Skal se en forandring i folks helse og midje og man gikk mer bort fra dritt slik som Toro og andre fabrikater.
Hvor enkelt er det å semifaste? Veldig enkelt.
Re: Hvor enkelt er det å semifaste? Veldig enkelt.
Ja, det ligger dessverre mye skjult faenskap der.
Føler generelt sett også bedre kontroll med hva jeg får i meg, når ting lages fra scratch og man selv står for saltingen for eks.
Sukker og salt, folk blir jo avhengig av dritten. Jeg er sluttet å bli sjokkert over matvanene til folk. Jo mer usunt, jo bedre synes det å være. Jeg kjenner folk som konsekvent salter maten uten å ha smakt på den først.peraleks skrev: ↑fre okt 14, 2022 11:31 pmSkal se en forandring i folks helse og midje og man gikk mer bort fra dritt slik som Toro og andre fabrikater.
Ikke bare er det mye skjult drit som ligger der, men smaken av det som er laget fra bunnen av er for det meste så mye bedre at det nesten ikke kan sammenlignes.
Yep, dette har jo over tid vokst inn i fastfood-kulturen vi har i dag som er den virkelig store synderen.Tormund skrev: ↑fre okt 14, 2022 11:36 pmSukker og salt, folk blir jo avhengig av dritten. Jeg er sluttet å bli sjokkert over matvanene til folk. Jo mer usunt, jo bedre synes det å være. Jeg kjenner folk som konsekvent salter maten uten å ha smakt på den først.
Det er for mye kjappe alternativer der ute som igjen forvitrer vanlig matlaging.
Jeg får f.eks. en veldig metallisk smak ut av den Dolmio-sausen som er på glass, greier den bare ikke.Henningsen skrev: ↑fre okt 14, 2022 11:40 pmIkke bare er det mye skjult drit som ligger der, men smaken av det som er laget fra bunnen av er for det meste så mye bedre at det nesten ikke kan sammenlignes.
Jeg pleier å lage opp en stor kjele med hjemmelaget pastasaus (blant annet) fra tid til annen og fryser ned i porsjoner a en middag prperaleks skrev: ↑fre okt 14, 2022 11:51 pmJeg får f.eks. en veldig metallisk smak ut av den Dolmio-sausen som er på glass, greier den bare ikke.Henningsen skrev: ↑fre okt 14, 2022 11:40 pmIkke bare er det mye skjult drit som ligger der, men smaken av det som er laget fra bunnen av er for det meste så mye bedre at det nesten ikke kan sammenlignes.
Uendelig mye bedre, og lettvint rask middag uten noen tilsetninsstoffer og minimalt med salt og sukker.
Anbefales å prøve, det er mye bedre både mht smak og ikke minst mtp tilsetningsstoffer
Hver gang jeg kommer over denne tråden under "nyeste innlegg" så leser jeg "semifinale". Sannelig ikke lett.
Litt dårlig på frysingen så for min del blir det bare til at jeg sparer pasta-middager til søndager hvor jeg kan bruke god tid på pastasausen.Henningsen skrev: ↑lør okt 15, 2022 12:07 amJeg pleier å lage opp en stor kjele med hjemmelaget pastasaus (blant annet) fra tid til annen og fryser ned i porsjoner a en middag prperaleks skrev: ↑fre okt 14, 2022 11:51 pmJeg får f.eks. en veldig metallisk smak ut av den Dolmio-sausen som er på glass, greier den bare ikke.Henningsen skrev: ↑fre okt 14, 2022 11:40 pm
Ikke bare er det mye skjult drit som ligger der, men smaken av det som er laget fra bunnen av er for det meste så mye bedre at det nesten ikke kan sammenlignes.
Uendelig mye bedre, og lettvint rask middag uten noen tilsetninsstoffer og minimalt med salt og sukker.
Anbefales å prøve, det er mye bedre både mht smak og ikke minst mtp tilsetningsstoffer
Det høres helt på trynet ut. Hvorfor spiser du da så mange egg i det hele tatt? Det er mer protein pr 100 gram i plommen enn i eggehviten. Du starter liksom hver dag med å kaste næringsrik mat?Tormund skrev: ↑fre okt 14, 2022 10:35 pmNå lokket du meg inn i diskusjonen. Det er faktisk ikke så dumt å ta ut plommen hvis man tenker på vekta og fettprosenten. Jeg spiser gjerne fire egg til frokost, i tillegg til en bolle med havregryn, men jeg spiser kun en plomme. Det er mer enn nok næringsstoffer i en plomme enn at jeg trenger fire pluss alt fettet det inneholder.
«Conclusion: Current evidence does not clearly support cardiovascular guidelines that encourage highKjøtteter skrev: ↑fre okt 14, 2022 11:05 pm Ser ikke logikken i at mettet fett skal være så skadelig for oss, når mennesket har levd på store mengder animalsk fett gjennom hele vår evolusjon. Så konkluderte man plutselig på 1900-tallet at maten vi har spist i titusenvis av år ikke er det vi har godt av å spise, men at veien til god helse er en uappetittelig sørpe av sojabønner og harsknet solsikkeolje utvinnet gjennom en omstendig kjemisk prosess. Ernæringsvitenskap er en vinglete og upålitelig vitenskap. Alle selvrapporteringsstudier i verden vil ikke være nok til å overbevise meg om at en påstand som er så lite logisk som at mettet fett skal være usunt er sann.
Opplever at mat med mye mettet fett gir en suveren og langvarig metthetsfølelse som både begrenser hvor mye jeg spiser, og fjerner trangen til småspising gjennom dagen.
consumption of polyunsaturated fatty acids and low consumption of total saturated fats»
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24723079/
Grunnen til at animalsk fett plutselig ble en fiende skyldes ikke overraskende korrupsjon, markedsføring og lettlurte forbrukere.
The story of how vegetable oil became ubiquitous in American kitchens after two brothers-in-law paid off The American Heart Association and led a massive marketing campaign that convinced the American public to switch from healthy and natural oils to dangerous, industry-made vegetable oils.
https://umzu.com/blogs/health/the-hidde ... -shock-you
Og gjennomsnittlig levealder bare fortsetter å stige, til tross for at vi endrer kosthold, eller kanskje litt på grunn av det også?Kjøtteter skrev: ↑fre okt 14, 2022 11:05 pm Ser ikke logikken i at mettet fett skal være så skadelig for oss, når mennesket har levd på store mengder animalsk fett gjennom hele vår evolusjon. Så konkluderte man plutselig på 1900-tallet at maten vi har spist i titusenvis av år ikke er det vi har godt av å spise, men at veien til god helse er en uappetittelig sørpe av sojabønner og harsknet solsikkeolje utvinnet gjennom en omstendig kjemisk prosess.
Kall det vane/uvane. Vil ikke ha i meg all fettet fra eggeplommen, men tar gjerne protein fra hviten.Texas_John skrev: ↑lør okt 15, 2022 1:17 amDet høres helt på trynet ut. Hvorfor spiser du da så mange egg i det hele tatt? Det er mer protein pr 100 gram i plommen enn i eggehviten. Du starter liksom hver dag med å kaste næringsrik mat?Tormund skrev: ↑fre okt 14, 2022 10:35 pmNå lokket du meg inn i diskusjonen. Det er faktisk ikke så dumt å ta ut plommen hvis man tenker på vekta og fettprosenten. Jeg spiser gjerne fire egg til frokost, i tillegg til en bolle med havregryn, men jeg spiser kun en plomme. Det er mer enn nok næringsstoffer i en plomme enn at jeg trenger fire pluss alt fettet det inneholder.
Hvis det roer dine forbrukernerver litt, så bruker jeg flytende eggehvite i tillegg til egg når jeg lager omelett.
-
- Innlegg: 4968
Jeg har ingen problemer med at de rådene som helsemyndigheter gir er gode nok for aller fleste.
Jeg sier gode nok og ikke nødvendigvis det beste for alle og enhver, for da måtte man granske hver enkelt for å såkalt optimalisere.
Da er vi også inne i en sci-fi-verden som nok ikke så mange ønsker.
Så må man heller ikke glemme av det finnes avvik fra denne normalen.
Da bør man heller ikke legge fram noe som om det er 'sannheten' for alle og enhver.
Vi skal også være forsiktig med å tro at all forskning er fri.
For noen få år siden overvar jeg en tale fra den kjente og aksepterte Dag O Hessen hvor han nevnte dette.
Han sa a la dette etter hukommelsen her, men poengene er gjengitt korrekte i innhold / poeng:
..."at så er det ikke så lett fordi mye av tid og krefter går med til å søke om midler....
Og man må passe seg for at forskningen ikke styres av de som betaler den.
Er forskningen fri - er alltid et viktig spørsmål....
Derfor oppstår det vi kan kalle for bjellesau-mentaliteten.
Han flokker seg rundt de som gir maten (les: det er som bra for karrieren).
Det gjelder jo ikke alle, men akk så veldig mange.
Og dette kan være viktig å tenke over når et gjelder kontroversielle ting, prestisje og penger er ofte stikkord.
Når det så om ting blir motstridende konklusjoner eller antydninger så er det ikke så lett.
Da blir det ofte skyttergraver...
edit: Nå tar jeg en kaffe og en sjokoladebit
Jeg sier gode nok og ikke nødvendigvis det beste for alle og enhver, for da måtte man granske hver enkelt for å såkalt optimalisere.
Da er vi også inne i en sci-fi-verden som nok ikke så mange ønsker.
Så må man heller ikke glemme av det finnes avvik fra denne normalen.
Da bør man heller ikke legge fram noe som om det er 'sannheten' for alle og enhver.
Vi skal også være forsiktig med å tro at all forskning er fri.
For noen få år siden overvar jeg en tale fra den kjente og aksepterte Dag O Hessen hvor han nevnte dette.
Han sa a la dette etter hukommelsen her, men poengene er gjengitt korrekte i innhold / poeng:
..."at så er det ikke så lett fordi mye av tid og krefter går med til å søke om midler....
Og man må passe seg for at forskningen ikke styres av de som betaler den.
Er forskningen fri - er alltid et viktig spørsmål....
Derfor oppstår det vi kan kalle for bjellesau-mentaliteten.
Han flokker seg rundt de som gir maten (les: det er som bra for karrieren).
Det gjelder jo ikke alle, men akk så veldig mange.
Og dette kan være viktig å tenke over når et gjelder kontroversielle ting, prestisje og penger er ofte stikkord.
Når det så om ting blir motstridende konklusjoner eller antydninger så er det ikke så lett.
Da blir det ofte skyttergraver...
edit: Nå tar jeg en kaffe og en sjokoladebit
Særlig det siste der er jo et godt slanketips, "bare ikke vær overvektig. Drit i å være det".Texas_John skrev: ↑fre okt 14, 2022 8:23 pm Finnes det egentlig forskning som slår fast noe som helst når det gjelder kosthold og ernæring? Det hele koker tilsynelatende ned til to ting: spis variert og ikke vær overvektig.
Kos deg med den!
Husk : mørk sjokolade er bedre enn f.eks melkesjokolade som er full av sukker
Jeg skal ikke kommentere om denne fastingen fungerer eller ei, for det vet jeg ikke.
Men jeg har «slanket» meg ved et par anledninger. Innimellom, spesielt på etterjulsvinteren med mye innesitting og litt ekstra mye kosemat i den kjipeste årstiden hender det seg at jeg har en 5-6 kilo som sniker seg på skrotten.
Og oppskriften jeg bruker er kjempeenkel. Jeg inntar færre kalorier enn jeg forbruker. Spiser mindre porsjoner og jeg velger kalorifattig mat. Fungerer utmerket. 2-3 måneder med dette er kiloene borte.
Men jeg har «slanket» meg ved et par anledninger. Innimellom, spesielt på etterjulsvinteren med mye innesitting og litt ekstra mye kosemat i den kjipeste årstiden hender det seg at jeg har en 5-6 kilo som sniker seg på skrotten.
Og oppskriften jeg bruker er kjempeenkel. Jeg inntar færre kalorier enn jeg forbruker. Spiser mindre porsjoner og jeg velger kalorifattig mat. Fungerer utmerket. 2-3 måneder med dette er kiloene borte.
-
- Innlegg: 4968
På Harry-turene til Sverige kjøpes 70-95-prosentsjkoladene i stor stil. Ofte under halve prisen mot her hjemme, og mer å velge imellom.Henningsen skrev: ↑lør okt 15, 2022 12:26 pmKos deg med den!
Husk : mørk sjokolade er bedre enn f.eks melkesjokolade som er full av sukker
Spiser du såpass mye egg, så får du sikkert i deg nok protein uansett. Så da er vel det eneste at du kan bli oppringt fra din mor, som minner deg på barna i afrika. Eller Texas-John, da.
Tenker mer som en målestokk for om man spiser riktig, før man eventuelt har blitt overvektig. Går fettprosenten oppover er det et tegn på at man gjør noe galt, men ligger den fast på et normalt nivå så spiller det ingen rolle om man spiser 1 eller 4 egg, mye eller lite salt, mettet fett osv.Crynix skrev: ↑lør okt 15, 2022 12:20 pmSærlig det siste der er jo et godt slanketips, "bare ikke vær overvektig. Drit i å være det".Texas_John skrev: ↑fre okt 14, 2022 8:23 pm Finnes det egentlig forskning som slår fast noe som helst når det gjelder kosthold og ernæring? Det hele koker tilsynelatende ned til to ting: spis variert og ikke vær overvektig.
Har man først blitt overvektig viser statistikken at det vel i praksis komplett umulig å bli varig normaltvektig igjen. Da ville jeg heller satset på å finne en fysisk aktivitet jeg likte og trene mye, ikke for å gå ned men fordi det er bedre å være overvektig i god form enn normalvektig i dårlig form.
Du ville gitt opp med en gang? Bare fordi statistikken sier at de fleste ikke klarer det?Texas_John skrev: ↑lør okt 15, 2022 1:51 pm Har man først blitt overvektig viser statistikken at det vel i praksis komplett umulig å bli varig normaltvektig igjen. Da ville jeg heller satset på å finne en fysisk aktivitet jeg likte og trene mye, ikke for å gå ned men fordi det er bedre å være overvektig i god form enn normalvektig i dårlig form.
Hah.
Mora mi er vant til de sære matvanene mine, så sjansen er større for at Texas-John er den som sender bekymringsmelding. Jeg hamstrer egg når det er på tilbud. Grunnen til det høye proteininntaket er fordi jeg driver både med utholdenhetstrening og styrketrening. Karboinntaket er vel så høyt, driver bare ikke å putter mye unødvendig fett i kroppen.
Det er jo ikke en uvane hvis du kjøper flasker med eggehvite. Jeg er ikke så opptatt av matsvinn, kast gjerne frukt, grønnsaker og annet unyttig ræl over en lav sko, jeg stusset bare over at du tilsynelatende kastet eggeplommer, som jo er den aller beste proteinkilden ved siden av kjøtt.Tormund skrev: ↑lør okt 15, 2022 8:54 amKall det vane/uvane. Vil ikke ha i meg all fettet fra eggeplommen, men tar gjerne protein fra hviten.Texas_John skrev: ↑lør okt 15, 2022 1:17 amDet høres helt på trynet ut. Hvorfor spiser du da så mange egg i det hele tatt? Det er mer protein pr 100 gram i plommen enn i eggehviten. Du starter liksom hver dag med å kaste næringsrik mat?Tormund skrev: ↑fre okt 14, 2022 10:35 pm
Nå lokket du meg inn i diskusjonen. Det er faktisk ikke så dumt å ta ut plommen hvis man tenker på vekta og fettprosenten. Jeg spiser gjerne fire egg til frokost, i tillegg til en bolle med havregryn, men jeg spiser kun en plomme. Det er mer enn nok næringsstoffer i en plomme enn at jeg trenger fire pluss alt fettet det inneholder.
Hvis det roer dine forbrukernerver litt, så bruker jeg flytende eggehvite i tillegg til egg når jeg lager omelett.
Joda, men det blir omtrent som å spise svineribbe daglig hvis man skal putte i seg all den plommen.Texas_John skrev: ↑lør okt 15, 2022 1:58 pmDet er jo ikke en uvane hvis du kjøper flasker med eggehvite. Jeg er ikke så opptatt av matsvinn, kast gjerne frukt, grønnsaker og annet unyttig ræl over en lav sko, jeg stusset bare over at du tilsynelatende kastet eggeplommer, som jo er den aller beste proteinkilden ved siden av kjøtt.Tormund skrev: ↑lør okt 15, 2022 8:54 amKall det vane/uvane. Vil ikke ha i meg all fettet fra eggeplommen, men tar gjerne protein fra hviten.Texas_John skrev: ↑lør okt 15, 2022 1:17 am
Det høres helt på trynet ut. Hvorfor spiser du da så mange egg i det hele tatt? Det er mer protein pr 100 gram i plommen enn i eggehviten. Du starter liksom hver dag med å kaste næringsrik mat?
Hvis det roer dine forbrukernerver litt, så bruker jeg flytende eggehvite i tillegg til egg når jeg lager omelett.
Edit: Det hørtes forsåvidt jævlig digg ut
Edit2: Det funker kun for Homer Simpson.
Sist redigert av Tormund den lør okt 15, 2022 2:08 pm, redigert 1 gang totalt.
Det er veldig mange variabler i det regnestykket da. Vi har bedre sanitære forhold, bedre vern mot sykdom, bedre tilgang til rent drikkevann osv. Men i de seneste årene har gjennomsnittlig levealder flatet ut og begynte å krype nedover igjen i Vesten, til tross for at vi spiser magrere og "grønnere" for hvert år. Vi blir også stadig feitere.Tjaaah skrev: ↑lør okt 15, 2022 1:51 amOg gjennomsnittlig levealder bare fortsetter å stige, til tross for at vi endrer kosthold, eller kanskje litt på grunn av det også?Kjøtteter skrev: ↑fre okt 14, 2022 11:05 pm Ser ikke logikken i at mettet fett skal være så skadelig for oss, når mennesket har levd på store mengder animalsk fett gjennom hele vår evolusjon. Så konkluderte man plutselig på 1900-tallet at maten vi har spist i titusenvis av år ikke er det vi har godt av å spise, men at veien til god helse er en uappetittelig sørpe av sojabønner og harsknet solsikkeolje utvinnet gjennom en omstendig kjemisk prosess.
Og da stusser jeg på at dietten mennesket har hatt siden tidenes morgen pekes på som en hovedårsak til moderne livsstilssykdommer som generasjonene før oss ikke plagdes med. Jeg vil mene at det er mer sannsynlig å finne en årsakssammenheng om man ser på spisevanene vi har introdusert i nyere tid, enn de vi alltid har hatt.
Der er vi to. Synes det er veldig lett å få nok av både protein og karbohydrater, og som deg så er jeg enig i at det gjelder å kutte fett der man kan, da det selvsagt blir mye mat for å opprettholde aktivitetsnivået.
Hva tenker du om denne statistikken da? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4539812/
Det er veldig mange variabler i det regnestykket, ja. Men maten er selvsagt en av de vi virkelig bør legge merke til. At vi blir feitere, skyldes ikke at vi spiser magrere og grønnere. Det er tvert i mot derfor det anbefales at folk gjør det, sånn at de ikke blir så tjukke.Kjøtteter skrev: ↑lør okt 15, 2022 2:07 pm Det er veldig mange variabler i det regnestykket da. Vi har bedre sanitære forhold, bedre vern mot sykdom, bedre tilgang til rent drikkevann osv. Men i de seneste årene har gjennomsnittlig levealder flatet ut og begynte å krype nedover igjen i Vesten, til tross for at vi spiser magrere og "grønnere" for hvert år. Vi blir også stadig feitere.
Og da stusser jeg på at dietten mennesket har hatt siden tidenes morgen pekes på som en hovedårsak til moderne livsstilssykdommer som generasjonene før oss ikke plagdes med. Jeg vil mene at det er mer sannsynlig å finne en årsakssammenheng om man ser på spisevanene vi har introdusert i nyere tid, enn de vi alltid har hatt.
Så viser du til evolusjon, og siden tidenes morgen. Evolusjon er ikke noe i nærheten av perfeksjon. Å være en vellykket art, betyr bare at man formerer seg raskere enn man dør. Så det er ikke sånn at det vi har spist mens vi har utviklet oss nødvendigvis er det optimale vi kan spise.
Det endrer seg rimelig fort hva man tåler også. Se på laktose. På bare noen tusen år har mange fått toleranse for dette, mens de som er vokst opp i deler av verden hvor dette ikke var nødvendig, de tåler det ikke. Hva synes du om melk fra dyr? Er det bra eller ikke? For det er i hvert fall ikke noe vi har drukket siden tidenes morgen. Det er relativt nytt at noen tåler dette.
Uansett er du inne på et blindspor når du prøver å se til en tid hvor gjennomsnittlig levealder var ca. 35 år, for å finne gode spisevaner.
Sist redigert av Tjaaah den lør okt 15, 2022 2:23 pm, redigert 1 gang totalt.
Vil tro medisinen har gjort noe fremskritt siden menneskene kjempet mot villdyr for å skaffe maten. Økt levealder skyldes nok mer det + alle de farene vi unngår nå + vi har ikke barnedødelighet å snakke om lenger, enn at vi har begynt å spise korn.
Create an account or sign in to join the discussion
You need to be a member in order to post a reply
Create an account
Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute