NFL 2022 Uke 9

Svar
SalSomer

NFL 2022 Uke 9

Legg inn av SalSomer »

Uke 9 - Halvveis gjennom sesongen bør markeres med flaggdag

En ting som ender opp med å dominere diskusjonen rundt NFL hver sesong er flagg. Noen uker kastes de ikke når de burde kastes, andre uker kastes de når de ikke burde kastes og hvert år gjør ligaen små endringer i hva som skal fokuseres på og slås ned på av zebraene. Men selv om det tweakes mye og det snakkes veldig mye om hvor vilkårlig dømmingen er viser tallene at NFLs flaggbruk holder seg relativt stabil. I lang tid har ligaen vært på ca. 14 flagg per kamp, med en liten økning i 2014 til ca. 16 flagg da det ble et ekstra fokus på pasningsforstyrrelse og defensiv holding, før det noen år senere falt ned til 14 per kamp igjen.

Forrige uke var sånn sett en ganske standard uke for NFL, med ca. 14 flagg per kamp, men selv om uken var standard er det så klart mye variasjon kampene imellom. Det så en stund ut som at dette skulle bli en meget beflagget dag, da vi først fikk en London-kamp med mye dårlig disiplin og mange feil å slå ned på, og så en rimelig heftig flaggrunde i tidligvinduet med Vikings og Cardinals og deres 20 penalties til sammen som det store høydepunktet! Men så kom mellomvinduet og vi fikk fire velspilte kamper med veldig få penalties i det store og hele. Men hvorfor er det sånn at noen kamper blir flaggfester og noen kamper har god flyt? Mange vil sikkert peke på dommerne, og de er jo selvsagt en del av utregningen, men en like viktig del er det at enkelte lag er mer eller mindre disiplinerte enn andre. Så i dag, la oss se litt på hvordan lagenes disiplin er. Hvem får mange flagg? Hvem får få? Er det noen spesielle typer penalties som skiller seg ut for enkelte lag? Enkelt og greit - når du ser en kamp, hva kan du forvente av flagg i løpet av kampen?

Ellers er dette fort den uken med færrest flagg totalt, simpelthen fordi det er den uken med færrest kamper (ved siden av Uke 14). Seks lag er på bye denne uken, blant dem Broncos, som har suverent flest flagg mot seg denne sesongen, men også Browns, Cowboys, Giants, Steelers og 49ers. Chiefs og Chargers kommer tilbake fra bye.

(Denne tråden blir også en mulighet til å benytte seg i store monn av den ene tingen i amerikansk fotball som faktisk har fått en slags “offisiell” oversettelse til norsk, nemlig navn på regelbrudd. Hvis noen av begrepene ikke er umiddelbart forståelige får dere bare spørre)

Fredag, kl. 01:15
Uken starter som alltid med TNF (en time tidligere denne gangen), men denne TNF mellom Texans og Eagles i Houston har en litt spesiell ramme. Tolv minutter før Houston og Philadelphia sparker av på TNF kastes nemlig Houston Astros og Philadelphia Phillies i Game 5 av årets World Series i gang. Det er en litt rar og uheldig kampkrasj, spesielt for Philadelphia-fans, som jo har et godt lag i begge sporter i disse dager. For Houston er kanskje baseballaget en større kilde til stolthet enn fotballaget i disse dager, dog med tanke på den nyere historien til Astros er det kanskje vanskelig å være stolt av dem også. Hvis du trodde NFL kunne være milde i straffene de ga ut kan det jo nevnes at Astros ble tatt i å jukse da de vant sin eneste World Series-tittel for fem år siden, og selv om dette ble en svær skandale fikk de beholde tittelen. Det er ganske snålt, i hvert fall for de som ser på sporten med et litt perifert blikk. Men nok om lovbrudd i baseball, la oss heller se på hvordan disse lagene er med lovbrudd i fotball.
Texans og Eagles er faktisk blant de to snillere lagene i fotball i år, med få penalties mot seg. Det passer kanskje ikke helt overens med det røffe imaget til Eagles, men det er nå en gang sånn det er. En av de store samtaleemenene så langt denne sesongen har jo vært røffing mot passeren og enkelte heller merkelige avgjørelser der, men det får vi forhåpentligvis ikke se mye av her, for ingen av disse to lagene har røffet en passer så langt. Det Eagles derimot driver med, som både er litt fascinerende og litt rart, er å sende utpå for mange spillere i angrep rett som det er. Kun åtte lag har i det hele tatt fått en penalty for å ha for mange spillere på banen i angrep i år, men Eagles har klart å gjøre dette to ganger! Akkurat det er jo litt underlig, all den tid dette er en typisk udisiplinert feil vi forventer å se fra dårlig coachede lag, og ikke fra et lag som er ubeseiret nesten halvveis gjennom sesongen. Men ser vi bort fra at Eagles to ganger har feilet i noe så elementært som å telle hvor mange som står i huddlen så fremstår dette som to veldisiplinerte lag som ikke begår så mange feil, og det betyr jo at vi kanskje kan håpe på en god kamp. Men dessverre er kanskje spillet til Texans ikke like god som disiplinen deres, så da blir det fort ujevnt allikevel.

Søndag, kl. 19.00
I tidligvinduet har vi åtte kamper å velge mellom, og vi begynner med Patriots mot Colts i New England. Det føles ikke som at det var så lenge siden at dette var det største oppgjøret i NFL og noe alle måtte få med seg, men i dag har ikke dette rivaloppgjøret like mye schwung over seg. Det er faktisk gått nesten nøyaktig femten år nå, siden det legendariske Uke 9-oppgjøret i 2007 der Colts var 7-0 og Patriots var 8-0 før møtet deres i Indianapolis. 2007-oppgjøret var ikke bare et møte mellom to ubeseirede Super Bowl-favoritter, det var også et møte mellom to av de best disiplinerte lagene i ligaen, med begge innenfor Topp 10 i flagg imot. Men ting har endret seg, og nå er begge disse lagene midt på treet både når det kommer til seire og til flagg (det er nesten så en kunne tro det er en mild sammenheng).
Colts kommer inn i denne kampen med en stor svakhet som Patriots er nødt til å kunne utnytte seg av - et forsvar som sliter i coverage. Indy er blant toppen av ligaen både når det kommer til defensiv holding og defensiv pasningsforstyrrelse. Her bør altså Patriots kunne finne noen svakheter å utnytte seg av. Patriots på sin side sliter med feil offensivt, med en linje som blir tatt for holding mye og ukarakteristisk mange tjuvstarter. For bare to år siden var Patriots det desidert beste laget i ligaen med kun 6 tjuvstarter hele sesongen, i år har de allerede 11 etter bare halvspilt sesong. Det er sånne ting som en trener som Bill Belichick ikke kan si seg fornøyd med.

Neste par ut er Lions mot Packers i Detroit. Alle lag har fans som mener at dommerne er ekstra kjipe mot dem, men spesielt hos Lions har det bygget seg opp en slags lagmyte om hvor fæle alle er med dem. Vi skal ikke gjøre så mye for å bygge under konspirasjonsteorier, men det kan virke som at universet noen ganger er mot laget i Detroit, og denne kampen illustrerer jo det på et vis. Kun fire lag har klart å få en spiller utvist så langt i år, og to av dem deltar i denne kampen. Lions mistet Tracy Walker i Uke 1 da han slo til Dallas Goedert, mens Packers mistet Quay Walker i forrige uke da han dyttet en Bills-trener. To stykk Walker i NFC North, to utvisninger, og to spillere som slapp å få noen videre kampsuspensjoner i uken etter utvisningen. Dermed kunne vi altså fått en Walker-mot-Walker i en slags utvisnings-bowl her, men det blir det ikke noe, for bare to uker etter utvisningen i Uke 1 var sesongen over for Tracy Walker da akillesen hans røk, og dermed er det kun Packers’ Quay Walker som får møte opp til kampen mellom de voldelige Walkerne. Selv når ligaen ikke vil straffe Lions klarer altså universet å finne en måte å ødelegge ting på. Det er ganske trist.

Vi drar videre til Atlanta, der plutselig så gloheite Falcons møter Chargers. Hvis fansen i Houston og Philadelphia også kommer til å ha ett øye på baseballkampen som går samtidig med TNF er det ikke utenkelig at fansen i Atlanta vil følge litt ekstra med på oppdateringene rundt det uhyre jevne senatsvalget som finner sted to dager senere, der det kan være at Atlanta og resten av staten ender opp med å velge den tidligere NFL-spilleren Herschel Walker inn i det amerikanske senatet. Nå har så klart alle rett til sine egne meninger og man skal vel ikke blande uketråder og politikk så alt for meget, men det føles riktig å poengtere at fra perspektivet utenfra for en fyr på andre siden av atlanteren så fremstår det å stemme på Walker som omtrent like lurt som det å trade bort en horde av draftvalg - inkludert tre førsterundevalg - for selvsamme Walker.
Men denne uketråden skal jo handle om dommere, disiplin og flagg, og ikke - som det kan virke som ut fra de to siste kampomtalene - menn som heter Walker og tar dårlige avgjørelser. Så for å ta oss litt tilbake på sporet kan vi nevne at Herschel Walker i sin tid også spilte en kameo-rolle i filmen Necessary Roughness med alltid eminente Scott Bakula, en film hvis tittel så klart spiller på navnet på en penalty i fotball - unødvendig røffing eller unnecessary roughness. Hva gjelder disse to lagene blir det nok lite roughness å spore, hverken av den nødvendige eller unødvendige sorten. Chargers har til gode å bli callet for å være unødvendige røffe i år, mens Falcons fikk sin første sådan mot Panthers i forrige uke, da deres “Taysom Hill at home”-spiller Feleipe Franks var unødvendig røff på special teams. Falcons har vært blant de mest disiplinerte lagene i år, men de holdt på å kaste bort en veldig viktig seier i forrige uke etter tre store penalties på special teams som ikke burde forekomme. Vi får håpe dette bare var et enkelttilfelle av dårlig disiplin, for hvis de fortsetter å få penalties imot på special teams kan det ødelegge for dem mot bedre lag enn Panthers.

Vi drar videre til New Jersey og Jets mot Bills. Det er et slags prinsipp mange holder seg til at et enslig flagg kan aldri avgjøre en kamp, fordi det alltid ville vært noe annet et lag kunne gjort for å vinne en kamp. Så er nok også tilfellet for Jets’ siste kamp spilt, men det føles nok for mange i Jets-land som at deres røffing mot passeren-call som ikke bare tok bort en defensiv touchdown, men ga motstanderen Pats et field goal var en ganske tung call i en kamp der det til slutt bare skilte fem poeng mellom lagene. Jets er også det laget som har blitt truffet av flest røffing mot passeren-flagg denne sesongen, mens denne ukens motstander Bills kom positivt ut av en av de mer omtalte og omdiskuterte røffing-hendelsene denne sesongen. Så, ja, kanskje bør Jets-forsvarerne passe seg for hva de gjør når de ender opp i bakfeltet i denne kampen, men med det viser de jo også noe av problemene som moderne forsvarsspillere står overfor, for man har ikke akkurat tid til å stoppe og nøle når man er oppe mot en spiller som Josh Allen. Uansett bør det bli en interessant kamp, det her.

Vi lar enkelt-flaggene med stor kostnad komme på rekke og rad og går videre til Bengals mot Panthers i Cincinnati. Panthers kunne kommet inn i denne kampen som divisjonsledere, men den muligheten valgte DJ Moore å bokstavelig talt kaste bort da han kastet hjelmen sin som en del av en touchdown-feiring. Dermed ble det 15 yards for måten han feiret på og etter regelendringene som kom så sent som i 2019 kunne Falcons da velge å flytte ekstrapoengforsøket 15 yards lenger bak. Hadde det vært i 2018 eller tidligere ville straffen automatisk blitt utmålt på kickoff, men nå har altså lag et valg for straffer knyttet til touchdown-feiring. Og med det ser vi et annet vesentlig element som dukker opp iblant når det diskuteres NFL-straffer. Det er ikke alltid avgjørelsen til spilleren som begår feilen eller dommeren som kaster flagget som man trenger å fokusere på, noen ganger er det avgjørelsene som blir gjort i de ulike lagenes styrerom når neste sesongs regelsett skal endres på som man kan se på. Denne gangen tapte altså Panthers en kamp som de meget mulig ville ha vunnet om den hadde blitt spilt under identiske omstendigheter fire år tidligere. Det er rart hvordan sånne ting fungerer i blant.
Bengals på sin side spilte en nesten perfekt kamp penaltymessig i forrige uke, da de gikk av banen mot Browns med kun to penalties for totalt seks yards mot seg (dog det er litt urovekkende at begge penaltyene de fikk var for å ha for mange spillere på banen, en feil som helst ikke skal forekomme så alt for ofte på dette nivået). Det er de gode nyhetene. De dårlige nyhetene er at alt annet de foretok seg var fullstendig håpløst, og at laget ble ganske enkelt feid til side av Browns. Her trengs det å rydde opp i ting fort for Bengals.

Neste kamp ut er Commanders mot Vikings i DC. Minnesota Vikings er faktisk det laget som kommer best ut i flaggstatistikken så langt i sesongen. Med 35 flagg mot og hele 53 flagg for har de tjent rolige 164 yards på straffeutmålinger så langt. Men Vikings gjør det jo ikke bare bra i regelbøkene, de gjør det også bra på banen, med 6 seire mot 1 tap så langt. Dermed vil så klart et visst segment av NFL-fansen trekke frem statistikken som et bevis på at dommerstanden hjelper Vikings frem, men kan ikke dette like så godt være et tegn på at gode lag ikke trenger å jukse like mye og at lagene de møter gjerne er nødt til å jukse mer for å slå dem? Det blir et slags spørsmål om høne og egg - hva kommer først, gode lagg som ikke trenger å få så mange flagg mot seg eller få flagg kastet som skaper gode lag?
Eventuelt så kan det også være at det her betyr ingenting, og at vi forsøker å lese veldig mye inn i en litt vilkårlig statistikk etter kun syv-åtte kamper. Tross alt ligger elendige Texans på en god fjerdeplass på den statistikken som diskuteres her.
Hva gjelder Commanders så viser statistikken det samme som øyetesten har vist i mange år - decent defensiv linje, men problemer ellers på banen. Kun ett flagg så langt for offside-relaterte straffer er stødig, mens ni defensive pasningsforstyrrelser er uheldig.

Vi drar videre til Jaguars mot Raiders i Jacksonville. Nå åpnet jeg forrige ukes tråd ved å referere til starten av kurvball-sesongen, og så brukte jeg mesteparten av denne ukens TNF-diskusjon til å snakke om baseball, så hvorfor ikke slenge inn litt ishockey også mens vi er igang? For godt og vel tyve år siden valgte nemlig NHL å gjøre en endring fra at lag generelt sett skulle ha hvite drakter hjemme og fargede borte, til at de skulle ha fargede drakter hjemme og hvite borte. Som en følge av dette kunne et forskerteam fra Universitetet i Florida se på statistikk for hvor hardt straffet et lag blir avhengig av draktfargene og samtidig filtrere bort elementet av hvorvidt hjemmefansen hadde en påvirkning ettersom de etter noen år hadde mye data på hvordan lag med fargede og lag med hvite drakter ble straffet både på hjemme- og bortebane. Funnene deres var oppsiktsvekkende, i det at de oppdaget at lag med fargede drakter oftere ble straffet enn lag med hvite drakter. Men det var ikke det eneste de fant, de fant også at lag med svarte drakter ble hardere straffet enn alle andre lag. Akkurat hvorfor dette er tilfellet klarte de ikke å finne svaret på, men en antakelse er at det enten er et tilfelle av at spillere i svarte drakter får en psykologisk påvirkning som gjør at de spiller mer aggressivt, eller at mennesker har en underbevisst negativ holdning mot svarte drakter som gjør at dommere straffer spillere i den typen drakter hardere. Uansett er konklusjonen at hvis du vil ha det litt lettere hva gjelder dommeravgjørelser - spill i lyse drakter. Nå har nå ikke denne studien ført til at Raiders har gjort noen draktendringer, og hva gjelder Jaguars så valgte jo de å gjøre sine svarte alternative drakter til hoveddrakt i 2012-sesongen, samme år som denne studien kom ut! Det kan virke som at Jaguars kanskje brukte litt tid på å få med seg at svarte drakter ikke er dommermessig lurte, ettersom de brukte seks år på å gå tilbake til blågrønn som hoveddrakt og svart som alternativ drakt. Uansett, svarte drakter fører tydeligvis med seg en litt kjipere behandling fra dommere, så hvis fansen av disse to lagene har følt seg urettferdig behandlet på noe tidspunkt så kan det faktisk tenkes at de kan ha ørlitte gran rett i de følelsene.

Tidligvinduet avsluttes med Bears mot Dolphins i Chicago. Dolphins er en av de store dark horse-valgene til å vinne Super Bowl i år, og etter aktiviteten deres i forbindelse med overgangsvinduet så er de vel nå gjerne blitt enda større favoritter. Men hvis Dolphins skal vinne Lombardien i år er de nødt til å gjøre det bedre på det regelbruddsmessige planet, for 55 flagg mot og kun 35 flagg for er den desidert dårligste uttellingen noe lag har hatt i NFL så langt i år. I tillegg har Dolphins hele 17 flagg som av ulike grunner er blitt declined, også det verst i ligaen. Disse ville jo gjort situasjonen enda verre om de ble telt med. Bears på sin side er et av de lagene som ligger best an i dommerbøkene, men de har altså valgt å punte på hele sesongen sin ved å trade bort to vesentlige brikker defensivt for å få plass til en akseptabel, men ikke fantastisk spiller offensivt. Det er ikke så lett å forstå seg på hvordan alt dette henger sammen, alltid.

Søndag, kl. 22.05
Det er kun to kamper i mellomvinduet, og først ut er Cardinals mot Seahawks i Arizona. Her snakker vi kamp med potensiale for flaggdag. Med 7,5 flagg per kamp er Seahawks nest verst i ligaen, mens Cardinals ikke ligger så bra an, de heller, med den 25. dårligste statistikken i ligaen. For Seahawks handler veldig mye om å unngå å få Geno Smith lagt i bakken med alle mulige midler, og laget er sterkt overrrepresentert på både forsettlig bortkasting og offensiv holding, to ting som altså gjerne brukes for å unngå en sack. I Cardinals er det også en del holding, men ellers veldig mange av de kjedelige udisiplinerte straffene som et lag burde klare å unngå med litt mer orden på ting - som å ha for mange spillere på banen, tjuvstart og offside. Cardinals er også ett av to lag som har prestert å få en av NFLs mer uvanlige straffer mot seg i år, med en straff mot seg for en illegal double team block. Dette er en relativt ny type straff som ble introdusert i 2018 for å senke skaderisikoen på kickoff. Den eksisterer også kun i NFL, hvilket er hvorfor den ikke har noen snål norsk oversettelse. Straffen dukker kun opp på kickoff, og går ut på at det kun er lov for spillere som starter opp innenfor en avmålt set-up-sone før kickoff å være med på en double block i løpet av spillet. Hvis en eller flere spillere som startet utenfor set-up-sonen er med på en slik double block har laget gjennomført en ulovlig double team block. De første årene med denne regelen ble det callet en del, men ikke mange, slike penalties, men etter hvert som lagene har lært seg de nye reglene har vi fått færre slike regelbrudd. Kun to så langt i år, altså, og én av dem på Cardinals. Det burde være en smal sak å gjøre en spiller klar over hvorvidt de kan lovlig dobbeltblokkere eller ikke, men i kampens hete er det ikke alltid så lett å få ting til å sitte ordentlig.

Søndag, kl. 22.25
Den andre kampen i mellomvinduet er Buccaneers mot Rams i Tampa. Mens vi forventer flaggfest i den første mellomvindukampen bør dette bli en heller renspilt kamp med lite action for dommerne. Rams er det laget med færrest flagg mot seg denne sesongen, mens Buccaneers også er innenfor Topp 10. Det som vel gjør Rams til det snilleste laget i klassen er at de har klart å nesten eliminere alle former for defensive lovbrudd under pasningsspill. Her er det null ulovlig kontakt, null defensiv holding og kun to små tilfeller av defensiv pasningsforstyrrelse. Skal Bucs flytte ballen mot Rams i lufta må de altså sette seg som mål å klare å faktisk flytte ballen.
Buccaneers er som sagt også blant de snilleste lagene i klassen med en solid 9. plass på listen over lag med færrest flagg imot. Men her kunne laget sneket seg helt opp på siden av Rams hvis de hadde klart å eliminere en enkel ting - tjuvstarter. Buccaneers har tjuvstartet hele 15 ganger i årets sesong, hvilket er verst i hele ligaen. Om det er Tom Bradys cadence som ikke fungerer når han har andre ting å tenke på eller om det er andre grunner vites ikke, men dette er uansett noe laget er nødt til å jobbe med. Det er vanskelig å flytte ballen når man konstant handicapper seg selv med fem yards.

Mandag, kl. 02.20
SNF denne gangen er Chiefs mot Titans i Kansas City i Missouri. Det snakkes så klart en del før denne kampen om hvordan Chiefs sin plan for å stoppe Derrick Henry er, etter at han atter en gang så ut til å begynne å komme i form igjen sånn rundt halvpunktet i sesongen. Men for Chiefs handler det kanskje mer om hvordan de skal løse opp i pasningsforsvaret sitt, for her har vi sett en ung og uerfaren secondary som har måtte ty til en del tyvtriks for å redde seg inn, noe som har ført til langt flere flagg for defensiv pasningsforstyrrelse enn man skulle ønske.
Titans på sin side bør kanskje begynne å innse hvilken styrke de har i denne power backen de har i Henry. Det holdes veldig mye av Titans-spillerne, og er det egentlig nødvendig når de uansett har en back som kan pløye gjennom for de nødvendige yardsene? Det er uheldig å skulle konstant flytte seg selv 10 yards bakover når man egentlig skulle ha plukket opp en first down. Og i et møte som kan ha veldig mye å si for seedingen i AFC i år er det ekstra dumt å skulle falle bakpå på den måten.


Tirsdag, kl. 02.15
Uken avsluttes med et møte mellom Saints og Ravens i New Orleans på MNF. Dette er også et møte mellom to lag som hadde to av de mest omtalte regelendringsforslagene vi har sett de siste årene. For Saints del snakker vi så klart om muligheten til å challenge pasningsforstyrrelse-avgjørelser, noe som utviklet seg til å bli en farse i løpet av 2019-sesongen. Dette challenge-systemet ble innført som en respons på den kontroversielle avgjørelsen i sluttspillkampen mellom Saints og Rams der enkelte vil kunne hevde at Saints-mottakeren ble pasningsforstyrret på et spill som ville vunnet kampen for Saints uten at det noen gang ble kastet noe flagg. Problemet med challenge-systemet var at det førte til en haug med challenges, men nesten ingen endringer av avgjørelser, og etter en sesong ble hele prosjektet kastet på skraphaugen. NFL var rett og slett ikke klar for å skulle challenge mer skjønnsmessige avgjørelser som pasningsforstyrrelse.
Hva gjelder Ravens sitt regelendringsforslag rakk det aldri en gang å bli testet ut. Ravens ønsket å innføre et nytt system for overtime der myntkastet ikke lenger ville avgjøre hvem som startet med ballen. I stedet ville vinneren av myntkastet kunne bestemme hvor ballen skulle starte fra, og så ville det andre laget kunne velge om de ønsket å starte i angrep eller forsvar. Med andre ord ville overtidsmyntkastet utvikle seg til å bli en slags “minigame” der det ene laget byr en startlinje og det andre laget da avgjør om de tror de kan klare å gå ned banen og score fra den startlinjen eller om de er mer trygg på å skulle kunne stoppe et angrep derfra. Forslaget fikk mye oppmerksomhet og støtte fra både folk i media og fans, men det slo aldri gjennom med eierne, og dermed har vi fortsatt en litt trist overtime-periode i dagens NFL.

Forhåpentligvis vil vi dog få en god avslutning på uken uten verken kontroversielle pasningsforstyrrelsesavgjørelser eller behov for overtime. Og også en rekke gode kamper i resten av uken der fokuset kan være mer på godt spill og ikke på ulike spillerfeil og dommeravgjørelser.

Mirage

Legg inn av Mirage »

Godt jobbet som alltid!

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Amerikansk Sport»