Norske friidrettstalenter - 2022 Edition

Svar
janesaj

Norske friidrettstalenter - 2022 Edition

Legg inn av janesaj »

I 2020 postet jeg en liste over norske talenter på VGD, en liste det - som alt annet på den siden nå for tiden - er litt vanskelig å finne igjen. Derfor tenkte jeg at det kunne være greit å ha en lignende liste også her inne på FD, særlig siden det kanskje er mange som ikke følger 100% med på hva som foregår under det absolutte toppnivået og muligens kan trenge en oppdatering og en guide på hvordan det ligger an med våre mest lovende - også kjent som "underskogen" (takk for den beskrivelsen, Hudsucker). Kommer til å poste en liste for U23 og en for U20, med hhv. de 15 og 20 mest lovende utøverne i hver av klassene, pluss en oppramsing av de som ligger nærmest. Har også lagt til en del spennende navn i aldersklassene nedover som jeg enn så lenge anser som for unge til å komme med på selve listen, men som kan være interessante å følge utviklingen til. Tror jeg har husket på de aller fleste, ikke minst av de viktigste, men kan jo være det er ett og annet navn som har unnsluppet som burde ha vært her siden noen andre på samme nivå er nevnt osv.

Bruker 2022-sesongen som referanse med tanke på alderskull. Så her er mine (subjektive) lister som kan leses både nå og som et referansepunkt mens man følger med på neste sesong. Som vanlig lov å være (saklig) uenig :) Også lov å kommentere i tråden etterhvert som sesongen går sin gang om en utøver skulle gjøre det bedre/dårligere enn rankingen skulle tilsi.

Den ordinære talentlisten kan finnes her (første innlegg etter åpningsinnlegget om man sorterer etter mest populære).


U23 (00-02):

1. Jakob Ingebrigtsen (00) - mellom-/langdistanse
Er jo nesten litt urettferdig å ha med verdens beste 1500 meter-løper i en slik kåring, men han er nå (utrolig nok) fortsatt U23-løper kommende sesong. 3:28.32 på 1500 meter, som han gjorde da han vant OL-gull, og 12:48.45 på 5000 meter. I tillegg har han andre distanser han kan bli glimrende på på sikt (dvs. når han gidder å løpe dem). Er vel egentlig ikke så veldig mye mer å si om denne supermannen fra Sandnes som ikke allerede er sagt, utenom at vi gleder oss til å følge ham også kommende sesong.

2. Sander Aae Skotheim (02) - mangekamp
Tikjemper som har vunnet EYOF og har sølv i U20-EM på merittlista. Skotheim har så vanvittig mye potensial, men han slet med å få det ut i en hel tikamp i 2021 (legger man sammen persene hans har man vel omtrent 8500 poeng, men han scoret aldri mer enn 8015 poeng i juniorklassen). Det blir imidlertid meget spennende å følge ham i hans første sesong som senior - kan det bli 8000 poeng med en gang? Får han ut potensialet, skal vi iallfall ikke utelukke det. Forhåpentligvis får vi også se ham i senior-EM, som bør være det store målet i en sesong uten U23-EM på programmet.

3. Markus Rooth (01) - mangekamp
Et like stort tikamptalent som Skotheim, og kunne vel egentlig like godt ha delt denne plasseringen. Havner egentlig bak kun fordi han er i kullet over Skotheim. Har bronse både fra U20-EM og U23-EM, og i tillegg holder han fremdeles posisjonen som mannen med tidenes nest beste poengsum gjort av en utøver i U20-klassen. Gjorde ikke like mye fremskritt i 2021 som i 2020, men vi skal ikke glemme at det var første sesong med seniorredskaper (7967 poeng er dessuten ikke dårlig i hans alder), og vi kan nok forvente oss hans første 8000-serie i 2022. Forhåpentligvis kan det bli godt over det også, og da får vi nok i så fall også se hans seniormesterskapsdebut (den kan forsåvidt komme uansett om han holder minst 2021-nivå).

4. Andrea Rooth (02) - hekk/mangekamp
Gjorde enorme fremskritt særlig på 100 meter hekk i 2021, der hun perset til fine 13.11, nest best i Europa i U20-klassen og fjerde best i verden. I 2022 bør målet til Rooth være å se 12-tallet for første gang. Hun ble også U20-europamester på 400 meter hekk, og målet i den øvelsen i 2022 må være å forbedre 2020-persen på 56.95. I tillegg er hun en høyst habil sjukjemper med 5727 poeng som pers, inne i topp ti både i verden og Europa i U20-klassen i 2021. Spennende å se hva hun kan finne på kommende sesong - EM-deltakelse bør iallfall være målet, kanskje VM også om hun gjør ytterligere fremskritt.

5. Pål Haugen Lillefosse (01) - stav
Stavhopper Pål Haugen Lillefosse var i mange år regnet som en wonderboy i øvelsen og vant både EYOF, U18-EM og U20-EM mens han var junior. Fremgangen har kanskje ikke vært som verken han eller vi hadde ønsket så langt i seniorklassen (har vært litt småskadet fra tid til annen), men han er fremdeles ung og kan forbedre seg. Har 5.70 som pers innendørs og 5.61 utendørs - målet må være å slå det, og ikke minst delta i sitt første seniormesterskap til sommeren. Og legg merke til at en tre ganger internasjonal juniormester nå er rangert som nummer fem i en (høyst uoffisiell) nasjonal kåring for beste talenter i U23-klassen, uten egentlig å ha forsvunnet fra kartet på noen som helst måte. Det står bra til nå.

6. Simen Guttormsen (01) - stav
Nok en stavhopper som gjør det skarpt. Guttormsen var lenge (og er i grunn fortsatt litt) i skyggen av storebror Sondre, og har også vært i skyggen av Lillefosse, men de siste årene har han gjort enorme fremskritt, og i 2021 satte han pers til 5.62 og hoppet jevnt godt hele året. Også han er en høyst aktuell EM-kandidat til året, og spørsmålet er om han også kan nærme seg VM-nivå ytterligere.

7. Henrik Flåtnes (01) - lengde (ev. tresteg)
Flåtnes fortjener vel egentlig å være høyere, men mange tøffe prioriteringer må gjøres på en slik liste i norsk friidrett om dagen. Flåtnes hadde en glimrende 2021-sesong hvor han perset med flere desimeter, og han stoppet ikke før han endte på 7.98 - like bak den magiske 8-metersgrensen, og ikke langt bak den norske rekorden til Ingar Kiplesund på 8.10, som i tillegg ble satt i høyden. 8 meter og da etterhvert norsk rekord må være hovedmålet for kommende sesong, og EM- og kanskje VM-deltakelse er en mulighet.

8. Håvard Bentdal Ingvaldsen (02) - 400 meter
Det sier litt at forrige sesongs gjennombruddsmann på 400 meter, Håvard Bentdal Ingvaldsen, "kun" rangeres som nummer åtte her, men med ytterligere fremskritt er det gode muligheter for å klatre til senere. Han satte norsk juniorrekord to ganger, først til 46.10, og så til 45.94 under NM, der han ble den andre nordmannen i historien til å løpe under 46 sekunder på distansen. Han gjorde enorme fremskritt i 2021 (kanskje mest av samtlige norske utøvere uansett øvelse på et visst nivå), og nå blir det interessant å følge ham i jakten på nye fremganger i 2022. Bør også som de andre nevnte kunne delta i f.eks. et EM kommende sesong. Er for øvrig også brukbar på 200 meter, selv om det absolutt er 400 som er hans klart beste distanse.

9. Tobias Grønstad (02) - 800 meter
Ny fersk norsk juniorrekordholder som rangeres relativt langt ned i forhold til kvaliteten. Tobias Grønstad knakk i likhet med Ingvaldsen virkelig en kode i 2021 og løp seg ned fra 1:50 til 1:46.46, og han tok da den norske juniorrekorden fra Vebjørn Rodal. Han er allerede Norges for tiden beste 800-løper. Nå blir Grønstad senior, og hovedmålet for sesongen må vel være å nærme seg og kanskje klare 1:45-tallet (bør vel kunne være en bra mulighet - som 1:46-løper får han antakelig delta i mange OK stevner), samt å delta i EM.

10. Andreas Haara Bakketun (01) - 400 meter (flatt/hekk)/200 meter
Bakketun var i starten av juniorkarrieren en meget lovende hekkeløper, som blant annet hevdet seg bra i flere internasjonale juniormesterskap. Så begynte han å tulle litt med hekketeknikk, og fra 2020 satset han mer flatt. I 2021 satte han en finfin pers til 46.50, og plutselig er han en mulig EM-deltaker på distansen. Han må nok forbedre seg litt til for å klare det, men han har nådd et fint nivå og er med sitt enorme konkurransehode en interessant utøver å følge, selv om han foreløpig er rimelig ustabil. Forhåpentligvis har han ikke gitt opp hekkesatsingen heller - potensialet er nok fremdeles stort der.

