Situasjonen i Ukraina Del 2

Låst
Crazy Horse

Re: Situasjonen i Ukraina Del 2

Legg inn av Crazy Horse »

Frode57 skrev: søn mai 28, 2023 11:00 pm Det er Nixon som taler og han snakker klokt. Det å isolere Russland som vesten har gjort vil ikke føre noe godt ved seg. Kina er en større trussel mot USA enn Russland. Men de vil sammen bekjempe vesten. Det er en historisk dimensjon som tilsier det. Vesten prøvde å styre Russland i demokratisk /tsar styre i 1917 og hadde 4 år med krig. Vesten fikk til krig mot Kina fordi Kina dominerte handelen i Asia på slutten av 1800 tallet.

Historien er ikke slik at vesten står for frihet. Den er langt mer komplisert enn som så.

Tror ikke Nixon skjønte hvor syk øst Europa kom til å bli. Heller ikke hvor dominerende Nato kom til å bli.

Nå står vi på terskelen til en eskalering eller en våroffensiv. Den vil bli definerende for denne krigen. Jeg håper forhandlinger kommer i stand før atombomben faller.

Nixon endte Vietnam krigen. Etter massiv påtrykk fra sine egne borgere. Så var han en kjeltring som gjorde alt for å bli gjenvalgt med å begå innbrudd i Watergate komplekset som demokratene hadde som hovedkvarter.

Under den kalde krigen snakket de om domino effekten , alt land ville falle som dominobrikker om de valgte kommunismen.
Det var ikke slik. Men vi så også at Sør Amerika hadde vondt med å finne sin vei og militærdiktaturer var det mest vanlige.

Nixon ble tvunget til å gå av etter Watergate . Trump er jo en patetisk figur som kan vinne valget . Like sprøtt er det at Biden skal gå for en ny 4 års periode. USA er på mange måter ille ute når de nå tvinges til nok engang å gå ut i en krig langt fra sitt eget.

De som tror Ukraina vinner krigen tar ganske grundig feil. Ukraina taper hver dag det er krig. Det er krigsindustrien og land som får betalt for å sende våpen som vinner krigen.
USA og Sverige var vinnere i 2verdenskrig. Få andre. Sør Amerika blomstret.
Du har messet om denne atombomben i det meste du har skrevet som jeg har lest. Du er i godt selskap. Med Medvedev som truer vesten, herunder Norge, med denne bomben annen hver uke i fylla. Russerne tør aldri å bruke atomvåpen. Hele verden vil vende ryggen til landet om de våger. Selv Kina har vært tindrende klar. Land som Pakistan og India har atomvåpen. De har i lang tid skutt litt frem og tilbake i Kashmir, men ingen av landene har truet med eller nevnt atomvåpen. Det er bare en stat i verden som truer med dette. Bandittstaten Russland. «Gjør som vi sier hvis ikke slipper vi bomben». Som den ufordragelige - men dessverre sterkeste gutten - i skolegården. «Gjør som jeg sier hvis ikke banker jeg deg». Om russerne bruker atomvåpen i Ukraina går NATO inn. Russiske soldater i Ukraina som ikke har vett til å stikke hjem, er da så godt som døde. Jeg er drittlei disse russiske truslene. Russland er ingen militær stormakt. Det har krigen i Ukraina bevist. Felttoget mot Kyiv var en russisk tragedie. Etter at svina trakk seg tilbake har de ytterligere tapt henimot 50 % av okkupert territorium i Ukraina i oblastene Kharkiv og Kherson.

Om ukrainerne/NATO angriper Russland vil atomvåpen kanskje bli tema. Det vil ikke skje, ergo …

Brukeravatar
Big George
Innlegg: 7744

Legg inn av Big George »

Expressen.se skriver:

Sir Mike Wigston kliver nästa månad av sitt uppdrag som chef för ett av de mest anrika luftvapnen i världen – brittiska Royal air force.

Men han gör det inte med någon positiv känsla. I en sista intervju med The Telegraph varnar han för Ryssland.

– När konflikten med Ukraina är över och Ukraina har fått tillbaka sina gränser, kommer vi ha ett skadat, hämndlystet och brutalt Ryssland som kan skada oss genom luften, via missiler och under vatten, säger han.

Farligt – även om Putin försvinner
Storbritannien är ett av de europeiska länder som hjälpt Ukraina, både ekonomiskt och militärt.

Wigston talar om att det överlägsna övertaget som flera länder haft via luften inte längre är möjligt, med de kraftigt utvecklade luftvärnssystemen som finns i dag.

– Men från Ukraina har vi lärt oss mer om drönarkrigföring, säger han.

Enligt honom kommer det största militära hotet i världen komma från Ryssland – oavsett om Putin sitter i Kreml eller inte. Andra, som skulle vara beredda att ta över, är ”lika brutala och farliga”, menar han.

– Kreml är mer än bara en person. Det finns otaliga personer som kan ersätta honom och som i sin tur kan vara lika brutala och onda mot deras eget folk och mot angränsande länder, säger Wigston.

Troygirl

Legg inn av Troygirl »

Kl. 20.17 tok 10 Tu95ms bombefly av fra det Kaspiske hav. Ukrainerne venter derfor nå et nytt missilangrep om ca en til to timer. Flyalarmen har gått i Kyiv, og luftvernet er i beredskap. Sist russerne sendte 10 fly ble det fyrt av 20 missiler. Det er bekreftet at missiler er avfyrt, hvor mange vet de ikke ennå, de første har kurs mot Dnipro (ikke uventet, russerne har skjønt at luftvernet ikke er like sterkt der som andre steder).

Det er også sendt mopeder (iranske Shahed-droner) mot Kyiv, Chernihiv, Poltava, Zhytomyr, Cherkasy, Rivne, Mykolaiv, Odessa og Kirovohrad.

Russerne forsøker etter beste evne å tømme det ukrainske forsvaret for luftvernsmissiler. De ønsker også å slite ut det ukrainske folket ved å ta fra dem nattesøvnen. Dette vil bli den 17. natten med droner eller missiler i mai. Folk er slitne, men jeg ser at de er veldig flinke til å støtte og oppmuntre hverandre. Det er et utrolig samhold fortsatt i den ukrainske befolkningen. Nå sitter de oppe og venter på missiler og droner og holder hverandre informert og snakker sammen i chattegrupper på Telegram. 💗

PapaSmurf

Legg inn av PapaSmurf »

Karatel skrev: søn mai 28, 2023 8:24 pm.

Det minner om Sovjetunionen der skjønnlitterære forfattere kunne bli pågrepet, stilt for retten og dømt for de meningene de la i munnen på sine oppdiktede romanfigurer.
Ellers som dagens Russland der foreldre kan fengsles for barnas tegninger på skolen.

Brukeravatar
Big George
Innlegg: 7744

Legg inn av Big George »

Troygirl skrev "Russerne forsøker etter beste evne å tømme det ukrainske forsvaret for luftvernsmissiler."

Vi får håpe vesten leverer nok og ikke minst hurtig nok.

Falcon
Innlegg: 2482

Legg inn av Falcon »

Interessant intervju angående Ukraina og F-16, som klargjør en del ting som har blitt diskutert.


Brukeravatar
Karatel
Innlegg: 6683

Legg inn av Karatel »

PapaSmurf skrev: man mai 29, 2023 1:35 am
Karatel skrev: søn mai 28, 2023 8:24 pm.

Det minner om Sovjetunionen der skjønnlitterære forfattere kunne bli pågrepet, stilt for retten og dømt for de meningene de la i munnen på sine oppdiktede romanfigurer.
Ellers som dagens Russland der foreldre kan fengsles for barnas tegninger på skolen.
Det har du helt rett i, takk for at du minte meg på det. I dagens Russland kan man også fengsles dersom man kritiserer regjeringen, hæren, Den røde hærs fremferd for åtti år siden osv.

Det er til forveksling likt den sovjetiske straffeloven som hadde en egen paragraf som omfattet antisovjetisk virksomhet og propaganda, altså det som George Orwell kalte tankeforbrytelse.

Daværende formann i Norges Kommunistiske Parti, Martin Gunnar Knutsen, ble forøvrig engang intervjuet av Arbeiderbladet. Han rettet da sterk kritikk mot Arbeiderpartiet fordi de dengang de hadde rent flertall på Stortinget, ikke hadde sørget for å få inn i Grunnloven at Norge for all fremtid skulle være et land styrt av sosialister og at borgerskapet aldri mer skulle komme til makten.

Jeg har ikke noen lenke til dette, det er så lenge siden, jeg tar det bare etter hukommelsen hva nå den er verd.

Vi får bare være glade for at vi lever i et land der alle og enhver fritt kan kalle statsminister, statsråder, øvrige politikere, konge osv. idioter og treskaller.

Brukeravatar
missChance
Innlegg: 5423

Legg inn av missChance »

Ja visst, ja ...?


DennisB

Legg inn av DennisB »

Falcon skrev: man mai 29, 2023 9:05 am Interessant intervju angående Ukraina og F-16, som klargjør en del ting som har blitt diskutert.

Interessant intervju. Han er svært optimistisk med tanke på F-16s innvirkning på krigen, ikke minst pga. alle long range og effektive NATO-våpnene de kan bære.
3-4 skvadroner F-16 mener han vil holde russiske fly borte fra deres tokt, planer og posisjoner de har i dag, og tvinge dem lengre unna kampsonene.

Og så melder Lockheed Martin at minst 3 rullebaner (med taxebaner) og baser allerede er klare for F-16, etter deres inspeksjoner. I motsetning til hva som er hevdet tidligere.

Her var det mye positivt. Jeg holder fortsatt på at F-16 vil være i bruk rundt oktober/november.

Spørsmålet jeg stiller: Har Ukraina nok piloter til 3-4 skvadroner (48-64 F-16), eller opp mot 100 nye fly som har vært nevnt, når de i tillegg fortsatt flyr Migs, og SU? Man må nesten regne med noen tap også.
Kanskje noen tidligere NATO-piloter verver seg frivillig. Det er i såfall for en svært god sak.

Falcon
Innlegg: 2482

Legg inn av Falcon »

DennisB skrev: man mai 29, 2023 10:50 am Spørsmålet jeg stiller: Har Ukraina nok piloter til 3-4 skvadroner (48-64 F-16), når de i tillegg fortsatt flyr Migs, og SU? Man må nesten regne med noen tap også.
De vil ikke ha nok mannskap, hverken piloter eller bakkemannskap, på mange år. Men nå har de åpnet for utlendinger i luftforsvaret, så det vil løse seg på en eller annen måte. Det er en dårlig skjult hemmelighet at der det er vilje til å hente inn mannskap til slike jobber, så er det mulig. For eksempel Irak har havnet i knipe med sine F-16 fordi mannskapstilgangen har blitt strupet inn.

nometalhorse

Legg inn av nometalhorse »

Ukraina går nå ut med bekreftelse på endringer som er gjort på moped-dronene. De kan nå styres via satellitt.

The ukrainske luftforsvaret sier nå at de iranske Shahed-dronene kan fjernstyres over satellitt, og at de kan sirkle rundt i et område eller følge terrenget for å gjøre det vanskeligere å oppdage de på radar. Det blir da vanskeligere å forutse hvor målet er og veien de flyr for å komme dit. Derfor må flyalarmen gå i et større område og lengre enn før.

https://www.pravda.com.ua/eng/news/2023/05/28/7404227/

DennisB

Legg inn av DennisB »

Falcon skrev: man mai 29, 2023 11:01 am
DennisB skrev: man mai 29, 2023 10:50 am Spørsmålet jeg stiller: Har Ukraina nok piloter til 3-4 skvadroner (48-64 F-16), når de i tillegg fortsatt flyr Migs, og SU? Man må nesten regne med noen tap også.
De vil ikke ha nok mannskap, hverken piloter eller bakkemannskap, på mange år. Men nå har de åpnet for utlendinger i luftforsvaret, så det vil løse seg på en eller annen måte. Det er en dårlig skjult hemmelighet at der det er vilje til å hente inn mannskap til slike jobber, så er det mulig. For eksempel Irak har havnet i knipe med sine F-16 fordi mannskapstilgangen har blitt strupet inn.
Makes sense. Jeg tror det er vilje til å hente inn noen erfarne, frivillige vestlige (evt. tidligere) F-16-piloter her, om og når det blir aktuelt. Tror det kan avhenge av hva rapportene sier om tap i starten av en slik fase, når F-16 settes inn. Føles det trygt nok, tror jeg ikke antall piloter vil bli et problem.

DennisB

Legg inn av DennisB »

Bakhmut, før og etter. VG med nok en klasse-artikkel.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/9z ... en-et-hjem

DennisB

Legg inn av DennisB »

Flere byer i Belgorod er under angrep igjen. Trolig fra samme styrker som sist?
Flere bygder skal være uten strøm, etter at en kraftledning skal ha blitt truffet.
Kjør, la russerne få smake sin egen medisin.

https://www.dagbladet.no/studio/nyhetss ... ost=135378

Her forresten en oppdatering etter nattens og morgentimenes drone- og missilangrep på Ukraina, derav Kiev. Terroristene er svært aktive nå. Denne måneden har vært ekstrem.

https://www.dagbladet.no/studio/nyhetss ... ost=135372

Fernandovonarb

Legg inn av Fernandovonarb »

Russerne sendte over 30 Kh-101/555 i natt igjen. Prisen pr stykk er over hundre millioner kroner som tilsvarer mellom 3 og 4 milliarder kroner i ett angrep. Og det mens hus faller sammen i det pill råtne landet, og store deler har gjørmeveier som infrastruktur månedsvis i året. Helt sykt at dette kan fortsette. I en normal verden ville kreml ha fått hugget hodet og hodene plassert på gjerder i ren ISIS stil. Tror dog når det er nok så skjer det fort.

