WC langrenn, Lahti (26-27/2)

Svar
janesaj

WC langrenn, Lahti (26-27/2)

Legg inn av janesaj »

Utøverne har knapt nok rukket å puste ut etter et hardt OL i høyden og en annen verdensdel før det er på'n igjen med WC-hverdagen. Men det er et tradisjonsrikt arrangement som står for dør, nemlig finske Lahti og de tradisjonelle Lahtispelen, der det i langrenn skal konkurreres på sprint fristil (lørdag) og 10/15 km klassisk (søndag).

Lahtispelen, eller Lahtilekene på godt norsk, har vært en tradisjon siden 1923, og består av idrettene innenfor nordiske grener: Langrenn, hopp og kombinert. Lahti har hatt ski-VM hele sju ganger, i årene 1926, 1938, 1958, 1978, 1989, 2001 og sist i 2017, hvor Norge hadde stor suksess og tok 7 gull, 6 sølv og 5 bronse (7-3-5 i langrenn, hvorav vi tok alle 6 gullene på damesiden). For øvrig har lekene ellers tre ganger blitt avlyst, i 1930, 1940 og 1942, hhv. grunnet snømangel og krigstilstander. Første gang WC ble arrangert i Lahti var i 1982, hvor det ble arrangert 10 km for kvinner og 50 km for menn. I dameklassen ble det for øvrig femdobbelt norsk (Anette Bøe, Berit Aunli, Inger Helene Nybråten, Marit Myrmæl og Brit Pettersen), mens herrene sørget for dobbeltseier (Oddvar Brå og Jan Lindvall). Siden har Lahtispelen vært et fast innslag i WC så å si hvert år, og i år er det den 37. gangen at WC kommer til Lahti.

I fjor var det skiathlon og stafetter på programmet, mens det i år altså er sprint og intervallstarter som skal arrangeres. Forrige gang det var sprint i Lahti var tilbake i 2019, da den i likhet med i år også gikk i skøyting. Maiken Caspersen Falla vant dameklassen foran Sophie Caldwell og Maja Dahlqvist. I herreklassen ble det som vanlig seier til Johannes Høsflot Klæbo, og kun italienske Federico Pellegrino forhindret firedobbelt norsk, for det var Finn Hågen Krogh, Eirik Brandsdal og Emil Iversen som fulgte på de neste plassene. Intervallstarter i klassisk ble sist arrangert i 2020. Det ble ikke uventet Therese Johaug som tok hjem 10 klassisk også den gangen, men hun var bare 3.4 sekunder foran Ebba Andersson på andreplass. Krista Pärmäkoski på tredje var heller ikke fryktelig langt unna, 11.8 sekunder bak. I herrenes renn ble det seier til Iivo Niskanen, 10 sekunder foran Alexander Bolshunov, mens Hans Christer Holund sikret at det ble norsk pallplass også i herreklassen ved å bli nummer tre, snaue halvminuttet bak.

I fjor var det derimot altså skiathlon og stafetter som var øvelsene i Lahtispelen, også kjent som den første helgen på en god stund hvor det norske landslaget var på plass etter å ha stått over de foregående av kjente årsaker. Norge markerte også tilbakekomsten med et "boom" i begge klasser - damene fikk trippelseier, mens herrene ikke var snauere enn at de tok firedobbelt. Therese Johaug var det som vanlig ingenting å gjøre med, men Helene Marie Fossesholm ble nummer to etter en sugende avslutning, med Heidi Weng på tredjeplass rett foran Ebba Andersson og Jessie Diggins. I herreklassen ble det Emil Iversen som dro det lengste strået etter et spurtoppgjør med Sjur Røthe. Pål Golberg og Simen Hegstad Krüger fulgte like bak på trede- og fjerdeplass. Alexander Bolshunov ble nummer fem, men det var norsk også på sjetteplass ved Hans Christer Holund. Dette er nok resultater det kan bli litt vrient å kopiere i år, men seire og pallplasser skal det absolutt være mulig å kjempe om. Også på stafetten ble det to overlegne seire. I dameklassen vant man med over 40 sekunder til Sverige, og Finland på tredje var nesten minuttet bak. På vinnerlaget gikk Tiril Udnes Weng, Therese Johaug, Helene Marie Fossesholm og Heidi Weng. Herrene ville ikke være dårligere og vant også med 40 sekunder, og der var det Finland som ble nummer to, mens det russiske andrelaget ble tre. Russlands førstelag ble da disket etter at Bolshunov både slo etter og kroppstaklet finnenes ankermann Joni Mäki. For Norge gikk for øvrig Pål Golberg, Emil Iversen, Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger.


Program:

Lørdag 26. februar:
11:00: Sprintprologer fristil, kvinner og menn
13:30: Sprintfinaler fristil, kvinner og menn

Søndag 27. februar:
11:30: 10 km klassisk, kvinner
13:30: 15 km klassisk, menn


Norges tropp:

Kvinner:
Hedda Østberg Amundsen, Asker SK (10 km)
Margrethe Bergane, Konnerud IL (10 km)
Martine Engebretsen, IL Heming (sprint)
Therese Johaug, IL Nansen (10 km)
Mathilde Myhrvold, Vind IL (sprint)
Marte Skaanes, Strindheim IL (10 km)
Kristine Stavås Skistad, Konnerud IL (sprint)
Ane Appelkvist Stenseth, Grong IL (sprint)
Silje Theodorsen, Kvaløysletta SL (10 km)
Heidi Weng, IL BUL (sprint og 10 km)
Lotta Udnes Weng, Nes Ski (sprint og 10 km)

Menn:
Harald Østberg Amundsen, Asker SK (15 km)
Pål Golberg, Gol IL (sprint og 15 km)
Emil Iversen, IL Varden Meråker (15 km)
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL (sprint og 15 km)
Thomas Helland Larsen, Fossum IF (sprint)
Even Northug, Strindheim IL (sprint)
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer SK (15 km)
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF (sprint)
Mattis Stenshagen, Follebu IL (sprint og 15 km)
Håvard Solås Taugbøl, Lillehammer SK (sprint)
Didrik Tønseth, Byåsen IL (15 km)
Erik Valnes, Bardufoss og Omegn IF (sprint og 15 km)

Therese Johaug kommer rett fra et par fantastiske uker i Kina der hun satte all motstand på plass i de individuelle rennene, og var suveren både på skiathlon og den avsluttende tremila. På 10 klassisk ble hun derimot utfordret av en Niskanen med gode ski (som finnene hadde hele mesterskapet), men hadde da virkelig marginene på sin side, som vi husker. Johaug blir selvfølgelig favoritt også i Lahti, men hun har blitt presset her før (vant jo bare med tre sekunder på 10 klassisk i 2020), og har blitt slått på distansen tidligere i år. Så man skal jo aldri si aldri.

Heidi Weng kom seg som kjent dessverre aldri til Kina grunnet smitte, og så får vi se hvordan formen er nå. Hun hadde jo særlig en fin avslutning på Tour de Ski, med andreplass på klassisk fellesstart i Val di Fiemme og deretter seier opp Alpe Cermis, og tredjeplass sammenlagt. Hun er tatt ut til å gå begge dager, men det er nok definitivt søndagens 10 klassisk som vi kan ha de største forventningene. Hun røk i kvartfinalen i Oberstdorf og allerede i prologen i Ruka, Lillehammer og Lenzerheide på de sprintene hun har gått. Men det har heller ikke gått veldig fort på intervallstartene i klassisk denne sesongen, så vi får se hva vi får her.

