WC langrenn, Ruka (26-28/11)

Svar
janesaj

WC langrenn, Ruka (26-28/11)

Legg inn av janesaj »

Åtte måneder har gått unna i år også, og nå er endelig vintersportssesongen igang for fullt igjen! Første stoppested for WC-sirkuset i langrenn er tradisjonen tro Ruka, der det skal arrangeres tre renn: Sprint klassisk på fredag, 10/15 km klassisk intervallstart på lørdag og 10/15 km fristil jaktstart på søndag. Programmet kan tyde på at det er minitour, men det er det altså ikke, siden sprinten er uavhengig fra de to siste rennene.

Vi får håpe at årets sesong kan gå noenlunde som normalt, og vi er jo også nå inne i en OL-sesong, som jo som alltid setter en ekstra spiss på saker og ting. Vi har unnagjort åpningshelgene i mange land, og nå blir det spennende å se hvordan løperne fra de beste nasjonene står mot hverandre.

Ruka er et vintersportssted som ligger nordøst i Finland, i Kuusamo kommune, og cirka 25 kilometer fra selve byen Kuusamo, som har 17 000 innbyggere og ligger på grensen til Russland. Ruka/Kuusamo har arrangert WC hvert år siden 2002, og stedet har i flere år nå alternert med Lillehammer når det gjelder å arrangere årets første såkalte minitour. I år har imidlertid ingen av disse stedene noen minitour; i stedet skal sesongens eneste minitour arrangeres i russiske Tyumen i WC-avslutningen i mars.

I fjorårets Ruka-helg ble det arrangert minitour her, hvor Therese Johaug som vanlig var suveren i dameklassen, som hun vant med 47 sekunders margin ned til Tatiana Sorina fra Russland. Ebba Andersson og Frida Karlsson var også med i kampen om andreplassen, men måtte se seg slått av Sorina og ble hhv. nummer tre og fire. Helene Marie Fossesholm fikk med seg en finfin sjetteplass etter en meget fin jaktstart der hun hadde nest raskeste tid, knepent bak Johaug. I herreklassen var Johannes Høsflot Klæbo øverst på pallen i minitouren, selv om han ble slått på sprinten av Valnes, men han vant 15 klassisk på en overbevisende måte og slo deretter erkerival Alexander Bolshunov i spurten på jaktstarten. Vi fikk også norsk på tredjeplass gjennom Emil Iversen, mens Hans Christer Holund ble nummer fire etter en fantastisk jaktstart der han hadde beste tid. Nordmennene har som vi vet tradisjonelt trivdes svært godt i Ruka, så også i fjor, og vi har med andre ord god grunn til å være optimistiske også før årets sesongstart. Men vi vet også at dette er sesongens første internasjonale renn, og de beste løperne skal måles mot topp internasjonal motstand for første gang i 2021/22-sesongen, så dette blir uansett meget spennende.


Øvelsesprogram:

Fredag 27. november:
10:00: Sprintprologer klassisk, kvinner og menn
12:30: Sprintfinaler klassisk, kvinner og menn

Lørdag 28. november:
10:15: 15 km klassisk, menn
13:30: 10 km klassisk, kvinner

Søndag 29. november:
10:20: 10 km fristil (jaktstart), kvinner
12:30: 15 km fristil (jaktstart), menn


Norges tropp:

Kvinner:

Maiken Caspersen Falla, Strandbygda IL (sprint)
Falla gikk ikke veldig mange skirenn i 20/21-sesongen, men kom seg likevel til VM og fikk med seg en sølvmedalje på sprinten der, og vant også NM-gull. Hun sto over Beitostølen-helgen grunnet sykdom, men er tilbake igjen nå, og er nok fryktelig spent på formen. Ikke lett å spå hva en kan forvente her, men hun er jo rutinert, så hun kan vel være en finalekandidat om ting stemmer. Hun vant faktisk sprinten forrige gang hun var med i Ruka tilbake i 2019 og har også vunnet og vært på pallen i tidligere utgaver.

Ragnhild Haga, Åsen IL (distanse)
Etter OL-gullet i 2018, har Ragnhild Haga dessverre hatt noen tunge sesonger, med noen få oppturer her og der. Hun hadde en fjerdeplass som beste plassering i WC i fjor, samt en sølvmedalje i NM på 10 fri, noe som gjorde at hun kom til VM på distansen, der hun ble nummer sju. Hun virket kvikk i sesongåpningen på Beitostølen, der hun fikk med seg en tredjeplass på 10 fri og femteplass på 10 klassisk, og det blir interessant å se hvordan hun står seg mot den øvrige verdenseliten. Topp 15 på den klassiske intervallstarten og avansement til topp ti på jaktstarten kan kanskje være gode mål i første omgang.

Therese Johaug, IL Nansen (distanse)
Det kommer nok noen løpere som har lyst til å yppe seg, men det er ingen tvil om at helgens store, store distansefavoritt fortsatt heter Therese Johaug. Fjorårssesongen var nok en gang enorm, hvor hun tok med seg tre individuelle VM-gull og dessuten vant tre av fem WC-distanserenn hun stilte opp i. Johaug så som vanlig sylskarp ut på Beitostølen, der hun vant begge rennene klart, og hun er nok mer enn klar for ny sesong, der hun blant annet skal jakte sitt første individuelle OL-gull (og forhåpentligvis flere på kjøpet). Men først skal det gås noen flere renn, og vi håper og tror på suksess allerede fra første stavtak i Ruka.

Anne Kjersti Kalvå, Lundamo IL (distanse)
Kalvå hadde en fin sesong i 20/21, der høydepunktet var en imponerende sjetteplass på tremila i klassisk i VM. Hun var også flere ganger å se i topp 10-sjiktet i WC, og ble også 12 på skiathlon i VM. Hun åpnet sesongen bra på Beitostølen med en fjerdeplass på 10 klassisk, og at hun skal blande seg inn topp 15 begge dager bør kunne være en god målsetning i WC-premieren.

Mathilde Myhrvold, Vind IL (sprint)
Det er ganske vanskelig å si noe om form for de rene sprinterne som ikke fikk gått sprint på Beitostølen, men forhåpentligvis er Myhrvold en som kan kjempe om semifinaleplass på sprinten her om ting stemmer. Hun gjorde det for eksempel godt både på Beitostølen og under NM i fjor, hvor hun ble fire på de respektive klassiske sprintene.

Ane Appelkvist Stenseth, Grong IL (sprint)
Også for Stenseth er formen selvfølgelig usikker, men hun skal iallfall ha sin aller beste øvelse på programmet her med klassisk sprint. Hun var i finale på øvelsen flere ganger forrige sesong, blant annet i VM. Her jakter hun sin første pallplass internasjonalt, og det kan absolutt skje på stedet der hun ble nummer fem i år. Hun har dog slitt noe med utholdenheten tidligere, så det blir interessant å se om hun står sprintene bedre denne sesongen enn hun har gjort før.

Anna Svendsen, Tromsø Skiklubb (sprint)
En som alltid er en joker på klassisk sprint, er utvilsomt Anna Svendsen. Hun er noe ustabil, men har finalepotensial på sine beste dager. Svendsen var i finalen i Trondheim i 2020, og var første løper som gikk glipp av finaleplass under VM i fjor. Hun tok også sølv under NM. Semifinale bør være et klart mål om formen er der, og så får vi se om hun også kan utfordre om finale.

Heidi Weng, IL BUL (sprint og distanse)
En som ser ut til å være bra i rute for denne sesongen er Heidi Weng, som fikk med seg to andreplasser fra Beitostølen forrige helg. Hun var over halvminuttet bak Johaug begge dager, men det trenger absolutt ikke å bety at hun ikke potensielt kan kjempe om pallen når vi drar igang med de internasjonale konkurransene. Weng hadde alt i alt en fin sesong i fjor, der hun fikk med seg sølv fra tremila i VM, og tok også en WC-seier i sesongavslutningen i Engadin, da hun gikk seirende ut av den avsluttende jaktstarten.

Lotta Udnes Weng, Nes Ski (sprint og distanse)
Lotta hadde en grei sesong i fjor, der hun var noe opp og ned på favorittøvelsen sprint (greide ikke helt å følge opp finaleplassen fra nettopp Ruka i sesongstarten, men kom seg til semi i VM), men til gjengjeld tok hun steg på distanse og stabiliserte seg topp 15 i de fleste rennene hun gikk, og åttendeplassen på jaktstarten i Engadin var det beste resultatet. Forhåpentligvis kan hun kjempe om finaleplass på sprinten her og om nye fine plasseringer på distanserennene.

Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik SK (distanse)
Et veldig spennende comeback får vi også denne helgen i Ingvild Flugstad Østberg, som av nokså kjente årsaker ikke har kommet til start i noe skirenn siden slutten av sesongen 2020. Det er jo helt umulig å vite hva hun kommer med her siden det er veldig lenge siden vi har sett henne, men rapportene går vel på at hun har trent bra, og gitt potensialet vi vet hun har er det jo derfor ikke utenkelig at hun kan kjempe ganske høyt oppe. Vi skal vel dog neppe forvente pallen med en gang etter comebacket.

Opprinnelig var Tiril Udnes Weng uttatt til både sprint og distanse, men har meldt forfall grunnet tanntrøbbel. Heidi Weng erstatter henne på sprinten og Lotta Udnes Weng på distanse.

Menn:

Pål Golberg, Gol IL (sprint og distanse)
Golberg var litt opp og ned i fjorårssesongen, der han på sitt beste var på pallen i WC (blant annet imponerende nok på skiathlon i Lahti), og han var også med på stafettgullet (selv om han tapte veldig på sin etappe), men lyktes liksom ikke helt da det gjaldt som mest i de individuelle VM-rennene han gikk. Det gikk også opp og ned på Beitostølen, der han kun ble nummer 50 på det som kanskje er hans beste øvelse 15 klassisk, mens han så gjorde en langt bedre innsats på 15 fri med en femteplass. På sitt beste kan han definitivt kjempe om pallen begge dager.

Hans Christer Holund, Lyn Ski (distanse)
Holund fikk nok en gang en kjempevinter forrige sesong, da han knallet til og ble verdensmester på 15 fri, og han tok dessuten også bronse på skiathlon. Han var også på pallen i sesongavslutningen i Engadin og så generelt kjempesterk ut i omtrent samtlige renn han gikk hele sesongen. Han imponerte også voldsomt på 15 klassisk på Beitostølen, der han feide all motstand til side og vant relativt klart. Riktig like sterk var han ikke dagen etter på 15 fri (skjønt, det var ikke noe dårlig løp, det heller), men det går jo gjerne opp og ned i sesongstarten. Trolig blir han å se i pallkampen i helgen.

Emil Iversen, IL Varden Meråker (sprint og distanse)
Iversen kan også si seg veldig fornøyd med hvordan forrige sesong utartet seg, og han ble jo (med "noe" flyt) også individuell verdensmester på femmila, samt at han også var den som gikk Norge inn i kampen igjen da man tok stafettgullet. I tillegg vant han skiathlon både i WC Lahti og i NM, og var på pallen sammenlagt i minitouren i Ruka. Da ble han også tre på sprinten, som han jo også skal gå her. Sprintsesongen kan dog ikke sies å ha vært like solid som distansesesongen i fjor. Sesongåpningen på Beitostølen gikk meget bra for Iversen, som var å se på pallen begge dager. Så på sitt beste kan han kjempe om pallen alle tre dagene.

Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL (sprint og distanse)
Sesongen 20/21 var alt i alt en meget god en også for Johannes Høsflot Klæbo, hvor han for eksempel ble verdensmester på sprint og var selvsagt ankermann på begge laggullene, og han var også like utenfor pallen på skiathlon. I tillegg kan han være stolt av innsatsen sin på VM-femmila, som dessverre jo endte på en av de aller verst tenkelige måtene. Han vant også begge distanserennene i Ruka i fjor, og det går rapporter på at han har tatt enda flere steg i sommer og høst. Han blir den største favoritten på sprinten (men kan bli utfordret av en stadig sterkere Valnes) og også en av de absolutt største på distanserennene.

Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski (distanse)
Sesongen i fjor startet litt trått for Simen Hegstad Krüger, men han gikk seg etterhvert voldsomt i form, og de tre individuelle medaljene han tok i VM skal få lov til å tale for seg selv (selv om han manglet gullet). Utrolig nok ble han likevel vraket til stafetten - det sier det meste om den norske bredden. Han vant også den lange avsluttende jaktstarten i Engadin. Sesongstarten på Beitostølen gikk opp og ned også for Krüger med et brukbart klassiskløp og et til ham å være under pari skøyteløp, men det trenger jo ikke å ha så mye å si. Er han i slag i Ruka, kan han absolutt være med helt i toppen, selv om Ruka ofte ikke har vært noen favorittarena for ham.

Aron Åkre Rysstad, Valle IL (sprint)
Helgens eneste WC-debutant er unge Aron Åkre Rysstad, som ikke engang har gått sprint på nasjonal kvote tidligere. Men sølvvinneren fra fjorårets U23-VM er absolutt en meget spennende start. Noe resultat er vel vanskelig å estimere for en debutant, selv om han var i finale på Beitostølen i fjor og i semifinale under NM, men kommer man på det norske sprintlaget på herresiden er jo semifinale alltids innen rekkevidde, så det går an å håpe på det.

Håvard Solås Taugbøl, Lillehammer SK (sprint)
Taugbøl har tatt voldsomme klyv på klassisk sprint de siste par sesongene, og under VM i fjor resulterte det i en fantastisk bronsemedalje. Han var også på pallen i Falun før VM. Så er det som sagt tidligere alltid vanskelig å bedømme form når løpere som først og fremst er sprintere ikke har fått gått sprintrenn tidligere i sesongen. Men pallen er en mulighet.

Erik Valnes, Bardufoss og Omegn IF (sprint og distanse)
Valnes hadde tatt enda et steg til forrige sesong, noe han viste da han slo Klæbo i Ruka i WC-åpningen der, og han tok også sølv i VM. Han utvikler også stadig distanseferdighetene sine, som både gjør at han blir mer utholdende på sprint og som også gjør at han plutselig anses som en mulig OL-deltaker også på en 15 klassisk, og som et resultat av det er han også inne på distanselaget her. Han ble fire på 15 klassisk på Beitostølen, og hang også såpass bra med på 15 fri at han kan bli farlig for noen og enhver om han henger bra med etter klassiskrennet. Så Valnes er en meget spennende start samtlige dager.

Sivert Wiig var uttatt på sprinten, men har meldt forfall grunnet sykdom. Aron Åkre Rysstad er altså erstatter.


