Vi bruker det fremdeles, nesten fast middag en dag i uken. Blodpudding er en sikker vinner. Kan variere med tilbehør.
Blodpudding og Lungemos.
Re: Blodpudding og Lungemos.
Min far drakk ikke vann en lengre periode, etter å ha studert springvann i mikroskop.
Jeg fikk en gang som barn, på setertur, servert melke, rogn og lever fra ørret. Spiste litt lever, men fiskesæd, liksom.. Nei, takk. Men hadde jeg ikke sett og visst, hvem vet. Øya og magen er nært forbundet, via viljen.
Bare ordene lungemos og blodpudding får det til å vrenge seg. Har smakt begge deler en eneste gang, og det er mange år siden. Det holdt med det. Det klinger like dårlig i ørene som gallestappe eller tarmgrøt.
Tidligere kunne bøndene slakte selv og da var det en selvfølge at man brukte det meste på dyret. Slaktedagen var det bare å glede seg til middag, da vanket det innmathakk av hjerter og brissel, eller stekte hjerter. Begge deler fantastisk godt. Så ble det kokt blodpølser, som vi spiste oppstekt med stekt flesk, sirup og poteter til.. Blodpannekaker sto også mer enn gjerne på menyen, med stekt flesk, sirup og kokte poteter til. Lungemos brukte vi aldri så det har jeg aldri smakt.
Lever kjøper jeg iblant og steker som biff med løk og salat til. Nydelig og billig mat, og det er mye sunnere og bedre enn frossenpizza som knapt kan kalles mat.
Hjerte har jeg vært nysgjerrig på.Gårdsdattra skrev: ↑fre jun 02, 2023 5:36 pm
Tidligere kunne bøndene slakte selv og da var det en selvfølge at man brukte det meste på dyret. Slaktedagen var det bare å glede seg til middag, da vanket det innmathakk av hjerter og brissel, eller stekte hjerter. Begge deler fantastisk godt. Så ble det kokt blodpølser, som vi spiste oppstekt med stekt flesk, sirup og poteter til.. Blodpannekaker sto også mer enn gjerne på menyen, med stekt flesk, sirup og kokte poteter til. Lungemos brukte vi aldri så det har jeg aldri smakt.
Lever kjøper jeg iblant og steker som biff med løk og salat til. Nydelig og billig mat, og det er mye sunnere og bedre enn frossenpizza som knapt kan kalles mat.
Det er jo en muskel, men er det seigt og tungtygd, siden det jobber kronisk?
Predatorgnu skrev: ↑fre jun 02, 2023 7:03 pmHjerte har jeg vært nysgjerrig på.Gårdsdattra skrev: ↑fre jun 02, 2023 5:36 pm
Tidligere kunne bøndene slakte selv og da var det en selvfølge at man brukte det meste på dyret. Slaktedagen var det bare å glede seg til middag, da vanket det innmathakk av hjerter og brissel, eller stekte hjerter. Begge deler fantastisk godt. Så ble det kokt blodpølser, som vi spiste oppstekt med stekt flesk, sirup og poteter til.. Blodpannekaker sto også mer enn gjerne på menyen, med stekt flesk, sirup og kokte poteter til. Lungemos brukte vi aldri så det har jeg aldri smakt.
Lever kjøper jeg iblant og steker som biff med løk og salat til. Nydelig og billig mat, og det er mye sunnere og bedre enn frossenpizza som knapt kan kalles mat.
Det er jo en muskel, men er det seigt og tungtygd, siden det jobber kronisk?
Ettersom jeg spiste det som barn så var det nok ikke seigt. Men det hadde en litt annen konsistent enn kjøtt, som jeg kunne ha problemer med å tygge da jeg var lita, selv om kjøttet var mørt.
Fir variasjonens skyld kan man tilsette aspik i lungemosen og lage lungepudding. Server gjerne med pommes frites og brunsaus.
Min besteforeldre spiste lungemos bortimot hver dag under de harde 60-årene. På søndager var det ekstra stas for da vanket det kald lungepudding og hardkokte kråkeegg som pålegg på barkeknekkebrødet.
De harde 60-årene? Jeg opplevde ikke de årene som fattigslige, på ingen måte. Vi hadde det vi trengte, mat på bordet og tak over hodet, just slik i dag, og rikelig med bursdagsgaver og julegaver til oss unger, det hendte jeg fikk fjorten gaver.
Dog hadde vi ikke behov for sydenreiser og ferier i eksotiske land, men dette var det ingen som savnet. Så vi unger på den tid savnet ikke noe vi ikke visste om eller hadde behov for.
Og unger pr i dag har ikke andre behov enn vi hadde den gang.
Mat hadde vi mer enn nok av. Mange kjøpte en smågris de fôret opp i skjulet og slaktet til jul, det ble mye mat. Gårdbrukere byttet mye mat mot gårdsarbeid, slik som potetopptaking.
Vi hadde det bra på sekstitallet. Svært bra.
Spiste dere flere ganger i uken?
Nei du, vi spiste annenhver uke - på søndager. Den ene søndagen var det lunger, den andre mos.
Julaften var stas, da var det blodpudding laget av myggen vi hadde fanget på sommeren.
Hjemme hos oss (60-tallet) hadde vi blodpudding minst tre dager i uka. Det var tider det. Det skulle ungdom i dag fått opplevd. Da tenker jeg det hadde blitt ramaskrik.Predatorgnu skrev: ↑tor jun 29, 2023 10:39 am
Spiste dere flere ganger i uken?
Nei du, vi spiste annenhver uke - på søndager. Den ene søndagen var det lunger, den andre mos.
Julaften var stas, da var det blodpudding laget av myggen vi hadde fanget på sommeren.
Create an account or sign in to join the discussion
You need to be a member in order to post a reply
Create an account
Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute