Tour de Ski 2022/23

Svar
janesaj

Tour de Ski 2022/23

Legg inn av janesaj »

Juleferien er ugjenkallelig over, og da skal vi tradisjonen tro til et av årets høydepunkter på WC-kalenderen, nemlig Tour de Ski. I år skal vi innom tre land og like mange arrangørsteder: Vi starter med to etapper i sveitsiske Val Müstair, fortsetter med to etapper i tyske Oberstdorf, mens det hele som vanlig avsluttes i italienske Val di Fiemme, som i år har tre etapper.

Tour de Ski arrangeres i år for 17. gang, etter at det hele startet i 2006/07-sesongen. Den gangen var det Virpi Kuitunen fra Finland som trakk det lengste strået i dameklassen foran Marit Bjørgen, med ukrainske Valentina Shevchenko på tredjeplass. I herreklassen ble det tyske Tobias Angerer som ble historisk med å vinne den første Tour de Ski-seieren. Han vant foran Alexander Legkov fra Russland, mens Simen Østensen ble beste nordmann på tredjeplass. Det året var det (som i år) kun seks etapper, selv om det egentlig skulle vært åtte, men da måtte Nove Mesto kaste inn håndkleet grunnet snømangel.

For Norges del skulle det gå veldig lenge før den første forløsende seieren kom. Og da den først kom, da skjedde det også i begge klasser. I 2014-sesongen ble nemlig både Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby da de ble historiens første norske vinnere i Tour de Ski. Etter det ble det rene ketchupeffekten av norske seire, og i dameklassen var det norsk vinner hvert år frem til 2020 siden Johaug tok den første i 2014. Marit Bjørgen tok sin første og eneste Tour de Ski-seier i 2015, før Johaug igjen var å finne på toppen av pallen i 2016, siste sesong før hun ble utestengt. Den utestengelsen visste Heidi Weng å utnytte, da hun vant både i 2017 og 2018. I 2019 var det Ingvild Flugstad Østberg som stakk av med sin første sammenlagtseier, mens Johaug tok tilbake hegemoniet i 2020 med sin tredje og siste Tour de Ski-seier. I 2020 stilte det ingen nordmenn, og heller ikke i 2021 ble det norsk seier, så begynner faktisk å bli en stund siden sist igjen nå.

I herreklassen var det altså Sundby som tok den første norske seieren. Han vant også i 2016, og i tillegg opprinnelig i 2015, men da ble han fratatt seieren av en etterhvert nokså kjent årsak, og da ble Petter Northug stående som offisiell seierherre. Etter at det i 2017 og 2018 endte uten norsk seier, stoppet Johannes Høsflot Klæbo den rekka i 2019, da han tok sin første Tour de Ski-sammenlagtseier i sin aller første start. I 2021 var det russiske Alexander Bolshunov som tok hjem seieren, men i 2022 var Klæbo tilbake på topp.

I 2022 ble det russisk seier i dameklassen da Natalia Nepryaeva hadde en jevn og fin tour og vant foran svenske Ebba Andersson, mens Heidi Weng ble beste norske på tredjeplass. I herreklassen tok altså Johannes Høsflot Klæbo tilbake det norske hegemoniet, og han var fullstendig overlegen. Han vant hele to minutter foran Alexander Bolshunov, mens finske Iivo Niskanen tok tredjeplassen over tre minutter bak. Klæbo vant hele fire av seks etapper, og i de to gjenstående ble han nummer fire og fem (sistnevnte i Alpe Cermis).

Når det gjelder hvem som har flest seire i Tour de Ski, har Dario Cologna og Justyna Kowalczyk rekordene i hver sin klasse, med fire seire hver. Cologna vant i 2009, 2011, 2012 og 2018, mens Kowalczyk fikk sine seire på rad fra 2010 til 2013, og var frem til i fjor siste ikke-norske vinner i dameklassen. Therese Johaug har tre seire (2014, 2016 og 2020). Ellers har Virpi Kuitunen (2007 og 2009) og Heidi Weng (2017 og 2018) to seire hver, mens Charlotte Kalla (2008), Marit Bjørgen (2015), Ingvild Flugstad Østberg (2019), Jessie Diggins (2021) og Natalia Nepryaeva (2022) står med én seier. I herreklassen har både Lukas Bauer (2008 og 2010), Martin Johnsrud Sundby (2014 og 2016, fratatt seier i 2015), Alexander Bolshunov (2020 og 2021) og Johannes Høsflot Klæbo (2019 og 2022) to seire, mens Tobias Angerer (2007), Alexander Legkov (2013), Petter Northug (2015) og Sergey Ustiugov (2017) har vunnet én gang.


Program:

Årets utgave av Tour de Ski består altså av sju etapper, én mer enn i fjor. Touren innledes i Val Müstair, der det skal arrangeres en sprint i fristil samt en 10 km klassisk fellesstart (skulle opprinnelig vært jaktstart, men har altså blitt endret, angivelig grunnet snømangel). Så drar man videre til Oberstdorf, hvor årets eneste intervallstart skal gå av stabelen med en 10 km klassisk. Deretter blir det også en jaktstart over 20 km fristil, også årets eneste. Avslutningsvis bærer det som vanlig til Val di Fiemme, hvor de tre siste etappene skal foregå. Først blir det en klassisk sprint, før de to siste etappene blir fellesstarter. Først over 15 km klassisk, før til slutt traidsjonen tro skal opp Alpe Cermis.

Hviledager er innlagt mandag 2. januar og torsdag 5. januar.

Lørdag 31. desember (Val Müstair):
11:30: Sprintprologer fristil, kvinner og menn
14:00: Sprintfinaler fristil, kvinner og menn

Søndag 1. januar (Val Müstair):
12:00: 10 km klassisk fellesstart, kvinner
13:15: 10 km klassisk fellesstart, menn

Tirsdag 3. januar (Oberstdorf):
11:45: 10 km klassisk intervallstart, menn
14:45: 10 km klassisk intervallstart, kvinner

Onsdag 4. januar (Oberstdorf):
11:15: 20 km fristil jaktstart, menn
14:30: 20 km fristil jaktstart, kvinner

Fredag 6. januar (Val di Fiemme):
10:00: Sprintprologer klassisk, kvinner og menn
12:30: Sprintfinaler klassisk, kvinner og menn

Lørdag 7. januar (Val di Fiemme):
11:45: 15 km klassisk fellesstart, kvinner
13:30: 15 km klassisk fellesstart, menn

Søndag 8. januar (Val di Fiemme):
11:00: 10 km fristil fellesstart (monsterbakken), kvinner
12:45: 10 km fristil fellesstart (monsterbakken), menn


Norges tropp:

