NFL Uke 13

Svar
SalSomer

NFL Uke 13

Legg inn av SalSomer »

NFL Uke 13

Vi går inn i desember. Vanligvis ville det betydd at vi var på vei inn i sånn ca. den siste fjerdedelen av sesongen, men i stedet betyr det nå at vi skal inn i den siste tredjedelen. Og fortsatt kan alle 32 lag i teorien karre seg til et sluttspill! Men nå er det bare syltynn teori som redder enkelte lag. Detroit Lions har hele 62 ulike distinkte scenarioer som alle fører til at laget kan vinke farvel til sluttspillet i år. Det enkleste er at Lions ikke vinner sin egen kamp, da er det slutt for dem, mens det mest kompliserte scenarioet vel er at samtlige av 49ers, Falcons, Saints, Bears, Eagles og en av Football Team eller Giants spiller uavgjort. Tro hva man vinner hvis man setter penger på at den rekka skal gå inn? Ellers kan også Texans og Jaguars elimineres fra sluttspillet denne uken, men i begge de tilfellene kreves det både at Texans/Jaguars ikke klarer å vinne sin egen kamp, samt at noen andre resultater ikke helt går deres vei. Alle andre lag er garantert trygge i minst en uke til.

Og sånn til info for forumets Jets-fans, det finnes fortsatt muligheter for Jets å gå 9-8 og ende opp som #1 seed i AFC.

Ellers er det bare to runder med bye weeks igjen før alle lagene har hatt sin hvileuke. Denne uken er det Browns, Packers, Titans og Panthers som har bye week.

Torsdag 02.20 Saints mot Cowboys i New Orleans
TNF slår til med et oppgjør som så riktig så bra ut for noen uker siden, men som har mistet litt av sjarmen nå. Saints har tapt fire på rad og falt fra 5-2 til 5-6. Laget er fortsatt i teorien godt med i sluttspillkampen i NFC, da de er identiske med Washington Football Team som for øyeblikket innehar #7-plassen, men de “trender i feil retning”, som det så pent heter. Det blir nok mer naturlig å se fremover mot draften og mot offseason enn det blir å se mot sluttspillet for Saints akkurat nå, og da blir spørsmålet om de ønsker å satse videre på en Jameis Winston tilbake fra skade i 2022 eller om de vil se seg om etter noen andre. Russell Wilson er nok mest sannsynlig på flyttefot neste offseason, og han mente jo at Saints var et lag det var aktuelt å dra til i fjor. Saints har også hatt tålelig bra med suksess når det kommer til å hente quarterbacks fra vestkysten, så hvorfor ikke?
Cowboys, som forøvrig også var et av lagene Wilson etter sigende skulle ha vært interessert i, er nok ikke på leting etter noen QB. Greit nok, laget har ikke helt slått til de siste ukene, mye takket være en del skadetrøbbel, men Dak er fortsatt Mannen med stor M i Big D. Og mot et Saints som er helt ute av det bør Cowboys klare å finne tilbake til formen. At de har fått en hel uke på seg til å forberede seg til en torsdagskamp hjelper så klart også på.

Søndag 19.00 Texans mot Colts i Houston
Colts så virkelig ut som at de hadde noe på gang da de gikk til pause mot Buccaneers med en ledelse på 10 poeng. Laget har spilt bra fotball i det siste, fått gode resultater, og nå førte de til og med i en kamp mot en av de virkelige favorittene til årets Super Bowl. Men så kom en deprimerende andreomgang og det som til slutt ble et kjipt tap der laget egentlig hadde muligheten til å få annonsert seg for resten av NFL. Et av de store spørsmålene etter kampen er om bruken av Jonathan Taylor var riktig. Han fikk bare 16 carries, etter å ha hatt dobbelt så mange uken før. Og ja, han løp mot et av ligaens beste løpsforsvar, men han hadde jo allikevel suksess med løpene. Eller, det vil si, han hadde suksess da laget endelig valgte å bruke ham i fjerde kvarter. Halvparten av Taylors carries kom på én drive i fjerde kvarter, og den driven ble også den eneste Colts scoret på i hele andreomgang. Kanskje kunne de brukt ham annereledes? Kanskje kunne de gitt ham mer carries?
Nå som motstanderen heter Texans har det vel ikke så mye å si hvordan de bruker Taylor, de bør klare å vinne uansett. En seier her vil sette Colts opp med 7-6 før de har igjen Patriots, @Cardinals, Raiders og @Jaguars på schedulen. Det ser ut som at 9-8 er en god mulighet, men holder det til sluttspill i et AFC med veldig mange lag som ligger rundt .500?