DennisB

Legg inn av DennisB »

Fernandovonarb skrev: man mai 29, 2023 11:35 am Russerne sendte over 30 Kh-101/555 i natt igjen. Prisen pr stykk er over hundre millioner kroner som tilsvarer mellom 3 og 4 milliarder kroner i ett angrep. Og det mens hus faller sammen i det pill råtne landet, og store deler har gjørmeveier som infrastruktur månedsvis i året. Helt sykt at dette kan fortsette. I en normal verden ville kreml ha fått hugget hodet og hodene plassert på gjerder i ren ISIS stil. Tror dog når det er nok så skjer det fort.
Mai har vært ekstrem, hele 17 dager med missiler og Shahed-droner. Dette kan jo ikke fortsette, det sier seg selv. De har ikke ubegrenset med disse missilene. Dette virker som krampetrekninger nå, mens økonomien virkelig får kjørt seg.

Moped-dronene kan nok fortsette en stund til, men de gjør mye mindre skade, og nær alle skytes ned.

Crazy Horse

Legg inn av Crazy Horse »

Falcon skrev: man mai 29, 2023 11:01 am
DennisB skrev: man mai 29, 2023 10:50 am Spørsmålet jeg stiller: Har Ukraina nok piloter til 3-4 skvadroner (48-64 F-16), når de i tillegg fortsatt flyr Migs, og SU? Man må nesten regne med noen tap også.
De vil ikke ha nok mannskap, hverken piloter eller bakkemannskap, på mange år. Men nå har de åpnet for utlendinger i luftforsvaret, så det vil løse seg på en eller annen måte. Det er en dårlig skjult hemmelighet at der det er vilje til å hente inn mannskap til slike jobber, så er det mulig. For eksempel Irak har havnet i knipe med sine F-16 fordi mannskapstilgangen har blitt strupet inn.
Nå er det etter hva jeg har forstått også problemer med teknisk personell på F35 i Norge. En F35 pilot kan bo på månen for å få fly F35. Det er verre med teknikere og flymekanikere. De sliter med rekrutteringen på Ørlandet. Bodø hadde vel hovedansvaret for langtidsvedlikehold av F16. I dag er alt nedlagt i Bodø (og Andøya) tross milliardinvesteringer i sheltere. Hvem vil bo på forblåste lille Ørlandet med familie ? Pendlertiden T/R Trondheim er 3-4 timer, hensyntatt tiden det tar å komme seg til og fra hurtigbåtkai. Planlegging i det norske forsvaret er noe de «virkelig kan», foruten ødsling med store investeringer pga flytting, nedleggelser, lokaliseringsdebatter og politikk. Takk Trond Giske for Ørlandet.

Dette med å rekruttere pensjonerte F16 piloter ? Det er kun russerne som sender opp gamle generaler i sine jagerfly som er fylt 60 år. Det å fly F16 med alle G kreftene er en enorm belastning for kropp. Særlig i en fluktfase etter å ha avfyrt våpen for å unngå fiendens luftvern. Deler av Top Gun 2 filmen er realistisk nok. Jeg har noen bekjente som har vært oppe som passasjer - med spyposer. Man må være svært godt trent. Mange pensjonerte F16 piloter jobber i dag i godt betalte og trygge jobber i SAS og Norwegian mv.. At disse kanskje småfeite pilotene skulle forlate en trygg sivil cockpit for å fly over områder i Ukraina hvor bakken er mye mindre avklart og sikret enn i rene NATO aksjoner er neppe veldig realistisk, eller ?

F16 vil neppe være operative i Ukraina før 2024, og hva vil skje før den tid ? Kommer motoffensiven ? Vi skriver snart 1. juni. Russerne tok nå engang Bakhmut selv om ukrainerne la inn store ressurser for å beholde byen, og med hvilke tap ? Det er greit å fokusere på F16, men er dette en ukrainsk nødrop og avsporing fordi alt ikke går etter planen med offensiven ? Vi får nok et svar i løpet av sommeren.

b0lle

Legg inn av b0lle »

Crazy Horse skrev: man mai 29, 2023 11:57 am
Falcon skrev: man mai 29, 2023 11:01 am
DennisB skrev: man mai 29, 2023 10:50 am Spørsmålet jeg stiller: Har Ukraina nok piloter til 3-4 skvadroner (48-64 F-16), når de i tillegg fortsatt flyr Migs, og SU? Man må nesten regne med noen tap også.
De vil ikke ha nok mannskap, hverken piloter eller bakkemannskap, på mange år. Men nå har de åpnet for utlendinger i luftforsvaret, så det vil løse seg på en eller annen måte. Det er en dårlig skjult hemmelighet at der det er vilje til å hente inn mannskap til slike jobber, så er det mulig. For eksempel Irak har havnet i knipe med sine F-16 fordi mannskapstilgangen har blitt strupet inn.
Nå er det etter hva jeg har forstått også problemer med teknisk personell på F35 i Norge. En F35 pilot kan bo på månen for å få fly F35. Det er verre med teknikere og flymekanikere. De sliter med rekrutteringen på Ørlandet. Bodø hadde vel hovedansvaret for langtidsvedlikehold av F16. I dag er alt nedlagt i Bodø (og Andøya) tross milliardinvesteringer i sheltere. Hvem vil bo på forblåste lille Ørlandet med familie ? Pendlertiden T/R Trondheim er 3-4 timer, hensyntatt tiden det tar å komme seg til og fra hurtigbåtkai. Planlegging i det norske forsvaret er noe de «virkelig kan», foruten ødsling med store investeringer pga flytting, nedleggelser, lokaliseringsdebatter og politikk. Takk Trond Giske for Ørlandet.

Dette med å rekruttere pensjonerte F16 piloter ? Det er kun russerne som sender opp gamle generaler i sine jagerfly som er fylt 60 år. Det å fly F16 med alle G kreftene er en enorm belastning for kropp. Særlig i en fluktfase etter å ha avfyrt våpen for å unngå fiendens luftvern. Deler av Top Gun 2 filmen er realistisk nok. Jeg har noen bekjente som har vært oppe som passasjer - med spyposer. Man må være svært godt trent. Mange pensjonerte F16 piloter jobber i dag i godt betalte og trygge jobber i SAS og Norwegian mv.. At disse kanskje småfeite pilotene skulle forlate en trygg sivil cockpit for å fly over områder i Ukraina hvor bakken er mye mindre avklart og sikret enn i rene NATO aksjoner er neppe veldig realistisk, eller ?

F16 vil neppe være operative i Ukraina før 2024, og hva vil skje før den tid ? Kommer motoffensiven ? Vi skriver snart 1. juni. Russerne tok nå engang Bakhmut selv om ukrainerne la inn store ressurser for å beholde byen, og med hvilke tap ? Det er greit å fokusere på F16, men er dette en ukrainsk nødrop og avsporing fordi alt ikke går etter planen med offensiven ? Vi får nok et svar i løpet av sommeren.
Nå skal det sies at Ukrainerne har bedt om F16 ganske lenge, og siden før den tiden man snakket om motoffensiven. F16 har blitt benyttet av mange land og alle piloter som har gått av de seneste årene har neppe blitt småfeite. Noen savner nok adrenalinet og alt det som fører med jobben så betaler man en lønn som overgår det de har fått i dag, er det nok flere som vil melde seg.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

nometalhorse skrev: man mai 29, 2023 11:02 am Ukraina går nå ut med bekreftelse på endringer som er gjort på moped-dronene. De kan nå styres via satellitt.

The ukrainske luftforsvaret sier nå at de iranske Shahed-dronene kan fjernstyres over satellitt, og at de kan sirkle rundt i et område eller følge terrenget for å gjøre det vanskeligere å oppdage de på radar. Det blir da vanskeligere å forutse hvor målet er og veien de flyr for å komme dit. Derfor må flyalarmen gå i et større område og lengre enn før.

https://www.pravda.com.ua/eng/news/2023/05/28/7404227/
Da er dette grunnlag for et endelig brudd mellom Israel og Russland. Tror russerne at de kan improvisere Shahed-dronene uten å dele dette med iranerne? Hvis Iran vil ha SATCOM kapasitet for horder av Shahed-droner som kan settes mot Israel, er dette en så alvorlig trussel at israelerne ikke kan bare overse det. Mossad i Tel Aviv utvilsomt må være fra seg av sinne om disse opplysningene skulle stemme.

12dd

Legg inn av 12dd »

Koffer skrev: fre mai 26, 2023 3:39 pm

Som VG skriver i kveld. Putin vil neppe bli avsatt/styrtet eller drept da «alle» rundt han i viktige/kritiske posisjoner er avhengig av nettopp autokraten. Så denne terroren vil vare uavhengig hvordan offensiven går eller ei, tror jeg.

nometalhorse

Legg inn av nometalhorse »

Det skal være nye pågående missil angrep mot Kyiv nå, og området som holder Patriot batteriet ved Zhuliany flyplassen skal være av målene.

https://www.reuters.com/world/europe/ex ... 023-05-29/

Pellevin

Legg inn av Pellevin »

Varulv2468 skrev: man mai 29, 2023 12:06 pm
nometalhorse skrev: man mai 29, 2023 11:02 am Ukraina går nå ut med bekreftelse på endringer som er gjort på moped-dronene. De kan nå styres via satellitt.

