Norsk matutvalg suger

Svar
Starstruck

Re: Norsk matutvalg suger

Legg inn av Starstruck »

PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 11:30 am

Nye kjeder inn i miksen er nettopp det vi behøver i Norge. Både med tanke på mer spennende utvalg og også lavere priser.
Du får dessverre ikke lavere priser av å introdusere flere kjeder, snarere tvert i mot. Flere kjeder vil føre til dyrere priser. Uansett hvor mye man skulle ønske at det ikke var slik så er dagligvare en profesjonalisert marginbransje. Ingen kjeder driver med store overskudd i prosent. De ligger på 2-4% i resultat, som vil i praksis si at hver gang du bruker 100 kroner i en butikk så sitter "systemet" igjen med 2-4 kr. Det er nesten ingenting vs stort sett alle andre bransjer. Skal man kunne drive med overskudd (som tross alt er et lovpålagt krav) så er det altså så lite å gå på i virkeligheten.

Hva betyr det i praksis? For eksempel at en kaviartube som koster 23 kr vil gå med tap på 22,30kr, at en posesuppe som koster 15 kr vil gå med tap på 14,60 kr eller at en batteripakke til 50kr vil gå med tap ved 48,50kr (gitt at alle varer har samme inntjening i utg pkt, noe de selvsagt ikke har).

Så hvorfor tjener de da så mye penger? Åpenbart fordi de selger veldig mange varer med et lite overskudd i snitt per vare. Da blir selv små påslag mye kroner. Norges største dagligvarekjede omsetter vel for nærmere 50 mrd kroner. Hvis snittvaren koster ca 25 kroner betyr det 2 mrd solgte varer i et år. Hvis du tjener 3% på alle disse varene går altså kjeden med et overskudd på ca 1,5 mrd kroner. Men dette er jo veldig lite per vare, de kan ikke en gang sette ned prisen i snitt med 1 krone før hele systemet går med solide underskudd.

Når eieren da kjøper seg nytt hus til 50 millioner kroner eller en ny bil til 5 millioner kroner eller lignende saker, ser det voldsomt ut for folk flest, men for prisene i butikkene har det ingenting å si. Kanskje 5 øre per vare som uansett ville vært avrundet den ene eller andre veien.

Flere kjeder som skal inn og spise av den samme kaka må jo forholde seg til de samme marginene. Fordeles dette på flere kjeder utover de tre som er der i dag øker altså deres faste kostnader relativt sett betydelig, og den eneste måten man kan kompensere det på er å øke prisene. Man må altså driver med mer enn 2-4% overskudd for å få det til å gå rundt.

Nye kjeder kunne vært relevant hvis dagligvare hadde vært en umoden bransje uten tydelige etableringsstandarder, men da må man tilbake til 70-tallet den gang Rema og Rimi bygde seg opp.

PapaSmurf

Legg inn av PapaSmurf »

Starstruck skrev: man jan 30, 2023 3:03 pm
PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 11:30 am

Nye kjeder inn i miksen er nettopp det vi behøver i Norge. Både med tanke på mer spennende utvalg og også lavere priser.
Du får dessverre ikke lavere priser av å introdusere flere kjeder, snarere tvert i mot. Flere kjeder vil føre til dyrere priser. Uansett hvor mye man skulle ønske at det ikke var slik så er dagligvare en profesjonalisert marginbransje. Ingen kjeder driver med store overskudd i prosent. De ligger på 2-4% i resultat, som vil i praksis si at hver gang du bruker 100 kroner i en butikk så sitter "systemet" igjen med 2-4 kr. Det er nesten ingenting vs stort sett alle andre bransjer. Skal man kunne drive med overskudd (som tross alt er et lovpålagt krav) så er det altså så lite å gå på i virkeligheten.

Hva betyr det i praksis? For eksempel at en kaviartube som koster 23 kr vil gå med tap på 22,30kr, at en posesuppe som koster 15 kr vil gå med tap på 14,60 kr eller at en batteripakke til 50kr vil gå med tap ved 48,50kr (gitt at alle varer har samme inntjening i utg pkt, noe de selvsagt ikke har).

Så hvorfor tjener de da så mye penger? Åpenbart fordi de selger veldig mange varer med et lite overskudd i snitt per vare. Da blir selv små påslag mye kroner. Norges største dagligvarekjede omsetter vel for nærmere 50 mrd kroner. Hvis snittvaren koster ca 25 kroner betyr det 2 mrd solgte varer i et år. Hvis du tjener 3% på alle disse varene går altså kjeden med et overskudd på ca 1,5 mrd kroner. Men dette er jo veldig lite per vare, de kan ikke en gang sette ned prisen i snitt med 1 krone før hele systemet går med solide underskudd.

Når eieren da kjøper seg nytt hus til 50 millioner kroner eller en ny bil til 5 millioner kroner eller lignende saker, ser det voldsomt ut for folk flest, men for prisene i butikkene har det ingenting å si. Kanskje 5 øre per vare som uansett ville vært avrundet den ene eller andre veien.

Flere kjeder som skal inn og spise av den samme kaka må jo forholde seg til de samme marginene. Fordeles dette på flere kjeder utover de tre som er der i dag øker altså deres faste kostnader relativt sett betydelig, og den eneste måten man kan kompensere det på er å øke prisene. Man må altså driver med mer enn 2-4% overskudd for å få det til å gå rundt.

Nye kjeder kunne vært relevant hvis dagligvare hadde vært en umoden bransje uten tydelige etableringsstandarder, men da må man tilbake til 70-tallet den gang Rema og Rimi bygde seg opp.
Eventuelt tvinges de til å gjennomgå de fordyrende leddene. Norgesgruppen eier f.eks ASKO og tjener penger gjennom flere ledd.

La oss se på f.eks leddene melken går gjennom:

Bilde

Grossistene tar mer i fortjeneste enn bonden. De tar også fortjeneste i prosent av pris på varen. Så om de leverer en vare som koster 400 per kilo tar de 4 ganger så mye som for en vare som koster 100 per kilo.

Starstruck

Legg inn av Starstruck »

PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 3:23 pm
Starstruck skrev: man jan 30, 2023 3:03 pm
PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 11:30 am

Nye kjeder inn i miksen er nettopp det vi behøver i Norge. Både med tanke på mer spennende utvalg og også lavere priser.
Du får dessverre ikke lavere priser av å introdusere flere kjeder, snarere tvert i mot. Flere kjeder vil føre til dyrere priser. Uansett hvor mye man skulle ønske at det ikke var slik så er dagligvare en profesjonalisert marginbransje. Ingen kjeder driver med store overskudd i prosent. De ligger på 2-4% i resultat, som vil i praksis si at hver gang du bruker 100 kroner i en butikk så sitter "systemet" igjen med 2-4 kr. Det er nesten ingenting vs stort sett alle andre bransjer. Skal man kunne drive med overskudd (som tross alt er et lovpålagt krav) så er det altså så lite å gå på i virkeligheten.

Hva betyr det i praksis? For eksempel at en kaviartube som koster 23 kr vil gå med tap på 22,30kr, at en posesuppe som koster 15 kr vil gå med tap på 14,60 kr eller at en batteripakke til 50kr vil gå med tap ved 48,50kr (gitt at alle varer har samme inntjening i utg pkt, noe de selvsagt ikke har).

Så hvorfor tjener de da så mye penger? Åpenbart fordi de selger veldig mange varer med et lite overskudd i snitt per vare. Da blir selv små påslag mye kroner. Norges største dagligvarekjede omsetter vel for nærmere 50 mrd kroner. Hvis snittvaren koster ca 25 kroner betyr det 2 mrd solgte varer i et år. Hvis du tjener 3% på alle disse varene går altså kjeden med et overskudd på ca 1,5 mrd kroner. Men dette er jo veldig lite per vare, de kan ikke en gang sette ned prisen i snitt med 1 krone før hele systemet går med solide underskudd.

Når eieren da kjøper seg nytt hus til 50 millioner kroner eller en ny bil til 5 millioner kroner eller lignende saker, ser det voldsomt ut for folk flest, men for prisene i butikkene har det ingenting å si. Kanskje 5 øre per vare som uansett ville vært avrundet den ene eller andre veien.

Flere kjeder som skal inn og spise av den samme kaka må jo forholde seg til de samme marginene. Fordeles dette på flere kjeder utover de tre som er der i dag øker altså deres faste kostnader relativt sett betydelig, og den eneste måten man kan kompensere det på er å øke prisene. Man må altså driver med mer enn 2-4% overskudd for å få det til å gå rundt.

Nye kjeder kunne vært relevant hvis dagligvare hadde vært en umoden bransje uten tydelige etableringsstandarder, men da må man tilbake til 70-tallet den gang Rema og Rimi bygde seg opp.
Eventuelt tvinges de til å gjennomgå de fordyrende leddene. Norgesgruppen eier f.eks ASKO og tjener penger gjennom flere ledd.

La oss se på f.eks leddene melken går gjennom:

Bilde

Grossistene tar mer i fortjeneste enn bonden. De tar også fortjeneste i prosent av pris på varen. Så om de leverer en vare som koster 400 per kilo tar de 4 ganger så mye som for en vare som koster 100 per kilo.
Du ordlegger deg som at det finnes masse fordyrende ledd konstruert for å sko seg på varene. Det er ikke tilfelle. Regnskapene vil jo vise dette tydelig, med konsernregnskapet på toppen. Pilen din viser heller ikke stort utover at det er flere involverte fra kua til frokostbordet (dessuten er den direkte feil, i beste fall upresis).

Det er ikke synd på dagligvarekjedene, absolutt ikke, men de går nå engang med ganske små overskudd i prosent og dersom man tror at de har masse å gå på og det er der problemet ligger er det ikke riktig. Melk er for øvrig et område butikkene normalt ikke går i overskudd på.

De ville økningene vi nå ser for tiden dreier seg i prinsippet om kraftpriser. I alle andre sammenhenger peker Støre og Vedum på krig i Ukraina. Men når det gjelder matprisene så er det tydeligvis helt andre årsaker ifølge Borch & co.

startelver

Legg inn av startelver »

Starstruck skrev: man jan 30, 2023 3:03 pm
PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 11:30 am

Nye kjeder inn i miksen er nettopp det vi behøver i Norge. Både med tanke på mer spennende utvalg og også lavere priser.
Du får dessverre ikke lavere priser av å introdusere flere kjeder, snarere tvert i mot. Flere kjeder vil føre til dyrere priser. Uansett hvor mye man skulle ønske at det ikke var slik så er dagligvare en profesjonalisert marginbransje. Ingen kjeder driver med store overskudd i prosent. De ligger på 2-4% i resultat, som vil i praksis si at hver gang du bruker 100 kroner i en butikk så sitter "systemet" igjen med 2-4 kr. Det er nesten ingenting vs stort sett alle andre bransjer. Skal man kunne drive med overskudd (som tross alt er et lovpålagt krav) så er det altså så lite å gå på i virkeligheten.

Hva betyr det i praksis? For eksempel at en kaviartube som koster 23 kr vil gå med tap på 22,30kr, at en posesuppe som koster 15 kr vil gå med tap på 14,60 kr eller at en batteripakke til 50kr vil gå med tap ved 48,50kr (gitt at alle varer har samme inntjening i utg pkt, noe de selvsagt ikke har).
Ikke helt enig her, jeg kan ta et eksempel, den nevnte kaviartuben koster bare 11 kroner hos Coop Xtra. Den er produsert i Danmark, ikke i Norge. Jeg oppdaget den ganske nylig når de norske kaviartubene gikk opp i pris, og fant ut at billigkaviaren ikke hadde øket i pris på samme måte.

Jeg merker nesten ingen forskjell på smak heller. Denne kaviartuben selges også i Danmark, men under et annet navn. Dette er et eksempel på en type "billigvarer" som en ny kjede kunne markedsført og som ville blitt godtatt av norske forbrukere.