Utlendinger:

Sprint, kvinner:
Her mangler svenskene bokstavelig talt et halvt lag som samtlige kunne vært på pallen, med Linn Svahn, Jonna Sundling og Emma Ribom. Likevel har de flere meget gode på start, som for eksempel Maja Dahlqvist, som ble nummer to på to klassiske sprinter forrige sesong, nettopp i Ruka, samt Val di Fiemme. Hun ble disket i semifinalen på sprinten under svenskenes åpning i Gällivare, men hun vant prologen, så formen skal være bra. I tillegg har de en spennende løper i Johanna Hagström, som ble fire i VM i fjor, en plassering hun også fikk på hjemmebane i Falun i forkant av mesterskapet, og i tillegg tok hun en pallplass i Ulricehamn (riktig nok i skøyting). Hun ble to i svenskenes åpning i Gällivare (i skøyting), så formen skal være bra. I tillegg skal vi absolutt følge med Anna Dyvik, som vant svenskenes sprintåpning i Gällivare og viste strålende form da, samt Frida Karlsson, som interessant nok blir å se her. Hun går ikke så ofte sprint, men hun var for eksempel i finalen i Val Müstair under Tour de Ski forrige sesong, så hun kan være en joker.

Så er det selvsagt et par andre gode løpere å se opp for også. En av dem er definitivt fjorårets bronsevinner i VM, Anamarija Lampic, som over lengre tid har holdt meget høyt nivå på sprint. Hun vant også sprintcupen i fjor tross at hun ikke vant noen renn, men det betyr jo også at hun presterer svært stabilt. Veldig ofte på eller i nærheten av pallen. En annen som definitivt skal følges med på på en klassisk sprint er Natalia Nepryaeva, mest kjent som en god distanseløper, men som også presterer godt på sprint. Hun var i finalen i Val di Fiemme i fjor, og også i semi nettopp i Ruka. Kan være en pallkandidat på en god dag.

Ellers har man også sveitsiske Nadine Fähndrich, som nok er hakket bedre i skøyting når det gjelder sprint, men som kan finne på å gå langt om hun har dagen. Hun var for eksempel i semifinale nettopp i Ruka i fjor. Så blir det også spennende å se Jessie Diggins, som riktig nok normalt er bedre i skøyting, også hun, men hevder seg også av og til bra i klassisk. Var i semi et par ganger i klassisk i fjor (Val di Fiemme og Falun), og når det er OL-år pleier jo amerikanerne å satse ekstra hardt, så det blir interessant å se hvor hun står. Ellers også verdt å nevne Krista Pärmäkoski, som nok var en bedre sprinter for noen år siden, men som var i finale i Val di Fiemme forrige sesong, og som er en god klassiker.

Ytterligere et par russere er interessante. For eksempel gjelder dette Tatiana Sorina, som er aller best på distanse, men hun kan også sprinte bra når det stemmer. Hun var for eksempel i finale i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hun har ikke gått noen sprinter denne sesongen ennå, men viste gode takter på 10 klassisk i Muonio, der hun ble to bak Nepryaeva. I tillegg skal vi kanskje ikke helt regne bort Yulia Stupak, selv om hun nok var bedre på sprint før barnefødselen, tilbake da hun het Belorukova. Men hun var bra på distanse i fjor og var for eksempel i semifinale i Val di Fiemme og ikke langt unna semifinale i VM, så kan være verdt å følge med på.

Andre løpere å holde et øye med kan være Laura Gimmler, Victoria Carl, Katharina Hennig, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä, Laurien van der Graaff, Eva Urevc og Hristina Matsokina.

Distanse, kvinner:
Ny sesong og kanskje en ny liten landskamp mellom Norge og Sverige? Iallfall er det et par svensker som nok er veldig sugne på å nærme seg Johaug ytterligere. Frida Karlsson kommer fra en meget god sesong der hun som kjent endte med tre individuelle medaljer, selv om verken hun eller noen andre egentlig var i nærheten av Johaug hele det mesterskapet. Men hun var suveren under den svenske åpningen og vant begge de rennene ganske klart, så det blir interessant å se nivået hennes mot de beste norske. Og hva så med Ebba Andersson? Også hun hadde et fint VM med to individuelle medaljer, og hun gjorde det også bra i WC med mange pallplasser. Hun ble slått klart av Karlsson i den svenske åpningen, men ikke minst på søndag var det vel en del snakk om at hun hadde dårlige ski, så kanskje skal vi ikke legge for mye vekt på det. Trolig vil hun være å regne med i pallkampen begge dager.

Men det er også flere andre som har lyst til å melde seg på. Blant annet har vi flere sterke russere som kan bli farlige. Yulia Stupak ble aller best av dem i WC sammenlagt i fjor, der hun ble nummer to. Hun lyktes ikke helt i VM individuelt, men hadde mange gode løp i WC. For eksempel vant hun fellesstarten i Engadin og var også på pallen ved flere andre anledninger. Kan være en som kan kjempe høyt oppe. Det kan også Natalia Nepryaeva være. Hun hadde heller ikke det beste mesterskapet i VM, men vant en fellesstart i Tour de Ski og er en meget sterk klassiker på sitt beste, som kanskje kan være med i pallkampen på 10 klassisk om hun har en optimal dag. Kan også skøyte bra når hun har dagen. Det samme gjelder egentlig Tatiana Sorina, som etter en sesongs fravær var tilbake i WC-sirkuset med et brak forrige sesong, mye bedre enn hun var før oppholdet. Hun ble to i minitouren sammenlagt i Ruka i fjor, og kjempet også om pallen i Tour de Ski. Hun behersker begge stilarter godt, som jo må sies å være et bra utgangspunkt her. Gikk dog et klart sterkere klassisk- enn fristilsrenn i Muonio.

Et par sterke amerikanere vil nok også ha et ord med i leken. Jessie Diggins vant WC sammenlagt forrige sesong, og selv om både Sverige og ikke minst Norge sto over en hel del renn, er det et bevis på en meget fin sesong for Diggins' del. Hun vant som vi husker Tour de Ski, og slo også Johaug på intervallstart i Falun, noe som tross en ganske lett løype ikke er veldig mange forunt de siste årene. Hun var i tillegg nær medalje på 10 fri i VM. Det blir spennende å se hvor hun står nå i OL-sesongen. Så skal vi også regne med Rosie Brennan, som i en alder av 32 år hadde en gjennombruddssesong i WC forrige sesong. Hun ble til slutt nummer fire sammenlagt, blant annet etter to seire i Davos. Hun ble også fem i minitouren i Ruka og seks i Tour de Ski. Etter Tour de Ski ble det dessverre litt tyngre for henne, men det blir interessant å se om hun kan komme opp mot det nivået hun hadde i startfasen i fjor.

Finland har nok nok en gang Krista Pärmäkoski som sitt fremste håp her. Hun var uvanlig blek forrige sesong, hvor hun tidvis var langt unna sitt vanlige topp seks-nivå. Femteplass sammenlagt i et Tour de Ski uten norske på start og åttendeplass på tremila i VM var vel de mest fremtredende resultatene. Hun vant 10 fri i Muonio for et par uker siden, som er den eneste referansen vi har på henne denne sesongen, så hun er fortsatt interessant. Katharina Hennig har de siste par sesongene begynt å etablere seg litt i toppen, ikke minst i klassisk, og forrige sesong var hun på pallen i Val di Fiemme og like bak pallen i Falun. Hun er kanskje hakket bedre på fellesstart, men er verdt å følge med. En tysk aldri så liten joker her kan være Victoria Carl, som jo var et stort talent for noen år siden, men som aldri helt har klart å ta det siste steget helt opp. Denne sesongen har imidlertid begynt veldig bra, og hun fikk med seg hele tre pallplasser i Muonio, med tredjeplass både på sprint, 10 klassisk og 10 fri, og der var hun i nærheten av og slo ganske mange bra løpere. Fortsetter hun i samme spor her kan iallfall topp ti være en god mulighet. Det østerrikske alibiet Teresa Stadlober hadde ikke sin beste sesong i fjor, men hevdet seg allikevel i enkeltløp. Ikke minst gjaldt det tremila i VM, der hun ble fem og ikke var så altfor langt bak medalje. Hun er imidlertid veldig ustabil.

Andre løpere som kanskje kan gjøre det bra inkluderer Kerttu Niskanen, Johanna Matintalo, Anamarija Lampic, Charlotte Kalla, Moa Olsson, Maja Dahlqvist, Louise Lindström, Hailey Swirbul og Yana Kirpichenko.

Sprint, menn:
På herresprinten er det jo først og fremst nordmennene som er favoritter, og så får vi se hvem som kan utfordre. Beste ikke-norske i tilsvarende renn i fjor ble Alexander Bolshunov, som da ble nummer fire, samme plassering som han skulle få senere i VM. Bolshunov har hatt en trøblete høst etter at han giftet seg og slitt med en del skader, men er klar for sesongstart. Han gikk et testrenn i Finland der han ble nummer tre på 10 fri, så formen er nok ikke veldig langt unna, tross trøbbelet. Russerne håper nok også på en god sesong for Sergey Ustiugov, som ser ut til å være i bra slag. Forrige sesong kom han til finale på alle de tre internasjonale sprintene han gikk (VM og Falun og Ulricehamn), og i Muonio vant han sprinten. Kan absolutt være en mann for pallen om alt stemmer, selv om han ofte er innblandet i tull i sprintheatene sine. Ellers skal vi selvsagt heller ikke glemme deres stabile landsmann Gleb Retivykh, som ofte er å se i finaler eller nær finale. Han var på pallen i Val di Fiemme og i semifinale både i VM og i Ruka forrige sesong. Og så kan det også "endelig" bli gjennombruddssesongen for den talentfulle sprinteren Alexander Terentev, som er både junior- og U23-verdensmester på øvelsen. Klassisk sprint er hans sterkeste øvelse, og han ble to bak Ustiugov, men foran Pellegrino og Valnes i Muonio.

