Pulje 5s første dyst for kalenderåret 1985 var Nederland-Kypros på Ajax' gamle stadion De Meer. Våren var i anmarsj i Amsterdam, og rundt 19 000 tilskuere hadde møtt fram, men nå var heller ikke De Meer kjent for sin voldsomme kapasitet; det var mer intimiteten som sto i høysetet her. Kypriotene var ikke ventet å ha all verden å stille opp mot nederlenderne med. Det skal sies at de uka før hjemmemøtet rett før jul faktisk hadde vunnet en landskamp: De slo en av de andre europeiske fotballdvergene, Luxembourg, hjemme i Nicosia med 1-0. Dette var noe helt annet, og det var også deres første bortekamp i den pågående kvaliken, etter at de jo hadde gjort seg ferdig med hjemmeprogrammet sitt allerede i fjor. Nederland skulle selvsagt vinne og nå opp i fire poeng. Noe annet var utenkelig. Slik mønstret de under den nye, midlertidige forbundssjefen Leo Beenhakker, som i tillegg til å gå inn i en periode som landslagstrener også hadde ansvaret for Volendam i eredivisie. Volendam så ut til å stile mot en fin sesong, der de på tabellen forut for landskampen lå oppe på en sjuendeplass med 19 poeng etter 18 runder. Den grimme realiteten skulle snart slå innover dem med full kraft, for de skulle oppleve en så skrekkelig vårsesong at de under Beenhakkers ledelse faktisk til slutt rykket ned.
Disse elleve stilte fra start:
1. Hans van Breukelen, 28, PSV (15.landskamp), 2. Ben Wijnstekers (k), 29, Feyenoord (31.landskamp), 3. Peter Boeve, 27, Ajax (14.landskamp), 4. Dick Schoenaker, 32, Ajax (11.landskamp), 5. Ernie Brandts, 29, PSV (26.landskamp), 6. Erwin Koeman, 23, Groningen (6.landskamp), 7. Ruud Gullit, 22, Feyenoord (17.landskamp), 8. Willy van de Kerkhof, 33, PSV (59.landskamp), 9. Marco van Basten, 20, Ajax (7.landskamp), 10. Wim Kieft, 22, Pisa (9.landskamp), 11. Simon Tahamata, 28, Feyenoord (14.landskamp)
PSVs startkontingent var sunket fra fem til tre siden det omvendte møtet på Kypros. Feyenoord og Ajax hadde også tre startere hver seg, mens Groningen og Pisa hadde én hver.
Allerede i åpningsminuttene hadde nederlenderne gode muligheter ved Kieft og Gullit. Sistnevnte fikk til ei avslutning fra kloss hold som ble avverget til hjørnespark, mens et Gullit-innlegg fra høyre danset i tverrliggeren over Haris Konstantinou, som jo hadde stått bak flere fine redninger i møtet i Nicosia. Så mister Boeve ballen så vidt inne på kypriotisk halvdel, og overgangen resulterer i scoring imot. Kypriotene virker nesten perplekse over at de faktisk har scoret og gått i ledelsen.
Ikke overraskende er det en uhyre offensiv variant Beenhakker har valgt for anledningen. Det er nærmest en 3-3-4, selv om det ikke er utenkelig at den fra et utgangsperspektiv kanskje må sies å være 3-4-3. Gullit er vel så mye en del av løperrekka:
....................van Breukelen
.......Wijnstekers - Brandts - Boeve
Gullit - Schoenaker - van de Kerkhof - Koeman
.........van Basten - Kieft - Tahamata
Kan hende er det også meningen at van de Kerkhof har et utgangspunkt som stopper, og at Schoenaker er ment å stå alene på sentral midt. Koeman holder i alle fall rikelig med bredde ute på venstresiden, og er således et godt supplement til Tahamata, som også opererer bredt mot venstre, om hakket lenger fram. Sistnevnte er jo en kar jeg har hørt om i alle år, men som jeg har til gode å se særlig av. Det er ikke rimelig å bedømme ham ut fra en enkeltforestilling mot en så svak opponent som her. Jeg innbilte meg at han var av bengalsk ætt, men så ser jeg at han i stedet har aner fra Indonesia. Lettbent, leken type, men Kypros er så svake her at de langt fra er noen målestokk. Kieft gjør akkurat som han vil i luftrommet, og er nok en gang blant sitt lags beste. Van Basten kommer også mer og mer til sin rett jo lenger oppgjøret skrider. Nå er det riktignok et begrenset sammendrag jeg sitter på, så det er jo ikke den hele og fulle sannhet jeg har tilgang til, men i likhet med hva jeg har sett av van Basten tidligere i kvalifiseringen, så virker han mer anonym enn sine rekkepartnere. Gullit, derimot, er ofte i godt driv ute på høyreflanken, og volder kypriotene solid med hodebry.
Å tidfeste de forskjellige hendelsene lar seg naturligvis vanskelig gjøre når en sitter på et resymé uten tidsanvisning, men jeg ser at gjestenes scoring kom i det åttende minutt, og at storebror Koemans utlikning på hel volley fra 22-23 meter inntreffer fire minutter senere. Det er en fin prestasjon av Groningen-spilleren å treffe såpass godt som han gjør, selv om Konstantinou ikke akkurat ser ut som en million der han lar skuddet snike inn under seg.
Videre ser man van Basten heade i krysstanga fra kloss hold etter en dyp Gullit-cross, og de virker ganske bestemte på å gjøre en ålreit figur her, med spillerne helt klart mer påskrudd enn hva som hadde vært tilfelle på Kypros før jul. Nederland slår leir inne på gjestenes halvdel, er bevegelige og forholdsvis direkte i stilen, men det skal gå nesten en halvtime før de går i føring gjennom en Kieft-heading etter Gullit-assist. Heller ikke her imponerte Konstantinous målvaktsspill. Headingen så ut til å være reddbar. Det gjorde også Schoenakers heading som ga 3-1 et par minutter etter Kiefts mål. Ny Gullit-assist, denne gang fra corner, hvis foranledning var at Kieft og Schoenaker nærmest hadde kollidert når begge forsøkte å få hodet på en Koeman-cross fra venstre. Schoenakers scoring fra den påfølgende corneren gikk i bakken, og underlaget sørget for at ballen ikke spratt særlig, noe som kanskje bidro til at Konstantinou feilberegnet. Avstanden var heller ikke spesielt stor, så kanskje gjør jeg Kypros-'keeperen litt urett som klandrer ham for nok ei nederlandsk scoring.
Det står 3-1 til pause, men det manglet ikke på flere muligheter for nederlandske scoringer. Kieft var uromoment nummer 1 inne i boksen, og han kom typisk til avslutninger via headinger. Én strøk så vidt over tverrliggeren, mens Konstantinou fanget en ned mot sin høyre stolpe. Da hadde målvakta allerede stått bak fine redninger etter skuddforsøk fra både Koeman og Schoenaker fra inne i feltet, så han gjorde noe rett for seg etter et ikke altfor imponerende inntrykk ved de nederlandske scoringene.
Etter pause ser man igjen Gullit svært delaktig, og han burde hatt sin tredje assist når han slår inn på Tahamata, som på blank imidlertid header godt over. Hodespillet var neppe den vesle flankeangriperens fremste styrke. Videre finner Gullit igjen Kieft inne i feltet, men avslutningen med ryggen mot mål er aldri i fare for å true Konstantinou. Ny Gullit-Kieft-kombo, men sistnevntes heading, upresset, er for løs til å volde selv Konstantinou problemer. Til slutt skal Kiefts lugg likevel sørge for at Serie A-spissen får sin andre nettkjenning for ettermiddagen når han stusser inn van Bastens forsøk på avslutning fra hel volley fra utenfor feltet. 4-1 etter en snau time. Det skal sies at ballen endret retning via en kypriot før den overlistet målvakta. 5-1 ikke lenge etter var selvmål av Kypros-kapteinen Pantziaras da Kieft forsøkte å stikke igjennom Tahamata.