Så kan vi si det samme om en hel drøss med matvarer , som produseres utenfor Norge. Coop er smarte og bruker lave kostnadsledd på sine egne produkter.

Bilde

Starstruck

Legg inn av Starstruck »

startelver skrev: man jan 30, 2023 5:49 pm
Starstruck skrev: man jan 30, 2023 3:03 pm
PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 11:30 am

Nye kjeder inn i miksen er nettopp det vi behøver i Norge. Både med tanke på mer spennende utvalg og også lavere priser.
Du får dessverre ikke lavere priser av å introdusere flere kjeder, snarere tvert i mot. Flere kjeder vil føre til dyrere priser. Uansett hvor mye man skulle ønske at det ikke var slik så er dagligvare en profesjonalisert marginbransje. Ingen kjeder driver med store overskudd i prosent. De ligger på 2-4% i resultat, som vil i praksis si at hver gang du bruker 100 kroner i en butikk så sitter "systemet" igjen med 2-4 kr. Det er nesten ingenting vs stort sett alle andre bransjer. Skal man kunne drive med overskudd (som tross alt er et lovpålagt krav) så er det altså så lite å gå på i virkeligheten.

Hva betyr det i praksis? For eksempel at en kaviartube som koster 23 kr vil gå med tap på 22,30kr, at en posesuppe som koster 15 kr vil gå med tap på 14,60 kr eller at en batteripakke til 50kr vil gå med tap ved 48,50kr (gitt at alle varer har samme inntjening i utg pkt, noe de selvsagt ikke har).
Ikke helt enig her, jeg kan ta et eksempel, den nevnte kaviartuben koster bare 11 kroner hos Coop Xtra. Den er produsert i Danmark, ikke i Norge. Jeg oppdaget den ganske nylig når de norske kaviartubene gikk opp i pris, og fant ut at billigkaviaren ikke hadde øket i pris på samme måte.

Jeg merker nesten ingen forskjell på smak heller. Denne kaviartuben selges også i Danmark, men under et annet navn. Dette er et eksempel på en type "billigvarer" som en ny kjede kunne markedsført og som ville blitt godtatt av norske forbrukere.

Så kan vi si det samme om en hel drøss med matvarer , som produseres utenfor Norge. Coop er smarte og bruker lave kostnadsledd på sine egne produkter.

Bilde
Det er helt ok men har ingenting med det jeg skriver. Poenget med det var å vise hvor lite man kan senke prisen i snitt før kjeden faktisk går med underskudd. 3-4 % per vare er i praksis så lite at de færreste, om noen, hadde lagt merke til det.

PapaSmurf

Legg inn av PapaSmurf »

Når jeg kommer inn i en dagligvareforretning utenlands er det først en følelse av glede. Det drap mye å velge i. Så siger irritasjonen inn over meg. Siden jeg vet at jeg et par dager senere skal hadde middagsmat i et First Price Helvete.

Fra 30 meter osteutvalg til 5 meter med Tine, Synnøve og Kavli.

Fra et stort Parmesanhjul i utlandet hjem til revet Eldorado Grana Padano.

Fra ferske tomahawks og nysurret porchetta til Gilde vakuumpakket indrefilet og Folkets marinerte ytrefilet av svin.

Jeg forsøker virkelig å finne inspirasjon i norske matbutikker. Det finner jeg ytterst sjelden. Inspirasjonen må komme før man drar dit, og hvis man bare stikker innom for å finne noe til middag tråler man hyllene i håp om at man skal finne noe nytt eller få en åpenbaring som aldri kommer.

Caputo

Legg inn av Caputo »

PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 8:33 pm Når jeg kommer inn i en dagligvareforretning utenlands er det først en følelse av glede. Det drap mye å velge i. Så siger irritasjonen inn over meg. Siden jeg vet at jeg et par dager senere skal hadde middagsmat i et First Price Helvete.

Fra 30 meter osteutvalg til 5 meter med Tine, Synnøve og Kavli.

Fra et stort Parmesanhjul i utlandet hjem til revet Eldorado Grana Padano.

Fra ferske tomahawks og nysurret porchetta til Gilde vakuumpakket indrefilet og Folkets marinerte ytrefilet av svin.

Jeg forsøker virkelig å finne inspirasjon i norske matbutikker. Det finner jeg ytterst sjelden. Inspirasjonen må komme før man drar dit, og hvis man bare stikker innom for å finne noe til middag tråler man hyllene i håp om at man skal finne noe nytt eller få en åpenbaring som aldri kommer.
Hadde det vært ett større marked for dette utvalget (Meny og Coop Mega er ikke langt ifra det du beskriver) ville vi hatt flere slike butikker.

Det koster ekstremt mye å ha ett stort utvalg. Spesielt ferskvarer som kjøtt og fisk (det kan ikke ligge i disk lenge før det må kastes eller brukes i varmeskapet) Norge har rett og slett ikke den samme kulturen når det kommer til mat.

Det du beskriver høres mer ut som at du er lei av det vanlige hverdagslige og med en gang man opplever noe annerledes blir man bergtatt av dette. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er bedre bare fordi det er annerledes.

Alternativet da er å flytte fra Norge til ett land som har tredve typer knuste tomater. Nordmenn vil ha det billigst mulig, iallefall ifølge kassalappen!

Queenie

Legg inn av Queenie »

startelver skrev: man jan 30, 2023 5:49 pm
Starstruck skrev: man jan 30, 2023 3:03 pm
PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 11:30 am

Nye kjeder inn i miksen er nettopp det vi behøver i Norge. Både med tanke på mer spennende utvalg og også lavere priser.
Du får dessverre ikke lavere priser av å introdusere flere kjeder, snarere tvert i mot. Flere kjeder vil føre til dyrere priser. Uansett hvor mye man skulle ønske at det ikke var slik så er dagligvare en profesjonalisert marginbransje. Ingen kjeder driver med store overskudd i prosent. De ligger på 2-4% i resultat, som vil i praksis si at hver gang du bruker 100 kroner i en butikk så sitter "systemet" igjen med 2-4 kr. Det er nesten ingenting vs stort sett alle andre bransjer. Skal man kunne drive med overskudd (som tross alt er et lovpålagt krav) så er det altså så lite å gå på i virkeligheten.

