rådyr, dådyr og rein levd i våre skoger og fjell like lenge, uten å ha påvirket klimaet i noen retning. JFR fotosyntesen.
Klimaendringene vi opplever nå er menneskeskapt og kommer av fossilt drivstoff og brenning av kull og kun det. Drøvtyggere har ingenting med klimaendringer å gjøre.
Men det Oslo byråd holder på med er å kutte ned på norsk landbruk og selvforsyning. Joda, vi kan importere frukt og grønt i mengder, eller vi kunne det. Nå er vår viktigste importør av grønt, nemlig Spania uttørret og kan ikke dyrke grøntforet for oss. Også flere land er plaget av tørke eller flom grunnet menneskeskapte klimaendringer.
Så la fossilbilen stå, server barna mat med leverpostei og ost eller gomme, og server eplebiter eller gulrot til dessert. Og kutt ut tullet med vegetarkost til både unger og andre i kommunal omsorg.
Det kjøttet jeg husker best fra oppveksten var okselever, hvalkjøtt og sosekjøtt. I betasuppe&lapskaus var det saltekjøtt fra sau og litt middagspølse. Da lå gjerne og kjøttbein oppe i pannen og de eldre slafset&sug margen i seg - at vi unger brakk oss, bare av lydene. Når vi spiste komle/raspeboller, var det litt salt sauekjøtt, raspeballer, 1-2 poteter i tillegg, kålrot og gulerot. Med kraft fra saltkjøttet eller smør. Jeg kan ikke huske svinekjøtt, annet enn som ingrediense i pølser og jeg tror og det var svinetarmer som utgjorde pølseskinnet. Vi spiste mye erter som suppe, pureer, stuinger. Rabarbra og neper spiste vi og mye av - i sesongen. Plukket mye bær og i det vi kalte for Villemineborg i Sandviken, Bergen - der kunne vi ta med oss et tomt 2-liters syltetøyspann - og komme hjem etter en time-to - med spannet fylt av bringebær. Å stjele var ikke bra, men å gå på slang i andre sine frukthager - bare vi ikke knakk greiner, var akseptert av de fleste foreldre. Men om vi ble tatt og fikk en kilevink eller noen rapp over ræven, det var en lærepenge. Slik at vi var raskere og slapp unna neste gang. Og så spiste vi mye korn, i brød og i ulike varianter av graut. Poenget; vi spiste mye frukt, grønnsaker&korn. Nøtter var til jul.
Tidligere hadde de ikke svine, hønse&kylling-fabrikker - med tusenvis av dyr i en&samme besetning. Vi har hatt et gigantisk overforbruk av kjøtt og har i årevis kastet 3 millioner verpehøner i bosset årlig. Fordi de ikke leverte optimalt med egg. De ble altså ikke brukt til mat. Omtrent alle han-kjeene ble kastet, 23 000 kje årlig, enda de mest kjente kjøkkensjefene sa i TV-intervju om kjekjøtt - at det var blant det beste kjøttet. Jeg preiket med en tømrer som hadde hatt noe jobb i en sånn kyllingfbrikk og han fortalte at ressursmessig drev de dårlig. For om kyllingprodusentene hadde gitt kyllingene for et par uker til, ville vekten til kyllingene økte med et halvt kilo til 1,2 kg. Nå var det ideelle 750 gram.
Om vi spiste verpehønene og lot kjeene vokse seg større og beite ute, så fortalte en herredsagronom om geiter som beitedyr - at det knapt var noe dyr som kunne beite ned et landskap som geitene.
Vi importerer storfekjøtt fra Argentina og saue&lamme-kjøtt fra New Zealand og det tiltross for at vi har et land som gror igjen. Et land som er dekket av store mengder busk&kratt, får store terrengbranner, når det først fater ild.
Det beste dyreholdet vi kan ha er dyr som får gå ute og spise og da - også beiter ned landskapet og gjør det mer tilgjengelig. Da blir en kvitt buskaset og småskogen, dyrene får være ute og bevege seg og - før seg selv. Det er slikt dyrehold særlig Norge kan satse på. Skjønt svenskene og, det vet de som har reist inn i Sverige fra Stjørdal, via E14 eller viaRiksvei 31, fra Røros; det er mye land som kunne vært omgjort til dyrkbart land, mens nå er det bre myggen som dominerer.
Innenfor fiskeoppdrett er det også forferdelig med dårlig dyrevelferd, jf at 58 millioner oppdrettsfisk ble drept i 2022 - fisk som ikke ble til mat.
Kanskje trenger vi et matsløseriombud? Dyrevernet virker å være svakt iallefall.
-
- Innlegg: 5307
Dette kan kanskje være redningen for "kjøttnæringen"?
Skadedyr som spiser avføring godkjent av EU som «ny mat» – kommer også til Norge :
I EØS-notatbasen på regjeringens nettsted står det oppført en sak om et skadedyr som EU har godkjent som næringsmiddel. Overskriften er: «Ny mat – godkjenning av fryste, tørkede og pulverformer av larver av Alphitobius diaperinus (liten melbille)».
«Det er i dag svært få matvarer på det norske markedet som inneholder insekter. Alle matvarer som inneholder insekter, må merkes tydelig med dette. Insekter som brukes må være vurdert som helsemessig trygge.»
Mattilsynet lister opp hvilke insektprodukter som er godkjent i EU per januar 2023:
Tørkede larver av Tenebrio molitor (gul melorm)
Locusta migratoria (europeisk vandregresshoppe) i fryst form, tørket form og pulverform
Gul melorm (larver av Tenebrio molitor) i fryst form, tørket form og pulverform
Acheta domesticus (hussiriss) i fryst form, tørket form og pulverform
Delvis avfettet pulver av Acheta domesticus (hussiriss) (ikke tatt inn i norsk regelverk ennå)
Larver av Alphitobius diaperinus (liten melbille) i fryst form, pasteform, tørket form og pulverform ) (ikke tatt inn i norsk regelverk ennå) .
– Alle matvarer som inneholder insekter, må merkes tydelig med dette. Hvis man for eksempel kjøper en matvare som inneholder tørkede larver av gul melorm, så skal det i ingredienslisten stå «tørkede larver av Tenebrio molitor (gul melorm)».
Og det skal angivelig være trygt å spise dette:
Dette må vel være fantastisk for de som er litt mer enn middels opptatt av klimautslipp?
https://inyheter.no/2023/05/10/skadedyr ... til-norge/
Skadedyr som spiser avføring godkjent av EU som «ny mat» – kommer også til Norge :
I EØS-notatbasen på regjeringens nettsted står det oppført en sak om et skadedyr som EU har godkjent som næringsmiddel. Overskriften er: «Ny mat – godkjenning av fryste, tørkede og pulverformer av larver av Alphitobius diaperinus (liten melbille)».
«Det er i dag svært få matvarer på det norske markedet som inneholder insekter. Alle matvarer som inneholder insekter, må merkes tydelig med dette. Insekter som brukes må være vurdert som helsemessig trygge.»
Mattilsynet lister opp hvilke insektprodukter som er godkjent i EU per januar 2023:
Tørkede larver av Tenebrio molitor (gul melorm)
Locusta migratoria (europeisk vandregresshoppe) i fryst form, tørket form og pulverform
Gul melorm (larver av Tenebrio molitor) i fryst form, tørket form og pulverform
Acheta domesticus (hussiriss) i fryst form, tørket form og pulverform
Delvis avfettet pulver av Acheta domesticus (hussiriss) (ikke tatt inn i norsk regelverk ennå)
Larver av Alphitobius diaperinus (liten melbille) i fryst form, pasteform, tørket form og pulverform ) (ikke tatt inn i norsk regelverk ennå) .
– Alle matvarer som inneholder insekter, må merkes tydelig med dette. Hvis man for eksempel kjøper en matvare som inneholder tørkede larver av gul melorm, så skal det i ingredienslisten stå «tørkede larver av Tenebrio molitor (gul melorm)».
Og det skal angivelig være trygt å spise dette:
Dette må vel være fantastisk for de som er litt mer enn middels opptatt av klimautslipp?
https://inyheter.no/2023/05/10/skadedyr ... til-norge/
Og det er vel riktig også. Variert kosthold, spis snop o.l. med måte og beveg på deg hver dag, så holder nok dette til å leve noen årRainmaker skrev: ↑ons mai 10, 2023 9:59 amDet koker vel ned til at et variert kosthold er det beste.
Rainmaker skrev: ↑ons mai 10, 2023 9:52 amDer tar du feil.Gårdsdattra skrev: ↑tir mai 09, 2023 10:10 pmNeptun skrev: ↑tir mai 09, 2023 8:06 pm
Det var litt flåsete fremstilt fordi slike forslag ikke fortjener noe bedre.
Stadig ser vi denne hangen i Oslo kommune til å innføre vegetarmat som standard i stedet for tradisjonell norsk mat. Har du noen forklaring på det annet enn at de tilpasser seg krav fra spesielle pressgrupper?
Vi er ikke konstruert for et kosthold som planteetere. Kutter man ut kjøtt og fisk så får man mangelsykdommer.
Det er riktig, men å kutte ut kjøtt på det grunnlaget MDG i Oslo gjør, er helt feil. Aldri noen sinne gjennom flere tusen år har drøvtyggere bidratt til klimaendringer. Tross alt har vi hatt både ku, sau og geit i alle år, likedan har drøvtyggere som elg, rådyr, dådyr og rein levd i våre skoger og fjell like lenge, uten å ha påvirket klimaet i noen retning. JFR fotosyntesen.