11. Magnus Tuv Myhre (00) - langdistanse
Kom som et skudd i 2020, og i 2021 løftet han seg ytterligere noen nivåer og løp seg ned til 13:30-tallet på 5000 meter. Så får vi se om han kan fortsette fremgangen og kanskje komme seg ned på 13:20-tallet kommende sesong, og forhåpentligvis kan han også løpe seg ned på 10000. Det er hard kamp om å komme med på norske langdistanselag om dagen, men EM er absolutt en mulighet om ikke utviklingen stopper opp.

12. Hedda Kronstrand Kvalvåg (02) - tresteg
Fortsatte sin fine fremgang i 2021 og ble en 13-metershopper med 13.33, og gjorde det bra i junior-EM. Hun er nok ikke like optimistisk med tanke på EM-deltakelse neste år, men målet må iallfall være å forbedre seg enda mer og nærme seg Lene Espegrens norske rekord 13.83, som til året er 23 år gammel, altså eldre enn Kvalvåg selv.

13. Lotta Flatum (02) - diskos
En av de to diskosjentene som kom opp for et par år siden og deltok i U20-EM allerede da. Utviklingen for Flatum har gått sakte, men sikkert fremover og persen hun satte i år lyder på 53.42, som er rett bak topp ti i verden i U20-klassen. Holder hun seg skadefri og øker hun persen med et par meter i løpet av 2022 vil det være bra.

14. Elisabeth Thon Rosvold (02) - diskos
Den andre av de nevnte diskoskasterne som bemerket seg tidlig var Rosvold. Hun hadde dessverre en resultatmessig vanskelig 2021-sesong (var kanskje litt preget av skader) og ble stående på pers 52.49. Men talentet er omtrent på nivå med Flatum, så med en skadefri treningsperiode kan det bli pers igjen kommende sesong.

15. Kaja Mørch Pettersen (01) - spyd
Pettersen var tidlig et stort talent da hun kom over til friidretten fra håndball, og tok for eksempel bronse i EYOF i 2017. Kastet også 56.22 allerede i 2019. Senere har hun vært plaget med skader og fått bremset utviklingen, men perset med et par centimeter i 2021. Tror fortsatt at potensialet hennes er meget høyt om skadene holder seg unna, og derfor får hun plass i topp 15 på denne lista. Og for et nivå denne topp 15-lista holder i norsk målestokk!


I vannskorpa:

Andrea Modin Engesæth (01) - hinder/mellom-/langdistanse
Et greit talent som egentlig ikke har gjort de fremskrittene i år en kunne håpet på, men som gjorde det bra i U23-EM og langt ifra skal avskrives, særlig på hinder. Hun har 9:57.95 som pers på 3000 hinder, men beskrives som en som har potensial til langt bedre tider enn det allerede nå. Så får vi se om 2022 er året det skjer. Har også brukbare perser på 1500 (4:23), 3000 (9:20) og 5000 (16:17) som fint kan pusses på kommende sesong. I desember perset hun til 16:00.99 på 5000 meter innendørs i USA, og det skulle jo tilsi at en tid godt nede på 15-tallet burde kunne være mulig utendørs med fullklaff.

Fabian Weinberg (01) - diskos
Var et stortalent i sine yngre dager, med medaljer både i U18-EM og EYOF, men må vel kunne være lov til å si at han har falt litt av lasset, som jo mange talenter gjør. Greide ikke å forbedre pers i sitt første år som senior, og ble stående med 54.89, en snau meter bak persen fra 2019. At det fortsatt finnes potensial er jeg ikke i tvil om, men må snart begynne å vise fremgang igjen, for det begynner å bli et par år siden sist det var noe som helst av det å spore.

Martine Hjørnevik (01) - 100 meter hekk
Et ganske så lignende tilfelle som Weinberg. Var et supertalent da hun var 15-16-17 år gammel og vant for eksempel gull i U18-EM, men så skjedde det ett eller annet da hun kom opp på seniorhekkene, og hun klarte ikke helt å følge opp de resultatene. I 2021 har hun ikke engang konkurrert utendørs (kan vel da ha vært en skade inne i bildet). Vi får se hva som skjer kommende sesong, men det ser ikke veldig bra ut for det tidligere stortalentet.

Moa Abounnachat Bollerød (01) - mellomdistanse
Nok et stortalent som har gått seg litt bort. Det så veldig bra ut store deler av juniorkarrieren, og i 2020 hadde han fjerde beste tid i verden i U20-klassen, og nest best i Europa (selv om det jo var en noe spesiell sesong). I 2021-sesongen var det imidlertid noe som ikke stemte, og han avbrøt tilsynelatende sesongen i juni, etter å ha vært et stykke fra 1500-persen som er 3:41.90. Så får vi håpe at kommende sesong blir bedre.

Mari Roligheten Ruud (02) - mellom-/langdistanse
Et av de mange gode talentene på lengre distanser for tiden. Hennes beste pers er nok på 3000, der hun har 9:18.03. Bør kunne ha muligheten til å senke 5000-persen 16:46 ganske betraktelig i sitt første år som senior. Kanskje kan også 1500-persen senke seg til under 4:20 (har nå 4:23).

Lakeri Ertzgaard (02) - 400 meter
Har vel gått litt under radaren, men har faktisk en bronsemedalje fra EYOF i 2019 på 400 meter, og da har man jo talent. Etter å ha blitt en sub 54-løper med 53.96 i 2020, stoppet utviklingen litt opp i 2021, der hun hadde 54.24 som årsbeste. Målet neste sesong må være å senke persen ytterligere ned på 53-tallet.

Herman Ellingsen (02) - 200 meter/hekk
En litt artig utøver er Herman Ellingsen, som gjør det best på hekkedistansene, men som også er bra på 200 meter for alderen. I 2021 gjorde han 13.82 på 110 hekk med juniorhekker, samt 52.23 på langhekken og 21.20 på 200 meter. Er vel for mye å forlange at han skal greie å ta seg til EM på en distanse neste år, men med ytterligere litt forbedring kan han kanskje være i nærheten.

Adele Henriksen (02) - langdistanse
Et litt spesielt, men spennende tilskudd på lista er Adele Henriksen, som i motsetning til sine distansekolleger ser ut til å ha et veldig stort fokus på de lengre distansene allerede nå. Hun satte norsk juniorrekord på 10000 meter med 34:05.36, en helt grei tid for alderen. Kun én europeisk junior har vært raskere enn det, og i U23-klassen teller jeg 14 kvinner som er bedre, hvorav de aller fleste er minst to år eldre. Hun har også 16:39 på 5000 meter, en distanse hun kun løp én gang i 2021, og 1:14:36 på halvmaraton. Så hun er spennende, men synes det trengs noen referanser til før man kan plassere henne inn på selve lista.

Sigurd Tveit (00) - 800 meter
Talentfull 800-spesialist som det tidlig var litt hype rundt, og som gjør små, stadige fremskritt. Helt på tampen av sesongen perset han til 1:48.30 under Trond Mohn Games, og dermed har han senket persen ytterligere et halvsekund i år. Målet for 2022 må vel da være å bli en 1:47-løper.

Kitty Friele Faye (02) - stav
Fikk plutselig et stort løft (bokstavelig talt) i år, og forbedret pers fra 3.58 til 4.00 - altså med 42 centimeter. Hadde vært artig om hun kunne greid å forbedre seg ytterligere og kanskje på sikt presse Retzius litt i kampen om å være Norges beste damestavhopper. Utviklingen i år har iallfall vært formidabel, så en kode må hun iallfall ha knekt.


Andre navn å holde et øye med:

Listen under er en blanding av utøvere som i 2021 har vist at de har tatt steg og som kan bli bra på sikt, og utøvere som har hatt en tyngre sesong, men som har vist talent tidligere og ikke skal fullstendig avskrives (eller begge deler).

Madelen Haaheim Sveinungsen (02) - høyde
Gjorde 1.78 i fjor, og i år har hun økt persen til 1.79 og deltatt i U20-EM, der hun gjorde en fin figur. Blir neppe absolutt toppklasse, men kan vel kanskje være en som på sikt kan komme seg opp mot 1.90 med riktig utvikling, og vi er ikke bortskjemte med norske jenter som gjør det.

Luca Thompson (00) - 800 meter
Tidligere 400 meter-løper som de siste par årene har gått mer og mer over til 800 meter, og som har vist OK talent der. Perset til 1:49.05 under Trond Mohn Games, i samme løp som Tveit gjorde 1:48. Som god 400-løper har han bra fart i beina og er derfor spennende. 1:48-tallet bør være et mål neste sesong.

Kjetil Brenno Gagnås (00) - mellomdistanse
Også et brukbart 800-talent som fikk et voldsomt løft i 2020, da han løp ned persen med hele tre sekunder til 1:49.82. I 2021 forbedret han seg med ytterligere 11 hundredeler. Så får vi se om han har enda mer inne og kan nærme seg 1:48 i 2022.

Per Bucher-Johannessen (02) - tresteg
Egentlig litt snilt å inkludere ham, for han har ikke vist noen fremgang siden 2019 (var snarere en tilbakegang i 2020), og i 2021 har han ikke konkurrert overhodet. Så litt usikkert hva som skjer fremover. Men med en pers på 15.30, satt som 17-åring i 2019, har han jo absolutt potensial.

