Kinas framtid

Svar
Bashir_9001

Kinas framtid

Legg inn av Bashir_9001 »

Kina etter Mao har toppa på mange ting, blant annet Teknologi. Tenker dere at teknologien i Kina vil vokse opp på framtida?

LANISTA

Legg inn av LANISTA »

Bashir_9001 skrev: lør mai 14, 2022 11:13 pm Kina etter Mao har toppa på mange ting, blant annet Teknologi. Tenker dere at teknologien i Kina vil vokse opp på framtida?
Er spørsmålet retorisk? Kina vil etter all sannsynlighet dominere dette århundret. USA eide 1900-tallet. 09/11.2001, blir nesten som et symbolsk endelikt for amerikansk verdensdominans for generasjonene som eier dette århundret. At det liksom ble slutten på amerikansk dominans. Og 95% av de som eier og vil prege dette århundret er ikke født enda.
For dem vil Asia og med Kina i front være klodens sentrum. Alt tyder jo på det, så derfor lurte jeg på om du bare spurte samtidig som du visste det.
(Allerede ser Manhattan Skyline ut som en middels stor by sammenlignet med Shanghai - For eksempel)

Bantor
Innlegg: 1173

Legg inn av Bantor »

Bashir_9001 skrev: lør mai 14, 2022 11:13 pm Kina etter Mao har toppa på mange ting, blant annet Teknologi. Tenker dere at teknologien i Kina vil vokse opp på framtida?
Mye av teknologien vi fikk fra USA er spin off av atomkappløpet med Sovjetunionen. USA hadde en voldsom satsing på utdanning, for å holde tritt. Nå diskuterer amerikanerne om de skal ha kreasjonisme i skolen eller ikke.

Kina satser på utdanning, og er vel det landet i verden det gis flest patenter.

Men, du skal ikke undervurdere Japan og Sør- Korea heller. Tror de er hakket foran Kina.

Brukeravatar
NiGoZeroIchi
Innlegg: 396

Legg inn av NiGoZeroIchi »

Bashir_9001 skrev: lør mai 14, 2022 11:13 pm Kina etter Mao har toppa på mange ting, blant annet Teknologi. Tenker dere at teknologien i Kina vil vokse opp på framtida?
Kina vil klart være (er allerede) en driver på flere teknologiske felt. Men landet har også sine store utfordringer, og teknologiutvikling har lenge vært en "global greie" der samarbeid over landegrensene er vel så viktig for utviklingen som enkeltlands innsats.
Det er mange faktorer som spiller inn, noen til Kinas fordel, andre til ulempe.
- Utdanning er selvfølgelig sentralt. Her kan land som Kina gjøre det bra, samtidig som vi ser at USA holder på et system som ikke utnytter potensialet i befolkningen, og der deler av befolkningen utviser en skepsis til vitenskapelig basert kunnskap. Deler av Europa samt JP/KR ligger også godt an her.
- Tankefrihet kan ha en del å si for å skape innovasjon og fremme utvekslingen av ideer. Her er det kinesiske systemet et problem, mens vesten og JP/KR ligger bedre an. På den annen side, et ikkedemokratisk regime har lettere for å ta "upopulære avgjørelser" som kan fremme utviklingen, så det virker litt begge veier...
- Økonomi er selvfølgelig viktig. En god økonomi vil gjøre det lettere å finansiere teknologiutviklingen. Jevnt over god økonomi hos befolkningen vil gjøre det lettere for folk å søke god utdanning, og å "ta risiko" ved teknologiutvikling og innovasjon. Samtidig er det jo en del industri som nettopp er bygget opp på at man har tilgang til "billig arbeidskraft" - noe som er vanskelig å kombinere med "jevnt over god økonomi hos befolkningen".
- Teknologibehov ved industrialisering av samfunnet kan være en driver. Når et land gjør spranget til å bli industrialisert så vil det være en viss driv i teknologiutviklingen fra alle deler av samfunnet. Behovet for teknologiutvikling ses av en større del av samfunnet - industrioppbygging, infrastruktur, utdanning osv. er høyt på dagsorden både hos politikere, næringsliv og "vanlige folk". Dette kan nok forklare deler av den teknologiske suksessen i dagens Kina og Korea, samt det Japan opplevde for flere tiår siden. Men så er jo spørsmålet hva som vil skje når store deler av industrialiseringen er gjennomført. Vil utviklingen sakke? Kan man få økonomiske bobler? Vil man bli "et gjennomsnittlig industriland" med middelmådig utvikling? Vil andre land som løfter seg over til et industrielt samfunn "ta over stafettpinnen"? Kinas politiske system kan potensielt skjule forhold som kan skape økonomiske bobler, og man nærmer seg et nivå der videre industrialisering ikke lenger er høyest på prioritetslista - samtidig som mange av utfordringene industrialiseringen har ført med seg fortsatt skaper et behov for videre løsninger...

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Teknologi & Vitenskap»