WC langrenn, Lillehammer (3/12-5/12)

Svar
janesaj

WC langrenn, Lillehammer (3/12-5/12)

Legg inn av janesaj »

Etter en kjølig åpningshelg i Ruka, skal WC-sirkuset i langrenn nå forflytte seg videre i Norden, hvor Norge og Lillehammer nå står på programmet. Som i Ruka skal man ha tre konkurransedager, hvor man starter med sprint på fredag, fortsetter med 10/15 km fristil på lørdag, før det hele avsluttes med stafetter på søndag.

Lillehammer har rett over 20000 innbyggere i sentrum og ligger i Innlandet fylke (i det som tidligere var Oppland), og er ifølge Wikipedia Norges 24. største tettsted etter befolkning (per 1. januar 2021). Byen var som alle vet vertskap for OL i 1994, men i WC-sammenheng er det først fra 2013 at Lillehammer har vært et fast innslag i WC. Før det hadde de kun WC i 2000 og 2002. Både i 2014, 2016 og 2018 ble det arrangert minitour her, siden man normalt har alternert med Ruka om det annethvert år, men denne sesongen blir det altså ikke arrangert minitour noen av stedene. Opprinnelig skulle det vært arrangert skiathlon på lørdag, men snømangel har gjort at arrangøren gjorde det om til 10/15 km fristil i intervallstart i stedet.

I fjor ble det jo avlyst på Lillehammer av kjente årsaker, men i 2019 arrangerte man skiathlon og stafetter her. I damenes individuelle renn ble det en overlegen seier til Therese Johaug, som kom i mål over minuttet foran Jessie Diggins og Heidi Weng, som tok de øvrige pallplassene. Herrenes renn ble vunnet av Alexander Bolshunov foran hele fem nordmenn. Hans Christer Holund fulgte nærmest, mens Emil Iversen ble nummer tre. Deretter fulgte på rekke og rad Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe. Norge var overlegne på damestafetten, der man tok seieren 48 sekunder foran USA, mens Sverige ble nummer tre. Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Therese Johaug og Heidi Weng gikk på vinnerlaget. På herrestafetten ble det dobbelt russisk etter et spurtoppgjør der Russland 2 med Sergey Ustiugov viste seg klart sterkest mot Russland 1 og Andrey Melnichenko, mens Norges to lag ble nummer tre og fire, også der etter et spurtoppgjør der Finn Hågen Krogh fra førstelaget slo andrelagets Vebjørn Turtveit.

Siste gang det ble gått sprint på Lillehammer var under minitouren i 2018. Den gangen vant Jonna Sundling foran Stina Nilsson og Sadie Bjornsen på damesiden - ingen av disse tre er jo med i år, av forskjellige årsaker. Kristine Stavås Skistad ble beste norske på femteplass. I herreklassen fikk Johannes Høsflot Klæbo løpet ødelagt av Calle Halfvarsson som tråkket på staven hans i semifinalen, og det utnyttet Federico Pellegrino til å ta seieren i finalen foran Emil Iversen og Alex Harvey.

I 2018 ble det også gått intervallstarter i skøyting over samme distanser som det er denne helgen. Therese Johaug vant som seg hør og bør, men "bare" 9 sekunder foran Ebba Andersson, mens Charlotte Kalla på tredje ble slått med 15 sekunder. Deretter var det et lite hopp ned til Ingvild Flugstad Østberg på fjerdeplass, som var 34 sekunder bak den gangen. I herreklassen ble det dobbelt norsk, der Sjur Røthe tok seieren med 6 sekunder foran Didrik Tønseth. Russeren Denis Spitsov på tredjeplass var nesten halvminuttet bak.


Program:

Fredag 3. desember:
10:00: Sprintprologer fristil, kvinner og menn
12:30: Sprintfinaler fristil, kvinner og menn

Lørdag 4. desember:
10:00: 15 km fristil, menn
12:00: 10 km fristil, kvinner

Søndag 5. desember:
09:20: 4x7,5 km stafett, menn
11:45: 4x5 km stafett, kvinner


Norges tropp:

Ettersom Norge har nasjonal kvote her, stiller vi med så mange som 40 løpere fordelt på sprintene og distanserennene her (19 kvinner og 21 menn).

Kvinner:

Anniken Gjerde Alnæs, Rustad IL (sprint)
Har egentlig begynt å satse på langløp og gjør det vel OK der, men Alnæs gjør fremdeles det bra også i "vanlig" langrenn nasjonalt, og en andreplass på sprinten under norgescupen på Gålå foregående helg gjør at hun får sjansen her. Hun vant også på Lillehammer i fjor da store deler av norgeseliten var på plass. Blir spennende å se hvor langt hun kan gå her - en semifinale kan kanskje være innen rekkevidde om hun har flyt.

Maiken Caspersen Falla, Strandbygda IL (sprint)
Falla har alltid hatt en fantastisk egenskap ved at hun bestandig, tross begrensninger i forhold til de beste på oppløpet, veldig ofte kjemper høyt oppe likevel. Det skjedde hun også i Ruka foregående helg, hvor hun i sin sesongdebut klarte å kjempe seg opp på pallen, tross at hun gikk videre på tid både til semi og finale. Så får vi se om hun kan følge opp også på Lillehammer.

Helene Marie Fossesholm, Eiker SK (distanse)
Oppladningen til årets sesong har dessverre ikke gått helt knirkefritt for supertalentet Helene Marie Fossesholm, som etter rapportene har gått på en liten høydesmell under sommeren og høsten, og som dessuten var syk under åpningshelgen på Beitostølen. Hun gikk derfor ikke WC-åpningen i Ruka, tross at hun meldte hun var klar, og var i stedet med på norgescupen på Gålå. Der vant hun oppskriftsmessig nok 10 fri, mens hun var helt ute av det og endte langt nede på listene på 10 klassisk. Så får vi se hvordan formen er når hun nå gjør sin WC-debut for året. Normalt skal hun kunne kjempe i topp ti på en 10 fri, men det spørs nok om man kanskje bør senke forventningene litt med den oppladningen hun har hatt.

Ragnhild Haga, Åsen IL (distanse)
Haga hadde en fin åpningshelg på Beitostølen, der hun var på pallen på 10 fri og også rimelig høyt oppe på 10 klassisk, men hun lyktes ikke helt i det ene rennet hun gikk i Ruka, der hun endte utenfor WC-poeng. Det skal sies at det var mange av de norske jentene som underpresterte i det rennet, så det kan være skiene som ødela litt også. Vi får forhåpentligvis se mer av hva hun er god for på favorittdistansen 10 fri her, hvor en plass et sted i topp ti bør være en naturlig målsetning for olympiamesteren fra 2018.

Therese Johaug, IL Nansen (distanse)
Johaug startet sesongen bra med to solide seire på Beitostølen, før hun i Ruka på 10 klassisk opplevde noe hun svært sjelden har måttet oppleve etter comebacket: Hun ble slått i en intervallstart, da Frida Karlsson slo til og var 13 sekunder foran Johaug som ble nummer to. Imidlertid viste hun hvor skapet skulle stå da hun tok igjen og så gikk fra Karlsson på den påfølgende jaktstarten, noe som nok bekrefter at skiene ikke var helt optimale under klassiskrennet. Hun blir en naturlig storfavoritt også når det skal gås 10 fri her.

Kathrine Harsem, IL Varden Meråker (sprint)
Harsem var jo som mange sikkert husker en fast inventar på WC-laget for noen år siden, men hun har dessverre ikke helt klart å finne tilbake til sitt gamle nivå etter kollapsen hun hadde under Toppidrettsveka i 2018. Hun fortsetter imidlertid å kjempe på, og er fremdeles å finne i toppen under nasjonale renn. Hun var rundt topp ti på Beitostølen, og under norgescupen på Gålå var hun på pallen både på sprinten og 10 klassisk. Det er sprinten hun skal gå her. Vi skal nok ikke håpe på så veldig mye mer enn WC-poeng for veteranen her.

Elena Rise Johnsen, IL Varden Meråker (sprint og distanse)
Et meget spennende talent født 2000 som viste seg frem på rulleski i sommer og vant like godt hele Toppidrettsveka. Rise Johnsen har ikke fått det til å gå riktig like fort på snø hittil denne sesongen, men får likevel muligheten til å vise seg frem både på sprint og distanse her. Hun ble topp ti på 10 fri på Beitostølen, og ble seks på 10 fri og kom til finalen på sprinten på Gålå. Det blir interessant å se hva hun kan finne på i helgen, spesielt om formen er enda litt bedre etter et par rennhelger i kroppen.

Anne Kjersti Kalvå, Lundamo IL (sprint og distanse)
Kalvå, som gjorde en fin fjorårssesong med blant annet sjetteplass på VM-tremila som et av høydepunktene, startet sesongen fint med en fjerdeplass på 10 klassisk på Beitostølen. Dessverre ble hun syk og måtte stå over WC-åpningen i Ruka. Her er hun tatt ut til både sprinten og 10 fri, hvor det kanskje er sistnevnte øvelse hun har størst forhåpninger til. Der kan topp ti være en mulighet på en optimal dag. Hun er også en ganske habil sprinter som kom til semifinalen i Ruka i fjor, som var den siste WC-sprinten hun har gått, men det skal vel neppe forventes det her etter å ha ikke gått sprint på så lang tid.

Karoline Simpson-Larsen, IL Vargar (distanse)
Simpson-Larsen var litt i ferd med å slå gjennom på øverste nivå da helseproblemer satte henne ut av nesten hele forrige sesong. Da det skjedde hadde hun vært på pallen på 10 fri på Lillehammer og fire på Beitostølen på samme distanse, med det meste av landslaget på plass. Denne sesongen er hun tilbake igjen, og hun ble åtte på begge distanserennene på Beitostølen, samt to på 10 fri på Gålå, kun slått av Fossesholm. Kanskje kan en plassering rundt topp 15-20 være en mulighet om hun har en god dag.

Mathilde Myhrvold, Vind IL (sprint)
Unge Myhrvold har etterhvert greid å etablere seg på det norske sprintlaget, og fikk med seg noen WC-poeng da hun var med i Ruka foregående helg. Kanskje er hun dog hakket bedre i fristil - i det minste er det i den stilarten hun ble to på Lillehammer i det nasjonale rennet der i fjor, og det er også der hun har sin beste WC-plassering med en niendeplass fra Drammen i 2020. Hun tok også NM-bronse i den stilarten på Konnerud samme år. Så semifinale kan være et mulig scenario her om hun har marginene på sin side.

Kristine Stavås Skistad, Konnerud IL (sprint)
Stavås Skistad var jo et enormt talent som junior, og fikk både med seg senior-VM-finale og gull i junior-VM i 2019, da hun fortsatt var junior. Dessverre har hun ikke helt greid å følge opp som senior de par siste sesongene. Hun viste bra form da hun vant sprinten under norgescupen på Gålå, og det blir spennende å se hva hun kan få til her. Vi vet at potensialet hennes er uendelig mye større enn hun har fått vist.

Silje Øyre Slind, Oppdal IL (distanse)
Veteran som i mange år har vært i vannskorpa til landslaget og som fremdeles holder det gående. Hun har vist brukbar form i sesonginnledningen, for eksempel med femteplass på 10 fri på Beitostølen og pallplass på 10 klassisk på Gålå. Hun får derfor sjansen her, og bør iallfall kunne ta med seg en del WC-poeng om det fungerer sånn noenlunde.

Ane Appelkvist Stenseth, Grong IL (sprint)
Stenseth er som vi vet en glimrende sprinter på sitt beste, og hun var jo for eksempel i VM-finalen i fjor da hun ble nummer fem. Hun er nok imidlertid et hakk bedre i klassisk, men vi skal ikke helt regne henne bort i fristil heller. Hun kom for eksempel seg til semifinale i forrige WC-sprint hun gikk i skøyting, som var i Drammen i 2020. Hun havnet i et ganske tøft kvartfinaleheat i Ruka, men så heller ikke særlig bra ut da hun røk soleklart ut. Så får vi se om formen er bedre denne helgen.

Anna Svendsen, Tromsø Skiklubb (sprint)
Solid klassisk sprinter, men har noe å gå på i skøyting. Hun har røket ut i prologen de siste tre gangene hun har gått skøytesprint i WC. Formen har vel også vært så som så i sesonginnledningen (det skal sies at hun røk ut med en hårsbredd i kvarten i Ruka mot Hagström, som senere gikk inn til andreplass i finalen), så WC-poeng vil være godkjent her.

Silje Theodorsen, Kvaløysletta SL (distanse)
En spennende start denne helgen blir Silje Theodorsen. Hun er jo en løper som i en alder av 27 år ikke kan kalles ung og lovende lenger og som har vært litt i vannskorpa i noen år, men åpningshelgen på Beitostølen viser at hun nok har hevet seg enda et lite hakk denne sesongen. Hun var på pallen på 10 klassisk og rett utenfor pallen på 10 fri, og vant dessuten 10 klassisk på Gålå. Theodorsen har det med å være litt ustabil, men en topp 15-plassering kan nok være innenfor rekkevidde på en god dag.

Heidi Weng, IL BUL (sprint og distanse)
En som har startet sesongen godt er Heidi Weng. Hun ble to på begge åpningsdistansene på Beitostølen, og viste kanskje særlig på 10 fri at formen er på gang. I Ruka røk hun riktig nok i prologen på sprinten, og hun ble "bare" nummer ti på 10 klassisk (muligens noe ødelagt av ikke optimale ski), men hun gikk en gnistrende jaktstart med bestetid der og suste opp på tredjeplass til slutt etter en spurtduell mot Pärmäkoski og Brennan. Hun er uttatt både til sprinten og 10 fri her, og det er neppe noen hemmelighet at det er sistnevnte øvelse hvor sjansene til gode resultater er størst. Med samme form som på Ruka-jaktstarten, bør hun kunne kjempe om pallen også her.

Lotta Udnes Weng, Nes Ski (sprint og distanse)
Det har vært en sesongstart litt på det jevne for Lotta Udnes Weng. Hun kom til semifinalen på sprinten i Ruka og gikk også en grei 10 klassisk hvor hun ble topp 15 (hun stod jo som mange andre norske over jaktstarten). Dette er resultater vi kan kjenne igjen fra hennes fjorårssesong. Semifinale på sprinten og topp 15 på 10 fri er mulige sluttresultater også her for den ene halvdelen av tvillingparet Udnes Weng.

Tiril Udnes Weng, Nes Ski (sprint og distanse)
Mens tvillingsøsteren har gjort det OK ut fra forutsetningene, har det vært en litt vanskeligere sesongstart for Tiril Udnes Weng. Hun har så langt gått ett skirenn denne sesongen, og det var da hun ble nummer ni på 10 klassisk på Beitostølen. Hun måtte stå over Ruka-helgen grunnet sykdom, og det blir spennende å se hvordan formen er når hun nå er tilbake i WC-sirkuset.

Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik SK (distanse)
Det ble ikke noe spesielt vellykket comeback for Østbergs del, da hun i sitt første skirenn på nesten 21 måneder kun ble nummer 33 på 10 klassisk i Ruka. Vi skal ikke trekke altfor drastiske slutninger basert på det - det var jo nettopp hennes første skirenn på lang, lang tid, samt at det er mye som kan tyde på at flere av de norske ikke hadde optimale ski den dagen. Så får vi se om resultatet blir bedre når hun prøver seg på nytt nesten helt på hjemmebane på Lillehammer her. Vi får i første omgang si at all fremgang er god fremgang, men vi vet jo hvor stort potensialet er.

Stafettlagene
Med nasjonal kvote skal det være mulig å få stilt to lag, og førstelaget bør kunne holde såpass god kvalitet at det kjemper om seier. Johaug og Weng er sikre på det laget ut fra sesongåpningen, og så blir det spennende å se hvor Fossesholm står i forhold til internasjonal motstand. Haga er også aktuell for en skøyteetappe, og Østberg, Kalvå, Theodorsen og tvillingene Udnes Weng er vel de som først og fremst prøver å slå seg inn i løpet av helgen, selv om man ikke helt skal se bort fra de andre i distansetroppen heller om de skulle få fart på skiene.

Menn:

Harald Østberg Amundsen, Asker SK (distanse)
Amundsen fikk jo et gjennombrudd allerede forrige sesong, da han etablerte seg i toppen både nasjonalt og internasjonalt, særlig i skøyting, og det hele kulminerte i en fantastisk bronsemedalje på 15 fri i VM. Denne sesongen åpnet på best mulige måte da han smalt til med en seier på 15 fri på Beitostølen, med så å si hele norgesliten på plass. Han ble likevel vraket til Ruka, men gikk 15 klassisk på Gålå, der han ble to bak Nyenget. Det blir enormt interessant å se hva han kan få til her. Vinner du 15 fri med alle de beste norske til start, ja, da kan du vinne WC-renn også (uten at det nødvendigvis skal forventes).

Pål Trøan Aune, Steinkjer SK (sprint)
Meget solid sprinter som i mange år har kjempet om plass på WC-laget uten å helt klare å etablere seg. Han var rett utenfor pallen da de gikk sprint på Gålå i helgen som var og viste finfin form da. Er ofte i eller nær semifinale når han går internasjonale sprinter, og det kan jo være et lite mål også nå, selv om det er veldig stor bredde på sprint nå.

Pål Golberg, Gol IL (sprint og distanse)
Etter en mildt sagt variabel åpningshelg på Beitostølen, med 50. plass på 15 klassisk og femteplass på 15 fri, ble det en midt-på-treet-åpning for Pål Golberg i Ruka, hvor han kom til semifinale på sprinten og klarte å ta seg inn i topp ti også på 15 klassisk. Golberg har jo enda mer inne enn som så når han er på sitt beste, men tross forbedringene han har gjort de siste sesongene i skøyting, er han nok fortsatt bedre i klassisk når han er i form. Så nye topp ti-plasseringer vil være godkjent.

Hans Christer Holund, Lyn Ski (distanse)
Alltid solide Hans Christer Holund gjør sjelden dårlige skirenn, noe som har kommet ham til gode de siste sesongene med et par VM-gull og OL-medalje individuelt. Holund imponerte stort da han knuste all motstand på 15 klassisk på Beitostølen, men de to påfølgende løpene (sjetteplass på 15 fri samme sted og deretter 12. plass på 15 klassisk i Ruka) må sies å være litt mer midt på treet for en løper som Holund, selv om det absolutt ikke er krise heller. På en optimal dag kan Holund definitivt være en seierskandidat på en 15 fri også i WC - noe som er beviselig siden han jo er regjerende verdensmester på distansen.

Magnus Øyaas Håbrekke, Byåsen IL (sprint)
En av de største overraskelsene i dette uttaket må vel sies å være nokså ukjente Magnus Øyaas Håbrekke, som kom til semifinalen på Gålå, noe som var nok til å bli uttatt til WC på U23-kvote (minst to av løperne i nasjonal kvote må holde U23-alder). Han har ikke egentlig voldsomt med andre resultater å vise til på seniornivå, så her må nok WC-poeng i første omgang være målet, selv om man definitivt holder høyt nivå når man klarer å ta seg til semifinale på en nasjonal sprint. WC-debutant.

Emil Iversen, IL Varden Meråker (sprint og distanse)
Iversen startet sesongen meget lovende på Beitostølen, der det ble to pallplasser på de to rennene der, og hvor han dessuten så meget sterk ut. I Ruka ble det kanskje ørlite stang ut, selv om sjuendeplass på 15 klassisk langt ifra er håpløst, men han kan enda bedre på den distansen som på papiret er en av hans aller beste. Sprintprologen på sin side ble fullstendig bom. Likevel er han uttatt til sprinten her i tillegg til distanserennet. Målet på 15 fri bør vel være en plass et sted i topp ti, mens på sprinten får han først og fremst prøve å ta seg videre fra prologen denne gangen, og så får vi se hva som skjer derfra.

Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL (sprint og distanse)
Det har som kjent stormet litt rundt Klæbo for utenomsportslige ting de siste dagene, men vi får tro det ikke tar altfor mye fokus bort fra det han skal gjøre i skisporet i helgen. Klæbo opplevde som Johaug noe han slett ikke har vært vant til de siste sesongene - nemlig å bli slått på en sprint hvor han ikke hadde noen uhell underveis. Og ikke bare ble han slått: Både han og de andre finaleløperne ble regelrett knust av den unge russeren Terentev. Han virket i tillegg kanskje noe rusten på 15 klassisk dagen etter, men vi skal huske på at Klæbo nettopp var tilbake fra sykdom og ikke gikk på Beitostølen helgen før, så vi får se denne helgen om formen er noe bedre.

Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL (sprint)
Formkurven til den gamle helten Krogh har dessverre pekt litt nedover de siste sesongene, særlig på distanse, men han viste iallfall på Gålå at sprintformen er blitt holdt noenlunde ved like, da han kom seg til finalen der. Så får vi se om han fremdeles holder stand mot internasjonal motstand når han får gå sprinten også her. Kan muligens kjempe om en semifinaleplass om han har en god dag, og derfra kan jo mye skje. Gjorde imidlertid en dårlig prolog på Gålå, så det kan jo være en potensiell bøyg.

Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski (distanse)
Det har ikke helt blitt den sesongåpningen Hegstad Krüger hadde sett for seg. Sjetteplass på 15 klassisk på Beitostølen er OK, men 14. plass på 15 fri samme sted er under pari, og han var helt ute av det på 15 klassisk i Ruka. Han bør helst vise seg frem fra en bedre side denne helgen, både om han har tenkt til å kvalifisere seg til fremtidige WC-renn og ikke minst årets store mål OL. Det skal dog sies at han slet i begynnelsen i fjor også, og det endte jo med en god sesong til slutt, så vi får se om han ikke er nærmere sitt gamle jeg allerede her.

Thomas Helland Larsen, Fossum IF (sprint)
En spennende start på denne sprinten er definitivt Thomas Helland Larsen, som overbeviste på rulleski i høst, og som også viste hva han er god for da han vant sprinten på Gålå og kvalifiserte seg hit. Helland Larsen er en spennende sprintertype som også har bra kapasitet generelt sett, noe to topp ti-plasseringer på distanserennene på Gålå beviser. Kan være en aldri så liten joker til å gå langt på sprinten her dersom det klaffer.

Håvard Moseby, Kjelsås IL (distanse)
Nok en spennende start denne helgen blir unge Håvard Moseby, som jo overbeviste så voldsomt på Beitostølen med tredje- og fjerdeplass på de to distanserennene der. Han ble også på 15 fri på Gålå og bekreftet at formen er bra. Er en løper vi fort kan se inne i topp ti om han fortsatt er i slag denne helgen. Virker som en komplett distanseløper allerede, en vi kan få glede av i mange, mange år fremover. WC-debutant.

Martin Kirkeberg Mørk, Drammens BK (distanse)
Når vi først snakker om spennende starter, kommer vi jo ikke utenom Martin Kirkeberg Mørk, født 2001, altså for eksempel to år yngre enn nevnte Moseby. Kirkeberg Mørk ble juniorverdensmester på 10 fri forrige sesong og var også topp ti i flere nasjonale seniorrenn. Denne sesongen har han vist seg frem med en finfin åttendeplass på 15 fri på Beitostølen. Han var ikke riktig like sterk på Gålå, men er likevel meget interessant. WC-debutant.

Even Northug, Strindheim IL (sprint)
Yngstebror Northug har etterhvert blitt 26 år og kan riktig ikke kalles ung og lovende lenger, men han har etablert seg som en meget god sprinter. Han ble to på Gålå, der han også knuste all motstand i prologen og viste at han har masse fart i kroppen. Var med i Ulricehamn i fjor, hans eneste WC-sprint forrige sesong, hvor han var nære semifinale. Kan være en vi får se i semifinale her med klaff.

Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer SK (distanse)
En solid løper som ikke helt fikk klaff på Beitostølen, hvor han fikk en 10.- og en 12. plass på de to distanserennene. Nyenget slo imidlertid hardt tilbake på Gålå, hvor han knuste all motstand på 15 klassisk og vant over et halvt minutt foran nevnte Amundsen. Dette er jo ikke klassisk, men Nyenget skal beherske skøyting også, og kanskje kan han kjempe om en plassering rundt topp ti om Gålå-formen er beholdt denne helgen.

Sjur Røthe, Voss IL (distanse)
En annen løper det blir høyinteressant å se formen til, er Sjur Røthe. Han ble nummer to på 15 fri på Beitostølen, men i likhet med Amundsen var ikke det nok til å bli sendt til Ruka, etter at klassiskformen dagen mildt sagt ikke stod i stil, siden han måtte bryte. Imidlertid er han likevel en klar vinnerkandidat her om ting stemmer, og det sier jo igjen litt om den norske bredden på herresiden.

Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF (sprint)
En skøytesprinter av potensielt absolutt høyeste rang er Sindre Bjørnestad Skar, som har både seire og pallplasser fra WC tidligere på denne øvelsen (riktig nok kom forrige pallplass tilbake i januar 2020). Skar fikk endelig sin sesongdebut på favorittøvelsen på Gålå, der han "bare" ble nummer tre. Men med en formbedring til denne helgen, er han en som absolutt kan kjempe helt der oppe.

Håkon Skaanes, Strindheim IL (sprint)
Den andre U23-plassen på sprint (det var ikke like lett å finne gode U23-løpere på sprint som på distanse) gikk til Håkon Skaanes, en bra sprinter på nasjonalt nivå, men han kom ikke engang til semifinale på Gålå, så altfor høye forhåpninger skal vi nok ikke ha. Men det kan iallfall være håp om at han kan ta noen poeng, og så får man ta det derfra. WC-debutant.

Håvard Solås Taugbøl, Lillehammer SK (sprint)
En som alltid er en pallkandidat når det er snakk om sprint, er Håvard Solås Taugbøl. Han tok bronse i VM i fjor og var i finalen i Ruka, begge deler i klassisk, men selv om han ikke gikk noen skøytesprinter internasjonalt i fjor, skal han være enda litt bedre i den stilarten. Han vant på Lillehammer i fjor under det nasjonale rennet der hvor mye av norgeseliten var på plass og trives nok i hjemmeløypene, så han er definitivt en pallkandidat.

Vebjørn Turtveit, Voss IL (distanse)
Har vært med en stund uten å helt klare å slå gjennom, men er en meget habil løper på nasjonalt nivå. Han ble fem på 15 klassisk på Beitostølen, og fulgte også fint opp med fjerdeplass på 15 fri på Gålå. På sitt beste kan han kanskje være i nærheten av topp ti på 15 fri her, men han er en nokså ustabil løper, så vi får se.

Didrik Tønseth, Byåsen IL (distanse)
Tønseth, som jo var flere år på landslaget, har dessverre for hans del falt utenfor systemet nå etter et par dårlige sesonger. Sesongåpningen får sies å være nokså lovende, med to topp ti-plasseringer på Beitostølen, men ikke minst med tanke på at han var overlegen på 15 fri på Gålå, der han vant over 20 sekunder foran Håvard Moseby som var så sterk på Beitostølen. Spennende å se om vi kan få Tønseth inn i topp ti i WC igjen her.

Erik Valnes, Bardufoss og Omegn IF (sprint)
Apropos lovende sesonginnledninger; det må man definitivt kunne si at Erik Valnes har hatt, ikke minst på distanse. At han blir tre på sprinten i Ruka er én ting, det er et resultat vi kunne regnet med, men enda mer gledelig er det at det ser ut til at han har tatt enda noen steg på distanse. Han ble først nummer fire på 15 klassisk i Muonio mot sterk motstand der, og så fikk han samme plassering på Beitostølen, før han igjen prikket den plasseringen i Ruka i WC-åpningen. Dessverre får vi ikke se Valnes på distanse her (iallfall ikke individuelt), men at han er en pallkandidat på sprinten, er det iallfall liten tvil om.

Stafettlagene
Bør vel være muligheter for å stille to lag på herrestafetten også, og det blir trangt om plassene. Valnes, Iversen, Klæbo, Golberg og Holund var alle topp 12 i det individuelle rennet de gikk i Ruka, og i tillegg har man jo Amundsen, Røthe og Moseby som gjorde glimrende innsatser på Beitostølen, Tønseth og Nyenget som viste fin form på Gålå, og en Krüger som ennå ikke har fått ut potensialet sitt denne sesongen. Hadde vært morsomt om unge, talentfulle Mørk kunne skapt litt hodebry også. Uansett bør man ha to lag som kjemper høyt, høyt oppe.


Utlendinger:

Sprint, kvinner:
Som så ofte før, var det svenskene som dominerte damesprinten i Ruka, selv uten flere av sine beste på plass (og de mangler fremdeles Linn Svahn og Jonna Sundling). Det var Maja Dahlqvist som trakk det aller lengste strået, og hun skal normalt ikke være noe særlig dårligere i skøyting. Hun vant for eksempel i Ulricehamn forrige sesong, og kanskje får hun gjelde som en ørliten favoritt her. Johanna Hagström ble to i Ruka, tross at hun var en hårsbredd fra å ryke allerede i kvartfinalen. Også hun er en god skøyter og ble to bak nettopp Dahlqvist også i Ulricehamn forrige sesong. Opplagt pallkandidat. Frida Karlsson stiller imidlertid ikke på sprinten denne gangen, tross finaleplassen i Ruka.

Slovenske Anamarija Lampic lyktes ikke helt i Ruka og ble utslått i semifinalen, men hun er stort sett alltid å finne i pallkampen på sprint. Hun var på pallen i Davos og Dresden før jul samt i Val Müstair under Tour de Ski forrige sesong. Ellers har man også Nadine Fähndrich, sveitseren som er en solid skøytesprinter. Hun vant i Dresden og var på pallen i Davos, samt i semifinale i Ulricehamn. En mulig vinner om formen er der. Jessie Diggins har ikke hatt den beste starten på sesongen, men kommer gjerne litt utover i sesongen, og skøytesprint behersker hun definitivt. Hun ble tre i Ulricehamn og fire i Dresden forrige sesong, for eksempel. Så har man også en Eva Urevc, som var i finalen både i Davos og Ulricehamn, Rosie Brennan som vant i Davos under sin beste periode i fjor, og Natalia Nepryaeva som var på pallen i Davos. I tillegg skal man ikke utelukke rutinerte Laurien van der Graaff, alltid en joker på skøytesprinter.

Andre løpere som potensielt kan gjøre det bra er Emma Ribom, Louise Lindström, Moa Hansson, Lucia Scardoni, Greta Laurent, Yulia Stupak, Tatiana Sorina og Julia Kern.

10 km fri, kvinner:
Som alltid når det er damerenn må man trekke frem Sverige. Frida Karlsson fikk en drømmeåpning på sesongen da hun vant 10 klassisk i Ruka, og hun ble også to bak Johaug på jaktstarten. Hun er foreløpig kanskje aller best i klassisk, men er også en utmerket skøyter, som hun for eksempel beviste da hun ble to på denne distansen i VM i fjor. Bør ha gode muligheter på pallen. Ebba Andersson har vært kneppet dårligere enn Karlsson de første rennene denne sesongen, både i sesongåpningen i Gällivare (to andreplasser bak Karlsson) og i Ruka, der hun fikk med seg en fjerde- og en sjetteplass. Bronsevinneren fra 10 fri i VM i fjor er likevel absolutt en å regne med.

Dessverre mangler vi Krista Pärmäkoski som åpnet sesongen så fint på hjemmebane i Ruka, som er blitt småsyk, men et par amerikanere er interessante i tillegg til svenskene. Rosie Brennan fikk nok en gang en god sesongstart med to topp seks-plasseringer, og det er en lignende sesongstart som hun fikk i fjor i Ruka, da hun vant to renn i Davos et par uker senere. Definitivt en å se opp for. Jessie Diggins innledet litt tregere i Ruka, men gikk seg en del plasser opp på jaktstarten og viste at skøyteformen nok ikke er helt borte. Diggins er jo en meget solid skøyter som helt klart kan ta seg opp på pallen med fullklaff.

Med Pärmäkoski ute er kanskje Kerttu Niskanen finnenes beste håp, selv om hun nok skulle ønske det var klassisk. Men hun skøytet helt OK i Ruka, med topp ti-tid på jaktstarten, så formen skal være bra. Ellers er det spennende med svenskenes Moa Olsson, som i Ruka viste prov på at hun har forbedret seg nokså formidabelt inn mot denne sesongen. Etter en plassering rett utenfor topp ti i klassiskrennet, gikk hun seg opp til en åttendeplass med tredje beste jaktstarttid dagen etter. Nå er jo jaktstart litt spesielt, men kan være en liten joker. Katharina Hennig imponerte på 10 klassisk i Ruka med å bli nummer tre, og hun hang OK med i skøytingen også og ble nummer sju på jaktstarten. Hun skulle selvfølgelig ønske det var klassisk, men topp ti kan være mulig også i skøyting med formen hun har vist.

Russerne er generelt normalt bedre i klassisk enn i skøyting på distanse, men vi skal likevel følge med på dem. Natalia Nepryaeva har hatt bedre dager i sporet enn hun hadde i Ruka i helgen, men hun gikk seg faktisk noen plasser opp på jaktstarten og viste OK skøyteform da. Det hender også hun smeller til i denne stilarten. Hun var for eksempel på pallen i Nove Mesto i 2020, og gjorde det også godt i Davos i fjor. Apropos Davos, der ble Yulia Stupak nummer to, og hun bekreftet også med fjerdeplass i Toblach under Tour de Ski et par uker senere at hun kan gå intervallstarter i skøyting på gode dager. Tatiana Sorina gjorde en OK 10 klassisk i Ruka, men måtte bryte jaktstarten, så formen er kanskje likevel noe usikker inn mot denne helgen, men definitivt verdt å nevnes.

Andre interessante navn inkluderer Teresa Stadlober, Victoria Carl, Nadine Fähndrich, Charlotte Kalla, Emma Ribom, Louise Lindström, Veronika Stepanova, Mariya Istomina, Hailey Swirbul og Sofie Krehl.

Stafett, kvinner:
Den store utfordreren til Norge blir nok Sverige her også. Frida Karlsson og Ebba Andersson er i utgangspunktet selvsagt soleklare valg, og så spørs det hvem som blir valgt i tillegg til dem. Moa Olsson ligger nok per idag godt an etter en god WC-åpning, og så har man også Lindström, Kalla, Ribom og Dahlqvist som sikkert også har lyst til å gå. Så her får man se an helgen før man tar ut noe definitivt lag.

Av øvrige lag får Russland nevnes, særlig om de får stilt med toppet lag. Nepryaeva, Sorina og Stupak holder jo alle verdensklasse på sitt aller beste, selv om de er noe ustabile. Av de øvrige var det Lilia Vasilieva som var best i Ruka, men også forrige sesongs juniorverdensmester Veronika Stepanova er fryktelig spennende og kan fort bli den fjerde på et toppet lag om hun presterer som hun kan på lørdagens individuelle renn. Også Istomina, Rygalina og Kirpichenko er mulige løpere.

Så får man også holde et ørlite øye med USA, selv om de etter at Sadie Bjornsen la opp har et nokså ujevnt lag. Men både Brennan og Diggins holder et skyhøyt nivå, og Hailey Swirbul er en god løper som har vært på pallen individuelt på sitt beste, selv om hun er ujevn. Ellers har de unge løpere som Ogden, Laukli, McCabe og Kern som er ganske jevne og som kanskje kan brukes, samt en mer rutinert løper som Patterson. De har nok litt for mange svake punkter, men skal ikke glemmes.

Tyskland kan også fort være en joker oppi det hele, iallfall i pallkampen. De har jo Hennig som er en meget god klassiker, en palløper individuelt på sitt beste, som hun jo viste senest foregående helg. De har også Victoria Carl som vaket rundt topp ti i Ruka på begge distanser. Så har de også en del relativt jevne løpere bak der igjen, som Krehl, Fink, Fräbel og Gimmler, som alle er tenkbare og brukbare løpere å kaste inn på et lag.

Finland mangler dessverre Pärmäkoski denne helgen, og da er ikke de riktig like interessante som de ellers ville vært. Men de har et par brukbare løpere i Johanna Matintalo og Kerttu Niskanen, begge best i klassisk, men det er mange av de andre finnene også. Joensuu og Kyllönen er vel tenkbare som de to siste på laget, men også Piippo, en OK skøyter, kan vel bli vurdert.

Sprint, menn:
Alexander Terentev fikk jo et voldsomt gjennombrudd da han knuste all motstand på den klassiske sprinten forrige helg, og så er jo det store spørsmålet - hvordan står han seg i skøyting mot de beste? Han har tidligere bemerket seg ganske bra også i den stilarten, med flere internasjonale semifinaler bak seg, og har han overført fremgangen sin også til skøyting, blir han helt klart hyperfarlig. Russerne har også Sergey Ustiugov som en meget god skøytesprinter. Han må sies å ha underprestert på den klassiske sprinten i Ruka (distanseformen var derimot solid), men han har nok alltid vært et hakk bedre i skøyting, bare han klarer å holde seg unna trøbbel underveis i heatene. Han var for eksempel i finalen i Ulricehamn i fjor. Om Alexander Bolshunov stiller her, skal også han følges med på. Sprintinnsatsen hans i Ruka var ikke veldig positiv for hans del, men han var på pallen på skøytesprint i Davos og Val Müstair og like utenfor i Dresden i fjor, så han kan dette også, i tillegg til alt det andre han er så fantastisk på. I tillegg har de en interessant kar i Gleb Retivykh, som var på pallen både i Ulricehamn og Dresden forrige sesong, i tillegg til finaleplasser i Davos og Val Müstair.

Av ikke-russere skal selvsagt Federico Pellegrino nevnes. Italieneren holder fortsatt et meget høyt nivå, og vant tre skøytesprinter på rappen forrige sesong; først i Davos og Dresden før jul, og deretter ogs i Val Müstair under Tour de Ski. I tillegg var han på pallen i Ulricehamn litt senere. Er han like god denne sesongen, kan han fort utfordre om seieren også her. Et par franskmenn vil nok også være med i leken. Richard Jouve er en meget sterk skøytesprinter som var på pallen i Val Müstair samt i finale i Ulricehamn og Davos forrige sesong. Han åpnet sesongen fint i Ruka med en plass rett utenfor pallen, og det var i klassisk, som han normalt er hakket svakere i. I tillegg skal vi selvsagt heller ikke glemme Lucas Chanavat, som aldri riktig fant sitt aller råeste gir forrige sesong, men han var likevel på pallen både i Val Müstair og Ulricehamn, i tillegg til Falun i klassisk, og han var i semifinale i Ruka foregående helg, også det i klassisk. Disse to er med andre ord begge høyaktuelle pallkandidater på sitt beste. Vi kan også ta med Andrew Young, som var oppe på pallen på skøytesprint forrige sesong, da han ble nummer tre i Davos.

Andre karer som kan være høyt oppe er Valerio Grond, Janik Riebli, Roman Schaad, Michal Novak, Verneri Suhonen, Niilo Moilanen, Joni Mäki, Renaud Jay, Marcus Grate, Johan Häggström, James Clugnet, Ben Ogden, Kevin Bolger, James Clinton Schoonmaker, Luke Jager og Logan Hanneman.

15 km fri, menn:
Også her kan det jo potensielt bli mye Russland. Alexander Bolshunov gjorde, tross en trøblete sesongoppladning, en solid helg i Ruka og var først på pallen på 15 klassisk, før han vant jaktstarten (der jo alle nordmennene og Niskanen valgte å stå over). Så får vi se om han nå også kan kjempe om seieren i en intervallstart i skøyting. Sergey Ustiugov fikk også en meget lovende åpning på sesongen, ikke minst med femteplassen på 15 klassisk - på distanse har han ellers vist seg klart bedre i skøyting gjennom årene. Han ble også to på jaktstarten, og er såvisst en seierskandidat på en 15 fri her. Det kan fort også Artem Maltsev være. Maltsev har åpnet sesongen friskt og vant et testrenn i Finland nettopp på denne distansen i helgen før WC-åpningen. I Ruka hadde han beste tid på jaktstarten og ble nummer tre til slutt. Formen ser iallfall til å være upåklagelig. Ivan Yakimushkin sikret firedobbelt russisk på jaktstarten forrige helg, og etter en grei åttendeplass også på 15 klassisk ser han skarp ut også til denne sesongen. I tillegg har man også Alexey Chervotkin, selv om han var klart sterkest i klassisk i Ruka, der han jo ble to bak Niskanen, samt Ilia Semikov, normalt best i klassisk, som skøytet såpass bra at han ble seks i jaktstarten. Man skal vel heller ikke se bort fra at man stiller med for eksempel Evgeniy Belov, den rutinerte løperen som av og til smeller til med gode løp og som har vunnet 15 fri tidligere, samt kanskje en Denis Spitsov eller en Andrey Melnichenko, begge pallkandidater på en 15 fri på sitt aller beste.

Av andre løpere blir det som alltid interessant å se Iivo Niskanen, som knallet til med seier på 15 klassisk i Ruka, og som jo deretter stod over jaktstarten. Niskanen er normalt best i klassisk, men kan skøyte bra også på gode dager, som for eksempel i Muonio for noen uker siden hvor han vant en 15 fri foran mange sterke russere. I tillegg har man tsjekkeren Michal Novak, som gikk gnistrende i Ruka og som forhindret en femdobbelt russisk seier gjennom å bli nummer fem på jaktstarten. Han hadde nest beste tid i jaktstarten, og selv om det ikke skal legges altfor mye vekt på jaktstarttider, er det en indikasjon på at han har tatt steg i år. Også den rutinerte tyskeren Lucas Bögl gikk seg godt oppover listene og ble nummer sju på jaktstarten, et resultat det kan bli interessant å se om han kan komme opp mot (selv om det jo nå kommer en haug med nordmenn inn i miksen).

Andrew Musgrave gikk også en frisk jaktstart som bærer bud om at skøyteformen iallfall er i anmarsj, selv om han gikk svakt på intervallstarten i klassisk dagen før. Se også opp for den talentfulle amerikaneren Gus Schumacher, 00-modellen som også gikk en meget fin jaktstart og som var god på flere intervallstarter forrige sesong, samt den jevngamle svensken William Poromaa, som er tilbake igjen her etter litt sykdomsfravær, og som blant annet gikk et gnistrende VM i fjor med topp 12-plasseringer i samtlige tre individuelle distanserenn.

Andre løpere som kan oppnå gode plasseringer er Federico Pellegrino, Francesco de Fabiani, Hugo Lapalus, Maurice Manificat, Clement Parisse, Jules Lapierre, Friedrich Moch, Leo Johansson og Calle Halfvarsson.

Stafett, menn:
Selvsagt umulig å komme utenom Russland som en sidestilt favoritt med Norge når man snakker om herrestafett. De har også veldig mange løpere som kan komme inn og gjøre en formidabel jobb, som Bolshunov, Ustiugov, Yakimushkin, Chervotkin, Maltsev, osv. Lørdagens renn blir nok veldig viktig for det uttaket. Kanskje stiller de også med to lag?

Når det gjelder øvrige lag i pallkampen er det litt mer usikkert. Finland har et solid trumfkort i Niskanen, og så spørs det om resten av laget er sterkt nok. Remi Lindholm, som ser ut som et av deres større fremtidshåp, karret seg inn i topp 20 på jaktstarten i Ruka, og Hyvärinen holder iallfall WC-poengnivå. Så får vi se om det ikke blir Mäki som blir den siste på laget, enten på en klassisketappe eller som ankermann, som han jo har gjort med suksess tidligere. Hakola er så vidt jeg kan se ikke på laget denne helgen; han ville ellers vært et solid kort på en klassisketappe.

Vi skal muligens også se opp for Tyskland, som hadde så mange som fem mann inne topp 30 i Ruka, og Bögl var jo til og med godt inne topp ti på jaktstarten der. I tillegg var Dobler og talentfulle Friedrich Moch inne topp 20, og Brugger har jo gått gode klassiskløp tidligere. Så de kan absolutt være en kandidat.

Sverige kan vel også kunne ha en liten mulighet, med Poromaa dersom han er i brukbart slag, samt Johansson som gjorde positive innsatser i Ruka. Halfvarsson er jo en god løper på sitt beste, og selv om det blir stadig lengre mellom de gode løpene, er det fortsatt viktig for stafettlaget at han er i noenlunde form. Häggström kan også være en mulig løper å sette inn, tross at han ikke er på distanselaget denne helgen. Så får vi se om en eller flere av lillebror Andersson, Herbert og Rosjö går seg inn på laget.


Resultater, 2019:

Skiathlon, kvinner:
1. Therese Johaug (NOR)
2. Jessie Diggins (USA) +1:08.3
3. Heidi Weng (NOR) +1:19.1
4. Krista Pärmäkoski (FIN) +1:30.6
5. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (NOR) +1:31.1
6. Charlotte Kalla (SWE) +1:31.2

Stafett, kvinner:
1. Norge 1 (Maiken C. Falla - Astrid U. Jacobsen - Therese Johaug - Heidi Weng)
2. USA 1 (Sophie Caldwell - Sadie M. Bjornsen - Rosie Brennan - Jessie Diggins) +48.9
3. Sverige (Emma Ribom - Elina Rönnlund - Charlotte Kalla - Moa Lundgren) +1:19.7
4. Finland (Johanna Matintalo - Kerttu Niskanen - Anne Kyllönen - Krista Pärmäkoski) +1:32.5
5. Norge 2 (Lotta U. Weng - Helene M. Fossesholm - Ragnhild Haga - Tiril U. Weng) +1:46.5
6. Russland 1 (Lidia Durkina - Natalia Nepryaeva - Anna Nechaevskaya - Yana Kirpichenko) +2:25.5

Skiathlon, menn:
1. Alexander Bolshunov (RUS)
2. Hans Christer Holund (NOR) +2.2
3. Emil Iversen (NOR) +7.9
4. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) +57.4
5. Martin Johnsrud Sundby (NOR) +57.7
6. Sjur Røthe (NOR) +58.8

Stafett, menn:
1. Russland 2 (Ivan Yakimushkin - Evgeniy Belov - Ilia Poroshkin - Sergey Ustiugov)
2. Russland 1 (Andrey Larkov - Ilia Semikov - Denis Spitsov - Andrey Melnichenko) +1.3
3. Norge 1 (Pål Golberg - Hans C. Holund - Sjur Røthe - Finn H. Krogh) +8.9
4. Norge 2 (Niklas Dyrhaug - Mattis Stenshagen - Simen H. Krüger - Vebjørn Turtveit) +9.0
5. Tyskland (Sebastian Eisenlauer - Janosch Brugger - Lucas Bögl - Jonas Dobler) +9.9
6. Sverige (Björn Sandström - Daniel Richardsson - Jens Burman - Axel Ekström) +26.9


NRKs sendeskjema:

Alt sendes på NRK 1.

Fredag 3. desember:
10:00-11:00: V-cup langrenn: Sprint fri teknikk, prolog
12:30-14:15: V-cup langrenn: Sprint fri teknikk, finaler

Lørdag 4. desember:
10:00-11:00: V-cup langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner
12:00-13:15: V-cup langrenn: 15 km fri teknikk, menn

Søndag 5. desember:
09:20-10:50: V-cup langrenn: 4x7,5 km stafett, menn
11:45-12:35: V-cup langrenn: 4x5 km stafett, kvinner


Startlister:
Kan etterhvert finnes her.

Løypeprofil:
Kan finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no):
Fredag: -9 grader, skyet
Lørdag: -8 grader, skyet
Søndag: -10 grader, skyet


God fornøyelse!

JohnTiger

Legg inn av JohnTiger »

Eventyr av ett åpningsinnlegg!!

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Flott åpningsinnlegg som alltid.

Har hørt rykter om at det blir maks ett stafettlag per nasjon på søndag og dermed ikke noe Norge 2 den dagen. Synd for både det norske og andre landslag om dette stemmer da dette er den eneste muligheten til å teste ut stafettlag før OL. At svenskene har planlagt å sende Maja Dahlqvist og Johanna Hagström til Davos på lørdag kan tyde på at ryktene om ett stafettlag stemmer.

Er også ganske sikker på at det Stavås Skistad ikke kom lengre enn til semifinalen i 2019-VM.

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

Dette åpningsinnlegget holder høyere kvalitet enn det en leser i de fleste aviser :)

Brukeravatar
Korgutt
Innlegg: 9975

Legg inn av Korgutt »

tartaglia2 skrev: tor des 02, 2021 8:20 pm Flott åpningsinnlegg som alltid.

Har hørt rykter om at det blir maks ett stafettlag per nasjon på søndag og dermed ikke noe Norge 2 den dagen. Synd for både det norske og andre landslag om dette stemmer da dette er den eneste muligheten til å teste ut stafettlag før OL. At svenskene har planlagt å sende Maja Dahlqvist og Johanna Hagström til Davos på lørdag kan tyde på at ryktene om ett stafettlag stemmer.

Er også ganske sikker på at det Stavås Skistad ikke kom lengre enn til semifinalen i 2019-VM.
Det stemmer. Finalen bestod av Victoria Carl, Maiken, Mari og 3 svensker som satte seg selv ut av spill og serverte gullet på sølvfat til Maiken. Med Mari Eide på bronse.

janesaj

Legg inn av janesaj »

tartaglia2 skrev: tor des 02, 2021 8:20 pm Er også ganske sikker på at det Stavås Skistad ikke kom lengre enn til semifinalen i 2019-VM.
Stemmer selvfølgelig. Ikke sikker på hva jeg tenkte på der. Går vel kanskje av og til litt i surr når man skriver så mye :)

Meget synd hvis det med stafettlagene stemmer, ja. Synes heller ikke det gir noen mening. Når man fjerner andrelagene, blir det ikke mange lag på start.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

janesaj skrev: tor des 02, 2021 8:41 pm Meget synd hvis det med stafettlagene stemmer, ja. Synes heller ikke det gir noen mening. Når man fjerner andrelagene, blir det ikke mange lag på start.
Regner med begrensningen er pga løypa. Ikke sikkert det er bredt nok til å ha mange lag på start og samtidig få plass til klassiskspor og skøytetrase. Er vel heller ikke så mange som kunne stilt andrelag. Norge, Finland, Russland og kanskje USA. Svenskene ville normalt hatt nok løpere, men de sender jo noen løpere til Davos så da er heller ikke de mange nok.

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

Ser for meg at det kan bli meget spesielle resultater på lørdagens intervallstartrenn. Først og fremst fordi løypene virker å være ganske annerledes enn vanlige WC-løyper, de ser fryktelig lette ut. I tillegg skal det altså gås 4 runder i 3,7km for herrene såvidt jeg har skjønt, altså enda mer oppsamling av løpere på ulike runder og flere tog. Ser ikke bort fra at Klæbo eller Iversen faktisk kan vinne en intervallstart i fristil i disse løypene.

janesaj

Legg inn av janesaj »

tartaglia2 skrev: tor des 02, 2021 9:00 pm
janesaj skrev: tor des 02, 2021 8:41 pm Meget synd hvis det med stafettlagene stemmer, ja. Synes heller ikke det gir noen mening. Når man fjerner andrelagene, blir det ikke mange lag på start.
Er vel heller ikke så mange som kunne stilt andrelag. Norge, Finland, Russland og kanskje USA.
Ja, og da har man jo fort fjernet omtrent en tredjedel av startfeltet, iallfall hvis man også tar med Sverige...

Brukeravatar
Korgutt
Innlegg: 9975

Legg inn av Korgutt »

4 runder á 3,7 km ja i fristil. Ren gjetting. 9 minutter på runden? 18 nummer? Kan være lurt å studere Startlisten for å se konturene av eventuelle tog her da.

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

george_hincapie skrev: tor des 02, 2021 11:19 pm Ser for meg at det kan bli meget spesielle resultater på lørdagens intervallstartrenn. Først og fremst fordi løypene virker å være ganske annerledes enn vanlige WC-løyper, de ser fryktelig lette ut. I tillegg skal det altså gås 4 runder i 3,7km for herrene såvidt jeg har skjønt, altså enda mer oppsamling av løpere på ulike runder og flere tog. Ser ikke bort fra at Klæbo eller Iversen faktisk kan vinne en intervallstart i fristil i disse løypene.
Det var jo synd.
Blir som Falun det da, lett å henge i dragsuget. Heldigvis er det intervallstart så det vil vel skille litt.

Fantastisk åpningsinnlegg btw. Takk!
Som før nevnt savnes det en tommelfunksjon.
Sist redigert av Neptun den tor des 02, 2021 11:39 pm, redigert 1 gang totalt.

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

Neptun skrev: tor des 02, 2021 11:35 pm
george_hincapie skrev: tor des 02, 2021 11:19 pm Ser for meg at det kan bli meget spesielle resultater på lørdagens intervallstartrenn. Først og fremst fordi løypene virker å være ganske annerledes enn vanlige WC-løyper, de ser fryktelig lette ut. I tillegg skal det altså gås 4 runder i 3,7km for herrene såvidt jeg har skjønt, altså enda mer oppsamling av løpere på ulike runder og flere tog. Ser ikke bort fra at Klæbo eller Iversen faktisk kan vinne en intervallstart i fristil i disse løypene.
Det var jo synd.
Blir som Falun det da. Heldigvis er det intervallstart så det vil vel skille litt.
Uten å ha finstudert og sammenlignet profilene veldig nøye, så ser løypen enda lettere ut enn den som ble gått i Falun i fjor. Nå leverte løpere som Diggins, Nepryayeva og Stupak godt under pari i Ruka, men jeg tror dette er en løype som passer dem veldig godt.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

george_hincapie skrev: tor des 02, 2021 11:19 pm Ser for meg at det kan bli meget spesielle resultater på lørdagens intervallstartrenn. Først og fremst fordi løypene virker å være ganske annerledes enn vanlige WC-løyper, de ser fryktelig lette ut. I tillegg skal det altså gås 4 runder i 3,7km for herrene såvidt jeg har skjønt, altså enda mer oppsamling av løpere på ulike runder og flere tog. Ser ikke bort fra at Klæbo eller Iversen faktisk kan vinne en intervallstart i fristil i disse løypene.
Er det bekreftet noe sted at herrene skal gå 4x 3,75? I såpass lette løyper vil jo det blir nærmest en parodi. Gikk ut fra de skulle gå 3x 2,5 + 2x 3,75 i herrenes renn og 2x 3,75 + 2,5 i damerennet.

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

george_hincapie skrev: tor des 02, 2021 11:38 pm
Neptun skrev: tor des 02, 2021 11:35 pm
george_hincapie skrev: tor des 02, 2021 11:19 pm Ser for meg at det kan bli meget spesielle resultater på lørdagens intervallstartrenn. Først og fremst fordi løypene virker å være ganske annerledes enn vanlige WC-løyper, de ser fryktelig lette ut. I tillegg skal det altså gås 4 runder i 3,7km for herrene såvidt jeg har skjønt, altså enda mer oppsamling av løpere på ulike runder og flere tog. Ser ikke bort fra at Klæbo eller Iversen faktisk kan vinne en intervallstart i fristil i disse løypene.
Det var jo synd.
Blir som Falun det da. Heldigvis er det intervallstart så det vil vel skille litt.
Uten å ha finstudert og sammenlignet profilene veldig nøye, så ser løypen enda lettere ut enn den som ble gått i Falun i fjor. Nå leverte løpere som Diggins, Nepryayeva og Stupak godt under pari i Ruka, men jeg tror dette er en løype som passer dem veldig godt.
Da blir det sannsynligvis jevnt og spennende om seieren og pallplassene.
Men det gir kanskje ikke noe riktig bilde av styrkeforhold i "normale" løyper.

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

tartaglia2 skrev: tor des 02, 2021 11:41 pm
george_hincapie skrev: tor des 02, 2021 11:19 pm Ser for meg at det kan bli meget spesielle resultater på lørdagens intervallstartrenn. Først og fremst fordi løypene virker å være ganske annerledes enn vanlige WC-løyper, de ser fryktelig lette ut. I tillegg skal det altså gås 4 runder i 3,7km for herrene såvidt jeg har skjønt, altså enda mer oppsamling av løpere på ulike runder og flere tog. Ser ikke bort fra at Klæbo eller Iversen faktisk kan vinne en intervallstart i fristil i disse løypene.
Er det bekreftet noe sted at herrene skal gå 4x 3,75? I såpass lette løyper vil jo det blir nærmest en parodi. Gikk ut fra de skulle gå 3x 2,5 + 2x 3,75 i herrenes renn og 2x 3,75 + 2,5 i damerennet.
Nei, jeg har ikke sett det bekreftet, men tenker det er naturlig at de kun går en og samme runde, siden 2,5km sløyfen er felles med 3,7 sløyfen omtrent hele veien og da blir det ett salig kaos om det skal mikses. I VM i Falun, Seefeld og Oberstdorf gikk de vel forskjellige runder under 10/15-kilometeren, men der var rundene klart forskjellige fra hverandre. Her er det kun noen snarveier som skiller 2,5 km fra 3,7km.

Iseran2770

Legg inn av Iseran2770 »

tartaglia2 skrev: tor des 02, 2021 8:20 pm Er også ganske sikker på at det Stavås Skistad ikke kom lengre enn til semifinalen i 2019-VM.
Hun satt staven på feil side av skien da hun var i ferd med å trolig vinne semifinalen.

Hun så rågod ut i den lette løypa. Hvordan det ville gått i finalen er det vanskelig å si, Der klarte jo Jonna Sundling og Maja Dahlqvist å felle hverandre og hindre Stina Nilsson. Mari Eide fikk en bronsemedalje på den svenske kalabaliken.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Solid prolog av Dahlqvist

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

Maja er bare rå.

Vi får grisebank!

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Flott prolog av Stavås Skistad

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

Tiril går bra!

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Godkjent med 8 videre. Ikke bra for Heidi Weng og Kalvå at de røk i prologen om de har ambisjoner om å gå OL-sprinten. Kjedelig for Rise Johnsen at hun røk ut, men var ikke akkurat uventet med tanke på at hun ofte går svake prologer.

Skjønner ikke hvorfor Bjørn maser om at Svendsen skal til OL og gå sprint der. Hun har vel aldri vist noe i skøytesprint som skulle gjøre henne aktuell for OL-sprinten. Viser i dag at hun heller ikke bør være aktuell for sprinten i Davos.

Exes

Legg inn av Exes »

Lovende av Skistad. Den av de norske med desidert størst potensiale. Men spørs om hun noen gang får kapasiteten til å henge med i tøffe løyper. Vanskelig å si utfra løypeprofilen i OL om det kan være noe for henne, men hvertfall positivt at den siste bakken ikke er den tøffeste.

lund

Legg inn av lund »

Haha, for en skrulling Torgeir Bjørn. "Over tid er kanskje Pellegrino verdens beste skøytesprinter". Nei. Bare nei.

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

Iversen ryker nok.

lund

Legg inn av lund »

Bjørn om Bolshunov. "Ligger 1 sek bak Klæbo halvveis. Nå får vi se om Bolshunov har de samme avslutningsegenskapene". Utenom Jann Post merker jeg det er ganske greit at NRK har mistet rettighetene.

Exes

Legg inn av Exes »

lund skrev: fre des 03, 2021 10:48 am Bjørn om Bolshunov. "Ligger 1 sek bak Klæbo halvveis. Nå får vi se om Bolshunov har de samme avslutningsegenskapene". Utenom Jann Post merker jeg det er ganske greit at NRK har mistet rettighetene.
Enig. Bjørn sier så vanvittig mye rart, og jeg sitter ofte og irriterer meg over mye av det han presterer å si. Post er fantastisk og blir et stort savn.

Armando71

Legg inn av Armando71 »

lund skrev: fre des 03, 2021 10:38 am Haha, for en skrulling Torgeir Bjørn. "Over tid er kanskje Pellegrino verdens beste skøytesprinter". Nei. Bare nei.
Hørte den kommentaren. Snodig at han er helt låst fast i den oppfatningen.

toetoe

Legg inn av toetoe »

Armando71 skrev: fre des 03, 2021 11:54 am
lund skrev: fre des 03, 2021 10:38 am Haha, for en skrulling Torgeir Bjørn. "Over tid er kanskje Pellegrino verdens beste skøytesprinter". Nei. Bare nei.
Hørte den kommentaren. Snodig at han er helt låst fast i den oppfatningen.
Til hans "forsvar" så tror jeg ikke at han oppriktig tror eller mener det.

Han griper til det gamle kommentator-verktøyet "lyve til seerne for å skape spenning". Det verktøyet er dessverre utdatert, og et irritasjonsmoment for seere som faktisk har peiling.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Kvartfinaleheat, kvinner:

Heat 1:
2 Tiril Udnes Weng (NOR)
7 Julia Kern (USA)
8 Jessie Diggins (USA)
13 Caterina Ganz (ITA)
24 Katerina Janatova (CZE)
29 Jasmin Kähärä (FIN)

Heat 2:
3 Nadine Fähndrich (SUI)
10 Rosie Brennan (USA)
16 Moa Hansson (SWE)
19 Maiken Caspersen Falla (NOR)
23 Ane Appelkvist Stenseth (NOR)
30 Anikken Gjerde Alnæs (NOR)

Heat 3:
5 Johanna Hagström (SWE)
11 Lotta Udnes Weng (NOR)
17 Kathrine Harsem (NOR)
18 Hristina Matsokina (RUS)
27 Pia Fink (GER)
28 Elisa Brocard (ITA)

Heat 4:
1 Maja Dahlqvist (SWE)
9 Kristine Stavås Skistad (NOR)
14 Anamarija Lampic (SLO)
20 Jasmi Joensuu (FIN)
21 Hannah Halvorsen (USA)
26 Tatiana Sorina (RUS)

Heat 5:
4 Greta Laurent (ITA)
6 Emma Ribom (SWE)
12 Victoria Carl (GER)
15 Mathilde Myhrvold (NOR)
22 Louise Lindström (SWE)
25 Laurien van der Graaff (SUI)

Kvartfinaleheat, menn:

Heat 1:
1 Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2 Lucas Chanavat (FRA)
3 Erik Valnes (NOR)
24 Kevin Bolger (USA)
25 Joni Mäki (FIN)
30 Thomas Helland Larsen (NOR)

Heat 2:
4 Håvard Solås Taugbøl (NOR)
8 Richard Jouve (FRA)
19 Federico Pellegrino (ITA)
23 Sergey Ustiugov (RUS)
28 Ben Ogden (USA)
29 Maciej Starega (POL)

Heat 3:
6 Alexander Bolshunov (RUS)
9 Pål Golberg (NOR)
14 Michal Novak (CZE)
20 Gustaf Berglund (SWE)
21 Even Northug (NOR)
22 Renaud Jay (FRA)

Heat 4:
5 Alexander Terentev (RUS)
10 Håkon Skaanes (NOR)
11 Finn Hågen Krogh (NOR)
16 Niilo Moilanen (FIN)
17 Lauri Vuorinen (FIN)
26 George Ersson (SWE)

Heat 5:
7 Sindre Bjørnestad Skar (NOR)
12 Marcus Grate (SWE)
13 Juuso Haarala (FIN)
15 James Clinton Schoonmaker (USA)
18 Gleb Retivykh (RUS)
27 Johan Häggström (SWE)

JohnTiger

Legg inn av JohnTiger »

Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor utøvere går maks inn til mål når de ligger en evighet foran nr 3....(eller 2 for den saks skyld).
Jeg skjønner der bare ikke.....

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Vintersport»