En som var med i OL var Lotta Udnes Weng, men det gikk ikke helt optimalt for Nes-løperen, i og med at hun ble utslått i kvartfinalen på sprinten (aldri nære å gå videre), før det ble en tung dag på 10 klassisk. Hun gikk litt bedre på den avsluttende tremila, hvor hun slo tvillingsøster Tiril på slutten og ble nummer 13, en brukbar plassering til seg å være, men ble altså slått med seks minutter av Johaug. Hun er med på begge distanser også her, også 10 klassisk etter at Kalvå har trukket seg. På sprinten kan målet være å ta seg til sin første semifinale siden før jul, mens på distanse er nok topp 15 et naturlig mål i første omgang.

Siste utøver med her som også var med i OL-troppen for damene er Mathilde Myhrvold, som virkelig har hatt en rivende utvikling og fått et gjennombrudd på sprint denne sesongen. OL-sprinten gikk trått, der løypa kombinert med høyden nok ble litt for tøff for Myhrvold, som (iallfall foreløpig) ikke har utholdenheten som sin største styrke. Men hun har altså vært på pallen (i Lenzerheide under Tour de Ski) og i ytterligere to finaler og en semifinale på sprint denne sesongen, og med avslutningen hun normalt besitter, er hun alltid spennende.

En annen sprinter vi hadde forhåpninger til tidlig, men som dessverre har slitt med å finne ut av ting, er jo Kristine Stavås Skistad. Allerede som junior gikk hun veldig fort og var i WC-finale på Lillehammer og falt antakelig fra finaleplass i senior-VM. Hun vant nær sagt selvfølgelig også gull i junior-VM det året. Deretter har hun bommet med treningsopplegget og slett ikke hatt den utviklingen vi hadde håpet på (snarere en tilbakegang). Også denne sesongen har det tidvis gått trått, utenom bysprinten i Dresden der hun kom til finalen. Det har blitt nesten en måned siden siste skirenn, og da blir det spennende å se hvordan formen er nå.

Ane Appelkvist Stenseth skulle nok helst sett at det var klassisk sprint på programmet her - i skøyting har hun ikke det samme potensialet. Men det har generelt gått litt trått for Stenseth denne sesongen i forhold til de par siste, og semifinale i Oberstdorf er hennes klart beste resultat (det var også den siste sprinten hun gikk internasjonalt - hun vant også som seg hør og bør under norgescupen på Vind, men også da var det klassisk). Først og fremst må hun gå videre fra prologen her, som hun ikke har gjort de to siste skøytesprintene, og så får man ta det derfra.

En litt interessant start er Marte Skaanes, som her får seg sin første utenlandstur for sesongen i WC-sammenheng. Skaanes har jo lenge vært en meget solid løper på nasjonalt nivå, særlig i klassisk, og kommer for eksempel rett fra en seier og en andreplass i skandinavisk cup i Otepää. Hun har imidlertid slitt med å ta WC-nivået, og 20. plass fra tremila i Kollen i 2019 er fremdeles beste resultat. Hovedmålet i første omgang må vel kanskje være å kunne slå det.

Silje Theodorsen hadde en lovende sesongåpning på Beitostølen hvor hun for eksempel var på pallen på denne distansen, men det må vel kanskje være lov til å si at hun ikke helt har klart å følge opp på det nivået i etterkant. 18. plass på fellesstarten i Val di Fiemme er dog et greit resultat, men hun har ikke greid å slå til helt på det øverste nivået foreløpig. Hadde to pallplasser i ScanCup i Otepää forleden; får hun til en lignende prestasjon her, bør det vel kunne bli WC-poeng, om ikke annet, selv om toppnivået nok ligger høyere.

Hedda Østberg Amundsen er nok fremdeles et stykke unna å unnslippe tittelen "tvillingsøsteren til Harald", men hun er iallfall en løper som i det siste har vist bra form i det siste, ikke minst da hun vant 10 klassisk i ScanCup i Otepää, godt foran nevnte Skaanes og Theodorsen. Om hun får ut det her, kan det kanskje bli noen WC-poeng. Hun har ikke gått renn på det høyeste nivået i år, men tok en god del poeng i Ruka forrige sesong og også et par poeng i Engadin mot slutten av sesongen. Om hun kan kjempe om topp 20, ville det vært en brukbar dag.

Lovende Margrethe Bergane er også uttatt her, til det som blir 01-modellens WC-debut (har heller ikke gått i nasjonal gruppe her hjemme tidligere). Foreløpig er hun nok et stykke unna jevnaldrende Fossesholms nivå, men hun er en løper som utvikler seg sakte, men sikkert, og som har sin styrke i bakkene. Hun ble nummer fem på denne distansen under ScanCup i Otepää, og fikk med seg en åttendeplass fra U23-VM på Lygna før hun reiste til Finland. Vi skal absolutt ikke forvente noe fra fjorårets juniorverdensmester her, og WC-poeng ville egentlig vært en enorm bonus på dette tidspunktet.

Enda en ung løper (dog tre år eldre enn Bergane) er uttatt på sprinten, og det er Martine Engebretsen. Hun viste seg frem på WC-sprinten i Drammen for et par år siden hvor hun ikke var altfor langt ifra en semifinaleplass i WC-debuten. Hun kom sent igang med sesongen i år, men slo til med en andreplass på sprinten på Vind, og var også i finale under ScanCup i Otepää. Å gå videre fra prologen er nok hovedmålet i første omgang i det som blir hennes andre WC-renn i karrieren.

På herresiden har vi som vanlig med oss et meget sterkt lag til Lahti med mange pallkandidater. En av dem er selvfølgelig Johannes Høsflot Klæbo, som gang på gang leverer fantastiske resultater i mesterskap, og det forandret seg ikke i OL heller. Han fikk som vi husker med seg gull både på den individuelle sprinten og lagsprinten, og hadde et fantastisk disponert løp på 15 klassisk som gjorde at han fikk med seg en bronse derfra, i tillegg til sølv på stafetten. Det var en tyngre skiathlon, mens mageproblemer i forkant gjorde at han måtte bryte femmila. Så får vi håpe at han er helt frisk når han kommer på start her, for han har på papiret to meget gode dager her, som kjempefavoritt på sprinten og pallkandidat på 15 klassisk.

Vår andre gullvinner på herresiden i lekene var jo Erik Valnes, som jo tok gull på lagsprinten sammen med Klæbo. Valnes hadde en noe tung åpning på lekene, der formen ikke helt var der verken på den individuelle sprinten (slått ut i semifinale) eller på 15 klassisk (et godt stykke bak). Men han tok seg virkelig sammen på lagsprinten og viste at korte klassiske intervaller, det passer ham som hånd i hanske, og hans innsats gjorde at Klæbo fikk en lett vei til å avgjøre lagsprinten. Så gjenstår det å se hvordan formen er på de to distansene han ikke fikk helt til i OL her. Er den bra, kan han iallfall være i nærheten av pallen begge dager.

Pål Golberg hadde en fin start på OL med femteplass på skiathlon, et meget godt gjennomført løp for hans del, og han ble overfalt av en kineser på sprinten som gjorde at han ikke fikk vist potensialet sitt der. Senere i mesterskapet ble det ørlite tyngre, med en middelmådig plassering på 15 klassisk der han fikk det på slutten, samt en litt halvtung etappe på stafetten også, som nok var med på å avgjøre at han ikke fikk gå lagsprinten. På de to øvelsene som skal gås her var han på pallen på 15 klassisk i Lenzerheide, samt i finalen på sprinten på samme sted, så om han er i noenlunde slag, kan han utmerket godt være bra med også her.

