Bislett Games 2022

Svar
janesaj

Bislett Games 2022

Legg inn av janesaj »

Friidrettssesongen er for lengst igang for fullt, og årets store høydepunkt VM i Eugene er faktisk i skrivende stund bare litt over en måned unna, men først er det klart for norsk friidretts store årlige festdag, nemlig Bislett Games! Stevnet arrangeres i år førstkommende torsdag, altså 16. juni, og det gjør vi med de fleste av de fremste norske utøverne pluss mange fantastiske internasjonale navn på plass. Dette blir gøy!

Det årlige stevnet i Oslo fikk sin spede start i 1946, da det ble arrangert EM i friidrett på Bislett stadion. Deretter ble det avviklet stevne på stadion årlig under forskjellige navn. Det var imidlertid ikke før 1966 at Bislett Games slik som vi kjenner det ble til, da det for første gang ble arrangert av Bislett-alliansen, og mangeårig Bislett-general Arne Haukvik var en viktig initiativtaker. Jordbærfestene hans før Bislett Games hvert år ble etterhvert ikoniske, helt frem til han grunnet sykdom måtte fratre i 2001. Deretter var det Svein Arne Hansen som overtok i noen år, før nåværende general Steinar Hoen tiltrådte i 2007. Bislett-medaljen, som overrekkes utøvere som gjør store bragder på Bislett stadion, ble også delt ut første gang i 1966, da mottakere var Thor Helland, Terje Pedersen og Carl Fredrik Bunæs. Den første utlendingen som mottok Bislett-medaljen var Ron Clarke i 1968. Karsten Warholm er så vidt jeg kan se den siste som mottok medaljen tilbake i 2018.

Det har blitt satt 23 seniorverdensrekorder under Bislett-lekene, og den første kom allerede i 1965, da nevnte Ron Clarke satte rekord på 10000 meter med 27:39.4. Av norske utøvere satte Ingrid Kristiansen hele fire rekorder (to pluss én tangering på 10000 og én på 5000) i årene 1984 til 1986, og to av rekordene var samme år (1984). Trine Hattestad fikk også æren av å sette rekord på Bislett (69.48 i spyd i 2000), et kast som forble hennes lengste i karrieren. Den siste norske rekorden husker vel alle noenlunde friidrettsinteresserte - det var så sent som i fjor, da Karsten Warholm stormet inn til 46.70 og slettet Kevin Youngs 29 år gamle rekord med åtte hundredeler. Som vi også vet, ble jo den rekorden smadret av Warholm selv (og Rai Benjamin) i OL i Tokyo noen uker senere, men for en stemning det var på Bislett da den rekorden ble satt. Rett og slett elektrisk. Warholms rekord var for øvrig den første på 13 år som ble satt i Bislett Games.

NRK sender som seg hør og bør fra forøvelsene av med start 18:00, men de kommer til å gå glipp av starten om de holder seg til sendeplanen, da øvelsene starter fra 17:25. Men det viktigste kommer uansett selvfølgelig til å bli overført. Når det gjelder værmeldingen, er det dessverre i skrivende stund meldt regn under stevnet, men vi får håpe at det holder seg til et minimum mens øvelsene pågår. Temperaturen skal iallfall holde seg rundt 20 grader, som er akseptabelt. Med fulle tribuner for første gang siden 2019 skal det iallfall ikke stå på stemningen i år.


Kort forhåndsomtale av øvelsene:

Disse forhåndsomtalene er basert på startlistene slik de foreligger i skrivende stund. Det må bemerkes at startlistene kan forandre seg frem mot stevnestart på torsdag.

Diamond Leauge-øvelser:

17:31: Kule, kvinner:
Ingen utøvere i feltet har vært over 20 meter i år, men amerikanske Chase Ealey har vært veldig nære med sine 19.98, og får kanskje gjelde som en ørliten favoritt. Hun vant også det eneste DL-stevnet som har vært i kule i år, under åpningsstevnet i Doha i mai. Hun kan utfordres av portugisiske Auriol Dongmo, som har støtt 19.68 i år, samt Danniel Thomas-Dodd fra Jamaica og canadieren Sarah Mitton som begge har vært oppe på 19.50-tallet. Maggie Ewen er en annen amerikaner som kanskje kan yppe seg. Det er ingen norske med, for det norske nivået i damekule er heller labert, men svenskene har med to kvinner i stevnet, Fanny Roos og Axelina Johansson. Roos er den av dem med sterkest årsbeste og pers (19.10), mens Johansson er ung og lovende og kommer stadig nærmere toppen.

Verdensrekord: 22.63 (Natalya Lisovskaya, URS - Moskva 1987)
Årsbeste i verden: 20.20 (Jiayuan Song, CHN - Shanghai)
Stevnerekord: 20.26 (Valerie Adams, AUS - 2011)
Norsk rekord: 17.11 (Katarina Sederholm Hoff - Tavastkyro 1998)

18:45: Stav, menn:
En øvelse som blir bare mer og mer interessant med norske øyne om dagen er jo stav for menn. Svenske Armand "Mondo" Duplantis er stadig best i verden, også i år, hvor han er den eneste i feltet som har vært over 6 meter utendørs (6.01). Foreløpig har han ikke klart å yppe seg mot verdensrekorden i 2022 (iallfall ikke utendørs - han satte jo rekord innendørs med 6.20), men kanskje Bislett er stedet å gjøre noe med det. Én mann har hoppet nest høyest i feltet i år, og det er vår egen meget fremadstormende Pål Haugen Lillefosse, som satte norsk rekord med 5.85 under Trond Mohn Games forrige uke og som virker fantastisk sterk om dagen. Spørsmålet er om han har enda mer i seg allerede nå. Tidligere norgesrekordholder Sondre Guttormsen jakter på å ta tilbake rekorden igjen, noe som ikke er utenkelig med fullklaff. Guttormsen har vært stabilt god i hele år og har hoppet 5.81 som høyest (5.82 innendørs). Han vant det amerikanske collegemesterskapet (NCAA) på 5.75 før han dro tilbake til Norge. Han prøvde seg tre ganger på 5.86, bare timer etter at Lillefosse satte den norske rekorden - et tydelig tegn på hva han ønsker. Også Sondres bror Simen Guttormsen er med, og han kan utmerket godt bemerke seg også han. Han er en meget stabil hopper som har hoppet 5.65 ved to anledninger i år, og kanskje kan han komme seg opp på 5.70-tallet her. Ellers har vi med ytterligere tre utøvere som har vært over 6 meter i sitt liv i amerikanske Sam Kendricks, brasilianske Thiago Braz og den franske superveteranen Renaud Lavillenie. Lavillenie har hoppet 5.81 i år og har vist brukbar form, mens Kendricks har 5.65 og må virkelig jobbe for å kunne kjempe i teten her. Tidligere olympisk mester Braz har ikke gjort noen konkurranser utendørs, men gjorde 5.95 innendørs, så han skal nok regnes med.

Verdensrekord: 6.20 (Armand Duplantis, SWE - Beograd 2022)
Årsbeste i verden: 6.20 (Armand Duplantis, SWE - Beograd) - 6.01u (Armand Duplantis - Hengelo)
Stevnerekord: 6.01 (Armand Duplantis, SWE - 2021)
Norsk rekord: 5.85 (Pål Haugen Lillefosse - Bergen 2022)

18:51: Slegge, menn (ikke DL):
Denne øvelsen er altså ikke offisiell DL-øvelse, all den tid slegge (utrolig nok) ikke inngår i DL i det hele tatt, men eliten er på plass og feltet holder kvalitet som om det skulle vært en offisiell øvelse. Blant eliten finner vi selvfølgelig vår OL-helt Eivind Henriksen, som altså tok sølv i Tokyo på den nye fantastiske norske rekorden 81.58. Henriksen har ikke kommet helt i nærheten av det resultatet siden den gang, men har iallfall et brukbart årsbeste på 77.94 og kan forhåpentligvis kjempe om seieren. Men det er et fantastisk tøft selskap, hvor blant andre gullvinneren fra Tokyo er på plass. Da snakker vi selvsagt om polske Wojciech Nowicki, som har årsbeste i verden på 81.58 (altså identisk med Henriksens norske rekord) og som er enormt stabil på de lange lengdene. Skal han slås, er det sannsynlig at man må over 80 meter. Det må man normalt sett også for å slå Nowickis landsmann Pawel Fajdek, som tok bronse i Tokyo, like bak Henriksen. Også han har vist bra form i år med 80.19 som årsbeste og skal nok være med i seierskampen. Også fjerdemann fra Tokyo, supertalentet Mykhaylo Kokhan fra Ukraina (født 2001) er med her. Han har i likhet med Henriksen heller ikke kommet seg over 80 meter ennå i år, men han har et meget høyt potensial. En meget sterk utøver til er med i ungareren Bence Halasz, som har årsbeste på 78.88 og meteren lenger pers. Så Henriksen skal få slite, men det er et meget spenennde felt. I det feltet finnes også Thomas Mardal, vår nest beste sleggekaster. Mardal utviklet seg meget bra mens han studerte i USA, og perset seg da til 76.74. Nå er han tilbake i Norge og har foreløpig ikke kommet helt opp mot den lengden (73.41 er årsbeste denne sesongen), men vi vet at han har mye mer inne på en god dag.

Verdensrekord: 86.74 (Yuriy Sedykh, URS - Stuttgart 1986)
Årsbeste i verden: 81.58 (Wojciech Nowicki, POL - Chorzow)
Stevnerekord: 81.14 (Jurij Tamm, EST - 1985)
Norsk rekord: 81.53 (Eivind Henriksen - Tokyo 2021)

20:04: 400 meter hekk, kvinner:
Årsbeste i verden har verdensrekordholder Sydney McLaughlin på råsterke 51.61, men hun er hjemme i USA og forbereder seg til VM på hjemmebane. I hennes fravær blir nederlandske Femke Bol kjempefavoritt her. Bol imponerte på 300 meter hekk i Ostrava, der hun satte verdensrekord med fantastiske 36.86. Dermed skrudde hun opp de allerede skyhøye forventningene til seg selv ytterligere, og hennes årsbeste 53.02 kan utmerket godt bli knust her - kanskje kan hun også komme seg ned mot persen 52.03 på en optimal dag. Av øvrige i feltet har ukrainske Anna Ryzhykova best pers med 52.96, og hun har absolutt muligheten til å kunne klare en meget bra tid selv om hun "bare" har 54.50 i år. Britiske Jessie Knight har perset seg ned til 54.09 i år, og det blir meget spennende å se om hun kan klare 53-tallet på en god dag. Også ukrainske Viktoriya Tkachuk har pers på 53-tallet med 53.76, men har sekundet svakere årsbeste. Vi har med to norske utøvere - norgesrekordholder Amalie Iuel samt Line Kloster. Iuel har kun løpt ett løp tidligere i år, og det var et nokså vindfullt et der hun kun klarte 56.77. Vi kan nok forvente oss helt andre takter her. Kloster er den som har vært klart best i år, og hun har allerede mange løp i beina på flere forskjellige distanser, og hun har vist seg sterkere enn noen gang. På langhekken har hun perset seg til 54.99 - kan hun utfordre Iuels norske rekord (54.72) på en optimal dag?

Verdensrekord: 51.46 (Sydney McLaughlin, USA - Tokyo 2021)
Årsbeste i verden: 51.61 (Sydney McLaughlin, USA - Nashville)
Stevnerekord: 53.18 (Deon Hemmings, JAM - 1997)
Norsk rekord: 54.72 (Amalie Iuel - Doha 2019)

20:14: 400 meter, menn:
Klar favoritt her blir nok Kirani James fra Grenada, som har løpt på finfine 44.02 og er nest raskest i verden i år med det (Michael Norman som er raskest er ikke til stede). James slo gjennom tidlig og føles som han er langt uti 30-årene, men fyller faktisk 30 først i år. Det har han blant annet feiret ved å vinne DL-stevnet sist i Roma. De to andre med årsbeste på 44-tallet i år er Alexander Ogando fra den Dominikanske Republikk (44.68) og Sør-Afrikas Zakhiti Nene (44.92), som kanskje kan være i nærheten på en optimal dag. Ellers har superveteran Isaac Makwala den beste persen i feltet med 43.72, men den tiden har han vært langt unna i år, og 45.35 er hans beste resultat. En meget spennende norsk start her er stortalentet Håvard Bentdal Ingvaldsen, som slo gjennom med dunder og brak i fjor og perset til 45.94 samt at han tok bronse i U20-EM. Ingvaldsen har ikke løpt distansen utendørs i år og det blir meget spennende å se hva han kan klare. Han gjorde dog 46.50 og kvalifiserte seg til innendørs-VM i vinter, så litt å vise til har han likevel i 2022. Han har et par sterke europeiske motstandere i nederlandske Liemarvin Bonevacia og danske Benjamin Lobo Vedel, og det kan jo bli interessant å se styrkeforskjellen der med tanke på EM senere i år.

Verdensrekord: 43.03 (Wayde van Niekerk, RSA - Rio de Janeiro 2016)
Årsbeste i verden: 43.60 (Michael Norman, USA - Eugene)
Stevnerekord: 43.86 (Michael Johnson, USA - 1995)
Norsk rekord: 44.87 (Karsten Warholm - Florø 2017)

20:15: Lengde, menn:
I lengde er det det sveitsiske mangekampfenomenet Simon Ehammer som har årsbeste i verden, og det har han på meget sterke 8.45. Det blir spennende å se om Ehammer fortsetter med mangekamp om han holder lengderesultatene sine på det nivået og kanskje enda høyere, selv om han for all del er en meget sterk tikjemper også (allerede kvalifisert for VM). Ehammer er også med her, og han får blant andre kamp fra den regjerende olympiske mester Miltiadis Tentoglou fra Hellas, som hoppet sterke 8.60 i fjor og som i år har 8.36 som best. Ytterligere tre mann i feltet har vært over 8.20 i år, og det er Emiliano Lasa fra Uruguay (8.28), svenske Thobias Montler (8.27) og Bahamas' LaQuan Nairn (8.22), som alle har potensial til å kjempe om seieren. Norge har med to utøvere her. Den ene er lovende Henrik Flåtnes, 20-åringen som tok sølv i U23-EM i fjor og som har 7.98 som pers. I år har han 7.89, hoppet på hjemmebane i Tønsberg, men resultatene etter det har dessverre vært variable. Men vi får tro at støtten fra hjemmepublikummet gjør at han flyter litt lenger - kanskje opp mot 8 meter med klaff. Ingar Kiplesund har 8.10 som norsk rekord, satt i 2019, men resultatene etter det har dessverre ikke vært helt der han ønsker. Han har 7.65 i år og satser nok iallfall i første omgang på å slå det.

Verdensrekord: 8.95 (Mike Powell, USA - Tokyo 1991)
Årsbeste i verden: 8.45 (Simon Ehammer, SUI - Götzis)
Stevnerekord: 8.53 (Irving Paladino, PAN - 2006)
Norsk rekord: 8.10 (Ingar Kiplesund - Sierra Nevada 2019)

20:19: 5000 meter, kvinner:
Etioperne har jo en tendens til å dominere denne øvelsen, og favoritten er nok iallfall etiopisk også her. Gudaf Tsegay har en sterk pers på 14:13, og i år har hun 14:31, som er tredje best i verden. Hun har også vist sterk form på 1500 meter, der hun ble innendørsverdensmester i vinter, og i utendørsdebuten i Eugene i mai vant hun på sterke 3:54.21. Så hun kan utvilsomt bli vrien å slå. Best pers i feltet har Almaz Ayana på 14:12, men hun måtte operere begge knærne i 2018, og det er først i år hun er ordentlig tilbake igjen. Resultatene så langt (en 10000 meter og en halvmaraton) tyder på at hun ikke er helt på det nivået hun var, men det blir likevel interessant å se henne. Se også opp for Fantu Worku, som gjorde 14:26 i fjor. Ellers har vi også et par meget spennende europeiske navn på plass. Et av dem er britiske Eilish McColgan, som har gjort en fantastisk sesongstart og blant annet perset til 30:19 på 10000 meter - det er halvminuttet bedre enn Grøvdals pers, for eksempel. I tillegg har hun imponert i flere gateløp, og har en pers på 5000 meter på 14:28. I tillegg har man tyske Konstanze Klosterhalfen, som tilbake i 2019 løp på imponerende 14:26, som 22-åring. I fjor var 14:35 hennes beste løp, men hun er uansett fort en å regne med. Vi skal heller ikke se bort fra keyansk-tyrkeren Yasemin Can og etiopiske Hawi Feysa. Og så blir det enormt spennende å se hva vårt håp Karoline Bjerkeli Grøvdal kan varte opp med. Tross coronasykdom i vår har hun åpnet utendørssesongen friskt, med 14:51 og kamp om seieren i DL-stevnet i Birmingham, samt 4:05 på 1500 meter i Roma sist, der hun så pigg ut. Som alltid når Grøvdal løper denne distansen må Ingrid Kristiansens norske rekord på 14:37.31 nevnes - med fullklaff bør det være en mulighet.

Verdensrekord: 14:06.62 (Letesenbet Gidey, ETH - Valencia 2020)
Årsbeste i verden: 14:12.98 (Ejgayehu Taye, ETH - Eugene)
Stevnerekord: 14:11.15 (Tirunesh Dibaba, ETH - 2008)
Norsk rekord: 14:37.33 (Ingrid Kristiansen - Stockholm 1986)

20:39: 100 meter, menn:
Den største profilen på start her er fort Andre de Grasse, som jo ble olympisk mester på 200 meter i Tokyo. Riktig like sterk har han ikke vært i år, og 10.07w (+2.1) er hans beste løp på distansen. 10.21 i lovlig vind, en aggressivt middelmådig tid for en utøver hans normale kaliber. Raskeste løper i feltet i år er faktisk Ghanas Benjamin Azamati, som har perset til 9.90. Også Reece Prescod fra Storbritannia har vært under 10.00 med 9.93, også det pers. Ytterligere to mann med pers under 10.00 finnes på start i sørafrikanske Akani Simbine (9.84/10.06 i år) og japaneren Abdul Hakim Sani Brown (9.97/10.04 i år), og vi skal nok være fornøyde bare vinnertiden er sub 10.

Verdensrekord: 9.58 (Usain Bolt, JAM - Berlin 2009)
Årsbeste i verden: 9.85 (Ferdinand Omanyala, KEN - Nairobi)
Stevnerekord: 9.79 (Usain Bolt, JAM - 2012)
Norsk rekord: 9.99 (Jaysuma Saidy Ndure - Lausanne 2011)

20:44: 200 meter, kvinner:
Mildt sagt ikke et veldig profilrikt felt her heller, hvor det ikke kommer noen jamaicanere eller amerikanere. Det har også kommet et par forfall siden de første startlistene som, så vi får se hvem som kommer inn som erstattere. Best pers i det nåværende feltet har iallfall nederlandske Jamile Samuel med 22.37, men hun har vært blek til seg å være i år og har bare to løp på 23.30-tallet. Mer spennende er det kanskje derfor med den unge italieneren Dalia Kaddari (01-modell) som har 22.83 i år og 22.64 som pers, og ikke minst danske Ida Karstoft, som har tatt gigasteg i det siste og har perset seg så langt ned som til 22.76 i år og kan faktisk kjempe om en DL-seier med litt klaff her. I tillegg er det med en brukbar brite i Beth Dobbin som ikke er helt borte om de har dagen. Norges representant er Elisabeth Slettum, som er som en god vin, blir bedre og bedre med årene. Dama som fyller 36 år i år har 23.39 som pers og 23.48 denne sesongen. Drømmen er kanskje å komme ned mot den norske rekorden til Line Kloster på 23.11, men hun skal nok være brukbart fornøyd med å være rundt persen.

Verdensrekord: 21.34 (Florence Griffith-Joyner, USA - Indianapolis 1988)
Årsbeste i verden: 21.87 (Christine Mboma, NAM - Gaborone)
Stevnerekord: 21.93 (Dafne Schippers, NED - 2016)
Norsk rekord: 23.11 (Line Kloster - La Chaux-de-Fonds 2021)

20:48: Diskos, kvinner:
Valarie Allman er regjerende olympisk mester og soleklar verdensener, og hun er også en av de få sterkere amerikanerne som tar turen til Oslo i år. 71.46 i år, noe som er fire meter lengre enn nest lengste utøver. Alt annet enn en seier til amerikaneren her vil være en sensasjon. Tidligere verdensener Sandra Perkovic er også på plass, og det er også hun som er nest lengst i verden i år med 67.26. OL-sølvvinner Kristin Pudenz fra Tyskland har vært tredje lengst i år med 66.94 og skal nok også ha sitt å si i kampen om de høyeste plasseringene. Disse tre er de eneste i feltet over 65 meter denne sesongen, men både franske Melina Robert-Michon, portugisiske Liliana Ca og tyske Claudine Vita har pers på 66 meter, så har de klaff, kan de blande seg inn.

Verdensrekord: 76.80 (Gabriele Reinsch, GDR - Neubrandenburg 1988)
Årsbeste i verden: 71.46 (Valarie Allman, USA - San Diego)
Stevnerekord: 71.00 (Galina Savinkova, RUS - 1985)
Norsk rekord: 69.68 (Mette Bergmann - Florø 1995)

20:49: 5000 meter, menn:
Mange sterke navn med her, med den unge uganderen Jacob Kiplimo som kanskje den største favoritten, med sin sterke pers 12:48, identisk med det for eksempel Jakob Ingebrigtsen har som pers. Bak der har man et par sterke etiopere i Telahun Haile Bekele (12:52) og Getnet Wale (12:53) som kan være med i seierskampen, og nok en etioper i Milkesa Mengesha har pers under 13:00 (12:58). Se også opp for den sterke 1500-løperen Samuel Tefera som har perset til 13:06 i år, og også amerikanske Joe Klecker har en nysatt god pers (13:04). Det er hele fire nordmenn med i feltet, og selv om vi ikke skal regne med dem i seierskampen, kan vi absolutt håpe på gode tider. Den som man kanskje kan knytte størst forventninger til er Narve Gilje Nordås, som har hatt en god sesongstart både på 1500 og 3000 meter, og som bør kunne ha god sjanse på VM-kravet 13:13.50 om han har en god dag her. I tillegg stiller brødrene Filip Ingebrigtsen og Henrik Ingebrigtsen. Filip har brukt den siste tiden på å komme sakte, men sikkert i form igjen etter mye trøbbel, og stiller her i jakten på en god opplevelse. Henrik har også hatt mye trøbbel med skader over flere år, og han har prøvd å ta det roligere i det siste for å kunne holde seg skadefri. Håpet hans er å komme sigende utover i sesongen, og målet her er nok EM-kravet 13:24.00. Det er det trolig også for den siste nordmannen på start, unge Magnus Tuv Myhre, som har perset seg til 13:27.06 i år og som bare har noen små sekunder opp til kravet. Tuv Myhre tok fantastiske steg for et par år tilbake, fortsatte utviklingen i fjor, og det har han så langt gjort også i år, hvor han har løpt seg ned 11 sekunder på denne distansen (18 året før). Han er fremdeles på riktig vei og det blir spennende å se hvor reisen hans ender.

Verdensrekord: 12:35.36 (Joshua Cheptegei, UGA - Monaco 2020)
Årsbeste i verden: 12:46.33 (Nicholas Kipkorir Kimeli, KEN - Roma)
Stevnerekord: 12:52.26 (Kenenisa Bekele, ETH - 2003)
Norsk rekord: 12:48.45 (Jakob Ingebrigtsen - Firenze 2021)

21:13: 110 meter hekk, menn:
Her får vi en meget interessant start i Devon Allen, som i New York i helgen perset seg ned til 12.84 - bare fire hundredeler bak verdensrekorden. Mannen som nylig har fått profesjonell kontrakt med NFL-laget Philadelphia Eagles blir dermed storfavoritt, og kanskje kan han bli den første i historien som løper sub 13 i Bislett Games, og så får vi se hvordan han takler reisen og tidsforskjellen. En som muligens kan utfordre er meritterte Omar McLeod, som har en pers på sterke 12.90. I år har han riktig nok "bare" 13.17, men vi vet hva han har inne på en god dag. Ytterligere noen utøvere har pers på 13.15 eller bedre, i sveitseren Jason Joseph, Aaron Mallett fra USA og franske Wilhem Belocian. Ellers synd at vi ikke får vårt korthekkess Vladimir Vukicevic på start her - hadde vært veldig interessant å se ham mot (iallfall deler av) verdenseliten.

Verdensrekord: 12.80 (Aries Merritt, USA - Brüssel 2012)
Årsbeste i verden: 12.84 (Devon Allen, USA - New York)
Stevnerekord: 13.00 (Ladji Doucouré, FRA - 2005)
Norsk rekord: 13.42 (Vladimir Vukicevic - La Chaux-de-Fonds, 2021)

21:25: 800 meter, kvinner:
Uten olympisk mester Athing Mu på plass, får vi nok si at favoritt her er det britiske vidunderbarnet Keely Hodgkinson, som tross OL-sølvet i fjor først i år er førsteårssenior. Hun har imponert også i år, og har da også årsbeste i feltet med 1:57.72 (som også er nest raskest i verden). Hun har noen sterke britiske utfordrere også, som Jemma Reekie (1:58.44 i år) og Laura Muir (1:56 som pers). Muir har ikke vært helt på sitt råeste så langt og kan nok tenke seg en forløsning formmessig snart. Se også opp for etiopiske Diribe Welteji og franske Renelle Lamote, begge med årsbeste på 1:58. I tillegg har jamaicaneren Natoya Goule langt mer inne enn hun har vist. Det samme gjelder jo også Hedda Hynne, som etter en fantastisk 2020-sesong (selvfølgelig måtte hun peake midt i den verste pandemitiden) dessverre har famlet litt i blinde både i fjor og så langt i år. Nå får hun iallfall testet seg mot verdenseliten igjen, og da får vi se om hun kanskje kan nærme seg formen litt igjen.

Verdensrekord: 1:53.28 (Jarmila Kratochvilova, TCH - München 1983)
Årsbeste i verden: 1:57.01 (Athing Mu, USA - Roma)
Stevnerekord: 1:55.04 (Jarmila Kratochvilova, TCH - 1983)
Norsk rekord: 1:58.10 (Hedda Hynne - Bellinzona 2020)

21:38: 400 meter hekk, menn:
Her skulle vi selvfølgelig hatt kveldens kanskje største høydepunkt med norske øyne, men dessverre har verdensrekordholder Karsten Warholm måttet trekke seg grunnet en hamstringskade han pådro seg under sesongdebuten i Rabat, og som også i skrivende stund setter VM-deltakelsen hans i fare. Det som skulle vært kveldens kanskje aller største høydepunkt blir dermed kraftig satt tilbake i underholdningsverdi. Men vi har iallfall verdens beste langhekkløper så langt i år på plass i Alison dos Santos fra Brasil, som har gjort 47.23 og som nok er god for en tid ganske så langt ned på 46-tallet i optimale forhold. Han har nok ingen reell konkurranse her uten Warholm og Benjamin på start, men det kan jo bli artig å se den svært så talentfulle svensken Carl Bengtström, som har pers og årsbeste på 48.52, men som jeg faktisk tror er god for 47-tider i optimale forhold allerede nå. Så kjempesterk ut innendørs i vinter. Den tyrkiske veteranen Yasmani Copello har en finfin pers på 47.81, men det spørs om han har kapasitet til å komme ned mot de tidene lenger nå. I tillegg kan esteren Rasmus Mägi kjempe høyt oppe - han har pers på 48.11 og årsbeste på 48.66.

Verdensrekord: 45.94 (Karsten Warholm, NOR - Tokyo 2021)
Årsbeste i verden: 47.23 (Alison dos Santos, BRA - Eugene)
Stevnerekord: 46.70 (Karsten Warholm, NOR - 2021)
Norsk rekord: 45.94 (Karsten Warholm - Tokyo 2021)

21:50: Drømmemila, menn:
Avslutningsdistansen blir også sannsynligvis kveldens høydepunkt med norske øyne. Her har vi nær sagt selvfølgelig forhåndsfavoritten i den fantastiske olympiske mester Jakob Ingebrigtsen, som har gjort to løp utendørs denne sesongen, og som så fantastisk sterk ut i begge. I mileløpet i Eugene var han i tillegg fullstendig overlegen og viste at han iallfall ikke har blitt noe dårligere i år. Går det fort nok underveis kan nok europarekorden til Steve Cram (3:46.32) "endelig" ligge tynt an. Av utlendingene får vi vel særlig nevne britiske Jake Wightman, som vant 1500 i DL Roma på en sterk tid (3:32), og som er ganske så spurtsterk når han er i posisjon. Også spanjolen Mohamed Katir kan bli å regne med, og det samme med australske Oliver Hoare, belgieren Ismael Debjani, etiopiske Samuel Zeleke og Luxemburgs Charles Grethen. Men det er ingen tvil om at Jakob er storfavoritten og at han kan gi hjemmepublikummet god grunn til å bryte ut i det berømte Bislett-brølet her.

Verdensrekord: 3:43.13 (Hicham El Guerrouj, MAR - Roma 1998)
Årsbeste i verden: 3:49.76 (Jakob Ingebrigtsen, NOR - Eugene)
Stevnerekord: 3:44.90 (Hicham El Guerrouj, MAR - 1997)
Norsk rekord: 3:47.24 (Jakob Ingebrigtsen - Eugene 2021)


Forøvelser:

I år har vi endelig -for første gang siden 2019 - noen ordentlige forøvelser på programmet i Bislett Games, og selv om de tekniske øvelsene mangler blant disse, blir det artig å få igang det igjen. Disse inngår da som sagt ikke i DL, men vi får se mange av de nest beste norske utøverne her.

17:25: 400 meter hekk, kvinner:
Denne øvelsen åpner årets Bislett Games. Her er det to norske deltakere, med Marlen Aakre som den antatt sterkeste. Aakre er ikke noe ungt talent lenger (fyller 29 i år), men tar hele tiden små steg, og i fjor perset hun til 57.44 på distansen under NM. I år har hun 57.62, men det var i et vindfullt løp, så hun kan fort ha bedre tider inne. Den andre norske er junior Marin Stray Gautadottir, som jager U20-VM-kravet på 61.00 og som kanskje på en optimal dag kan komme seg under minuttet for første gang. Disse blir utfordret av svenske Hanna Palmqvist, irske Nessa Cooper Millet og nederlandske Cathelijn Peeters, som alle er utøvere som skal være omtrent på Aakres nivå (Peeters har dog nylig satt pers til 56.09 og blir nok en liten favoritt).

17:38: 4x100 meter, menn:
Det er lagt inn noen stafetter på programmet, åpenbart for at Norge skal forbedre rankingen i disse øvelsene med tanke på å få med noen lag til EM. Lagene er i skrivende stund ikke klare, så blir vanskelig å analysere altfor mye der ennå.

17:50: 4x100 meter, kvinner:
Samme som i øvelsen over.

18:00: 1500 meter, menn:
Den på papiret beste løperen i heatet her er nok Moa Abounnachat Bollerød, som jo fikk æren av å løpe denne distansen under DL i Rabat og som satte pers til 3:41.16 da. Han jager nok en sub 3:40-tid om han har en toppdag. Ellers er 05-modellen Andreas Fjeld Halvorsen, som jager medaljer i U18-EM om noen uker, en meget spennende start, og det blir interessant å se om han kan forbedre persen 3:45.60 og da komme enda nærmere Jakob Ingebrigtsens aldersrekord for G17 på 3:39.92. Sigurd Tveit har nylig begynt å løpe 1500 meter i tillegg til sin spesialdistanse 800 meter og har løpt på 3:45 i år. Hans 1:47-løp på 800 i Trond Mohn Games tyder på glimrende form. Det samme skal Bjørnar Sandnes Lillefosse være etter at han nylig tok EM-kravet på 10000 meter. Ellers er juniorene Esten Hansen-Møllerud Hauen og Benjamin Olsen samt comeback-kid Andreas Vangsnes og Even Brøndbo Dahl løpere som kan hevde seg. I tillegg har vi med nederlenderne Job Ijtsma og Jurjen Polderman som forhåpentligvis kan presse nordmennene litt.

18:10: 1500 meter, kvinner:
Favoritt i dette heatet blir Amalie Sæten, som har åpnet sesongen fint med under 8 minutter på 3000 samt 4:09.80 på denne distansen i Sollentuna i helgen, som bare er ett sekund bak persen hennes. Hun hadde kanskje dratt nytte av litt bedre felt rundt seg, men har hun en optimal dag kan hun kanskje komme i nærheten av pers. Av andre løpere kan for eksempel Ingeborg Østgård, vår fantastisk lovende junior, nevnes. Østgård hadde en glimrende sesong i fjor og ble blant annet U20-europamester på denne distansen. Hun har foreløpig ikke klart å løpe helt opp mot persene sine i år, men det er nok ikke umulig at formen blir bedre og bedre jo lenger sesongen går og hun blir mer og mer vant til pigger i stedet for ski under beina (hun er jo også en lovende langrennsløper). Nederlenderne Marissa Damink og Jetske van Kampen kan utfordre høyt oppe, og av øvrige løpere blir det meget spennende å følge Malin Hoelsveen, 05-modellen som er en av medaljefavorittene på mellomdistansene i U18-EM (og også hun en meget lovende langrennsløper på vinterstid). Hun jager sin første sub 4:20-tid her. Malin Edland ønsker også forbedre sin pers på 4:17, og også andre unge løpere som Sara Busic, Pernille Karlsen Antonsen, Selma Løchen Engdahl, Marte Hovland, Anne Gine Løvnes, Kristine Lande Dommersnes og Grethe Tyldum bør kunne ha gode muligheter til å forbedre persene sine i dette feltet.

18:45: 200 meter, menn:
Storfavoritt i feltet blir nederlenderen Taymir Burnet, som har pers på 20.34 og har løpt på 20.47 i år. En norsk løper som kan utfordre ham på en god dag er Mathias Hove Johansen, som det endelig løsnet så flott for i fjor og som da perset til 20.68 og endelig kom seg under 21.00 etter mange års slit. I år har han 20.84. Av de andre løperne i feltet kjemper Herman Ellingsen (21.20 som pers) for å komme seg enda nærmere 21.00, og Filip Bøe er et tidligere stortalent som også fortsatt holder det greit gående og skal prøve å forbedre persen 21.38. I tillegg kjemper junior Kenny Emi Tijani-Ajayi for å klare U20-VM-kravet, som han tidligere har vært under med 21.36, men som han har vært to hundredeler unna i år. Andreas Ofstad Kulseng kan kanskje også løpe seg et stykke ned på 21-tallet.

18:56: 200 meter, kvinner:
Favoritt på distansen er nederlandske Leonie van Vliet, som har 23.16 som pers og 23.32 som årsbeste. Hennes landskvinne Tasa Jiya har også en sterk pers med 23.14, men det ene løpet hun har på 200 i år var et godt stykke unna det. I tillegg stiller den svenske tidligere europamesteren Moa Hjelmer (hun vant som flere kanskje husker 400 meter i EM i Helsingfors i 2012), som har en sterk pers på 23.15, og som har 23.65 som årsbeste. Også landskvinne Matilda Hellquist kan gjøre det bra, hun har 23.75 som pers satt i fjor, og dette er så vidt jeg kan se sesongdebut på distansen, og britiske Yasmin Liverpool har løpt under 24 i år, også hun. Så de tre norske har bra motstand her. Best pers av de tre har Linn Oppegaard på 23.78, men hun har ikke greid å komme ned mot det så langt denne seongen. Marte Pettersen perset til 23.80 i Tyvinglekene i helgen og er i form. Kaitesi Ertzgaard løp 23.90 innendørs i vinter, men har ikke vist samme form utendørs.

19:06/19:26: 100 meter, menn:
Her er det per dags dato satt opp to heat, med nederlenderen Solomon Bockarie som den med den sterkeste persen (10.13). Sterkest årsbeste har imidlertid vår egen Even Meinseth, som viste form da han perset seg til 10.29 i Sollentuna i helgen. Flere brukbare nederlendere i Elvis Afrifa, Raphael Bouju og Xavi Mo-Ajok er også påmeldt, og av øvrige nordmenn er kanskje Jacob Vaula den aller mest spennende. Vaula, som bare er 20 år gammel, har 10.60 som pers, men han løp 10.67 i sterk motvind under Trond Mohn Games og viste da at han har mer inne. Ellers også interessant med junior Jørgen Evensen Lund, som har gjort stor fremgang i år og har kvalifisert seg til U20-VM på den doble distansen. Også Edem Schanning Agbo har prestert bra i år og har perset seg ned til 10.70.

19:16: 100 meter, kvinner:
Her får de nasjonale øvelsene et litt storfint nederlandsk besøk - tidligere EM-medaljør både innendørs og utendørs Jamile Samuel (som også skal løpe 200 meter i hovedstevnet senere på kvelden) er påmeldt her og er favoritt, og blir vel fort nærmest utfordret av landskvinne Naomi Sedney. Av de norske er Vilde Aasmo i meget god form, og hun slettet en seks år gammel pers da hun i helgen løp på 11.66 i Tyrvinglekene. Hun er fortsatt bare 23 år, så det sier jo litt om at hun var et brukbart talent da hun var junior. En som er nåværende junior er Maren Bakke Amundsen, som jager U20-VM-kravet på 11.90. Hun har 11.76 som pers, så med god vind og god dag skal det kunne være mulig. Også Laura Tietje Johanna van der Veen (som er norsk, tross at navnet kanskje ikke høres sånn ut) kan kanskje være i nærheten av det kravet på en toppdag.

19:53: "Race to Zero" 100 meter para, menn:
Her har man satt opp det ultimate paraløpet, med utøvere fra flere klasser. En av dem er selvfølgelig vår egen parahelt Salum Kashafali, som jo vant Paralympics i sin klasse T12, har en pers på 10.43 (som også er verdensrekord i klassen), og sesongstarten har vist at med perfekte forhold kan det nok være mer der også. Men for en gangs skyld når han stiller til start i et paraløp har han ikke den raskeste persen. Det har Algeries Skander Djamil Athmani fra klasse T13, som har en pers på 10.29. Noah Malone har 10.34 og er den andre med bedre pers enn vår mann. Men det er også flere av de andre deltakerne som ligger ganske tett på persen til Kashafali, så det kan bli et jevnt race.

22:07: 4x400 meter, kvinner:
Nok en stafett det er vrient å omtale da startliste ikke foreligger i skrivende stund. For øvrig litt synd at de ikke har lagt inn 4x400 for menn også. Mange bra norske løpere også på den distansen, selv uten Warholm.


NRK sendeskjema:
18:00-19:00 NRK 1
19:00-20:00 NRK 2
20:00-22:15 NRK 1


Arrangørens hjemmeside
Fullt program, startlister og etterhvert resultater


God fornøyelse!

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

Fantastisk lesning, du burde ha betalt :)

Team Ingebrigtsen

Legg inn av Team Ingebrigtsen »

Nydelig trådstart :)

Drømmemila - stavsprang - 5000 blir de mest interessante øvelsene for min del.

Skulle gjerne hatt plass på M eller N feltet denne gang i forhold til stavsprang (har på H-feltet), så da blir hovedfokus på løpsøvelsene. Forventningene er størst til Jakob, men hadde vært kult om Filip er på gang igjen. Henrik avskriver jeg litt denne sesongen. Stavsprang vil lide litt med regn og vind, men heftig med en norsk-svensk duell. Jada, joda, Mondo er så klart best, men med Lillefosse og 2 x Guttormsen så er det lov med relativt høye forventninger her også. Bare å glede seg med andre ord :)

jakral

Legg inn av jakral »

Morsomt at det endelig er lagt inn stafetter. Forbundet har i årevis pratet om en stafettsatsing uten å gjøre skikkelig handling av det. Vi har vel best potensial internasjonalt på 4x400m damer akkurat nå. Amalie Iuel, Line Kloster, Linn Oppegaard, Henriette Jæger, Josefine T. Eriksen er alle gode for tider på 52-tallet eller bedre. Dette kan bli bra i europeisk målestokk.

Ser at det er bedring angående værmeldingen torsdag. Det som i går så ut til å bli en grå og regntung Bislett-kveld, viser nå solgløtt og opphold.

janesaj

Legg inn av janesaj »

jakral skrev: tir jun 14, 2022 6:01 pm Amalie Iuel, Line Kloster, Linn Oppegaard, Henriette Jæger, Josefine T. Eriksen er alle gode for tider på 52-tallet eller bedre. Dette kan bli bra i europeisk målestokk.
Og Lakeri Ertzgaard, som perset til 52.74 i Sollentuna i helgen. Så glimrende bredde på denne distansen, ja.

Begynner å bli bra på herresiden også, da. Warholm, Ingvaldsen og Bakketun har allerede løpt på 46 eller bedre, og tror også at Øvereng og unggutta Aurstad og Grimerud har kapasitet til dette på en god dag allerede i år. Bra bredde i europeisk sammenheng der også.

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

janesaj skrev: man jun 13, 2022 10:18 pm Av norske utøvere satte Ingrid Kristiansen hele fire rekorder (to pluss én tangering på 10000 og én på 5000) i årene 1984 til 1986, og to av rekordene var samme år (1984).
Denne påståtte tangeringen har jeg selv sett på Wikipedia, men jeg tror det er en feil.

Kristiansen satte verdensrekord på 5000 meter med 14:58.89 på Bislett Juni 1984.
Hun satte en ny rekord på 5000 meter med 14:37.33 i Stockholm Mai 1986.

På 10.000 meter satte hun verdensrekord på Bislett med 30:59.42 i Juli 1985.
Året etter knuste hun denne med tiden 30:13.74, også på Bislett.

På wikipedia står det at hun allerede i 1984 løp på 30:59.42 på 10.000 meter på Bislett, men det er så vidt jeg vet feil.
Hverken IAAF (https://worldathletics.org/athletes/nor ... n-14292693) eller Per Jorsett (https://www.ingridkristiansen.com/om-os ... -om-ingrid) har fått med seg det resultatet.

Og ser vi på bildene fra 1985 kan det se ut som om den gjeldende verdensrekorden er 31.13.78

janesaj

Legg inn av janesaj »

oddvar_kjempebra skrev: ons jun 15, 2022 8:45 am
janesaj skrev: man jun 13, 2022 10:18 pm Av norske utøvere satte Ingrid Kristiansen hele fire rekorder (to pluss én tangering på 10000 og én på 5000) i årene 1984 til 1986, og to av rekordene var samme år (1984).
Denne påståtte tangeringen har jeg selv sett på Wikipedia, men jeg tror det er en feil.

Kristiansen satte verdensrekord på 5000 meter med 14:58.89 på Bislett Juni 1984.
Hun satte en ny rekord på 5000 meter med 14:37.33 i Stockholm Mai 1986.

På 10.000 meter satte hun verdensrekord på Bislett med 30:59.42 i Juli 1985.
Året etter knuste hun denne med tiden 30:13.74, også på Bislett.

På wikipedia står det at hun allerede i 1984 løp på 30:59.42 på 10.000 meter på Bislett, men det er så vidt jeg vet feil.
Hverken IAAF (https://worldathletics.org/athletes/nor ... n-14292693) eller Per Jorsett (https://www.ingridkristiansen.com/om-os ... -om-ingrid) har fått med seg det resultatet.

Og ser vi på bildene fra 1985 kan det se ut som om den gjeldende verdensrekorden er 31.13.78
OK. Ja, jeg syntes det hørtes litt rart ut, men tenkte kanskje at det var to forskjellige stevner eller noe det året. Men dette gir mer mening, selvfølgelig.

janesaj

Legg inn av janesaj »

jakral skrev: tir jun 14, 2022 6:01 pm Ser at det er bedring angående værmeldingen torsdag. Det som i går så ut til å bli en grå og regntung Bislett-kveld, viser nå solgløtt og opphold.
Og per nå ser det vel enda bedre ut, med bare lette regnbyger mellom 19 og 21. Kanskje vi slipper med "skrekken"?

KongOlav2

Legg inn av KongOlav2 »

Nokså måtelig startfelt utenom de norske øvelsene. I andre idretter er jeg litt motstander av tiltak som det aktuelle internasjonale forbundet vedtar for å få flere utøvere til å stille opp i flere øvelser, men akkurat i friidrett ville jeg gjort et unntak. Her skulle jeg gjerne sett mer koordinering og flere utøvere som stilte i flere store stevner i løpet av året.

janesaj

Legg inn av janesaj »

janesaj skrev: man jun 13, 2022 10:18 pm 17:38: 4x100 meter, menn:
Det er lagt inn noen stafetter på programmet, åpenbart for at Norge skal forbedre rankingen i disse øvelsene med tanke på å få med noen lag til EM. Lagene er i skrivende stund ikke klare, så blir vanskelig å analysere altfor mye der ennå.

17:50: 4x100 meter, kvinner:
Samme som i øvelsen over.

22:07: 4x400 meter, kvinner:
Nok en stafett det er vrient å omtale da startliste ikke foreligger i skrivende stund. For øvrig litt synd at de ikke har lagt inn 4x400 for menn også. Mange bra norske løpere også på den distansen, selv uten Warholm.
Nå har det iallfall kommet opp hvilke lag som skal løpe de forskjellige stafettene. På både 4x100 for menn og kvinner skal Nederland utfordre Norge, mens det også stiller et klubblag fra hhv. Tjalve og Tyrving i hver av stafettene. På 4x400 for kvinner har man fått med fire landslag, med Storbritannia, Irland og Sverige i tillegg til Norge. Hvilke løpere som er satt opp er derimot foreløpig ikke offentliggjort, men bør vel kunne bli et nokså toppet lag for Norges del på alle stafettene når de fleste av våre beste likevel allerede er på stadion for individuelle øvelser.

jakral

Legg inn av jakral »

KongOlav2 skrev: ons jun 15, 2022 9:28 am Nokså måtelig startfelt utenom de norske øvelsene. I andre idretter er jeg litt motstander av tiltak som det aktuelle internasjonale forbundet vedtar for å få flere utøvere til å stille opp i flere øvelser, men akkurat i friidrett ville jeg gjort et unntak. Her skulle jeg gjerne sett mer koordinering og flere utøvere som stilte i flere store stevner i løpet av året.
Dette er jo en problemstilling IAAF må forholde seg til: Få stevner med stjernepakkede startfelt (Som det gamle Golden Four) eller mange med utvannede. Man vil jo at friidretten skal være synlig på TV utenom mesterskapene og da må det arrangeres flere stevner.

Inntrykket er vel at DL-stevnene mot slutten av sesongen har bedre startfelt. Bislett er jo dessverre med årene blitt et (tidlig) juni-stevne. Det er nok først og fremst Monaco som har utkonkurrert Bislett, både i internasjonal anseelse og plassering på kalenderen. Det er der mellomdistanseløperne samles når det skal løpes fort utenom mesterskap nå for tiden. Før var det Bislett. Men Bislett-produktet har fått et løft igjen de siste årene, synes jeg. Ikke minst publikumsmessig. Håper det blir et juli-stevne igjen en gang i fremtiden.

KongOlav2

Legg inn av KongOlav2 »

jakral skrev: ons jun 15, 2022 10:44 am Dette er jo en problemstilling IAAF må forholde seg til: Få stevner med stjernepakkede startfelt (Som det gamle Golden Four) eller mange med utvannede. Man vil jo at friidretten skal være synlig på TV utenom mesterskapene og da må det arrangeres flere stevner.

Inntrykket er vel at DL-stevnene mot slutten av sesongen har bedre startfelt. Bislett er jo dessverre med årene blitt et (tidlig) juni-stevne. Det er nok først og fremst Monaco som har utkonkurrert Bislett, både i internasjonal anseelse og plassering på kalenderen. Det er der mellomdistanseløperne samles når det skal løpes fort utenom mesterskap nå for tiden. Før var det Bislett. Men Bislett-produktet har fått et løft igjen de siste årene, synes jeg. Ikke minst publikumsmessig. Håper det blir et juli-stevne igjen en gang i fremtiden.
Vet ikke hvilke grep man kunne tatt. Problemet er jo dels startpenger i enkelte stevner, struktur på sesongen, etc., etc. Jeg kunne tenkt meg en struktur som medførte minst mulig reising og muliggjorde mest mulig deltagelse. Samt premiepenger og bonus som forutsatte mer deltagelse enn i dag. Samt flere øvelser i hvert stevne. Det er for få som deltar i mer enn kanskje 3-4 stevner i løpet av sesongen.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

KongOlav2 skrev: ons jun 15, 2022 10:53 am
Vet ikke hvilke grep man kunne tatt. Problemet er jo dels startpenger i enkelte stevner, struktur på sesongen, etc., etc. Jeg kunne tenkt meg en struktur som medførte minst mulig reising og muliggjorde mest mulig deltagelse. Samt premiepenger og bonus som forutsatte mer deltagelse enn i dag. Samt flere øvelser i hvert stevne. Det er for få som deltar i mer enn kanskje 3-4 stevner i løpet av sesongen.
Tipper mye kan gjøres med bedre struktur på sesongen og fordeling av øvelser i de enkelte stevnene. Blir forhåpentligvis bedre neste år når vi får en mer normal sesong med bare ett internasjonalt mesterskap.

Vil nok også hjelpe på om DL-vinneren kåres på bakgrunn av resultater i alle stevnene og ikke bare finalen.

KongOlav2

Legg inn av KongOlav2 »

tartaglia2 skrev: ons jun 15, 2022 10:58 am Tipper mye kan gjøres med bedre struktur på sesongen og fordeling av øvelser i de enkelte stevnene. Blir forhåpentligvis bedre neste år når vi får en mer normal sesong med bare ett internasjonalt mesterskap.

Vil nok også hjelpe på om DL-vinneren kåres på bakgrunn av resultater i alle stevnene og ikke bare finalen.
Plassering av stevner utenfor Europa først, koordinering av stevner i USA med US Trials, koordinering av US Trials med andre arrangementer som ikke er DL, samt en WC-lignende struktur for å vinne DL med solide pengepremier kunne nok hjulpet en god del. Det blir for fragmentert slik det er i dag. Og for liten belønning for å delta i mer enn enkeltstevner pga startpenger.

Number4

Legg inn av Number4 »

Nå har vel utviklingen i mange år vært at stjernene helst vil unngå hverandre før mesterskap. Zurich, har vært det største stevnet i mange år hvor de store stjernene møtes, siden de har kunnet tilby mest penger og at stevnet går etter mesterskap. Bislett bygde sin status sent 70 tall og første halvdel av 80 tallet da de britiske mellomdistanseløperne herjet som verst og satte verdensrekorder på bestilling. Bislett hadde to stevner i de dager, Bislett Games og Oslo Games. Det første gikk i juni og det andre i juli. Jeg tror det skal fryktelig mye penger til for å få de beste på f.eks. 100 meter og langhekken til å stille på et stevne før et mesterskap i dag.

Helloween

Legg inn av Helloween »

tartaglia2 skrev: ons jun 15, 2022 10:58 am
KongOlav2 skrev: ons jun 15, 2022 10:53 am
Vet ikke hvilke grep man kunne tatt. Problemet er jo dels startpenger i enkelte stevner, struktur på sesongen, etc., etc. Jeg kunne tenkt meg en struktur som medførte minst mulig reising og muliggjorde mest mulig deltagelse. Samt premiepenger og bonus som forutsatte mer deltagelse enn i dag. Samt flere øvelser i hvert stevne. Det er for få som deltar i mer enn kanskje 3-4 stevner i løpet av sesongen.
Tipper mye kan gjøres med bedre struktur på sesongen og fordeling av øvelser i de enkelte stevnene. Blir forhåpentligvis bedre neste år når vi får en mer normal sesong med bare ett internasjonalt mesterskap.

Vil nok også hjelpe på om DL-vinneren kåres på bakgrunn av resultater i alle stevnene og ikke bare finalen.
Nå må vi ikke glemme at friidrett er kronisk dårlig ledet og organisert. De presterer å legge et DL stevne på samme kveld som Champions League finalen, jeg sier ikke mer.

Friidretten mestrer til perfeksjon balansegangen mellom det er å holde sporten i live og samtidig gjøre den så lite populær og attraktiv som mulig som publikumsidrett.

jakral

Legg inn av jakral »

Jeg ser at damenes stafettlag på 4x400m er Kloster, Slettum, Ertzgaard og Iuel som anker. Startskuddet går etter den internasjonale TV-sendingen er over, men NRK sender vel. Det blir vel kanskje ikke norsk rekord i kveld når flere av disse har løpt tidligere under stevnet, men å sikre EM-plass bør de klare. Topp 16 går til EM og Norge innehar 16.plassen pr nå. Håper på rundt 3:33.00 som bør holde.

Legger ellers merke til at Henriette Jæger ikke stiller på Bislett. Er det småskader eller lader hun opp til en ny mangekamp noe sted?

janesaj

Legg inn av janesaj »

jakral skrev: tor jun 16, 2022 11:04 am Legger ellers merke til at Henriette Jæger ikke stiller på Bislett. Er det småskader eller lader hun opp til en ny mangekamp noe sted?
Jeg har lagt merke til det samme, men Jæger er iallfall påmeldt til flere øvelser i NM (så vidt jeg kan se 100m, 200m, høyde og kule), så vi får tro hun kommer til start der. Når det er sagt var hun påmeldt begge de nasjonale sprintdistansene på Bislett også uten å komme til start. Men NM-påmeldingen har skjedd i etterkant av Bislett-avbudet, så det kan vi jo ta som et godt tegn. Vet ikke om det er en ny liten skade eller om hun bevisst tar det rolig etter skademarerittet hun har vært gjennom det siste året som gjør at hun konkurrerer så lite.

Hva mangekamp angår ser jeg at hun er påmeldt til Sollentuna Combined Events Challenge i starten av juli (sammen med blant andre Ida Eikeng og Andrea Rooth, for øvrig). Det kan jo fort bli siste mulighet til å kvale til syvkamp i U20-VM og/eller EM, om hun har tenkt til å delta i den øvelsen der.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Snakkes mye om at Ingebrigtsen kan sette europarekord..
Europarekord er virkelig for fattigmannstrøst å regne. Ubu vi kan ikke løpe like fort som afrikanerne, så vi må lage egne rekorder. Like meningsløst som om man skulle hatt fylkesrekorder for den som ikke er god nok til å sette norgesrekotd.

Puttemans
Innlegg: 2460

Legg inn av Puttemans »

netrebske skrev: tor jun 16, 2022 4:35 pm Snakkes mye om at Ingebrigtsen kan sette europarekord..
Europarekord er virkelig for fattigmannstrøst å regne. Ubu vi kan ikke løpe like fort som afrikanerne, så vi må lage egne rekorder. Like meningsløst som om man skulle hatt fylkesrekorder for den som ikke er god nok til å sette norgesrekotd.
Ifølge denne logikken er alt annet enn verdensrekorder meningsløse, nasjonale rekorder inkludert.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Puttemans skrev: tor jun 16, 2022 4:43 pm
netrebske skrev: tor jun 16, 2022 4:35 pm Snakkes mye om at Ingebrigtsen kan sette europarekord..
Europarekord er virkelig for fattigmannstrøst å regne. Ubu vi kan ikke løpe like fort som afrikanerne, så vi må lage egne rekorder. Like meningsløst som om man skulle hatt fylkesrekorder for den som ikke er god nok til å sette norgesrekotd.
Ifølge denne logikken er alt annet enn verdensrekorder meningsløse, nasjonale rekorder inkludert.
Nei, enten så er man i hjemlandet, eller så er man i utlandet. Kontinentale grenser er ofte mer "perifere" og mindre merkbar en mange grenset på samme kontinent. Alle har nasjonale rekorder, bare friidrett oppererer med komtinentale rekorder. Skøyteforbundet begynte ikke med europarekorder, selv om dem kom en amerikaner og knuste dem.
Europarekord er med en funfact å regne. Er da revnende likegyldig om motstanderen er fra Storbritannia eller USA, fra Spania eller Marokko, fra Russland eller Kina.

Puttemans
Innlegg: 2460

Legg inn av Puttemans »

Like revnende likegyldig om motstanderen er norsk eller utenlandsk.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Kan melde om strålende forhold på Bislett akkurat nå! Dette blir bra.

jakral

Legg inn av jakral »

netrebske skrev: tor jun 16, 2022 4:35 pm Snakkes mye om at Ingebrigtsen kan sette europarekord..
Europarekord er virkelig for fattigmannstrøst å regne. Ubu vi kan ikke løpe like fort som afrikanerne, så vi må lage egne rekorder.
Det er jo på grunn av at rekorden er så gammel som 37 år at det er blitt fokus på den. Hadde den vært satt for fire-fem år siden hadde ingen gjort noen sak av en europarekord. Tiden Jakob skal jage i kveld var i sin tid verdensrekord i åtte år. Til dags dato er det fortsatt bare tre mann i verden som har løpt fortere enn Steve Cram den kvelden i 1985 på Bislett.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

jakral skrev: tor jun 16, 2022 5:50 pm
netrebske skrev: tor jun 16, 2022 4:35 pm Snakkes mye om at Ingebrigtsen kan sette europarekord..
Europarekord er virkelig for fattigmannstrøst å regne. Ubu vi kan ikke løpe like fort som afrikanerne, så vi må lage egne rekorder.
Det er jo på grunn av at rekorden er så gammel som 37 år at det er blitt fokus på den. Hadde den vært satt for fire-fem år siden hadde ingen gjort noen sak av en europarekord. Tiden Jakob skal jage i kveld var i sin tid verdensrekord i åtte år. Til dags dato er det fortsatt bare tre mann i verden som har løpt fortere enn Steve Cram den kvelden i 1985 på Bislett.
Var mye mas om han dopede "belgieren" som hadde europarekorder også. Han burde ikke engang vært nemt, bare glemt.

Puttemans
Innlegg: 2460

Legg inn av Puttemans »

Vis nå idrett da.

Rexwiller

Legg inn av Rexwiller »

Genser over skuldrene, fancy solbriller og sjampis på kjøl.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Fin pers av junior Esten Hauen, 3:42.05. Seier for Sigurd Tveit på pers 3:41.16, og også Andreas Fjeld Halvorsen perser så vidt det er med 3:45.20.

startelver

Legg inn av startelver »

Er ute i det fine været , er 24 grader her, godt at drømmemila starter såpass sent :))

janesaj

Legg inn av janesaj »

4:09.91 på Østgård!

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Friidrett»