Hva betyr det i praksis? For eksempel at en kaviartube som koster 23 kr vil gå med tap på 22,30kr, at en posesuppe som koster 15 kr vil gå med tap på 14,60 kr eller at en batteripakke til 50kr vil gå med tap ved 48,50kr (gitt at alle varer har samme inntjening i utg pkt, noe de selvsagt ikke har).
Ikke helt enig her, jeg kan ta et eksempel, den nevnte kaviartuben koster bare 11 kroner hos Coop Xtra. Den er produsert i Danmark, ikke i Norge. Jeg oppdaget den ganske nylig når de norske kaviartubene gikk opp i pris, og fant ut at billigkaviaren ikke hadde øket i pris på samme måte.

Jeg merker nesten ingen forskjell på smak heller. Denne kaviartuben selges også i Danmark, men under et annet navn. Dette er et eksempel på en type "billigvarer" som en ny kjede kunne markedsført og som ville blitt godtatt av norske forbrukere.

Så kan vi si det samme om en hel drøss med matvarer , som produseres utenfor Norge. Coop er smarte og bruker lave kostnadsledd på sine egne produkter.

Bilde
Sjekket ingrediensene og forskjeller der?

PapaSmurf

Legg inn av PapaSmurf »

Caputo skrev: man jan 30, 2023 8:52 pm
PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 8:33 pm Når jeg kommer inn i en dagligvareforretning utenlands er det først en følelse av glede. Det drap mye å velge i. Så siger irritasjonen inn over meg. Siden jeg vet at jeg et par dager senere skal hadde middagsmat i et First Price Helvete.

Fra 30 meter osteutvalg til 5 meter med Tine, Synnøve og Kavli.

Fra et stort Parmesanhjul i utlandet hjem til revet Eldorado Grana Padano.

Fra ferske tomahawks og nysurret porchetta til Gilde vakuumpakket indrefilet og Folkets marinerte ytrefilet av svin.

Jeg forsøker virkelig å finne inspirasjon i norske matbutikker. Det finner jeg ytterst sjelden. Inspirasjonen må komme før man drar dit, og hvis man bare stikker innom for å finne noe til middag tråler man hyllene i håp om at man skal finne noe nytt eller få en åpenbaring som aldri kommer.
Hadde det vært ett større marked for dette utvalget (Meny og Coop Mega er ikke langt ifra det du beskriver) ville vi hatt flere slike butikker.

Det koster ekstremt mye å ha ett stort utvalg. Spesielt ferskvarer som kjøtt og fisk (det kan ikke ligge i disk lenge før det må kastes eller brukes i varmeskapet) Norge har rett og slett ikke den samme kulturen når det kommer til mat.

Det du beskriver høres mer ut som at du er lei av det vanlige hverdagslige og med en gang man opplever noe annerledes blir man bergtatt av dette. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er bedre bare fordi det er annerledes.

Alternativet da er å flytte fra Norge til ett land som har tredve typer knuste tomater. Nordmenn vil ha det billigst mulig, iallefall ifølge kassalappen!
Ja, det forstår jeg. Billigbutikkene regjerer i Norge. Meny i Molde måtte legge ned siden Mega regjerer den delen av markedet. Nå er Meny blitt Eurospar. Når det er sagt følte jeg Meny hadde masse av samme varer. En palle med Stabburet leverpostei hjelper lite :)

Men jeg følte det hjalp mye med Lidl i sin tid. Jeg kjøpte masse digg kjøttpålegg der og de hadde en del sauser, dressinger og sånn som vi ikke har i Norge. Jeg er fortsatt innom Lidl når jeg kommer forbi en i utlandet for å kjøpe en spesiell sennepsvinaigrette som jeg ikke har smakt maken til.

Men vi ser jo her inne at Coop/Rema/Norgesgruppens propaganda virket. De messet om at Lidl var shite og etterhvert ble det til en etablert sannhet. Vi husker også da Diplom-Is og Hennig-Olsen kjørte anti-GB reklamer da de ville inn på det norske markedet. Svenskene brukte ikke fløte i isen sin var mantraet. En løgn selvsagt. De hadde samme fløteinnhold som Diplom-Is, men sannheten fikk fly når en konkurrent ville inn og ødelegge oligopolet.

Det var selvsagt mye ræl på Lidl også. Det er jo et ultrabillig supermarked, men de var et friskt pust som ble mobbet ut av landet gjennom komkurrentsponsede løgnkampanjer som at ansatte på Lidl hadde kontraktsfestet forbud mot vennskap på fritiden osv.

Vi så jo hvordan Tine behandlet Synnøve i sin tid. Den gangen ble de jo tatt med buksene nede, men det er slik norske merkevarer og dagligvarebransjen driver.

Caputo

Legg inn av Caputo »

PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 9:07 pm
Caputo skrev: man jan 30, 2023 8:52 pm
PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 8:33 pm Når jeg kommer inn i en dagligvareforretning utenlands er det først en følelse av glede. Det drap mye å velge i. Så siger irritasjonen inn over meg. Siden jeg vet at jeg et par dager senere skal hadde middagsmat i et First Price Helvete.

Fra 30 meter osteutvalg til 5 meter med Tine, Synnøve og Kavli.

Fra et stort Parmesanhjul i utlandet hjem til revet Eldorado Grana Padano.

Fra ferske tomahawks og nysurret porchetta til Gilde vakuumpakket indrefilet og Folkets marinerte ytrefilet av svin.

Jeg forsøker virkelig å finne inspirasjon i norske matbutikker. Det finner jeg ytterst sjelden. Inspirasjonen må komme før man drar dit, og hvis man bare stikker innom for å finne noe til middag tråler man hyllene i håp om at man skal finne noe nytt eller få en åpenbaring som aldri kommer.
Hadde det vært ett større marked for dette utvalget (Meny og Coop Mega er ikke langt ifra det du beskriver) ville vi hatt flere slike butikker.

Det koster ekstremt mye å ha ett stort utvalg. Spesielt ferskvarer som kjøtt og fisk (det kan ikke ligge i disk lenge før det må kastes eller brukes i varmeskapet) Norge har rett og slett ikke den samme kulturen når det kommer til mat.

Det du beskriver høres mer ut som at du er lei av det vanlige hverdagslige og med en gang man opplever noe annerledes blir man bergtatt av dette. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er bedre bare fordi det er annerledes.

Alternativet da er å flytte fra Norge til ett land som har tredve typer knuste tomater. Nordmenn vil ha det billigst mulig, iallefall ifølge kassalappen!
Ja, det forstår jeg. Billigbutikkene regjerer i Norge. Meny i Molde måtte legge ned siden Mega regjerer den delen av markedet. Nå er Meny blitt Eurospar. Når det er sagt følte jeg Meny hadde masse av samme varer. En palle med Stabburet leverpostei hjelper lite :)

Men jeg følte det hjalp mye med Lidl i sin tid. Jeg kjøpte masse digg kjøttpålegg der og de hadde en del sauser, dressinger og sånn som vi ikke har i Norge. Jeg er fortsatt innom Lidl når jeg kommer forbi en i utlandet for å kjøpe en spesiell sennepsvinaigrette som jeg ikke har smakt maken til.

Men vi ser jo her inne at Coop/Rema/Norgesgruppens propaganda virket. De messet om at Lidl var shite og etterhvert ble det til en etablert sannhet. Vi husker også da Diplom-Is og Hennig-Olsen kjørte anti-GB reklamer da de ville inn på det norske markedet. Svenskene brukte ikke fløte i isen sin var mantraet. En løgn selvsagt. De hadde samme fløteinnhold som Diplom-Is, men sannheten fikk fly når en konkurrent ville inn og ødelegge oligopolet.

Det var selvsagt mye ræl på Lidl også. Det er jo et ultrabillig supermarked, men de var et friskt pust som ble mobbet ut av landet gjennom komkurrentsponsede løgnkampanjer som at ansatte på Lidl hadde kontraktsfestet forbud mot vennskap på fritiden osv.

Vi så jo hvordan Tine behandlet Synnøve i sin tid. Den gangen ble de jo tatt med buksene nede, men det er slik norske merkevarer og dagligvarebransjen driver.
Jeg tror faktisk lokalpolitikere har mest skyld for at vi ikke har større utvalg, det er lokalt det bestemmes hva arealer skal reguleres til. Jeg tror lokalpolitikerene elsker Kiwi/Rema/Coop da det gir ganske mange arbeidsplasser i bøkene å smekke opp 5-6 sånne på ett kvartal og to.

Da får vi en kannibalisering og fullsortiment med ferskvarer selger ikke nok kolonialvarer til at snubsideringen av ferskvare går rundt lenger. Fisk og kjøttdisken i Norge er det ikke mye penger i nemlig.

Der befolkningstettheten er høy nok finnes akkurat samme tilbudene som i hvilket som helst europeisk ferieland, men atmosfæren og følelsen må man reise for å finne.

Det som burde forbys er at kjedene kan eie sine egne leverandører/produsenter, det er ett onde som gir dårligere kvalitet over tid.

Brukeravatar
ehall
Innlegg: 3522

Legg inn av ehall »

PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 8:33 pm Fra ferske tomahawks og nysurret porchetta til Gilde vakuumpakket indrefilet og Folkets marinerte ytrefilet av svin.
Sommertiden er noe av det verste, og godt eksempel til de enkle sjeler som hele tiden spør hva vi savner eller mangler i Norge.

Skal jeg grille her så er det gjerne vakumpakket Gilde eller Folkets. Blir ikke enklere enn det. Nå har de ikke så veldig avanserte alternativer over grensen som du nevner, men de har titalls hyllemeter ferskvaredisk med kjøtt vi kan ta med hjem å grille. Ta med noe godt å drikke fra monopolet som har høye avgifter, men ikke så høye som i Norge, da kan man faktisk kose seg ved grillen.

Er mulig Tine har latt Synnøve være, men nå jakter de på Q-meieriene. De, med mange andre, gir seg ikke før de har monopol. Alt for den godes sak :roll:

startelver

Legg inn av startelver »

Queenie skrev: man jan 30, 2023 8:58 pm
startelver skrev: man jan 30, 2023 5:49 pm
Starstruck skrev: man jan 30, 2023 3:03 pm

Du får dessverre ikke lavere priser av å introdusere flere kjeder, snarere tvert i mot. Flere kjeder vil føre til dyrere priser. Uansett hvor mye man skulle ønske at det ikke var slik så er dagligvare en profesjonalisert marginbransje. Ingen kjeder driver med store overskudd i prosent. De ligger på 2-4% i resultat, som vil i praksis si at hver gang du bruker 100 kroner i en butikk så sitter "systemet" igjen med 2-4 kr. Det er nesten ingenting vs stort sett alle andre bransjer. Skal man kunne drive med overskudd (som tross alt er et lovpålagt krav) så er det altså så lite å gå på i virkeligheten.

Hva betyr det i praksis? For eksempel at en kaviartube som koster 23 kr vil gå med tap på 22,30kr, at en posesuppe som koster 15 kr vil gå med tap på 14,60 kr eller at en batteripakke til 50kr vil gå med tap ved 48,50kr (gitt at alle varer har samme inntjening i utg pkt, noe de selvsagt ikke har).
Ikke helt enig her, jeg kan ta et eksempel, den nevnte kaviartuben koster bare 11 kroner hos Coop Xtra. Den er produsert i Danmark, ikke i Norge. Jeg oppdaget den ganske nylig når de norske kaviartubene gikk opp i pris, og fant ut at billigkaviaren ikke hadde øket i pris på samme måte.

Jeg merker nesten ingen forskjell på smak heller. Denne kaviartuben selges også i Danmark, men under et annet navn. Dette er et eksempel på en type "billigvarer" som en ny kjede kunne markedsført og som ville blitt godtatt av norske forbrukere.

Så kan vi si det samme om en hel drøss med matvarer , som produseres utenfor Norge. Coop er smarte og bruker lave kostnadsledd på sine egne produkter.

Bilde
Sjekket ingrediensene og forskjeller der?
På meg gikk det mest på smak, jeg trenger kaviar på eggeskivene og ellers på brødskiver. Er jo halv pris i forhold til den norske så penger spart.

Regner med den har mindre rogn siden den er billigere.

Et øyeblikk skal jeg sjekke. ..................

Rogn fra torsk 42%, salt, sukker, fisk fanget i nordlige atlanterhavet, rapsolje, potetflak, tomatpure, diverse konserveringsmidler

Produsert av Amanda Seafood, Fredrikshavn, Danmark for Coop.

startelver

Legg inn av startelver »

Dagligvare-ekspert Odd Gisholt tror ikke matprisene vil øke med ti prosent: – Jeg tror snarere kundene kan glede seg til utrolig mange gode tilbud fremover.


https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/M ... ar-smellen

Chromeback

Legg inn av Chromeback »

Tenker dette er tråden som passer best, og dette er noe som har irritert meg lenge nå.

https://www.tv2.no/nyheter/forbruker/bo ... /15449867/

Hvorfor blir dette liggende? Vi skulle handle i den lokale Rema-butikken i helgen, og stod mellom å kjøpe squash og aubergine. Det valget ble enkelt, for squashen hadde mugnet seg fast til kurven den lå i.

Synes mye av frukt- og grøntutvalget har sett forferdelig ut, kanskje spesielt etter at man startet gjenåpningen av samfunnet igjen. Hvitløk som har spiret for lengst, løksokker med en eller to av tre løk som har begynt å mugne, paprika som er så myk at man lurer på om dette er paprika lengre.

Full forståelse for at man har mange arbeidsoppgaver i løpet av en hverdag i en butikk, og mye trøkk, men skulle ønske at man var flinkere på å gå over ting som dette. Mugne varer burde være enkelt å unngå.

GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Legg inn av GiPazzini_85 »

Chromeback skrev: tir jan 31, 2023 9:12 am Tenker dette er tråden som passer best, og dette er noe som har irritert meg lenge nå.

https://www.tv2.no/nyheter/forbruker/bo ... /15449867/

Hvorfor blir dette liggende? Vi skulle handle i den lokale Rema-butikken i helgen, og stod mellom å kjøpe squash og aubergine. Det valget ble enkelt, for squashen hadde mugnet seg fast til kurven den lå i.

Synes mye av frukt- og grøntutvalget har sett forferdelig ut, kanskje spesielt etter at man startet gjenåpningen av samfunnet igjen. Hvitløk som har spiret for lengst, løksokker med en eller to av tre løk som har begynt å mugne, paprika som er så myk at man lurer på om dette er paprika lengre.

Full forståelse for at man har mange arbeidsoppgaver i løpet av en hverdag i en butikk, og mye trøkk, men skulle ønske at man var flinkere på å gå over ting som dette. Mugne varer burde være enkelt å unngå.
Synes nå egentlig at kvaliteten på frukt og grønt ble betraktelig dårlig på tampen av korona og har eskalert etter inflasjonen. Jeg og datteren min skulle lage middag en gang i fjor. Siden hun er fortsatt nokså liten så er rotmos fortsatt noe som som regel går hjem. Kjøpt en kurv med denne blandingen av beter, pastinakker og sellerirot. Emballasjen kan lure en litt der med mindre man fillerister pakken for å avdekke mugg. Kom hjem og det begynte å bli sent. Skulle da begynne på middagen, men så å si alt i pakken var ubrukelig da muggen lå i bunnen av pakken på så å si alt. Ikke akkurat sånn at man bare kan snu på hælen umiddelbart midt i middagen.

Synes for øvrig Rema har tatt seg sammen betraktelig de siste årene. Rema-butikken på mitt hjemsted er veldig bra, oversiktlig og har bra utskiftning av varer. Men for 10-15 år siden var Rema helt drepen. Husker jeg skulle kjøpe appelsiner på en Rema-butikken en gang, men snudde da jeg så at appelsinene badet i en blanding av mugg og appelsinjus. Rett og slett helsefarlig.

Spesielt hvitløksbeskrivelsen din kjenner jeg meg igjen i. En må jo nesten skvise hvert jævla fedd. Og de hele hvitløkene fra Kina er ikke noe alternativ. Løk og paprika synes jeg har vært relativt bra, men synes at brokkoliene ofte er visne. Kålrot (plastikkvekster) det samme, men det er mer et "produksjonsproblem" her til lands hvor man ikke finner en dugelig kålrot mer dersom man handler i butikk. Den som er glad i kålrotstappe er jo dømt til å bli evig skuffet mot slik det var før.

GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Legg inn av GiPazzini_85 »

basillen skrev: lør jan 28, 2023 2:43 pm Vår alles favoritt finne Sanna Sarromaa er på banen igjen og skriver om hvor elendig matutvalget er her til lands:

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/JQ ... vjetstaten

Jeg er ikke alltid enig med Sanna, men denne gangen har hun selvsagt 100 % rett. Det norske matutvalget er rett og slett helt tragisk sammenlignet med omtrent hvilket som helst annet land i verden. Været og matutvalget er de to desidert kjipeste tingene med å bo i Norge. Omtrent det eneste vi klarer bedre her til lands enn andre land er å lage gode brødprodukter.

Bare synd at vi dermed har etablert en kultur hvor vi spiser brød til tre av dagens fire måltider, slik at man dermed blir lei den ene tingen vi faktisk klarer bra.
Sarromaa har bare delvis rett her. Ja, matutvalget er tidvis helt håpløst. Men det at det er så veldig mye bedre jevnt over hele linja stemmer ikke. Det hele avhenger mest av butikkhierarkier og hva som man kan finne på en butikk på hjørnet. I Storbritannia kan f.eks en butikk på hjørnet knapt ha annet enn litt brød, noe ost, pålegg, TV-middager, men mest av alt øl og snacks. Da jeg studerte i Estland var butikkutvalget stort sett bedrøvelig på de butikkene som ikke lå inne på storsentrene, spesielt hva gjaldt frukt og grønt. Og frukt og grønt er ofte en gjenganger på de mindre butikkene rundt omkring i Europa.

Ellers har Sarromaa rett i at utvalget er bedrøvelig. Samtidig er det litt rart å klage på kaffen, med mindre det er utvalget av typer. For arabicakaffen holder bra kvalitet sammenlignet med de fleste andre land. Ellers er det ganske så håpløst hva gjelder mangel av kjøtthandel og fiskehandel her til lands, spesielt etter at kjøpesenterhelvete tok helt av i alle småbyer og tettsteder.

startelver

Legg inn av startelver »

Chromeback skrev: tir jan 31, 2023 9:12 am Tenker dette er tråden som passer best, og dette er noe som har irritert meg lenge nå.

https://www.tv2.no/nyheter/forbruker/bo ... /15449867/

Hvorfor blir dette liggende? Vi skulle handle i den lokale Rema-butikken i helgen, og stod mellom å kjøpe squash og aubergine. Det valget ble enkelt, for squashen hadde mugnet seg fast til kurven den lå i.

Synes mye av frukt- og grøntutvalget har sett forferdelig ut, kanskje spesielt etter at man startet gjenåpningen av samfunnet igjen. Hvitløk som har spiret for lengst, løksokker med en eller to av tre løk som har begynt å mugne, paprika som er så myk at man lurer på om dette er paprika lengre.

Full forståelse for at man har mange arbeidsoppgaver i løpet av en hverdag i en butikk, og mye trøkk, men skulle ønske at man var flinkere på å gå over ting som dette. Mugne varer burde være enkelt å unngå.
Jeg er glad i hvitløk, men de siste jeg har kjøpt spirer i kjøleskapet så de er klare til å plantes ut virker det som :roll: Og grønne inni, tyder på at de er overmodne.

De fleste hvitløk som selges i Norge er fra Kina faktisk. Men anbefaler å finne de som er produsert i Italia eller Spania, langt bedre kvalitet. Problemet er at lavpriskjeder som Rema ikke prioriterer det.

PapaSmurf

Legg inn av PapaSmurf »

Chromeback skrev: tir jan 31, 2023 9:12 am Tenker dette er tråden som passer best, og dette er noe som har irritert meg lenge nå.

https://www.tv2.no/nyheter/forbruker/bo ... /15449867/

Hvorfor blir dette liggende? Vi skulle handle i den lokale Rema-butikken i helgen, og stod mellom å kjøpe squash og aubergine. Det valget ble enkelt, for squashen hadde mugnet seg fast til kurven den lå i.

Synes mye av frukt- og grøntutvalget har sett forferdelig ut, kanskje spesielt etter at man startet gjenåpningen av samfunnet igjen. Hvitløk som har spiret for lengst, løksokker med en eller to av tre løk som har begynt å mugne, paprika som er så myk at man lurer på om dette er paprika lengre.

Full forståelse for at man har mange arbeidsoppgaver i løpet av en hverdag i en butikk, og mye trøkk, men skulle ønske at man var flinkere på å gå over ting som dette. Mugne varer burde være enkelt å unngå.
Jeg vet ikke om det er slik mer, men da jeg hadde sommerjobb som lempeassistent på nittitallet kjøpte Rema konsekvent andresortering frukt og grønt.

Men frukt og grønt er jo generelt ræva i Norge. Jeg hadde aldri likt tomat før jeg kom til Spania og fikk beskjed om å smake. Wow! Kunne spise den som et eple.

Guttorm123
Innlegg: 5307

Legg inn av Guttorm123 »

GiPazzini_85 skrev: tir jan 31, 2023 9:26 am

Synes nå egentlig at kvaliteten på frukt og grønt ble betraktelig dårlig på tampen av korona og har eskalert etter inflasjonen.
Kjøper en fryste grønnsaker, så er disse høgst sannsynlig ferskere enn de som selges som ferske.

GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Legg inn av GiPazzini_85 »

startelver skrev: tir jan 31, 2023 11:34 am
Chromeback skrev: tir jan 31, 2023 9:12 am Tenker dette er tråden som passer best, og dette er noe som har irritert meg lenge nå.

https://www.tv2.no/nyheter/forbruker/bo ... /15449867/

Hvorfor blir dette liggende? Vi skulle handle i den lokale Rema-butikken i helgen, og stod mellom å kjøpe squash og aubergine. Det valget ble enkelt, for squashen hadde mugnet seg fast til kurven den lå i.

Synes mye av frukt- og grøntutvalget har sett forferdelig ut, kanskje spesielt etter at man startet gjenåpningen av samfunnet igjen. Hvitløk som har spiret for lengst, løksokker med en eller to av tre løk som har begynt å mugne, paprika som er så myk at man lurer på om dette er paprika lengre.

Full forståelse for at man har mange arbeidsoppgaver i løpet av en hverdag i en butikk, og mye trøkk, men skulle ønske at man var flinkere på å gå over ting som dette. Mugne varer burde være enkelt å unngå.
Jeg er glad i hvitløk, men de siste jeg har kjøpt spirer i kjøleskapet så de er klare til å plantes ut virker det som :roll: Og grønne inni, tyder på at de er overmodne.

De fleste hvitløk som selges i Norge er fra Kina faktisk. Men anbefaler å finne de som er produsert i Italia eller Spania, langt bedre kvalitet. Problemet er at lavpriskjeder som Rema ikke prioriterer det.
Jo, som regel en stor kurv med spansk hvitløk og en med kinesisk på Rema.

Bustyvel

Legg inn av Bustyvel »

Noe av det mest provoserende i norske dagligvarebutikker er at det er så mange varer det er umulig å kjøpe i løsvekt. Vårløk, gulrøtter, hvitløk mv. Hvorfor skal det på død og liv pakkes inn i plast/papp og selges samlet? Hos oss blir det i hvert fall dette vanvittig mye svinn av.

T-Bag

Legg inn av T-Bag »

JauKaninen skrev: lør jan 28, 2023 6:39 pm Bor i en liten norsk by, vi har 3 Rema, 2 Coop Mega, 3 bunnpris og 3 Kiwi hvis jeg kommer på alle. I tillegg er Coop Extra 15 minutter unna, samme er Kiwi en annen retning.

Hva er vitsen med å ha så mange butikker med stort sett de samme varene?
Telte over i dag.
Bor i Bergen og kjører ca 18 km til jobb, på veien passerer jeg da 16 dagligvarebutikker som ligger under 100 m fra veien.
Dersom jeg øker til 2-300 m så kan man legge på minst 13 til.
Dvs mer enn 29 dagligvarebutikker uten at jeg må ta noe omveier på min "lange" 18km reise.

Det er helt latterlig, 1 av disse har ferskvaredisk (Meny) og 2 har en liten varmedisk (Spar) ellers er det bare drittbutikker.

Chromeback

Legg inn av Chromeback »

Bustyvel skrev: tir jan 31, 2023 12:39 pm Noe av det mest provoserende i norske dagligvarebutikker er at det er så mange varer det er umulig å kjøpe i løsvekt. Vårløk, gulrøtter, hvitløk mv. Hvorfor skal det på død og liv pakkes inn i plast/papp og selges samlet? Hos oss blir det i hvert fall dette vanvittig mye svinn av.
Amen.

startelver

Legg inn av startelver »

Bustyvel skrev: tir jan 31, 2023 12:39 pm Noe av det mest provoserende i norske dagligvarebutikker er at det er så mange varer det er umulig å kjøpe i løsvekt. Vårløk, gulrøtter, hvitløk mv. Hvorfor skal det på død og liv pakkes inn i plast/papp og selges samlet? Hos oss blir det i hvert fall dette vanvittig mye svinn av.
Og det er også en måte å skjule kiloprisen på , la oss for all del ikke selge løk til kilopris = mere penger i kassa.

SirJames

Legg inn av SirJames »

Når kommer Zalo med tacoduft?

KingKongHalvor
Innlegg: 2589

Legg inn av KingKongHalvor »

startelver skrev: tir jan 31, 2023 8:33 pm
Bustyvel skrev: tir jan 31, 2023 12:39 pm Noe av det mest provoserende i norske dagligvarebutikker er at det er så mange varer det er umulig å kjøpe i løsvekt. Vårløk, gulrøtter, hvitløk mv. Hvorfor skal det på død og liv pakkes inn i plast/papp og selges samlet? Hos oss blir det i hvert fall dette vanvittig mye svinn av.
Og det er også en måte å skjule kiloprisen på , la oss for all del ikke selge løk til kilopris = mere penger i kassa.
Vel, løk får du kjøpt i løsvekt de aller fleste steder, også Kiwi og Rema. Har alltid lurt på hvorfor folk kjøper disse dyre strømpene med 2-3 løk, når man kan plukke selv til mye lavere pris.

SirJames

Legg inn av SirJames »

KingKongHalvor skrev: søn feb 05, 2023 2:57 pm
startelver skrev: tir jan 31, 2023 8:33 pm
Bustyvel skrev: tir jan 31, 2023 12:39 pm Noe av det mest provoserende i norske dagligvarebutikker er at det er så mange varer det er umulig å kjøpe i løsvekt. Vårløk, gulrøtter, hvitløk mv. Hvorfor skal det på død og liv pakkes inn i plast/papp og selges samlet? Hos oss blir det i hvert fall dette vanvittig mye svinn av.
Og det er også en måte å skjule kiloprisen på , la oss for all del ikke selge løk til kilopris = mere penger i kassa.
Vel, løk får du kjøpt i løsvekt de aller fleste steder, også Kiwi og Rema. Har alltid lurt på hvorfor folk kjøper disse dyre strømpene med 2-3 løk, når man kan plukke selv til mye lavere pris.
Pleier å kjøpe et nett med 1 kg rødløk, koster ca 19,90 både på Rema og Coop

Someone

Legg inn av Someone »

Når det kommer til løk har jeg i flere år stort sett brukt First Price. Stort sett går det i rødløk, men synes det at løkene er mindre gjør at de gjerne har en mer passende størrelse

KingKongHalvor
Innlegg: 2589

Legg inn av KingKongHalvor »

Samme her, bruker mye løk, så en kilo er ikke noe problem for meg. Størrelse og kvalitet på First Price er i mine øyne best.

fargerik

Legg inn av fargerik »

KingKongHalvor skrev: søn feb 05, 2023 2:57 pm
startelver skrev: tir jan 31, 2023 8:33 pm
Bustyvel skrev: tir jan 31, 2023 12:39 pm Noe av det mest provoserende i norske dagligvarebutikker er at det er så mange varer det er umulig å kjøpe i løsvekt. Vårløk, gulrøtter, hvitløk mv. Hvorfor skal det på død og liv pakkes inn i plast/papp og selges samlet? Hos oss blir det i hvert fall dette vanvittig mye svinn av.
Og det er også en måte å skjule kiloprisen på , la oss for all del ikke selge løk til kilopris = mere penger i kassa.
Vel, løk får du kjøpt i løsvekt de aller fleste steder, også Kiwi og Rema. Har alltid lurt på hvorfor folk kjøper disse dyre strømpene med 2-3 løk, når man kan plukke selv til mye lavere pris.
Jeg kjøper alltid løk i løsvekt. Like god løk, men ikke vinneren av skjønnhetskonkurransen.
Men prisvinner...jepp!

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Mat og Drikke»