Norsk matutvalg suger

Svar
rosmebraad
Innlegg: 845

Re: Norsk matutvalg suger

Legg inn av rosmebraad »

Starstruck skrev: søn jan 29, 2023 2:16 pm Jeg jobbet med dette i flere år.

Folk flest vil ha det samme som de alltid har kjøpt. Selv nye varianter av helt vanlige varer (som kaviar, kakemiksere og havregryn) vil folk flest sjelden kjøpe.

Det er ikke butikkenes feil at vareutvalget kan oppleves smalt, for butikkene vil selge det folk vil ha. Det er folk flests ytterst smale vaner.

Så det var ikke bare meg som stod og så på at mannen gikk rett forbi en hel vegg full av diverse norsk 'bygdapils' og sikkert 30 ulike importøl for å få med seg en 6pk Carlsberg?
Tipper mye av dette utvalget går ut på dato.

KingKongHalvor
Innlegg: 2589

Legg inn av KingKongHalvor »

ehall skrev: søn jan 29, 2023 6:56 pm
KingKongHalvor skrev: søn jan 29, 2023 2:57 pm
ehall skrev: søn jan 29, 2023 2:15 pm

Hvorfor gidder du å kome innom her bare for å klage på diskusjonen?

Det er ikke beviselig noenting, det er din mening. Min mening er at det er de tre store matvareaktørene med bønda og politikerne (toll osv.) som som gjør at det i Norge er landet i verden med flest små butikker, færrest store butikker og det dårligst utvalget. Vi forbrukere er veldig små i denne sammenheng og blir bare tvunget til å bli med på lasset.
Jeg klager ikke på diskusjonen her inne, dette er en større greie som dukker opp i medier og sosiale medier med jevne mellomrom. Og argumentene er de samme som for 10-15 år siden - at utvalget suger, at alt er så fantastisk i Sverige (som stort sett er grensebutikker og ikke representativt for resten av Sverige). At det er få aktører i markedet som er årsaken osv.

Det introduseres nye produkter et par ganger i året, tror det er så mye som 95% som forsvinner med en gang, fordi nordmenn ikke kjøper dem. Vi er veldig konservative når det kommer til mat- og handlevaner. Det er en viktig årsak til at vi har så dårlig utvalg, samt at nordmenn ikke bruker spesielt mye penger på mat, vi vil ha det billige, mat er mer en nødvendighet enn noe man vil bruke ekstra på.

Jeg syns dette underdrives når diskusjonen blusser opp, da legger man skylden på alle andre for dårlig utvalg, mens man koser seg med Norvegia til 79kr. Det er en sammenheng mellom hva vi handler og hva vi blir tilbudt, der har vi alle et ansvar.
Påstanden, eller myten, at det er så dårlige matbutikker ellers i Sverige er løgner som ikke holder mål. Det vet vi som faktisk har reist rundt i Sverige. Dog, jeg skjønner ikke hvorfor det skal ha noen betydning for om vi reiser over grensen eller ikke.

Er vi som handler over grensen en veldig spesiell gruppe nordmenn? Over grensen på Magnor er nemlig Nordens største dagligvarebutikk så det sier sitt om vi ønsker utvalg. Vi er nok mer «vanlig folk» enn de fleste. Og nye produkter forsvinner fort er det mange grunner til, ikke skyld på de som handler.

Dere som ønsker å hindre oss å handle i Sverige påstår mye, men alle bilene på parkeringsplassene foran grensebutikkene sier at vi går ikke så veldig mye på det.
Skjønner ikke hvordan du tolket det som et angrep. Jeg handler gjerne i Sverige selv, et par ganger i året. Stort, deilig utvalg er seff en av årsakene, at det er andre produkter enn vi har hjemme. De som har muligheten til å grensehandle bør gjøre det. Svensker handler i Danmark, dansker handler i Tyskland, tyskere handler i Polen osv, dette skjer mange steder i verden.

Jeg sa heller ikke at det var dårlige matbutikker i resten av Sverige, men grensebutikkene er ikke slik butikker er i hele Sverige, noe du jo påpeker selv.
Sist redigert av KingKongHalvor den søn jan 29, 2023 7:30 pm, redigert 2 ganger totalt.

startelver

Legg inn av startelver »

Justice 97 skrev: søn jan 29, 2023 6:54 pm
startelver skrev: søn jan 29, 2023 6:49 pm Man trenger ikke være professor for å skjønne at matutvalget i norske butikker er dårligere enn i Sverige og Danmark.

Når jeg besøker Rema 1000 butikken i Hirtshals, som altså er norsk eid, er utvalget selv der større enn hos Rema i Norge. Og det skyldes jo alle EU-varene som Danmark får inn billig, mot at de selv eksporterer mat til EU.

Dette er jo en ordning som Norge aldri kan ta del i pga tollsatsene.
Sånn apropos Danmark. Bon appétit

Kjøttgigant anklages for juks.Nå kommer ti tidligere ansatte med sjokkpåstander om at en av landets største kjøttprodusenter har drevet med systematisk juks om hvor produktene deres stammer fra.

Overfor danske Politiken beskriver ansatte, uavhengig av hverandre, hvordan bedriften har hatt rutiner på å endre opprinnelsesland på etiketten til storfekjøtt og kjøttdeig, før de sendes ut i dagligvarebutikker og kjøttdisken.

Like før jul gjennomførte det danske Fødevarestyrelsen, tilsvarende Mattilsynet i Norge, en uanmeldt kontroll av slakteriet i Vejen i Danmark. Der avdekket kontrollorganet noe særdeles oppsiktsvekkende. I forbindelse med sine undersøkelser, ble det oppdaget 250 tonn med gammelt kjøtt på et lager. De skal blant annet ha funnet kjøtt som kunne spores tilbake til 2010, 2011 og 2014 - altså mer en 13 år gammelt.