Emil Iversen hadde et stormfullt OL, og da snakker vi ikke bare om den kraftige kinesiske vinden som herjet store deler av lekene. Han var fryktelig skuffet over å bli vraket til 15 klassisk i lekene og uttrykte det klart og tydelig i media, og til tross for at han ikke hadde gått noen distanser tidligere i mesterskapet, fikk han likevel gå stafetten etterpå. Det gikk heller ikke helt etter planen. Iversen har i det hele tatt hatt en meget, meget svak sesong etter rennene i november, og er avhengig av å avslutte den på en god måte for å redde litt av inntrykket. Potensialet hans på 15 klassisk er det ingen som betviler - formen er langt mer usikker (selv om det jo ville vært litt typisk om den dukket opp helgen etter OL-avslutningen).

Sprintspesialist Håvard Solås Taugbøl har hatt den ene dagen i Beijing i hodet veldig lenge, og den gikk nok ikke helt som han hadde håpet. Han røk ut i semifinalen i det som heller ikke skulle være et helt uoverkommelig heat for hans del normalt sett. Ellers har sesongen vært helt grei; han vant bysprinten i Dresden, og var også i finale på Lillehammer, samt i Ruka. Toppformen var ikke helt der under årets store mål, men vi får se om han slår litt tilbake igjen her og kan nærme seg pallen.

Av løperne som ikke var i OL kan det bli spennende med Didrik Tønseth, som jo gikk et monsterløp på 15 klassisk under ScanCup på Beitostølen før jul, og da trodde man jo at han skulle kunne ta seg inn på et OL-lag og kjempe om medalje på 15 klassisk i Beijing. Slik gikk det jo ikke, selv om han gikk et par brukbare klassiskløp under Tour de Ski, men det holdt ikke til å komme gjennom det trange nåløyet som var årets OL-lag, som måtte vrake opptil flere løpere som på en optimal dag kunne tatt medalje. Greier trønderen å finne tilbake til kjempeformen han helt opplagt hadde i starten av desember, kan han likevel bli fryktelig interessant å følge på 15 klassisk her.

Harald Østberg Amundsen slo jo gjennom forrige sesong da han tok VM-medalje på 15 fri, og han har egentlig hatt en ganske bra sesong også i år, selv om han "kun" ble OL-reserve og ikke fikk bli med til Beijing. Han er dog bedre i skøyting enn i klassisk, og skulle opprinnelig ikke vært med her, men ble kalt inn da Hans Christer Holund meldte forfall (Holund er definert som nærkontakt av en smittet person). Han har seier på Beitostølen i den norske sesongåpningen samt fjerdeplass i Davos og sjuendeplass på Lillehammer som finfine resultater denne sesongen på 15 fri. I klassisk er han nok som sagt hakket svakere, men han viste fin form under ScanCup i Otepää hvor han vant 15 klassisk, og var også topp ti på fellesstarten i Val di Fiemme. Vi skal nok være bra fornøyd om han leverer noe i nærheten av topp ti også her.

Even Northug har også hatt en meget god sesong, den klart beste han har hatt hittil i sin karriere. Han har riktig nok ikke vært på pallen, men har vært i tre sprintfinaler tidligere i sesongen, på skøytesprintene både i Davos og Dresden, samt i klassisk i Oberstdorf. Han har heller ikke gjort det dårligere enn semifinale på noen sprint han har gått, og kom nok et stykke i diskusjonen da ledelsen drøftet aktuelle navn som skulle få reise til Beijing. Så får vi se om den første individuelle pallplassen (har seier fra lagsprinten i Dresden sammen med Taugbøl fra denne sesongen) endelig sitter her etter å ha vært ganske nær flere ganger.

Thomas Helland Larsen har kommet som et skudd denne sesongen, og meldte seg plutselig inn i OL-diskusjonen da han ble nummer to på Lillehammer (og det etter å ha blitt nummer 30 og nære på å ryke i prologen). Da fremviste han imponerende avslutteregenskaper i samtlige heat, og som brukbar distanseløper på sitt beste i tillegg har han i det hele tatt veldig mange spennende egenskaper som sprinter. Så hadde han uflaks og ble syk før sprinten i Davos, og deretter kom han aldri egentlig inn i det igjen. Han ble fire i ScanCup i Otepää på øvelsen han skal gå her, og er inne i varmen igjen. Det er usikkert hva vi kan forvente, men vi har jo sett hva han er god for på sitt aller, aller beste.

Sindre Bjørnestad Skar hadde nok et mål før sesongen om å få gå OL-sprinten, men det kom han egentlig aldri i nærheten av med en litt skral førjulsform (tross finaleplass i Dresden, men det gikk ikke veien verken på Lillehammer eller i Davos). Han virker kanskje å ha gått seg litt inn i det nå, for han ble to på ScanCup-sprinten i Otepää bak Northug, og han vant også klassisk sprint på Vind under norgescupen der. Han er helt sikkert ivrig etter å vise hva han er god for når han er tilbake på det øverste nivået her.

Martin Løwstrøm Nyenget er en annen løper som var litt aktuell for OL-laget før jul, men han presterte ikke bra nok under Tour de Ski og var til slutt et stykke unna. Han overrasket litt med en tredjeplass på 15 fri på Lillehammer, men klarte altså ikke helt å følge opp det i etterkant, og Tour de Ski ble alt i alt en bitteliten skuffelse til slutt for Nyenget, som senere har gått fort i langløpscupen. Her er han dog tilbake i WC, og det blir spennende å se hva han kan utrette. Blir det rundt topp ti er det et helt greit resultat, men vi vet at han kan bedre på sitt beste.

Mattis Stenshagen er sistemann på laget her, og han har fått sin plass via innsats i ScanCup. Stenshagen var tidlig et bra talent, men har ikke helt greid å få ut potensialet sitt, eller å gå mange løp helt opp mot sitt beste. På det beste har han vært et par ganger topp ti i WC på 15 klassisk, i tillegg til en sprintfinale i Otepää for noen år siden. I år har han sitt beste løp nettopp fra Otepää da han vant tremil intervallstart i klassisk med en ganske så betydelig margin ned til øvrige løpere (Harald Østberg Amundsen på tredje var nesten minuttet bak). Ellers har det gått litt opp og ned, men vi kan håpe på at han har en av sine gode dager ikke minst på 15 klassisk her (sprinten ville det vært overraskende om han fikk til et toppresultat på).


Utlendinger:

Må tas med en liten klype salt da jeg ikke har sett alle laguttak.

Sprint, kvinner:
Jonna Sundling viste kalasform under OL, og det kan fort bli veldig vanskelig å hamle opp med den olympiske mesteren også her. Svensken, som jo også er regjerende verdensmester, hadde skadeproblemer i starten av sesongen, men har likevel rukket å få opp noe som ligner sitt livs form. Landskvinne Maja Dahlqvist har ellers vært den som har dominert sprintsesongen, men måtte se at Sundling var et nummer for stor på OL-sprinten. Dahlqvist tok likevel sølvet, og når hun i tillegg vant samtlige WC-sprinter før jul, er hun nok mer enn godt fornøyd med sesongen slik den har utartet seg. Det kan fort bli nok en svensk dobbeltseier her.

Nærmest de to svenskene i OL var to amerikanere. Jessie Diggins var i sesongens beste form under hele OL, og tok med seg to individuelle medaljer, blant annet på sprinten, der hun tok hjem bronsen. Hun vant også i Lenzerheide og ble to på Lillehammer, så om den trenden fortsetter, er hun en stor pallkandidat også her. Rosie Brennan har gått mange solide sprinter denne sesongen, og var i finale både på Lillehammer og i Davos, i tillegg til i OL. Hun har imidlertid ingen pallplasser så langt, og det er nok det den rutinerte amerikaneren jakter hvis hun stiller opp her.

Slovenske Anamarija Lampic mislyktes i OL, der hun kom seg til semifinale på tid, men hadde lite å stille opp med i selve semien. Hun ligger imidlertid som nummer to i sprintcupen, og er normalt en veldig jevn løper, som vises på de øvrige resultatene denne sesongen, hvor hun har tre pallplasser og ytterligere en finaleplass. Så med vanlig form her blir hun også farlig. Sveitsiske Nadine Fähndrich er også en som alltid skal følges med på når det gjelder skøytesprint. Fähndrich kom da også til finalen i Beijing og ble nummer fem der, og i tillegg ble hun to i Davos og var i finalen på Lillehammer.

Svenskene stiller også med flere gode, blant dem Emma Ribom, som var i finale i OL og ble sist der. Hun var også i finale både på Lillehammer og i Davos, men i likhet med Brennan har hun aldri nådd helt opp på pallen denne sesongen, noe hun sikkert er sugen på nå. Anna Dyvik var også med i OL, uten at det ble helt klaff der. Hun røk ut i kvartfinalen. Hun var imidlertid i finale i Lenzerheide, så vi vet at hun kan bedre om hun har dagen. Sverige har også med Johanna Hagström, som ble vraket til OL og garantert er revansjesugen her. Hun har dog prestert bedre i klassisk enn i skøyting; i klassisk har hun to pallplasser, mens i skøyting er et par semifinaler de beste resultatene. På en god dag kan hun være med i pallkampen, men hun skulle nok helst hatt klassisk på programmet. Også spennende med Moa Lundgren, som de siste ukene har vært i bedre form enn hun har vært på et par sesonger. Hun var i semifinale i Dresden, og vant dessuten en sprint i ScanCup i Otepää forleden, foran nettopp Hagström.

Andre løpere som kan gå langt inkluderer diverse russere som måtte stille (Natalia Nepryaeva, Yulia Stupak, Tatiana Sorina, Veronika Stepanova), Eva Urevc, Victoria Carl, Sofie Krehl, Julia Kern, Laurien van der Graaff og Krista Pärmäkoski.

Sprint, menn:
Federico Pellegrino har hatt en ujevn sesong, men i OL traff han med formtoppen, for det var italieneren som var klart nærmest Klæbo, og han tok et velfortjent sølv. Han har også vært på pallen i Dresden, samt i finalen i Dresden og Lenzerheide, mens han røk i kvartfinalen både på Lillehammer og i Davos. Men er han fortsatt i OL-form, kan han nok være med høyt oppe her også. Richard Jouve har hatt en meget fin sesong pallplasser på Lillehammer, i Davos og Lenzerheide, men i OL røk han ut i semifinalen etter et tøft heat mot blant andre Klæbo og Pellegrino, og det endte med at tiden hans ikke holdt. Han har imidlertid fortsatt sett sterk ut hele sesongen og er en stor pallkandidat også her. Av andre løpere kan man følge med på Lucas Chanavat, som ikke har vist sitt aller råeste nivå denne sesongen, men som var på pallen i Lenzerheide og Dresden og i finale i Davos. I OL vant han prologen, men også han røk i semifinalen. Så får vi se om han er tilbake på sitt beste her - før OL hadde han en ganske god trend.

I OL var det Alexander Terentev som tok bronsen, og den unge russeren virker til å stadig ta steg, også i skøyting. Han vant som vi husker på en overbevisende måte i Ruka i klassisk. I skøyting har han ikke vært like god, men i OL lyktes han og tok altså bronsen. Han har også vært i et par semifinaler i skøyting og er å regne med også i den stilarten. Sergey Ustiugov fikk kun gå sprinten av individuelle renn i OL, og der havnet han som Jouve i et bittelitt for tøft semifinaleheat, og han endte opp med å ryke der. Han har en andreplass fra Davos i år, så om han stiller og får det til, er han en meget interessant løper med tanke på pallkamp. Så får vi se om også Alexander Bolshunov stiller - dette er jo ikke hans favorittøvelse, men det hender han presterer også på skøytesprint. Han var i semifinalen på Lillehammer, men viste bedre form i OL, og vil nok være farligere også på denne øvelsen om han kommer til start.

Svenske Oskar Svensson viste tidvis storform i fjorårssesongen, og han fant god nok form i OL til å komme seg til finalen der. Fortsetter han den gode trenden, er han en god kandidat til det også her. En annen som var i OL-finalen var Joni Mäki, som overrasket litt i OL og ble nummer fire, ikke altfor langt bak bronsemedaljen i finalen. Finnen er sikkert også ekstra inspirert på hjemmebane og kan fort komme med et nytt godt resultat her om formen er den samme. Artem Maltsev er ikke noen typisk sprinter (selv om han fra tid til annen gjør fine innsatser), men fikk til et godt resultat gjennom å gå til finale i de tøffe OL-løypene. Så spørs det for det første om han stiller her, og i tilfelle om han kan gjøre noe lignende.

Andre løpere som kan få til noe bra er Gleb Retivykh, Jovian Hediger, Valerio Grond, Marcus Grate, Karl-Johan Westberg, Johan Häggström, James Clinton Schoonmaker, Ben Ogden, Kevin Bolger, Michal Novak, Lauri Vuorinen og Renaud Jay.

10 km, kvinner:
I OL var det finnene som var nærmest Johaug på denne distansen, og aller nærmest var jo Kerttu Niskanen, som var fire fattige tideler unna å ta et olympisk gull på distansen. Hun er nok fornøyd med sølvet, men det er nok fire tideler hun kommer til å gruble litt over i årene som kommer. Finnen har ikke bare slått til i det ene løpet - hun vant jo også en ganske overlegen seier på distansen under Tour de Ski. Hun er nok også inspirert på hjemmebane, så det blir spennende å se den finske veteranen her. Det samme gjelder forsåvidt Krista Pärmäkoski, som jo tok bronse på denne distansen i OL, hennes fjerde olympiske medalje individuelt. Hun har virkelig funnet tilbake til toppformen denne sesongen og har ytterligere to topp fem-plasseringer på øvelsen i år, i Ruka og Lenzerheide. Så en ny pallplass her kan godt være innenfor rekkevidde.

Så til et av de store spørsmålene - hvor står svenskene etter OL-skuffelsen, der det ikke ble noen individuelle distansemedaljer? Ebba Andersson var fryktelig nære på tremila, men ble tatt igjen med noen hundre meter igjen til mål, og endte noen sekunder bak til slutt. Hun ble også seks på 10 klassisk. Hun var nære å slå Johaug i Lahti for to år siden, og spørsmålet er om hun kan kjempe om pallen her. Hun ble to i Lenzerheide, så hun har vist at hun kan denne sesongen. Det har såvisst også Frida Karlsson, selv om selve OL ble en enorm skuffelse, for henne mer enn noen andre på det svenske laget. Hun drømte om OL-gull og flere medaljer, og å slå Johaug på verdens største scene, men måtte til slutt reise hjem med null og niks, og ble i tillegg vraket fra tremilslaget etter å ha vært fullstendig ute av det på 10 klassisk. Men hun vant distansen i Ruka, og trives vanligvis mye, mye bedre i lavlandet, så om hun har kommet over skuffelsen og formen er noenlunde god, bør hun kunne kjempe i toppen (selv om det i skrivende stund vel ikke er helt sikkert om hun stiller). Ellers kan det jo også være interessant å se Jonna Sundling på denne distansen om hun stiller. Hun var jo i kalasform under OL, og ble i tillegg til sprintgullet nummer fire på tremila, ikke langt bak medalje. Hun viste for eksempel god form på 10 klassisk under ScanCup i Falun, og topp ti kan være realistisk.

Russerne har som vanlig flere sterke kort på hånden. Det aller største er Natalia Nepryaeva, som var ett lite tidel ifra bronsen på 10 klassisk i OL. Heldigvis for henne tok hun sølv på skiathlon, så hun reiste ikke hjem tomhendt individuelt heller, men det var nok likevel meget surt. Hun var på pallen i Lenzerheide og vant den klassiske fellesstarten i Val di Fiemme under Tour de Ski (som hun jo også vant sammenlagt), så hun er også en meget, meget farlig kvinne på denne distansen. Yulia Stupak gjorde det også brukbart på denne distansen i OL, der hun ble nummer sju, selv om hun ikke var helt med i medaljekampen. Stupak var jo, i likhet med Nepryaeva, også med på stafettgullet og lagsprintbronsen, og kommer nok fra lekene med en meget god følelse. Hun har også to topp ti-plasseringer på 10 klassisk fra tidligere i sesongen. Tatiana Sorina fikk aldri riktig fullklaff i OL, men gjorde en OK 10 klassisk, der hun ble nummer ti, i tillegg til en femteplass på den avsluttende tremila. Hun var med på stafettgullet, og har to åttendeplasser på 10 klassisk fra tidligere i sesongen, så hun kan sikkert gjøre det greit også her.

Katharina Hennig er jo en bunnsolid klassiskløper som var på pallen i Ruka i starten av sesongen, og hun lyktes også meget godt i OL, der hun ble nummer fem og var ikke mer enn 12 sekunder bak medalje der. Hun var jo også med på lagsprintgullet og stafettsølvet, så hun er nok meget fornøyd etter OL, og forhåpentligvis for henne gjør det at hun kan være litt ekstra inspirert her. Teresa Stadlober fikk endelig OL-medaljen sin på skiathlon under OL, noe nok en hel skiverden syntes var fortjent etter det hun gikk gjennom fire år tidligere. Hun trives kanskje hakket bedre på fellesstarter, men viste grei form også på 10 klassisk under OL, der hun ble nummer ni. Hun ble også seks på distansen i Lenzerheide, så det finnes absolutt muligheter for en god plassering.

Jessie Diggins var i kanonform i OL med to individuelle medaljer, men hun er bedre i skøyting og skal ikke være noen pallkandidat her. Likevel gjorde hun det bra på 10 klassisk i OL og ble åtte der, et bra resultat til henne å være på en klassisk intervallstart. Hun kommer nok også til Lahti proppfull av selvtillit etter sine gode OL-prestasjoner. Rosie Brennan skulle nok også ønsket at denne distansen var i skøyting, og hun viste vel det med tydelighet da det ble en 13. plass på distansen i OL. Det ble ingen medaljer på Brennan, men hun fikk iallfall en mer positiv opplevelse på siste dag, der hun ble nummer seks og gjorde sitt beste distanserenn for mesterskapet. Her er hun nok fornøyd med topp ti.

Andre navn som man fort kan se på gode plasseringer er Katherine Sauerbrey, Johanna Matintalo, Nadine Fähndrich, Anamarija Lampic, Masako Ishida, Moa Olsson, Moa Lundgren og Emma Ribom.

15 km, menn:
Etter oppvisningen hans i Beijing blir det nok vanskelig å kalle Iivo Niskanen for noe annet enn storfavoritt på denne distansen. Niskanen blinket seg ut 15 klassisk i OL, og nærmest som vanlig når den finske klassiskeksperten blinker seg ut noe, så går det veien. I tillegg ble det jo også bronse på skiathlon samt sølv på lagsprinten. Han vant jo også denne øvelsen i Ruka, og han stod over femmila (eller 2,8-mila) nettopp for å kunne stille bedre forberedt til blant annet denne distansen i etterkant av OL. Så ja, han er favoritt. Men den doble individuelle olympiske mester Alexander Bolshunov lurer bak der som gjedden i sivet, og sølvvinneren fra denne distansen i OL kommer garantert til å bli farlig også her. Han var på pallen i Ruka og Lenzerheide, og da var han ikke i sin aller beste form, så det kan jo fort bli spennende om han ikke er for kjørt etter OL-bravadene.

Alexey Chervotkin er en meget solid løper særlig i klassisk, med andreplass i Ruka og tredjeplass på fellesstarten i Val di Fiemme, og i OL ble han nummer fem, snaut 20 sekunder bak medalje. Han er noe ujevn, men har han en god dag, er jo han en som kan ende på pallen. Har ikke sett noe russisk laguttak (som alltid er uforutsigbart), men en som kan dukke opp, er for eksempel Ilia Semikov, som gjorde et bra OL-renn på distansen med en topp ti-plassering. Semikov ble også nummer seks i Ruka og er en outsider til pallen om han treffer med dagsformen. Ivan Yakimushkin hadde sin største dag i karrieren da han tok OL-sølv på 2,8-mila, kun slått av landsmann Bolshunov. Han er jo ellers ikke fryktelig ofte på pallen, men er en løper som ofte er der oppe, og akkurat den dagen hadde han en av sine bedre dager fysisk og fikk betalt for det. På 15 klassisk ble han nummer 13, altså ingen fullklaff der, men han har vært på pallen i klassisk tidligere, og han ble nummer fem i Lenzerheide, for eksempel. Så han skal ikke avskrives. Denis Spitsov er jo også en som kanskje kan dukke opp. Spitsov har sine beste resultater i skøyting, men er OK i klassisk når han er i form, og var topp sju to ganger i klassisk i Tour de Ski, blant annet på intervallstarten i Lenzerheide. I OL ble det en flott sølvmedalje på skiathlon, og han ble seks på 2,8-mila og var med på stafettgullet, så formen vet vi har vært bra i det siste.

Sveriges stortalent William Poromaa gjorde nok en gang et bra mesterskap og var topp ti på samtlige distanser, blant annet 15 klassisk, der han ble nettopp nummer ti. Poromaa slet med formen før jul etter sykdom, men fant den altså til OL, og så er spørsmålet om den kan utvikles enda litt mer i etterkant, eller om han er sliten. Et nytt topp ti-resultat kan uansett være innen rekkevidde. (Jens Burman stiller ikke, grunnet at han føler at kroppen ikke er klar.) Finske Perttu Hyvärinen klarte å få opp det som vel må være karrierens aller beste form til OL, og var topp sju to ganger, blant annet på 15 klassisk, der han ble nummer seks. Finnene hadde ofte gode ski i mesterskapet og det spilte nok inn, men samtidig var nok formen også veldig bra, og det blir spennende å se om det vedvarer i etterkant av mesterskapet. Det skal iallfall ikke være noe i veien med motivasjonen foran et renn på hjemmebane. Frankrikes Hugo Lapalus har gått flere brukbare renn denne sesongen, og i OL var han bra med på 15 klassisk, der han ble nummer sju. Han var også med på stafettbronsen og gikk en meget bra etappe da. Om formen er like bra nå, kan han ende høyt oppe også her.

Andre løpere som kan følges litt med på er Francesco de Fabiani, Maurice Manificat, Jonas Eriksson, Calle Halfvarsson, Andrew Musgrave, Jonas Baumann, Thomas Maloney Westgaard og Janosch Brugger.


Resultater, 2021:

Skiathlon, kvinner:
1. Therese Johaug (NOR)
2. Helene Marie Fossesholm (NOR) +28.1
3. Heidi Weng (NOR) +29.6
4. Ebba Andersson (SWE) +29.7
5. Jessie Diggins (USA) +30.1
6. Natalia Nepryaeva (RUS) +1:02.5

Stafett, kvinner:
1. Norge (Tiril Udnes Weng - Therese Johaug - Helene Marie Fossesholm - Heidi Weng)
2. Sverige (Charlotte Kalla - Emma Ribom - Lovisa Modig - Ebba Andersson) +42.9
3. Finland (Johanna Matintalo - Kerttu Niskanen - Laura Mononen - Krista Pärmäkoski) +59.5
4. Russland (Yana Kirpichenko - Natalia Nepryaeva - Anna Nechaevskaya - Mariya Istomina) +1:30.7
5. USA (Rosie Brennan - Jessie Diggins - Sophia Laukli - Caitlin Patterson) +1:48.6
6. Tyskland (Laura Gimmler - Katharina Hennig - Victoria Carl - Pia Fink) +2:16.3

Skiathlon, menn:
1. Emil Iversen (NOR)
2. Sjur Røthe (NOR) +0.4
3. Pål Golberg (NOR) +6.6
4. Simen Hegstad Krüger (NOR) +9.5
5. Alexander Bolshunov (RUS) +20.9
6. Hans Christer Holund (NOR) +28.7

Stafett, menn:
1. Norge (Pål Golberg - Emil Iversen - Sjur Røthe - Simen Hegstad Krüger)
2. Finland (Perttu Hyvärinen - Ristomatti Hakola - Iivo Niskanen - Joni Mäki) +40.9
3. Russland II (Ilia Semikov - Ivan Yakimushkin - Andrey Melnichenko - Sergey Ustiugov) +1:07.2
4. Tyskland (Jonas Dobler - Janosch Brugger - Florian Notz - Friedrich Moch) +1:39.4
5. Sveits (Jonas Baumann - Dario Cologna - Jason Rüesch - Beda Klee) +2:47.9
6. Sverige (Björn Sandström - Fredrik Andersson - Jens Burman - Jonas Eriksson) +2:53.0


Resultater siste gang sprint fristil, 2019:

Kvinner:
1. Maiken Caspersen Falla (NOR)
2. Sophie Caldwell (USA)
3. Maja Dahlqvist (SWE)
4. Sandra Ringwald (GER)
5. Mari Eide (NOR)
6. Tiril Udnes Weng (NOR)

Menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2. Federico Pellegrino (ITA)
3. Finn Hågen Krogh (NOR)
4. Eirik Brandsdal (NOR)
5. Emil Iversen (NOR)
6. Gleb Retivykh (RUS)


Resultater siste gang 10/15 km klassisk, 2020:

10 km klassisk, kvinner:
1. Therese Johaug (NOR)
2. Ebba Andersson (SWE) +3.4
3. Krista Pärmäkoski (FIN) +11.8
4. Frida Karlsson (SWE) +21.9
5. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) +25.0
6. Natalia Nepryaeva (RUS) +31.2

15 km klassisk, menn:
1. Iivo Niskanen (FIN)
2. Alexander Bolshunov (RUS) +10.1
3. Hans Christer Holund (NOR) +28.8
4. Ilia Semikov (RUS) +38.8
5. Sjur Røthe (NOR) +47.9
6. Simen Hegstad Krüger (NOR) +49.4


Verdenscupene sammenlagt:

Totalt, kvinner:
1. Natalia Nepryaeva (RUS) 843
2. Ebba Andersson (SWE) 648
3. Jessie Diggins (USA) 622
4. Heidi Weng (NOR) 586
5. Krista Pärmäkoski (FIN) 516
6. Frida Karlsson (SWE) 483
7. Kerttu Niskanen (FIN) 467
8. Maja Dahlqvist (SWE) 464
9. Anamarija Lampic (SLO) 462
10. Tatiana Sorina (RUS) 448

Sprint, kvinner:
1. Maja Dahlqvist (SWE) 457
2. Anamarija Lampic (SLO) 316
3. Jessie Diggins (USA) 251
4. Johanna Hagström (SWE) 231
5. Nadine Fähndrich (SUI) 211
6. Mathilde Myhrvold (NOR) 209

Distanse, kvinner:
1. Frida Karlsson (SWE) 443
2. Therese Johaug (NOR) 375
3. Heidi Weng (NOR) 328
4. Ebba Andersson (SWE) 328
5. Natalia Nepryaeva (RUS) 285
6. Katharina Hennig (GER) 258

Totalt, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 1183
2. Alexander Bolshunov (RUS) 815
3. Erik Valnes (NOR) 527
4. Iivo Niskanen (FIN) 485
5. Pål Golberg (NOR) 470
6. Ivan Yakimushkin (RUS) 437
7. Denis Spitsov (RUS) 398
8. Richard Jouve (FRA) 343
9. Alexey Chervotkin (RUS) 337
10. Harald Østberg Amundsen (NOR) 332

Sprint, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 450
2. Richard Jouve (FRA) 310
3. Alexander Terentev (RUS) 280
4. Håvard Solås Taugbøl (NOR) 264
5. Erik Valnes (NOR) 262
6. Even Northug (NOR) 232

Distanse, menn:
1. Alexander Bolshunov (RUS) 373
2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 333
3. Alexey Chervotkin (RUS) 257
4. Ivan Yakimushkin (RUS) 248
5. Simen Hegstad Krüger (NOR) 238
6. Iivo Niskanen (FIN) 234


TV3s sendeskjema:

Lørdag 26. februar:
11:00-12:30: Sprintprologer
13:30-15:10: Sprintfinaler

Søndag 27. februar:
11:30-12:30: 10 km, kvinner
13:30-14:40: 15 km, menn


Startlister:
Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Løypeprofil:
Kan finnes her: Sprint og intervallstarter.

Værmelding (fra yr.no):
Lørdag: -2/-1 grader, klarvær/lettskyet
Søndag: -1/+2 grader, klarvær


God fornøyelse!

janesaj

Legg inn av janesaj »

Klæbo vant et showrenn i Helsinki i går kveld som oppvarming til helgen. Nummer to ble kineseren Qiang Wang, som jeg ser jeg glemte bort å nevne her, men han er jo også spennende. Even Northug ble nummer tre, mens Ane Appelkvist Stenseth ble nummer to i dameklassen bak Nadine Fähndrich.

Odysseen

Legg inn av Odysseen »

Russerne burde bare regnes vekk her. En skandale om de får delta. For et jævla møkkaland.

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

Odysseen skrev: fre feb 25, 2022 10:52 am Russerne burde bare regnes vekk her. En skandale om de får delta. For et jævla møkkaland.
Litt vanskelig det der, faktisk.
Men åpenlys Putin hyllest fra Välbe med emblem på skjorte og mobil bør vi ikke se. Såpass skjønner vel selv hun.