Søndag 19.00 Lions mot Vikings i Detroit
Vikings tapte den uhyre viktige kampen mot 49ers forrige uke, og ligger dermed nå akkurat på utsiden av wild card-racet, men fortsatt med gode muligheter for å hente seg inn igjen. Etter tapet skjedde det som ofte skjer når lag taper kamper, det ble sutring og surmuling over dommeravgjørelser. Det som kanskje var litt nytt denne gangen var at sutringen i stor grad kom fra Vikings’ egen hovedtrener Mike Zimmer, som klaget på at spillerne hans angivelig ble holdt på hvert eneste spill. Med det har jo Zimmer virkelig valgt det riktige fokuset inn mot siste tredjedel av sesongen. Det er noe i dette med å fokusere på de tingene man selv kan påvirke, liksom, spesielt når man er trener. Uansett, Zimmer har forhåpentligvis brukt uken på å fokusere på Lions, og ikke på 49ers, slik at laget kan være klar for dette møtet. Det er dog litt for VIkings som det er for tidligere nevnte Colts, at det er vel ikke egentlig så nøye hva de gjør, det blir vel seier uansett. Så klart, en dag må jo Lions nødvendigvis vinne, men det begynner å bli forsvinnende få muligheter igjen for at den dagen skal komme i løpet av 2021-sesongen.

Søndag 19.00 Dolphins mot Giants i Miami
Ingen lag har noensinne gått fra 1-7 til å ta seg til sluttspillet. Faktisk har ingen lag noensinne gått fra 1-7 til .500. Kan Dolphins bli det første laget som gjør noe med dette? Etter å ha startet 1-7 har laget samlet seg opp fire seire på rad. Tua spiller bra fotball, og laget ser ut som et faktisk fotballag. Mye av grunnen til Dolphins’ snuoperasjon ser ut til å være rookiene deres, som virkelig har begynt å finne seg til rette i NFL nå. Mest merkbart er Jaylen Waddle, som hadde 9 mottak for 137 yards og 1 touchdown i sist kamp, men også forsvarsspillerne Jevon Holland og Jaelan Phillips har begynt å finne seg til rette. Med så mye ungt talent på plass er det morsomt å være Dolphins-fan akkurat nå, men det ser jo også ut som at det kan fortsette å være morsomt i noen år fremover. De som derimot ikke har det så gøy er Giants-fansen. Eller, det vil si, de klarte jo å være spoilers for deres divisjonsrivaler Eagles i forrige uke (det å være spoilers er vel omtrente det eneste de har gjort som har vært gledelig de siste årene), men det var jo i en kamp der angrepet deres fortsatt fremstod begredelig. Forsvaret slo til, men det var i stor grad fordi de gikk inn med innstillingen at de skulle tvinge Hurts til å kaste ballen, noe han slet kraftig med. Det er tvilsomt at en liknende strategi vil fungere mot en Tua som har fremstått rimelig pasningssikker denne sesongen, og som nå har fått en rookie-WR som virkelig har begynt å blomstre.

Søndag 19.00 Falcons mot Buccaneers i Atlanta
Det er veldig lite spenning igjen i NFC South etter at Saints’ håp om å utfordre i divisjonen røk med korsbåndet til Jaboo. For Buccaneers handler ting egentlig om å posisjonere seg riktig i forhold til de andre divisjonslederne, mens for Falcons bør fokuset være på wild card-racet, der de for øyeblikket er likt med #7 seed Football Team. Samtidig er det ingenting som ser ut som et sluttspillag når det kommer til Falcons. Deres seire i år har vært mot Giants, Jets, Dolphins før de fant formen, Saints etter at de mistet formen og Jaguars. Det er ikke akkurat en rekke med imponerende seiere, og det er vel lite som tyder om at de skal utfordre et Bucs-lag som, jada, har vært litt av og på den siste måneden, men som på alle måter har mer kvalitet i seg enn det Falcons har. Det blir så klart enda et tilfelle av Tom Brady vs. Falcons og muligheten til å trekke frem gamle 28-3-vitser, men det er ikke like artig når de møter hverandre to ganger i året. Det her bør bli en Buccaneers-seier i det som ser ut som en av de klareste kampene mellom det som i teorien er to sluttspilljagende lag i desember på lang, lang tid.

Søndag 19.00 Jets mot Eagles i New York
Eagles er tilbake på Meadowlands, der de nettopp krasjlandet så kraftig mot Giants for en uke siden. Etter å ha vunnet tre av sine siste fire før den kampen var Eagles så definitivt på vei inn i sluttspillkampen, men å tape for relativt enkel motstand i Giants var jo da ikke en del av planen. Nå venter altså Jets, før de avslutter sesongen med fire kamper innad i divisjonen, og spørsmålet nå er om Eagles kan komme seg tilbake opp på hesten igjen, eller om resten av sesongen nå er spolert. Problemet til Eagles var at i store grader av kampen ble løpespillet deres stoppet av Giants, og da hadde de ikke noen plan B. Løpespillet som har vært kilden til en god periode halvveis ut i sesongen har altså også vist seg å være det eneste Eagles har, og i NFL overlever du ikke lenge hvis du bare kan gjøre én ting. Kan Jets også tvinge Eagles til å gi opp løpespillet sitt og forsøke seg på kast? Og i så fall, hvis Jets kan gjøre det, kan andre lag også gjøre det? Da er det nok over og ut for Eagles 2021, for selv om deres option offense har vært artig å se på de siste ukene, så er det vel tydelig at kombinasjonen Jalen Hurts, Miles Sanders og Boston Scott ikke er nok for å ha et virkelig elite run game. Samtidig skal det sies at det ikke akkurat har vært mye fryd i det å se på Zach Wilson kaste ballen for Jets i år heller, så dette kan fort bli en stygg, stygg kamp for de som liker offensiv fotball. Eventuelt, hvis man er en gambler kan man vel vurder å spille under, som akkurat nå er på 45,5.
Ellers, for de som er opptatt av historie og sånn, så kan man nevne at Eagles aldri har tapt for Jets. Lagene har møttes 11 ganger, først i 1973 og senest i 2019, og Eagles har vunnet samtlige 11. Det er ikke akkurat en pen statistikk for Jets, som nok veldig gjerne har lyst til å skrive litt historie her.

Søndag 19.00 Bears mot Cardinals i Chicago
Apropos skrive historie, så har man historiens eldste rivaloppgjør på gang i Chicago denne helgen. Historisk sett har Bears hatt langt mer å smile over i løpet av de 101 sesongene som er blitt spilt av NFL og der begge disse lagene har vært med hvert år, men akkurat i utgave nr. 102 er det morsommere å være en kardinal enn en bjørn. Nå vant riktignok Bears så vidt det var forrige uke, men det var da også mot ligaens dårligste lag. Cardinals på sin side er det beste laget i ligaen ut fra record. Og med både Nuk Hopkins og Kyler Murray tilbake på treningsfeltet er det også håp for at Cardinals skal komme tilbake til den formen de var i for ca. en måned siden. I så fall bør dette bli grei skuring for Cardinals. Et lite uromoment er så klart rapportene rundt Kliff Kingsbury og trenerjobben i Oklahoma, en jobbåpning som Kingsbury ikke har avvist, men som han også ikke ønsker å snakke om mens sesongen pågår. En uke etter det svirret masse rykter rundt Matt Nagy i Bears er det altså nå Bears’ motstandere som har ryktene på seg. Forskjellen er vel dog det at der Bears-fansen gjerne skulle sett at Nagy forsvant, er det nok fortsatt mange Cardinals-fans som helst vil beholde Kingsbury.

Søndag 19.00 Bengals mot Chargers i Cincy
Dette er vel kanskje den mest interessante kampen i tidligrunden på søndag? Begge disse lagene har en wild card-plass akkurat nå, og begge disse lagene er bare én kamp bak deres respektive divisjonsledere. Begge har også hatt en formkurve som har vært litt opp og litt ned, noe som borger for et veldig spennende oppgjør i en kamp som har fryktelig mye å si. Det er dog Bengals som ser skarpest ut akkurat nå, mye takket være et forsvar som virkelig har funnet formen de siste ukene. I møte med et Chargers-lag som definitivt er bygget opp rundt angrepet sitt, men som har slitt litt offensivt i det siste, er det greit å ha et forsvar som er skrudd på. Hvis Bengals kan stoppe Chargers like effektivt som de stoppet Steelers og Raiders de siste ukene så blir ikke dette en kamp en gang, men hvis Chargers kan finne ut av en måte å score på så er det ikke utenkelig at de stikker av med denne kampen. Se spesielt opp hvis det blir jevnt mot slutten, Chargers har vært flinke til å finne måter å vinne på i jevne kamper.

Søndag 22.05 Rams mot Jaguars i LA
For kort tid siden ville man sagt at dette ikke er i nærheten av å være jevnt, men etter at Rams har gått gjennom en hel kalendermåned uten å vinne er det litt vanskelig å være for kjepphøy på deres vegne. Aner vi konturene av at stjernegalleriet i LA ikke helt klarer å henge sammen? Svidde de av kruttet for tidlig, og nå har de ikke så mye igjen å falle tilbake på? Kanskje Rams skal passe på å spørre Jaguars når de er på besøk hvordan man skal takle det når et lag plutselig faller ut av form, det er jo tross alt ikke så lenge siden Jaguars var i en championship game for så å tape et tosifret antall kamper i hver sesong etter det. Eventuelt kan så klart Rams bare høre med Jalen Ramsey, han var jo med på nedturen i Jaguars. Nå skal han for første gang opp mot laget han i sin tid gjorde alt for å komme seg unna, og, vel, han ønsker nok å gjøre dette til et hyggelig gjensyn for seg selv. Men da er Rams nødt til å komme tilbake på vinnersporet igjen, og da er ting nødt til å sitte bedre både offensivt og defensivt.

Søndag 22.05 Raiders mot Football Team i Las Vegas
Don’t look now, men Football Team er tilbake på en sluttspillplass i NFC. Etter å ha vunnet tre på rad ser det ut som at forsvaret endelig har funnet formen, samtidig som at angrepet ser ut til å fungere tålelig bra. Det er vel ingen som sier at Taylor Heinicke ser ut som at han kommer til å bli en high-end starter i ligaen, men han ser faktisk ut som en spiller man kan vinne fotballkamper med, og akkurat nå er det det Football Team trenger. Faktisk er de i den spesielle situasjonen at hvis de vinner de kampene de har igjen så er de garantert å vinne divisjonen sin. Det er ikke dårlig for et lag som var 2-6 for tre kamper siden! Men om noen skulle klare noe slikt er det vel ikke overraskende at det er laget som i fjor vant divisjonen sin etter å ha startet sesongen 2-7! Raiders på sin side trender så definitivt i feil retning. De vant riktignok en overtidskamp mot Cowboys forrige torsdag, men laget har tapt mye i det siste og det virker som at sesongen er blitt litt spolert av det som har skjedd med Gruden og Ruggs. Det trengs en ny trener i Las Vegas, men det får vi ikke se noe til før neste år. Kanskje, siden de har Football Team på besøk, de kan la seg inspirere til å hente inn Jons bror Jay Gruden?

Søndag 22.25 Steelers mot Ravens i Pittsburgh
Et klassisk oppgjør for alle som elsker defensiv fotball. Ravens har vunnet de siste kampene sine i stor grad takket være forsvaret, da angrepet har slitt litt med å flytte ballen i det siste. Steelers på sin side har et angrep som ikke har sett så veldig lovende ut den siste tiden, men de har ikke helt hatt et forsvar til å stole på heller. Sånn sett burde jo dette være en åpenbar seier for Ravens, men det er vanskelig å snakke om noe som helst som åpenbart når disse to møtes. Ravens-angrepet har tross alt slitt de siste ukene, og hvis de får en ny dårlig dag samtidig som Roethlisberger kan hente frem litt mer kraft fra ungdomskilden så kan denne kampen lett gå til Steelers. Alle øyne i AFC vil i hvert fall være på denne kampen, ettersom Ravens for øyeblikket eier #1 seeden i conferencen, men hele fem lag ligger bare én kamp eller mindre bak laget fra Baltimore. Mye kan altså endre seg, skulle Steelers få med seg en seier her.

Søndag 22.25 Seahawks mot 49ers i Seattle
Denne kampen skulle egentlig være SNF, men den ble flexet ut etter at ting har gått som det har gått i årets sesong, spesielt for Seahawks. Mye har skjedd siden “the tip” og starten på det som skulle være det definerende rivaloppgjøret i NFL i mange år fremover. Det levde liksom aldri helt opp til hypen. Først gikk det nedover med 49ers og dermed ble ikke oppgjøret så veldig interessant. Så begynte de å bli bedre igjen, men da var Seahawks-dominansen på hell. Nå ser det ut til at 49ers har et godt lag som faktisk kan bli ganske farlige i sluttspillet hvis de tar seg dit, mens Seahawks virker helt fortapte i år, og dermed er ikke denne kampen egentlig så veldig mye å rope hurra for, den heller. Det er en mulighet for 49ers å pynte på ting, da. Kun én gang har de slått Seahawks i Seattle i Russell Wilson-eraen (deres tre seire i Bay Area i samme tid er ikke så mye mer å rope hurra for). Skal de få en seier nummer to, eller skal dette “rivaloppgjøret” fortsette å være fryktelig ensidig, selv når Seahawks er på sitt laveste punkt på veldig lenge?

Mandag 02.20 Chiefs mot Broncos i Kansas City
Apropos dominante rivaloppgjør, her har man to lag som har byttet på å dominere i løpet av de siste tiåret. Broncos startet ting best og vant i sin tid syv kamper på rad mot Chiefs, samtidig som de også tok med seg fem divisjonstitler. Etter det har Chiefs vunnet elleve på rad mot Broncos, og også fem divisjonstitler. Nå står det om ledelsen i divisjonen og hvem som skal se starte det nye tiåret best. I utgangspunktet burde dette se ut som en Chiefs-seier. De har dominert oppgjøret i mange år, de kommer inn i kampen etter å ha hatt en bye week, noe hovedtrener Andy Reid har vært kjent for å håndtere bra og de har på papiret et fryktelig godt lag. Men som kjent har ikke alt fungert som det skal for Chiefs i år. Forsvaret har endelig klart å finne godformen, men offensivt gjøres det alt for mange feil som fører til turnovers og ødelagte drives. Broncos på sin side har et forsvar som så definitivt kan klare å gi Chiefs-angrepet problemer, men hva med angrepet? Skal Broncos ha med seg noe her er Teddy Bridgewater og Broncos-angrepet finne toppformen i denne kampen. Så klart, Broncos har klart å levere noen virkelig gode kamper mot antatt bedre motstand tidligere i år, så hvorfor skulle de ikke klare det mot et Chiefs-lag som har vært litt opp og litt ned også?

Tirsdag 02.15 Bills mot Patriots i Buffalo
Uken avsluttes med en knallkamp i AFC East, der vinneren stikker av med en klar ledelse i divisjonen. Patriots er nå så definitivt tilbake, og flere og flere begynner å snakke om dem som “the team to beat” i AFC. Oppskriften på seier er der den har vært mange ganger før under Bill Belichick - et sterkt forsvar og en quarterback som gjør få feil. Men Bills, da? De er defintivit ikke noen pushovers, og på deres beste er de et absolutt topplag i ligaen. Problemet er bare at på deres verste er de så godt som et bunnlag. Bills svingninger fra kamp til kamp i år har vært historiske i hvor høye høydepunktene har vært og hvor lave bunnpunktene har vært. Det er derfor fryktelig vanskelig å forutsi hva de skal gjøre i denne kampen, eller noen andre kamper for den saks skyld. Det er også en litt trist formel å ha i en liga som NFL, da det gjerne betyr at du vinner mange nok kamper til å ta deg til sluttspillet, men at du sjelden er stabil nok til å ikke ryke ut når du kommer dit. Men nå ser vi uansett litt for langt frem i tid her. Før Bills kan tenke sluttspill må de tenke Patriots, og hvordan de skal klare å finne toppnivået mot en hovedtrener som er en ekspert på å finne og utnytte andre lags svakheter. Det kan bli en vanskelig, men ikke umulig, oppgave for Bills, det her.

Schmultring
Innlegg: 8

Legg inn av Schmultring »

Kort innpå for å si tusen takk for dette innlegget, alle de foregående og alle de forhåpentligvis kommende av samme slag.

Vanskelig å finne like god og oversiktlig gjennomgang før hver runde. Dette settes stor pris på!

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Amerikansk Sport»