Kaitesi Ertzgaard (00) - 100/200/400 meter/hekk
Har en litt større spennvidde enn sin lillesøster Lakeri, siden hun også har levert brukbare tider på 100 og 200 meter, i tillegg til at hun i 2021 også ble hekkeløper. Vil likevel si hun foreløpig er på hylla under talentmessig. Har 11.86 (100), 24.03 (200), 54.33 (400) og 60.05 (langhekk) som perser.

Filip Bøe (00) - sprint
Var et stortalent for noen år siden, og gjorde 10.73 på 100 meter (og 21.64 på 200 meter) allerede som 16-åring. Har dessverre ikke fått ut potensialet (har vel vært noe preget av skader), men har iallfall perset seg ned til 10.68 og 21.38. Så får vi håpe at det finnes mer å gå på.

Jonas Berggård Skåden (02) - sprint
Fin forbedring i 2021, hvor han senket 100-persen sin fra 10.93 til 10.67, og han gjorde også 21.58 på 200 meter. Kan bli en brukbar sprinter om han fortsetter utviklingen, uten at vi skal forvente store ting.

Per Tinius Fremstad-Waldron (00) - sprint
Når vi først snakker om utvikling - denne unge mannen forbedret seg i år fra 11.23 til 10.69 på 100 meter. En ganske så vanvittig forbedring. Spennende å se om han kan fortsette i dette sporet fremover.

Jonas André Ose (02) - sprint
Også en brukbar sprinter med 10.74 som pers, og som gjorde 10.94 allerede som 16-åring, men som ikke helt har greid å følge opp det. Men fikk iallfall endelig litt utvikling i år.

Elea Jørstad Bock (02) - 100 meter hekk
Finfin pers i år til 13.79, en forbedring på småpene ett sekund og tolv hundredeler fra i fjor (skal dog sies at hun ikke har gjort mange løp før i år). Kan kanskje ha litt mer å gå på, men må nok bli raskere for å få veldig mye mer fremgang (har bare 12.22 på 100 meter, og den persen ble satt for to år siden).

Philip Massacand (02) - langdistanse
Har plassert seg greit oppe på de europeiske U20-listene denne sesongen med 8:14.45 på 3000 meter og 14:25.35 på 5000 meter. Så blir det interessant å se hva han kan få til nå som han blir senior.


Junior (03-06):

1. Henriette Jæger (03) - mangekamp/sprint/lengde
Som de fleste friidrettskjennere nok allerede vet, er Henriette Jæger et enormt multitalent det er all grunn til å ha store forventninger til. Jæger satser i første rekke mangekamp, der hun satte U18-verdensrekord med juniorredskaper i fjor (altså 2020) med 6301 poeng. I 2021 har hun 6154 poeng, nest best i verden i U20, bak hennes finske rival Saga Vanninen, som har fulgt henne i nivå gjennom hele juniortiden så langt. I tillegg er hun et stort talent på alle sprintdistansene opp til 400 meter, hvorav hun i år har perset på 200 meter til 23.28, og hun har den norske juniorrekorden på alle disse tre øvelsene. Hun har muligheter til å bli spesialsprinter på sikt om hun ikke skulle ha nok fremgang i mangekamp. Dessverre har hun slitt med skade i 2021 som hun nettopp er tilbake i trening fra, og det blir spennende å se neste år om hun er satt noe tilbake av det, eller om den alternative treningen hun har gjort gjør at hun kan fortsette der hun slapp.

2. Ingeborg Østgård (03) - mellom-/langdistanse
I 2020 fikk Ingeborg Østgård et veldig fint gjennombrudd og tok seg opp i europatoppen for junior både på 800, 1500 og 3000 meter. I år har hun forbedret seg ennå litt, og da særlig på de to korteste distansene. Hun ble U20-europamester på 1500 meter, i en finale der hun til slutt ikke var truet i det hele tatt når hun satte inn kjempespurten sin - en spurt som er ekstremt spennende når vi snakker fremtid og mulige internasjonale medaljer. I tillegg setter hun solide perser med 2:03.30 og 4:12.60 på de to mellomdistansene, og har trolig mer inne om hun havner i rette felt allerede nå. Og med en vinter til med trening under beltet bør ikke 2022 bli noe verre. Så får vi bare håpe at langrenn, der hun også er et bra talent, holder klørne sine unna denne diamanten av en løper - et talent Norge ikke har sett maken til på mellomdistanse på år og dag.

3. Bastian Elnan Aurstad (05) - langsprint/hekk
Da jeg startet med å skrible ned noen navn for denne listen en tid før NM i Kristiansand, vaket denne unge trønderen litt rundt topp 15, og foran det nevnte NM hadde jeg kanskje sett for meg at han kunne nærme seg 48-tallet på 400 meter, som selv det ville vært soleklar aldersrekord for G16. I stedet hopper han altså over hele 48-tallet og gjør for alderen fantastiske 47.17. I tillegg gjør han 51.83 på langhekken, også det en sinnssyk senkning av den norske aldersrekorden, og begge resultatene er høyt oppe på alle statistikker for U18 og holder til og med god stand i U20-klassen, og han er beste 05-modell i verden på langhekken og tredje best på 400 meter. Har nok også mer inne på 200 meter enn persen 21.83. Hvis dere ikke har gjort det - merk dere navnet Bastian Elnan Aurstad. Her har Norge en diamant på gang. Bør kunne ta med seg minst én medalje fra neste års U18-EM, litt ettersom hva programmet der tillater ham å stille på.

4. Malin Hoelsveen (05) - mellom-/langdistanse
Er jo så vanskelig å plassere disse yngre juniorene, for de kan så lett stagnere og forsvinne som dugg for solen, like fort som de kommer frem. Men Malin Hoelsveen er en av de som virkelig virker som ekte vare. Hun viste seg frem allerede i fjor med fine tider på 800 og 1500 meter, og i år har hun tatt enda flere store steg og ligger helt i europatoppen i sin aldersklasse både på 800 og ikke minst 1500 meter med hhv. 2:06.26 og 4:20.55. En av de få av de yngre som fikk muligheten i årets U20-EM og kvitterte med finaleplass på 1500 meter. Ekstremt spennende utøver - fortsetter utviklingen videre neste år? Da er hun nok iallfall en solid medaljekandidat i U18-EM.

5. Abdullahi Dahir Rabi (03) - langdistanse
Kanskje et bittelitt ubeskrevet blad for mange (men litt mindre ubeskrevet etter terreng-EM som var, der han jo tok sølv i U20-klassen), muligens rett og slett fordi han ble norsk statsborger først sent i høst etter å tidligere ha løpt under somalisk flagg, og han har dermed ikke deltatt i store internasjonale juniormesterskap tidligere. Men Rabi er en enormt spennende løper med et meget høyt potensial. Hans pers 13:49.88 på 5000 meter var tredje best i U20-klassen i Europa foregående sesong, og trolig har han enda bedre tider inne allerede nå (slet litt i sommer, men viste bedre form under terrengsesongen). Spennende å se om han kan forbedre seg såpass at han allerede neste år kan være en liten utfordrer til senior-EM-plass for Norge, selv om kampen der er veldig stor. Blir interessant å følge i U20-VM også.

6. Ina Halle Haugen (03) - mellom-/langdistanse
Enda et stort talent som har gjort seg bemerket gjennom å ha bestetid i Europa i U20-klassen på 3000 meter denne sesongen med 9:11.81, og hun ligger også langt fremme på 1500 meter med 4:16.82. Vil tro at hennes største potensial ligger på de lengre distansene, i og med at hun ikke har vist den råeste spurt selv på juniornivå hittil. Men tidene hun leverer, særlig på 3000 meter, tyder på god kapasitet og hun blir definitivt interessant å følge fremover.

7. Abraham Sandvin Vogelsang (03) - mangekamp
Her har vi faktisk en reell gullkandidat i neste års U20-VM i tikamp, så kanskje kunne han vært et par plasseringer høyere opp, men det er kamp om plassene her. Uansett er Abraham Sandvin Vogelsang enda ett av våre store mangekamptalenter om dagen. Han gjorde enorme fremskritt i 2021; i 2020 var han egentlig en ganske så ordinær junior, men overgangen hans til det fine treningsmiljøet i Tjalve har nok gjort at potensialet har kommet mer frem. Han har tettet "hullene" sine i tikampen og fremstår mer komplett i år. Holder han seg skadefri, bør det være noe han kan fortsette med neste sesong. Beste ikke-02-modell i verden i tikamp i år.

8. Andreas Fjeld Halvorsen (05) - mellom-/langdistanse
En ung og enormt talentfull løper som viste seg godt frem veldig tidlig, og som i år har tatt flere store steg i riktig retning. Høydepunktet er nok aldersrekorden han har satt på 3000 meter på 8:12.82 - rett utenfor topp ti i Europa i U20-klassen, der han har flere år igjen, og nest best i U18. I tillegg har han 3:48.39 på 1500 meter, godt inne i topp ti i U18 i Europa, i tillegg til at han også har potensial på 800 meter. Synes styrkene hans distansemessig minner litt om Jakob Ingebrigtsen, selv om han henger noe etter på 1500 (som han betrakter som sin hoveddistanse), men til gjengjeld har han bedre tid på 3000. Så får vi se om utviklingen fortsetter utover. Et stort talent er han uansett, og medalje bør være innenfor rekkevidde i neste års U18-EM.

9. Mia Guldteig Lien (03) - lengde/høyde
Det store norske hopptalentet for tiden på kvinnesiden, Mia Guldteig Lien, har for meg vært et noe mystisk savn denne sesongen. Det eneste jeg får frem av informasjon er en artikkel fra noen måneder tilbake som ligger bak betalingsmur, der man så vidt i den lille teksten man får se på Google Nyheter kan lese at hun har hatt et tretthetsbrudd. I fjor hoppet hun finfine 6.31 i lengde og 1.82 i høyde. Vi får tro hun kan komme seg i form tidsnok til å kunne få med seg U20-VM neste sesong. Har foreløpig sølv i lengde fra EYOF i 2019 som sitt internasjonale høydepunkt.

10. Ole Jakob Høsteland Solbu (03) - mellomdistanse
Litt som året eldre Tobias Grønstad, har Ole Jakob Høsteland Solbu tatt enorme steg på 800 meter denne sesongen, og perset seg ned hele tre sekunder til 1:47.61, noe som gjør at han er godt inne i topp ti i Europa på distansen. Han var veldig nære å ta medalje i U20-EM. Han ligger "bare" drøye sekundet bak Grønstads nysatte norske juniorrekord - kan Solbu utfordre den i sitt siste juniorår i 2022?

11. Simen Gløgård Stensrud (05) - mellom-/langdistanse
Særlig et stort talent på langdistanse. Stensrud gjorde i 2021 8:14.86 på 3000 meter, tredje best i Europa i år, blant annet bak jevnaldrende Halvorsen. Lille Norge har faktisk de to tidsmessig soleklart beste 05-modellene i Europa på distansen, og de har begge vært klart foran Jakob Ingebrigtsens gamle aldersrekord. Han gjorde også fine tider på 1500 meter tidligere år, men der har han ikke klart å følge like godt. Likevel, blir meget interessant å følge. Det største målet kommende sesong blir nok, som for de andre 05'erne, U18-EM.

12. Malin Søtorp Solberg (06) - mellom-/langdistanse
En ny enormt spennende løper på gang er 06-modellen Malin Søtorp Solberg, som har prestert meget bra både på 1500 meter og et par lengre distanser denne sesongen. På 1500 er hun en av de bedre 06'erne i Europa med 4:28.75 som beste resultat, og hun har også sterke resultater på 2000 meter (6:13.71) og 3000 meter (9:56.42). Har også fremvist en god avslutning ved enkelte anledninger, og har nok U18-EM som neste års store mål.

13. Sigrid Bjørnsdatter Wahlberg (03) - mellomdistanse
Har vært et knepp bak mellomdistansekollega Østgård hele veien, og så var også tilfellet i 2021. Likevel har Wahlberg hatt en fin sesong, hvor hun har senket 800-persen sin til 2:05.39 og vært i finale i U20-EM. Neste sesong bør målet fremfor alt være å kunne iallfall kjempe om finale på 800 meter i U20-VM.

14. Steffen Melheim (03) - diskos
Melheim har lenge vært enormt talentfull og var høyt oppe på den listen jeg postet i fjor sommer, men de par siste sesongene (og særlig i 2021) har han dessverre slitt kraftig. Forhåpentligvis er det teknikkforandring som følge av tyngre diskos som er litt av forklaringen, for resultatene han har hatt tidligere år (blant annet sølv i EYOF) tyder på at han har mer inne. Det primære målet bør kanskje være å nå 60 meter med 1,75kg-diskosen neste år (blir det lenger får man ta det som en bonus), og klarer han det, bør iallfall en finale i U20-VM være en mulighet.

15. Thea Charlotte Knutsen (04) - hinder/mellomdistanse
En av sesongens store overraskelser er Thea Charlotte Knutsen, som under UM i Trondheim dukket opp fra det som iallfall for meg var praktisk talt ingen steder og presterte tidenes nest beste tid i J17 i Norge på 2000 meter hinder med 6:41.56, den tredje beste tiden i verden og nest beste i Europa i U18-klassen. En uke senere debuterte hun på 3000 hinder i NM og gjorde 10:20.76, sjuende best i verden og tredje best i Europa i U18. 3000 hinder i neste års U20-VM er nok et stort mål. Blir nok tøft å kjempe om medalje, men finaleplass er nok ikke umulig.

16. Sigrid Alvik (03) - hinder/mellom-/langdistanse
Alvik slo gjennom med bronse på 2000 hinder i EYOF i 2019, og har siden det tatt steg for steg, men kanskje ikke hatt den enorme fremgangen vi hadde håpet på. Hun har 10:20.97, altså en dårligere tid enn Knutsen, på 3000 hinder denne sesongen. Vi skal likevel ikke avskrive Alvik; plutselig kan det komme en stor fremgang igjen i såpass ung alder. I likhet med Knutsen er nok finale i neste års U20-VM et naturlig mål.

17. Kristian Bråthen Børve (06) - mellom-/langdistanse
Fremfor alt et langdistansetalent som kom som et skudd gjennom høsten som var. Er inne på andreplass i G15 i Norge gjennom alle tider, både på 2000 meter med 5:29.21, og enda mer spennende er 3000-tiden hans på 8:27.21, som bare er snaut halvannet sekund bak Jakob Ingebrigtsens aldersrekord. Tiden er nest best i verden av registrerte 06-modeller på World Athletics' statistikk (er dog en del afrikanere som står uten fødselsdato), og best i Europa i G15. Vanskelig å rangere disse yngste juniorene, for de kan så lett forsvinne som dugg for solen, men definitivt et navn å holde øye med i 2022 og forhåpentligvis i mange år fremover.

18. Benjamin Olsen (04) - mellomdistanse
Har gjort veldig fine fremskritt i år: 1:50.52 og pers med seks sekunder på 800, 3:48.37 på 1500, også det pers med seks sekunder, og 8:23.51 på 3000 meter, pers med godt over et halvt minutt på distansen. Olsen er godt inne topp ti på samtlige distanser i U18-klassen i Europa. Det er nok de to mellomdistansene som kommer til å bli Olsens fokus også neste sesong, og U20-VM er et naturlig mål, og så spørs det hva han kan få til der.

19. Aanund Tveitå (03) - lengde/mangekamp
Har utviklet seg mye i lengde denne sesongen, og slo til i NM med 7.52 og en fin sølvmedalje der. Han er nummer 18 i Europa i U20-klassen i år, og nummer sju av de som fortsatt er juniorer neste sesong. Må nok ta ytterligere et steg, og ikke minst stabilisere seg på et høyere nivå, for å kunne hevde seg i neste års U20-VM, men det er slett ikke utenkelig.

20. Mathias Vanem Aas (04) - mellom-/langdistanse/hinder
Mathias Vanem Aas har i år plassert seg topp 5 på de europeiske U18-listene på tre distanser - 3000 meter (8:18.98, nummer fem), 2000 meter hinder (5:55.43, også nummer fem) og 3000 meter hinder (9:14.92, nummer fire). Så får vi se hvordan utviklingen fortsetter når han nå skal ta steget opp i den eldste juniorklassen, men fremgangen han hadde i år var bra, så vi skal følge med.


I vannskorpa:

Fredrik Gullachsen (03) - 400 meter
Gullachsen stod for en av fjorårets absolutt største gjennombrudd da han suste inn til 47.58 og aldersrekord i G17 på 400 meter (i år har vi fått et bittelite perspektiv på den tiden med Aurstads 47.17, satt i G16, men det er fortsatt en meget habil tid). I år har han imidlertid ikke konkurrert, og det er usikkert hva som skjer videre med Gullachsen. Forhåpentligvis kommer han tilbake neste sesong og kan bli med videre på den norske 400 meter-bølgen som regjerer akkurat nå.

Maren Halle Haugen (03) - mellom-/langdistanse
Har vært hakket svakere enn sin tvillingsøster Ina på samtlige distanser en stund nå, men har også hun prestert bra. Har dessverre løpt lite i år (satser også på langrenn, mulig det er det som har vært hovedprioriteten), og var blek i U20-EM. Men hun var topp ti på 3000 meter i Europa i U20-klassen i fjor og viste at hun har talent.

Andreas Grimerud (03) - 400 meter
Fin utvikling i 2021, hvor han har senket persen på 400 meter med to sekunder til 47.49, og han fikk med seg deltakelse i U20-EM i Tallinn, der han kom til semifinale. Kanskje han kan klare 46-tallet neste sesong.

Lisa Wilker (03) - mangekamp
Brukbart mangekamptalent som har gjort bra fremskritt i år og som kvalifiserte seg for U20-EM etter å ha perset til 5359 poeng og etablert seg blant de 30 beste juniorene i verden. Er vel lengde og kanskje korthekk som er hennes relativt sterkeste disipliner, men hun har en jobb å gjøre i samtlige øvelser om hun skal hevde seg høyere opp. Men kvalifisering til U20-VM bør være innenfor rekkevidde neste sesong.

