Side 1 av 1

Julebakst

Lagt inn: søn des 04, 2022 10:59 am
av TheBaseline
Skal dere bake til jul, i så fall hva? Jeg skal ikke bake mye, men skal bake pepperkaker. De blir som regel veldig gode :)

Re: Julebakst

Lagt inn: søn des 04, 2022 11:00 am
av Winnowill
TheBaseline skrev: søn des 04, 2022 10:59 am Skal dere bake til jul, i så fall hva? Jeg skal ikke bake mye, men skal bake pepperkaker. De blir som regel veldig gode :)
Men har du egentlig råd til det, er vel det store eller mindre spørsmålet her? 🧐

Re: Julebakst

Lagt inn: søn des 04, 2022 11:31 am
av TheBaseline
Winnowill skrev: søn des 04, 2022 11:00 am
TheBaseline skrev: søn des 04, 2022 10:59 am Skal dere bake til jul, i så fall hva? Jeg skal ikke bake mye, men skal bake pepperkaker. De blir som regel veldig gode :)
Men har du egentlig råd til det, er vel det store eller mindre spørsmålet her? 🧐
Heldigvis er det ikke så dyrt :)

Re: Julebakst

Lagt inn: søn des 04, 2022 11:32 am
av B.O.B.
Det eneste som er verdt en julebakst etter min mening er krumkaker. Det må man også dessverre lage selv siden de i butikken smaker av papp.

Re: Julebakst

Lagt inn: søn des 04, 2022 11:33 am
av KingKongHalvor
Julekake med og uten sukat. Og serinakaker. Tviler på om det blir mer.

Re: Julebakst

Lagt inn: søn des 04, 2022 11:57 am
av DoktorS
Jeg skal jo hjem til mor. Noen ganger har jeg tatt med meg et eller annet. I år blir det nok verken whiskytrukket fruktkake, delfiakake med lakris eller pinner med lakrissmak. Det blir mer enn nok uansett.

Det er noen faste kaker i heimen - det mest faste er vel berlinerkranser og sirupsnipper. Så noe glutenfritt, vanligvis nøtte- eller kokosmakroner. I tillegg har krumkaker blitt fast innslag de senere årene - mest fordi det er veldig godt til multekrem.

Det er også alltid lefser i hus, som serveres med søst, men dette er etter hvert flyttet litt fram til en slags formiddagskaffe - for det blir jo rett og slett for mye å spise lefser med søst etter de kraftige middagene.

Det som alltid er på bordet er en Charlotte Russe, bakt etter en oppskrift mormorbrukte - det er en slags fromasj inni som inneholder en pakke rød gele i tillegg til kremen, dessuten hakkede nøtter og lys kokesjokolade. Denne har alltid vært på bordet i jula så lenge jeg husker.

Kaffe og kaker blir servert julaften, 1. og 2. juledag, en gang etter middag. På julaften veldig seint - sånn om lag 21, etter at gavene er pakket opp. De andre dagene sånn 19-20 etter middagen. Egentlig så er jeg ikke så veldig for dette opplegget - kunne godt vært redusert eller kuttet for min del og heller hatt litt seinere middag. Særlig i juledagene synes jeg det er veldig oppstyltet med at det skal være stor felles frokost (alt for tidlig for meg... ) så full middag med dessert og så skal de samme folka sitte samla rundt et kaffebord, og da går ofte praten litt tregt...

Re: Julebakst

Lagt inn: søn des 04, 2022 5:16 pm
av Someone
Berlinerkranser, etter mormors oppskrift

Re: Julebakst

Lagt inn: man des 05, 2022 4:42 pm
av DoktorS
Fikk egentlig lyst til å bake krumkaker og ha til meg selv og på lur til besøkende... Det er jo ganske anvendelige kaker, som er fine til litt dessert.... Er dog litt i tvil om det er noe sjekketriks... :-D

Re: Julebakst

Lagt inn: man des 05, 2022 4:46 pm
av KingKongHalvor
DoktorS skrev: man des 05, 2022 4:42 pm Fikk egentlig lyst til å bake krumkaker og ha til meg selv og på lur til besøkende... Det er jo ganske anvendelige kaker, som er fine til litt dessert.... Er dog litt i tvil om det er noe sjekketriks... :-D
Spørs om ikke jeg også skal prøve meg på dette, ut av ingenting så ville barna mine gjerne ha multekrem og krumkaker til jul, og da er jo ikke kjøpekaker noe alternativ. Må kjøpe jern da, men det koster ikke all verden.

Re: Julebakst

Lagt inn: man des 05, 2022 4:51 pm
av Queenie
Skum- og kokosboller, familiens rullekake og krumkaker.

Re: Julebakst

Lagt inn: man des 05, 2022 4:51 pm
av fargerik
Tebrød.

Re: Julebakst

Lagt inn: man des 05, 2022 4:52 pm
av Queenie
DoktorS skrev: man des 05, 2022 4:42 pm Fikk egentlig lyst til å bake krumkaker og ha til meg selv og på lur til besøkende... Det er jo ganske anvendelige kaker, som er fine til litt dessert.... Er dog litt i tvil om det er noe sjekketriks... :-D
Absolutt et bra sjekketriks, DrS. Ville unngått å syte over matpriser, butikkutvalg - ja egentlig syte overhodet.

Re: Julebakst

Lagt inn: man des 05, 2022 4:54 pm
av Henningsen
Jeg er ingen fan av julekaker egentlig. Synes det er for tørt og smakløst. Kommer til å lage noen pepperkaker, ellers blir det nok mye annen baking og laging.
Noen gode kringler med eplefyll og melis, krydderkake med kaffesjokoladetopping og kanskje noen plaine boller. Og vafler da :lol:

Re: Julebakst

Lagt inn: ons des 07, 2022 7:30 am
av fargerik
Henningsen skrev: man des 05, 2022 4:54 pm Jeg er ingen fan av julekaker egentlig. Synes det er for tørt og smakløst. Kommer til å lage noen pepperkaker, ellers blir det nok mye annen baking og laging.
Noen gode kringler med eplefyll og melis, krydderkake med kaffesjokoladetopping og kanskje noen plaine boller. Og vafler da :lol:
De tørre småkakene kalles inn-og-ut-kaker på grunn av at de settes frem, spises lite av og settes tilbake i skapet igjen.
Om og om igjen...

Re: Julebakst

Lagt inn: ons des 07, 2022 4:29 pm
av Gårdsdattra
fargerik skrev: ons des 07, 2022 7:30 am
Henningsen skrev: man des 05, 2022 4:54 pm Jeg er ingen fan av julekaker egentlig. Synes det er for tørt og smakløst. Kommer til å lage noen pepperkaker, ellers blir det nok mye annen baking og laging.
Noen gode kringler med eplefyll og melis, krydderkake med kaffesjokoladetopping og kanskje noen plaine boller. Og vafler da :lol:
De tørre småkakene kalles inn-og-ut-kaker på grunn av at de settes frem, spises lite av og settes tilbake i skapet igjen.
Om og om igjen...


Jeg har bakt serinakaker, berlinerkranser og pepperkaker, og skal bake krumkaker og julekaker med rosiner og sukat. Her i huset finnes det ikke inn og ut-kaker, da jeg har kakefatet (snavlefatet) stående framme hele jula tildekket med en juleduk, litt større enn en serviett. Og det som blir igjen etter jul og nyttår bruker kjæresten å få med seg hjem Det blir som regel en middels stor boks.. Når jeg reiser inn til ham i slutten av januar er boksen tom!

Da ungene voks opp på åtti og nittitallet så bakte jeg sju sorter som jeg måtte firedoble oppskriftene på. Det ble vel igjen noen smuler, ikke mer enn det. Så her var og er det kakemonser.

Re: Julebakst

Lagt inn: ons des 07, 2022 5:26 pm
av fargerik
Gårdsdattra skrev: ons des 07, 2022 4:29 pm
fargerik skrev: ons des 07, 2022 7:30 am
Henningsen skrev: man des 05, 2022 4:54 pm Jeg er ingen fan av julekaker egentlig. Synes det er for tørt og smakløst. Kommer til å lage noen pepperkaker, ellers blir det nok mye annen baking og laging.
Noen gode kringler med eplefyll og melis, krydderkake med kaffesjokoladetopping og kanskje noen plaine boller. Og vafler da :lol:
De tørre småkakene kalles inn-og-ut-kaker på grunn av at de settes frem, spises lite av og settes tilbake i skapet igjen.
Om og om igjen...


Jeg har bakt serinakaker, berlinerkranser og pepperkaker, og skal bake krumkaker og julekaker med rosiner og sukat. Her i huset finnes det ikke inn og ut-kaker, da jeg har kakefatet (snavlefatet) stående framme hele jula tildekket med en juleduk, litt større enn en serviett. Og det som blir igjen etter jul og nyttår bruker kjæresten å få med seg hjem Det blir som regel en middels stor boks.. Når jeg reiser inn til ham i slutten av januar er boksen tom!

Da ungene voks opp på åtti og nittitallet så bakte jeg sju sorter som jeg måtte firedoble oppskriftene på. Det ble vel igjen noen smuler, ikke mer enn det. Så her var og er det kakemonser.
Grepa kvinnfolk!
Beundring er på vei :-)

Re: Julebakst

Lagt inn: ons des 07, 2022 10:04 pm
av Gårdsdattra
fargerik skrev: ons des 07, 2022 5:26 pm
Gårdsdattra skrev: ons des 07, 2022 4:29 pm
fargerik skrev: ons des 07, 2022 7:30 am

De tørre småkakene kalles inn-og-ut-kaker på grunn av at de settes frem, spises lite av og settes tilbake i skapet igjen.
Om og om igjen...


Jeg har bakt serinakaker, berlinerkranser og pepperkaker, og skal bake krumkaker og julekaker med rosiner og sukat. Her i huset finnes det ikke inn og ut-kaker, da jeg har kakefatet (snavlefatet) stående framme hele jula tildekket med en juleduk, litt større enn en serviett. Og det som blir igjen etter jul og nyttår bruker kjæresten å få med seg hjem Det blir som regel en middels stor boks.. Når jeg reiser inn til ham i slutten av januar er boksen tom!

Da ungene voks opp på åtti og nittitallet så bakte jeg sju sorter som jeg måtte firedoble oppskriftene på. Det ble vel igjen noen smuler, ikke mer enn det. Så her var og er det kakemonser.
Grepa kvinnfolk!
Beundring er på vei :-)


Takk for den, men du vet vi gamle husmødre og juleforberedelser.

Re: Julebakst

Lagt inn: ons des 07, 2022 10:17 pm
av fargerik
Gårdsdattra skrev: ons des 07, 2022 10:04 pm
fargerik skrev: ons des 07, 2022 5:26 pm
Gårdsdattra skrev: ons des 07, 2022 4:29 pm



Jeg har bakt serinakaker, berlinerkranser og pepperkaker, og skal bake krumkaker og julekaker med rosiner og sukat. Her i huset finnes det ikke inn og ut-kaker, da jeg har kakefatet (snavlefatet) stående framme hele jula tildekket med en juleduk, litt større enn en serviett. Og det som blir igjen etter jul og nyttår bruker kjæresten å få med seg hjem Det blir som regel en middels stor boks.. Når jeg reiser inn til ham i slutten av januar er boksen tom!

Da ungene voks opp på åtti og nittitallet så bakte jeg sju sorter som jeg måtte firedoble oppskriftene på. Det ble vel igjen noen smuler, ikke mer enn det. Så her var og er det kakemonser.
Grepa kvinnfolk!
Beundring er på vei :-)


Takk for den, men du vet vi gamle husmødre og juleforberedelser.
hehehe.....jeg tenker på deg når jeg ser juleforberedelsene til Gjertrud i The Julekalender som går i reprise i TV nå.

Re: Julebakst

Lagt inn: ons des 07, 2022 10:26 pm
av Gårdsdattra
fargerik skrev: ons des 07, 2022 10:17 pm
Gårdsdattra skrev: ons des 07, 2022 10:04 pm
fargerik skrev: ons des 07, 2022 5:26 pm
Grepa kvinnfolk!
Beundring er på vei :-)


Takk for den, men du vet vi gamle husmødre og juleforberedelser.
hehehe.....jeg tenker på deg når jeg ser juleforberedelsene til Gjertrud i The Julekalender som går i reprise i TV nå.


Du, jeg har koll på den store esken med julepynt, og den er stor.

Re: Julebakst

Lagt inn: tor des 08, 2022 3:37 pm
av DoktorS
Ikke akkurat bakst - men har en karamellpudding i ovnen i skrivende stund. En oppskrift fra en trønder, en venninne av familien ute på Øya - hemmeligheten, tror jeg, er at den bakes i veldig lang tid 8 timer på 86-100 grader, ifølge oppskriften. Bare H-melk, ingen fløte, og dessuten vaniljesukker - ikke ekte vanilje. Den hun har laget til "huset" noen ganger har vært helt utrolig god - perfekt konsistens og passe sødme.

Re: Julebakst

Lagt inn: fre des 09, 2022 9:36 pm
av Glycinello
DoktorS skrev: tor des 08, 2022 3:37 pm Ikke akkurat bakst - men har en karamellpudding i ovnen i skrivende stund. En oppskrift fra en trønder, en venninne av familien ute på Øya - hemmeligheten, tror jeg, er at den bakes i veldig lang tid 8 timer på 86-100 grader, ifølge oppskriften. Bare H-melk, ingen fløte, og dessuten vaniljesukker - ikke ekte vanilje. Den hun har laget til "huset" noen ganger har vært helt utrolig god - perfekt konsistens og passe sødme.
Høres ut som den det er tradisjon for å lage her i huset. Personlig styrer jeg unna, men de som spiser den skryter voldsomt.

Ellers bakes det over en lav sko i barndomsheimen for tiden. Fine/grove horn med og uten ost, ulike typer brød, lefser, julekaker og annet digg. Er så heldig at en del av det havner i fryseren hos meg også:) Apropos ikke-akkurat-bakst-kategorien... Tomatsild og lammerull! Et must i julen.

Re: Julebakst

Lagt inn: man des 12, 2022 1:50 pm
av Queenie
Du får si ifra hvordan det går, Doktor Schwei.

Re: Julebakst

Lagt inn: ons des 21, 2022 6:46 pm
av KingKongHalvor
Har laget havreflarn - det var både enkelt og veldig mye bedre enn de man kjøper. Kommer til å bli fler av dem, heller enn serinakaker og berlinerkranser, som egentlig er ganske tørre og kjedelige.

Re: Julebakst

Lagt inn: lør des 24, 2022 10:31 am
av GiPazzini_85
Er nå en del julebakst som er brukbar, men best av alt er avletter. Brune pinner er også bra.

Er en del av dette som ikke er all verden, men tross alt bedre enn alt av dette rennende og bløte fra nede på kontinentet. Mye mer anvendelig til kaffemat og ikke så skrekkelig søtt. Det som derimot er ødeleggende er disse smørfantastene som insisterer på at bakst skal ha smørsmak. Æsj.