Hva skjer i Cuba?

Svar
Brukeravatar
Canucks
Innlegg: 3698

Hva skjer i Cuba?

Legg inn av Canucks »

Siden Cuba og hva som skjedde der var en av de siste trådene før ting ble stengt ned føler jeg at diskusjonen kan fortsette her.

TWU

Legg inn av TWU »

Kjenner jeg er uinnvidd, hva er status i Cuba?

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Canucks skrev: lør jul 17, 2021 10:10 pm Siden Cuba og hva som skjedde der var en av de siste trådene før ting ble stengt ned føler jeg at diskusjonen kan fortsette her.
Da kan jeg meddele fra om at det har roet seg ned, i Havanna hadde innenriksministeren valgt å gå av under en hissig debatt om virkemidlene som var tatt ut bruk, og dette så ut til å ha kjølte gemyttene innad i kommunistpartiet som innså at deres instinktive respons på opptøyene var sterkt overdrevet, ettersom man hadde latt seg provosert av antikommunistisk slagord fra demonstrantene, som fikk dem til å trykke helt ned på panikknappen. Dette har fulgt til at myndighetene vil ettergi mange krav som de kunne akseptere, og deretter vil bedre tilstandene i det minst for folk flest. Men flere hundre er fremdeles arrestert, mange av disse hadde tross alt gjort seg skyldig i voldshandlinger og plyndring. Minst 400 ifølge HRW som er ikke så partisk som andre kilder. Og antikommunistiske handlinger er strengt ulovlig etter kubansk lov.

På amerikansk hold er det hysteri på hysteri, og mange bare ristet på hodet av Bidens forlangelser om at Cuba burde åpne opp nettet for sosiale medier, men dette hadde Havanna stilt seg avvisende til. Kinesisk hjelp har blitt hentet inn, slik at nettet er åpent på nytt - med unntak av sosiale mediene som trolig er permanent bannet. Men det er ikke blitt mindre press på USA om å avslutte blokaden av Cuba. Det kan lede til en Grisebukta-utvikling, hvor amerikansk aggressivitet gjennom eksilkubansk terroristaktivitet og militant aggresjon i slutten fikk Fidel Castro til å invitere Sovjetunionen til sitt land.

Og observatører ser ikke ut til å realisere at Trumps sanksjoner fra februar 2021 har gjort en åpning av det kubanske markedet for utenlandske investorer og større privatdrevet økonomi umulig, når disse ettersøkt dette og mente staten burde kutte litt på sin kommandoøkonomi - for amerikanerne har gjort det for vanskelig, og covid-19 har rammet det eneste som rettferdiggjøre investering i et lite ressursrikt land, turistindustrien som er Cubas "olje".

kristofferbd

Legg inn av kristofferbd »

Varulv leverer som alltid

startelver

Legg inn av startelver »

Ante ikke at det skjedde noe der engang. Har ikke vært opptatt av Cuba siden Cubakrisen :mrgreen:

Men takk for innsikten.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Biden gjort bruk av "Magnitskij-doktrinen" for å lansere ensidige sanksjoner mot myndighetene i Cuba under dekning av "menneskerettighetsbrudd" selv om det i virkeligheten er snakk om politivold mot både demonstranter og opptøyfolk, uten å ense faktumet om at opptøyene som fant sted, gjør hele saken langt mindre enn krystallklart. Helt siden ideen om å krenke andre lands lovautoritet og maktbruk var lansert, har dette ordet "Magnitskij" mer enn noe annet fulgt til voksende destabilisering i verdenssamfunnet ettersom vestmaktene ment å ha en spesiell "hellig" suverenitet ved å mene de universale menneskerettighetene er overordnet landets lovverk og dermed kan man krenke en stats suverenitet. Mange forkjemperne mente dette er en god ide, men de realisere ikke hvilken misbrukspotensialitet det har, og at det ikke styrke, men svekke menneskerettighetene fordi dette politiseres i de utsatte statene mens andre stater som gjør likedan, unnslapp som Saudi-Arabia og Frankrike. Der hadde franske politimenn i flere år skamslått flere tusen demonstranter og opptøyfolk, angrepet mediefolk, brukt eksplosive tåregassgranater som drepte flere.

For kubanerne og andre blir det simpelt for tynt, ennå er det et bevis på feilen med å politisere menneskerettighetene ettersom kongressen i USA hadde gitt presidenten fullmakten til å lansere sanksjoner uten noe som helst belegg å basere sin avgjørelse på, fra tilfeldig politivold til systematisk menneskerettighetsbrudd i brudd på IHL (som har for seg mer alvorligere saker). Dette falt ikke heldig ut i Latin-Amerika hvor det er sterk motstand mot den amerikanske blokaden mot Cuba som hadde blitt forverret av Trump, når det i tillegg kommer nye sanksjoner.

Men som i 2011, da vestlige menneskerettighetsforkjempere og demokratitilhengerne forestilt seg "den arabiske våren" som fulgt til et dusin millioner på flukt, en million døde og ufattelige lidelser, virker det som at ekstreme fordommer og ideologisk overbevisning er blitt fremherskende på nytt blant observatører og "eksperter", ved å tro på nytt at "folkets frihet" kan "skape fram velsignelse og paradis" (sarkastisk) når de "uverdige" som det kommunistiske partidiktaturet fjernes. Vi har hatt flere artikler i norske avis som vist hvordan voldelige regimeskift og væpnede revolusjon ledet til ufrihet, lidelse og maktmisbruk som generell skuffelse - mest notert i Nicaragua hvor en sandinist har blitt en caudillo som Somoza. Castroregimet startet med vold, men under sterk folkelig aksept, ettersom Castro og hans etterfølgere var "humanister" i sammenligning med kommunistene i andre land i deres behandling av folk flest. Deres oppskrift var alltid snakk om å leve opp til marxistiske og sosialistiske idealer.

Dette er nullsumsmentalitet. Og det er kanskje den viktigste årsaken bak demokratiets tilbakegang i 2021, for overnasjonale doktrinetenkning som sett med Magnitskij, økende sosiale forskjeller innad i land, som sett da Bezos latterliggjøres av folk flest som raste fra seg over at han kom seg ut i rommet som en demonstrasjon over egne rikdom - og inkompetanse som fulgt til gaddløshet eller overdrevne hardhet er blitt et voksende problem. Det var nylig proklamert også i Norge om at "Russland og Kina er ansvarlig", men det er så galt som det kunne ha blitt. Russland støtter sine allierte for egne skyld, men deres hetskampanje på nettet ville ikke ha kommet langt uten god grobunn i den vestlige stemningen. Kina har en antidemokratisk ledelse, men de er generelt ignorant mot styresettform, ettersom de ikke er interessant i "eksport" av egne ideer. I virkeligheten, demokratiet svekkes først og fremst i demokratiets egne midte.

Cuba er et lutfattig, vanstyrt og lite rikt land fra naturen som ikke har et velfungerende militærapparat, et lite budsjett som for det meste gikk til å opprettholde levekostnadene for folk flest (og det er hva mange hadde demonstrert for, de vil ha større statlig støtte), ennå behandles det som en "verdensomfattende trussel" pga. sitt styresett som diskrimineres på en måte, at utenforstående makter lokkes inn for å støtte Cuba, folk skulle pines for å tvinge fram regimeendring eller for å slippe det USA ment er "riktig", til uten å ta seg bryet om lov eller selvstendighet. Cuba er ikke alene om det, flere og flere land opplever det samme. Selv land som ikke er underlagt sanksjoner, har opplevd at de må slippe ukontrollerte krefter inn i egne land og akseptere overnasjonale suverenitet uten å ha mye medbestemmelse. Dette fulgt også til økt avstand mellom folk og elite, som sett i selve USA der mange tar avstand fra verdiliberalisering og globalisme.

Cuba brukes som syndebukk.

Fernandovonarb

Legg inn av Fernandovonarb »

Varulv2468 skrev: fre jul 23, 2021 11:07 am Biden gjort bruk av "Magnitskij-doktrinen" for å lansere ensidige sanksjoner mot myndighetene i Cuba under dekning av "menneskerettighetsbrudd" selv om det i virkeligheten er snakk om politivold mot både demonstranter og opptøyfolk, uten å ense faktumet om at opptøyene som fant sted, gjør hele saken langt mindre enn krystallklart. Helt siden ideen om å krenke andre lands lovautoritet og maktbruk var lansert, har dette ordet "Magnitskij" mer enn noe annet fulgt til voksende destabilisering i verdenssamfunnet ettersom vestmaktene ment å ha en spesiell "hellig" suverenitet ved å mene de universale menneskerettighetene er overordnet landets lovverk og dermed kan man krenke en stats suverenitet. Mange forkjemperne mente dette er en god ide, men de realisere ikke hvilken misbrukspotensialitet det har, og at det ikke styrke, men svekke menneskerettighetene fordi dette politiseres i de utsatte statene mens andre stater som gjør likedan, unnslapp som Saudi-Arabia og Frankrike. Der hadde franske politimenn i flere år skamslått flere tusen demonstranter og opptøyfolk, angrepet mediefolk, brukt eksplosive tåregassgranater som drepte flere.

For kubanerne og andre blir det simpelt for tynt, ennå er det et bevis på feilen med å politisere menneskerettighetene ettersom kongressen i USA hadde gitt presidenten fullmakten til å lansere sanksjoner uten noe som helst belegg å basere sin avgjørelse på, fra tilfeldig politivold til systematisk menneskerettighetsbrudd i brudd på IHL (som har for seg mer alvorligere saker). Dette falt ikke heldig ut i Latin-Amerika hvor det er sterk motstand mot den amerikanske blokaden mot Cuba som hadde blitt forverret av Trump, når det i tillegg kommer nye sanksjoner.

Men som i 2011, da vestlige menneskerettighetsforkjempere og demokratitilhengerne forestilt seg "den arabiske våren" som fulgt til et dusin millioner på flukt, en million døde og ufattelige lidelser, virker det som at ekstreme fordommer og ideologisk overbevisning er blitt fremherskende på nytt blant observatører og "eksperter", ved å tro på nytt at "folkets frihet" kan "skape fram velsignelse og paradis" (sarkastisk) når de "uverdige" som det kommunistiske partidiktaturet fjernes. Vi har hatt flere artikler i norske avis som vist hvordan voldelige regimeskift og væpnede revolusjon ledet til ufrihet, lidelse og maktmisbruk som generell skuffelse - mest notert i Nicaragua hvor en sandinist har blitt en caudillo som Somoza. Castroregimet startet med vold, men under sterk folkelig aksept, ettersom Castro og hans etterfølgere var "humanister" i sammenligning med kommunistene i andre land i deres behandling av folk flest. Deres oppskrift var alltid snakk om å leve opp til marxistiske og sosialistiske idealer.

Dette er nullsumsmentalitet. Og det er kanskje den viktigste årsaken bak demokratiets tilbakegang i 2021, for overnasjonale doktrinetenkning som sett med Magnitskij, økende sosiale forskjeller innad i land, som sett da Bezos latterliggjøres av folk flest som raste fra seg over at han kom seg ut i rommet som en demonstrasjon over egne rikdom - og inkompetanse som fulgt til gaddløshet eller overdrevne hardhet er blitt et voksende problem. Det var nylig proklamert også i Norge om at "Russland og Kina er ansvarlig", men det er så galt som det kunne ha blitt. Russland støtter sine allierte for egne skyld, men deres hetskampanje på nettet ville ikke ha kommet langt uten god grobunn i den vestlige stemningen. Kina har en antidemokratisk ledelse, men de er generelt ignorant mot styresettform, ettersom de ikke er interessant i "eksport" av egne ideer. I virkeligheten, demokratiet svekkes først og fremst i demokratiets egne midte.

Cuba er et lutfattig, vanstyrt og lite rikt land fra naturen som ikke har et velfungerende militærapparat, et lite budsjett som for det meste gikk til å opprettholde levekostnadene for folk flest (og det er hva mange hadde demonstrert for, de vil ha større statlig støtte), ennå behandles det som en "verdensomfattende trussel" pga. sitt styresett som diskrimineres på en måte, at utenforstående makter lokkes inn for å støtte Cuba, folk skulle pines for å tvinge fram regimeendring eller for å slippe det USA ment er "riktig", til uten å ta seg bryet om lov eller selvstendighet. Cuba er ikke alene om det, flere og flere land opplever det samme. Selv land som ikke er underlagt sanksjoner, har opplevd at de må slippe ukontrollerte krefter inn i egne land og akseptere overnasjonale suverenitet uten å ha mye medbestemmelse. Dette fulgt også til økt avstand mellom folk og elite, som sett i selve USA der mange tar avstand fra verdiliberalisering og globalisme.

Cuba brukes som syndebukk.
Hyggelig at varulv har funnet frem også. Imaginær tommel sendes. Ser frem til diskusjoner hvor du er involvert, men kan si her og nå at jeg ikke alltid vil være enig. Og det er noe som er gjensidig, og grunnen til vi her elsker diskusjoner.

Brukeravatar
Canucks
Innlegg: 3698

Legg inn av Canucks »

Varulv2468 skrev: lør jul 17, 2021 11:15 pm
Canucks skrev: lør jul 17, 2021 10:10 pm Siden Cuba og hva som skjedde der var en av de siste trådene før ting ble stengt ned føler jeg at diskusjonen kan fortsette her.
Da kan jeg meddele fra om at det har roet seg ned
Tror personlig at det vil komme tilbake igjen, og ja USA hjelper ikke på, men en av årsakene til at det brenner er også at Cuba sitt eget puppet-regime i Venezuela og deres egen honningkrukke som de har brukt selv til å holde økonomien oppe er såpass utarmert og tom.

Dette merker Cuba som da ikke har noen andre steder og gå etter penger i en verden som virker stadig mer isolert under Covid, og omtrent samtlige land virker å fokusere først og fremst på seg selv, også land som Kina og Russland er nok neppe interessert i å hjelpe til her også. Da Cuba i seg selv ikke har samme viktigheten strategisk for disse landene i dag og sitter da med dårlige forhandlingskort.

Varulv2468

Legg inn av Varulv2468 »

Ikke være så sikkert på det. Kineserne blir sintere og sintere, de støtter Maduroregimet i Venezuela helt ut - og kunne tenke seg for å støtte Cuba, som har nylig fått omfattende hjelp innenfor medisin, nødvendighetsvarer og finans fra Russland og Kina. Og fra Mexico sendes det ut skip for å levere mat og medisin til det kubanske folket, et akt som høster sterk anerkjennelse fra store deler av Latin-Amerika som nektet å høre på amerikanernes argumenter om å "komme utenom myndighetene til folket" - en setning som er folkerettslig ugyldig.

Brukeravatar
Canucks
Innlegg: 3698

Legg inn av Canucks »

Varulv2468 skrev: tir jul 27, 2021 1:46 pm Ikke være så sikkert på det. Kineserne blir sintere og sintere, de støtter Maduroregimet i Venezuela helt ut - og kunne tenke seg for å støtte Cuba, som har nylig fått omfattende hjelp innenfor medisin, nødvendighetsvarer og finans fra Russland og Kina. Og fra Mexico sendes det ut skip for å levere mat og medisin til det kubanske folket, et akt som høster sterk anerkjennelse fra store deler av Latin-Amerika som nektet å høre på amerikanernes argumenter om å "komme utenom myndighetene til folket" - en setning som er folkerettslig ugyldig.
Kineserne har nok av ting å jobbe med på hjemmebane som resten nå de også, og ja de har støttet Maduro-regimet, men da først og fremst på samme måten som de har gjort i Afrika og Sri Lanka, og slutter gjeldsbetalingen i olje til Kina så tar de nok kontroll i havner i Venezuela også slik som i Sri Lanka, da de først og fremst driver som lånehaier der ute som tar og konfiskerer eiendom.

AMLO som har vært relativt populær inntil nylig har jo også begynt å slite litt mer på hjemmebane under Covid, et last med litt medisiner og mat er først og fremst symbolsk her.

At de ikke hører på USA, og at USA gjør mer vondt enn godt er det liten tvil i, men med Covid så har det kommet en ny spiller inn, og et Venezuela som er utarmert, et land som Cuba brukte som sin sparegris for å hente penger når de trengte det.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Politikk - Internasjonal»