Kvinner:
Margrethe Bergane, Konnerud IL
Anne Kjersti Kalvå, Lundamo IL
Julie Myhre, Byåsen IL
Mathilde Myhrvold, Vind IL
Astrid Øyre Slind, Oppdal IL
Silje Theodorsen, Kvaløysletta SL
Heidi Weng, IL BUL
Lotta Udnes Weng, Nes Ski
Tiril Udnes Weng, Nes Ski

Menn:
Pål Golberg, Gol IL
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Emil Iversen, IL Varden Meråker
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Håvard Moseby, Kjelsås IL
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer SK
Sjur Røthe, Voss IL
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF
Didrik Tønseth, Byåsen IL

På damesiden leder jo Tiril Udnes Weng WC sammenlagt relativt klart, og en tour skal jo passe den allsidige løperen veldig godt. Behersker normalt alle distanser i begge stilarter og presterer jevnt; det er normalt en god oppskrift på å gjøre det bra sammenlagt i en lang tour. Ellers er jo Heidi Weng en meget rutinert tourløper som har vunnet et par ganger tidligere (2017 og 2018), og i fjor var hun tilbake på pallen etter noen år utenfor. Hun har hatt en grei sesongstart (pallplass på 10 fri på Lillehammer beste resultat) og er tilbake nå etter å ha tatt en liten pause (som kun ble Davos-helgen, viste det seg, men blir likevel spennende å se hvordan formen er). Ellers blir Anne Kjersti Kalvå en spennende utøver å følge - hun har jo virkelig tatt megasteg denne sesongen og tok sin første pallplass på 10 klassisk på Beitostølen. Selv om hun er god i begge stilarter er det nok klassisk som er hennes beste, så det er ikke noen ulempe at intervallstarten går i den teknikken for hennes del. Kom til semifinale på skøytesprinten i fjorårets tour, så kan ha muligheten til å gå et stykke på sprintene også. Lotta Udnes Weng er jo også en habil allrounder og bør kunne ha mulighet på topp ti sammenlagt om hun er noenlunde i form, særlig om hun får det til på sprintene og unngår uhell som hun har en tendens til å havne i.

Silje Theodorsen har også gjort det bra i noen renn i år og kan nok i det minste være topp ti i enkeltrenn. Astrid Øyre Slind har gjort delvis "comeback" i vanlig langrenn i år og har nok ingen store ambisjoner om topplasseringer, men kan jo være en å følge med, kanskje særlig på den klassiske fellesstarten i Val di Fiemme. Unge Margrethe Bergane er nok aller mest med for erfaringens skyld, men ble topp 20 på 10 fri på Lillehammer og nye topp 20-resultater kan jo være et greit mål. Bør også være sterk i den avsluttende monsterbakken med sin store fysiske kapasitet. De to sprinterne Julie Myhre og Mathilde Myhrvold er fremfor alt med for resultater på sprintene. Spesielt Myhrvold imponerte jo i fjorårets tour, så blir interessant å følge.

Når det gjelder herrene vant jo Johannes Høsflot Klæbo suverent i fjor, og det er vel strengt tatt ikke mye som tilsier at han ikke er favoritt i år igjen. Han har riktig nok slitt noe med sykdom, men ellers vunnet tre renn, vært på pallen én gang og har en femteplass som dårligste resultat. Er også blitt en meget komplett langrennsløper og blir vanskelig å slå. En som kanskje kan være i nærheten er Pål Golberg, også en meget komplett løper som kommer til å henge med på de fleste distanser om han er i form. Golberg har vært en av sesongens store løpere og leder WC sammenlagt nokså komfortabelt. Er iallfall en soleklar pallkandidat. Men Norge har jo nesten kun gode sammenlagtløpere med her og kan potensielt komme til å dominere førstesiden. Vi har Simen Hegstad Krüger som vant siste renn i Davos ganske så suverent og viste form da, og i tillegg Hans Christer Holund som har hatt en jevn og stabil sesong og sjelden skuffer på distanserenn. Han ble to i Davos sist. Sjur Røthe er også en rutinert mann som var på pallen i Davos og som kan hevde seg høyt oppe nok en gang. Didrik Tønseth har prestert godt i begge stilarter denne sesongen og var en av dem som sikret seksdobbelt norsk i Davos, for eksempel. Har også pallplasser fra Beitostølen og Lillehammer denne sesongen og har sett bunnsolid ut. Disse er jo ikke altfor sterke sprintere, men blir nok å regne med likevel.

Martin Løwstrøm Nyenget har vist før at han takler tourformatet bra, god i begge stilarter som han er, da han var godt med i Ski Tour i Sverige og Norge tilbake i 2020. I fjorårets tour ble det aldri helt fullklaff, men vi vet hva han kan. I år har han vært på pallen både i Ruka og på Lillehammer på klassiske intervallstarter. Emil Iversen er en løper som for noen år siden var som skapt for et slikt format, men han har slitt mer på sprint de senere årene. Likevel bør han kunne ha muligheten til å klare fremskutte plasseringer i flere renn, og det er en klar fordel for ham at intervallstarten går i klassisk. Håvard Moseby har kommet med i kraft av at han har friplass gjennom skandinavisk cup, og er en løper som bør kunne være bra med i sammendraget - han er sterk i begge stilarter på distanse, og er også såpass bra på sprint at han bør kunne iallfall ta seg greit videre fra prologene der. Spennende løper å følge. Den eneste på laget som fremfor alt er med for sprintenes skyld er Sindre Bjørnestad Skar, som nok ser spesielt frem til den første etappen i Val Müstair, som altså er hans spesialgren skøytesprint. Han er i sin beste form ikke helt ueffen på distanse heller, men er selvfølgelig ikke en av sammenlagtfavorittene.


Utlendinger:

Dameklassen blir jo den internasjonalt klart mest interessante i år, med flere som kan gjøre det bra om de får det til. Den beste utlendingen på årets sammenlagtliste hittil er jo Jessie Diggins, som har vunnet touren tidligere (for to år siden) og vist fin form. Diggins ladet opp med å vinne intervallstarten og bli to på sprinten i Davos. En ulempe for henne er intervallstarten som går i klassisk. Når det gjelder svenskene står Ebba Andersson over grunnet sykdom, men Frida Karlsson er tilbake på start og er selvsagt spennende. Karlsson er jo egentlig en løper som skal passe en tour perfekt, i og med at hun kan prestere i begge stilarter og i tillegg sprinter bra til distanseløper å være. Problemet ligger vel i at hun kan være noe ujevn, men hun er så klart en av de store favorittene. Ellers kan kanskje Finland ha en løper eller to med i toppen, og da er vel muligens Krista Pärmäkoski deres aller største håp. Fint program for henne i år, med intervallstart i klassisk, og hun kan også sprinte brukbart på gode dager. Så har de jo også Kerttu Niskanen som har hatt en fin sesong så langt, blant annet med seier på Beitostølen. Hun er nok noe mer ustabil i skøyting, men i så tilfelle er det jo fint også for henne at intervallstarten er i klassisk. Amerikanerne har også en annen potensielt god tourløper i Rosie Brennan, som nok er best i skøyting, men som kan gå bra også i klassisk når hun er i bra form. Katharina Hennig er en annen joker, men hun er ustabil i skøyting og kan muligens også tape noe til de største favorittene på sprintene. Hennes landskvinne Victoria Carl har gjort det bra på flere distanser i år og kan være interessant. Det kan også sveitsiske Nadine Fähndrich, som i tillegg til å vinne de siste to sprintene også viste bra form på distanse i Davos. Andre navn som Moa Ilar, Delphine Claudel, Maja Dahlqvist og Teresa Stadlober kan også være høyt oppe om de finner formen.

Uten russere på start blir det nok ikke like stor konkurranse for de norske på herresiden. Iivo Niskanen har jo gått glipp av hele sesongstarten grunnet covid, men kommer tilbake på start her og er nok den største utenlandske profilen. Fint for ham med klassisk intervallstart. Han har imidlertid ikke bestemt seg for om han skal gå hele touren ennå; det bestemmer han seg først for når han ser hvordan de første dagene går. Andrew Musgrave har imponert på distanse i år med tre topp fem-plasseringer og var også greit med i Davos sist. Kan jo fort blande seg godt inn i topp ti om han greier å holde seg unna dårlige etapper. Sverige har også med et par spennende herrer. Calle Halfvarsson er nok kanskje det beste håpet deres grunnet sine gode allroundegenskaper. Han har hatt en finfin sesongstart med en pallplass samt flere andre gode plasseringer også. Klassisk intervallstart er fint for ham. Dog er han noe ustabil og har også en tendens til å havne i uhell, så vi får se om han greier å holde seg unna de dårlige dagene. William Poromaa er den andre svensken som med klaff kan blande seg høyt oppe. Han er ingen stor sprinter, men behersker begge stilarter på distanse. Han har vært noe opp og ned, men på sitt beste er han absolutt en trussel for mange. Ellers er det jo et program i år som potensielt kan passe Federico Pellegrino, som har vist god form hittil i år. Han er selvfølgelig fortsatt best på sprint, men har også gjort enkelte gode distanseløp. Francesco de Fabiani, Michal Novak og Friedrich Moch kan også være interessante løpere å følge.

Ellers er det jo selvsagt andre som ikke er nevnt som kommer til å være med på enkeltetapper (særlig sprintene), men det kan vi jo som vanlig ta underveis.


Resultater, 2022:

Kvinner:
1. Natalia Nepryaeva (RUS)
2. Ebba Andersson (SWE) +46.7
3. Heidi Weng (NOR) +1:07.7
4. Krista Pärmäkoski (FIN) +1:48.6
5. Kerttu Niskanen (FIN) +1:52.
6. Tatiana Sorina (RUS) +2:24.7
7. Teresa Stadlober (AUT) +2:35.5
8. Jessie Diggins (USA) +3:15.8
9. Katharina Hennig (GER) +3:21.3
10. Tiril Udnes Weng (NOR) +3:38.6

Menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2. Alexander Bolshunov (RUS) +2:03.2
3. Iivo Niskanen (FIN) +3:14.5
4. Denis Spitsov (RUS) +3:21.5
5. Pål Golberg (NOR) +4:08.3
6. Ivan Yakimushkin (RUS) +4:28.0
7. Didrik Tønseth (NOR) +4:42.2
8. Erik Valnes (NOR) +4:58.4
9. Harald Østberg Amundsen (NOR) +5:13.4
10. Calle Halfvarsson (SWE) +5:33.0


Verdenscupene sammenlagt:

Sammenlagt, kvinner:
1. Tiril Udnes Weng (NOR) 872
2. Jessie Diggins (USA) 738
3. Krista Pärmäkoski (FIN) 625
4. Frida Karlsson (SWE) 588
5. Nadine Fähndrich (SUI) 561
6. Katharina Hennig (GER) 538
7. Anne Kjersti Kalvå (NOR) 492
8. Kerttu Niskanen (FIN) 490
9. Maja Dahlqvist (SWE) 478
10. Victoria Carl (GER) 450

Distanse, kvinner:
1. Anne Kjersti Kalvå (NOR) 492
2. Tiril Udnes Weng (NOR) 490
3. Frida Karlsson (SWE) 479
4. Katharina Hennig (GER) 460
5. Jessie Diggins (USA) 459
6. Kerttu Niskanen (FIN) 421

Sprint, kvinner:
1. Tiril Udnes Weng (NOR) 382
2. Johanna Hagström (SWE) 360
3. Nadine Fähndrich (SUI) 356
4. Jessie Diggins (USA) 279
5. Lotta Udnes Weng (NOR) 264
6. Julia Kern (USA) 257

Sammenlagt, menn:
1. Pål Golberg (NOR) 756
2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 617
3. Federico Pellegrino (ITA) 500
4. Hans Christer Holund (NOR) 455
5. Andrew Musgrave (GBR) 442
6. Martin Løwstrøm Nyenget (NOR) 426
7. Richard Jouve (FRA) 400
8. Didrik Tønseth (NOR) 375
9. William Poromaa (SWE) 372
10. Michal Novak (CZE) 355

Distanse, menn:
1. Pål Golberg (NOR) 481
2. Hans Christer Holund (NOR) 455
3. Martin Løwstrøm Nyenget (NOR) 426
4. Andrew Musgrave (GBR) 415
5. Didrik Tønseth (NOR) 375
6. William Poromaa (SWE) 372

Sprint, menn:
1. Even Northug (NOR) 340
2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 337
3. Edvin Anger (SWE) 281
4. Lucas Chanavat (FRA) 276
5. Federico Pellegrino (ITA) 275
6. Pål Golberg (NOR) 275


TV3s sendeskjema:

Lørdag 31. desember (Val Müstair):
10:45: Sendestart
11:30-12:40: Sprintprologer fristil, kvinner og menn
14:00-15:35: Sprintfinaler fristil, kvinner og menn

Søndag 1. januar (Val Müstair):
11:15: Sendestart
12:00-12:40: 10 km klassisk fellesstart, kvinner
13:15-13:45: 10 km klassisk fellesstart, menn

Tirsdag 3. januar (Oberstdorf):
11:15: Sendestart
11:45-12:45: 10 km klassisk intervallstart, menn
14:15: Sendestart
14:45-15:45: 10 km klassisk intervallstart, kvinner

Onsdag 4. januar (Oberstdorf):
10:45: Sendestart
11:15-12:05: 20 km fristil jaktstart, menn
14:00: Sendestart
14:30-15:25: 20 km fristil jaktstart, kvinner

Fredag 6. januar (Val di Fiemme):
10:00: Sprintprologer klassisk, kvinner og menn
12:30: Sprintfinaler klassisk, kvinner og menn

Lørdag 7. januar (Val di Fiemme):
11:45: 15 km klassisk fellesstart, kvinner
13:30: 15 km klassisk fellesstart, menn

Søndag 8. januar (Val di Fiemme):
11:00: 10 km fristil fellesstart (monsterbakken), kvinner
12:45: 10 km fristil fellesstart (monsterbakken), menn


Startlister:
Kan finnes her.

Løypeprofiler:
Val Müstair
Oberstdorf
Val di Fiemme

Arrangørenes hjemmesider:
Lenzerheide
Oberstdorf
Val di Fiemme

Værmeldinger (yr.no):
Val Müstair
Oberstdorf
Val di Fiemme


God fornøyelse!

rommegrot

Legg inn av rommegrot »

Glimrende åpningsinnlegg.
Sist redigert av rommegrot den fre des 30, 2022 7:11 pm, redigert 1 gang totalt.

janesaj

Legg inn av janesaj »

rommegrot skrev: fre des 30, 2022 7:09 pm Glimrende åpningsinnlegg.

Hvem har tv rettighetene her?
TV3/Viaplay. Sendeskjema mot slutten av åpningsinnlegget.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

rommegrot skrev: fre des 30, 2022 7:09 pm Hvem har tv rettighetene her?
TV3/Viaplay
Sist redigert av tartaglia2 den fre des 30, 2022 7:11 pm, redigert 1 gang totalt.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

rommegrot skrev: fre des 30, 2022 7:09 pm Glimrende åpningsinnlegg.

Hvem har tv rettighetene her?
Står i nedre del av åpningsinnlegget, TV3.

LeSorcier

Legg inn av LeSorcier »

Nydelig åpningsinnlegg.

Heia Krüger!

hamplenedomplenedis
Innlegg: 801

Legg inn av hamplenedomplenedis »

rommegrot skrev: fre des 30, 2022 7:09 pm Glimrende åpningsinnlegg.

Hvem har tv rettighetene her?
Står jo i åpningsinnlegget til janesaj det du spør etter, men det er TV3 (Viaplay).

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Fellesstarten i Val Mustair er i følge NRK omgjort tilbake til jaktstart.

hamplenedomplenedis
Innlegg: 801

Legg inn av hamplenedomplenedis »

tartaglia2 skrev: fre des 30, 2022 7:13 pm Fellesstarten i Val Mustair er i følge NRK omgjort tilbake til jaktstart.
Meget bra!

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

Herlig trådstart!

Tror steinhardt på Klæbo og Diggins i år.

Brukeravatar
kytec
Innlegg: 7953

Legg inn av kytec »

Hadde du sett på TdS om russrene fikk delta?

Brukeravatar
newsflash
Innlegg: 8141

Legg inn av newsflash »

tartaglia2 skrev: fre des 30, 2022 7:13 pm Fellesstarten i Val Mustair er i følge NRK omgjort tilbake til jaktstart.
FIS hører faktisk på løperne, den var ny.

K-Torget

Legg inn av K-Torget »

janesaj skrev: fre des 30, 2022 7:03 pm Juleferien er ugjenkallelig over, og da skal vi tradisjonen tro til et av årets høydepunkter på WC-kalenderen, nemlig Tour de Ski. I år skal vi innom tre land og like mange arrangørsteder: Vi starter med to etapper i sveitsiske Val Müstair, fortsetter med to etapper i tyske Oberstdorf, mens det hele som vanlig avsluttes i italienske Val di Fiemme, som i år har tre etapper.

Tour de Ski arrangeres i år for 17. gang, etter at det hele startet i 2006/07-sesongen. Den gangen var det Virpi Kuitunen fra Finland som trakk det lengste strået i dameklassen foran Marit Bjørgen, med ukrainske Valentina Shevchenko på tredjeplass. I herreklassen ble det tyske Tobias Angerer som ble historisk med å vinne den første Tour de Ski-seieren. Han vant foran Alexander Legkov fra Russland, mens Simen Østensen ble beste nordmann på tredjeplass. Det året var det (som i år) kun seks etapper, selv om det egentlig skulle vært åtte, men da måtte Nove Mesto kaste inn håndkleet grunnet snømangel.

For Norges del skulle det gå veldig lenge før den første forløsende seieren kom. Og da den først kom, da skjedde det også i begge klasser. I 2014-sesongen ble nemlig både Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby da de ble historiens første norske vinnere i Tour de Ski. Etter det ble det rene ketchupeffekten av norske seire, og i dameklassen var det norsk vinner hvert år frem til 2020 siden Johaug tok den første i 2014. Marit Bjørgen tok sin første og eneste Tour de Ski-seier i 2015, før Johaug igjen var å finne på toppen av pallen i 2016, siste sesong før hun ble utestengt. Den utestengelsen visste Heidi Weng å utnytte, da hun vant både i 2017 og 2018. I 2019 var det Ingvild Flugstad Østberg som stakk av med sin første sammenlagtseier, mens Johaug tok tilbake hegemoniet i 2020 med sin tredje og siste Tour de Ski-seier. I 2020 stilte det ingen nordmenn, og heller ikke i 2021 ble det norsk seier, så begynner faktisk å bli en stund siden sist igjen nå.

I herreklassen var det altså Sundby som tok den første norske seieren. Han vant også i 2016, og i tillegg opprinnelig i 2015, men da ble han fratatt seieren av en etterhvert nokså kjent årsak, og da ble Petter Northug stående som offisiell seierherre. Etter at det i 2017 og 2018 endte uten norsk seier, stoppet Johannes Høsflot Klæbo den rekka i 2019, da han tok sin første Tour de Ski-sammenlagtseier i sin aller første start. I 2021 var det russiske Alexander Bolshunov som tok hjem seieren, men i 2022 var Klæbo tilbake på topp.

I 2022 ble det russisk seier i dameklassen da Natalia Nepryaeva hadde en jevn og fin tour og vant foran svenske Ebba Andersson, mens Heidi Weng ble beste norske på tredjeplass. I herreklassen tok altså Johannes Høsflot Klæbo tilbake det norske hegemoniet, og han var fullstendig overlegen. Han vant hele to minutter foran Alexander Bolshunov, mens finske Iivo Niskanen tok tredjeplassen over tre minutter bak. Klæbo vant hele fire av seks etapper, og i de to gjenstående ble han nummer fire og fem (sistnevnte i Alpe Cermis).

Når det gjelder hvem som har flest seire i Tour de Ski, har Dario Cologna og Justyna Kowalczyk rekordene i hver sin klasse, med fire seire hver. Cologna vant i 2009, 2011, 2012 og 2018, mens Kowalczyk fikk sine seire på rad fra 2010 til 2013, og var frem til i fjor siste ikke-norske vinner i dameklassen. Therese Johaug har tre seire (2014, 2016 og 2020). Ellers har Virpi Kuitunen (2007 og 2009) og Heidi Weng (2017 og 2018) to seire hver, mens Charlotte Kalla (2008), Marit Bjørgen (2015), Ingvild Flugstad Østberg (2019), Jessie Diggins (2021) og Natalia Nepryaeva (2022) står med én seier. I herreklassen har både Lukas Bauer (2008 og 2010), Martin Johnsrud Sundby (2014 og 2016, fratatt seier i 2015), Alexander Bolshunov (2020 og 2021) og Johannes Høsflot Klæbo (2019 og 2022) to seire, mens Tobias Angerer (2007), Alexander Legkov (2013), Petter Northug (2015) og Sergey Ustiugov (2017) har vunnet én gang.


Program:

Årets utgave av Tour de Ski består altså av sju etapper, én mer enn i fjor. Touren innledes i Val Müstair, der det skal arrangeres en sprint i fristil samt en 10 km klassisk fellesstart (skulle opprinnelig vært jaktstart, men har altså blitt endret, angivelig grunnet snømangel). Så drar man videre til Oberstdorf, hvor årets eneste intervallstart skal gå av stabelen med en 10 km klassisk. Deretter blir det også en jaktstart over 20 km fristil, også årets eneste. Avslutningsvis bærer det som vanlig til Val di Fiemme, hvor de tre siste etappene skal foregå. Først blir det en klassisk sprint, før de to siste etappene blir fellesstarter. Først over 15 km klassisk, før til slutt traidsjonen tro skal opp Alpe Cermis.

Hviledager er innlagt mandag 2. januar og torsdag 5. januar.

Lørdag 31. desember (Val Müstair):
11:30: Sprintprologer fristil, kvinner og menn
14:00: Sprintfinaler fristil, kvinner og menn

Søndag 1. januar (Val Müstair):
12:00: 10 km klassisk fellesstart, kvinner
13:15: 10 km klassisk fellesstart, menn

Tirsdag 3. januar (Oberstdorf):
11:45: 10 km klassisk intervallstart, menn
14:45: 10 km klassisk intervallstart, kvinner

Onsdag 4. januar (Oberstdorf):
11:15: 20 km fristil jaktstart, menn
14:30: 20 km fristil jaktstart, kvinner

Fredag 6. januar (Val di Fiemme):
10:00: Sprintprologer klassisk, kvinner og menn
12:30: Sprintfinaler klassisk, kvinner og menn

Lørdag 7. januar (Val di Fiemme):
11:45: 15 km klassisk fellesstart, kvinner
13:30: 15 km klassisk fellesstart, menn

Søndag 8. januar (Val di Fiemme):
11:00: 10 km fristil fellesstart (monsterbakken), kvinner
12:45: 10 km fristil fellesstart (monsterbakken), menn


Norges tropp:

Kvinner:
Margrethe Bergane, Konnerud IL
Anne Kjersti Kalvå, Lundamo IL
Julie Myhre, Byåsen IL
Mathilde Myhrvold, Vind IL
Astrid Øyre Slind, Oppdal IL
Silje Theodorsen, Kvaløysletta SL
Heidi Weng, IL BUL
Lotta Udnes Weng, Nes Ski
Tiril Udnes Weng, Nes Ski

Menn:
Pål Golberg, Gol IL
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Emil Iversen, IL Varden Meråker
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Håvard Moseby, Kjelsås IL
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer SK
Sjur Røthe, Voss IL
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF
Didrik Tønseth, Byåsen IL

På damesiden leder jo Tiril Udnes Weng WC sammenlagt relativt klart, og en tour skal jo passe den allsidige løperen veldig godt. Behersker normalt alle distanser i begge stilarter og presterer jevnt; det er normalt en god oppskrift på å gjøre det bra sammenlagt i en lang tour. Ellers er jo Heidi Weng en meget rutinert tourløper som har vunnet et par ganger tidligere (2017 og 2018), og i fjor var hun tilbake på pallen etter noen år utenfor. Hun har hatt en grei sesongstart (pallplass på 10 fri på Lillehammer beste resultat) og er tilbake nå etter å ha tatt en liten pause (som kun ble Davos-helgen, viste det seg, men blir likevel spennende å se hvordan formen er). Ellers blir Anne Kjersti Kalvå en spennende utøver å følge - hun har jo virkelig tatt megasteg denne sesongen og tok sin første pallplass på 10 klassisk på Beitostølen. Selv om hun er god i begge stilarter er det nok klassisk som er hennes beste, så det er ikke noen ulempe at intervallstarten går i den teknikken for hennes del. Kom til semifinale på skøytesprinten i fjorårets tour, så kan ha muligheten til å gå et stykke på sprintene også. Lotta Udnes Weng er jo også en habil allrounder og bør kunne ha mulighet på topp ti sammenlagt om hun er noenlunde i form, særlig om hun får det til på sprintene og unngår uhell som hun har en tendens til å havne i.

Silje Theodorsen har også gjort det bra i noen renn i år og kan nok i det minste være topp ti i enkeltrenn. Astrid Øyre Slind har gjort delvis "comeback" i vanlig langrenn i år og har nok ingen store ambisjoner om topplasseringer, men kan jo være en å følge med, kanskje særlig på den klassiske fellesstarten i Val di Fiemme. Unge Margrethe Bergane er nok aller mest med for erfaringens skyld, men ble topp 20 på 10 fri på Lillehammer og nye topp 20-resultater kan jo være et greit mål. Bør også være sterk i den avsluttende monsterbakken med sin store fysiske kapasitet. De to sprinterne Julie Myhre og Mathilde Myhrvold er fremfor alt med for resultater på sprintene. Spesielt Myhrvold imponerte jo i fjorårets tour, så blir interessant å følge.

Når det gjelder herrene vant jo Johannes Høsflot Klæbo suverent i fjor, og det er vel strengt tatt ikke mye som tilsier at han ikke er favoritt i år igjen. Han har riktig nok slitt noe med sykdom, men ellers vunnet tre renn, vært på pallen én gang og har en femteplass som dårligste resultat. Er også blitt en meget komplett langrennsløper og blir vanskelig å slå. En som kanskje kan være i nærheten er Pål Golberg, også en meget komplett løper som kommer til å henge med på de fleste distanser om han er i form. Golberg har vært en av sesongens store løpere og leder WC sammenlagt nokså komfortabelt. Er iallfall en soleklar pallkandidat. Men Norge har jo nesten kun gode sammenlagtløpere med her og kan potensielt komme til å dominere førstesiden. Vi har Simen Hegstad Krüger som vant siste renn i Davos ganske så suverent og viste form da, og i tillegg Hans Christer Holund som har hatt en jevn og stabil sesong og sjelden skuffer på distanserenn. Han ble to i Davos sist. Sjur Røthe er også en rutinert mann som var på pallen i Davos og som kan hevde seg høyt oppe nok en gang. Didrik Tønseth har prestert godt i begge stilarter denne sesongen og var en av dem som sikret seksdobbelt norsk i Davos, for eksempel. Har også pallplasser fra Beitostølen og Lillehammer denne sesongen og har sett bunnsolid ut. Disse er jo ikke altfor sterke sprintere, men blir nok å regne med likevel.

Martin Løwstrøm Nyenget har vist før at han takler tourformatet bra, god i begge stilarter som han er, da han var godt med i Ski Tour i Sverige og Norge tilbake i 2020. I fjorårets tour ble det aldri helt fullklaff, men vi vet hva han kan. I år har han vært på pallen både i Ruka og på Lillehammer på klassiske intervallstarter. Emil Iversen er en løper som for noen år siden var som skapt for et slikt format, men han har slitt mer på sprint de senere årene. Likevel bør han kunne ha muligheten til å klare fremskutte plasseringer i flere renn, og det er en klar fordel for ham at intervallstarten går i klassisk. Håvard Moseby har kommet med i kraft av at han har friplass gjennom skandinavisk cup, og er en løper som bør kunne være bra med i sammendraget - han er sterk i begge stilarter på distanse, og er også såpass bra på sprint at han bør kunne iallfall ta seg greit videre fra prologene der. Spennende løper å følge. Den eneste på laget som fremfor alt er med for sprintenes skyld er Sindre Bjørnestad Skar, som nok ser spesielt frem til den første etappen i Val Müstair, som altså er hans spesialgren skøytesprint. Han er i sin beste form ikke helt ueffen på distanse heller, men er selvfølgelig ikke en av sammenlagtfavorittene.


Utlendinger:

Dameklassen blir jo den internasjonalt klart mest interessante i år, med flere som kan gjøre det bra om de får det til. Den beste utlendingen på årets sammenlagtliste hittil er jo Jessie Diggins, som har vunnet touren tidligere (for to år siden) og vist fin form. Diggins ladet opp med å vinne intervallstarten og bli to på sprinten i Davos. En ulempe for henne er intervallstarten som går i klassisk. Når det gjelder svenskene står Ebba Andersson over grunnet sykdom, men Frida Karlsson er tilbake på start og er selvsagt spennende. Karlsson er jo egentlig en løper som skal passe en tour perfekt, i og med at hun kan prestere i begge stilarter og i tillegg sprinter bra til distanseløper å være. Problemet ligger vel i at hun kan være noe ujevn, men hun er så klart en av de store favorittene. Ellers kan kanskje Finland ha en løper eller to med i toppen, og da er vel muligens Krista Pärmäkoski deres aller største håp. Fint program for henne i år, med intervallstart i klassisk, og hun kan også sprinte brukbart på gode dager. Så har de jo også Kerttu Niskanen som har hatt en fin sesong så langt, blant annet med seier på Beitostølen. Hun er nok noe mer ustabil i skøyting, men i så tilfelle er det jo fint også for henne at intervallstarten er i klassisk. Amerikanerne har også en annen potensielt god tourløper i Rosie Brennan, som nok er best i skøyting, men som kan gå bra også i klassisk når hun er i bra form. Katharina Hennig er en annen joker, men hun er ustabil i skøyting og kan muligens også tape noe til de største favorittene på sprintene. Hennes landskvinne Victoria Carl har gjort det bra på flere distanser i år og kan være interessant. Det kan også sveitsiske Nadine Fähndrich, som i tillegg til å vinne de siste to sprintene også viste bra form på distanse i Davos. Andre navn som Moa Ilar, Delphine Claudel, Maja Dahlqvist og Teresa Stadlober kan også være høyt oppe om de finner formen.

Uten russere på start blir det nok ikke like stor konkurranse for de norske på herresiden. Iivo Niskanen har jo gått glipp av hele sesongstarten grunnet covid, men kommer tilbake på start her og er nok den største utenlandske profilen. Fint for ham med klassisk intervallstart. Han har imidlertid ikke bestemt seg for om han skal gå hele touren ennå; det bestemmer han seg først for når han ser hvordan de første dagene går. Andrew Musgrave har imponert på distanse i år med tre topp fem-plasseringer og var også greit med i Davos sist. Kan jo fort blande seg godt inn i topp ti om han greier å holde seg unna dårlige etapper. Sverige har også med et par spennende herrer. Calle Halfvarsson er nok kanskje det beste håpet deres grunnet sine gode allroundegenskaper. Han har hatt en finfin sesongstart med en pallplass samt flere andre gode plasseringer også. Klassisk intervallstart er fint for ham. Dog er han noe ustabil og har også en tendens til å havne i uhell, så vi får se om han greier å holde seg unna de dårlige dagene. William Poromaa er den andre svensken som med klaff kan blande seg høyt oppe. Han er ingen stor sprinter, men behersker begge stilarter på distanse. Han har vært noe opp og ned, men på sitt beste er han absolutt en trussel for mange. Ellers er det jo et program i år som potensielt kan passe Federico Pellegrino, som har vist god form hittil i år. Han er selvfølgelig fortsatt best på sprint, men har også gjort enkelte gode distanseløp. Francesco de Fabiani, Michal Novak og Friedrich Moch kan også være interessante løpere å følge.

Ellers er det jo selvsagt andre som ikke er nevnt som kommer til å være med på enkeltetapper (særlig sprintene), men det kan vi jo som vanlig ta underveis.


Resultater, 2022:

Kvinner:
1. Natalia Nepryaeva (RUS)
2. Ebba Andersson (SWE) +46.7
3. Heidi Weng (NOR) +1:07.7
4. Krista Pärmäkoski (FIN) +1:48.6
5. Kerttu Niskanen (FIN) +1:52.
6. Tatiana Sorina (RUS) +2:24.7
7. Teresa Stadlober (AUT) +2:35.5
8. Jessie Diggins (USA) +3:15.8
9. Katharina Hennig (GER) +3:21.3
10. Tiril Udnes Weng (NOR) +3:38.6

Menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
2. Alexander Bolshunov (RUS) +2:03.2
3. Iivo Niskanen (FIN) +3:14.5
4. Denis Spitsov (RUS) +3:21.5
5. Pål Golberg (NOR) +4:08.3
6. Ivan Yakimushkin (RUS) +4:28.0
7. Didrik Tønseth (NOR) +4:42.2
8. Erik Valnes (NOR) +4:58.4
9. Harald Østberg Amundsen (NOR) +5:13.4
10. Calle Halfvarsson (SWE) +5:33.0


Verdenscupene sammenlagt:

Sammenlagt, kvinner:
1. Tiril Udnes Weng (NOR) 872
2. Jessie Diggins (USA) 738
3. Krista Pärmäkoski (FIN) 625
4. Frida Karlsson (SWE) 588
5. Nadine Fähndrich (SUI) 561
6. Katharina Hennig (GER) 538
7. Anne Kjersti Kalvå (NOR) 492
8. Kerttu Niskanen (FIN) 490
9. Maja Dahlqvist (SWE) 478
10. Victoria Carl (GER) 450

Distanse, kvinner:
1. Anne Kjersti Kalvå (NOR) 492
2. Tiril Udnes Weng (NOR) 490
3. Frida Karlsson (SWE) 479
4. Katharina Hennig (GER) 460
5. Jessie Diggins (USA) 459
6. Kerttu Niskanen (FIN) 421

Sprint, kvinner:
1. Tiril Udnes Weng (NOR) 382
2. Johanna Hagström (SWE) 360
3. Nadine Fähndrich (SUI) 356
4. Jessie Diggins (USA) 279
5. Lotta Udnes Weng (NOR) 264
6. Julia Kern (USA) 257

Sammenlagt, menn:
1. Pål Golberg (NOR) 756
2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 617
3. Federico Pellegrino (ITA) 500
4. Hans Christer Holund (NOR) 455
5. Andrew Musgrave (GBR) 442
6. Martin Løwstrøm Nyenget (NOR) 426
7. Richard Jouve (FRA) 400
8. Didrik Tønseth (NOR) 375
9. William Poromaa (SWE) 372
10. Michal Novak (CZE) 355

Distanse, menn:
1. Pål Golberg (NOR) 481
2. Hans Christer Holund (NOR) 455
3. Martin Løwstrøm Nyenget (NOR) 426
4. Andrew Musgrave (GBR) 415
5. Didrik Tønseth (NOR) 375
6. William Poromaa (SWE) 372

Sprint, menn:
1. Even Northug (NOR) 340
2. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 337
3. Edvin Anger (SWE) 281
4. Lucas Chanavat (FRA) 276
5. Federico Pellegrino (ITA) 275
6. Pål Golberg (NOR) 275


TV3s sendeskjema:

Lørdag 31. desember (Val Müstair):
10:45: Sendestart
11:30-12:40: Sprintprologer fristil, kvinner og menn
14:00-15:35: Sprintfinaler fristil, kvinner og menn

Søndag 1. januar (Val Müstair):
11:15: Sendestart
12:00-12:40: 10 km klassisk fellesstart, kvinner
13:15-13:45: 10 km klassisk fellesstart, menn

Tirsdag 3. januar (Oberstdorf):
11:15: Sendestart
11:45-12:45: 10 km klassisk intervallstart, menn
14:15: Sendestart
14:45-15:45: 10 km klassisk intervallstart, kvinner

Onsdag 4. januar (Oberstdorf):
10:45: Sendestart
11:15-12:05: 20 km fristil jaktstart, menn
14:00: Sendestart
14:30-15:25: 20 km fristil jaktstart, kvinner

Fredag 6. januar (Val di Fiemme):
10:00: Sprintprologer klassisk, kvinner og menn
12:30: Sprintfinaler klassisk, kvinner og menn

Lørdag 7. januar (Val di Fiemme):
11:45: 15 km klassisk fellesstart, kvinner
13:30: 15 km klassisk fellesstart, menn

Søndag 8. januar (Val di Fiemme):
11:00: 10 km fristil fellesstart (monsterbakken), kvinner
12:45: 10 km fristil fellesstart (monsterbakken), menn


Startlister:
Kan finnes her.

Løypeprofiler:
Val Müstair
Oberstdorf
Val di Fiemme

Arrangørenes hjemmesider:
Lenzerheide
Oberstdorf
Val di Fiemme

Værmeldinger (yr.no):
Val Müstair
Oberstdorf
Val di Fiemme


God fornøyelse!
Fantastisk innlegg! :D

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

For første gang skriver Birger Løfaldli (Adresseavisen) noe som jeg er helt enig i.
6 dager har gått til spille med å vente til juleferien praktisk talt er over før de starter.
Det betyr at for de fleste går rennene midt i arbeidstiden, langrennssporten mister dermed sårt tiltrengt promotering i hele Europa.
Hvorfor? de startet 4 juledag til å begynne med.

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

Det er vel en blanding av at de vil avslutte Touren på en søndag, samt at det kun er 7 etapper nå for tiden, og det dermed blir lørdag til neste søndag.

Så neste sesong begynner de 30.desember og avslutter 7. januar og året etter ligger det til rette for start 28. desember til 5.januar.

Jeg synes det er greit tidspunkt å avslutte på den første hele helgen i januar, men man kunne kanskje startet noen dager tidligere (hatt flere renn + 1 eller 2 hviledager ekstra).

Zarzio

Legg inn av Zarzio »

Veldig mye klassisk i år, så da er vel Diggins sjanseløs.

Gleder meg!

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Neptun skrev: fre des 30, 2022 9:07 pm For første gang skriver Birger Løfaldli (Adresseavisen) noe som jeg er helt enig i.
6 dager har gått til spille med å vente til juleferien praktisk talt er over før de starter.
Det betyr at for de fleste går rennene midt i arbeidstiden, langrennssporten mister dermed sårt tiltrengt promotering i hele Europa.
Hvorfor? de startet 4 juledag til å begynne med.
Så lenge man skal ha ca 7 etapper og avslutte på en søndag syns jeg det er greit at man ikke starter tidligere i romjula. Om problemet er at det er vanskelig å følge med på midtukerenn på dagtid kan det løses med å arrangere kveldsrenn i stedet. Regner med de har lysløyper i Mellom-Europa også.

Syns det er et større problem at TdS har utviklet seg til å bli så og si lik de siste årene. Syns Petter Skinstad beskriver det godt her, "Årets utgave av Tour de Ski fremstår akkurat like kjedelig som i fjor. Ordinære sprintløp og enda mer ordinære distanserenn. De samme løypene, de samme svingene og de samme motbakkene som i fjor." (Noe som ikke er helt korrekt siden de startet i Lenzerheide i fjor)

Om jeg skulle prioritert endringer i TdS-programmet ville jeg prioritert kveldsrenn i midtuka og mer variasjon foran tidligere start/flere etapper. Slik programmet er satt ser jeg heller ikke poenget med flere etapper. I herreklassen fungerer jaktstartene på 2. og 4. etappe slik at forsprangene noen opparbeider seg på 1. og 3. etappe i stor grad spises opp, mens avstandene i dameklassen gjerne øker under slike jaktstarter. For damene vil derfor flere etapper bare bety at touren vil avgjøres før avslutningshelgen, mens de ekstra etappene i herreklassen vil være tilnærmet betydningsløse for sammendraget.

Et alternativ kunne vært færre etapper med fast avslutning første nyttårsdag. Da kunne man f.eks. hatt 5-6 etapper med start 2. eller 3. juledag.

Brukeravatar
Korgutt
Innlegg: 9975

Legg inn av Korgutt »

@tartaglia2
Hva syns du om dette forslaget fra Petter og Petter da til hvordan touren skal se ut?
https://www.tv2.no/mening_og_analyse/ga ... /14465319/

KongOlav2

Legg inn av KongOlav2 »

Korgutt skrev: lør des 31, 2022 10:47 am @tartaglia2
Hva syns du om dette forslaget fra Petter og Petter da til hvordan touren skal se ut?
https://www.tv2.no/mening_og_analyse/ga ... /14465319/
Dette forslaget var jo temmelig snålt. Enormt mye transport. Frem og tilbake. Fra gamle Øst-Tyskland via Tsjekkia til Nord-Italia opp igjen til Tyskland, ned til Sveits og så tilbake til Italia.

Tar gjerne en bedre rute og mer variasjon i renn. Jeg ville gjort det relativt enkelt.

2 sprinter, klassisk og fristil
2 fellesstarter 20 km, klassisk og fristil
2 intervallstarter 15 km, klassisk og fristil
En lengre jaktstart, 30-35 km. Kanskje Cortina-Toblach?
Monsterbakken i Val di Fiemme.

En av felles- eller intervallstartene kunne vært erstattet med en prolog.

Og hvis det ikke hadde vært for at de skal innom Sveits, så burde og kunne en tur innom Østerrike vært logisk. F.eks 2 etapper i Oberstdorf, 2 i Seefeld, bysprint i Innsbruck og til slutt 3 etapper i Nord-Italia. Ville også minimert reiesebelastningen.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Korgutt skrev: lør des 31, 2022 10:47 am @tartaglia2
Hva syns du om dette forslaget fra Petter og Petter da til hvordan touren skal se ut?
https://www.tv2.no/mening_og_analyse/ga ... /14465319/
Liker at det er mindre sprintfokus og større variasjon i steder og distanser. Tror ikke renn julekvelden vil være noen suksess og at belastningen med en så lang tour blir for stor. Mange vil nok hoppe av underveis pga sykdom og de som fullfører vil nok stå over det meste av renn i januar. Om terminlisten kun bestod av TdS, mesterskap og 5-mila i Holmenkollen kunne det sikkert fungert, men jeg vil heller ha WC-renn med god deltakelse hver helg gjennom vinteren.

Edit: Mente dette forslaget har blitt diskutert tidligere og jeg fant igjen diskusjonen i forrige TdS-tråd
Sist redigert av tartaglia2 den lør des 31, 2022 11:02 am, redigert 1 gang totalt.

Brukeravatar
Korgutt
Innlegg: 9975

Legg inn av Korgutt »

KongOlav2 skrev: lør des 31, 2022 10:53 am
Korgutt skrev: lør des 31, 2022 10:47 am @tartaglia2
Hva syns du om dette forslaget fra Petter og Petter da til hvordan touren skal se ut?
https://www.tv2.no/mening_og_analyse/ga ... /14465319/
Dette forslaget var jo temmelig snålt. Enormt mye transport. Frem og tilbake. Fra gamle Øst-Tyskland via Tsjekkia til Nord-Italia opp igjen til Tyskland, ned til Sveits og så tilbake til Italia.

Tar gjerne en bedre rute og mer variasjon i renn. Jeg ville gjort det relativt enkelt.

2 sprinter, klassisk og fristil
2 fellesstarter 20 km, klassisk og fristil
2 intervallstarter 15 km, klassisk og fristil
En lengre jaktstart, 30-35 km. Kanskje Cortina-Toblach?
Monsterbakken i Val di Fiemme.

En av felles- eller intervallstartene kunne vært erstattet med en prolog.

Og hvis det ikke hadde vært for at de skal innom Sveits, så burde og kunne en tur innom Østerrike vært logisk. F.eks 2 etapper i Oberstdorf, 2 i Seefeld, bysprint i Innsbruck og til slutt 3 etapper i Nord-Italia. Ville også minimert reiesebelastningen.
Mye transport var det første jeg la merke til også. Altfor mye for å si det rett ut. Likte ditt forslag vesentlig bedre.

KongOlav2

Legg inn av KongOlav2 »

Korgutt skrev: lør des 31, 2022 10:57 am Mye transport var det første jeg la merke til også. Altfor mye for å si det rett ut. Likte ditt forslag vesentlig bedre.
I Seefeld er det også et par lange rundløyper som ville vært ypperlig for et lengre renn. F.eks en 17 km lang runde rundt fjellet Mösern.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Det ble klaget over en skummel sving i sprintløypa i går. Her kan man se de svenske damene løste den svingen.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Er det vanlig prolog, eller er det sommdet har vært i alle fall en gang tidligere, lange pauser i prologen, slik at det tar en evighey å arrangere og de sisr startende gutta knapt får pause til heatene, om de går videre?

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

netrebske skrev: lør des 31, 2022 11:28 am Er det vanlig prolog, eller er det sommdet har vært i alle fall en gang tidligere, lange pauser i prologen, slik at det tar en evighey å arrangere og de sisr startende gutta knapt får pause til heatene, om de går videre?
Lange pauser i selve prologen slik det har vært tidligere. 5 startende med 15 sekunders intervall, deretter 2 minutter til neste gruppe.

Kenrojo

Legg inn av Kenrojo »

Nok en sprint der damene skal gå i herreløypa.. Sukk….

Dette er ikke sprint!

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Kenrojo skrev: lør des 31, 2022 11:31 am Nok en sprint der damene skal gå i herreløypa.. Sukk….

Dette er ikke sprint!
Har vel alltid vært slik i Val Mustair. At Kristin Størmer Steira har en femteplass i denne løypa bekrefter vel bare den siste påstanden din.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Hva har skjedd med Diggins? Var langt bak etter den første runden og tapte mye også på andrerunden.

Kenrojo

Legg inn av Kenrojo »

Usedvanlig svak tour-start på Diggins. En liten bombe allerede…
Sist redigert av Kenrojo den lør des 31, 2022 11:42 am, redigert 1 gang totalt.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Diggins helt ute av det..

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Vintersport»