Hedvig Kallåk (04) - høyde
Var en komet da hun i 2018 hoppet 1.67 i høyde innendørs og det var store forhåpninger til henne da. Senere har hun sakte, men sikkert tatt steg, og i 2021 satte hun pers til 1.78. Den store fremgangen har fremdeles ikke kommet, men hun er fremdeles ung.

Anna Marie Nordengen Sirevåg (04) - mellom-/langdistanse/hinder
Bra talent, særlig på hinder, som er topp fem i U18 i Europa denne sesongen med 10:31.62, og som også er topp ti på U18-mesterskapsøvelsen 2000 meter hinder med 6:48.43. Hun har også 9:43.54 på 3000 meter, topp 20 i Europa i U18. Hun ser ikke ut som en av de aller, aller største distansetalentene foreløpig, men absolutt spennende å følge.

Marte Hovland (05) - mellomdistanse
Har foreløpig vist seg best på 1500 meter, der hun har for alderen finfine 4:25.72, som er rett utenfor topp ti i U18-klassen i Europa, og femte best i sin årsklasse. Kan være en medaljekandidat i neste års U18-EM om hun fortsetter utviklingen. Er dog foreløpig et noe ubeskrevet blad og har kun det ene toppresultatet å vise til, og får derfor ikke plass blant de 20 beste foreløpig.

Ellevine Kathleen Svensen Skare (05) - spyd
Man hadde store forventninger til denne spydkasteren da hun kastet 51.17 med 500g-spydet allerede i fjor, men i år greide hun bare så vidt å passere den lengden med juniorspydet (51.55). Hun har dog perset med tre meter til 46.88 på seniorspydet (600g), så det er fremdeles absolutt håp. Er hhv. 18 og 13 i verden i U18 med seniorspyd, mens i Europa er tallene 12 og 10.

Alma Kolberg Hakonardottir (06) - langdistanse
Nok et meget fint løpertalent, som i motsetning til mange av de andre har sin klare styrke på de lengre distansene. Gjorde under 10 minutter på 3000 meter med 9:53.89 på 3000 meter og er av de aller beste 06-modellene i Europa der. Også 17:15.87 på 5000 er en habil tid for alderen, og har i tillegg 6:20.58 på 2000 meter. Kan absolutt være et spennende kort i U18-EM i 2022.

Håkon Moe Berg (06) - mellom-/langdistanse
Var bittelitt i tvil om hvor man skulle plassere gutta som nesten holdt følge med Bråthen Børve inn til mål på 2000 meter under UM. Enn så lenge får de være i vannskorpa. Moe Berg har så langt ikke levert noen resultater ellers som "backer opp" 5:30.81 som han gjorde på 2000 meter i UM, så vi får avvente litt, men det viser jo iallfall at det ligger et talent der.

Dagfinn Gjerstad (06) - mellom-/langdistanse
Samme som Moe Berg - gjorde 5:31.79, en sterk tid, på 2000 meter under UM, men har ikke gjort noe i nærheten av det nivået ellers. Får avvente litt, men som Moe Berg, får man si at det løpet lover bra.


Utøvere å følge med på:

Listen under er en blanding av utøvere som i 2021 har vist at de har tatt steg og som kan bli bra på sikt, og utøvere som har hatt en tyngre sesong, men som har vist talent tidligere og ikke skal fullstendig avskrives (eller begge deler).

Kenny Emi Tijani-Ajayi (03) - sprint
Fin utvikling i år, hvor han har senket seg nesten halvsekundet på 100 meter til 10.73 og nesten sekundet på 200 meter til 21.37. Om han kan utvikle seg enda litt mer, er han oppe i den desiderte norgestoppen på kortsprint allerede.

Maren Bakke Amundsen (03) - sprint
Har hatt en fin og jevn utvikling de siste årene, og etter 2021 har hun 11.81 på 100 meter og ikke minst 24.00 på 200 meter som perser. Neste sesong bør nok målet være å se 23-tallet på 200 og løfte seg ytterligere på 100.

Josefina Biernacki (03) - 100 meter hekk
En litt merkelig karriere så langt for Biernacki: Hun har en del resultater fra J13 og J14, men etter det deltok hun ikke i noen stevner utendørs inntil fire år senere, altså i år (har dog noen innendørsresultater). Og hvilket utendørscomeback det har vært - hun har perset til 13.69 på 100 meter hekk, en øvelse hun ikke løp overhodet før i år. Såpass fersk på øvelsen som hun er bør hun jo kunne ha litt forbedringspotensial.

Eilen Brenne (03) - mellomdistanse
Var et bra talent tidlig i juniorårene, og persen hennes 2:07.19 stammer fra EYOF i Baku i 2019, da hun altså bare var 16 år gammel. De par siste sesongene har gått tråere, men hun har i det minste kommet seg ned på 2:08 igjen i år og skal ikke avskrives riktig ennå.

Esten Hansen-Møllerud Hauen (03) - mellom-/langdistanse/hinder
Har en bra spennvidde på sine distanser, og har hatt en voldsom utvikling i 2021. Han har senket persen med fem sekunder på 800 (nå 1:52.93), ti sekunder på 1500 (3:50.09), 19 sekunder på 3000 (8:15.96) og 22 sekunder på 3000 hinder (9:17.79). I tillegg har han 5:56.46 på 2000 hinder. Interessant om han klarer å fortsette i det sporet fremover.

Vebjørn Hovdejord (03) - langdistanse/hinder
Har gjort det bra på flere forskjellige distanser, som 3000 meter hinder (9:01.34), 3000 meter (8:16.58) og 5000 meter (14:22.26). Har hatt flott fremgang i år og blir interessant å følge neste sesong, blant annet med tanke på deltakelse i U20-VM.

Thomas Strønstad-Løseth (03) - 400 meter (200/800)
Kom som et skudd i fjor og så lovende ut på alt fra 200 til 800 meter, men har kanskje ikke fått helt det løftet man hadde trodd. Men har kommet seg ned på 47.65 på 400 meter, som ser ut til å være hoveddistansen nå. Kan kanskje nærme seg 46 neste sesong, også han.

Julian Skimmeland Aasheim (03) - hekk
Stått litt stille i utviklingen denne sesongen etter et par lovende sesonger. Har 14.65 med juniorhekker på korthekken som det beste resultatet. Kan fremdeles bli bra, men må nok vise litt mer fremgang neste sesong.

Ida Andrea Breigan (04) - sprint
Et bra sprinttalent som dessverre ikke har konkurrert overhodet i 2021. Hadde såpass bra perser som 12.02 (100 meter) og 24.57 (200 meter), satt som 16-åring i 2020. Så får vi se om hun kommer seg tilbake igjen i 2022.

Hanna Emilie Hjeltnes (04) - kule/diskos
Et greit talent som dessverre ikke fikk all verden til fremgang i 2021, iallfall ikke med juniorkula, der hun ikke greide å forbedre persen sin (som er 15.08). Satte dog pers med seniorkula til 13.46 da hun tok NM-gull. Har også 42.37 i diskos.

Øystein Solheim Hytten (04) - slegge
Fire i G17 gjennom alle tider med 67.31, et stykke bak Eivind Henriksen, men absolutt et lovende resultat som gjør ham interessant når han skal opp en vektklasse kommende sesong.

Sondre Jahren (04) - diskos/mangekamp/diverse
Allsidig unggutt som kanskje særlig er et talent i diskos (54.62 med 1,5 kg, 50.76 med 1,75 kg), men som også har muligheten til å bli bra i mangekamp. Gjorde 6875 poeng under NM i mangekamp tidligere i år. Har også støtt over 17 meter i kule 5kg og er heller ikke så verst i hoppøvelsene, så definitivt et navn å merke seg.

Tommi Aslaksrud Pasanen (04) - spyd
Har med 65.32 tatt seg godt inn i topp ti gjennom alle tider i G17 med 700g-spydet. Har også 59.72 med seniorspydet. Har vært lovende i flere år og føles som en som plutselig kan "eksplodere" om han knekker koden.

Oliver Tollefsen (04) - sprint
Bemerket seg i fjor som 16-åring gjennom 11.04 på 100 meter og 22.55 på 200 meter, men har dessverre ikke greid å forbedre disse persene denne sesongen. Skal dog ennå ikke helt avskrives - det snur fort i juniorfriidrett.

Leona Andersen Vedvik (04) - mellomdistanse
Særlig spennende på 1500 meter, der hun har forbedret seg til 4:28.00 i løpet av 2021. Bør nok dog krype seg nedover til nærmere 4:20 før hun er like lovende som en del andre mellomdistanseløpere vi har i landet nå.

Aiden Floyd Vincent (04) - 400 meter/diverse
Satte aldersrekord på aldersrekord på 400 meter da han var yngre, men har kanskje ikke helt levd opp til hypen de siste par årene. Men er en spennede kar, særlig fordi han er så allsidig (tok åtte medaljer under UM i 2021), noe som kan være en fordel til senere i karrieren. Har perset til 49.39 på sin sterkeste øvelse 400 meter i år.