Apropos Federico Pellegrino, er han selvsagt også absolutt en utøver å følge med. Han er best i skøyting når det gjelder sprint, for han mangler liksom det siste lille stinget i klassisk som han har på oppløpet i skøyting. Men han er ikke dårlig i klassisk heller, og var i finale i Val di Fiemme og semifinale i VM og i Falun forrige sesong. Han ble altså tre i Muonio for et par uker siden. Franskmennenes beste på klassisk sprint er muligens Richard Jouve, som ble tre i Ruka for to år siden og som var nær en finaleplass i VM. Han er noe ustabil i klassisk, men er å regne med om han har en god dag. Se heller ikke bort fra Lucas Chanavat, som også er langt sterkere i skøyting normalt sett, men som var i finale i Falun forrige sesong.

Andre utøvere som kan gå langt er Calle Halfvarsson, Marcus Grate, Johan Häggström, Ristomatti Hakola, Joni Mäki, Lauri Vuorinen, den spennende juniorverdensmester Niilo Moilanen og Jovian Hediger.

Distanse, menn:
Også her blir nok, tross problemene, Alexander Bolshunov å regne med. Han vant nær sagt selvfølgelig WC sammenlagt med enorme sifre i fjor når nordmennene sto over mange av rennene, og er så å si alltid å finne der oppe, uansett distanse, uansett stilart. I tillegg til VM-gull på skiathlon og seier i Tour de Ski, vant han også hele ni enkeltrenn i WC. Så får vi se hvilket nivå han legger seg på fra start her. En annen å se opp for blir naturlig nok finnenes store hjemmehåp Iivo Niskanen, som ikke alltid er i slag, men han bruker som regel å ha formen inne når det er renn på hjemmebane. Han fant aldri riktig toppformen i 20/21, og femteplass i minitouren i Ruka og sjetteplass på femmila i VM ble de beste resultatene. Så får vi se om han kommer nærmere sitt absolutte fantastiske toppnivå når det nå er OL-sesong. Sesongen har iallfall startet fint, med to seire på 15 klassisk og 15 fri, og det mot sterk russisk og norsk motstand.

Apropos russere, så har de selvsagt mange flere som kan blande seg inn. Også her blir nok Sergey Ustiugov en mann å se opp for. Forrige sesong gikk han ikke veldig mange distanserenn internasjonalt, men ble for eksempel sju på 15 klassisk i Falun, som viser at han fremdeles kan. Og det gjør også sesongåpningen hans i Muonio, der han ble to på 15 fri og seks på 15 klassisk. Så blir det spennende å se hvordan formen har utviklet seg til denne helgen. Ivan Yakimushkin hadde en fin sesong i fjor, hvor han ble nummer to i WC sammenlagt. Fremfor alt var det nok stabiliteten hans som hadde bedret seg, men han fikk også med seg to pallplasser og en fjerdeplass sammenlagt i Tour de Ski. Han gikk to solide renn i Muonio og er nok klar for sesongstart også i år. Alexey Chervotkin viste seg frem i Ruka i fjor da han ble to på 15 klassisk, og selv om resten av sesongen var veldig opp og ned, fortsatte han å vise at han på sine beste dager tilhører den absolutte verdenstoppen. Også han åpnet sesongen lovende i Muonio og blir nok å regne med utover i sesongen. Se også opp for Artem Maltsev, som er sterk særlig i skøyting og som slo til med seier i testløp i Finland i helgen som var, og også flere andre rutinerte russere som Evgeniy Belov, Andrey Larkov, Ilya Semikov og Alexander Bessmertnykh kan utmerket godt finne på noe.

Og hvem andre kan finne på ting? Jo, vi har jo for eksempel en Andrew Musgrave, som av og til smeller til med toppløp. I fjor var han topp seks på 15 klassisk og den påfølgende jaktstarten i Ruka, og han var også topp ti i samtlige renn i VM. Musgrave var ikke helt på topp under den norske åpningen på Beitostølen, men så trenger han jo heller ikke å være helt i toppform riktig ennå, siden det er heller liten fare for at han blir danket ut av det britiske OL-laget. Ellers kan vi også ta med kronisk ustabile Francesco de Fabiani, som er aller sterkest på klassisk fellesstart, men som kan slenge inn et bra løp her og der ellers også. Er en mann som kan blande seg i topp ti om formen er bra. Legenden Dario Cologna går nå inn i sin aller siste sesong, og selv om han nok er et godt stykke over toppen, kan jo det føre til at han kanskje skviser litt ekstra saft ut av sitronen. Under Tour de Ski i fjor ble han to på fellesstarten på hjemmebane i Val Müstair, og var ellers noen få ganger topp ti. Sesongstarten mot middelmådig svensk motstand i Gällivare var vel så som så, men det blir nok bedre etterhvert.

Sverige mangler sine for tiden klart beste herreløpere Jens Burman og William Poromaa, grunnet hhv. ryggsmerter og sykdom. Deres mest spennende kort er vel da unge Leo Johansson, som kom om ikke som lyn fra klar himmel, så iallfall som et meget uventet regnvær under sesongåpningen i Gällivare og tok to seire der. Så dårlig som det står til med svensk langrenn utenom Burman og Poromaa skal man vel strengt tatt ta det med en klype salt, men interessant er han, iallfall. Calle Halfvarsson viste skrantende form i Gällivare og kan nok ikke ventes helt i toppen, med mindre han får en veldig oppsving i form inn mot helgen.

Andre løpere å legge merke til kan være Friedrich Moch, Gus Schumacher, Clement Parisse, Hugo Lapalus, Federico Pellegrino, Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen og Johan Häggström.


Resultater, 2020:

Sprint klassisk, kvinner:
1. Linn Svahn (SWE)
2. Maja Dahlqvist (SWE)
3. Jonna Sundling (SWE)
4. Lotta Udnes Weng (NOR)
5. Ane Appelkvist Stenseth (NOR)
6. Emma Ribom (SWE)

10 km klassisk, kvinner:
1. Therese Johaug (NOR)
2. Frida Karlsson (SWE) +21.8
3. Ebba Andersson (SWE) +26.0
4. Tatiana Sorina (RUS) +26.1
5. Natalia Nepryaeva (RUS) +30.3
6. Kerttu Niskanen (FIN) +44.9

10 km fristil (jaktstart), kvinner:
1. Therese Johaug (NOR)
2. Tatiana Sorina (RUS) +47.0
3. Ebba Andersson (SWE) +48.6
4. Frida Karlsson (SWE) +50.8
5. Rosie Brennan (USA) +52.5
6. Helene Marie Fossesholm (NOR) +54.8

Sprint klassisk, menn:
1. Erik Valnes (NOR)
2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
3. Emil Iversen (NOR)
4. Alexander Bolshunov (RUS)
5. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
6. Jovian Hediger (SUI)

15 km klassisk, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2. Alexey Chervotkin (RUS) +15.2
3. Alexander Bolshunov (RUS) +18.0
4. Emil Iversen (NOR) +19.8
5. Iivo Niskanen (FIN) +21.7
6. Andrew Musgrave (GBR) +32.8

15 km fristil (jaktstart), menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2. Alexander Bolshunov (RUS) +0.7
3. Emil Iversen (NOR) +3.0
4. Hans Christer Holund (NOR) +19.5
5. Iivo Niskanen (FIN) +27.3
6. Andrew Musgrave (GBR) +27.7


TV3s sendeskjema:

Fredag 26. november:
10:00-11:25: FIS Cross-Country World Cup: Klassisk sprint, prolog
12:30-14:30: FIS Cross-Country World Cup: Sprint, Ruka

Lørdag 27. november:
10:15-12:00: FIS Cross-Country World Cup: 15 km klassisk, menn
13:30-14:45: FIS Cross-Country World Cup: 10 km klassisk, kvinner

Søndag 28. november:
10:20-11:00: FIS Cross-Country World Cup: 10 km fri teknikk, jaktstart, kvinner
12:30-13:30: FIS Cross-Country World Cup: 15 km fri teknikk, jaktstart, menn


Startlister:
Kan etterhvert finnes her.

Løypeprofil:
Kan finnes her: Sprint og distanse.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no):
Fredag: -7/-8 grader, skyet
Lørdag: -12 grader, delvis skyet
Søndag: -15 grader, skyet


God fornøyelse!

janesaj

Legg inn av janesaj »

Startlister for morgendagens sprinter:

Kvinner
Menn

Merk at det er gjort om på startordningen, slik at det kommer seedede/gode løpere helt til og med 60 (startnummer 60 er for øvrig Falla på kvinnesiden). Så det blir spenning lenger enn vanlig.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Flott åpningsinnlegg som vanlig

Number4

Legg inn av Number4 »

Suverent åpningsinnlegg. 👏

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

janesaj skrev: tor nov 25, 2021 5:10 pm
Deres mest spennende kort er vel da unge Leo Johansson, som kom om ikke som lyn fra klar himmel, så iallfall som et meget uventet regnvær under sesongåpningen i Gällivare og tok to seire der. Så dårlig som det står til med svensk langrenn utenom Burman og Poromaa skal man vel strengt tatt ta det med en klype salt, men interessant er han, iallfall.
Syns også han er interessant og selv om det det ikke står så bra til i svensk langrenn så er det mange habile skiløpere der. Det var såpass store avstander ned at jeg tror han fint kan kjempe om en plass rundt 15-20 med fullklaff til helgen. 40 sekunder foran Häggström og lillebror Andersson bør hvertfall holde til verdenscuppoeng. Skal sies at man alltid må ta resultater i svenske renn med litt salt siden det er klubbene som smører ski og det kan være betydelig forskjell på skiene.

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

Suverent innlegg 👏👏👏

Iseran2770

Legg inn av Iseran2770 »

Som vi er vant med topp innsats av janesaj.

Number4

Legg inn av Number4 »

Iseran2770 skrev: tor nov 25, 2021 9:15 pm Som vi er vant med topp innsats av janesaj.
Synd han ikke spiller for Spurs!

Exes

Legg inn av Exes »

Ypperlig åpningsinnlegg, synes nesten ikke vi fortjener at du legger så mye tid i det!
Spenningsmoment for min del foran åpningen:

1. Klæbo vs Valnes i klassisksprint. Valnes slo Klæbo for første (og eneste?) gang her i fjor da han tok sin første verdenscupseier. Kan han gjenta det? Hvordan er styrkeforholdet i år?
2. Ryktene sier Klæbo har tatt steg kapasitetsmessig. Hvordan presterer han på distanserennene, og spesielt spennende å se om han har tatt steg på intervallstart skøyting.
3. Som patriotisk nordlending blir det spennende å se Valnes på 15 km klassisk. Får håpe utstyret holder denne gangen og at han klarer å disponere løpet litt bedre enn han har gjort de to første rennhelgene.
4. Hvordan er formen til Ingvild Flugstad Østberg?
5. Styrkeforholdet Johaug vs Karlsson

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

Særdeles bra startinnlegg. Tommel opp!

Enig med forrige taler.
Vil i tillegg si det er spennende med Bolshunov og Neprjaeva som gikk så bra i Finland.
Så blir det altså veldig kaldt, det kan spille inn en del. Ikke alle som takler kulde like godt.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Syns de norske damene gjorde greie heatvalg og de bør ha brukbare muligheter for å gå til semifinale. Tvilsomt om vi får med alle siden det er tøff motstand i både heat 1 og 3. Gir Myhrvold best finalemuligheter, men det er kun fordi heat 4 og 5 virker relativt svake sammenlignet med heat 1 og 2.

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

Solid prolog av Klæbo

hamplenedomplenedis
Innlegg: 801

Legg inn av hamplenedomplenedis »

Dessverre ikke så god prolog på Emil Iversen. Ryker han ut mon tro?

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Iversen ryker nok i prologen. Syns han har gått mange dårlige prologer de siste årene.

Intervallhall
Innlegg: 1627

Legg inn av Intervallhall »

Jouve slår Klæbo og Valnes i klassisk prolog.

Odysseen

Legg inn av Odysseen »

Utrolig merkelig, men morsom prolog. Jouve foran Klæbo og Valnes! Og kjempeprolog av Bolger.

Intervallhall
Innlegg: 1627

Legg inn av Intervallhall »

Jeg tror de norske har dårlige ski.

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

Hvis det er mange minusgrader skal det ikke være så vanskelig å treffe på skiene, men når man ser amerikanerne er det lett å tenke at de kanskje har hatt bedre ski enn resten. Evt at de har tatt ett stort steg, noe som ikke er så urealistisk når man tenker på de unge amerikanske gutta.

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Rysstad videre

Brukeravatar
JODDEMM
Innlegg: 2073

Legg inn av JODDEMM »

Sodajr skrev: fre nov 26, 2021 11:02 amRysstad videre
👍

Hudsucker

Legg inn av Hudsucker »

Rysstad må være den første utøveren fra Setesdal noensinne på verdenscupnivå. Nær sagt uansett idrett.

lund

Legg inn av lund »

Terentevs største svakhet er vel spurten av det jeg har sett ham på seniornivå tidligere, men han er såpass ung at den kan han jo utviklet.

Exes

Legg inn av Exes »

Grei selvtillit på Valnes og Klæbo, alltid heat 1 uansett.

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Heat 2 blir tøft

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

Weng har i hvert fall logikken i orden (som vanlig):

«– Det er typisk dette. Best på trening og får det ikke helt til i konkurransen. Jeg ble litt ivrig og ble bare stresset, da går sekundene fort. Det er jo kjedelig når ting har vært så bra på trening. Det er mest bittert, sier Heidi Weng til Aftenposten etter at hun ble slått ut allerede i prologen i Ruka.

– Prologer, det å gå alene, er jo mitt svakeste kort. Jeg må ha noen rundt meg for å bli litt ivrig, sier Weng.«

Number4

Legg inn av Number4 »

Vi har Maiken, etter henne er det liten utvikling i sprint for damer.

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

Startnummer en på Iversen kan da umulig ha vært en fordel. Man pratet om at det var like forhold, men sporene varmes jo opp. Skistad prøvde med at det ikke var så lenge siden jentene hadde gått (underforstått at sporene fremdeles var var varme), men i ti minus så forsvinner den varmen fort.

Merkelig avgjørelse av de norske løperne.

JohnTiger

Legg inn av JohnTiger »

Valnes mot Klæbo i heat nr 1 kan jo bli spennende:)

...ellers er jeg spent på om Falla går for fullt på oppløpet om hun leder med 30 meter!

....blir ikke sjokkert om hun gjør det 😳

Intervallhall
Innlegg: 1627

Legg inn av Intervallhall »

Svak kvartfinale av Falla. Det norske sprintlaget for damer ser meget, meget svakt ut i år.

Zanick
Innlegg: 3982

Legg inn av Zanick »

Fryktelig innsats av norskerne. Maiken avhengig av tid og Stenseth ute.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Vintersport»