Kun minuttet etter kom Nederlands nummer seks. Tahamata, som virkelig hadde funnet seg selv, slo inn på van Basten, som skled ballen inn på bortre stolpe. Med 25 minutter igjen å spille begynte det virkelig å se ille ut for Kypros. En Gullit-Kieft-van Basten-kombinasjon så deretter sistnevnte styre enda ei heading mot aluminiumsramma, men sjansebonanzaen bare fortsatte: Brandts headet en Gullit-cross mot mål, men Konstantinou greide å fange. Van Basten fyrte over fra 16 meter, og deretter fra kloss hold et forsøk som målvakta igjen kom ned og holdt. Sjefsterrorist Gullit fikk så sette seg, og van der Gijp kom inn med et snaut kvarter igjen å spille. Hvordan Kieft så unngikk å score med sin heading fra inne i femmeteren etter Tahamatas lekre cross fra venstre er en liten gåte. Igjen holdt Konstantinou ballen i fast grep.
Kveldens siste mål ble satt inn av den gode Schoenaker, som traff på hel volley etter at Boeves cross fra venstre var blitt flikket videre av Kieft. Da gjensto stadig et drøyt timinutt. Van Basten skulle definitivt ha scoret sitt andre og de oransjes åttende da han skjøt så vidt til venstre for mål fra 14 meter, med 'keeperen utspilt. 7-1 var ikke et mål for lite. Over til april og Ungarn-Kypros.
Det er nå tir okt 03, 2023 4:41 pm
Mexico '86 - kvalik&sluttspill
- mikemodano
- Innlegg: 886
- Sted: Oslo
Create an account or sign in to join the discussion
You need to be a member in order to post a reply
Create an account
Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute
Sign in
Gå tilbake til «Fotball - Retro»
Gå til
- Samfunn
- ↳ Aktuelt
- ↳ Politikk - Norsk
- ↳ Politikk - Internasjonal
- ↳ Media
- ↳ Norge og EU
- ↳ Midtøsten
- ↳ Konflikten i Ukraina
- ↳ Foreldre og Barn
- ↳ Miljø og Klima
- ↳ Filosofi, religion og livssyn
- ↳ Historie
- ↳ Språk
- ↳ Likestilling
- ↳ Teknologi & Vitenskap
- ↳ Været
- Sport
- ↳ Fotball - Norsk
- ↳ Fotball - Premier League
- ↳ Fotball - Britisk Øvrig
- ↳ Fotball - Internasjonal
- ↳ Fotball - Retro
- ↳ Ishockey
- ↳ Fotball - Spill
- ↳ Vintersport
- ↳ Håndball
- ↳ Amerikansk Sport
- ↳ Sykkel
- ↳ Friidrett
- ↳ Tennis
- ↳ OL
- ↳ Golf
- ↳ Motorsport
- ↳ Tipping
- ↳ Kampsport & Wrestling
- ↳ Sjakk
- ↳ Sport Generelt
- ↳ Biljardsport
- ↳ Poker
- ↳ Trav
- ↳ Fotball-VM i Qatar 2022
- Forbruker
- ↳ Jobb og Utdanning
- ↳ Økonomi
- ↳ Foto, Video & Hifi
- ↳ Bil & Motorsykkel
- ↳ Mat og Drikke
- ↳ Reise & Reisetips
- ↳ Hus, Hage og Oppussing
- ↳ Lastebil & Vogntog
- Helse & Sex
- ↳ Sex og Samliv
- ↳ Helse, Kosthold og Trening
- ↳ Psykologi
- Data og Internett
- ↳ Data & Internett Generelt
- ↳ Spill & Spillkonsoller
- ↳ Retro
- ↳ Mobil, nettbrett & andre mobile enheter
- Musikk, TV og Film
- ↳ Musikk
- ↳ Film
- ↳ TV-program
- ↳ Anime & Animasjon
- ↳ Podcast
- Kultur og Fritid
- ↳ Dyr
- ↳ Jakt, Fiske og Friluftsliv
- ↳ Litteratur
- ↳ Humor
- ↳ Kunst
- Diverse
- ↳ UFO & Konspirasjonsteorier
- Fridiskusjon.no
- ↳ Ris og Ros
- Forumindeks
- Alle klokkeslett er UTC+02:00
- Slett alle systemets informasjonskapsler
- PRIVACY_LINK
- TERMS_LINK
Kjører på phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Norwegian (bokmål) Language Pack © Lars Christian Schreiner | Default Avatar Extended © 2017, 2018 - 3Di
Norwegian (bokmål) Language Pack © Lars Christian Schreiner | Default Avatar Extended © 2017, 2018 - 3Di