Sebastian Berntsen (05) - sprint/lengde
Enda en lovende utøver som slo gjennom i fjor, men som kanskje ikke har gjort de fremskrittene vi hadde forventet. Har bare forbedret seg åtte centimeter i lengde til 6.93 og ett tidel på 100 meter til 11.04, og på 200 meter har han ikke forbedret seg overhodet. Men han er ennå veldig ung, så skal følges nøye med på.

Tora Bøgeberg Lilleaas (05) - sprint
Et gledelig lite gjennombrudd i år med for alderen fine 12.06 på 100 meter, samt 25.07 på 200 meter, og er høyt oppe på aldersstatistikken gjennom alle tider særlig på førstnevnte. Så får vi se om denne utviklingen fortsetter i 2022 og utover.

Sindre Strønstad-Løseth (05) - 400 meter
Den yngre broren til nevnte Thomas har vist fin fremgang i år og perset seg ned til 49.85. 48-tallet er nok et mål neste år. Har også 11.14 på 100 meter og har kanskje mål om 10-tallet neste år, og bør også ha større potensial enn han har vist på 200 (22.57).

Alexander Skrede (05) - sprint
Bra sprinttalent som har kommet seg ned på 10.95 i år - en meget bra tid i G16. Har også 10.79 med bittelitt for mye vind (+2.2). Fin fremgang også på 200 meter, der han har 22.19 og nok også potensial til enda mer. Spennende gutt å følge videre, og var meget nær å få plass blant vannskorpefolket (man kan vel si at han var i vannskorpa til vannskorpa, i likhet med et par andre her).

Jonathan Hertwig-Ødegaard (05) - mangekamp/hekk/diverse
Spennende unggutt som jeg særlig tror på i forbindelse med mangekamp. Han har en del dårlige øvelser som må forbedres, men har god pers på kanskje særlig hekk, diskos og kule for alderen og til mangekjemper å være. 14.68 på korthekken er også greit isolert sett.

Even Hem Bolle (06) - diskos
Nummer seks i G15 gjennom alle tider med 57.55 med 1kg-diskosen. Det er for eksempel foran Sven Martin Skagestad og Fabian Weinberg på samme alder. Fortsatt tidlig, men interessant.

Johannes Sandvik Bø (06) - mellomdistanse
Har ligget rett bak andre gode 06-talenter som Bråthen Børve og Moe Berg. Har 1:58.71 på 800 meter, en OK tid, samt 4:05.20 på 1500. Ikke de råeste tidene foreløpig, men er en det blir artig å følge med på i 2022. Navnet forplikter jo iallfall litt :)

Ingrid Ingebrigtsen (06) - mellomdistanse
Er vel egentlig mest med her basert på etternavnet, for tidene hennes i seg selv er ikke voldsomt imponerende selv i J15. Er flere i J14-klassen som har bedre på 1500, for eksempel. Men har gjort god fremgang i år og senket persen med 11 sekunder til 4:42.04 på 1500. Og når man vet hvilket treningsmiljø hun er en del av, må hun nesten inkluderes på lista.

Cassandra Ødegård Nilsen (06) - sprint/hekk/mangekamp
OK talent, kanskje særlig på langhekk. Hun har 44.65 på 300 hekk og 64.66 på 400 hekk i år. Tror også hun har potensial i mangekamp, hvor hun har 4379 poeng i ungdomsklassen. Har dog en del "hull" (dårlige øvelser) der som hun må tette før det blir ordentlig bra.

Emiliano Storm Røgeberg-Ortiz (06) - sprint/hekk
Ikke egentlig noe rått talent på noen øvelser, men gjør det bra på stort sett alle distanser fra 100 meter (11.30) til 400 meter (51.80). 39.97 på 300 meter hekk er også en spennende tid, og man skal ikke kimse av 22.70 av en G15-løper på 200 heller. Tror han kan bli bra. Om ikke annet har han iallfall et av de kuleste navnene på lista.

Helene Mariel Ramslien (06) - diskos/slegge
Har gjort 49.09 i J16 med 0,75kg-diskos i år, og det er tredje best i aldersklassen gjennom alle tider, for eksempel foran Rosvold og Flatum som er omtalt tidligere i innlegget, og heller ikke langt bak aldersrekorden. Har også 51.62 i slegge 3kg (119,5 cm), sjuende best med den type slegge i aldersklassen.

Line Safaa Al-Saiddi (06) - 400 meter
Interessant utøver med 56.96 på 400 meter som det fremste resultatet å vise til - absolutt et bra resultat for alderen. Har også 2:14 på 800, så har kanskje potensial også der med årene.

Selma Skisaker (06) - mellomdistanse
Godt mellomdistansetalent som så langt har kommet bittelitt i skyggen av Søtorp Solberg, men som har den beste 800-persen av de to (2:11.28) samt 4:38.02 på 1500 meter. Føyer seg inn i rekken av bra løpertalenter på jentesiden nå for tiden.

Christian Wright (06) - sprint
11.23 på 100 meter i 2021, slett ingen dårlig tid for alderen, og senker persen med sekundet. Kan fort komme til å se 10-tallet allerede i 2022 om han fortsetter fremgangen, og kanskje kan han forbedre seg litt på 200 meter også (der har han 22.94).


Ytterligere interessante utøvere født fra 07 og nedover som det kan være verdt å holde et øye med:

Neo Dobson (07) - sprint
Fotballspiller fra Haugesund som slumpet borti friidrett i 2021, og som like godt satte nasjonal aldersrekord for G14 på 100 meter med 11.33 i sitt tredje løp på distansen - hele 14 hundredeler under den gamle til Pål Haugen Lillefosse, som også var et stort sprinttalent som yngre (det skal dog sies at Ole Bernt Skarstein gjorde 11.3 med manuelt supplement i 1959). Dette var tre dager etter hans aller første friidrettsstevne. Han har i tillegg vært like bak aldersrekorden til Lillefosse på 200 meter, hvor han har gjort 22.83. Selvsagt umulig å forutse utviklingen på en så ung utøver, men med enda mer spesifikk sprinttrening fremover blir Neo Dobson et navn å følge med argusøyne inn mot 2022 og forbi.

Christopher Ekene Nordlie (07) - sprint
Sprinter som har gjort 11.45 på 100 meter i 2021, også under Lillefosses G14-tid. Også han er en utøver som veldig nylig kom inn i friidretten, og han løp sine første stevner i august. Fortsetter han satsingen er han spennende.

Zion Ramirez (07) - sprint
Spesielt lovende på 400 meter, der han har den fjerde beste tiden i G14 gjennom alle tider med 53.46. 23.58 på 200 meter er et stykke bak nevnte Dobson, men også det er inne topp ti gjennom alle tider i aldersklassen.

Sondre Strande Omland (07) - mellomdistanse
Svært lovende mellomdistanseløper som har gjort 2:00.57 på 800 meter og ikke minst 4:07.03 på 1500 meter i 2021 - sistnevnte resultat er det kun Jakob Ingebrigtsen med 4:05 som har vært under i norgeshistorien i G14-klassen. 800-resultatet plasserer ham også som fire gjennom alle tider i G14. I 2022 må målet være å gjøre godt under 2:00 på 800 og forhåpentligvis også sub 4:00 på 1500.

Embla Njerve (07) - stav
Har hoppet 3.40 utendørs og 3.45 innendørs i 2021, og det er det høyeste som er hoppet i J14 iallfall de siste ti årene (tekniske problemer på NFIF sine sider gjør at alle tider-listen er borte). Kun to juniorer i Norge har hoppet høyere i år, og de er hhv. fem og fire år eldre. Så dette er hyperinteressant.

Lilje Lopes Patey (07) - 400 meter
Har vært sju hundredeler unna aldersrekorden for J14 på 400 meter med 58.49. Absolutt verdt å følge med på kommende sesong.

Wilma Bekkemoen Torbjörnsson (07) - mellomdistanse
Er nummer seks i J14 gjennom alle tider på 1500 meter med 4:39.28. Har også gjort 4:40 og har vist at resultatet ikke bare var et blaff. Har vist seg klart best på 1500 så langt, men har ikke løpt lengre distanser enn det, så det kan bli spennende å se om hun kanskje også har noe å gå med på de lengre etterhvert. Var også et par jenter som fulgte ganske rett bak i 4:39-løpet hennes (Aurora Langbakk, Nora Jakobsen og Oda Rosland Gjerstad) som er interessante.

Ulrik Jåvoll Hagen (08) - mellomdistanse
Har gjort 4:19 på 1500 meter, og er nummer tre i G13 gjennom alle tider, "bare" fire sekunder bak aldersrekorden til Jakob Ingebrigtsen, og godt foran navn som Sondre Nordstad Moen og flere av de eldre talentene, som Simen Gløgård Stensrud og Andreas Fjeld Halvorsen. Tidlig fortsatt, men kan absolutt være verdt å holde et øye med.

Sondre Haukanes (08) - mellomdistanse/hinder
Tredje beste tid gjennom alle tider på 1500 meter hinder i G13. Skal ikke lese for mye ut av det, men det er lovende nok til å bli nevnt i så ung alder.

Per August Halle Haugen (09) - mellom-/langdistanse
Det finnes vel ingen offisielle norske alderslister for de klassene som det siste tilskuddet til friidrettsfamilien Halle Haugen hittil har tilhørt, men det trenger man ikke for å vite at 12 år gamle Per August Halle Haugen er et stort talent for sin alder. Han har den europeiske aldersrekorden både på 5 km (17:06) og 10 km (36:34) på landevei, og er definitivt en å følge med på når han nå trer inn i tenårene og de offisielle listenes rekker.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Fantastisk arbeid nok en gang janesaj. Veldig interessant lesning.

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

Sollid jobb, disse innleggene er det virkelig høy kvalitet over 🙂

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

janesaj skrev: ons des 22, 2021 9:44 pm 2. Ingeborg Østgård (03) - mellom-/langdistanse
I 2020 fikk Ingeborg Østgård et veldig fint gjennombrudd og tok seg opp i europatoppen for junior både på 800, 1500 og 3000 meter. I år har hun forbedret seg ennå litt, og da særlig på de to korteste distansene. Hun ble U20-europamester på 1500 meter, i en finale der hun til slutt ikke var truet i det hele tatt når hun satte inn kjempespurten sin - en spurt som er ekstremt spennende når vi snakker fremtid og mulige internasjonale medaljer. I tillegg setter hun solide perser med 2:03.30 og 4:12.60 på de to mellomdistansene, og har trolig mer inne om hun havner i rette felt allerede nå. Og med en vinter til med trening under beltet bør ikke 2022 bli noe verre. Så får vi bare håpe at langrenn, der hun også er et bra talent, holder klørne sine unna denne diamanten av en løper - et talent Norge ikke har sett maken til på mellomdistanse på år og dag.
Siden det var lov å være saklig uenig vil jeg bare si at jeg tviler på om Østgård har mye mer inne enn det hun fikk ut da hun satte de to persene. I begge løpene fikk hun løpe så godt som uforstyrret inne ved listen i rygg på Hynne/Sæten som dro hardt hele veien. Eneste som kan gjøre at hun har mer inne er at det var mange løp på få dager da hun satte de persene, men feltene og løpsutviklingen så bortimot optimalt ut for meg.

Angående langrenn så er også Anna Marie Nordengen Sirevåg og Malin Hoelsveen store talenter i den idretten. Begge hadde topp-plasseringer under Hovedlandsrennet i 2020 og Malin har fulgt opp med meget gode resultater så langt denne sesongen. Tror dog alle tre kommer til å velge friidrett. Eventuelt allerede har valgt selv om de fortsetter å gå skirenn på vinteren.

janesaj

Legg inn av janesaj »

tartaglia2 skrev: tor des 23, 2021 4:18 pm
janesaj skrev: ons des 22, 2021 9:44 pm 2. Ingeborg Østgård (03) - mellom-/langdistanse
I 2020 fikk Ingeborg Østgård et veldig fint gjennombrudd og tok seg opp i europatoppen for junior både på 800, 1500 og 3000 meter. I år har hun forbedret seg ennå litt, og da særlig på de to korteste distansene. Hun ble U20-europamester på 1500 meter, i en finale der hun til slutt ikke var truet i det hele tatt når hun satte inn kjempespurten sin - en spurt som er ekstremt spennende når vi snakker fremtid og mulige internasjonale medaljer. I tillegg setter hun solide perser med 2:03.30 og 4:12.60 på de to mellomdistansene, og har trolig mer inne om hun havner i rette felt allerede nå. Og med en vinter til med trening under beltet bør ikke 2022 bli noe verre. Så får vi bare håpe at langrenn, der hun også er et bra talent, holder klørne sine unna denne diamanten av en løper - et talent Norge ikke har sett maken til på mellomdistanse på år og dag.
Siden det var lov å være saklig uenig vil jeg bare si at jeg tviler på om Østgård har mye mer inne enn det hun fikk ut da hun satte de to persene. I begge løpene fikk hun løpe så godt som uforstyrret inne ved listen i rygg på Hynne/Sæten som dro hardt hele veien. Eneste som kan gjøre at hun har mer inne er at det var mange løp på få dager da hun satte de persene, men feltene og løpsutviklingen så bortimot optimalt ut for meg.

Angående langrenn så er også Anna Marie Nordengen Sirevåg og Malin Hoelsveen store talenter i den idretten. Begge hadde topp-plasseringer under Hovedlandsrennet i 2020 og Malin har fulgt opp med meget gode resultater så langt denne sesongen. Tror dog alle tre kommer til å velge friidrett. Eventuelt allerede har valgt selv om de fortsetter å gå skirenn på vinteren.
Når det gjelder 1500-løpet til Østgård, synes jeg (så vidt jeg husker) hun så såpass sterk ut at jeg tror hun kunne fulgt en enda tøffere fart enn den Sæten satte opp. Avslutningen hennes tyder iallfall på det. En tid ned mot 4:10 kunne nok vært mulig med klaff. Tror også 2:02 på 800 kunne vært mulig med en mer optimal fartsholder enn Hynne, som vel gikk til noe fortere fra start enn det Østgård antakelig er vant til. I tillegg til den faktoren til slutt som du selv nevner, så tror jeg absolutt hun kunne vært god for bedre tider allerede i 2021, men vi får nok uansett se det i løpet av 2022.

Og en aldri så liten disclaimer før noen klager: Når jeg skrev "et talent Norge ikke har sett maken til på mellomdistanse på år og dag", mente jeg naturlig nok et talent vi ikke har sett maken til på damesiden på år og dag. Regner vel med de fleste skjønner det, men nå er det iallfall nevnt :)

MatsEn89

Legg inn av MatsEn89 »

Henriette Jæger 😍 Gleder meg til fortsettelsen

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

janesaj skrev: tor des 23, 2021 5:16 pm Når det gjelder 1500-løpet til Østgård, synes jeg (så vidt jeg husker) hun så såpass sterk ut at jeg tror hun kunne fulgt en enda tøffere fart enn den Sæten satte opp. Avslutningen hennes tyder iallfall på det. En tid ned mot 4:10 kunne nok vært mulig med klaff. Tror også 2:02 på 800 kunne vært mulig med en mer optimal fartsholder enn Hynne, som vel gikk til noe fortere fra start enn det Østgård antakelig er vant til. I tillegg til den faktoren til slutt som du selv nevner, så tror jeg absolutt hun kunne vært god for bedre tider allerede i 2021, men vi får nok uansett se det i løpet av 2022.
Jeg så faktisk begge løpene før jeg kommenterte og Østgård så meget sterk ut på slutten av 1500-løpet. Hun brukte litt tid i starten på å komme opp i ryggen på Sæten og tror derfor startfarten var høy nok. Det var enkeltelementer der som nok kunne ført til en bedre tid, men totalinntrykket mitt fra både 1500 og 800 var at det var tilnærmet perfekte løpsopplegg for Østgård til å få ut det hun var god for i 2021. Tror også hun vil sette nye perser i 2022 og håper hun kommer seg ned til 2:02 lav og under 4:10.

janesaj

Legg inn av janesaj »

tartaglia2 skrev: tor des 23, 2021 7:55 pm Østgård så meget sterk ut på slutten av 1500-løpet.
Ja, og det får meg til å tro at på en helt optimal dag og med optimale forberedelser, så kunne hun kommet ned mot 4:10. 4:12 kom tilsynelatende ganske lett.

Hatleking

Legg inn av Hatleking »

Fantastisk tråd, nok ein gang. Og som du seier, så er det verkeleg vind i segla for norsk friidrett. Eit av håpa her er at det også på kvinnesida kjem opp store profilar. No har ein absolutt nokon som kan bli det, spesielt då Jæger og Østgård. Elles er det mange talent opp gjennom tida som har hatt ein eller to veldig lovande sesongar etterfulgt av vonbrot og til slutt prematur karriereslutt. Difor er det rimeleg enormt å at ein som Jakob har klart å progressere kvar einaste sesong. Klarar han det nok ein gang så er det ingen som slår han, verken på 1500, 3000 eller 5000.

Elles kan ein sjå omen av at Warholm ikkje blir ein einsleg svane på 400m framover. (Warholm som forsåvidt bør vere veldig revansjelysten her etter eitt av få direkte svake løp frå den kanten, akkurat på den distansen). Ingvaldsen gjorde store steg i fjor, og håpar verkeleg at det er eit namn me får høyre mykje om framover.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Våre fire på papiret største mellom-/langdistansetalenter på guttesiden født i 04-06, Halvorsen, Stensrud, Olsen og Børve, bytter alle til mellom-/langdistanseklubben Ull/Kisa foran kommende sesong. I tillegg går også Sondre Strande Omland (07), som jeg har nevnt i tråden, dit. Her soper Jessheim-klubben opp stort sett det som er av store talenter i Norge, og det blir spennende å se hvordan det slår ut. Positivt at talentene våre samler seg i stor grad og kan pushe hverandre enda litt mer.

Alle representasjonsoverganger for kommende sesong kan for øvrig finnes her.

janesaj

Legg inn av janesaj »

En U23-utøver jeg hadde regnet litt bort, men som er i ferd med å røre ordentlig på seg igjen nå, er jo Josefine Tomine Eriksen (00). Er blitt 3-4 år siden jeg egentlig anså henne som lovende, men hun har funnet litt ut av ting mens hun har studert i USA. Lovende start på sesongen med pers 54.04 på 400 meter (forbedring med nesten halvsekundet fra tidligere pers, som ble satt tilbake i 2016!) og 24.04 på 200 meter innendørs, som er halvsekundet under det hun har gjort utendørs. Nå har hun også satt norsk bestenotering på 600 meter innendørs med 1:28.27, som er sekundet under Hedda Hynnes gamle. (Hedda har 1:26.90 utendørs.)

Blir spennende å følge henne videre på opptil flere distanser. Hadde for eksempel vært veldig interessant om hun kunne prøvd seg på en 800 meter innen kort tid. Har en pers på 2:10 der, men med en 600-tid på 1:28 bør jo den kunne gruses greit.

janesaj

Legg inn av janesaj »

janesaj skrev: lør feb 12, 2022 9:07 pm En U23-utøver jeg hadde regnet litt bort, men som er i ferd med å røre ordentlig på seg igjen nå, er jo Josefine Tomine Eriksen (00). Er blitt 3-4 år siden jeg egentlig anså henne som lovende, men hun har funnet litt ut av ting mens hun har studert i USA. Lovende start på sesongen med pers 54.04 på 400 meter (forbedring med nesten halvsekundet fra tidligere pers, som ble satt tilbake i 2016!) og 24.04 på 200 meter innendørs, som er halvsekundet under det hun har gjort utendørs. Nå har hun også satt norsk bestenotering på 600 meter innendørs med 1:28.27, som er sekundet under Hedda Hynnes gamle. (Hedda har 1:26.90 utendørs.)

Blir spennende å følge henne videre på opptil flere distanser. Hadde for eksempel vært veldig interessant om hun kunne prøvd seg på en 800 meter innen kort tid. Har en pers på 2:10 der, men med en 600-tid på 1:28 bør jo den kunne gruses greit.
Eriksen med 52.72 på 400 meter i helgen. Har også gjort 2:06 på 800 siden sist oppdatering, men tror hun har enda mer inne enn det. Spennende utvikling på den tidligere bronsevinneren fra U18-EM (400 meter i 2016).

janesaj

Legg inn av janesaj »

janesaj skrev: man mai 16, 2022 11:42 pm
janesaj skrev: lør feb 12, 2022 9:07 pm En U23-utøver jeg hadde regnet litt bort, men som er i ferd med å røre ordentlig på seg igjen nå, er jo Josefine Tomine Eriksen (00). Er blitt 3-4 år siden jeg egentlig anså henne som lovende, men hun har funnet litt ut av ting mens hun har studert i USA. Lovende start på sesongen med pers 54.04 på 400 meter (forbedring med nesten halvsekundet fra tidligere pers, som ble satt tilbake i 2016!) og 24.04 på 200 meter innendørs, som er halvsekundet under det hun har gjort utendørs. Nå har hun også satt norsk bestenotering på 600 meter innendørs med 1:28.27, som er sekundet under Hedda Hynnes gamle. (Hedda har 1:26.90 utendørs.)

Blir spennende å følge henne videre på opptil flere distanser. Hadde for eksempel vært veldig interessant om hun kunne prøvd seg på en 800 meter innen kort tid. Har en pers på 2:10 der, men med en 600-tid på 1:28 bør jo den kunne gruses greit.
Eriksen med 52.72 på 400 meter i helgen. Har også gjort 2:06 på 800 siden sist oppdatering, men tror hun har enda mer inne enn det. Spennende utvikling på den tidligere bronsevinneren fra U18-EM (400 meter i 2016).
Fortsetter å imponere i NCAA Regionals, der hun valgte å løpe 800 meter og ble nummer tre i West-divisjonen i natt, og kvalifiserte seg dermed enkelt for Nationals om to uker. Tiden i finalen også solid - 2:02.49, faktisk akkurat under det som skulle vært EM-kravet for to år siden. Så Eriksen har virkelig kommet seg opp på et meget bra nivå nå. Blir interessant å se hva hun kan gjøre i Nationals og utover i sesongen.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Eriksens fremganger denne sesongen er jo for øvrig makeløst god reklame for collegefriidretten. Mon tro om ikke noen nordmenn blir inspirert til å vurdere å ta turen over dammen når de ser det, kanskje særlig blant de som har vært brukbare juniorer, men ikke helt topp, eller de som var tidlig gode, men som nå har falt litt av lasset (slik som for eksempel Eriksen hadde da hun dro til USA).

Og i motsetning til i vinteridrettene - der jeg (som sagt tidligere) egentlig anser dette som å "legge opp" i fire år siden de ikke bare ikke har de beste trenerne tilgjengelig, men også mister hele den viktige europeiske sesongen - kan det å dra på college som friidrettsutøver potensielt være veldig bra for fremtidig karriere, der gode skoler med flinke trenere har lang erfaring med å få opp utøvere til internasjonalt nivå. I tillegg er jo sesongen slik at når de er ferdig for året i USA, kan de jo dra tilbake til Norge/Europa for sommersesongen (selv om all erfaring jo tilsier at de peaker i mai og juni, siden det er da collegesesongen er på høyden). Amalie Iuel, Marie-Therese Obst (dog skadet nå?) og Thomas Mardal er jo andre norske som hadde veldig godt av USA-oppholdene sine, og alt tilsier at Andrea Modin Engesæth også har tatt seg opp til et nytt nivå etter å ha flyttet til statene. Forsåvidt gjelder vel dette også brødrene Guttormsen, selv om de også var gode mens de holdt til i Norge.

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

Vet ikke om du har tenkt å sette opp en slik liste for 2023-sesongen, men det kan jo være litt interessant å se hva innedørssesongen har gitt av resultater for noen av våre unge og lovende. Var til stede på Tyrvinglekene innendørs og noe av det jeg la merke til var følgende:

Emiliano Storm Røgeberg-Ortis (06) løp 60 m hekk på 7.89 i 17-årsklassen. Det er ny bestenotering i Norge og han slår da en av Pål Haugen Lillefosses mange aldersrekorder. Han løp også 60 m på 7.13. Emiliano er, som navnet indikerer, halvt meksikansk så her må forbundet kjenne sin besøkelsestid.

Even Elias Grannes Pedersen (06) fra Overhalla var et nytt bekjentskap for meg. Han løp 200 m på 22.04 hvilket er tredje beste tid i Norge gjennom tidene i den alderklassen.

På samme sted, men da i innendørs-NM kunne vi se at Line Al-Saiddi (06) løp på 54.15 på 400 meter. Til å være så spe som hun tilsynelatende er synes jeg hun har et fantastisk godt og effektivt steg og det virker som hun har mye å gå på fremover.

Jeg vil også nevne 09-modellen Lotta Koubova Tangen som vant 60 meter på 7.99. Den 5. beste tiden i Norge for jenta som ennå ikke har fylt 14 år. Kun tiendelen bak Helene Rønningens rekord.

janesaj

Legg inn av janesaj »

oddvar_kjempebra skrev: man apr 24, 2023 12:29 pm Vet ikke om du har tenkt å sette opp en slik liste for 2023-sesongen, men det kan jo være litt interessant å se hva innedørssesongen har gitt av resultater for noen av våre unge og lovende. Var til stede på Tyrvinglekene innendørs og noe av det jeg la merke til var følgende:

Emiliano Storm Røgeberg-Ortis (06) løp 60 m hekk på 7.89 i 17-årsklassen. Det er ny bestenotering i Norge og han slår da en av Pål Haugen Lillefosses mange aldersrekorder. Han løp også 60 m på 7.13. Emiliano er, som navnet indikerer, halvt meksikansk så her må forbundet kjenne sin besøkelsestid.

Even Elias Grannes Pedersen (06) fra Overhalla var et nytt bekjentskap for meg. Han løp 200 m på 22.04 hvilket er tredje beste tid i Norge gjennom tidene i den alderklassen.

På samme sted, men da i innendørs-NM kunne vi se at Line Al-Saiddi (06) løp på 54.15 på 400 meter. Til å være så spe som hun tilsynelatende er synes jeg hun har et fantastisk godt og effektivt steg og det virker som hun har mye å gå på fremover.

Jeg vil også nevne 09-modellen Lotta Koubova Tangen som vant 60 meter på 7.99. Den 5. beste tiden i Norge for jenta som ennå ikke har fylt 14 år. Kun tiendelen bak Helene Rønningens rekord.
Kan godt prøve meg på en ny liste, men trenger nok et par dager på det. Men er som du sier utvilsomt en del som har tatt steg siden den opprinnelige listen ble postet, ja. Kan bli mange "verdige" som havner utenfor topp 15/20 eller hva det nå til slutt blir. Mye bra som rører seg i juniorklassene i norsk friidrett nå.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Friidrett»