Klimaendringene vi opplever nå er menneskeskapt og kommer av fossilt drivstoff og brenning av kull og kun det. Drøvtyggere har ingenting med klimaendringer å gjøre.
Jordbruk står for ca 40% av metanutslippet i verden. De tilsvarer ca 6,4% av verdens klimagassutslipp. CO2 står for ca 73% av klimagassutslippene.
Det går nok noe CO2 utslipp fra jordbruket også...
Så har vi det at metan er ca 25-30 ganger mer "kraftigere" enn CO2 som drivhus gass. Om vi da ser bort fra flyktigheten til gassene, så tilsvarer de 6,4% av methan som slippes ut fra jordbruket ca dobbel effekt av de 73% CO2...
Alle utslipp fra drøvtyggere enten det er metan eller co2, går tilbake til naturen i et evig kretsløp som aldri har påvirket klimaet.
Det er kun fossilt drivstoff og brenning av kull som påvirker klimaet i negativ retning.
I debatten bør det ha i mente hvor mye mat som kommer fra dyr i en eller annen form vi får i oss ila. en dag. Et relativt vanlig dagskosthold er havregryn m/ melk til frokost, brødskive m/ f.eks. ost og skinke til lunsj og kveldsmat samt noe kjøtt som hovedrett til middag.
MDG skal ikke inn i huset og styre hva foreldrene serverer barna til middag. Et variert kosthold med "litt" kjøtt er helt åpenbart bra, men dette innebærer ikke litt kjøtt til hvert eneste måltid.
Barnehagebarn vil nok i lengre sikt ha fordeler rent helsemessig med å få et avbrekk fra kjøtt.
Når det er sagt er ikke mat utelukkende helse. Mat er også en læringsarena og et pedagogisk verktøy. Norske mattradisjoner preges av kjøtt (og fisk), og med ingenting av dette felles i barnehagen, vil man svekke muligheten for felles læring. Matkultur er eksempelvis et verktøy i forståelse og integrering for bla. minoritetsbarn.
Denne detaljstyringen bør også påpekes. Klart, barn bør spise mindre kjøtt og barnehagen kan være en fin arena for å introdusere dette. Men innebærer det at det er nødvendig å detaljstyre ved å unngå kjøtt i fellesmåltidene utover at barna selv kan ta med kjøtt? Denne begrensningen har jeg egentlig lite sansen for, og det burde derav muligens holdt med en sterk anbefaling.
MDG skal ikke inn i huset og styre hva foreldrene serverer barna til middag. Et variert kosthold med "litt" kjøtt er helt åpenbart bra, men dette innebærer ikke litt kjøtt til hvert eneste måltid.
Barnehagebarn vil nok i lengre sikt ha fordeler rent helsemessig med å få et avbrekk fra kjøtt.
Når det er sagt er ikke mat utelukkende helse. Mat er også en læringsarena og et pedagogisk verktøy. Norske mattradisjoner preges av kjøtt (og fisk), og med ingenting av dette felles i barnehagen, vil man svekke muligheten for felles læring. Matkultur er eksempelvis et verktøy i forståelse og integrering for bla. minoritetsbarn.
Denne detaljstyringen bør også påpekes. Klart, barn bør spise mindre kjøtt og barnehagen kan være en fin arena for å introdusere dette. Men innebærer det at det er nødvendig å detaljstyre ved å unngå kjøtt i fellesmåltidene utover at barna selv kan ta med kjøtt? Denne begrensningen har jeg egentlig lite sansen for, og det burde derav muligens holdt med en sterk anbefaling.
Rainmaker skrev: ↑ons mai 10, 2023 9:52 amDer tar du feil.Gårdsdattra skrev: ↑tir mai 09, 2023 10:10 pmNeptun skrev: ↑tir mai 09, 2023 8:06 pm
Det var litt flåsete fremstilt fordi slike forslag ikke fortjener noe bedre.
Stadig ser vi denne hangen i Oslo kommune til å innføre vegetarmat som standard i stedet for tradisjonell norsk mat. Har du noen forklaring på det annet enn at de tilpasser seg krav fra spesielle pressgrupper?
Vi er ikke konstruert for et kosthold som planteetere. Kutter man ut kjøtt og fisk så får man mangelsykdommer.
Det er riktig, men å kutte ut kjøtt på det grunnlaget MDG i Oslo gjør, er helt feil. Aldri noen sinne gjennom flere tusen år har drøvtyggere bidratt til klimaendringer. Tross alt har vi hatt både ku, sau og geit i alle år, likedan har drøvtyggere som elg, rådyr, dådyr og rein levd i våre skoger og fjell like lenge, uten å ha påvirket klimaet i noen retning. JFR fotosyntesen.
Klimaendringene vi opplever nå er menneskeskapt og kommer av fossilt drivstoff og brenning av kull og kun det. Drøvtyggere har ingenting med klimaendringer å gjøre.
Jordbruk står for ca 40% av metanutslippet i verden. De tilsvarer ca 6,4% av verdens klimagassutslipp. CO2 står for ca 73% av klimagassutslippene.
Det går nok noe CO2 utslipp fra jordbruket også...
Så har vi det at metan er ca 25-30 ganger mer "kraftigere" enn CO2 som drivhus gass. Om vi da ser bort fra flyktigheten til gassene, så tilsvarer de 6,4% av methan som slippes ut fra jordbruket ca dobbel effekt av de 73% CO2...
Så jeg tar feil? Når mener du drøvtyggerne som ku, sau, geit, rein, elg, rådyr og dådyr kom inn i naturen? Før eller etter div klimaendringer? I bronsealderen ble jordbruket utviklet med husdyr og alt mulig .......
Les deg opp på fotosyntesen.
Hvordan mener du fotosyntesen innvirker på metanen som slippes ut av jordbruk?Gårdsdattra skrev: ↑lør mai 13, 2023 11:09 pmRainmaker skrev: ↑ons mai 10, 2023 9:52 amDer tar du feil.Gårdsdattra skrev: ↑tir mai 09, 2023 10:10 pm
Det er riktig, men å kutte ut kjøtt på det grunnlaget MDG i Oslo gjør, er helt feil. Aldri noen sinne gjennom flere tusen år har drøvtyggere bidratt til klimaendringer. Tross alt har vi hatt både ku, sau og geit i alle år, likedan har drøvtyggere som elg, rådyr, dådyr og rein levd i våre skoger og fjell like lenge, uten å ha påvirket klimaet i noen retning. JFR fotosyntesen.
Klimaendringene vi opplever nå er menneskeskapt og kommer av fossilt drivstoff og brenning av kull og kun det. Drøvtyggere har ingenting med klimaendringer å gjøre.
Jordbruk står for ca 40% av metanutslippet i verden. De tilsvarer ca 6,4% av verdens klimagassutslipp. CO2 står for ca 73% av klimagassutslippene.
Det går nok noe CO2 utslipp fra jordbruket også...
Så har vi det at metan er ca 25-30 ganger mer "kraftigere" enn CO2 som drivhus gass. Om vi da ser bort fra flyktigheten til gassene, så tilsvarer de 6,4% av methan som slippes ut fra jordbruket ca dobbel effekt av de 73% CO2...
Så jeg tar feil? Når mener du drøvtyggerne som ku, sau, geit, rein, elg, rådyr og dådyr kom inn i naturen? Før eller etter div klimaendringer? I bronsealderen ble jordbruket utviklet med husdyr og alt mulig .......
Les deg opp på fotosyntesen.
Hvordan håndteres utslippene av CO2 fra dieseltraktorene?
Jordbruk idagGårdsdattra skrev: ↑lør mai 13, 2023 11:09 pmRainmaker skrev: ↑ons mai 10, 2023 9:52 amDer tar du feil.Gårdsdattra skrev: ↑tir mai 09, 2023 10:10 pm
Det er riktig, men å kutte ut kjøtt på det grunnlaget MDG i Oslo gjør, er helt feil. Aldri noen sinne gjennom flere tusen år har drøvtyggere bidratt til klimaendringer. Tross alt har vi hatt både ku, sau og geit i alle år, likedan har drøvtyggere som elg, rådyr, dådyr og rein levd i våre skoger og fjell like lenge, uten å ha påvirket klimaet i noen retning. JFR fotosyntesen.
Klimaendringene vi opplever nå er menneskeskapt og kommer av fossilt drivstoff og brenning av kull og kun det. Drøvtyggere har ingenting med klimaendringer å gjøre.
Jordbruk står for ca 40% av metanutslippet i verden. De tilsvarer ca 6,4% av verdens klimagassutslipp. CO2 står for ca 73% av klimagassutslippene.
Det går nok noe CO2 utslipp fra jordbruket også...
Så har vi det at metan er ca 25-30 ganger mer "kraftigere" enn CO2 som drivhus gass. Om vi da ser bort fra flyktigheten til gassene, så tilsvarer de 6,4% av methan som slippes ut fra jordbruket ca dobbel effekt av de 73% CO2...
Så jeg tar feil? Når mener du drøvtyggerne som ku, sau, geit, rein, elg, rådyr og dådyr kom inn i naturen? Før eller etter div klimaendringer? I bronsealderen ble jordbruket utviklet med husdyr og alt mulig .......
Les deg opp på fotosyntesen.
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/2 ... brant-inne
Create an account or sign in to join the discussion
You need to be a member in order to post a reply
Create an account
Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute