WC langrenn, Lillehammer (2-4/12)

Svar
janesaj

WC langrenn, Lillehammer (2-4/12)

Legg inn av janesaj »

Sesongåpningen er unnagjort, med fantastiske norske resultater spesielt på herresiden. Da er det bare for løperne å sette kurs for Norge og Lillehammer. Her skal det arrangeres tre renn for hvert kjønn, dog ikke en minitour, med 10 km fri intervallstart på fredag, sprint fristil på lørdag, samt 20 km klassisk fellesstart på søndag. Så det blir masse å se frem til i årets første WC-renn på norsk jord.

Lillehammer har litt over 20000 innbyggere i sentrum og ligger i Oppland fylke, og er ifølge Wikipedia Norges 24. største tettsted etter befolkning (har gått forbi Oppland-nabo Gjøvik i innbyggertall de siste årene). Byen var som alle vet vertskap for OL i 1994, men i WC-sammenheng er det først fra 2013 at Lillehammer har vært et fast innslag i WC. Før det hadde de kun WC i 2000 og 2002. I 2020 ble det dog avlyst grunnet pandemien. I 2014, 2016 og 2018 ble det arrangert minitour her, som man en stund alternerte annethvert år med Ruka om å arrangere, men det har man nå altså gått bort fra.

I fjor ble det også gjennomført tre renn på Lillehammer. Helgen ble da åpnet med sprint fristil, der det ble norsk dobbeltseier i herreklassen gjennom Johannes Høsflot Klæbo og Thomas Helland Larsen, mens Håvard Solås Taugbøl ble nummer fire. Franske Richard Jouve havnet mellom nordmennene. Dameklassen ble vunnet av svenske Maja Dahlqvist foran Jessie Diggins fra USA, mens Tiril Udnes Weng tok det som da var hennes første pallplass i WC-sammenheng, med årets Ruka-vinner Emma Ribom på fjerdeplass.

Dagen etter fulgte intervallstarter over 10 og 15 km fristil, hvor det ble norsk storeslem i herreklassen. Simen Hegstad Krüger tok hjem seieren knepent foran Lyn-kollega Hans Christer Holund, mens Martin Løwstrøm Nyenget ble nummer tre. Didrik Tønseth, Harald Østberg Amundsen, Håvard Moseby, Sjur Røthe, Pål Golberg og Johannes Høsflot Klæbo endte også topp 12, så det var en fantastisk norsk dag. I dameklassen ble det en enda tettere duell, da Frida Karlsson slo Therese Johaug med tre usle tideler og påførte da vår kvinne et av få tap på distanse i hennes siste sesonger. (Fun fact: Det var faktisk Johaugs siste tap på individuell distanse på internasjonalt toppnivå, om man ser bort fra Birken.) Rosie Brennan ble nummer tre og snøt Helene Marie Fossesholm for pallplassen.

Siste dag var det duket for stafetter. I herreklassen ble det et tett oppgjør mellom to norske og to russiske lag. Norges førstelag med Valnes, Iversen, Krüger og Klæbo tok det til slutt hjem foran Russland 2, Norge 2 og Russland 1. I dameklassen ble det til slutt et oppgjør mellom tre lag, der Russlands Veronika Stepanova til slutt kunne avgjøre til russernes fordel. Sverige ble nummer to, mens Norge ble nummer tre.


Program:

Fredag 2. desember:
11:00: 10 km fristil, kvinner
12:45: 10 km fristil, menn

Lørdag 3. desember:
09:30: Sprintprologer fristil, kvinner og menn
12:00: Sprintfinaler fristil, kvinner og menn

Søndag 4. desember:
10:45: 20 km klassisk fellesstart, kvinner
13:00: 20 km klassisk fellesstart, menn


Norges tropp:

Kvinner:
Hedda Østberg Amundsen, Asker SK (sprint, 20 km)
Margrethe Bergane, Konnerud IL (10 km, 20 km)
Julie Bjervig Drivenes, Lommedalens IF (10 km, 20 km)
Kristin Austgulen Fosnæs, Fossum IF (sprint, 20 km)
Helene Marie Fossesholm, Eiker SK (10 km, 20 km)
Sigrid Leseth Føyen, Kjelsås IL (20 km)
Johanne Hauge Harviken, Strandbygda IL (sprint)
Anne Kjersti Kalvå, Lundamo IL (10 km, 20 km)
Maria Hartz Melling, Konnerud IL (sprint)
Julie Myhre, Byåsen IL (sprint)
Amalie Håkonsen Ous, Nes Ski (sprint)
Hanne Wilberg Rofstad, Byåsen IL (sprint)
Kristine Stavås Skistad, Konnerud IL (sprint)
Astrid Øyre Slind, Oppdal IL (10 km)
Magni Smedås, Lillehammer SK (10 km, sprint)
Ane Appelkvist Stenseth, Grong IL (sprint)
Anna Svendsen, Tromsø SK (20 km)
Silje Theodorsen, Kvaløysletta SL (10 km, 20 km)
Heidi Weng, IL BUL (10 km, 20 km)
Maren Wangensteen, Øystre Slidre IL (10 km)
Lotta Udnes Weng, Nes Ski (10 km, sprint)
Tiril Udnes Weng, Nes Ski (10 km, sprint, 20 km)
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik SK (10 km, 20 km)

Mathilde Myhrvold (forkjølelse) og Kathrine Harsem (ryggtrøbbel) var opprinnelig i troppen, men har meldt forfall. Harviken kommer inn for Myhrvold, mens Drivenes (som fra før var tatt ut på intervallstarten) tar plassen til Harsem på fellesstarten, og Wangensteen kommer inn i troppen på intervallstarten.

Menn:
Iver Tildheim Andersen, Rustad IL (10 km)
Harald Astrup Arnesen, Heming IL (sprint)
Ansgar Evensen, Vind IL (sprint)
Pål Golberg, Gol IL (10 km, sprint, 20 km)
Hans Christer Holund, Lyn Ski (10 km, 20 km)
Emil Iversen, IL Varden Meråker (10 km, 20 km)
Matz William Jenssen, Njaard Langrenn (sprint)
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL (10 km, sprint, 20 km)
Amund Korsæth, Trøsken IL (20 km)
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski (10 km)
Thomas Helland Larsen, Fossum IF (sprint)
Håvard Moseby, Kjelsås IL (10 km, 20 km)
Simen Myhre, Heming IL (sprint)
Even Northug, Strindheim IL (sprint)
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer SK (10 km, 20 km)
Sjur Røthe, Voss IL (10 km, 20 km)
Edvard Sandvik, Kjelsås IL (10 km)
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF (sprint)
Mattis Stenshagen, Follebu IL (10 km, 20 km)
Håvard Solås Taugbøl, Lillehammer SK (sprint)
Gjøran Tefre, Førde IL (sprint)
Didrik Tønseth, Byåsen IL (10 km, 20 km)
Erik Valnes, Bardufoss og Omegn IF (sprint, 20 km)
Jonas Vika, Mjøs Ski (20 km)

10 km fri, kvinner:
Norges klart beste kvinnelige løper på intervallstarten i Ruka var Anne Kjersti Kalvå, som åpenbart har tatt store steg inn mot denne sesongen. Hun var to tideler unna sin første pallplass i Ruka - kan pallen "endelig" skje her? Tiril Udnes Weng har åpnet sesongen strålende med to pallplasser, hvorav den ene var på jaktstarten. Kan kanskje blande seg høyt oppe nok en gang med klaff. Heidi Weng har fått en OK start på sesongen med to topp seks-plasseringer i Ruka. Så får vi håpe det klaffer enda litt mer på Lillehammer og at hun kan kjempe om pallen. Gledelig WC-comeback har det blitt for Ingvild Flugstad Østberg, som jo har vært ute en god stund med helseproblemer. Hun kom etter omstendighetene greit fra det i Ruka, og forhåpentligvis går hun seg gradvis i bedre form utover i sesongen. Helene Marie Fossesholm hadde en meget tung sesongstart i Ruka, men 10 fri skal være den beste distansen, og hun var ikke langt bak Kalvå på Beitostølen. Vi får iallfall håpe på formbedring. Silje Theodorsen ble tre på denne distansen på Beitostølen, og ble også fem på jaktstarten i Ruka. Så hun er inne i en spennende trend. Ellers en spennende start i Astrid Øyre Slind, som de siste sesongene har vært langløper, men som vant denne distansen på Gålå. Unge Margrethe Bergane viste også gryende form på Gålå da hun vant fellesstarten overlegent, riktig nok i klassisk. Også med er Magni Smedås, som var på pallen på Gålå, og Lotta Udnes Weng som nok har enda større ambisjoner på sprinten, samt at det blir WC-debut for Julie Bjervig Drivenes her, uten at vi skal ha altfor store forventninger til henne. Maren Wangensteen kommer inn i troppen og skal prøve å forbedre 32.-plassen hun har fra sitt eneste WC-renn (tremila i Kollen forrige sesong).

Sprint fristil, kvinner:
Vår mest spennende start her er Kristine Stavås Skistad, som har åpnet sesongen aldeles strålende til henne å være i klassisk, og normalt sett skal hun være enda både ett og to hakk bedre i skøyting. Kan hun faktisk kjempe med svenskene her? Mye er mulig om formen fortsetter å være bra, men utholdenheten er selvsagt fortsatt en utfordring. Vi skal heller ikke se bort fra Tiril Udnes Weng, som jo også fikk en fantastisk start på sesongen i Ruka, med to pallplasser, blant annet på sprinten. Hun var også på pallen på Lillehammer i fjor. Lotta Udnes Weng åpnet sesongen greit i Ruka med en semifinaleplass, og her jakter hun sesongens første finaleplass. Absolutt mulig med fullklaff, det. Ane Appelkvist Stenseth viste muskler i prologen i Ruka, men det stoppet i semifinalen for hennes del. Hun er nok bedre i klassisk enn skøyting, men forhåpentligvis kan hun få med et brukbart resultat. Julie Myhre var i et par sprintsemifinaler forrige sesong, men har ikke fått riktig like bra fart på skiene så langt denne sesongen. Forhåpentligvis snur det her. En meget interessant start er unge Maria Hartz Melling, som ble juniorverdensmester i fjor. Hun jakter sine første WC-poeng, og forhåpentligvis blir det en del av dem også om formen er på plass. Spennende type vi nok får mye glede av i årene fremover. Magni Smedås og Amalie Håkonsen Ous tok de to første plassene på sprinten på Gålå, og det blir spennende å se hvordan de står seg mot verdenseliten nå. Unge Kristin Austgulen Fosnæs får også sjansen, og målet blir nok å ta en del WC-poeng og kanskje slå 25.-plassen fra Ulricehamn i 2021 (bestenotering). Ellers skal en annen ung løper i Hanne Wilberg Rofstad forsøke å ta sine første WC-poeng. Dessverre får vi ikke se Mathilde Myhrvold i hennes favorittøvelse der hun nok kunne gjort det bra. I stedet får vi Johanne Hauge Harviken her, og hun skal nok ikke pålegges de søtrste forventningene. Var i semifinale på Gålå.

20 km klassisk fellesstart, kvinner:
Mange av de samme norske navnene kommer nok til å vise seg frem her. Anne Kjersti Kalvå var jo like ved å ta sin første pallplass på klassisk intervallstart i Ruka, og bør kunne henge med en stund her. Det bør vel også "hengeekspert" Heidi Weng, som viste brukbar form i Ruka og nok kan være med i kampen om pallplass her. Tiril Udnes Weng var i tillegg til de to pallplassene også topp ti på intervallstarten og er i meget bra form. Fellesstart bør også passe henne ekstra bra. Silje Theodorsen var i sitt livs form i Ruka og var rett utenfor topp ti på intervallstarten, i tillegg til femteplass på jaktstarten. Forhåpentligvis blir det en ny god plassering her, selv om hun nok er hakket sterkere i skøyting. Ingvild Flugstad Østberg fokuserer nok på nok en bra opplevelse og ytterligere fremgang her. Topp ti vil være helt kurant for henne per nå. Helene Marie Fossesholm har dessverre vært et stykke unna toppform i klassisk i lengre tid, og det endret seg ikke i Ruka. Hun får i første rekke ha et mål om fremgang. En artig løper å følge med på blir unge Margrethe Bergane, som var totalt overlegen på denne distansen på Gålå. Det blir selvsagt et helt annet kobbel hun møter her, men det blir veldig spennende å se hvor hun kan ende om hun har en toppdag her. Hedda Østberg Amundsen slo også Harsem så vidt det var der, og hun er nok fornøyd med topp 20 og noen WC-poeng her. Veteran Anna Svendsen er også på plass, uten at vi skal ha altfor store forventninger, da hun jo er best på sprint. Ellers er Kristin Austgulen Fosnæs med også her og får vel ha topp 30 som mål i første omgang, og det er også hyggelig å ha med en WC-debutant i unge Sigrid Leseth Føyen, som kanskje har noe lignende som mål. Julie Bjervig Drivenes kommer inn også på denne distansen, og hun får nok bare gjøre så godt hun kan uten noe voldsomt forventningspress.

10 km fristil, menn:
Johannes Høsflot Klæbo har vært fullstendig overlegen hittil denne sesongen og har vunnet samtlige renn han har stilt opp i, og det er naturlig å peke ut ham som en av de store favorittene også her. Men i intervallstart i fristil skal han nok få kamp fra flere (tross at han vant distansen på Beitostølen). En av dem som nok sikter på å være helt der oppe er Simen Hegstad Krüger, som ikke lyktes på Beitostølen og hadde det tungt på 10 klassisk i Ruka, men jaktstarten var en opptur der han fikk bestetid og gikk seg opp nesten 40 plasser. Er formen fininnstilt, vet vi hva han er god for, selv om han nok ikke er en av dem som jubler over at det er 10 km i stedet for 15. Det samme gjelder Hans Christer Holund, som tross det gjorde det helt greit i Ruka - dette nye rennprogrammet passer ikke ham i det hele tatt. Men på en intervallstart i skøyting er han en solid pallkandidat. Martin Løwstrøm Nyenget hadde en fantastisk sesong i fjor, og han var på pallen også i Ruka på intervallstarten der. Også en solid kandidat. Veteran Sjur Røthe har et voldsomt potensial i skøyting, og det viste han tidvis på Gålå da han vant der i tøft selskap. Med ytterligere formbedring etter sykdom kan dette bli veldig bra. Didrik Tønseth, knepent slått av Røthe på Gålå, kan også være en joker på denne distansen. Tønseth viste i det hele tatt fin form på Gålå etter en tung Beito-helg. Pål Golberg er nok hakket sterkere i klassisk, men har vist at han også kan skøyte de siste sesongene. Han var på pallen på samtlige distanser i Ruka og har vist god form. Nok en fin plassering er mulig, selv om søndagens renn nok er helgens beste mulighet. Litt småkontroverser oppstod da Emil Iversen ble tatt ut til å gå denne distansen foran løpere som har vist seg bedre kvalifisert i skøyting hittil denne sesongen. Men trønderen er på plass, og så får vi se om han får vist seg frem fra en bedre side her. En spennende start er Håvard Moseby, som har startet sesongen bra og var rett utenfor pallen i begge rennene på Beitostølen. Han ble tre på 10 fri på Gålå og er en outsider. Unge og lovende Iver Tildheim Andersen kan også potensielt få til noe, mens Mattis Stenshagen gjorde en fin innsats i Ruka som det blir spennende å se om han kan gjenskape denne helgen. Dog er han hakket bedre i klassisk. Blir også morsomt å følge Edvard Sandvik i hans WC-debut - unggutten sikret seg plassen gjennom et fint løp på Gålå. Klarer han noe av det samme her kan det bli en brukbar plassering.

Sprint fristil, menn:
Er vel ikke noen vits i å utbrodere denne påstanden: Johannes Høsflot Klæbo er storfavoritt. Det eneste lille spørsmålstegnet er om skaden han har slitt med kanskje har satt ham såpass tilbake at noen kan utfordre på en skøytesprint. En som har imponert veldig i det siste er Even Northug, som vant på Beitostølen og ble to bak Klæbo i Ruka. Om formen holder seg, er det ikke umulig med nok en pallplass, selv om kampen er hard. Erik Valnes viste også OK form i Ruka, hvor han endte rett utenfor pallen på sprinten. Valnes er nok litt bedre i klassisk, men er alltid en pallkandidat når han stiller til start. Skøytesprintene var dog varierende i fjor. Håvard Solås Taugbøl er en meget solid sprinter, særlig i skøyting, og er en meget aktuell mann for pallen om han har en god dag. Pål Golberg viste meget god form i Ruka med tre pallplasser, blant annet på sprinten. Han er nok farligere på en klassisk sprint enn i skøyting, men med den formen han viste i åpningshelgen, skal han ikke avskrives. Sindre Bjørnestad Skar er tilbake i WC, og her får han da også sin favorittøvelse. Han ble tre på Beitostølen i klassisk, og skal altså være enda litt hvassere i skøyting. På sitt beste kan han utmerket godt kjempe om pallen. Et spennende navn er også Thomas Helland Larsen, som fikk et stort gjennombrudd da han ble nummer to på sprinten nettopp på Lillehammer i fjor. Dessverre slet han etter det, men vi vet at potensialet er der. Han vant sprinten på Gålå, så han er nok helt klart på gang. Nummer to etter Helland Larsen på den sprinten var Gjøran Tefre, som også har et bra potensial på sprint. På sitt beste kan han absolutt komme langt. Harald Astrup Arnesen er en kapabel sprinter som sjelden får muligheten grunnet den enorme norske bredden, men han har vært i semifinale på to av tre forsøk i WC. Så får vi se hva han får til nå. Var i finale på Gålå. Simen Myhre gikk et par brukbare WC-sprinter mot slutten av fjorårssesongen, og var i finalen på Gålå. Neppe en pallkandidat, men kan nok ta en del poeng. Ansgar Evensen slo gjennom med dunder og brak da han som junior vant NM-sprinten i 2020 og dessuten ble juniorverdensmester. Dessverre har det ikke gått som man kunne håpe etter det, men han er fortsatt ung, og vi får håpe på en bedre sesong fra ham i år. Kanskje kan det starte allerede her. En WC-debutant får vi også her i Matz William Jenssen, som sikret seg plass på U23-kvote etter fin innsats på Gålå. Bør vel kunne være i stand til å ta seg videre fra prologen, og så får vi se etter det.

20 km klassisk fellesstart, menn:
Alt annet enn seier til Johannes Høsflot Klæbo her på denne klassiske fellesstarten vil være en enorm sensasjon, og så enkelt er det faktisk slik sesongen hans har startet. Ikke stort mer å si om det. Pål Golberg bør også kunne være en solid pallkandidat, som en løper som er rimelig seig i tillegg til å være en sterk mann på slutten. Også Erik Valnes er en som kan få til noe her. Han har gjort mange gode klassiskløp også på distanse, og fellesstart skal kunne passe ham som hånd i hanske om han har dagen. Martin Løwstrøm Nyenget er en annen løper som dette bør passe perfekt for. Han vant jo femmila i Kollen i fjor (i tillegg til masse andre gode resultater, også denne sesongen) og er også brukbar på slutten. Didrik Tønseth viste god form på Gålå da han vant denne distansen her, og selv om han ikke er den beste løperen på et oppløp, er han absolutt en mulig pallmann om feltet sprekker opp litt. Emil Iversen har ikke hatt den beste starten på sesongen, men er det én distanse han bør ha forutsetninger for å være bra på, bør denne være ganske høyt oppe på lista i nåværende situasjon. Hans Christer Holund skulle nok ønske at dette var minst dobbelt så langt, og det skulle nok helst vært skøyting også. Men han er en bunnsolid løper som sjelden går dårlige løp, og vil nok være å se et stykke opp, særlig om det sprekker opp litt. En veldig interessant outsider er Mattis Stenshagen, som er en solid klassiker og dessuten meget, meget sterk i staking. Henger han med til oppløpet, kan hva som helst skje. Har dog slitt med ustabile prestasjoner i tidligere sesogner, så spørs om han har dagen. Sjur Røthe er nok den som aller helst skulle sett at dette var skøyting og dessuten enda lenger, men formen på Gålå var bra, så en brukbar plassering kan det nok bli. Håvard Moseby er også med på et formidabelt norsk lag. Med den fine starten han har hatt på sesongen, vil det absolutt ikke overraske om han er med et stykke opp, også han. Amund Korsæth gikk et solid løp på denne distansen på Gålå, der han var på pallen, litt over 20 sekunder bak Tønseth. Spennende å se hva WC-debutanten kan få til her. WC-debutant er også Jonas Vika, som også var med i pallkampen på Gålå til det siste og sikret seg da en U23-kvoteplass her. I det hele tatt et fantastisk norsk lag på plass her - hvor mange utlendinger klarer å presse seg mellom dem? Forhåpentligvis noen, men de skal få kjempe hardt, så enorm som den norske bredden er akkurat nå.


Utlendinger:

10 km fri, kvinner:
Svenskene viste seg omtrent så gode som man kunne forvente i sesongåpningen, og det ble dobbeltseier i samtlige damerenn. Intervallstartrennet ble vunnet av Ebba Andersson like foran Frida Karlsson, mens på jaktstarten som gikk i skøyting var det Karlsson som trakk det lengste strået. Det kan godt være at det blir disse to som kjemper om seieren på intervallstarten også her. Karlsson vant jo denne distansen på Lillehammer i fjor og stiller vel som en ørliten favoritt. I skøyting kan de nok dog få kamp av for eksempel Jessie Diggins, som gikk en bra jaktstart i Ruka og viste bra form da. Også Rosie Brennan kan være en sterk outsider, og så får vi se hva finnene Krista Pärmäkoski og Kerttu Niskanen kan finne på, selv om de nok blir enda litt sterkere på fellesstarten. Det samme gjelder vel tyskerne Katharina Hennig (i særdeleshet) og Victoria Carl. Maja Dahlqvist, Moa Ilar og Teresa Stadlober kan også nevnes.

Sprint fristil, kvinner:
Også på sprint dominerte Sverige stort i Ruka, der Emma Ribom tok sin første WC-seier foran Johanna Hagström, som også var samme rekkefølge de hadde i den nasjonale åpningen. Men det var klassisk, og så får vi se hva som skjer når det for første gang blir skøyting på programmet i år i sprintsammenheng. Fjorårets store julestjerne på sprint var Maja Dahlqvist (skjønt, muligens noe strengt å kalle henne det når hun tok OL-sølv og også et par andre pallplasser etter jul), og hun er normalt en som skal være vel så god i skøyting som i klassisk. Anna Dyvik og Frida Karlsson er også med på det sterke svenske laget som har mange pallkandidater. Av andre løpere kan amerikanerne Jessie Diggins og Rosie Brennan nevnes; de bør kunne kjempe høyt oppe på en skøytesprint om de har formen inne. Julia Kern er en annen amerikansk outsider. Nadine Fähndrich fra Sveits er alltid en å regne med, spesielt i skøyting (selv om formen i Ruka kanskje var litt midt på treet), og bør være en pallkandidat. Victoria Carl og Katerina Janatova kan kanskje også finne på noe.

20 km klassisk fellesstart, kvinner:
Mange som kan gjøre det bra på en slik distanse, men storfavoritter igjen blir svenskene Frida Karlsson og Ebba Andersson, som jo tok de to første plassene på begge distanseløpene i Ruka. Kanskje kan de dog bli utfordret av Katharina Hennig, den tyske meget sterke klassikeren som var på pallen på 10 klassisk i Ruka og viste solid form der. Finske Krista Pärmäkoski og Kerttu Niskanen er alltid farlige i klassisk. Mens Niskanen var litt svakere enn man kunne forvente i Ruka, var Pärmäkoski godt med og var ikke altfor mange sekundene unna pallen. Rosie Brennan var også godt inne i topp ti i Ruka og har vist god form. I tillegg kan Maja Dahlqvist bli farlig - hun ble nummer åtte på den klassiske intervallstarten i Ruka og fellesstart bør ikke være en ulempe for hennes del (selv om det jo også er dobbelt så langt). Sverige har også ytterligere en god distanseløper i Moa Ilar som kan kjempe høyt oppe, og østerrikeren Teresa Stadlober, tsjekkiske Katerina Janatova og tyske Victoria Carl kan også være spennende kort om formen er der.

10 km fri, menn:
Her er jo alle favorittene egentlig norske om vi skal se på sesongstarten, men noen utenlandske som kan utfordre finnes det forhåpentligvis. Svenske Calle Halfvarsson viste seg bedre i Ruka enn han har vært på år og dag, og tok en fjerdeplass på intervallstarten og ble disket fra tredjeplass på jaktstarten. Spennende å se om han kan følge opp. Det bør også være en god distanse for Andrew Musgrave, som tok en sterk femteplass i klassisk i Ruka og skal normalt være enda et hakk hvassere i skøyting. Ellers har Sverige også unge William Poromaa, som ikke fikk fullklaff på intervallstarten i Ruka, men som kan være i nærheten av pallen på en god dag. Federico Pellegrino spurtet seg inn til pallplass i Ruka etter Halfvarssons disk, spennende om han holder 10 km alene. Andre sterke løpere som kan greie gode plasseringer om formen er god kan være Maurice Manificat, Hugo Lapalus, Friedrich Moch, Francesco de Fabiani, Jens Burman og Michal Novak (sistnevnte ble topp fem på Lillehammer på 15 fri i fjor).

Sprint fristil, menn:
Norge har igjen mange av favorittene også på sprint, men i skøyting finnes det også mange sterke utlendinger. En av dem er jo fjorårets sprintcupvinner Richard Jouve, normalt en meget sterk skøytesprinter som kan være på pallen på en god dag. Federico Pellegrino er også en solid pallkandidat om formen er sånn noenlunde. Begge disse var i nærheten av finale i klassisk i Ruka forrige helg og viste grei form da. En som var i finalen var Calle Halfvarsson, og selv om han kanskje er hakket sterkere i klassisk, skal han absolutt nevnes om formen fra forrige helg holder seg. Lucas Chanavat røk i kvartfinalen i Ruka, men er normalt sett en mye sterkere skøytesprinter og er en pallkandidat. Polske Maciej Starega var i semi i Ruka og er også han nok enda sterkere i skøyting og skal definitivt følges med. Kan også bli spennende å følge franskmannen Jules Chappaz som var i finale i Ruka, OL-finalist Joni Mäki, Valerio Grond, Oskar Svensson, samt unge Edvin Anger fra Sverige.

20 km klassisk fellesstart, menn:
Igjen er svenske Calle Halfvarsson et interessant kort for Sverige, så lenge han holder seg unna uhell (men det er tydeligvis lettere sagt enn gjort). William Poromaa burde også kunne være høyt oppe på en god dag etter en brukbar start i Ruka. Ellers er italienske Francesco de Fabiani alltid potensielt livsfarlig på fellesstart og kan utmerket godt ende opp på pallen om formen er der den skal være. Gjorde en brukbar 10 klassisk i Ruka. Andrew Musgrave viste i Ruka at klassiskformen er bra, interessant å se om det kan fortsette her. Sveriges unge Edvin Anger, som gjorde en sterk 10 klassisk i Ruka og som er en god sprinter og dermed kan ha en god avslutning, kan også være spennende. Finnene stiller igjen uten en covidsyk Niskanen, så da er nok Perttu Hyvärinen muligens deres største håp. Federico Pellegrino, Janosch Brugger, Friedrich Moch, Jens Burman og Thomas Maloney Westgaard kan også nevnes.


Resultater, 2021:

Sprint fristil, kvinner:
1. Maja Dahlqvist (SWE)
2. Jessie Diggins (USA)
3. Tiril Udnes Weng (NOR)
4. Emma Ribom (SWE)
5. Rosie Brennan (USA)
6. Anamarija Lampic (SLO)

10 km fristil, kvinner:
1. Frida Karlsson (SWE)
2. Therese Johaug (NOR) +0.3
3. Rosie Brennan (USA) +11.3
4. Helene Marie Fossesholm (NOR) +16.0
5. Natalia Nepryaeva (RUS) +28.5
6. Tiril Udnes Weng (NOR) +30.1

Stafett, kvinner:
1. Russland (Y. Stupak, N. Nepryaeva, T. Sorina, V. Stepanova)
2. Sverige (E. Ribom, F. Karlsson, E. Andersson, M. Olsson) +1.1
3. Norge (T.U. Weng, H. Weng, T. Johaug, H.M. Fossesholm) +1.2
4. USA (H. Swirbul, R. Brennan, J. Diggins, J. Kern) +22.5
5. Finland (J. Matintalo, A. Kyllönen, K. Niskanen, J. Joensuu) +22.5
6. Norge II (M.C. Falla, A.K. Kalvå, R. Haga, L.U. Weng) +25.3

Sprint fristil, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2. Thomas Helland Larsen (NOR)
3. Richard Jouve (FRA)
4. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
5. Lauri Vuorinen (FIN)
6. Marcus Grate (SWE)

15 km fristil, menn:
1. Simen Hegstad Krüger (NOR)
2. Hans Christer Holund (NOR) +1.6
3. Martin Løwstrøm Nyenget (NOR) +17.5
4. Alexey Chervotkin (RUS) +21.0
5. Michal Novak (CZE) +21.1
6. Didrik Tønseth (NOR) +27.2

Stafett, menn:
1. Norge (E. Valnes, E. Iversen, S.H. Krüger, J.H. Klæbo)
2. Russland II (A. Terentev, I. Semikov, A. Maltsev, S. Ustiugov) +0.2
3. Norge II (P. Golberg, M.L. Nyenget, H.C. Holund, H.Ø. Amundsen) +1.2
4. Russland (A. Chervotkin, A. Bolshunov, D. Spitsov, I. Yakimushkin) +1.4
5. Italia (P. Ventura, F.d. Fabiani, S. Gardener, F. Pellegrino) +55.3
6. Sverige (F. Jonsson, C. Halfvarsson, L. Johansson, W. Poromaa) +58.4


TV2s sendeskjema:

Fredag 2. desember:
10:55-12:15: V-cup langrenn: Langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner, Lillehammer
12:40-14:25: V-cup langrenn: Langrenn: 10 km friteknikk, menn, Lillehammer

Lørdag 3. desember:
09:25-10:40: V-cup langrenn: Langrenn: Sprint prolog, Lillehammer
11:55-13:40: V-cup langrenn: Langrenn: Sprint, finaler, Lillehammer

Søndag 4. desember:
10:40-12:10: V-cup langrenn: Langrenn: 20 km fellesstart, kvinner, Lillehammer
12:55-14:10: V-cup langrenn: Langrenn: 20 km fellesstart, menn, Lillehammer

Rennene sendes også på NRK Sports radiokanal, for de som heller vil prioritere det.


Startlister:
Kan etterhvert finnes her.

Løypeprofiler:
Kan finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no):
Fredag: -2/-1 grader, skyet
Lørdag: -6/-4 grader, skyet/lettskyet
Søndag: -8/-10 grader, skyet


God fornøyelse!

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

Takk for en strålende trådstart, som vanlig. Ser med stor lengsel fem til helgen og langrenn på Lillehammer.

PS! Stusset litt på denne:
Silje Theodorsen var i sitt livs form i Ruka og var rett utenfor topp ti på intervallstarten, i tillegg til femteplass på jaktstarten. Forhåpentligvis blir det en ny god plassering her, selv om hun nok er hakket sterkere i skøyting

Hun er vel litt bedre i klassisk enn fristil? De beste resultatene i WC og Beito der de beste er med er vel i klassisk. Unntatt den jaktstarten i Ruka, selvsagt.
Med tanke på at hun kan gå bra 30 km, så er jeg spent på henne på 20 km klassisk.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Neptun skrev: tor des 01, 2022 8:07 pm PS! Stusset litt på denne:
Silje Theodorsen var i sitt livs form i Ruka og var rett utenfor topp ti på intervallstarten, i tillegg til femteplass på jaktstarten. Forhåpentligvis blir det en ny god plassering her, selv om hun nok er hakket sterkere i skøyting

Hun er vel litt bedre i klassisk enn fristil? De beste resultatene i WC og Beito der de beste er med er vel i klassisk. Unntatt den jaktstarten i Ruka, selvsagt.
Med tanke på at hun kan gå bra 30 km, så er jeg spent på henne på 20 km klassisk.
Nja, har vel kanskje vært ganske jevngod tidligere. Men i år har hun vel iallfall vært et bittelite hakk bedre i skøyting enn klassisk i de tre rennhelgene hun har vært i aksjon (plasseringer 4 og 6 i Olos, 3 og 6 på Beitostølen, 5 og 12 i Ruka), selv om det selvsagt kan være tilfeldig når det er gått såpass få renn.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Neptun skrev: tor des 01, 2022 8:07 pm Takk for en strålende trådstart, som vanlig. Ser med stor lengsel fem til helgen og langrenn på Lillehammer.

PS! Stusset litt på denne:
Silje Theodorsen var i sitt livs form i Ruka og var rett utenfor topp ti på intervallstarten, i tillegg til femteplass på jaktstarten. Forhåpentligvis blir det en ny god plassering her, selv om hun nok er hakket sterkere i skøyting

Hun er vel litt bedre i klassisk enn fristil? De beste resultatene i WC og Beito der de beste er med er vel i klassisk. Unntatt den jaktstarten i Ruka, selvsagt.
Med tanke på at hun kan gå bra 30 km, så er jeg spent på henne på 20 km klassisk.
Ja hun har tidligere vært best i klassisk, men de 3 første helgene i vinter har hun det beste resultatet i skøyting alle ganger, så slikt sett har janesaj sine ord i behold.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Flere enn meg som har tenkt å se rennene live?

rommegrot

Legg inn av rommegrot »

tartaglia2 skrev: tor des 01, 2022 8:28 pm Flere enn meg som har tenkt å se rennene live?
Jepp, bor bare et steinkast unna.

Malinovskyj

Legg inn av Malinovskyj »

Meldes at Klæbo står over idag på grunn av sår hals.

Ivaj

Legg inn av Ivaj »

Malinovskyj skrev: fre des 02, 2022 10:20 am Meldes at Klæbo står over idag på grunn av sår hals.
Hen är fortfarande storfavorit att vinna loppet

Antitroll

Legg inn av Antitroll »

Janesaj: "Rennene sendes også på NRK Sports radiokanal, for de som heller vil prioritere det."
Jeg gjentar hjertesukket som ofte kommer fram i dette forumet. Det er svært skadelig for seertallene at langrenn går på 3 forskjellige TV-kanaler. Men med janesaj sine glimrende trådstarter vet vi hvor vi skal sjekke for å finne ut det. I dag, spesielt ut fra at det er et distanserenn, blir det radiolyd. Kan da holde på med andre gjøremål samtidig. Men har naturligvis et "bilde" oppe på PCèn der jeg allerede har satt opp alle passeringstider på FIS Liveres, som jeg tar et blikk på av og til.

Forøvrig, det mest interessante for meg i dag, er om kvinnene bekrefter at de holder et høyere nivå en i fjor, og ikke at Ruka var et blaff.

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

Herlige vinterbilder fra Lillehammer. Det er mulig snøsesongen har blitt kortere, men vi er langt unna de snøløse vintrene foreløpig i hvertfall.

JohnTiger

Legg inn av JohnTiger »

Flere enn meg som irriterer seg over at speakerlyden og musikken fra stadion høres nesten like godt kommentatorene?
(Ja, jeg har "klaget")

Brukeravatar
Mr.Meep
Innlegg: 7887
Sted: Toronto,Ontario,Canada

Legg inn av Mr.Meep »

HWeng ser litt panisk ut i gåinga stresser litt? Er sllerede 9 sek bak Frida som går rolig

Brukeravatar
Mr.Meep
Innlegg: 7887
Sted: Toronto,Ontario,Canada

Legg inn av Mr.Meep »

Svensk dobbel nå!

Svenskenes tid har nuh kommet

Ivaj

Legg inn av Ivaj »

Känns som Heidi öppnat lite för hårt för att kunna köra taktiken att vänta in Ebba och hänga för att sedan hänga av och köra ikapp på slutet.

Antitroll

Legg inn av Antitroll »

JohnTiger skrev: fre des 02, 2022 11:13 am Flere enn meg som irriterer seg over at speakerlyden og musikken fra stadion høres nesten like godt kommentatorene?
(Ja, jeg har "klaget")
Bruk radiolyd

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Frida har sprukket

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Bra utvikling på Weng sitt løp
Langt foran Frida

Brukeravatar
Mr.Meep
Innlegg: 7887
Sted: Toronto,Ontario,Canada

Legg inn av Mr.Meep »

Men Fridaaaa då? Vad hende?

Henningsen

Legg inn av Henningsen »

Gøy å se Østberg som beste norske på åpningspunktet.
Holder Heidi w hele veien så må det vel bli pall..?

Brukeravatar
Mr.Meep
Innlegg: 7887
Sted: Toronto,Ontario,Canada

Legg inn av Mr.Meep »

Eiduka har gått bra gitt!

Brukeravatar
Mr.Meep
Innlegg: 7887
Sted: Toronto,Ontario,Canada

Legg inn av Mr.Meep »

Frida 30 bak Henning??

Henningsen

Legg inn av Henningsen »

:lol: Frida sprekker så det holder

Brukeravatar
Mr.Meep
Innlegg: 7887
Sted: Toronto,Ontario,Canada

Legg inn av Mr.Meep »

Henning 22 sek foran Fossesholm i mål!

Brukeravatar
Mr.Meep
Innlegg: 7887
Sted: Toronto,Ontario,Canada

Legg inn av Mr.Meep »

Østberg samme tempo som Frida her

Antitroll

Legg inn av Antitroll »

Helt utrolig, TV2 kommenterte Hennig først etter at hun gikk i mål!!!!!

Brukeravatar
Mr.Meep
Innlegg: 7887
Sted: Toronto,Ontario,Canada

Legg inn av Mr.Meep »

For et løp av Henning

vidar

Legg inn av vidar »

Kjør Jessie!

Brukeravatar
Mr.Meep
Innlegg: 7887
Sted: Toronto,Ontario,Canada

Legg inn av Mr.Meep »

Hah jubla weng for det der???

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Phew Ebba 1 tidel bak Weng :P
Da slo vi svenskan idag :D

Dubia

Legg inn av Dubia »

Tenk å stå å juble sånn for en mulig 3.plass

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Vintersport»