Chili - hvordan bruke?
Chili - hvordan bruke?
Jeg har sådd chili, og planten er nå neddynget med frukter som nå begynner å bli røde.
Problemet/utfordringen er at de er sterke som fy ... det er ikke habanero (heldigvis), men like fullt utfordrende.
Jeg er happy med i overkant sterk mat ... men dette var langt over det nivået.
Så greia er: Hva i all verden bruker jeg dette til ... og hvordan?
Jeg vet jeg ikke skal bruke frøene, og tørking er ikke min greie.
Når de er så sterke, så må jeg nesten raspe dem ... eller er det en annen måte å bruke dem på?
Problemet/utfordringen er at de er sterke som fy ... det er ikke habanero (heldigvis), men like fullt utfordrende.
Jeg er happy med i overkant sterk mat ... men dette var langt over det nivået.
Så greia er: Hva i all verden bruker jeg dette til ... og hvordan?
Jeg vet jeg ikke skal bruke frøene, og tørking er ikke min greie.
Når de er så sterke, så må jeg nesten raspe dem ... eller er det en annen måte å bruke dem på?
De mister en del styrke ved å bli kokt ned. Så curry, spesielt bhuna, balti og Rogan Josh vil de funke ypperlig i. Ellers chilli con carne eller en bakt chimichanga. Jeg ville finhakket dem framfor å raspe dem.
Vet du om jeg kan finhakke dem, koke dem og så fryse dem for å bruke senere?
Og forresten ... dette var så lett å dyrke frem at jeg neste år skal prøve med på det vi kjenner som paprika. Riktignok tar det lang tid før de blir modne ... men like fullt enkelt å få til.
Det er vel helst jalapeno. Jeg fikk noen frø på en meksikansk restaurant i London, og husker ikke om det stod noe utenpå frøpakka ... som nå er kastet.
Jeg har ikke opplevd jalapeno som veldig sterk før, men det er kanskje forskjellige typer.
Kona er thai, og chiliekspert.
Hun tørket de små sterke, kjørte dem i blenderen til de ble pulverisert, og oppbevarer det i en tett boks.
Heftig krutt som kan brukes for å krydre maten ekstra sterk.
Er det så sterke saker som jeg antar, bør du bruke maske, vernebriller og hansker dersom du tørker dem og kjører det i blenderen.
Veldig på overtid her, men er chilien veldig sterk anbefaler jeg å frese den hel i panna til den får svimerker på skinnet, før du gir den ett lite kutt helt i toppen uten at denne kuttes av. Så legger du deg i vann i minst 20 minutter. Jo lengre den ligger etter dette, jo mer styrke og smak mister den.annmag skrev: ↑søn sep 12, 2021 4:11 pm Jeg har sådd chili, og planten er nå neddynget med frukter som nå begynner å bli røde.
Problemet/utfordringen er at de er sterke som fy ... det er ikke habanero (heldigvis), men like fullt utfordrende.
Jeg er happy med i overkant sterk mat ... men dette var langt over det nivået.
Så greia er: Hva i all verden bruker jeg dette til ... og hvordan?
Jeg vet jeg ikke skal bruke frøene, og tørking er ikke min greie.
Når de er så sterke, så må jeg nesten raspe dem ... eller er det en annen måte å bruke dem på?
Et råd kan vere og confitere dem med litt olje og salt til det blir mørt.. kjør opp til en fin pure. Chili kan også fryses om man har for mye
-
- Innlegg: 2589
Jeg bruker både rød og grønn chili sammens med pressete hvitløksfedd, både i Trondhjems Sodd og i Ertersuppe. Siden chili er så sterk, blir det nok med en halv. Den deler jeg opp på langs og på tvers. Noe jeg søker råd om, er oppbevaring og holdbarhet på chili. Jeg har den i kjøleskapet. Når en er delt i to, pakker jeg det jeg ikke bruker inn i plastfolie. Etter en tid ser jeg at chilien tørker, men beholder samme farge. Kan en se på chilien når den ikke lengre bør brukes?fargeblind skrev: ↑søn sep 12, 2021 5:34 pmKona er thai, og chiliekspert.
Hun tørket de små sterke, kjørte dem i blenderen til de ble pulverisert, og oppbevarer det i en tett boks.
Heftig krutt som kan brukes for å krydre maten ekstra sterk.
Er det så sterke saker som jeg antar, bør du bruke maske, vernebriller og hansker dersom du tørker dem og kjører det i blenderen.
-
- Innlegg: 5307
Chili egner seg godt til å fryses, selv om du har delt den, .. Holdbarhet i kjøleskap er oppgitt å være en 3-4 uker., men "problemet" er at en ikke vet hvor lenge den har ligget i butikken.Ormen den lange skrev: ↑fre jul 22, 2022 6:37 pm
Jeg bruker både rød og grønn chili sammens med pressete hvitløksfedd, både i Trondhjems Sodd og i Ertersuppe. Siden chili er så sterk, blir det nok med en halv. Den deler jeg opp på langs og på tvers. Noe jeg søker råd om, er oppbevaring og holdbarhet på chili. Jeg har den i kjøleskapet. Når en er delt i to, pakker jeg det jeg ikke bruker inn i plastfolie. Etter en tid ser jeg at chilien tørker, men beholder samme farge. Kan en se på chilien når den ikke lengre bør brukes?
Ikke så lenge siden jeg benyttet meg av en halv paprika., pakket den andre halvparten inn i folie. et par-tre dager etterpå var den myglet.
Takk for svar. Joda, dette med "å ligge lenge i butikken" kjenner jeg til. For meg handler det om utvalget av butikker i nærområdet. Mange kunder kan bety større utskifting av varer. Men ikke bestandig.Guttorm123 skrev: ↑fre jul 22, 2022 8:02 pmChili egner seg godt til å fryses, selv om du har delt den, .. Holdbarhet i kjøleskap er oppgitt å være en 3-4 uker., men "problemet" er at en ikke vet hvor lenge den har ligget i butikken.Ormen den lange skrev: ↑fre jul 22, 2022 6:37 pm
Jeg bruker både rød og grønn chili sammens med pressete hvitløksfedd, både i Trondhjems Sodd og i Ertersuppe. Siden chili er så sterk, blir det nok med en halv. Den deler jeg opp på langs og på tvers. Noe jeg søker råd om, er oppbevaring og holdbarhet på chili. Jeg har den i kjøleskapet. Når en er delt i to, pakker jeg det jeg ikke bruker inn i plastfolie. Etter en tid ser jeg at chilien tørker, men beholder samme farge. Kan en se på chilien når den ikke lengre bør brukes?
Ikke så lenge siden jeg benyttet meg av en halv paprika., pakket den andre halvparten inn i folie. et par-tre dager etterpå var den myglet.
... og den er nesten sann. Kapsaicinet/capsaicin er det som gjør chilien sterk, og jo mer en chilipepper har av det, jo sterkere er den. Det er mest kapsaicin i området som fester frøene til chilien (det hvite området på frukten).
Du kan lage tørket chili. Tørk de i ovnen og kvern opp med hva enn du måtte ønske. Dersom de lagres i romtemperatur og uten direkte sollys, kan de lagres veldig lenge uten at de blir dårlige.
Du kan spe de inn i hva enn du måtte ønske å gi et ekstra kick, spre over hva enn du lager (noen ønsker f.eks. mer styrke i en matrett enn andre) og du kan lage ulike hot sauces når du måtte ønske.
Create an account or sign in to join the discussion
You need to be a member in order to post a reply
Create an account
Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute