Alpint 2022: Kombinasjon, menn (10/2)

Svar
janesaj

Alpint 2022: Kombinasjon, menn (10/2)

Legg inn av janesaj »

Etter at de rene farstøvelsene er unnagjort for herrenes del, skal det nå kjøres kombinasjon, en øvelse som ikke har blitt kjørt i WC-sammenheng denne sesongen, så det kan jo bli interessant. 1. omgang starter natt til torsdag, mens 2. omgang går av stabelen grytidlig på morgenen.

Kombinasjonen har en lang, men likevel ganske kort historie i OL-sammenheng. Den ble kjørt første gang i 1936, og så igjen i 1948 - før den plutselig fikk en 40 års pause og først returnerte i 1988. Franz Pfnür fra Tyskland ble tidenes første olympiske mester i denne øvelsen. Norge tok sin første medalje på hjemmebane på Lillehammer i 1994, og da ble det til gjengjeld ketchupeffekt - Lasse Kjus tok gullet, mens Kjetil André Aamodt knep sølvet og Harald Christian Strand Nilsen bronsen. Kjus tok også sølv fire år senere, og Kjetil André Aamodt greide "endelig" å vinne kombinasjonsgullet i Salt Lake City i 2002. Men etter at øvelsen gikk fra to slalåmomganger til én (første gang i Vancouver 2010 i OL-sammenheng), har ikke Norge vunnet gull i disiplinen.

I alt har Østerrike flest gull med 3 i tallet. Både Norge og USA vunnet 2 gull hver, mens Tyskland, Frankrike, Italia og Sveits har 1 gull hver på de ti olympiske lekene hvor øvelsen har blitt arrangert. Her er alle gullvinnerne i kombinasjon gjennom historien: Franz Pfnür (1936), Henri Oreiller (1948), Hubert Strolz (1988), Josef Polig (1992), Lasse Kjus (1994), Mario Reiter (1998), Kjetil André Aamodt (2002), Ted Ligety (2006), Bode Miller (2010), Sandro Viletta (2014) og Marcel Hirscher (2018).

Regjerende mester er altså Marcel Hirscher, som den gangen tok sitt første OL-gull, tross sin dominans i WC over flere år før den tid. Han vant 23 hundredeler foran Alexis Pinturault, som hadde en ledelse på Hirscher på bare 28 hundredeler før den avsluttende slalåmdelen, og han klarte som ventet var ikke å holde unna, selv om han ikke var fryktelig langt unna. Victor Muffat-Jeandet sørget for at Frankrike kunne ta med seg to medaljer fra kombien i Pyeongchang. Kjetil Jansrud var nummer tre etter utfordelen, men klarte ikke å skaffe seg nok forsprang til de sterke slalåmkjørerne og endte på 7. plass, nokså langt fra en medalje. Aleksander Aamodt Kilde ble nummer 21, mens Aksel Lund Svindal valgte å ikke starte i slalåmdelen (han hadde nest raskeste tid i utforen) og Sebastian Foss Solevåg kjørte ut i slalåm.


Program:

Torsdag 10. februar:
03:30: Kombinasjon utfor, menn
07:15: Kombinasjon slalåm, menn


Norges tropp:

Aleksander Aamodt Kilde, Lommedalens IL (startnummer 10)

Her har vi altså én enslig svale på start, men det er jo ikke hvilken som helst svale. Aleksander Aamodt Kilde har vært sesongs store fartskjører med seks WC-seire, og tok også sin første OL-medalje med en bronsemedalje i super-G. Uttellingen hans i OL er vel så som så når man tenker på prestasjonene ellers i sesongen, men en bronse er definitivt bedre enn ingenting. Kilde har ikke kjørt kombi siden mars 2020, da han ble nummer tre i Hinterstoder. Han har en liten medaljemulighet, men da må virkelig utforen sitte, slik at han får nok forsprang på de bese slalåmkjørerne. Det blir også spennende å se hans første møte med tekniske disipliner i konkurranse siden han ble skadet i fjor.


Utlendinger:

De siste sesongenes store kombikjører har jo vært franske Alexis Pinturault, som har vært på pallen i hvert eneste kombirenn siden 29. desember 2017, en rekke som teller ni renn, og blant de har han fem seire. Han tok sølv i VM i fjor, da det var østerrikeren Marco Schwarz som tok ham med fire hundredelers margin. Han tok også sølv i forrige VM bak Marcel Hirscher. Formen har ikke vært strålende for Pinturault denne sesongen, og det blir spenennde å se hvordan dette utspiller seg. Nettopp nevnte Marco Schwarz blir jo også en veldig interessant kar å følge. Han har heller ikke fått det til slik han vil denne sesongen etter en fantastisk fjorårssesong, og slalåmen har overhodet ikke sittet slik den har pleid å gjøre. Imidlertid kjørte han meget bra på siste utfortrening (kombikjørerne hadde en ekstra trening i dag i skrivende stund, hvor Schwarz ble nummer to; men mange stod over). Får han til noe lignende i rennet, er han en sterk vinnerkandidat.

Loic Meillard har hatt en sesong som ikke har vært fantastisk, men han har vært stabilt inne topp ti i det siste i slalåm. Meillard er også en god kombikjører på sitt beste, og tok for eksempel medalje i fjorårets VM, selv om han var et godt stykke bak Pinturault og Hirscher. Han var bra med på første utfortrening, men da tok mange det veldig med ro, mens han var lenger bak på den andre. Men er han noenlunde på skuddhold etter utforen, blir han farlig. Ellers er det også verdt å følge med østerrikeren Johannes Strolz, som jo vant slalåmen i Adelboden. Så slalåmegenskapene hans vet vi at er der, og han kjørte også brukbart på siste utfortrening, hvor han ble nummer fem, nest best av slalåmekspertene. Johannes har for øvrig litt å slekte på i denne øvelsen - faren Hubert Strolz vant nemlig kombinasjonen i OL i 1988. Kan sønnen følge opp 34 år etter?

Sveitserne har også flere andre kapable kombikjørere. En av dem er Justin Murisier. Han faller jo egentlig bittelitt mellom to stoler, siden hans beste disipliner er storslalåm og super-G, men han er en allsidig kar som også kan kjøre fort nok i de to andre disiplinene til å henge brukbart med. Han ble topp ti i VM i fjor. Dessuten står også Luca Aerni på startlista, og det er jo ingen hvem som helst i kombihistorien - han ble nemlig verdensmester i St. Moritz i 2017. Riktig like bra kan vi vel ikke si at det har gått i etterkant, men får han til en brukbar utfor, kan han jo kjøre fort i slalåm på sitt beste og kanskje blande seg inn.

Så har man også et par spennende canadiere, som for eksempel James Crawford, som har fått et ordentlig gjennombrudd i fartsdisiplinene denne sesongen, med blant annet to topp seks-plasseringer i OL. Han ble også nummer fire i kombien i VM i fjor, så han har vi sett kjøre fort tidligere. De har også Trevor Philp, som vi har sett mest i storslalåm og fart i det siste, og han ble for eksempel ti i super-G'en tidligere i OL. Men han har også kjørt mye slalåm tidligere, og ble topp ti i VM i fjor i kombien, i tillegg til at han også har en femteplass fra WC-sammenheng. I tillegg går det an å nevne Broderick Thompson, som endte rett bak Philp i VM i fjor, og som har kjørt fort i flere fartsrenn denne sesongen, og som også har vært topp ti i denne disiplinen i WC. Stiller gjør også tyske Simon Jocher, som ble nummer fem i VM i fjor, selv om han var et stykke bak medaljene, Raphael Haaser, som har kjørt så bra i super-G tidligere, samt veteran Christof Innerhofer, som man aldri riktig vet hvor har på forhånd. Men sannsynligvis så er nok favorittene de som kjører godt i slalåm og som får til brukbare utforomganger.

Til slutt kan vi nevne at det kun er usle 27 mann på plass til start, så særlig lang tid kommer ikke omgangene til å ta.


Slik gikk det i OL 2018:
1. Marcel Hirscher (AUT)
2. Alexis Pinturault (FRA) +0.23
3. Victor Muffat-Jeandet (FRA) +1.02
4. Marco Schwarz (AUT) +1.35
5. Ted Ligety (USA) +1.45
6. Thomas Mermillod Blondin (FRA) +1.50

Slik gikk det i VM 2021:
1. Marco Schwarz (AUT)
2. Alexis Pinturault (FRA) +0.04
3. Loic Meillard (SUI) +1.12
4. James Crawford (CAN) +1.33
5. Simon Jocher (GER) +2.46
6. Victor Muffat-Jeandet (FRA) +3.19


Discoverys sendeskjema:

Torsdag 10. februar:
03:30-05:05: Kombinasjon utfor (TVNorge)
07:15-09:10: Kombinasjon slalåm (Eurosport)


Startliste:
Kan finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Værmelding (fra pent.no):
1. omgang: -2 grader, klarvær, 3 m/s vind
2. omgang: +2 grader, klarvær, 3 m/s vind


God fornøyelse!

Kenrojo

Legg inn av Kenrojo »

Stusselig startfelt gjør vel at øvelsens eksistens i OL igjen bør opp til debatt. Tar man bort turistkjørerne her er det vel reelt sett rundt 15 kjørere til start, der flere av disse igjen nærmest er renspikkede farts- eller teknikkjørere.

Schwarz og Pinturault de to soleklare favorittene, men her kan mye skje og øvelsen kjøres jo neste aldri i WC lenger. Utkjøringer vil vi og få, så her kan det komme overraskelser. Fra tidligere mesterskap minnes man dessuten grelle tilfeller der slalåmtraseen blir for vanskelig for fartskjørerne og da blir det fort parodi. Men settes en grei, rytmisk slalåm så har Kilde gode medaljemuligheter her.

Er det fortsatt slik at de kjører slalåmdelen etter rekkefølga i utfor? Isåfall har jeg tro på pallen om han får til slalåmdelen. Kjøres slalåm i seedet rekkefølge vil det bli særdeles vanskelig.
Sist redigert av Kenrojo den ons feb 09, 2022 6:29 pm, redigert 1 gang totalt.

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Overaskende at Odermatt står over.

JohnTiger

Legg inn av JohnTiger »

Kenrojo skrev: ons feb 09, 2022 6:25 pm
Stusselig startfelt gjør vel at øvelsens eksistens i OL igjen bør opp til debatt. Tar man bort turistkjørerne her er det vel reelt sett rundt 15 kjørere til start, der flere av disse igjen nærmest er renspikkede farts- eller teknikkjørere.
Denne øvelsen bør bort fra OL. Med så laber deltakelse synes jeg ikke den fortjener å være med.

Kenrojo

Legg inn av Kenrojo »

Merker meg at det er mye færre fartskjørere med enn tidligere. Kriechmayer for eksempel er jo alltid med og kjørte treningsomgang i natt, der han var raskest. Men velger likevel ikke å stille, og Østerrike fyller dermed ikke opp kvota faktisk. Kan dette være et tegn på at løperne faktisk vet at det vil bli satt en krevende slalåm???

Mehell

Legg inn av Mehell »

Kenrojo skrev: ons feb 09, 2022 6:35 pm Merker meg at det er mye færre fartskjørere med enn tidligere. Kriechmayer for eksempel er jo alltid med og kjørte treningsomgang i natt, der han var raskest. Men velger likevel ikke å stille, og Østerrike fyller dermed ikke opp kvota faktisk. Kan dette være et tegn på at løperne faktisk vet at det vil bli satt en krevende slalåm???
Kombinasjonen har vel vært tilrettelagt for teknikerne de senere årene. Utfordelen blir gjort enkel og med begrenset fart for å gjøre det trygt for de som ikke er vant med fartsdisiplinen mens slalomen ikke i samme grad blir forenklet for å tilpasses de som kommer fra utfordisiplinene.

Veldig overraskende at Odermatt ikke stiller, for øvrig. Han kunne vel fort vært både medaljekandidat og også gullkandidat her. Også skuffende at Smiseth ikke deltar, men han er kanskje så dårlig i slalom at han ikke ser noe poeng i det?

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Mehell skrev: ons feb 09, 2022 6:42 pm
Kenrojo skrev: ons feb 09, 2022 6:35 pm Merker meg at det er mye færre fartskjørere med enn tidligere. Kriechmayer for eksempel er jo alltid med og kjørte treningsomgang i natt, der han var raskest. Men velger likevel ikke å stille, og Østerrike fyller dermed ikke opp kvota faktisk. Kan dette være et tegn på at løperne faktisk vet at det vil bli satt en krevende slalåm???
Kombinasjonen har vel vært tilrettelagt for teknikerne de senere årene. Utfordelen blir gjort enkel og med begrenset fart for å gjøre det trygt for de som ikke er vant med fartsdisiplinen mens slalomen ikke i samme grad blir forenklet for å tilpasses de som kommer fra utfordisiplinene.

Veldig overraskende at Odermatt ikke stiller, for øvrig. Han kunne vel fort vært både medaljekandidat og også gullkandidat her. Også skuffende at Smiseth ikke deltar, men han er kanskje så dårlig i slalom at han ikke ser noe poeng i det?
Smiseth sparer vel kneet

janesaj

Legg inn av janesaj »

Mehell skrev: ons feb 09, 2022 6:42 pm Også skuffende at Smiseth ikke deltar, men han er kanskje så dårlig i slalom at han ikke ser noe poeng i det?
Tror det har mer med skadeproblemene hans å gjøre, at han ikke ønsker å kjøre for mange konkurranser. Vil tro han er med for fullt igjen neste sesong om han holder seg skadefri. Men det ser jo ut til å være lettere sagt enn gjort for Adrian, like mye som det var for søsteren Lotte.

McGrath, som var meget god i utfor på juniornivå, snakket jo faktisk litt om kombien før lekene, men besluttet å ikke delta likevel. Med så få deltakere kunne han jo fått en brukbar posisjon etter utforen til å kjøre seg oppover.

Mehell

Legg inn av Mehell »

janesaj skrev: ons feb 09, 2022 6:47 pm
Mehell skrev: ons feb 09, 2022 6:42 pm Også skuffende at Smiseth ikke deltar, men han er kanskje så dårlig i slalom at han ikke ser noe poeng i det?
Tror det har mer med skadeproblemene hans å gjøre, at han ikke ønsker å kjøre for mange konkurranser. Vil tro han er med for fullt igjen neste sesong om han holder seg skadefri. Men det ser jo ut til å være lettere sagt enn gjort for Adrian, like mye som det var for søsteren Lotte.

McGrath, som var meget god i utfor på juniornivå, snakket jo faktisk litt om kombien før lekene, men besluttet å ikke delta likevel. Med så få deltakere kunne han jo fått en brukbar posisjon etter utforen til å kjøre seg oppover.
Var ikke McGrath en av de som manglet utforpoeng, og derfor ikke fikk lov å delta i kombinasjonen?

janesaj

Legg inn av janesaj »

Mehell skrev: ons feb 09, 2022 6:49 pm
janesaj skrev: ons feb 09, 2022 6:47 pm
Mehell skrev: ons feb 09, 2022 6:42 pm Også skuffende at Smiseth ikke deltar, men han er kanskje så dårlig i slalom at han ikke ser noe poeng i det?
Tror det har mer med skadeproblemene hans å gjøre, at han ikke ønsker å kjøre for mange konkurranser. Vil tro han er med for fullt igjen neste sesong om han holder seg skadefri. Men det ser jo ut til å være lettere sagt enn gjort for Adrian, like mye som det var for søsteren Lotte.

McGrath, som var meget god i utfor på juniornivå, snakket jo faktisk litt om kombien før lekene, men besluttet å ikke delta likevel. Med så få deltakere kunne han jo fått en brukbar posisjon etter utforen til å kjøre seg oppover.
Var ikke McGrath en av de som manglet utforpoeng, og derfor ikke fikk lov å delta i kombinasjonen?
Han står nå med bedre FIS-punkter i utfor enn f.eks. Strolz, så den argumentasjonen gir jo iallfall ingen mening, hvis det er det de går etter.

ms_8

Legg inn av ms_8 »

Noko av grunnene skyldes også kvottene. Eit land som Italia har kun 7 plasser og då er nok ein dyktig mann som Tonetti dessverre ikkje tatt ut. Trur det sikkert finst fleire namn som kan ikkje blitt tatt ut og dermed ikkje stiller.

Det hjelper heller ikkje at ein del store namn som Odermatt, Paris, Jansrud, Mayer eller Kriechmayr stiller.

Her er det faktisk mulig at vi kan få ein sjokkmedalje. Samstundes som Kilde har ein god sjanse til å hente 1 medaljer.

sexxes
Innlegg: 1925

Legg inn av sexxes »

Er jo den opprinnelige alpinøvelsen så kjedelig at så få stiller, og irriterende dette kvotetullet på tvers av øvelser som gjør at favoritter ikke får delta. Positive er vel at vi får se alle utøverne i aksjon.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Mehell skrev: ons feb 09, 2022 6:42 pm
Kenrojo skrev: ons feb 09, 2022 6:35 pm Merker meg at det er mye færre fartskjørere med enn tidligere. Kriechmayer for eksempel er jo alltid med og kjørte treningsomgang i natt, der han var raskest. Men velger likevel ikke å stille, og Østerrike fyller dermed ikke opp kvota faktisk. Kan dette være et tegn på at løperne faktisk vet at det vil bli satt en krevende slalåm???
Kombinasjonen har vel vært tilrettelagt for teknikerne de senere årene. Utfordelen blir gjort enkel og med begrenset fart for å gjøre det trygt for de som ikke er vant med fartsdisiplinen mens slalomen ikke i samme grad blir forenklet for å tilpasses de som kommer fra utfordisiplinene.