Takk til janesaj for fantastisk trådstart (i kjent stil).
Det settes stor pris på.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Heidi Weng vil ikke gå sprinten likevel og Silje Theodorsen tar hennes plass på sprintlaget.

anbessa

Legg inn av anbessa »

Litt tynn trådstart synes jeg... Skuffende. MEGET skuffende.
:)
Gleder meg til å se Amundsen og Stenshagen på søndag. Redd Stenshagen er i ferd med å havne i den store nesten-klubben, men håper han har tatt steg.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

anbessa skrev: fre feb 25, 2022 6:13 pm Gleder meg til å se Amundsen og Stenshagen på søndag. Redd Stenshagen er i ferd med å havne i den store nesten-klubben, men håper han har tatt steg.
Stenshagen har blitt syk og står over helgens renn.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

tartaglia2 skrev: fre feb 25, 2022 6:30 pm
anbessa skrev: fre feb 25, 2022 6:13 pm Gleder meg til å se Amundsen og Stenshagen på søndag. Redd Stenshagen er i ferd med å havne i den store nesten-klubben, men håper han har tatt steg.
Stenshagen har blitt syk og står over helgens renn.
Det var da kjipt da han hadde klart å opparbeide seg en friplass :cry:

Salihovic91

Legg inn av Salihovic91 »

Til trådstarter, Veronika Stepanova er vel i Lygna og skal vel ikke gå i Lahti? Eller har jeg misforstått?

janesaj

Legg inn av janesaj »

Salihovic91 skrev: fre feb 25, 2022 7:29 pm Til trådstarter, Veronika Stepanova er vel i Lygna og skal vel ikke gå i Lahti? Eller har jeg misforstått?
Bergane valgte å gå i U23-VM på torsdag for så å reise videre til Lahti. Kunne jo være at Stepanova valgte samme plan, men ser ut til at hun valgte å bli på Lygna, ja, for hun står på startlista der i morgen.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Sundling vinner prologen med 6,71(!) sekunder. Sinnssykt.

Ellers svak innsats av de norske. Myhrvold (9. plass) er vel eneste videre.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Kun Mathilde Myhrvold av de norske som går videre fra prologen i Lahti.

Sundling er enormt imponerende. Største prologseiersmargin noensinne?

Armando71

Legg inn av Armando71 »

De øvrige norske damene snaue 20 sekunder bak Sundling i prologen. Tipper de norske som har gått prolog i u-23 VM i dag hadde vært litt nærmere.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Armando71 skrev: lør feb 26, 2022 11:35 am De øvrige norske damene snaue 20 sekunder bak Sundling i prologen. Tipper de norske som har gått prolog i u-23 VM i dag hadde vært litt nærmere.
Skistad hadde nok hatt mere å gjøre i den over 1 minutt kortere løypa på Lygna enn her i Lahti..

janesaj

Legg inn av janesaj »

Armando71 skrev: lør feb 26, 2022 11:35 am De øvrige norske damene snaue 20 sekunder bak Sundling i prologen. Tipper de norske som har gått prolog i u-23 VM i dag hadde vært litt nærmere.
Tipper iallfall at Skistad angrer ganske greit på at hun ikke er på Lygna akkurat nå i stedet. Den løypa hadde nok passet betraktelig bedre.

Citano

Legg inn av Citano »

Ser ut som alle de syv norske gutta går videre, med litt usikkerhet rundt Larsen

janesaj

Legg inn av janesaj »

Helland Larsen ryker :( Må virkelig jobbe med prologene til neste sesong. Toppfarten har han jo.

KongOlav2

Legg inn av KongOlav2 »

Inni gamperæva så suveren Sundling var på kvinnesiden. Tror aldri jeg har sett en så soleklar prologseier før!

janesaj

Legg inn av janesaj »

KongOlav2 skrev: lør feb 26, 2022 11:53 am Inni gamperæva så suveren Sundling var på kvinnesiden. Tror aldri jeg har sett en så soleklar prologseier før!
Må vel i så fall være Klæbo fra da han var på sitt mest suverene for noen år siden. Han hadde jo også noen helt sinnssyke prologer.

Ivaj

Legg inn av Ivaj »

Chanavat överlägsen i kvalet men orkar antagligen inte heaten som vanligt.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Ivaj skrev: lør feb 26, 2022 11:57 am Chanavat överlägsen i kvalet men orkar antagligen inte heaten som vanligt.
I den grad man kan si at en seiersmargin på 0.61 er overlegent.

Citano

Legg inn av Citano »

Kineseren Wang fortsetter å imponere. Håper bare han ikke gjør den samme store feilen etterpå som han gjorde under OL-sprinten, så kan dette bli bra.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Kvartfinaler, kvinner:

Heat 1:
1 Jonna Sundling (SWE)
3 Natalia Nepryaeva (RUS)
11 Moa Olsson (SWE)
25 Sofie Krehl (GER)
26 Hailey Swirbul (USA)
30 Tereza Beranova (CZE)

Heat 2:
6 Maja Dahlqvist (SWE)
7 Nadine Fähndrich (SUI)
18 Tatiana Sorina (RUS)
20 Laurien van der Graaff (SUI)
23 Victoria Carl (GER)
29 Cendrine Brown (CAN)

Heat 3:
8 Johanna Hagström (SWE)
9 Mathilde Myhrvold (NOR)
12 Greta Laurent (ITA)
15 Krista Pärmäkoski (FIN)
16 Emma Ribom (SWE)
21 Katharina Hennig (GER)

Heat 4:
5 Rosie Brennan (USA)
10 Jasmi Joensuu (FIN)
13 Anamarija Lampic (SLO)
22 Katri Lylynperä (FIN)
24 Coletta Rydzek (GER)
27 Caterina Ganz (ITA)

Heat 5:
2 Jessie Diggins (USA)
4 Julia Kern (USA)
14 Alina Meier (SUI)
17 Katerina Janatova (CZE)
19 Anna Dyvik (SWE)
28 Anni Alakoski (FIN)


Kvartfinaler, menn:

Heat 1:
1 Lucas Chanavat (FRA)
2 Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
22 Johan Häggström (SWE)
26 Sergey Ardashev (RUS)
28 Roman Schaad (SUI)
29 Gustav Eriksson (SWE)

Heat 2:
3 Håvard Solås Taugbøl (NOR)
4 James Clugnet (GBR)
10 Federico Pellegrino (ITA)
16 Erik Valnes (NOR)
24 Alexander Terentev (RUS)
30 Joni Mäki (FIN)

Heat 3:
6 Even Northug (NOR)
8 Andrew Young (GBR)
12 Pål Golberg (NOR)
15 Renaud Jay (FRA)
20 Gleb Retivykh (RUS)
27 Graham Ritchie (CAN)

Heat 4:
5 Richard Jouve (FRA)
11 Sindre Bjørnestad Skar (NOR)
13 Lauri Vuorinen (FIN)
18 Alexander Bolshunov (RUS)
23 Michal Novak (CZE)
25 Marcus Grate (SWE)

Heat 5:
7 Qiang Wang (CHN)
9 Janik Riebli (SUI)
14 Anton Persson (SWE)
17 Arnaud Chautemps (FRA)
19 Maciej Starega (POL)
21 Michael Hellweger (ITA)

Kenrojo

Legg inn av Kenrojo »

På grensen til provoserende å høre Skinstad i studio forsøke å forklare hvorfor man ikke har et eget sprintlandslag i Norge. Snakker om at man har hatt «en følelse av» av utøverne selv ikke har villet ha det. Om denne påstanden har rot i virkeligheten så er det jo rystende uproffesjonelt. Burde vært en åpenbar vei å gå for flere år siden. Det er ikke tid for bortforklaringer nå, men kun å legge seg skinnflat for at her har man gjort en grov feilvurdering. Få sprintlandslag opp å gå NÅ! Dette kan ikke fortsette!

Jeremiah

Legg inn av Jeremiah »

Greit nok at utøverne ikke vil ha det men slik status er for norske kvinnelige sprintere så er ikke nødvendigvis det så viktig. Det er åpenbart at dagens system ikke fungerer.

Brukeravatar
Korgutt
Innlegg: 9975

Legg inn av Korgutt »

Kenrojo skrev: lør feb 26, 2022 12:18 pm På grensen til provoserende å høre Skinstad i studio forsøke å forklare hvorfor man ikke har et eget sprintlandslag i Norge. Snakker om at man har hatt «en følelse av» av utøverne selv ikke har villet ha det. Om denne påstanden har rot i virkeligheten så er det jo rystende uproffesjonelt. Burde vært en åpenbar vei å gå for flere år siden. Det er ikke tid for bortforklaringer nå, men kun å legge seg skinnflat for at her har man gjort en grov feilvurdering. Få sprintlandslag opp å gå NÅ! Dette kan ikke fortsette!
Maiken har jo ved flere anledninger sagt at hun mener et eget sprintlandslag for kvinner ikke har noe for seg. Hun vil jo heller ha innlemmet den type trening på landslaget. Er ikke vanskelig å skjønne at den tankegangen har slått feil når man ser resultatene i år.
Her er forøvrig et sitat fra Maiken angående sprintlandslag. Hvor Flugstad Østberg gir henne støtte.

Jeg vil ikke ha noe sprintlag. Det er ikke nok å være god anaerobt med tanke på hurtighet. For å lykkes må du ha utholdenhet, og det tror jeg at vi kan få med å trene med jenter som Ingvild (Flugstad Østberg) og Therese (Johaug). Hvis det er noen rendyrkede distanseløpere som vil slippe unna et sprintøkt, så skal de få det. Men kanskje kan vi kjøre noen flere rene sprintøkter enn vi har gjort denne sesongen, sa Falla.

Falla vil heller ikke satse på å sprint ved å øke antallet løpere på laget med for mange. Hun mener at 12 er det maksimale antallet et norsk kvinnelandslag kan ha.

Klare tanker

– 10 er også et fint antall. Jeg har noen klare tanker på hvordan vi kan utvikle sprint, og det er virkelig noen bra jenter på gang. De virker på hugget, og jeg tror de er interessert i å høre på mine tanker om hvordan vi skal trene sprint. Vi har tatt tak, men vi kan ta enda mer tak. Det er blitt mindre matching på sprintøktene av naturlige årsaker. Du må satse på jenter som Skistad og Stenseth. Jeg tror det blir bedre matching mot de yngre jentene enn de som er mest interessert i å satse på distanse.

Ingvild Flugstad Østberg er mest på linje med Falla. Hun ønsker at samtlige landslagsløpere skal være på ett lag.

– Jeg har troen på at vi skal ha fokus på at vi skal bli gode i sprint, men at vi samtidig skal ha følelsen av at vi er ett lag. Kanskje kan det være litt mer delt på enkelte økter og samlinger. Det må defineres tidlig hvem som skal være gruppen i gruppen, men jeg har mest tro på at vi skal være ett lag, sa Østberg.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Det var fornuftig å ha et samlet landslag da Bjørgen, Østberg, Heidi Weng og Jacobsen var blant våre beste sprintere. Slik er det ikke lenger og selv om man har en ganske klart definert sprintgruppe på dagens landslag fungerer det tydeligvis ikke godt nok. Ikke sikkert et eget sprintlandslag er løsningen, men tror man i større grad bør fokusere på sprintere med styrken sin på oppløpet. Nivået på kvinnesprint er så bra nå at det er nesten umulig å gå fra før oppløpet (sikkert dumt å si det nå slik Sundling holder på) og det holder ikke lenger å være middels på oppløpet. Skal man hevde seg må man være utholdende nok til å ha en god posisjon inn på oppløpet og rask nok til å vinne på selve oppløpet. Per nå er det bare Skistad og Myhrvold som har styrken sin på oppløpet og jeg tror man bør bygge et sprintlag rundt disse to og andre løpere med de samme ferdighetene.

lund

Legg inn av lund »

Det er vel litt både og. Er man rå nok trenger man ikke nødvendigvis ha en superspurt for å hevde seg i toppen. i Fallas tilfelle mistenker jeg det er vel så mye hun som har blitt mye dårligere (ikke så rart i takt med en stadig mer problematisk astma) som at nivået har vært blitt så enormt mye høyere. Terentev er vel heller ikke noen fryktelig god spurter på oppløpet.

Brukeravatar
Korgutt
Innlegg: 9975

Legg inn av Korgutt »

tartaglia2 skrev: lør feb 26, 2022 12:55 pm Det var fornuftig å ha et samlet landslag da Bjørgen, Østberg, Heidi Weng og Jacobsen var blant våre beste sprintere. Slik er det ikke lenger og selv om man har en ganske klart definert sprintgruppe på dagens landslag fungerer det tydeligvis ikke godt nok. Ikke sikkert et eget sprintlandslag er løsningen, men tror man i større grad bør fokusere på sprintere med styrken sin på oppløpet. Nivået på kvinnesprint er så bra nå at det er nesten umulig å gå fra før oppløpet (sikkert dumt å si det nå slik Sundling holder på) og det holder ikke lenger å være middels på oppløpet. Skal man hevde seg må man være utholdende nok til å ha en god posisjon inn på oppløpet og rask nok til å vinne på selve oppløpet. Per nå er det bare Skistad og Myhrvold som har styrken sin på oppløpet og jeg tror man bør bygge et sprintlag rundt disse to og andre løpere med de samme ferdighetene.
Regner med at du ikke blir forundret dersom jeg sier at det var Kristine Stavås Skistad som var motpolen i den artikkelen jeg hentet sitatet fra? Mener forøvrig at de meningene til Falla den gangen har gått litt ut på dato. Og at det som fungerte den gangen ikke fungerer så godt lenger.
Så sitter det vel fortsatt i blant noen inngrodde langrennsentusiaster at sprint er annenrangs og at det ikke blir verdsatt på samme måte som resultater på distanse. Jeg ser jo fortsatt noen som argumenterer for at Klæbo bør bli bedre på distanse. Til tross for at han har vist kraftig fremgang på det området de senere årene. Underforstått= sprint er annenrangs.
Og det er vel det Maiken har skjønt også?

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Korgutt skrev: lør feb 26, 2022 1:04 pm Regner med at du ikke blir forundret dersom jeg sier at det var Kristine Stavås Skistad som var motpolen i den artikkelen jeg hentet sitatet fra? Mener forøvrig at de meningene til Falla den gangen har gått litt ut på dato. Og at det som fungerte den gangen ikke fungerer så godt lenger.
Så sitter det vel fortsatt i blant noen inngrodde langrennsentusiaster at sprint er annenrangs og at det ikke blir verdsatt på samme måte som resultater på distanse. Jeg ser jo fortsatt noen som argumenterer for at Klæbo bør bli bedre på distanse. Til tross for at han har vist kraftig fremgang på det området de senere årene. Underforstått= sprint er annenrangs.
Og det er vel det Maiken har skjønt også?
Denne holdningen med at sprint er annenrangs er jo noe Falla har tatt opp tidligere. Er liten tvil om at den stemmer, spesielt på kvinnesiden.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Vintersport»