WC langrenn, Holmenkollen (5-6/3)

Svar
janesaj

WC langrenn, Holmenkollen (5-6/3)

Legg inn av janesaj »

WC-sesongen går nok en gang mot slutten, men selvsagt ikke før vi har hatt den mest ærverdige og tradisjonsrike vintersportshelgen av alle vintersportshelger i løpet av en sesong - Holmenkollhelgen. Som sist gang og gangen før det man var i Holmenkollen er det klassisk på programmet (skulle jo vært fristil i fjor, men da ble det jo avlyst), men distansene er de samme som de alltid har vært: 30 km for kvinner, populært kalt tremila, og 50 km for menn, populært kalt femmila, og øvelsene gås i fellesstart.

Holmenkollrennene ble arrangert for første gang i 1892, og har blitt arrangert hvert år med unntak av 1898, krigsårene 1941-45, VM-årene 1982 og 2011, 2009, da Trondheim hadde arrangementet, samt 2021, da et visst virus kom i veien. I tillegg har Oslo hatt ski-VM i 1930 og 1966 før verdenscupens inntog. De første verdenscuprennene i Holmenkollen (om vi ser på bort fra at VM i 1982 også talte med i WC) ble arrangert i 1983, da finske Asko Autio vant femmila, mens Britt Pettersen vant 20 km for kvinner, som det var den gangen. Kvinnene gikk tremila første gang i 1988, og da var det finske Marjo Matikajnen som stakk av med seieren. Den første norske herreseieren i WC ble vunnet av Tor Håkon Holte i 1984, mens man måtte vente helt til 2003 på sin første tremilsseier, da Bente Skari knuste all motstand i sin siste sesong som langrennsløper. De hittil siste intervallstartene i 2008 ble vunnet av Valentina Shevchenko og Anders Södergren. Den siste norske seieren i intervallstart var Odd-Bjørn Hjelmeset som vant femmila i 2007, da den gikk i klassisk.

Siden 2010 har tre- og femmila blitt arrangert som fellesstart, da i forbindelse med prøve-VM, og slik har det holdt seg siden. Den gangen vant Marit Bjørgen tremila, mens Petter Northug tok seg av femmila. Etter at det ble fellesstart, har Norge dominert tremila; man har vunnet ti seire, seks ganger ved Marit Bjørgen (2010, 2012, 2014, 2015, 2017 og 2018) og fire ganger ved Therese Johaug (2013, 2016 og 2019, samt VM 2011). I 2020 ble den rekken brutt, men frem til da hadde Norge altså vunnet tremila hvert eneste år siden det ble fellesstart. I herreklassen har det blitt seks norske seire, ved Petter Northug (2010 og VM 2011), Eldar Rønning (2012), Sjur Røthe (2015) og Martin Johnsrud Sundby (2016 og 2017). I tillegg kan det nevnes at Trondheim hadde arrangementet i 2009, da øvelsene også ble gått som fellesstart. Den gangen vant Petra Majdic dameklassen, mens Sami Jauhojärvi tok seg av herreklassen.

I 2020, altså siste gang det ble gått WC i Holmenkollen, ble det dessverre ingen norske seire. I dameklassen gikk den gjeveste plasseringen til Frida Karlsson, takket være en taktisk skiblunder av Therese Johaug som gjorde at svensken kunne komme opp helt på slutten og deretter forutsigelig nok vinne spurten. Ebba Andersson ble nummer tre. I herreklassen ble det russisk seier (noe vi jo med sikkerhet kan si at ikke gjentar seg i år) da Alexander Bolshunov slo Simen Hegstad Krüger i spurten og tok hjem seieren. Også på de tre neste plassene fulgte det nordmenn, med Emil Iversen, Eirik Sverdrup Augdal og Hans Christer Holund. Det var hele 11 nordmenn inne blant de 15 beste, men seieren fikk man altså ikke den gangen, og vi må jo si at den største femmilsfavoritten også i år er utenlandsk, men det kommer vi tilbake til.

Det er som vanlig også WC i hopp og kombinert som går simultant med langrennskonkurransene, men det tas nok som alltid i egne tråder.


Program:

Lørdag 5. mars:
10:00: 30 km klassisk fellesstart, kvinner

Søndag 6. mars:
12:00: 50 km klassisk fellesstart, menn


Norges tropp:

Kvinner:
Hedda Østberg Amundsen, Asker SK
Margrethe Bergane, Konnerud IL
Kristin Austgulen Fosnæs, Fossum IF
Therese Johaug, IL Nansen
Anne Kjersti Kalvå, Lundamo IL
Karoline Simpson-Larsen, Vargar IL
Marte Skaanes, Strindheim IL
Anna Svendsen, Tromsø SK
Maren Wangensteen, Øystre Slidre IL
Heidi Weng, IL BUL
Lotta Udnes Weng, Nes Ski
Tiril Udnes Weng, Nes Ski

Menn:
Harald Østberg Amundsen, Asker SK
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Håvard Moseby, Kjelsås IL
Eirik Mysen, Oseberg Skilag
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer SK
Sondre Ramse, Otra IL
Andreas Fjorden Ree, Støren Sportsklubb
Sjur Røthe, Voss IL
Mattis Stenshagen, Follebu SK
Vebjørn Turtveit, Voss IL
Didrik Tønseth, Byåsen IL

Therese Johaug hadde egentlig kun ett mål for øyet denne sesongen, og det var OL - og det gikk jo akkurat så bra som man kunne håpet, med tre velfortjente gull, hvorav gullene på de to lengste distansene skiathlon og tremila var helt overlegne. Hun klarte også å hale seieren i land på 10 klassisk i Lahti etter en meget tett duell mot Natalia Nepryaeva. Russeren er ikke til stede her nå av velkjente grunner, men Johaug må uansett hvem som stiller til start og ikke regnes som storfavoritt på tremil - jo lenger, jo bedre er egentlig slagordet som gjelder for duracellkaninen fra Dalsbygda, og Kollen-løypene er jo også tøffe, hvilket heller ikke er noen ulempe. Så får vi se om noen kan utfordre.

Heidi Weng kom seg dessverre aldri til OL, men har ellers hatt en helt OK sesong, hvor hun fremdeles er med i pallkampen i sammendraget. Det skyldes fremfor alt god innsats i Tour de Ski, der hun jo vant den siste etappen opp Alpe Cermis, i tillegg til å bli to på den klassiske fellesstarten i Val di Fiemme, noe som førte til en finfin tredjeplass sammenlagt. Dessverre var ikke formen like god i Lahti, hvor hun var veldig langt unna topplasseringene på 10 klassisk og endte så vidt topp 20. Så får vi håpe at det var gjennomkjøringen hun trengte og at hun viser seg fra en mye bedre side her. Fellesstart skal nok passe den hengesterke løperen bedre, særlig i klassisk.

Tiril Udnes Weng var i meget god form før jul, hvor hun fikk sin første pallplass på sprint og i tillegg var topp seks på 10 fri på Lillehammer. Hun gikk også enn jevn og brukbar Tour de Ski, og ble for eksempel åtte på den klassiske fellesstarten i Val di Fiemme der. Dessverre var ikke OL-formen helt på gli, og hun hadde også et par uhell i lagkonkurransene som ødela mye av inntrykket, men det gikk heller ikke veldig bra individuelt. Hun stod over Lahti, men virket ikke veldig sterk under sprinten i Drammen heller. Dette er faktisk første gang på sju år hun går tremila i Kollen, men hun har en finfin opplevelse fra VM i fjor, da hun ble nummer sju. Det hadde vært veldig bra om hun fikk til noe lignende her, uten at det egentlig skal forventes ut fra formen i det siste.

Tvillingsøster Lotta Udnes Weng fikk en brukbar start på sesongen, med fine sprintinnsatser og flere topp 15-plasseringer på distanse (som er OK til henne å være), men det har blitt lenger mellom de gode løpene etterhvert. I OL gikk hun en elendig sprint og 10 klassisk, men fikk til en OK tremil, der hun endte topp 15 etter en tett duell mot tvillingsøsteren. Dessverre fikk hun det tungt både i Lahti og Drammen, hvor det bare ble noen få WC-poeng til sammen. Vi kan håpe på topp 15, slik hun klarte i OL, men da må nok dagsformen være hakket bedre enn den har vært de siste rennene.

En løper det blir spennende å se formen til er Anne Kjersti Kalvå, som nå ikke har gått skirenn på to hele måneder. Hun gikk en fantastisk VM-tremil i fjor hvor hun ble nummer seks, snaue minuttet bak medaljekamp. Denne sesongen har ikke gått riktig like bra, men hun ble topp ti på 10 klassisk i Lenzerheide. Kalvå ble jo i likhet med Weng smittet før OL og fikk derfor ikke reist til Kina, noe som nok var blytungt psykisk. Og så får vi se hvordan formen er - trolig vil det omstendighetene i betraktning være en god prestasjon å ende topp 15-20.

En det kan bli interessant å følge er Marte Skaanes, trønderen som holder et meget høyt nasjonalt nivå særlig i klassisk, og som har gjort flere gode løp i ScanCup gjennom sesongen. Hun var tatt ut til å gå i Lahti, men kom aldri til start der grunnet skade, og så får vi tro at hun er frisk og rask til å gå en god tremil her. Hun har iallfall vært i bra form i det siste, med seier på 20 klassisk og andreplass på 10 klassisk i ScanCup i Otepää. I tillegg vant hun 10 klassisk under norgescupen på Vind, og har også et par andreplasser fra ScanCup før jul. Har hun en god dag hvor hun ikke kjenner noe til skadeproblemer, bør hun kanskje kunne kjempe om topp 15-20.

En som også har vist bra form i det siste er Hedda Østberg Amundsen, som etter god innsats i ScanCup og nasjonale renn har fått muligheten i noen WC-renn i det siste. Hun vant 10 klassisk i ScanCup i Otepää, og slo da en god løper som Skaanes relativt klart. Det ble ikke fullklaff på 10 klassisk i Lahti, da hun endte så vidt utenfor WC-poeng, men hun viste at formen fremdeles er god gjennom å bli fem i prologen på sprinten i Drammen. Hun blir nok ikke å se øverst på listene, men om hun får noen WC-poeng, skal hun nok være brukbart fornøyd med dagen.

Karoline Simpson-Larsen ville nok vært enda gladere om dette var skøyting, der hun nok er hakket bedre, men hun innehar god kapasitet og kan sikkert gjøre en god figur her - distansen bør iallfall ikke være noen ulempe normalt sett. Hun ble også to på 10 klassisk på Vind bak Skaanes, men viste litt dårligere form i Otepää, hvor hun så vidt endte topp ti begge dager. Som sagt, hadde det vært skøyting hadde hun nok vært enda litt mer spennende, men kanskje kan hun iallfall ta noen WC-poeng om dagsformen er der.

Unge, lovende Margrethe Bergane skal også ut på sin aller første Kollen-tremil, og det blir det interessant å se hvordan hun takler. Hun ble som kjent juniorverdensmester i fjor på 15 klassisk fellesstart, og hun er kjent for å være god i bakkene, så forhåpentligvis kan iallfall løypa passe greit. Hun endte et lite stykke bak poengplass på 10 klassisk i Lahti, men her er det nye muligheter for å skaffe karrierens første WC-poeng - vi skal ikke forvente at det blir veldig mange, men kanskje kan det gå om hun har en meget god dag.

Også Kristin Austgulen Fosnæs er en ung løper som gjør sin Kollen-debut her, og også sin debut på distanse i WC-sammenheng (har tidligere kun gått sprint og lagsprint). Hun er på sitt beste en habil distanseløper også, for eksempel med fjerdeplass fra en 10 klassisk i ScanCup denne sesongen, men det var før jul. Etter jul har hun vært fem på 10 klassisk i norgescupen, men det var relativt sett ikke like imponerende med tanke på motstand. Tror det kan bli vanskelig med WC-poeng, men om dagsformen er solid skal man selvfølgelig aldri si aldri.

Maren Wangensteen er vel prototypen på at man aldri skal gi opp - hun er tidligere skiskytter, men de siste årene har hun vært langrennsløper på bra nasjonalt nivå. Nå skal hun imidlertid i en alder av snart 31 år gjøre sin WC-debut, og det på den klassiske tremila i det som forhåpentligvis blir en folkefest. Resultatmessig skal vi neppe forvente oss altfor mye, men hun gjorde en fin 10 klassisk i Otepää, der hun ikke var langt unna pallen, og det med flere sterke norske og svenske løpere på start. Har hun en knalldag kan hun kanskje utfordre om WC-poeng, uten at det (som sagt) skal forventes.

Siste kvinne på laget er Anna Svendsen, som kommer inn som reserve for Silje Theodorsen, som har meldt forfall til tremila. Svendsen har sine klart beste resultater på klassisk sprint gjennom karrieren, men formen denne sesongen har vært under enhver kritikk for landslagsløperen, og særlig på sprint. Det skal dog sies at hun har tatt WC-poeng på Kollen-tremila de siste tre gangene den har gått i klassisk, så hun er en nokså habil distanseløper også på sitt beste. Hun tok også poeng på den klassiske fellesstarten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Så spørs det om hun kan ta noen få poeng nok en gang.

På herresiden har vi som på Drammen-sprinten noen tunge forfall, men det er mange meget kapable løpere på start også (deriblant våre største sluggere). En av dem er Simen Hegstad Krüger, som ble nummer to sist gang denne distansen ble gått i Kollen, altså i 2020. Krüger har også i år hatt en meget god sesong og vunnet et par WC-renn før jul, men måtte altså stå over store deler av OL grunnet smitte. Han ble heldigvis frisk nok til å gå femmila mot slutten av mesterskapet, og kvitterte med en bronsemedalje som egentlig er gull verdt med tanke på oppkjøringen han hadde. Krüger stod over Lahti og har da fått forberede seg godt til denne femmila. Han er normalt hakket bedre i skøyting, men har jo beviselig også gjort det godt tidligere også i klassisk på denne distansen, så han må regnes som pallkandidat.

Vi har også selvfølgelig med Hans Christer Holund, tidligere verdensmester på femmil, som også har gjort mange fine renn denne sesongen, med en pallplass i Davos som høydepunkt. Dessverre fikk han ikke med seg den medaljen han så gjerne skulle ønsket seg fra OL, med fjerdeplass både på skiathlon og 15 klassisk, og så hadde han en dårlig dag på femmila og endte langt bak der. Så det er nok en revansjelysten Holund som stiller på start her og har lyst til å vise seg frem for hjemmepublikummet. Holund er jo en av de desidert svakeste spurterne i feltet og er avhengig av å henge av de aller fleste andre løpere for å kunne vinne eller havne på pallen, og det ville det nok vært større muligheter for i hans normalt beste stilart skøyting, men han kan helt sikkert gjøre en fin figur også her.

Didrik Tønseth har et par meget svake sesonger bak seg, men denne sesongen har han endelig lignet mer på seg selv enn han har gjort på en god stund. Det løpet han gjorde på 15 klassisk i ScanCup på Beitostølen før jul er jeg til dags dato hellig overbevist om at ville holdt til pallplass om hele verdenseliten hadde vært på plass der akkurat den dagen. Dessverre var han ikke i riktig samme drag under Tour de Ski, men han fikk fremdeles med seg en sjetteplass (fellesstart i Val di Fiemme) og tiendeplass (15 km) fra klassiskrennene der, og ble sjuendemann totalt. Tønseth gikk også en finfin 15 klassisk i Lahti, der han ble nummer åtte, men fremdeles altså ikke helt i toppform. Trønderen har hatt svært variable resultater i Kollen tidligere, men har en fjerdeplass fra 2016 som best. Har han en god dag, kan han fort ende opp mot det.

Harald Østberg Amundsen har også gjort en fin sesong så langt, og der han tidligere først og fremst var kjent som en god skøyter, har han også nå i det siste tatt store steg i klassisk. Man kunne se konturene av det før jul og under Tour de Ski, og etter jul har det blitt enda litt bedre, med seier i ScanCup i Otepää på 15 klassisk der, og ikke minst med en flott niendeplass i Lahti på samme distanse. Han viste også flott form på sprinten i Drammen, der han tok seg til semifinale. Det største ankepunktet mot Amundsen er at han aldri har gått en femmil, og det kan han jo fort få føle i løpet av de seks harde rundene i Kollen-løypene, men mannen er i form og det får vi håpe at er nok til at han kan blande seg høyt opp på listene - selv om skøyting fremdeles ville vært bedre også for ham, som for mange av de andre nordmennene.

En som nok er glad for at denne distansen går i klassisk i år er nok derimot Martin Løwstrøm Nyenget, en annen formløper. Nyenget overrasket de fleste da han gikk inn til pallplass på 15 skøyting på Lillehammer, og han har fortsatt å vise bra form i etterkant, blant annet med niendeplass på 15 klassisk i Lenzerheide og ikke minst med sjetteplass på samme distanse nå sist i Lahti. Nyenget er en ganske avslutningssterk løper, så om han skulle være i posisjon til noe mot slutten, kan han bli farlig mot veldig mange løpere. Han ble nummer ni sist gang det var femmil i Kollen tilbake i 2020 - med russerne borte, finnes det muligheter til en høyere plassering her.

En løper som ville foretrukket skøyting, kanskje mer enn veldig mange andre løpere på laget, er Sjur Røthe, som virkelig har vært i elendig klassiskform denne sesongen. Det startet med at han brøt 15 klassisk på Beitostølen, og snart fire måneder senere har han fortsatt ikke egentlig gått et eneste ordentlig godt klassisk renn denne sesongen. Han brøt også skiathlon i OL. Men han fikk også til gjengjeld en opptur mot slutten av OL, da det ble en femteplass på femmila, og han var under ti sekunder fra å ta medalje. Røthe har vunnet femmila i Kollen tidligere, men det var i skøyting og dessuten for sju år siden i en centimeterduell mot Dario Cologna. I klassisk har han også vært på pallen, da i 2017, men spørsmålet er om han kan finne den samme formen nå, etter at det har vært såpass dårlig hele sesongen ellers.

En spennende start er Mattis Stenshagen, en meget god løper på sitt beste, ikke minst på nasjonalt nivå, men også svært ustabil. Stenshagen har vært nummer sju på sitt beste på 15 klassisk i WC og var lenge et stortalent, men må snart begynne å ta det siste steget. Dette blir hans første WC-start siden 2019, og faktisk også hans første femmilsstart i Kollen, så det blir jo interessant. Denne sesongen har han vunnet en tremil i ScanCup med overlegen avstand til konkurrentene - gjør han noe lignende her, kan det jo utvilsomt bli en god plassering, selv om det blir en litt annen konkurranse her. Og ikke minst må han ha en av sine gode dager.

Npår man snakker om gode nasjonale løpere - under den kategorien faller definitivt Vebjørn Turtveit, en "veteran" som har rukket å bli 27 år og som har vært en god løper i flere år. Denne sesongen har han én WC-start, som endte med en godkjent 16. plass på 15 fri på Lillehammer. For Turtveit er det vel en tendens til at det er mer dagsform enn stilart som avgjør hvilken plassering han får; han har vært på pallen i begge stilarter i ScanCup og virker relativt jevngod i klassisk og skøyting om han først har en god dag. Turtveits beste Kollen-plassering er en 17. plass fra 2017, og man får vel tro at et fint mål er å slå det på femmila her, særlig i et renn uten russere på start.

En svært lovende løper vi har i rekkene er jo Håvard Moseby, som startet sesongen så strålende under den nasjonale åpningen på Beitostølen, der han var på pallen på 15 klassisk og rett utenfor på 15 fri. Da ble det snakket om at han kunne være en mulig OL-kandidat. Dessverre utviklet ikke sesongen seg sånn, og formen ble egentlig gradvis dårligere frem til jul og til og med ScanCup i Falun, der han var helt utenfor. Så klarte han heldigvis å skrape sammen nok form til å kunne ta medalje individuelt i U23-VM, uten at man skal dra for mange slutninger av det, da konkurransen der ikke er optimal. Han var også med på å vinne mixstafetten noen dager senere. På sitt beste kan Moseby være i stand til å være topp ti her, men det skal vi neppe forvente med den formen han har vist i det siste. Topp 20 vil nok være et brukbart resultat nå.

Så til en løper som virkelig har kommet som et skudd denne sesongen, og særlig etter jul. Da snakker jeg om Sondre Ramse, en løper man knapt hadde hørt navnet til før denne sesongen, men som nå er på WC-laget i Kollen (riktig nok etter å ha kommet inn som reserve). "Eventyret" hans startet da han vant 15 klassisk på Vind under norgescupen der, og han kom også til sprintfinalen i klassisk der. Under ScanCup i Otepää ble han nummer fire begge dager, både på tremila og deretter 15 km, som altså begge deler gikk i klassisk. Det blir spennende å se hvordan han står seg mot eliten. Slik formen har vært i det siste mener jeg at det ikke er helt utelukket at han kan være topp 15 om han har en topp dag, men vi får se hvordan han takler distansen og hvordan dagsformen er.

Eirik Mysen har vært en god nasjonal løper i mange år, og fikk gå Kollen-femmila i 2017 (han var også tatt ut i 2016, men da kom han aldri til start). Imidlertid har han aldri tatt WC-poeng, så det kan jo være målet her. Mysen viste iallfall solid form da han ble nummer to på tremila i Otepää som Stenshagen vant, selv om han dagen etter bare ble nummer 29 (men det kan jo være at det var både ski og uhell som kan ha spilt inn der). Han har ellers vært relativt jevn i klassisk denne sesongen, oftest inne i topp åtte i ScanCup og norgescup. Han bør kunne kjempe om noen WC-poeng her, uten at man skal vente seg topplasseringer fra Oseberg-løperen.

Siste løper på laget er også spennende, men i likhet med flere andre nordmenn en løper som nok skulle ønsket seg skøyting på programmet, nemlig Andreas Fjorden Ree. Han er også en løper som har hatt fin utvikling denne sesongen, og som på sitt beste har vært to i ScanCup, men da i skøyting. I klassisk er han foreløpig nok hakket svakere, og i U23-VM på 15 klassisk ble det en sjetteplass på trønderen. Han var også med på å vinne stafettgullet der, sammen med blant andre Moseby og Fosnæs, som jo også er i troppen. I første omgang får målet være å ta WC-poeng, så får det meste andre bli som en liten bonus for WC-debutanten.


Utlendinger:

30 km, kvinner:
Finske Kerttu Niskanen har vært i kjempeform i klassisk i det siste, med seier på 10 klassisk i Lezerheide, der man for første gang på en stund så at hun kunne være en utfordrer til de aller, aller beste. Det beviste hun også først på skiathlon i OL hvor hun ble fire, og ikke minst på 10 klassisk, da hun jo tok sølv og bare var fire tideler fra et olympisk gull. Hun har fortsatt å gå fort i etterkant også, med bronse på tremila i OL (riktig nok skøyting, men det sier jo også litt om formen), og nå sist fjerdeplass på hjemmebane i Lahti, kanskje litt lenger bak enn hun skulle ønske. Det er likevel ingen tvil om at om hun har en god dag her, kan hun ende opp på pallen. Niskanens landskvinne Krista Pärmäkoski har også hatt en meget god sesong, der hun etter en skuffende fjorårssesong i stor grad har funnet seg selv igjen. Hun har stort sett befunnet seg rundt topp fem hele sesongen, og ble også nummer fire i Tour de Ski. Pärmäkoski har ikke vært ofte på pallen, men hun klarte det på 10 klassisk i OL, da hun tok bronsen ett fattig tidel foran Nepryaeva. Hun var også på pallen i Lahti, da med større margin, og hun var heller ikke mer enn 16 sekunder bak Johaug som vant. Så begge de to finske veteranene seiler opp som to av de største pallfavorittene på forhånd her.

Ebba Andersson har ikke hatt helt den sesongen hun skulle ønsket. Hun har stort sett ligget ganske stabilt godt inne i topp ti, men pallplasser har det ikke blitt så mange av som hun kanskje hadde satt seg som mål. Hun ble to sammenlagt i Tour de Ski, der hun også var på pallen i to individuelle renn, blant annet 10 klassisk i Lenzerheide. I OL var det mye "same old story" - brukbare renn, men det rakk ikke helt opp, og sjetteplass på 10 klassisk ble det beste individuelle resultatet der. I Lahti, det første rennet etter OL, fortsatte det i samme spor, og hun ble igjen nummer seks, snaue minuttet bak Johaug. Hun håper nok likevel at det svarer hakket bedre her og at hun kan kjempe blant andre med finnene om pallplass her. En spennende svensk start blir Jonna Sundling, som etter skade som satte henne ut før jul har kommet tilbake i sitt livs form, både på sprint og distanse. Vi husker at hun var helt totalt overlegen på sprintene både i OL og Lahti, der ingen hadde mulighet til å ta henne. Hun gjorde også en kjempefin tremil i Beijing, der hun ble nummer fire og var like ved å ta medalje (to sekunder fra bronse). Hun gikk også en veldig bra 10 klassisk i Lahti, der hun ble nummer fem og slo for eksempel Ebba Andersson med ganske mange sekunder. Det blir spennende å se hvordan hun klarer seg i Kollen-løypene over tre mil i den formen hun er i nå. Pallen skal ikke fullstendig utelukkes. Svenskene stiller for øvrig uten Frida Karlsson, som ønsker å hente seg inn til slutten av sesongen etter en svak periode i det siste.

Katharina Hennig har også hatt en fin sesong, som åpnet veldig bra med pallplass på 10 klassisk i Ruka, like bak Johaug. OL ble et eventyr for Hennig og de andre tyske jentene, med gull på lagsprint og sølv på stafetten, og i tillegg gjorde Hennig en meget bra 10 klassisk, der hun ble nummer fem, ikke altfor langt bak en medalje. Hun har også fulgt bra opp etter OL, med sjuendeplass på 10 klassisk i Lahti, og så en finfin semifinaleplass på sprinten i Drammen, som bekreftet den fine formen. Fellesstart skal ikke passe noe dårligere for tyskeren, som fort kan bli å finne i pallkampen her. Teresa Stadlober har hatt en fin sesong, særlig etter jul. I Tour de Ski fikk hun for eksempel med seg sjetteplasser på begge de to klassiske rennene, i tillegg til sjuendeplass totalt. Og så kom OL, hvor hun skulle revansjere den mildt sagt kjipe tremilsopplevelsen hennes fra fire år tidligere. Hun trengte ikke å vente helt til tremila for å gjøre det - hun fikk jo med seg en vanvittig fortjent medalje allerede fra OLs første øvelse, skiathlon, der det ble en bronsemedalje. Hun ble nummer ni på 10 klassisk senere i mesterskapet. Hun endte rett utenfor topp ti i Lahti, men i likhet med Hennig ser østerrikeren ut til å like fellesstart, og det ville ikke vært noen overraskelse om hun også var å finne i pallkampen her.

Som vanlig når det er klasissk får vi vel si at amerikanerne hadde ønsket seg skøyting, men begge deres to beste har vist at de også kan gå klassisk på gode dager. Jessie Diggins viste meget god OL-form, og det inkluderte også 10 klassisk, der hun ble nummer åtte, som må sies å være et meget habilt resultat til henne å være i denne stilarten. Hun fikk også med seg et sølv og en bronse fra lekene, så det ble et meget vellykket mesterskap. Hun gjorde også en fin sprint i Drammen nå sist, med en semifinaleplass. Pallen skal nok ikke forventes, men har hun en god dag og gode ski kan det bli en fin plassering. Rosie Brennan hadde et veldig variabelt OL som nok ikke gikk like bra som hun hadde håpet, men hun avsluttet iallfall bra med en femteplass på tremila. På 10 klassisk var hun litt utenfor topp ti. Men hun har bra resultater i de andre klassiskrennene denne sesongen, med sjetteplass i Ruka på 10 klassisk og åttendeplass på samme distanse i Lahti. Så om formen er noenlunde intakt også her, er det slett ikke umulig at hun kan blande seg inn høyt oppe på denne tremila.

Andre utøvere som muligens kan gå inn til bra resultat er Katherine Sauerbrey, Victoria Carl, Moa Olsson, Charlotte Kalla, Sofia Henriksson, Anamarija Lampic, Nadine Fähndrich, Johanna Matintalo, Anne Kyllönen, Jasmi Joensuu og Delphine Claudel.

50 km, menn:
Det er knappest noen vits i å legge skjul på det: Den store, store favoritten på denne distansen er finsk og heter Iivo Niskanen. Niskanen har vært i kalasform egentlig hele sesongen, og i tillegg til det overlegne OL-gullet på 15 klassisk, har han også vunnet distansen både i Ruka, Lenzerheide og Lahti, og sistnevnte seier (altså forrige helg) ble sikret etter en vanvittig avslutning. Han tok også bronse på skiathlon og var med på lagsprintsølvet, så OL ble generelt en veldig stor suksess for Niskanen. Finnen var også på pallen i Tour de Ski sammenlagt. Alt annet enn en Niskanen-seier her, og gjerne i overlegen stil, vil være en enorm overraskelse. En pallkandidat her er William Poromaa, som sist helg fikk sin aller første pallplass på øverste nivå da han tok tredjeplassen på 15 klassisk, bare tideler bak Klæbo, og 18 sekunder bak Niskanen. Poromaa viste egentlig under hele OL at det definitivt var noe på gang, og svenskenes store fremtidshåp var nummer seks på skiathlon, ni på femmila og ti på 10 klassisk, med andre ord et jevnt og fint mesterskap. I Lahti greide han altså å ta det enda et steg opp, og det blir veldig interessant å se om han kan følge opp det her.

Russerne er jo borte, så det er et veldig mye tynnere favorittsjikt blant utlendingene enn vanlig. Men en spennende mann på en slik distanse er alltids Jens Burman, en mann som i form er i stand til å slå de aller fleste på de lengste distansene. Denne sesongen har i stor grad blitt ødelagt av en skadet rygg, men han kom seg til OL, der hans klart beste renn kom på 10 klassisk, med en finfin åttendeplass der. Han var ikke med i Lahti, så et visst spørsmålstegn finnes rundt formen hans, men klassiskformen han viste i OL var iallfall brukbar, og han har nok gode minner fra fjorårets VM-femmil, der han lenge var i medaljekampen og til slutt ble nummer fem. Han ble også nummer åtte sist det var femmil i Kollen. Så ja, om Burman er i form, skal han absolutt ses opp for. Italienske Francesco de Fabiani kan fort også være en joker. Han er veldig ustabil, en løper man aldri riktig vet hvor har hen, men når han har sine gode dager, er han særlig en å regne med på fellesstarter. Det viste han blant annet på skiathlon i OL, der det ble en respektabel åttendeplass. Han gikk også fort i starten av Tour de Ski, blant annet med sjetteplass på 15 klassisk i Lenzerheide. Hans beste plassering på en Kollen-femmil er en sjuendeplass, som ble oppnådd i 2016, så vi vet at han kan gjøre det bra om dagsformen er der. Franskmennene har også en meget interessant løper i Hugo Lapalus, som litt utypisk fransk faktisk er en meget habil klassiskløper. Lapalus gikk inn til en finfin sjuendeplass på 15 klassisk i OL, og han gjorde også en fin klassisk etappe på stafetten som endte i en bronsemedalje for Frankrike. I tillegg viste Lapalus ytterligere bekreftelse på fin utvikling i klassisk da han ble nummer åtte i Val di Fiemme på fellesstarten der. Han måtte stå over Lahti med sykdom, så formen er nok litt usikker.

Perttu Hyvärinen er en finsk løper som viste sitt livs form under OL, da han plutselig var helt oppe i tetstriden og ble nummer seks på 15 klassisk og sju på skiathlon. Det ble ikke riktig like bra i hans første løp etter OL, altså 15 klassisk i Lahti, der det til slutt ble en 13. plass. Likevel er han absolutt en interessant løper her om ski og dagsform stemmer. Vi husker fra skiathlon i OL at han takler lange distanser veldig bra, så selv om han mangler meritter fra Kollen tidligere, så er det ikke fullstendig utenkelig at han kan hevde seg bra, spesielt om han finner sin råeste OL-form. Ristomatti Hakola har gått veldig få skirenn denne sesongen, og dukket egentlig bare opp i OL, men uten å få til den råeste formen. Etter OL har han derimot vist bedre takter, med en finfin topp ti-plassering på 15 klassisk på hjemmebane i Lahti, og deretter gikk han til semifinale på sprinten i Drammen, så nå ser det endelig ut til å gå radigere for Hakola (bare litt for sent). Han har ingen resultater å vise til fra Kollen, men fortsetter han fremgangen, kan han kanskje få en brukbar plassering.

Andre som kanskje kan få til noe brukbart er Dario Cologna, Andrew Musgrave, Federico Pellegrino, Giandomenico Salvadori, Michal Novak, Maurice Manificat, Clement Parisse, Richard Jouve, Janosch Brugger, Jonas Eriksson, Leo Johansson og Oskar Svensson.


Slik gikk det i 2020:

Kvinner:
1. Frida Karlsson (SWE)
2. Therese Johaug (NOR) +1.2
3. Ebba Andersson (SWE) +20.9
4. Charlotte Kalla (SWE) +40.5
5. Natalia Nepryaeva (RUS) +43.1
6. Katharina Hennig (GER) +43.9

Menn:
1. Alexander Bolshunov (RUS)
2. Simen Hegstad Krüger (NOR) +0.9
3. Emil Iversen (NOR) +19.5
4. Eirik Sverdrup Augdal (NOR) +20.3
5. Hans Christer Holund (NOR) +20.8
6. Dario Cologna (SUI) +21.3


Verdenscupene sammenlagt:

Totalt, kvinner:
1. Natalia Nepryaeva (RUS) 973
2. Jessie Diggins (USA) 721
3. Ebba Andersson (SWE) 688
4. Heidi Weng (NOR) 598
5. Maja Dahlqvist (SWE) 583
6. Anamarija Lampic (SLO) 583
7. Krista Pärmäkoski (FIN) 580
8. Kerttu Niskanen (FIN) 525
9. Frida Karlsson (SWE) 498
10. Tatiana Sorina (RUS) 483

Distanse, kvinner:
1. Therese Johaug (NOR) 475
2. Frida Karlsson (SWE) 458
3. Ebba Andersson (SWE) 368
4. Natalia Nepryaeva (RUS) 365
5. Heidi Weng (NOR) 340
6. Krista Pärmäkoski (FIN) 303

Totalt, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 1375
2. Alexander Bolshunov (RUS) 878
3. Iivo Niskanen (FIN) 585
4. Erik Valnes (NOR) 559
5. Richard Jouve (FRA) 513
6. Pål Golberg (NOR) 489
7. Ivan Yakimushkin (RUS) 459
8. Denis Spitsov (RUS) 405
9. Federico Pellegrino (ITA) 404
10. Lucas Chanavat (FRA) 393

Distanse, menn:
1. Alexander Bolshunov (RUS) 418
2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 413
3. Iivo Niskanen (FIN) 334
4. Alexey Chervotkin (RUS) 307
5. Ivan Yakimushkin (RUS) 270
6. Simen Hegstad Krüger (NOR) 238


TV2s sendeskjema:

Lørdag 5. mars:
09:55-12:00: 30 km klassisk, kvinner

Søndag 6. mars:
11:55-14:30: 50 km klassisk, menn


Startlister:
Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Løypeprofiler:
Kan finnes her: 30 km og 50 km.

Værmelding (fra yr.no):
Lørdag: -2/-1 grader, lettskyet
Søndag: +4/+5 grader, klarvær


God fornøyelse!

HarryH

Legg inn av HarryH »

Åpningsinnlegget må skrives ut, rammes inn og henges på veggen.

Brukeravatar
lok1
Innlegg: 1882
Sted: Republikken

Legg inn av lok1 »


lund

Legg inn av lund »

Skal vel ikke se helt bort fra en liten løpesatsing her tenker jeg. Eller ikke. Liv utenfor eliteidretten ja. Da er det nok barneplaner.

startelver

Legg inn av startelver »

Det blir en vemodig og trist dag i morgen når Therese Johaug går sitt siste renn i Holmenkollen. Verden har aldri sett maken til skiløper. Med unntak av Marit Bjørgen.

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

"Siste kvinne på laget er Anna Svendsen, som kommer inn som reserve for Silje Theodorsen, som har meldt forfall til tremila."

Hmm, undres på hvorfor Theodorsen har meldt forfall?
Litt synd faktisk, hun gikk jo ei veldig god tremil i Kollen for to år siden.

BioDex

Legg inn av BioDex »

Gjør comeback på Beitostølen november 2024, og full satsing mot VM på hjemmebane og OL året etter....

janesaj

Legg inn av janesaj »

Neptun skrev: fre mar 04, 2022 3:38 pm "Siste kvinne på laget er Anna Svendsen, som kommer inn som reserve for Silje Theodorsen, som har meldt forfall til tremila."

Hmm, undres på hvorfor Theodorsen har meldt forfall?
Litt synd faktisk, hun gikk jo ei veldig god tremil i Kollen for to år siden.
Tror kanskje det er corona som er grunnen der også. Denne artikkelen er gjemt bak betalingsmur, men teksten jeg fikk opp i Google Nyheter-søket sier iallfall at det er smitte som er grunnen.

LeSorcier

Legg inn av LeSorcier »

Det begynner å bli noen år siden sist, men i morgen blir det en tur til Kollen. Fireball og Jäger er kjøpt inn. 😈

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

Da blir det et helt spesielt øyeblikk i morgen.
Skidronningen Therese Johaug går sitt siste renn her i Norge, i allefall på topplan.
Det blir vemodig, men jeg skjønner henne godt. Alt hun kan oppnå ved å fortsette er en repetisjon av noe hun har vunnet før (flere ganger). Det finnes andre ting som venter.
Skal lade opp med OL tremila i kveld, der hun imponerte så enormt i de sterke vindkastene. En så overlegen løper tviler jeg vi får oppleve igjen.

Henningsen

Legg inn av Henningsen »

Neptun skrev: fre mar 04, 2022 9:00 pm En så overlegen løper tviler jeg vi får oppleve igjen.
Nesten litt rart og vemodig å si det, men jeg håper vi ikke får se en like overlegen løper igjen.
Sporten har godt av litt reell konkurranse

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

janesaj snakker om Diggins, Northug snakker om Diggins og TV2 har Diggins med i som en du kan stemme på som vinner. Merkelig, siden hun aldri har stått på startlista...
Diggins uteblivelse betyr at Nepryaeva har vunnet verdenscupen.
Har russerne jobbet i kulissene i FIS for at vc-avslutningen ble avlyst, slik at Nepa skulle vinne og Bolsj bli nummer 2?

Men ser nå at Ragnhild Haga har kommet inn på siste startnummer, så det nytter å klage..
Sist redigert av netrebske den lør mar 05, 2022 8:52 am, redigert 1 gang totalt.

Zanick
Innlegg: 3982

Legg inn av Zanick »

LeSorcier skrev: fre mar 04, 2022 3:59 pm Det begynner å bli noen år siden sist, men i morgen blir det en tur til Kollen. Fireball og Jäger er kjøpt inn. 😈
Har du med plakat av IAO og Rufo? Jeg skal speide etter deg på skjermen, min venn !

Brukeravatar
Korgutt
Innlegg: 9975

Legg inn av Korgutt »

Har dere fått med dere at Ragnhild Haga står i Startlisten med nummer 53 av 53? Og 12 norske kvinner i startfeltet? Hvem har meldt forfall da?
Ser ut til at Tiril ikke står oppført her.

JohnTiger

Legg inn av JohnTiger »

netrebske skrev: lør mar 05, 2022 8:46 am janesaj snakker om Diggins, Northug snakker om Diggins og TV2 har Diggins med i som en du kan stemme på som vinner. Merkelig, siden hun aldri har stått på startlista...
Diggins uteblivelse betyr at Nepryaeva har vunnet verdenscupen.
Har russerne jobbet i kulissene i FIS for at vc-avslutningen ble avlyst, slik at Nepa skulle vinne og Bolsj bli nummer 2?

Men ser nå at Ragnhild Haga har kommet inn på siste startnummer, så det nytter å klage..
Jeg fant heller ikke Diggins. Hvorfor går hun ikke? Corona?

William_S

Legg inn av William_S »

Spørsmålet her er om det blir et gedigent fylleslagsmål da. Jeg tror de har gjort et genialt grep ved å flytte 5 mila til søndagen og 3 mila til lørdagen med tidlig start. 3 mila går vel en noe kortere løype enn 5 mila som gjør det mindre aktuelt for fylleslag i skauen?

Skraevadottir

Legg inn av Skraevadottir »

William_S skrev: lør mar 05, 2022 9:10 am Spørsmålet her er om det blir et gedigent fylleslagsmål da. Jeg tror de har gjort et genialt grep ved å flytte 5 mila til søndagen og 3 mila til lørdagen med tidlig start. 3 mila går vel en noe kortere løype enn 5 mila som gjør det mindre aktuelt for fylleslag i skauen?
Jeg har planlagt et gedigent fylleslagsmål her hjemme i stua mi. Bare å komme.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Neptun skrev: fre mar 04, 2022 3:38 pm "Siste kvinne på laget er Anna Svendsen, som kommer inn som reserve for Silje Theodorsen, som har meldt forfall til tremila."

Hmm, undres på hvorfor Theodorsen har meldt forfall?
Litt synd faktisk, hun gikk jo ei veldig god tremil i Kollen for to år siden.
Helsemessige årsaker ble det sagt. Synd med forfall blant de neste beste som Silje og nå Tiril. Da blir gapet etter Johaug enda større. Er ikke koronajentene (Heidi og AKK) tilbake for fullt, så blir det nok kun 1 norsk topp 10-15.
Haga og Svendsen er vel bare såvidt god for topp topp 30 på en brukbar dag.

William_S

Legg inn av William_S »

Skraevadottir skrev: lør mar 05, 2022 9:15 am
William_S skrev: lør mar 05, 2022 9:10 am Spørsmålet her er om det blir et gedigent fylleslagsmål da. Jeg tror de har gjort et genialt grep ved å flytte 5 mila til søndagen og 3 mila til lørdagen med tidlig start. 3 mila går vel en noe kortere løype enn 5 mila som gjør det mindre aktuelt for fylleslag i skauen?
Jeg har planlagt et gedigent fylleslagsmål her hjemme i stua mi. Bare å komme.
Jeg sier jo ikke nei takk til en fest, men fylleslagsmål er bare latterlig dust. :)

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

William_S skrev: lør mar 05, 2022 9:10 am Spørsmålet her er om det blir et gedigent fylleslagsmål da. Jeg tror de har gjort et genialt grep ved å flytte 5 mila til søndagen og 3 mila til lørdagen med tidlig start. 3 mila går vel en noe kortere løype enn 5 mila som gjør det mindre aktuelt for fylleslag i skauen?
Er bare første runden som er kortere for å få det til å gå opp. Jentene går først i femmeren, så 3 runder i den etterhvertvtradisjonelle 8,3 km, som gutta går 6 ganger. Er nok et grep mot fyll med tidlig start, samt unngå kollisjon med Raw air.

William_S

Legg inn av William_S »

netrebske skrev: lør mar 05, 2022 9:21 am
William_S skrev: lør mar 05, 2022 9:10 am Spørsmålet her er om det blir et gedigent fylleslagsmål da. Jeg tror de har gjort et genialt grep ved å flytte 5 mila til søndagen og 3 mila til lørdagen med tidlig start. 3 mila går vel en noe kortere løype enn 5 mila som gjør det mindre aktuelt for fylleslag i skauen?
Er bare første runden som er kortere for å få det til å gå opp. Jentene går først i femmeren, så 3 runder i den etterhvertvtradisjonelle 8,3 km, som gutta går 6 ganger. Er nok et grep mot fyll med tidlig start, samt unngå kollisjon med Raw air.
Ja såvidt jeg har skjønt det skal det ikke hoppes bare en individuell konkurranse, men hele to? Har vel noe med at Vikersund i år ikke er en del av raw air, men har selveste VM i skiflyging som vel ikke er en del av Raw Air.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

William_S skrev: lør mar 05, 2022 9:24 am
netrebske skrev: lør mar 05, 2022 9:21 am
William_S skrev: lør mar 05, 2022 9:10 am Spørsmålet her er om det blir et gedigent fylleslagsmål da. Jeg tror de har gjort et genialt grep ved å flytte 5 mila til søndagen og 3 mila til lørdagen med tidlig start. 3 mila går vel en noe kortere løype enn 5 mila som gjør det mindre aktuelt for fylleslag i skauen?
Er bare første runden som er kortere for å få det til å gå opp. Jentene går først i femmeren, så 3 runder i den etterhvertvtradisjonelle 8,3 km, som gutta går 6 ganger. Er nok et grep mot fyll med tidlig start, samt unngå kollisjon med Raw air.
Ja såvidt jeg har skjønt det skal det ikke hoppes bare en individuell konkurranse, men hele to? Har vel noe med at Vikersund i år ikke er en del av raw air, men har selveste VM i skiflyging som vel ikke er en del av Raw Air.
Ja og så er det renovasjon av Granåsen.

janesaj

Legg inn av janesaj »

netrebske skrev: lør mar 05, 2022 8:46 am janesaj snakker om Diggins
Til mitt forsvar kan det jo alltids sies at startlista ikke hadde kommet ut ennå da jeg la ut tråden...

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Korgutt skrev: lør mar 05, 2022 8:56 am Har dere fått med dere at Ragnhild Haga står i Startlisten med nummer 53 av 53? Og 12 norske kvinner i startfeltet? Hvem har meldt forfall da?
Ser ut til at Tiril ikke står oppført her.
Hun står med nummer 9 i startlisten jeg ser. Uansett rart at Haga kom inn. Mener hun sa hun var 4. reserve, altså var det utenom Svendsen enda 2 jenter som skulle vært foran Haga i køen. Flyttet frem pga klaging i media?

Brukeravatar
Korgutt
Innlegg: 9975

Legg inn av Korgutt »

tartaglia2 skrev: lør mar 05, 2022 9:49 am
Korgutt skrev: lør mar 05, 2022 8:56 am Har dere fått med dere at Ragnhild Haga står i Startlisten med nummer 53 av 53? Og 12 norske kvinner i startfeltet? Hvem har meldt forfall da?
Ser ut til at Tiril ikke står oppført her.
Hun står med nummer 9 i startlisten jeg ser. Uansett rart at Haga kom inn. Mener hun sa hun var 4. reserve, altså var det utenom Svendsen enda 2 jenter som skulle vært foran Haga i køen. Flyttet frem pga klaging i media?
Bruk linken i åpningsinnlegget. Nummer 9 der er Claudel.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Korgutt skrev: lør mar 05, 2022 9:55 am
tartaglia2 skrev: lør mar 05, 2022 9:49 am
Korgutt skrev: lør mar 05, 2022 8:56 am Har dere fått med dere at Ragnhild Haga står i Startlisten med nummer 53 av 53? Og 12 norske kvinner i startfeltet? Hvem har meldt forfall da?
Ser ut til at Tiril ikke står oppført her.
Hun står med nummer 9 i startlisten jeg ser. Uansett rart at Haga kom inn. Mener hun sa hun var 4. reserve, altså var det utenom Svendsen enda 2 jenter som skulle vært foran Haga i køen. Flyttet frem pga klaging i media?
Bruk linken i åpningsinnlegget. Nummer 9 der er Claudel.
Hun står oppført som nummer 53, men hun har startnummer 9. Claudel og alle andre løpere bak det har altså ett startnummer opp.

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

Ok, da var det klart for Johaug show for siste gang i kollen. Vemodig :(

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

Da var kjøret i gang :)

Kenrojo

Legg inn av Kenrojo »

Fint å se Marte Skaanes langt framme i er WC-felt. En utøver som har blitt forbigått flere tidligere wc-uttak.

TheBaseline

Legg inn av TheBaseline »

Hva skjedde med Ebba Andersson? Knakk staven?

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Vintersport»