E-cup

Svar
Brukeravatar
mikemodano
Innlegg: 381
Sted: Oslo
Has thanked: 21 times
Been thanked: 37 times

Re: E-cup

Legg inn av mikemodano »

Jeg har foreløpig heller ikke tatt hensyn til hva som måtte finnes av tilgjengelig videomateriale, og jeg har i grunn heller ikke fundert noe rundt hvorvidt det for eksempel er større grad av funn i serievinnercupen enn i noen av de to andre, spesielt hva tidlige runder gjelder. Det som imidlertid er ganske klart, er at altuansett ikke vil være å oppdrive, så her må det også improvisasjon til, og ikke minst utforsking av annet materiale utover det rent visuelle. I den grad Twitter kan anses å være et behjelpelig medium, så har jeg erfart at det kan være nyttig å søke informasjon via kontakter med historisk innblikk og oversikt. Alt skal en naturligvis ikke ta for god fisk, men da er det opp til en selv å vurdere den informasjonen som havner på bordet i forhold til hva som er troverdig og ikke.

Serievinnercupen 1985/86 er tung, og dens kandidatur er avgjort ikke blitt svekket i løpet av den tiden jeg har vurdert de ulike alternativene. Ett minus er BFC Dynamos tidlige sortí, der de røk allerede i første runde for Austria Wien, men samtidig er det et Austria Wien som selv slett ikke var noe dårlig bekjentskap midt på 80-tallet. Italienerne stilte med to representanter, siden Juventus jo hadde vunnet (den tragiske) finalen i '85, året Preben Elkjær Larsens Hellas Verona var blitt seriemestere. Górnik Zabrze, Botev Plovdiv og Sparta Praha var øvrige østeuropeiske deltakere som forsvant ut allerede ved første mulighet, mens Zenit Leningrad jo skulle få oppleve finsk ugjestmildhet ved selvsyn i runde 2, etter først å ha gjort kort prosess med Vålerenga. Og hva med Fenerbahçes avansement etter førsterundemøtet med Bordeaux, der de sågar hadde vunnet på fransk jord?

Joda, her er utvilsomt mye spennende å gripe fatt i.Brukeravatar
jakral
Innlegg: 235
Has thanked: 20 times
Been thanked: 27 times

Legg inn av jakral »

mikemodano skrev: ons mar 23, 2022 9:45 am Serievinnercupen 1985/86 er tung, og dens kandidatur er avgjort ikke blitt svekket i løpet av den tiden jeg har vurdert de ulike alternativene. Ett minus er BFC Dynamos tidlige sortí, der de røk allerede i første runde for Austria Wien, men samtidig er det et Austria Wien som selv slett ikke var noe dårlig bekjentskap midt på 80-tallet.
Tøffe valg som skal gjøres her. Uansett hvilket valg du tar skal jeg vel kunne bidra litt i den nye tråden.

Jevnt over gjorde klubbene i østblokken det bedre i Serievinnercupen på første halvdel av 80-tallet enn andre halvdel. Det er nesten bare Steaua som går langt fra 1986 og utover (mester 86, semi 88, finalist 89).

F.eks. så kvartfinalefeltet i 1981/82 slik ut:

Dynamo Kiev (eller Kyiv) - Aston Villa
Anderlecht - Røde Stjerne
Liverpool - CSKA Sofia
Universitatea Craiova - Bayern München

Og 1983/84 slik:

Liverpool - Benfica
Dinamo Minsk - Dinamo Bucuresti
Rapid Wien - Dundee United
Roma - Berliner FC Dynamo


SVC 86: Steaua mester. Denne turneringen har både tunge nordiske bidrag med Göteborg og Kuusysi og en vinner fra Romania i et noe tynnere østblokkpreg i sluttrundene. Min favoritt tross alt. Liker generelt turneringer der det ligger et VM-sluttspill i enden av reisen.

SVC 87: Porto mester og slår Dynamo Kyiv noe overraskende i semi. Brøndby gikk til kvartfinale. Røde Stjerne viser seg fram.

SVC 88: PSV mester. Ikke den mest spennende sesongen. Bare Steaua slår bra fra seg av klubbene i øst med semifinale. Lillestrøm avanserer en runde etter å ha beseiret Linfield. Taper siden knepent mot Bordeaux.

SVC 89: Milan mester. Steaua til ny finale. Real Madrid på Melløs. Bratseth og Werder Bremens to tette kamper mot Milan.


CVC 86: Dynamo K mester. Denne mangler fremskutte nordiske resultater, men tar igjen så det monner på østblokktyngde i sluttspillet med fire kvartfinalister.

CVC 87: Ajax mester. Den nye nederlandske bølgen slår inn over Europa. Lokomotiv Leipzig i finale. Flere fra øst langt i turneringen inkl. Torpedo Moskva. Også Malmö FF i kvartfinale.

CVC 88: Mechelen mester. Finske Rovaniemi i kvartfinale etter fordelaktig trekning. Bare Dinamo Minsk i kvartfinale av klubbene i øst. Atalanta fra Serie B til semifinale.

CVC 89: Barcelona mester. Aarhus i kvartfinale etter fordelaktig trekning. To klubber fra øst i kvartfinale.
These users thanked the author jakral for the post:
mikemodanoBrukeravatar
mikemodano
Innlegg: 381
Sted: Oslo
Has thanked: 21 times
Been thanked: 37 times

Legg inn av mikemodano »

I lys av West Hams semifinaleexit i går kan man kanskje tune kalenderen tilbake til seinvinters i '81, der samme klubb var i aksjon i kvartfinalen i det som den gang var cupvinnercupen, og hvor åsted var en arena med atskillig større sjarm og særpreg enn hva som virker å være tilfelle med det olympiastadionet de nå holder til ved. Rett nok skulle motstanden vise seg å bli altfor tøff, men så var det da også mester in spe, Dinamo Tbilisi, som sto på motsatt halvdel, med alle deres stjerner i form av forsvarsstrategen Aleksandr Tsjivadze, den skallede midtbanegeneralen David Kipiani, motoren Vitalij Daraselia, den allsidige Tengiz Sulakvelidze, og ikke minst den skarpskodde angriperen Ramaz Sjengelia. Hos Hammers fant man forsvarskjempen Billy Bonds, høyrebacken og straffesparkeksekutøren Ray Stewart, fine midtbanefolk som Alan Devonshire, Trevor Brooking og Frank Lampard (d.e.), i tillegg til en lovende angriper ved navn Paul Goddard.

At engelske lag tapte e-cupkamper med tre mål hjemme var ingen hyppig foreteelse. West Ham spilte imidlertid på andre nivå i 80/81 (endte som mestere), så at det slik sett var en viss nivåforskjell opp til den absolutte fiffen av hva europeisk kontinentalfotball hadde å by på burde strengt tatt ikke overraske. Denne West Ham-utgaven skulle for øvrig ende som nummer ni i førstedivisjon sesongen etter. Årsaken til at de i det hele tatt hadde kvalifisert seg for europacupspill var jo at de hadde klinket til og slått Arsenal 1-0 i FA-cupfinalen i '80, til tross for at de også da holdt til på andrenivået. Trevor Brooking hadde blitt matchvinner den gang.
Svar

Gå tilbake til «Fotball - Retro»