Veldig overraskende at Odermatt ikke stiller, for øvrig. Han kunne vel fort vært både medaljekandidat og også gullkandidat her. Også skuffende at Smiseth ikke deltar, men han er kanskje så dårlig i slalom at han ikke ser noe poeng i det?
Fordelen til teknikerne må vel være utjevnet nå som utforvinneren nå starter først i slalom og de kjører kun 1 slalomomgang etter å ha kjørt en full utfor. Men er nok verre for utforkjørere å ta på seg slalomski nå, enn i gamle dager da slalomskiene var nesten like lange.

hamplenedomplenedis
Innlegg: 801

Legg inn av hamplenedomplenedis »

Særdeles skuffende deltagelse i denne kombinasjonen, ble nærmest sjokkert når jeg gikk inn på FIS sine sider og så startlisten.

Som Kenrojo helt riktig påpeker, vil dette føre til nye diskusjoner om denne øvelsen i mesterskap og man må vel forvente at den forsvinner innen få år. Kanskje blir den erstattet av parallellslalåm.

LeSorcier

Legg inn av LeSorcier »

For min del er kombinasjonen kanskje den mest spennende øvelsen innen alpint. Det blir alltid nervepirrende når fartskanonene skal prøve å forsvare ledelsen i slalåmløypa.

Godt at det er utfor og slalåm denne gangen, og ikke Super-G og slalåm (det er kanskje en annen øvelse med et annet navn?).

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Kenrojo skrev: ons feb 09, 2022 6:35 pm Merker meg at det er mye færre fartskjørere med enn tidligere. Kriechmayer for eksempel er jo alltid med og kjørte treningsomgang i natt, der han var raskest. Men velger likevel ikke å stille, og Østerrike fyller dermed ikke opp kvota faktisk. Kan dette være et tegn på at løperne faktisk vet at det vil bli satt en krevende slalåm???
Løypesettingen avgjøres vel av hvem sin trener som stikker slalomløypa? Hvis den norske treneren blir trukket ut til å sette løypa, så blir den nok betydelig mindre krevende, enn om den østerriske trener setter løypa. Eller er dette endret?, synes løypene er mindre varrrierte de siste sesonger enn de var tidligere

hamplenedomplenedis
Innlegg: 801

Legg inn av hamplenedomplenedis »

Alltid vært glad i kombinasjonsøvelsen jeg også.

Men det er klart at når kun 27 stykker stiller til start, og kanskje 10 av disse 27 best kan karakteriseres som ganske så mediokre utøvere, blir det vanskelig å beholde øvelsen som en OL-øvelse.

startelver

Legg inn av startelver »

Blir vanskelig for Kilde i slalåmen, men kan jo håpe på det er nok å fullføre og andre favoritter detter på trynet.

Brukeravatar
lok1
Innlegg: 1882
Sted: Republikken

Legg inn av lok1 »

Hvordan er startrekkefølgen i andre omgang? Starter med de dårligste, eller husker jeg at det var noe rart ett år?

CrazyHorse

Legg inn av CrazyHorse »

Må være første gang jeg har sett utøvere fra Israel og Irland blant fe 4 første startende i en urforkonhurranse

Hudsucker

Legg inn av Hudsucker »

Burde nok hatt dobbelt så stort forsprang.

CrazyHorse

Legg inn av CrazyHorse »

75/100 forsprang er for lite , selv til å få poengplass i kombien er jeg redd for

Hudsucker

Legg inn av Hudsucker »

Pinturault er helt ute av det.

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Pinturault ikke favoritt lenger

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Meillard miss

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Aerni ute av det

Hudsucker

Legg inn av Hudsucker »

Med såpass svake løp av Pinten, Meillard og Aerni er det kanskje et lite bronsehåp for Kilde likevel.

Brukeravatar
SuperMoen
Innlegg: 330

Legg inn av SuperMoen »

Luca Aerni knotet det også til.

CrazyHorse

Legg inn av CrazyHorse »

Huff , det der så virkelig ikke bra ut for Chabloz

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Au Var Chabloz slått ut der?

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «OL»