The ukrainske luftforsvaret sier nå at de iranske Shahed-dronene kan fjernstyres over satellitt, og at de kan sirkle rundt i et område eller følge terrenget for å gjøre det vanskeligere å oppdage de på radar. Det blir da vanskeligere å forutse hvor målet er og veien de flyr for å komme dit. Derfor må flyalarmen gå i et større område og lengre enn før.

https://www.pravda.com.ua/eng/news/2023/05/28/7404227/
Da er dette grunnlag for et endelig brudd mellom Israel og Russland. Tror russerne at de kan improvisere Shahed-dronene uten å dele dette med iranerne? Hvis Iran vil ha SATCOM kapasitet for horder av Shahed-droner som kan settes mot Israel, er dette en så alvorlig trussel at israelerne ikke kan bare overse det. Mossad i Tel Aviv utvilsomt må være fra seg av sinne om disse opplysningene skulle stemme.
Stemmer dette så har israelerne et par interessante valg, enten sitte hjemme og utvikle teoretiske løsninger eller samarbeide tett med ukrainerne for å utvikle gode og gjennomprøvde mottiltak.

Brukeravatar
JauKaninen
Innlegg: 1655

Legg inn av JauKaninen »

Nok en ukrainer som husker tyskerne som bedre enn russerne:

"84 år gamle Kateryna Bondajevitsj husker andre verdenskrig, men syns denne krigen er verre. – Tyskerne tok alt vi hadde, men de drepte oss i hvert fall ikke."

https://www.tv2.no/nyheter/utenriks/hap ... /15770014/

Crazy Horse

Legg inn av Crazy Horse »

b0lle skrev: man mai 29, 2023 12:04 pm
Crazy Horse skrev: man mai 29, 2023 11:57 am
Falcon skrev: man mai 29, 2023 11:01 am

De vil ikke ha nok mannskap, hverken piloter eller bakkemannskap, på mange år. Men nå har de åpnet for utlendinger i luftforsvaret, så det vil løse seg på en eller annen måte. Det er en dårlig skjult hemmelighet at der det er vilje til å hente inn mannskap til slike jobber, så er det mulig. For eksempel Irak har havnet i knipe med sine F-16 fordi mannskapstilgangen har blitt strupet inn.
Nå er det etter hva jeg har forstått også problemer med teknisk personell på F35 i Norge. En F35 pilot kan bo på månen for å få fly F35. Det er verre med teknikere og flymekanikere. De sliter med rekrutteringen på Ørlandet. Bodø hadde vel hovedansvaret for langtidsvedlikehold av F16. I dag er alt nedlagt i Bodø (og Andøya) tross milliardinvesteringer i sheltere. Hvem vil bo på forblåste lille Ørlandet med familie ? Pendlertiden T/R Trondheim er 3-4 timer, hensyntatt tiden det tar å komme seg til og fra hurtigbåtkai. Planlegging i det norske forsvaret er noe de «virkelig kan», foruten ødsling med store investeringer pga flytting, nedleggelser, lokaliseringsdebatter og politikk. Takk Trond Giske for Ørlandet.

Dette med å rekruttere pensjonerte F16 piloter ? Det er kun russerne som sender opp gamle generaler i sine jagerfly som er fylt 60 år. Det å fly F16 med alle G kreftene er en enorm belastning for kropp. Særlig i en fluktfase etter å ha avfyrt våpen for å unngå fiendens luftvern. Deler av Top Gun 2 filmen er realistisk nok. Jeg har noen bekjente som har vært oppe som passasjer - med spyposer. Man må være svært godt trent. Mange pensjonerte F16 piloter jobber i dag i godt betalte og trygge jobber i SAS og Norwegian mv.. At disse kanskje småfeite pilotene skulle forlate en trygg sivil cockpit for å fly over områder i Ukraina hvor bakken er mye mindre avklart og sikret enn i rene NATO aksjoner er neppe veldig realistisk, eller ?

F16 vil neppe være operative i Ukraina før 2024, og hva vil skje før den tid ? Kommer motoffensiven ? Vi skriver snart 1. juni. Russerne tok nå engang Bakhmut selv om ukrainerne la inn store ressurser for å beholde byen, og med hvilke tap ? Det er greit å fokusere på F16, men er dette en ukrainsk nødrop og avsporing fordi alt ikke går etter planen med offensiven ? Vi får nok et svar i løpet av sommeren.
Nå skal det sies at Ukrainerne har bedt om F16 ganske lenge, og siden før den tiden man snakket om motoffensiven. F16 har blitt benyttet av mange land og alle piloter som har gått av de seneste årene har neppe blitt småfeite. Noen savner nok adrenalinet og alt det som fører med jobben så betaler man en lønn som overgår det de har fått i dag, er det nok flere som vil melde seg.
Ja ukrainerne har bedt om mye, også at NATO iverksatte en flyforbudssone over Ukraina. Det var slik det startet i Libya. Jeg bare merker meg et stadig større fokus på F 16 fly fra ukrainsk hold. Slagkraftige flåter med F16 kan umulig være operative før i 2024 - om de kommer. Dette F16 maset kan egentlig i forhold til hva som vil komme til å skje i 2023 bety en av to ting. Ukrainerne innser at de ikke er sterke nok til å gjennomføre en større offensiv uten slagkraftig luftstøtte. De håper og tror at F16 vil bli en «gamechanger». Operasjonene rundt Bakhmut og på flankene rundt byen kan indikere at Ukrainerne sliter mer enn vi ønsker å tro. Den andre forklaringen er at dette er taktikk. Få russerne til å tro at motoffensiven ikke kommer. Ukrainerne bønnfaller om F16, da de vil få russerne til å tro at de trenger støtte fra luften for å gjennomføre en bakkeoffensiv. Kort og godt villede russerne.

Hva som er rett vet jeg ikke. I fjor høst gikk spekulasjonene rundt hvordan ukrainerne kunne ta Kherson by - omringet av stepper og våtmarksområder - uten å ødelegge byen og/eller lide store tap, og plutselig og helt uventet så smalt det i Kharkiv oblast. Jeg er ikke sikker, men jeg håper og tror at alle de nye stridsvognene, nye våpen, enda mer moderne våpen, patriot og annet luftvern, opplæring i NATO land av tusener av nye ukrainske soldater bereder grunnen for en stor motoffensiv før vinteren setter inn på ny.

Genial

Legg inn av Genial »

JauKaninen skrev: man mai 29, 2023 12:21 pm Nok en ukrainer som husker tyskerne som bedre enn russerne:

"84 år gamle Kateryna Bondajevitsj husker andre verdenskrig, men syns denne krigen er verre. – Tyskerne tok alt vi hadde, men de drepte oss i hvert fall ikke."

https://www.tv2.no/nyheter/utenriks/hap ... /15770014/
Jeg sier ikke at dette er din mening, men å påstå at dagens Russland er verre enn Nazi-Tyskland er så historieløst at man ikke vet hvor man skal begynne.

Nazistenes krigføring i øst drepte blant annet flere millioner sivile.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Troygirl skrev: man mai 29, 2023 1:30 am Kl. 20.17 tok 10 Tu95ms bombefly av fra det Kaspiske hav. Ukrainerne venter derfor nå et nytt missilangrep om ca en til to timer. Flyalarmen har gått i Kyiv, og luftvernet er i beredskap. Sist russerne sendte 10 fly ble det fyrt av 20 missiler. Det er bekreftet at missiler er avfyrt, hvor mange vet de ikke ennå, de første har kurs mot Dnipro (ikke uventet, russerne har skjønt at luftvernet ikke er like sterkt der som andre steder).

Det er også sendt mopeder (iranske Shahed-droner) mot Kyiv, Chernihiv, Poltava, Zhytomyr, Cherkasy, Rivne, Mykolaiv, Odessa og Kirovohrad.

Russerne forsøker etter beste evne å tømme det ukrainske forsvaret for luftvernsmissiler. De ønsker også å slite ut det ukrainske folket ved å ta fra dem nattesøvnen. Dette vil bli den 17. natten med droner eller missiler i mai. Folk er slitne, men jeg ser at de er veldig flinke til å støtte og oppmuntre hverandre. Det er et utrolig samhold fortsatt i den ukrainske befolkningen. Nå sitter de oppe og venter på missiler og droner og holder hverandre informert og snakker sammen i chattegrupper på Telegram. 💗
Jeg ser en feil med denne strategien. Hele 40 av 66 kryssermissiler og selvmordsdroner konsentreres om Kyiv. Det er så galt som det kunne ha blitt; fordi resten av det ukrainske luftvernsforsvaret utenom Kyiv er ikke så sterk og ville lettere desimeres gjennom ideen om å tømme ukrainerne for luftvernsmissiler - istedenfor har man fått tunnelsyn fordi det er Patriot-SAM der, og dermed antok at de må ta ut disse batteriene eller tømte dem for missiler. Dette tyder på politisk overstyring, for det er ikke militært fornuftig. Hvorfor kaste bort mesteparten av alt man produsere og kjøpe inn mot det sterkeste luftvernsforsvaret i hele Ukraina? Det ment bare at russerne vil gjøre den vestlige støtten til Ukraina så kostbart som mulig.

Istedenfor å bygge opp kryssermissilarsenalet blir det bare færre og færre, det kostet ikke lite å bygge så mange kryssermissiler som mulig per måned og det kostet meget mye for å sende ut krigsskip og bombefly gang på gang i liksomangrep som faktisk angrep. Det er tusenvis av missiler som kan sendes til Ukraina, eldre AMRAAM i titusentall kan benyttes. I virkeligheten ødelegge Russland sin kapasitet for å føre krig mot andre makter fordi de kan ikke løfte seg over minimumstilstanden så lenge denne sløsingen som åpenbart har politiske overtoner, fortsetter uten stans.

Som vanlig evnet ikke Putin å tenke framover. Selv hvis kampfly kan sendes inn i Ukraina, er landet altfor stor for et flyvåpen som ikke er kapabelt for strategisk bombing og som er farefullt sårbart for vestlige SAM. Han sløst bort masse og masse av våpen som en sann rotte. Men dette gir noe resultater for ham, en flybase var uventet truffet og det rapporteres om at 5 fly skal ha blitt rammet. Det vites ikke om dette er avhendede fly eller operative fly, men flybasen benyttes av Su-24 flyene.

Hva vi ser er at Putin fører krig all-out. Han bryr seg ikke om det som kommer etterpå.

DennisB

Legg inn av DennisB »

Det ble nylig sluppet opplysninger om at M1 Abrams tanks først nå var under opplæring for ukrainerne, i Tyskland. Så det er nok mye som ikke er på plass enda, bl.a. svenskenes CV-90.
Når vi snakker om offensiven, er den foreløpig spredt, og mye mer vil settes inn etterhvert, ikke bare av tanks. Sommeren vil vise oss fullt ut hva Ukraina har av offensiver å sette inn. Enn så lange beskytes ammolagre og vitale baser for militære styrker (som rammer mannskap og befal) langt bak frontlinjene, i et ledd for å svekke russerne maksimalt før det virkelig trengs i sommer, og når høsten kommer.

Jeg har virkelig trua på at dette vil gå veien. Og F-16 vil være på plass før 2024, det er jeg overbevist om. Dvs. ukrainerne selv, og bl.a. amerikanske kilder, mener det samme, og har overbevist meg. 4-5 måneder er hva de trenger.
Sist redigert av DennisB den man mai 29, 2023 12:49 pm, redigert 1 gang totalt.

Brukeravatar
JauKaninen
Innlegg: 1655

Legg inn av JauKaninen »

Genial skrev: man mai 29, 2023 12:37 pm
Jeg sier ikke at dette er din mening, men å påstå at dagens Russland er verre enn Nazi-Tyskland er så historieløst at man ikke vet hvor man skal begynne.

Nazistenes krigføring i øst drepte blant annet flere millioner sivile.
Det de forteller er at nazistene oppførte seg bedre mot den jevne ukrainer enn det russerne gjør. Jeg er fullt klar over at det ikke er tilfelle med jøder og en del andre og det er heller ikke det de sier.

Så vet vi heller ikke hva Russland ville ha gjort hvis de hadde hatt kontroll over hele Ukraina slik nazistene hadde. Så at de skulle være bedre blir jo bare ren spekulasjon, i de områder russerne har hatt kontroll så er de vel ikke noe bedre enn nazistene. Massedeportasjon av sivile, kidnapping av barn, torturkammer, massedrap osv

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

JauKaninen skrev: man mai 29, 2023 12:49 pm
Genial skrev: man mai 29, 2023 12:37 pm
Jeg sier ikke at dette er din mening, men å påstå at dagens Russland er verre enn Nazi-Tyskland er så historieløst at man ikke vet hvor man skal begynne.

Nazistenes krigføring i øst drepte blant annet flere millioner sivile.
Det de forteller er at nazistene oppførte seg bedre mot den jevne ukrainer enn det russerne gjør. Jeg er fullt klar over at det ikke er tilfelle med jøder og en del andre og det er heller ikke det de sier.
Dette er faktisk historisk sett sant, nazistene riktignok anså ukrainerne som undermennesker og var ekstremt brutalt mot partisaner og befolkning i partisanaktive områder, men de var også sterkt opptatt av å oppholde sitt selvbilde som et sivilisert elitefolk og dermed ikke tillatt utskeielser som plyndring, sanseløs vold, maktmisbruk for å berike seg og korrupsjon etc; tyskerne oppriktig fulgt sine ordrer og byråkratiske prosesser når de skal begå sine forbrytelsene. For nazistene var ukrainerne bare et folk av slaver man skulle utnytte, ikke utrydde eller mishandle. Ukrainerne hater nazistene ikke mindre enn russerne, men de husket i det minst at disses okkupasjonspraksis var mer ryddig. Det er som å sammenligne en morderisk gentleman med en sjuskende kledt banditt.

Hmm

Legg inn av Hmm »

► Show Spoiler
Å rekruttere piloter er neppe et problem. Dog er kanskje noen avdanket, men langt i fra alle, bare i Norge finnes sikkert 20-40 aktuelle. Og mange flere i USA, Danmark, Belgia, Nederland og Polen. Til rep og logistikk finnes det trolig enda flere.

Mange med militær utdanning og erfaring i vestlige land forstår at dette ikke bare Ukrainas krig. Den angår oss alle.

Tipper lista over frivillige allerede er lang, selv om sikkert flertallet ikke kan/bør brukes pga alder, manglende erfaring eller motiv.

Låst

Gå tilbake til «Konflikten i Ukraina»