NM på ski 2022, Harstad

Svar
janesaj

NM på ski 2022, Harstad

Legg inn av janesaj »

Da er det klart for årets norgesmesterskap på ski, som for en gangs skyld arrangeres etter at WC-sesongen er ferdig, fra lørdag 26. mars til tirsdag 29. mars. Mesterskapet blir avholdt i Harstad og arrangeres av klubbene IF Kilkameratene og Medkila Skilag.

Harstad er en by og kommune i Troms og Finnmark, og byen er nest størst i fylket med sitt folketall på drøye 20000 innbyggere, som ifølge Wikipedia gjør den til den 25. største i landet. Det er første gang Harstad har hovedmesterskapet, men i 2015 arrangerte man NM del 2 i byen. Da var det lagsprint i fristil og korte og lange intervallstarter i klassisk som gjaldt. Lagsprintene ble den gang vunnet av Strindheim på herresiden ved brødrene Tomas og Petter Northug, mens BUL vant på damesiden ved Martine Ek Hagen og Heidi Weng. På 5 km klassisk vant Kathrine Harsem gullet foran Heidi Weng og Marit Bjørgen, mens på 30 km var det Weng som trakk det lengste strået, med Ek Hagen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen på de øvrige medaljeplassene. På herresiden vant Martin Johnsrud Sundby 10 km klassisk foran Didrik Tønseth og Eirik Brandsdal, mens Brandsdal vant femmila foran Tønseth og Hans Christer Holund.

I forhåndsomtalene kommer jeg til å gå ut fra påmeldingslistene, men det må som alltid tas med en klype salt, siden forfall kan forekomme. Vi kan for øvrig nevne at fire av de på sprintlandslaget - Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Håvard Solås Taugbøl og Sindre Bjørnestad Skar - ikke kommer til start, og det gjør heller ikke Even Northug og Mathilde Myhrvold. Alle disse har vært rammet av viruset, og NM kommer for tidlig. I tillegg har Didrik Tønseth og Heidi Weng pådratt seg skader og vil heller ikke dukke opp i dette mesterskapet.


Program:

Lørdag 26. mars:
09:00: 10 km klassisk, kvinner
10:20: 15 km klassisk, menn

Søndag 27. mars:
10:00: 3z5 km stafett (K-F-F), kvinner
12:50: 3x10 km stafett (K-F-F), menn

Mandag 28. mars:
15:40: Sprintprologer klassisk, kvinner og menn
17:10: Sprintfinaler klassisk, kvinner og menn

Tirsdag 29. mars:
09:00: 30 km fristil, kvinner
11:45: 50 km fristil, menn


Forhåndsomtaler av de enkelte øvelsene:

10 km klassisk, kvinner:
Det kommer neppe til å bli veldig spennende om gullene på distanse for kvinner - det er vel snarere bare et spørsmål om hvor mye Therese Johaug kommer til å vinne med i sitt siste NM. Etter tapet for Frida Karlsson på 10 fri på Lillehammer er hun rett og slett ubeseiret i individuelle distanserenn, selv om det skal sies at hun har hatt marginene på sin side ved et par anledninger. Men med tre individuelle OL-gull kan hun uansett legge opp på topp. Sølvfavoritt får vi vel si er Marte Skaanes, som imponerte så voldsomt på tremila i Kollen og var med i tetgruppa der veldig lenge. Hun ble til slutt nummer åtte. Hun bekreftet formen i Falun, hvor hun også var meget sterk.

Ellers blir det interessant å se Kari Øyre Slind, som ikke gikk skirenn i det hele tatt forrige sesong og som knapt har gått skirenn denne sesongen heller, men som viste fin form under norgescup på Steinkjer for et par uker tilbake. Den tidligere landslagsløperen ble nummer to på 10 klassisk og vant 10 fri da, og er en mulig medaljekandidat her. Det er også Silje Theodorsen, som åpnet sesongen så lovende, men som kanskje ikke har fått ut riktig det nivået etter det. Likevel hadde hun et fint renn i Lahti, der hun ble nummer 18 på denne distansen, men måtte stå over Kollen grunnet smitte, så hun er nok spent på hvordan formen er.

En som også kan ta medalje på en god dag er Hedda Østberg Amundsen, som vant denne distansen i ScanCup i Otepää i februar, og som også gikk en bra tremil i Kollen, der hun endte topp 20 til slutt. Litt ujevn er hun, men om formen er noenlunde bra, er medalje innenfor rekkevidde. Maren Wangensteen har hatt en bra sesong og har til og med fått WC-debuten i en alder av snart 31 år. Det endte rett utenfor WC-poeng, men hun vant denne distansen under norgescupen på Steinkjer og var også høyt oppe i ScanCup i Otepää. Så her er absolutt en solid outsider. Karoline Simpson-Larsen skulle nok ønske at denne øvelsen gikk i fristil og gleder seg nok mer til tremila, men i et litt tynnere felt er det mulig at hun kan kjempe høyt oppe også i denne stilarten. Hun var for eksempel to ganger topp ti i ScanCup i Otepää i klassisk. Se også opp for veteran Kathrine Harsem, som gikk sine første renn på tre måneder under norgescupen på Steinkjer, der hun fikk to pallplasser. Med enda bedre form her kan hun tenkes å ta medalje.

Noen yngre løpere skal også passes på, som for eksempel Margrethe Bergane, som tok WC-poeng i Kollen og som også har gjort et par bra renn i ScanCup. Så på en god dag skal hun ikke regnes bort. Kristin Austgulen Fosnæs ble nummer fire i et ScanCup-renn på denne distansen før jul, og selv om hun ikke riktig har vist samme form etter jul, er hun en å følge med på. Elena Rise Johnsen var ekstremt sterk på rulleski i sommer, men har overhodet ikke fått det til å stemme i vintersesongen. Så får vi se om hun kanskje kan få et oppsving helt på tampen av sesongen. Også spennende med flere gode juniorer med, blant dem Emma Kirkeberg Mørk, som tok bronse på 5 klassisk i junior-VM og som også har gjort det bra i ScanCup, tross at formen nok var en del bedre tidligere i sesongen. Ellers har man Tuva Anine Brusveen-Jensen (som tok bronse på 15 fri fellesstart og nok er hakket bedre i skøyting) og sprintjuniorverdensmester Maria Hartz Melling.

Andre som kanskje kan få med seg gode plasseringer er Magni Smedås, Tiril Liverud Knudsen, Sigrid Leseth Føyen, Synne Arnesen, Sofie Nordsveen Hustad, Mari Folkvord, Johanne Hauge Harviken, Berit Mogstad og Marte Mikkelsplass.

Slik gikk det i 2021 (fristil):
1. Helene Marie Fossesholm
2. Ragnhild Haga +31.1
3. Kathrine Harsem +47.8

Slik gikk det i 2019 (siste gang klassisk):
1. Therese Johaug
2. Astrid Uhrenholdt Jacobsen +1:10.8
3. Ingvild Flugstad Østberg +1:11.6

15 km klassisk, menn:
En del løpere som ville vært blant favorittene har dessverre måttet kaste inn håndkleet, men det finnes fortsatt mange gode løpere igjen. En av dem er Martin Løwstrøm Nyenget, som har hatt en meget fin sesong. Høydepunktet har selvsagt vært femmilsseieren i Kollen, men han har også hatt mange topplasseringer ellers, og var blant annet på pallen på Lillehammer i desember. I tillegg har han en sjetteplass på denne distansen i Lahti. Kanskje må han ta på seg et ørlite favorittstempel her. En som naturlig nok kan utfordre er Hans Christer Holund, som også har vært sterk i sesongen, med pallplass fra Lillehammer og to fjerdeplasser i OL som de sterkeste resultatene. Han ble også fire i Falun i WC-avslutningen, i tillegg til at han ble sju på femmila i Kollen. Han er nok enda litt sterkere i skøyting, men det vil selvfølgelig ikke være overraskende om han tar gullet her heller.

Av øvrige løpere kan Harald Østberg Amundsen nevnes. Han er fortsatt hakket sterkere i skøyting, men har tatt store steg i klassisk i det siste. For eksempel var han lenge med i tetgruppa på femmila i Kollen og fikk en fin plassering til slutt der, og han var også topp ti på denne distansen i Lahti. Spennende å se hva han kan få til her. Erik Valnes er tilbake etter å ha vært covidsmittet, og da blir det interessant å se hvordan formen er. Han har iallfall gjort flere gode løp på distansen i år, som fjerdeplass i Ruka og åttendeplass i Lenzerheide. På sitt beste er han en medaljekandidat. Sjur Røthe har for det meste vist elendig klassiskform denne sesongen, men det tok heldigvis en brå slutt på femmila i Kollen, der han ble nummer to og kjempet om seieren helt til det siste. Er han i samme form på intervallstarten her kan det bli en medaljekamp. Simen Hegstad Krüger er en annen løper som er sterkest i skøyting, men som har gode resultater også i klassisk tidligere. Denne sesongen har ikke klassiskformen vært den sterkeste, men han var topp ti på femmila i Kollen og viste oppadgående form der. Så medalje skal nok ikke utelukkes om han har en bra dag.

I outsidergruppa finner vi blant andre lovende Håvard Moseby, som åpnet sesongen meget bra (særlig på Beitostølen), men som gradvis mistet formen litt etterhvert. Men nå mot slutten av sesongen har vi sett tendenser til bedring igjen, med bronse på 15 klassisk i U23-VM og en flott åttendeplass på femmila i Kollen. Han gikk også bra på distansen på Steinkjer, hvor han ble nummer to. Sondre Ramse er også en meget spennende løper på vei opp. Han vant det nevnte rennet på Steinkjer foran Moseby, og også han gikk en meget bra femmil der han ble topp 15. Interessant ung løper å følge både her og i fremtiden. Vi skal heller ikke glemme Mattis Stenshagen, som er en kronisk ujevn løper, men som har et bra toppnivå på sitt beste. Han har vært topp ti i WC-sammenheng tidligere, og i år har han en soleklar seier i ScanCup i Otepää som det fremste resultatet. Så får vi se hvilken versjon av ham vi får her. En annen løper med høyt potensial i klassisk er Mikael Gunnulfsen, som jo vant 15 klassisk på Beitostølen under sesongåpningen i fjor, men som har hatt en del problemer i etterkant. Han har imidlertid enkelte gode resultater også denne sesongen, som andreplass på 15 klassisk under ScanCup i Falun. Han viste også grei form på norgescup på Steinkjer, så han får regnes blant outsiderne.

Andre løpere som har muligheter til topplasseringer er Magne Haga, Eirik Mysen, Andreas Fjorden Ree, Martin Kirkeberg Mørk, Daniel Stock, Iver Tildheim Andersen, Lars Agnar Hjelmeset, Jon Rolf Skamo Hope, Erland Kvisle, Johan Tjelle, Eirik Sverdrup Augdal, Ole Jørgen Bruvoll, Edvard Sandvik, Jonas Vika, Henrik Dønnestad, Finn Hågen Krogh, Sindre Grønflaten og Jan Thomas Jenssen.

Slik gikk det i 2021 (fristil):
1. Sjur Røthe
2. Simen Hegstad Krüger +3.5
3. Harald Østberg Amundsen +11.0

Slik gikk det i 2019 (siste gang klassisk):
1. Emil Iversen
2. Martin Løwstrøm Nyenget +7.3
3. Hans Christer Holund +8.7

Stafett, kvinner:
Siden ingen lagoppsett har kommet ennå i skrivende stund, får man vel bare gjette litt på stafettene. Går ut fra påmeldingslistene. Storfavoritter i dameklassen blir nok uansett Nes Ski, med de sterke landslagstvillingene Tiril og Lotta Udnes Weng samt en bra nasjonal løper i Amalie Håkonsen Ous, som kanskje er sterkest på sprint, men som også er OK på distanse i klassisk. Et sterkt lag i medaljekampen kan fort bli Asker, som har lovende løpere i Hedda Østberg Amundsen, Elena Rise Johnsen og Margrethe Wettre Andreassen. Sistnevnte er nok klart sterkest på sprint foreløpig, og Rise Johnsen har slitt denne sesongen, men det kan likevel være godt nok for medalje. Ellers har man Strindheim med Marte Skaanes som har imponert så mye i det siste, samt Berit Mogstad og muligens Alise Einmo, hvor sistnevnte er det lille spørsmålstegnet.

Konnerud ser også greie ut med lovende løpere som Margrethe Bergane, Tiril Liverud Knudsen og sprintjuniorverdensmester Maria Hartz Melling, og Caroline Madsen kan også slå seg inn i laget. Kjelsås har også en del gode løpere på nasjonalt nivå med tidligere juniorverdensmester Sofie Nordsveen Hustad, Guro Jordheim, Nora Sanness og Sigrid Leseth Føyen. Dersom Maiken Caspersen Falla stiller, er også Strandbygda en liten outsider, med Johanne Hauge Harviken og muligens Carina Sveen i tillegg. Lillehammer har Magni Smedås i spissen, og Karoline Grøtting og den ganske lovende junioren Maja Kjærås Moland kan sikkert også bite bra fra seg. I tillegg kan Byåsen nevnes med Julie Myhre og Hanne Wilberg Rofstad, men de har trolig for svak tredje kvinne. Ellers har man jo sikkert en del lag som har én god løper, men som nok har for svak bredde til å hevde seg.

Slik gikk det i 2020:
1. Nes Ski (Amalie Håkonsen Ous - Lotta Udnes Weng - Tiril Udnes Weng)
2. Gjøvik (Tuva Bakkemo - Susann Sagstuen - Ingvild Flugstad Østberg) +19.6
3. Konnerud (Tiril Liverud Knudsen - Margrethe Bergane - Kristine Stavås Skistad) +39.2

Stafett, menn:
Soleklare favoritter blir Lyn, som har de to bunnsolide landslagsløperne Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger i rekkene, som de aller fleste skal få sin fulle hyre med å henge på. I tillegg har de en bra nasjonal løper i Johan Tjelle, som hevder seg bra i ScanCup. Så det skal bli vanskelig å få hengt av dem, om ikke annet. Ellers har Asker et bra lag med landslagsløper Harald Østberg Amundsen i spissen, og i tillegg en meget solid nasjonal løper i Erland Kvisle. Den tredje etappen tildeles nok Sjur Kvisle, og det blir avgjørende at han ikke taper for mye på sin etappe om de skal henge med i gullkampen.

Bortsett fra disse to lagene kan nok Åsen være en bra medaljekandidat, med Magne Haga som den beste løperen, og med Herman Martens Meyer og Amund Hoel som brukbare løpere på nasjonalt nivå. Synd for deres del at Johan Hoel fokuserer på langløp nå. Kanskje kan Rustad utfordre om medalje med lovende Iver Tildheim Andersen i spissen, og Tor Olav Næsheim Hægeland og Amund Hopstock Riege på de øvrige etappene. Kjelsås har også en meget lovende løper i Håvard Moseby. De har også en annen lovende løper i Edvard Sandvik, og så kan vel tredjemann fort bli Iver Wang Johansen. Eirik Brandsdal er påmeldt 15 klassisk, men det spørs hvor bra nivået hans er nå.

Slik gikk det i 2020:
1. Lyn (Johan Tjelle - Hans Christer Holund - Simen Hegstad Krüger)
2. Lillehammer (Vegard Hamnes - Martin Løwstrøm Nyenget - Håvard Solås Taugbøl) +31.1
3. Åsen (Herman Martens Meyer - Magne Haga - Johan Hoel) + 31.5

Sprint klassisk, kvinner:
Favoritt her blir nok Maiken Caspersen Falla, som har vist bra form på klassisk sprint denne sesongen, med både seier i Drammen og pallplass i Ruka. Hun var også i finale i Falun og har generelt sett sterk ut i det siste. En mulig utfordrer kan være Ane Appelkvist Stenseth, som ikke har hatt den beste sesongen, men som har stort potensial på denne øvelsen. Hun var i semifinale i Oberstdorf, og røk så vidt ut i kvartfinalen i Falun. En som også har vist meget bra form i det siste er Julie Myhre, som har vært i semifinale på de to seneste WC-sprintene i Drammen og Falun, og som utvilsomt har seilt opp som en solid medaljekandidat på sprinten her også.

Tiril Udnes Weng har hatt en ujevn sesong, der OL ble skuffende, men hun hadde en del resultater før jul som var meget oppløftende, som for eksempel sin første WC-pallplass på Lillehammer. Hun bør kunne være med i en medaljekamp. Det samme gjelder tvillingsøster Lotta Udnes Weng, som dessverre har hatt en tendens til å rote seg opp i en del uhell. I Falun ble hun disket for skøyting, noe som nok var feil, men hun så iallfall temmelig sterk ut, og med samme form her er hun en stor medaljekandidat. Anna Svendsen har hatt en miserabel sesong og står i fare for å miste landslagsplassen, men hun leverte iallfall sesongbeste i Falun hvor hun kom seg til semifinale. Fortsetter formutviklingen her, er medalje et realistisk mål.

Av outsidere finner vi for eksempel Hedda Østberg Amundsen, som gjorde en fantastisk prolog i Drammen der hun ble nummer fem. Det vitner om mye fart i kroppen, og får hun ut det også i heatene kan hun bli farlig. Kathrine Harsem er også påmeldt og var jo en meget solid sprinter i tidligere dager. Hun er kanskje ikke riktig på det nivået lenger, men hun kom seg til kvartfinale på WC-sprinten på Lillehammer, som jo gikk i skøyting. Medalje er ikke utenkelig på en god dag. Det samme gjelder for Anne Kjersti Kalvå, som jo dessverre var uheldig med smittetimingen sin og gikk glipp av OL. Dette er faktisk den eneste øvelsen hun er påmeldt i årets NM, tross at hun normalt er en bedre distanseløper enn sprinter. Hun kom til semifinale i skøyting i Oberstdorf, og med flyt er det ikke umulig at hun kan komme seg til en finale.

Vi skal også passe på den nybakte juniorverdensmesteren på sprint, Maria Hartz Melling, som også var like ved å gå videre fra prologen i Drammen. Greier hun seg gjennom prologen her (og det bør hun vel i et NM) viste hun i junior-VM at hun er en strålende feltløper som kan bli farlig også i et senior-NM om hun er i posisjon. En annen lovende løper er Kristin Austgulen Fosnæs, som har vært i finale i ScanCup denne sesongen (riktig nok i skøyting), og som kan være en outsider om hun har en god dag. Amalie Håkonsen Ous er tidligere juniorverdensmester på sprint (fra 2016), og tross at hun ikke riktig har greid å ta overgangen til seniorklassen, vant hun det siste norgescuprennet på Steinkjer og blir interessant å følge her.

Andre løpere som kan gå langt er Ingrid Andrea Gulbrandsen, Hanne Wilberg Rofstad, Margrethe Røssum Dyrhovd, Martine Engebretsen, Hedda Bakkemo, Sigrid Leseth Føyen, Anna Heggen, Elena Rise Johnsen, Margrethe Wettre Andreassen, Johanne Hauge Harviken, Tuva Bakkemo, Ingrid Bergene Aabrekk, Tiril Liverud Knudsen og Mari Nordlunde.

Slik gikk det i 2021:
1. Maiken Caspersen Falla
2. Anna Svendsen
3. Tiril Udnes Weng

Sprint klassisk, menn:
Formen er selvsagt usikker etter å ha vært satt ut av viruset, men Erik Valnes blir naturlig nok storfavoritt i dette feltet, hvor han er den eneste fra sprintlandslaget som har blitt frisk nok til å stille. Det har gått litt opp og ned for Valnes i år, men klassiskformen har det aldri vært noe å si på, med pallplasser i Ruka og Oberstdorf, og ikke minst den formidable innsatsen han la inn for at Norge skulle vinne lagsprinten i Beijing. Så er formen noenlunde, blir han vanskelig å slå. En annen av favorittene blir Sivert Wiig, som har fått sjansen når sprintlandslaget har vært satt ut av viruset, og som har tatt godt vare på den. Pallplass i WC har det så langt ikke blitt, men to fjerdeplasser lar seg absolutt høre. Spennende å se om han kan følge opp med en norgesmestertittel her. En som også skal ses opp for er Lars Agnar Hjelmeset, den lovende løperen som også har tatt godt vare på sjansen han har fått, ikke minst med sin første finaleplass i WC-sammenheng i Falun. Han har også en andreplass fra ScanCup på Beitostølen. Så han er interessant med tanke på medaljene.

Rutinerte Pål Trøan Aune skal naturlig nok heller ikke glemmes bort. Han viste flott form da han kom seg til finale i Drammen. Falun-sprinten gikk ikke like bra, men han må fortsatt sies å være en stor medaljekandidat. Håkon Skaanes er også en løper som skal passes på. Han kom til semifinale i Falun, sin aller første, og har også kvartfinaler fra de to andre sprintene han har gått i WC-sammenheng. I likhet med Hjelmeset var han på pallen på Beitostølen. Simen Myhre har også fått muligheten til å gå WC-sprinter de siste ukene, og har gjort en brukbar figur i begge sprintene han har gått selv om han røk ut i kvartfinalene. Han ladet opp til NM med å vinne et ScanCup-renn på Island og skal være i god form.

Gjøran Tefre er også en farlig mann her. Han viste fin form i Falun, da han røk i kvartfinalen, men var ikke altfor langt ifra å gå videre. Med samme form her bør han kunne være med i en medaljekamp. Harald Astrup Arnesen er en rask kar som heller ikke skal avskrives. Han var med i Drammen og tok en del WC-poeng der. I tillegg var han nest raskest i prologen på Beitostølen og viste da hvilken fart han har i kroppen. Se også opp for Mikael Gunnulfsen, som vant sprinten under norgescupen på Steinkjer.

Andre navn som kan hevde seg er Mattis Stenshagen, Sondre Ramse, Håvard Moseby, Finn Hågen Krogh, Martin Løwstrøm Nyenget, Ansgar Evensen, Andrew Young, Eirik Mysen, Erik Lippestad Thorstensen, Gjermund Løfald, Sjur Røthe, Jan Thomas Jenssen og Simen Hegstad Krüger.

Slik gikk det i 2021:
1. Johannes Høsflot Klæbo
2. Erik Valnes
3. Emil Iversen

30 km fristil, kvinner:
Her er det nok enkelt og greit et spørsmål om hvor mange minutter Therese Johaug vinner med. Hun har vært helt overlegen på de lange distansene i internasjonal sammenheng de siste årene, og dette året har ikke vært noe unntak, med suverene seire både i OL og i Kollen. Når det da i tillegg er intervallstart blir det rått parti.

I sølvkampen kan nok Tiril Udnes Weng være et godt tips. Hun har gjort en finfin distansesong og vært topp seks på intervallstart på 10 km. 30 km er selvfølgelig noe annet, men i dette selskapet skal hun kunne være meget bra med. Ragnhild Haga står over de to første individuelle distansene og går all in på denne, og det kan nok være lurt med den begredelige klassiskformen hun har vist. I skøyting har hun vaket rundt topp ti hele sesongen, med unntak av OL-tremila da hun endte langt, langt bak. Kan fort ende opp med sølvet på en god dag. En spennende løper er også Marte Skaanes, selv om hun kanskje skulle ønske at øvelsen gikk i klassisk. Men hun overbeviste på 10 fri i Falun, og vant dessuten fellesstarten under ScanCup på Island forrige helg. Så hun er også en som kan ta medalje.

Lotta Udnes Weng har mange plasseringer rundt topp 15 på distanse i WC denne sesongen, og det betyr at hun også er en solid medaljekandidat i NM. Kanskje blir en tremil i intervallstart bittelitt langt, men hun har gjort solide fellesstarter på distansen tidligere, så hun skal ikke glemmes. Det skal definitivt heller ikke Kari Øyre Slind, som nylig har gjort "comeback" etter noen måneder uten skirenn, og som viste fin form under norgescupen på Steinkjer. I "gamle dager" ville dette vært en bra distanse for henne, og vi skal ikke se bort fra at hun kan ta en medalje. Følg også med Karoline Simpson-Larsen, en meget interessant start på en slik distanse. Hun har stor utholdenhetskapasitet, og med tanke på det bør en tremil intervallstart passe ypperlig. Skal iallfall ikke utelukke en medaljekamp for henne.

Silje Theodorsen kan også være en outsider. Hun hadde en bra start på sesongen, blant annet med seier på 10 fri under ScanCup på Beitostølen, og hun har også gjort noen brukbare WC-innsatser. Ankepunktet er at hun kan være ganske ujevn, pluss at hun nettopp er tilbake fra sykdom, så tremil kan jo bli i lengste laget. En bitteliten joker kan også være Maren Wangensteen, som har vist bra form de siste ukene, og som har et par pallplasser i skøyting fra ScanCup i år. En annen løper å holde et øye med er Magni Smedås, som faktisk har vært topp ti i WC tidligere på distanse. Hun holder vel kanskje ikke riktig det nivået nå, men pallplass på siste fellesstart i ScanCup tyder jo på at formen er grei.

Andre løpere som kan oppnå gode plasseringer er Margrethe Bergane, Kathrine Harsem, Sofie Nordsveen Hustad, Elena Rise Johnsen, Julie Myhre, Julie Bjervig Drivenes, Nora Sanness, Synne Arnesen, Tiril Liverud Knudsen, Sigrid Leseth Føyen, Guro Jordheim og Berit Mogstad.

Slik gikk det i 2019 (klassisk):
1. Therese Johaug
2. Ingvild Flugstad Østberg +1:32.1
3. Anna Svendsen +4:21.1

Slik gikk det i 2018 (siste gang fristil):
1. Ragnhild Haga
2. Marit Bjørgen +31.2
3. Astrid Uhrenholdt Jacobsen +1:44.0

50 km fristil, menn:
Så til selve kongedistansen, som på forhånd ser veldig, veldig spennende ut på herresiden. En av favorittene blir selvfølgelig årets alt i alt beste skøyter, Simen Hegstad Krüger, som vant begge de to WC-intervallstartene før jul og som dessuten også fikk med seg en velfortjent bronsemedalje fra OL, selv med smitte i forkant. Formen var ikke på topp i Falun, hvor han endte utenfor topp ti, og så får vi se hva han kan presse ut av form her. En som skal passe denne distansen som hånd i hanske er jo sluggeren Hans Christer Holund, som egentlig ikke kan be om en bedre øvelse enn femmil skøyting. Han var på pallen på Lillehammer og tok to fjerdeplasser i OL, og formen i etterkant av lekene har vært helt OK, selv om han ikke har vært på sitt råeste. En annen storfavoritt blir Sjur Røthe, som viste hvilken eminent femmilsløper han er da han gikk inn til andreplass i Kollen, og det i klassisk. Han vant denne distansen i NM i 2018, og det er ikke utenkelig at han gjentar det her.

En solid utfordrer til disse tre blir naturlig nok Harald Østberg Amundsen, som for lengst har slått seg inn i den ypperste verdenseliten i skøyting. Han tok som vi husker VM-medalje på 15 fri i fjor, og han har også i år gjort en bra sesong, med pallplass i Falun som aller beste resultat. Holder han hele veien kan han utmerket godt kjempe om gullet. En meget spennende start blir Magne Haga, som har vist god form i det siste, og femmil er en distanse som skal passe ham meget godt. Han har pallplasser både i ScanCup og norgescup i skøyting denne sesongen, og det vil faktisk ikke være et komplett sjokk om han skulle blande seg helt oppe i tetkampen her.

Bak der igjen har vi noen unggutter det er all grunn til å være spent på, som for eksempel Håvard Moseby, som jo viste glimrende femmilsegenskaper da han ble topp ti i Kollen. Han skal være en god skøyter også, så om dagsformen er der kan han være en å regne med. Andreas Fjorden Ree er en unggutt som har kommet som et skudd i det siste, og særlig er han en å regne med i skøyting. Han har pallplass i ScanCup denne sesongen og har også flere bra resultater i norgescup, så absolutt en spennende løper. Se også opp for Iver Tildheim Andersen, som ble juniorverdensmester på den lange fellesstarten for to år siden og som er en meget god skøyter. Han var på pallen i ScanCup i helgen som var, og har også hevdet seg bra i andre nasjonale renn. På en god dag kan han være bra med.

Andre løpere som kan få det til inkluderer Martin Kirkeberg Mørk, Thomas Bucher-Johannessen, Finn Hågen Krogh, Daniel Stock, Jon Rolf Skamo Hope, Henrik Dønnestad, Eirik Sverdrup Augdal, Erland Kvisle, Ole Jørgen Bruvoll, Gaute Kvåle, Lars Agnar Hjelmeset, Sindre Grønflaten, Sondre Ramse, Johan Tjelle og Jonas Vika.

Slik gikk det i 2019 (klassisk):
1. Martin Johnsrud Sundby
2. Didrik Tønseth +2:41.4
3. Johan Hoel +3:02.3

Slik gikk det i 2018 (siste gang fristil):
1. Sjur Røthe
2. Hans Christer Holund +10.1
3. Espen Udjus Frorud +1:30.1


NRK sendeskjema:

Lørdag 26. mars:
09:00-10:15: NM på ski: 10 km klassisk, kvinner
10:15-12:20: NM på ski: 15 km klassisk, menn

Søndag 27. mars:
09:55-11:00: NM på ski: 3x5 km stafett, kvinner
12:45-14:15: NM på ski: 3x10 km stafett, menn

Mandag 28. mars:
15:35-16:30: NM på ski: Klassisk sprint prolog
17:05-19:00: NM på ski: Klassisk sprint finaler

Tirsdag 29. mars:
09:00-11:05: NM på ski: 30 km fristil, kvinner
11:45-15:10: NM på ski: 50 km fristil, menn


Startlister:
Kan finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Løypeprofiler:
Kan finnes her.

Værmelding (yr.no:
Lørdag: -1/-2 grader, delvis skyet/skyet (mulig lett snøfall)
Søndag: -1/0 grader, delvis skyet/skyet (mulig lett snøfall)
Mandag: -2 grader, klarvær
Tirsdag: -3 grader, skyet (mulig lett snøfall)


God NM-fornøyelse!

toetoe

Legg inn av toetoe »

Takk, janesaj!

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

Fantastisk NM tråd, janesaj.
Vi setter stor pris på dine omfattende og innsiktsfulle trådstarter. Alltid en fryd å lese!
En bitteliten anekdote, selv om Johaug har hatt marginer på sin side ved to anledninger denne sesongen så har hun også hatt én i mot seg ..10 km i Lillehammer der hun endte 3 tideler bak Karlsson.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

janesaj skrev: fre mar 25, 2022 8:36 pm
Stafett, kvinner:
Siden ingen lagoppsett har kommet ennå i skrivende stund, får man vel bare gjette litt på stafettene. Går ut fra påmeldingslistene. Storfavoritter i dameklassen blir nok uansett Nes Ski, med de sterke landslagstvillingene Tiril og Lotta Udnes Weng samt en bra nasjonal løper i Amalie Håkonsen Ous, som kanskje er sterkest på sprint, men som også er OK på distanse i klassisk. Et sterkt lag i medaljekampen kan fort bli Asker, som har lovende løpere i Hedda Østberg Amundsen, Elena Rise Johnsen og Margrethe Wettre Andreassen. Sistnevnte er nok klart sterkest på sprint foreløpig, og Rise Johnsen har slitt denne sesongen, men det kan likevel være godt nok for medalje. Ellers har man Strindheim med Marte Skaanes som har imponert så mye i det siste, samt Berit Mogstad og muligens Alise Einmo, hvor sistnevnte er det lille spørsmålstegnet.

Konnerud ser også greie ut med lovende løpere som Margrethe Bergane, Tiril Liverud Knudsen og sprintjuniorverdensmester Maria Hartz Melling, og Caroline Madsen kan også slå seg inn i laget. Kjelsås har også en del gode løpere på nasjonalt nivå med tidligere juniorverdensmester Sofie Nordsveen Hustad, Guro Jordheim, Nora Sanness og Sigrid Leseth Føyen. Dersom Maiken Caspersen Falla stiller, er også Strandbygda en liten outsider, med Johanne Hauge Harviken og muligens Carina Sveen i tillegg. Lillehammer har Magni Smedås i spissen, og Karoline Grøtting og den ganske lovende junioren Maja Kjærås Moland kan sikkert også bite bra fra seg. I tillegg kan Byåsen nevnes med Julie Myhre og Hanne Wilberg Rofstad, men de har trolig for svak tredje kvinne. Ellers har man jo sikkert en del lag som har én god løper, men som nok har for svak bredde til å hevde seg.
Angående kvinnestafetten vil jeg også spille inn Nansen som et lag det er verdt å følge med på. I følge påmeldingslisten stiller de med 3 internasjonale mestre i Johaug, Westvold Hansen og Østgård. Ikke mange andre lag som kan skryte av det samme. Litt synd at Smedås går for Lillehammer, med henne på laget kunne de kanskje utfordret Nes om gullet.

Gjøvik har også et brukbart lag selv om de mangler toppløperne. Begge Bakkemo-søstrene var topp 10 i Steinkjer og Tuva gjorde det også bra på Island. Susann Sagstuen har gjort gode renn tidligere selv om hun ikke har vært like god så langt i vinter.

Ellers verdt å nevne at Astrid Jacobsen stiller for Heming og Marthe Kristoffersen går for Varden. Heming har brukbare løpere med Engebretsen og den lovende junioren Falster på de to andre etappene og kan kjempe om topp 10. Tror Brudermann på Vardens lag er for svak (hun var dog brukbar i Steinkjer) til at de kan ha håp om topp 10, men med Harsem som siste kvinne på laget er det ikke helt umulig.

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

Da er NM i gang, høydepunktet så langt har vært åpningsinnlegget i denne tråden :)

Vi får dessverre et NM preget av Covid i år også, mange løpere som står over etter nylig sykdom.

Det blir spennende å se differansen fra Therese ned til resten i dag, da vet Marte Skaanes ++ hvor lista ligger.

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

Marte Skaanes så fin ut ved 1.2, blir nok sølv dette.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

sertono skrev: lør mar 26, 2022 9:33 am Marte Skaanes så fin ut ved 1.2, blir nok sølv dette.
Emma Kirkeberg Mørk er foran Marte ved 2 km.

Downlight

Legg inn av Downlight »

Dobbelttak med fraspark, da går det fort.

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

tartaglia2 skrev: lør mar 26, 2022 9:35 am
sertono skrev: lør mar 26, 2022 9:33 am Marte Skaanes så fin ut ved 1.2, blir nok sølv dette.
Emma Kirkeberg Mørk er foran Marte ved 2 km.
Leder med 3.5 sek ved 5 km, hun går meget bra.

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

Maren Wangensten lukter på sølvet også, leder ved 5 km før Mogstad og Dronningen kommer.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Johaug omtrent minuttet foran neste kvinne ved 5 km.

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

Ingen tider på skjermen nei, elendig når det er NM.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Enorm avslutning av Skaanes. Knuser jo de andre på slutten.

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

Skaanes tar sølvet, dette klarer ikke Wangensteen å matche.

Number4

Legg inn av Number4 »

Juniorene får ikke lov til å gå tremila, for noe forbanna tull.

hamplenedomplenedis
Innlegg: 801

Legg inn av hamplenedomplenedis »

1:43 vinner altså Johaug med, det var voldsomt! Hadde håpet at Skaanes skulle være noe nærmere Johaug.

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

Kongepokalen til Johaug såklart :)

anbessa

Legg inn av anbessa »

Vanskelig å se hvem som bør inn på landslaget etter dagens renn. Skrekkelig lavt nivå bak Johaug. Ville noen i det hele tatt fått VC-poeng med dagens resultater?

lund

Legg inn av lund »

anbessa skrev: lør mar 26, 2022 10:27 am Vanskelig å se hvem som bør inn på landslaget etter dagens renn. Skrekkelig lavt nivå bak Johaug. Ville noen i det hele tatt fått VC-poeng med dagens resultater?
Hadde nok mest sannsynlig vært en utklassingsseier kontra de utenlandske konkurrentene også dette løpet skal det sies. V-cuppoeng hadde det nok blitt for noen, men neppe bedre enn et sted mellom 15 og 20.

HarryH

Legg inn av HarryH »

Satan så artig å se på NM.
Jeg synes det er spesielt interessant å se på de svakere løperne. Mange av dem har ikke den nødvendige styrken i kroppen og faller sammen teknisk. Lett å relatere seg til.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

lund skrev: lør mar 26, 2022 10:29 am
anbessa skrev: lør mar 26, 2022 10:27 am Vanskelig å se hvem som bør inn på landslaget etter dagens renn. Skrekkelig lavt nivå bak Johaug. Ville noen i det hele tatt fått VC-poeng med dagens resultater?
Hadde nok mest sannsynlig vært en utklassingsseier kontra de utenlandske konkurrentene også dette løpet skal det sies. V-cuppoeng hadde det nok blitt for noen, men neppe bedre enn et sted mellom 15 og 20.
Har vel vært ganske normalt at nr 20 har vært ca 1:30 bak Johaug, mens de siste WC-poengene har gått til løpere ca 2 minutter bak. Altså ville nok Skaanes og Wangensteen ganske sikkert tatt WC-poeng med dagens løp, mens Smedås og Kirkeberg Mørk ville vært rundt 30. plassen.

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

Gunnulfsen er et funn i intervjusammenheng, alltid frisk i uttalelsene :)

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Nyenget har økt mye frem til 7,5. Kan bli utklassing også i herreklassen.

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

Nyenget ser ut som en milliard!

Number4

Legg inn av Number4 »

Strålende av Mysen, han hadde ikke kommentatorene koll på.

hamplenedomplenedis
Innlegg: 801

Legg inn av hamplenedomplenedis »

For ett løp av Nyenget! 1:14 foran Holund

TheBaseline

Legg inn av TheBaseline »

Nytt NM gull til Riiber. Var overlegen, men tryna nesten i svingen før mål.

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

Helt elendig deltagelse, spesielt i damerennet.

Hva skyldes mannefallet med unntak for Heidi Weng som visstnok har falt og slått seg?
Ingen har prestert i år, landslagsløperne burde deltatt for å vise at de er verdige en landslagsplass. Burde få konsekvenser for Weng-tvillingene og Anna Svendsen iaf.
Det er bare å innvie Marte Skaanes og Emma Kirkeberg Mørk. Sistnevnte er fremtiden sammen med Fossesholm.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Neptun skrev: lør mar 26, 2022 6:53 pm Helt elendig deltagelse, spesielt i damerennet.

Hva skyldes mannefallet med unntak for Heidi Weng som visstnok har falt og slått seg?
Ingen har prestert i år, landslagsløperne burde deltatt for å vise at de er verdige en landslagsplass. Burde få konsekvenser for Weng-tvillingene og Anna Svendsen iaf.
Det er bare å innvie Marte Skaanes og Emma Kirkeberg Mørk. Sistnevnte er fremtiden sammen med Fossesholm.
Ble sagt i dag at Weng-tvillingene var syke. Ellers står både Falla, Kalvå og Svendsen oppført på startlisten til morgendagens stafett. Vil tro de også skal gå noen av de andre rennene i del 1. Er jo ikke vanlig at landslagsløperne går alle rennene under nm.

ms_8

Legg inn av ms_8 »

Neptun skrev: lør mar 26, 2022 6:53 pm Helt elendig deltagelse, spesielt i damerennet.

Hva skyldes mannefallet med unntak for Heidi Weng som visstnok har falt og slått seg?
Ingen har prestert i år, landslagsløperne burde deltatt for å vise at de er verdige en landslagsplass. Burde få konsekvenser for Weng-tvillingene og Anna Svendsen iaf.
Det er bare å innvie Marte Skaanes og Emma Kirkeberg Mørk. Sistnevnte er fremtiden sammen med Fossesholm.
Enig dette er trist. Spesielt når man ser at Therese Johaug prioritere dette rennet og fleire av dei beste herrene stiller utanom dei som hadde korona. Slik at avviket mellom herrene og damene blir endå større.

Oss damene derimot er det ingen av dei andre på landslaget. Kanskje nokon av dei går sprinten?, men stort sett ingen av dei som har gått verdenscup gjekk i dag. Heller ikkje Haga gjekk. At Johaug stiller er veldig bra, men at dei beste utanom henne ikkje prioritere dette. Det ser ikkje bra ut

Dette er pinleg av landslaget for damene og trist for arrangøren.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Vintersport»