Hva er poenget med å dra frem en sånn sak i denne tråden? Bare for å bevise at norsk mat er overlegent alt annet ? Graver du litt i arkivet her hjemme på bjerget finner du pgså en del skandaler opp igiennom årene.

startelver

Legg inn av startelver »

Tror dere ikke at danskene og svenskene har et flott dekket bord med mat eller tror dere at alle spyr og blir matforgiftet ?

startelver

Legg inn av startelver »

Justice 97 skrev: søn jan 29, 2023 7:07 pm
startelver skrev: søn jan 29, 2023 7:05 pm
Justice 97 skrev: søn jan 29, 2023 6:54 pm

Sånn apropos Danmark. Bon appétit

Kjøttgigant anklages for juks.Nå kommer ti tidligere ansatte med sjokkpåstander om at en av landets største kjøttprodusenter har drevet med systematisk juks om hvor produktene deres stammer fra.

Overfor danske Politiken beskriver ansatte, uavhengig av hverandre, hvordan bedriften har hatt rutiner på å endre opprinnelsesland på etiketten til storfekjøtt og kjøttdeig, før de sendes ut i dagligvarebutikker og kjøttdisken.

Like før jul gjennomførte det danske Fødevarestyrelsen, tilsvarende Mattilsynet i Norge, en uanmeldt kontroll av slakteriet i Vejen i Danmark. Der avdekket kontrollorganet noe særdeles oppsiktsvekkende. I forbindelse med sine undersøkelser, ble det oppdaget 250 tonn med gammelt kjøtt på et lager. De skal blant annet ha funnet kjøtt som kunne spores tilbake til 2010, 2011 og 2014 - altså mer en 13 år gammelt.

Hva er poenget med å dra frem en sånn sak i denne tråden? Bare for å bevise at norsk mat er overlegent alt annet ? Graver du litt i arkivet her hjemme på bjerget finner du pgså en del skandaler opp igiennom årene.
Det beviser ingenting. Kun at denne leverandøren er boikottet av Rema 1000 DK etter avsløringen. Beklager at du ble litt realitetsorientert. Ellers tar jeg gjerne i mot eksempler på saker med lignende omfang fra her på berget.
Det finnes sikkert men ser på fotball , bare slutt å vær så jævlig negativ til min Remabutikk i Danmark.

startelver

Legg inn av startelver »

Justice 97 skrev: søn jan 29, 2023 7:14 pm
startelver skrev: søn jan 29, 2023 7:12 pm
Justice 97 skrev: søn jan 29, 2023 7:07 pm

Det beviser ingenting. Kun at denne leverandøren er boikottet av Rema 1000 DK etter avsløringen. Beklager at du ble litt realitetsorientert. Ellers tar jeg gjerne i mot eksempler på saker med lignende omfang fra her på berget.
Det finnes sikkert men ser på fotball , bare slutt å vær så jævlig negativ til min Remabutikk i Danmark.
:lol: Du blir altså personlig fornærmet på vegne av Rema 1000 Hirtshals? Nå er det ikke de som har gjort noe kritikkverdig, så jeg forstår ikke helt hva du furter etter. Ellers ser jeg frem til eksemplene dine etter kampen. Spennende!
Nei jeg orker ikke, denne tråden er ikke så viktig for meg. men ikke kritiser rødpølsene! Beste leverposteien har de også, og salami osv. Listen er lang.

Ja vi elsker Danmark!

startelver

Legg inn av startelver »

Justice 97 skrev: søn jan 29, 2023 7:26 pm
startelver skrev: søn jan 29, 2023 7:20 pm
Justice 97 skrev: søn jan 29, 2023 7:14 pm

:lol: Du blir altså personlig fornærmet på vegne av Rema 1000 Hirtshals? Nå er det ikke de som har gjort noe kritikkverdig, så jeg forstår ikke helt hva du furter etter. Ellers ser jeg frem til eksemplene dine etter kampen. Spennende!
Nei jeg orker ikke, denne tråden er ikke så viktig for meg. men ikke kritiser rødpølsene! Beste leverposteien har de også, og salami osv. Listen er lang.
Jeg har aldri sagt at det ikke er bra mat i Danmark, jeg har selv bodd i København og kjenner til maten i landet langt bedre enn du kan forestille deg. Jeg viste til en konkret sak med juks og 13 år gammelt kjøtt fra en av de største slaktevirksomhetene i landet, som inntil helt nylig leverte til Rema 1000. Du må gjerne bagatellisere det, men det er faktisk ganske alvorlig om det stemmer.
Jeg orker ikke å sette meg inn i den saken nå, var nok et enkeltstående tilfelle.

Queenie

Legg inn av Queenie »

KingKongHalvor skrev: søn jan 29, 2023 1:16 pm Jeg er i hvertfall ganske lei av denne diskusjonen som dukker opp med jevne mellomrom. Nordmenn er angivelig så skuffet over dårlig utvalg, mens de beviselig er fornøyd med et enkelt utvalg. Hvis folk ville ha bedre utvalg ville det vært flere Meny- og Mega-butikker, i stedet kommer det bare fler og fler av billigkjedene.
Jeg tror nordmenn ønsker et bedre utvalg, men ikke for enhver pris. Å handle mye på Meny ol er jo økonomisk sett idioti.

peraleks

Legg inn av peraleks »

Justice 97 skrev: søn jan 29, 2023 7:26 pm
startelver skrev: søn jan 29, 2023 7:20 pm
Justice 97 skrev: søn jan 29, 2023 7:14 pm

:lol: Du blir altså personlig fornærmet på vegne av Rema 1000 Hirtshals? Nå er det ikke de som har gjort noe kritikkverdig, så jeg forstår ikke helt hva du furter etter. Ellers ser jeg frem til eksemplene dine etter kampen. Spennende!
Nei jeg orker ikke, denne tråden er ikke så viktig for meg. men ikke kritiser rødpølsene! Beste leverposteien har de også, og salami osv. Listen er lang.
Jeg har aldri sagt at det ikke er bra mat i Danmark, jeg har selv bodd i København og kjenner til maten i landet langt bedre enn du kan forestille deg. Jeg viste til en konkret sak med juks og 13 år gammelt kjøtt fra en av de største slaktevirksomhetene i landet, som inntil helt nylig leverte til Rema 1000. Du må gjerne bagatellisere det, men det er faktisk ganske alvorlig om det stemmer.
Må muligens være en av de særere samtalene jeg har sett her, men en av fordelene i Norge er at man ganske enkelt slipper i større grad unna slike eksempler som du viser til her.

basillen

Legg inn av basillen »

Queenie skrev: søn jan 29, 2023 7:34 pm
KingKongHalvor skrev: søn jan 29, 2023 1:16 pm Jeg er i hvertfall ganske lei av denne diskusjonen som dukker opp med jevne mellomrom. Nordmenn er angivelig så skuffet over dårlig utvalg, mens de beviselig er fornøyd med et enkelt utvalg. Hvis folk ville ha bedre utvalg ville det vært flere Meny- og Mega-butikker, i stedet kommer det bare fler og fler av billigkjedene.
Jeg tror nordmenn ønsker et bedre utvalg, men ikke for enhver pris. Å handle mye på Meny ol er jo økonomisk sett idioti.
Ja, det er nettopp dette som er poenget. Det er riktig at man kan få tak i mer spennende produkter på Meny, men når alle "basisvarene" er langt dyrere her enn på Rema og Kiwi, så blir Meny heller en slik butikk man kun oppsøker ved behov, og da gjerne kun for å handle de produktene man ikke får tak i på Kiwi og Rema.

Den nærmeste Menyen for meg er på et handlesenter. På dette senteret er det også en Kiwibutikk. Så hvis jeg først handler på dette senteret så kjøper jeg alt av basisvarer (melk, brød, smør, vaskepulver, etc.) på Kiwi, før jeg så stikker innom Meny og kjøper med meg de 5-7 produktene som kun finnes her og som jeg er på jakt etter der og da.

Det er imidlertid irriterende at det ikke finnes butikker i Norge som kan tilby godt utvalg, og som samtidig har noenlunde ok priser også på basisvarene. Dette styret med at man må oppsøke flere ulike butikker bare for å få tak i ingredienser som butikker i våre naboland tilbyr i omtrent hvilken som helst butikk, er upraktisk og irriterende.

Moist

Legg inn av Moist »

Liker å scrolle litt rundt på https://askoservering.no/ for å finne noe nytt som jeg kan etablere i butikken min, men 9/10 ganger så går den ene esken jeg bestiller ut på dato. Ingenting slår Norvegia og Gilde for den gjennomsnittlige nordmann.

KongOlav2

Legg inn av KongOlav2 »

Moist skrev: søn jan 29, 2023 8:47 pm Liker å scrolle litt rundt på https://askoservering.no/ for å finne noe nytt som jeg kan etablere i butikken min, men 9/10 ganger så går den ene esken jeg bestiller ut på dato. Ingenting slår Norvegia og Gilde for den gjennomsnittlige nordmann.
Egenproduserte merkevarer er jo også etter hvert blitt rimelig stort. Over en tredjedel markedsandel er mye.

Det finnes en liten andel nordmenn som prioriterer mat og drikke høyt. Disse spiser på gode (og til dels dyre) restauranter, handler på Bondens marked og REKO-ringen og kjøper kvalitetsvarer på butikkene. Folk flest foretrekker imidlertid det kjente, trygge og billige. Det er derfor også EMV er så stort og likeså hvorfor Egon er såpass populær (uten at akkurat den er billig). Pengene skal heller brukes på eiendom og fysiske gjenstander som biler, møbler, klær, elektronikk og oppussing fremfor opplevelser som god mat og drikke kan være.

startelver

Legg inn av startelver »

basillen skrev: søn jan 29, 2023 8:29 pm
Queenie skrev: søn jan 29, 2023 7:34 pm
KingKongHalvor skrev: søn jan 29, 2023 1:16 pm Jeg er i hvertfall ganske lei av denne diskusjonen som dukker opp med jevne mellomrom. Nordmenn er angivelig så skuffet over dårlig utvalg, mens de beviselig er fornøyd med et enkelt utvalg. Hvis folk ville ha bedre utvalg ville det vært flere Meny- og Mega-butikker, i stedet kommer det bare fler og fler av billigkjedene.
Jeg tror nordmenn ønsker et bedre utvalg, men ikke for enhver pris. Å handle mye på Meny ol er jo økonomisk sett idioti.
Ja, det er nettopp dette som er poenget. Det er riktig at man kan få tak i mer spennende produkter på Meny, men når alle "basisvarene" er langt dyrere her enn på Rema og Kiwi, så blir Meny heller en slik butikk man kun oppsøker ved behov, og da gjerne kun for å handle de produktene man ikke får tak i på Kiwi og Rema.

Den nærmeste Menyen for meg er på et handlesenter. På dette senteret er det også en Kiwibutikk. Så hvis jeg først handler på dette senteret så kjøper jeg alt av basisvarer (melk, brød, smør, vaskepulver, etc.) på Kiwi, før jeg så stikker innom Meny og kjøper med meg de 5-7 produktene som kun finnes her og som jeg er på jakt etter der og da.

Det er imidlertid irriterende at det ikke finnes butikker i Norge som kan tilby godt utvalg, og som samtidig har noenlunde ok priser også på basisvarene. Dette styret med at man må oppsøke flere ulike butikker bare for å få tak i ingredienser som butikker i våre naboland tilbyr i omtrent hvilken som helst butikk, er upraktisk og irriterende.
Helt enig med basillen, i denne debatten er du god.

Brukeravatar
ehall
Innlegg: 3522

Legg inn av ehall »

KongOlav2 skrev: søn jan 29, 2023 8:53 pm
Moist skrev: søn jan 29, 2023 8:47 pm Liker å scrolle litt rundt på https://askoservering.no/ for å finne noe nytt som jeg kan etablere i butikken min, men 9/10 ganger så går den ene esken jeg bestiller ut på dato. Ingenting slår Norvegia og Gilde for den gjennomsnittlige nordmann.
Egenproduserte merkevarer er jo også etter hvert blitt rimelig stort. Over en tredjedel markedsandel er mye.

Det finnes en liten andel nordmenn som prioriterer mat og drikke høyt. Disse spiser på gode (og til dels dyre) restauranter, handler på Bondens marked og REKO-ringen og kjøper kvalitetsvarer på butikkene. Folk flest foretrekker imidlertid det kjente, trygge og billige. Det er derfor også EMV er så stort og likeså hvorfor Egon er såpass populær (uten at akkurat den er billig). Pengene skal heller brukes på eiendom og fysiske gjenstander som biler, møbler, klær, elektronikk og oppussing fremfor opplevelser som god mat og drikke kan være.
Helt riktig det. Og denne andelen nordmenn som har råd til dyre restauranter er ikke så altfor mange. Jeg har ikke økonomi til verken å kjøpe dyre matvarer i Norge, eller gå på restaurant som er så dyrt i Norge. EMV tester jeg ut og kjøper hvis det er like godt som de dyrere variantene (er vel kanskje halvparten som er ok). Jeg benytter utenlandsreiser til gode matopplevelser. Relativt sett så investerer jeg heller pengene her hjemme på fysiske ting som jeg har glede av hele tiden, enn bruke penger på midlertidig gleder som restaurant.

startelver

Legg inn av startelver »

VG med fin artikkel

"Direkte eller indirekte nyter Nortura, Kavli, Orkla, Tine, Synnøve, Rema og Coop godt av å slippe konkurranse fra Lidl, Carrefour og ICA."

"Det er for eksempel oppsiktsvekkende at vi har holdt oss med regler som har gjort det mulig for kjedene å nekte konkurrenten Iceland å få etablere seg i tomme butikklokaler."

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/Q7 ... al-det-bli

Brukeravatar
ehall
Innlegg: 3522

Legg inn av ehall »

startelver skrev: søn jan 29, 2023 11:09 pm VG med fin artikkel
Som jeg skulle skrevet det selv. Men ingenting skjer, for politikere og maktmennesker passer på hverandre på bekostning av innbyggere. Og her vi ikke har noe korrupsjon :lol:

malvolio

Legg inn av malvolio »

KingKongHalvor skrev: søn jan 29, 2023 2:57 pm diskusjonen her inne, dette er en større greie som dukker opp i medier og sosiale medier med jevne mellomrom. Og argumentene er de samme som for 10-15 år siden - at utvalget suger, at alt er så fantastisk i Sverige (som stort sett er grensebutikker og ikke representativt for resten av Sverige). At det er få aktører i markedet som er årsaken osv.

Det introduseres nye produkter et par ganger i året, tror det er så mye som 95% som forsvinner med en gang, fordi nordmenn ikke kjøper dem. Vi er veldig konservative når det kommer til mat- og handlevaner. Det er en viktig årsak til at vi har så dårlig utvalg, samt at nordmenn ikke bruker spesielt mye penger på mat, vi vil ha det billige, mat er mer en nødvendighet enn noe man vil bruke ekstra på.
Du har absolutt en del gode poenger, men om utvalget i grensebutikkene i Sverige ikke er representative for resten av Sverige, tyder ikke det (ettersom de baserer store deler av sine inntekter på nordmenn?) på at nordmenn faktisk også er interessert i dette større utvalget? Eller - og det tror jeg er viktigere - kan være interessert i det, når og om de kan få det på samme sted som de handler ellers, og til en overkommelig pris, i stedet for å måtte jakte det opp i dyrere spesialbutikker?

malvolio

Legg inn av malvolio »

startelver skrev: søn jan 29, 2023 11:09 pm VG med fin artikkel
[...]
"Det er for eksempel oppsiktsvekkende at vi har holdt oss med regler som har gjort det mulig for kjedene å nekte konkurrenten Iceland å få etablere seg i tomme butikklokaler."
Av nysgjerrighet: vet noen hva slags regel dette er og hvordan dette kan være mulig? Det kan neppe være noe med tettheten mellom butikklokaler, når man tenker på hvor kort avstand det ofte er mellom Kiwi, Rema og Coop.

PapaSmurf

Legg inn av PapaSmurf »

startelver skrev: søn jan 29, 2023 11:09 pm VG med fin artikkel

"Direkte eller indirekte nyter Nortura, Kavli, Orkla, Tine, Synnøve, Rema og Coop godt av å slippe konkurranse fra Lidl, Carrefour og ICA."

"Det er for eksempel oppsiktsvekkende at vi har holdt oss med regler som har gjort det mulig for kjedene å nekte konkurrenten Iceland å få etablere seg i tomme butikklokaler."

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/Q7 ... al-det-bli
Det er akkurat slik det er. De 3 store har all makt og staten tilrettelegger for dette oligopolet som igjen fører til at vi må betale mer for maten.

Nye kjeder inn i miksen er nettopp det vi behøver i Norge. Både med tanke på mer spennende utvalg og også lavere priser.

KingKongHalvor
Innlegg: 2589

Legg inn av KingKongHalvor »

malvolio skrev: man jan 30, 2023 11:24 am
KingKongHalvor skrev: søn jan 29, 2023 2:57 pm diskusjonen her inne, dette er en større greie som dukker opp i medier og sosiale medier med jevne mellomrom. Og argumentene er de samme som for 10-15 år siden - at utvalget suger, at alt er så fantastisk i Sverige (som stort sett er grensebutikker og ikke representativt for resten av Sverige). At det er få aktører i markedet som er årsaken osv.

Det introduseres nye produkter et par ganger i året, tror det er så mye som 95% som forsvinner med en gang, fordi nordmenn ikke kjøper dem. Vi er veldig konservative når det kommer til mat- og handlevaner. Det er en viktig årsak til at vi har så dårlig utvalg, samt at nordmenn ikke bruker spesielt mye penger på mat, vi vil ha det billige, mat er mer en nødvendighet enn noe man vil bruke ekstra på.
Du har absolutt en del gode poenger, men om utvalget i grensebutikkene i Sverige ikke er representative for resten av Sverige, tyder ikke det (ettersom de baserer store deler av sine inntekter på nordmenn?) på at nordmenn faktisk også er interessert i dette større utvalget? Eller - og det tror jeg er viktigere - kan være interessert i det, når og om de kan få det på samme sted som de handler ellers, og til en overkommelig pris, i stedet for å måtte jakte det opp i dyrere spesialbutikker?
Godt mulig nordmenn generelt er interessert i et stort utvalg, men det grensebutikkene selger tonnevis av er brus, godteri, kjøttdeig og bacon.
Pris har mye å si, hadde basisvarer kostet det samme på Meny som på Rema hadde jeg handlet alt jeg trenger der. Men når vanlige hyllevare er 15-20% dyrere gjør jeg ikke det. Sikkert mange andre som tenker slik også. Det er visst bare i Norge det er så dyrt å drive et supermarked at basisvarer må koste mye mer enn hos billigkjedene.

Starstruck

Legg inn av Starstruck »

PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 11:30 am

Nye kjeder inn i miksen er nettopp det vi behøver i Norge. Både med tanke på mer spennende utvalg og også lavere priser.
Du får dessverre ikke lavere priser av å introdusere flere kjeder, snarere tvert i mot. Flere kjeder vil føre til dyrere priser. Uansett hvor mye man skulle ønske at det ikke var slik så er dagligvare en profesjonalisert marginbransje. Ingen kjeder driver med store overskudd i prosent. De ligger på 2-4% i resultat, som vil i praksis si at hver gang du bruker 100 kroner i en butikk så sitter "systemet" igjen med 2-4 kr. Det er nesten ingenting vs stort sett alle andre bransjer. Skal man kunne drive med overskudd (som tross alt er et lovpålagt krav) så er det altså så lite å gå på i virkeligheten.

Hva betyr det i praksis? For eksempel at en kaviartube som koster 23 kr vil gå med tap på 22,30kr, at en posesuppe som koster 15 kr vil gå med tap på 14,60 kr eller at en batteripakke til 50kr vil gå med tap ved 48,50kr (gitt at alle varer har samme inntjening i utg pkt, noe de selvsagt ikke har).

Så hvorfor tjener de da så mye penger? Åpenbart fordi de selger veldig mange varer med et lite overskudd i snitt per vare. Da blir selv små påslag mye kroner. Norges største dagligvarekjede omsetter vel for nærmere 50 mrd kroner. Hvis snittvaren koster ca 25 kroner betyr det 2 mrd solgte varer i et år. Hvis du tjener 3% på alle disse varene går altså kjeden med et overskudd på ca 1,5 mrd kroner. Men dette er jo veldig lite per vare, de kan ikke en gang sette ned prisen i snitt med 1 krone før hele systemet går med solide underskudd.

Når eieren da kjøper seg nytt hus til 50 millioner kroner eller en ny bil til 5 millioner kroner eller lignende saker, ser det voldsomt ut for folk flest, men for prisene i butikkene har det ingenting å si. Kanskje 5 øre per vare som uansett ville vært avrundet den ene eller andre veien.

Flere kjeder som skal inn og spise av den samme kaka må jo forholde seg til de samme marginene. Fordeles dette på flere kjeder utover de tre som er der i dag øker altså deres faste kostnader relativt sett betydelig, og den eneste måten man kan kompensere det på er å øke prisene. Man må altså driver med mer enn 2-4% overskudd for å få det til å gå rundt.

Nye kjeder kunne vært relevant hvis dagligvare hadde vært en umoden bransje uten tydelige etableringsstandarder, men da må man tilbake til 70-tallet den gang Rema og Rimi bygde seg opp.

PapaSmurf

Legg inn av PapaSmurf »

Starstruck skrev: man jan 30, 2023 3:03 pm
PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 11:30 am

Nye kjeder inn i miksen er nettopp det vi behøver i Norge. Både med tanke på mer spennende utvalg og også lavere priser.
Du får dessverre ikke lavere priser av å introdusere flere kjeder, snarere tvert i mot. Flere kjeder vil føre til dyrere priser. Uansett hvor mye man skulle ønske at det ikke var slik så er dagligvare en profesjonalisert marginbransje. Ingen kjeder driver med store overskudd i prosent. De ligger på 2-4% i resultat, som vil i praksis si at hver gang du bruker 100 kroner i en butikk så sitter "systemet" igjen med 2-4 kr. Det er nesten ingenting vs stort sett alle andre bransjer. Skal man kunne drive med overskudd (som tross alt er et lovpålagt krav) så er det altså så lite å gå på i virkeligheten.

Hva betyr det i praksis? For eksempel at en kaviartube som koster 23 kr vil gå med tap på 22,30kr, at en posesuppe som koster 15 kr vil gå med tap på 14,60 kr eller at en batteripakke til 50kr vil gå med tap ved 48,50kr (gitt at alle varer har samme inntjening i utg pkt, noe de selvsagt ikke har).

Så hvorfor tjener de da så mye penger? Åpenbart fordi de selger veldig mange varer med et lite overskudd i snitt per vare. Da blir selv små påslag mye kroner. Norges største dagligvarekjede omsetter vel for nærmere 50 mrd kroner. Hvis snittvaren koster ca 25 kroner betyr det 2 mrd solgte varer i et år. Hvis du tjener 3% på alle disse varene går altså kjeden med et overskudd på ca 1,5 mrd kroner. Men dette er jo veldig lite per vare, de kan ikke en gang sette ned prisen i snitt med 1 krone før hele systemet går med solide underskudd.

Når eieren da kjøper seg nytt hus til 50 millioner kroner eller en ny bil til 5 millioner kroner eller lignende saker, ser det voldsomt ut for folk flest, men for prisene i butikkene har det ingenting å si. Kanskje 5 øre per vare som uansett ville vært avrundet den ene eller andre veien.

Flere kjeder som skal inn og spise av den samme kaka må jo forholde seg til de samme marginene. Fordeles dette på flere kjeder utover de tre som er der i dag øker altså deres faste kostnader relativt sett betydelig, og den eneste måten man kan kompensere det på er å øke prisene. Man må altså driver med mer enn 2-4% overskudd for å få det til å gå rundt.

Nye kjeder kunne vært relevant hvis dagligvare hadde vært en umoden bransje uten tydelige etableringsstandarder, men da må man tilbake til 70-tallet den gang Rema og Rimi bygde seg opp.
Eventuelt tvinges de til å gjennomgå de fordyrende leddene. Norgesgruppen eier f.eks ASKO og tjener penger gjennom flere ledd.

La oss se på f.eks leddene melken går gjennom:

Bilde

Grossistene tar mer i fortjeneste enn bonden. De tar også fortjeneste i prosent av pris på varen. Så om de leverer en vare som koster 400 per kilo tar de 4 ganger så mye som for en vare som koster 100 per kilo.

Starstruck

Legg inn av Starstruck »

PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 3:23 pm
Starstruck skrev: man jan 30, 2023 3:03 pm
PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 11:30 am

Nye kjeder inn i miksen er nettopp det vi behøver i Norge. Både med tanke på mer spennende utvalg og også lavere priser.
Du får dessverre ikke lavere priser av å introdusere flere kjeder, snarere tvert i mot. Flere kjeder vil føre til dyrere priser. Uansett hvor mye man skulle ønske at det ikke var slik så er dagligvare en profesjonalisert marginbransje. Ingen kjeder driver med store overskudd i prosent. De ligger på 2-4% i resultat, som vil i praksis si at hver gang du bruker 100 kroner i en butikk så sitter "systemet" igjen med 2-4 kr. Det er nesten ingenting vs stort sett alle andre bransjer. Skal man kunne drive med overskudd (som tross alt er et lovpålagt krav) så er det altså så lite å gå på i virkeligheten.

Hva betyr det i praksis? For eksempel at en kaviartube som koster 23 kr vil gå med tap på 22,30kr, at en posesuppe som koster 15 kr vil gå med tap på 14,60 kr eller at en batteripakke til 50kr vil gå med tap ved 48,50kr (gitt at alle varer har samme inntjening i utg pkt, noe de selvsagt ikke har).

Så hvorfor tjener de da så mye penger? Åpenbart fordi de selger veldig mange varer med et lite overskudd i snitt per vare. Da blir selv små påslag mye kroner. Norges største dagligvarekjede omsetter vel for nærmere 50 mrd kroner. Hvis snittvaren koster ca 25 kroner betyr det 2 mrd solgte varer i et år. Hvis du tjener 3% på alle disse varene går altså kjeden med et overskudd på ca 1,5 mrd kroner. Men dette er jo veldig lite per vare, de kan ikke en gang sette ned prisen i snitt med 1 krone før hele systemet går med solide underskudd.

Når eieren da kjøper seg nytt hus til 50 millioner kroner eller en ny bil til 5 millioner kroner eller lignende saker, ser det voldsomt ut for folk flest, men for prisene i butikkene har det ingenting å si. Kanskje 5 øre per vare som uansett ville vært avrundet den ene eller andre veien.

Flere kjeder som skal inn og spise av den samme kaka må jo forholde seg til de samme marginene. Fordeles dette på flere kjeder utover de tre som er der i dag øker altså deres faste kostnader relativt sett betydelig, og den eneste måten man kan kompensere det på er å øke prisene. Man må altså driver med mer enn 2-4% overskudd for å få det til å gå rundt.

Nye kjeder kunne vært relevant hvis dagligvare hadde vært en umoden bransje uten tydelige etableringsstandarder, men da må man tilbake til 70-tallet den gang Rema og Rimi bygde seg opp.
Eventuelt tvinges de til å gjennomgå de fordyrende leddene. Norgesgruppen eier f.eks ASKO og tjener penger gjennom flere ledd.

La oss se på f.eks leddene melken går gjennom:

Bilde

Grossistene tar mer i fortjeneste enn bonden. De tar også fortjeneste i prosent av pris på varen. Så om de leverer en vare som koster 400 per kilo tar de 4 ganger så mye som for en vare som koster 100 per kilo.
Du ordlegger deg som at det finnes masse fordyrende ledd konstruert for å sko seg på varene. Det er ikke tilfelle. Regnskapene vil jo vise dette tydelig, med konsernregnskapet på toppen. Pilen din viser heller ikke stort utover at det er flere involverte fra kua til frokostbordet (dessuten er den direkte feil, i beste fall upresis).

Det er ikke synd på dagligvarekjedene, absolutt ikke, men de går nå engang med ganske små overskudd i prosent og dersom man tror at de har masse å gå på og det er der problemet ligger er det ikke riktig. Melk er for øvrig et område butikkene normalt ikke går i overskudd på.

De ville økningene vi nå ser for tiden dreier seg i prinsippet om kraftpriser. I alle andre sammenhenger peker Støre og Vedum på krig i Ukraina. Men når det gjelder matprisene så er det tydeligvis helt andre årsaker ifølge Borch & co.

startelver

Legg inn av startelver »

Starstruck skrev: man jan 30, 2023 3:03 pm
PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 11:30 am

Nye kjeder inn i miksen er nettopp det vi behøver i Norge. Både med tanke på mer spennende utvalg og også lavere priser.
Du får dessverre ikke lavere priser av å introdusere flere kjeder, snarere tvert i mot. Flere kjeder vil føre til dyrere priser. Uansett hvor mye man skulle ønske at det ikke var slik så er dagligvare en profesjonalisert marginbransje. Ingen kjeder driver med store overskudd i prosent. De ligger på 2-4% i resultat, som vil i praksis si at hver gang du bruker 100 kroner i en butikk så sitter "systemet" igjen med 2-4 kr. Det er nesten ingenting vs stort sett alle andre bransjer. Skal man kunne drive med overskudd (som tross alt er et lovpålagt krav) så er det altså så lite å gå på i virkeligheten.

Hva betyr det i praksis? For eksempel at en kaviartube som koster 23 kr vil gå med tap på 22,30kr, at en posesuppe som koster 15 kr vil gå med tap på 14,60 kr eller at en batteripakke til 50kr vil gå med tap ved 48,50kr (gitt at alle varer har samme inntjening i utg pkt, noe de selvsagt ikke har).
Ikke helt enig her, jeg kan ta et eksempel, den nevnte kaviartuben koster bare 11 kroner hos Coop Xtra. Den er produsert i Danmark, ikke i Norge. Jeg oppdaget den ganske nylig når de norske kaviartubene gikk opp i pris, og fant ut at billigkaviaren ikke hadde øket i pris på samme måte.

Jeg merker nesten ingen forskjell på smak heller. Denne kaviartuben selges også i Danmark, men under et annet navn. Dette er et eksempel på en type "billigvarer" som en ny kjede kunne markedsført og som ville blitt godtatt av norske forbrukere.

Så kan vi si det samme om en hel drøss med matvarer , som produseres utenfor Norge. Coop er smarte og bruker lave kostnadsledd på sine egne produkter.

Bilde

Starstruck

Legg inn av Starstruck »

startelver skrev: man jan 30, 2023 5:49 pm
Starstruck skrev: man jan 30, 2023 3:03 pm
PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 11:30 am

Nye kjeder inn i miksen er nettopp det vi behøver i Norge. Både med tanke på mer spennende utvalg og også lavere priser.
Du får dessverre ikke lavere priser av å introdusere flere kjeder, snarere tvert i mot. Flere kjeder vil føre til dyrere priser. Uansett hvor mye man skulle ønske at det ikke var slik så er dagligvare en profesjonalisert marginbransje. Ingen kjeder driver med store overskudd i prosent. De ligger på 2-4% i resultat, som vil i praksis si at hver gang du bruker 100 kroner i en butikk så sitter "systemet" igjen med 2-4 kr. Det er nesten ingenting vs stort sett alle andre bransjer. Skal man kunne drive med overskudd (som tross alt er et lovpålagt krav) så er det altså så lite å gå på i virkeligheten.

Hva betyr det i praksis? For eksempel at en kaviartube som koster 23 kr vil gå med tap på 22,30kr, at en posesuppe som koster 15 kr vil gå med tap på 14,60 kr eller at en batteripakke til 50kr vil gå med tap ved 48,50kr (gitt at alle varer har samme inntjening i utg pkt, noe de selvsagt ikke har).
Ikke helt enig her, jeg kan ta et eksempel, den nevnte kaviartuben koster bare 11 kroner hos Coop Xtra. Den er produsert i Danmark, ikke i Norge. Jeg oppdaget den ganske nylig når de norske kaviartubene gikk opp i pris, og fant ut at billigkaviaren ikke hadde øket i pris på samme måte.

Jeg merker nesten ingen forskjell på smak heller. Denne kaviartuben selges også i Danmark, men under et annet navn. Dette er et eksempel på en type "billigvarer" som en ny kjede kunne markedsført og som ville blitt godtatt av norske forbrukere.

Så kan vi si det samme om en hel drøss med matvarer , som produseres utenfor Norge. Coop er smarte og bruker lave kostnadsledd på sine egne produkter.

Bilde
Det er helt ok men har ingenting med det jeg skriver. Poenget med det var å vise hvor lite man kan senke prisen i snitt før kjeden faktisk går med underskudd. 3-4 % per vare er i praksis så lite at de færreste, om noen, hadde lagt merke til det.

PapaSmurf

Legg inn av PapaSmurf »

Når jeg kommer inn i en dagligvareforretning utenlands er det først en følelse av glede. Det drap mye å velge i. Så siger irritasjonen inn over meg. Siden jeg vet at jeg et par dager senere skal hadde middagsmat i et First Price Helvete.

Fra 30 meter osteutvalg til 5 meter med Tine, Synnøve og Kavli.

Fra et stort Parmesanhjul i utlandet hjem til revet Eldorado Grana Padano.

Fra ferske tomahawks og nysurret porchetta til Gilde vakuumpakket indrefilet og Folkets marinerte ytrefilet av svin.

Jeg forsøker virkelig å finne inspirasjon i norske matbutikker. Det finner jeg ytterst sjelden. Inspirasjonen må komme før man drar dit, og hvis man bare stikker innom for å finne noe til middag tråler man hyllene i håp om at man skal finne noe nytt eller få en åpenbaring som aldri kommer.

Caputo

Legg inn av Caputo »

PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 8:33 pm Når jeg kommer inn i en dagligvareforretning utenlands er det først en følelse av glede. Det drap mye å velge i. Så siger irritasjonen inn over meg. Siden jeg vet at jeg et par dager senere skal hadde middagsmat i et First Price Helvete.

Fra 30 meter osteutvalg til 5 meter med Tine, Synnøve og Kavli.

Fra et stort Parmesanhjul i utlandet hjem til revet Eldorado Grana Padano.

Fra ferske tomahawks og nysurret porchetta til Gilde vakuumpakket indrefilet og Folkets marinerte ytrefilet av svin.

Jeg forsøker virkelig å finne inspirasjon i norske matbutikker. Det finner jeg ytterst sjelden. Inspirasjonen må komme før man drar dit, og hvis man bare stikker innom for å finne noe til middag tråler man hyllene i håp om at man skal finne noe nytt eller få en åpenbaring som aldri kommer.
Hadde det vært ett større marked for dette utvalget (Meny og Coop Mega er ikke langt ifra det du beskriver) ville vi hatt flere slike butikker.

Det koster ekstremt mye å ha ett stort utvalg. Spesielt ferskvarer som kjøtt og fisk (det kan ikke ligge i disk lenge før det må kastes eller brukes i varmeskapet) Norge har rett og slett ikke den samme kulturen når det kommer til mat.

Det du beskriver høres mer ut som at du er lei av det vanlige hverdagslige og med en gang man opplever noe annerledes blir man bergtatt av dette. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er bedre bare fordi det er annerledes.

Alternativet da er å flytte fra Norge til ett land som har tredve typer knuste tomater. Nordmenn vil ha det billigst mulig, iallefall ifølge kassalappen!

Queenie

Legg inn av Queenie »

startelver skrev: man jan 30, 2023 5:49 pm
Starstruck skrev: man jan 30, 2023 3:03 pm
PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 11:30 am

Nye kjeder inn i miksen er nettopp det vi behøver i Norge. Både med tanke på mer spennende utvalg og også lavere priser.
Du får dessverre ikke lavere priser av å introdusere flere kjeder, snarere tvert i mot. Flere kjeder vil føre til dyrere priser. Uansett hvor mye man skulle ønske at det ikke var slik så er dagligvare en profesjonalisert marginbransje. Ingen kjeder driver med store overskudd i prosent. De ligger på 2-4% i resultat, som vil i praksis si at hver gang du bruker 100 kroner i en butikk så sitter "systemet" igjen med 2-4 kr. Det er nesten ingenting vs stort sett alle andre bransjer. Skal man kunne drive med overskudd (som tross alt er et lovpålagt krav) så er det altså så lite å gå på i virkeligheten.

Hva betyr det i praksis? For eksempel at en kaviartube som koster 23 kr vil gå med tap på 22,30kr, at en posesuppe som koster 15 kr vil gå med tap på 14,60 kr eller at en batteripakke til 50kr vil gå med tap ved 48,50kr (gitt at alle varer har samme inntjening i utg pkt, noe de selvsagt ikke har).
Ikke helt enig her, jeg kan ta et eksempel, den nevnte kaviartuben koster bare 11 kroner hos Coop Xtra. Den er produsert i Danmark, ikke i Norge. Jeg oppdaget den ganske nylig når de norske kaviartubene gikk opp i pris, og fant ut at billigkaviaren ikke hadde øket i pris på samme måte.

Jeg merker nesten ingen forskjell på smak heller. Denne kaviartuben selges også i Danmark, men under et annet navn. Dette er et eksempel på en type "billigvarer" som en ny kjede kunne markedsført og som ville blitt godtatt av norske forbrukere.

Så kan vi si det samme om en hel drøss med matvarer , som produseres utenfor Norge. Coop er smarte og bruker lave kostnadsledd på sine egne produkter.

Bilde
Sjekket ingrediensene og forskjeller der?

PapaSmurf

Legg inn av PapaSmurf »

Caputo skrev: man jan 30, 2023 8:52 pm
PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 8:33 pm Når jeg kommer inn i en dagligvareforretning utenlands er det først en følelse av glede. Det drap mye å velge i. Så siger irritasjonen inn over meg. Siden jeg vet at jeg et par dager senere skal hadde middagsmat i et First Price Helvete.

Fra 30 meter osteutvalg til 5 meter med Tine, Synnøve og Kavli.

Fra et stort Parmesanhjul i utlandet hjem til revet Eldorado Grana Padano.

Fra ferske tomahawks og nysurret porchetta til Gilde vakuumpakket indrefilet og Folkets marinerte ytrefilet av svin.

Jeg forsøker virkelig å finne inspirasjon i norske matbutikker. Det finner jeg ytterst sjelden. Inspirasjonen må komme før man drar dit, og hvis man bare stikker innom for å finne noe til middag tråler man hyllene i håp om at man skal finne noe nytt eller få en åpenbaring som aldri kommer.
Hadde det vært ett større marked for dette utvalget (Meny og Coop Mega er ikke langt ifra det du beskriver) ville vi hatt flere slike butikker.

Det koster ekstremt mye å ha ett stort utvalg. Spesielt ferskvarer som kjøtt og fisk (det kan ikke ligge i disk lenge før det må kastes eller brukes i varmeskapet) Norge har rett og slett ikke den samme kulturen når det kommer til mat.

Det du beskriver høres mer ut som at du er lei av det vanlige hverdagslige og med en gang man opplever noe annerledes blir man bergtatt av dette. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er bedre bare fordi det er annerledes.

Alternativet da er å flytte fra Norge til ett land som har tredve typer knuste tomater. Nordmenn vil ha det billigst mulig, iallefall ifølge kassalappen!
Ja, det forstår jeg. Billigbutikkene regjerer i Norge. Meny i Molde måtte legge ned siden Mega regjerer den delen av markedet. Nå er Meny blitt Eurospar. Når det er sagt følte jeg Meny hadde masse av samme varer. En palle med Stabburet leverpostei hjelper lite :)

Men jeg følte det hjalp mye med Lidl i sin tid. Jeg kjøpte masse digg kjøttpålegg der og de hadde en del sauser, dressinger og sånn som vi ikke har i Norge. Jeg er fortsatt innom Lidl når jeg kommer forbi en i utlandet for å kjøpe en spesiell sennepsvinaigrette som jeg ikke har smakt maken til.

Men vi ser jo her inne at Coop/Rema/Norgesgruppens propaganda virket. De messet om at Lidl var shite og etterhvert ble det til en etablert sannhet. Vi husker også da Diplom-Is og Hennig-Olsen kjørte anti-GB reklamer da de ville inn på det norske markedet. Svenskene brukte ikke fløte i isen sin var mantraet. En løgn selvsagt. De hadde samme fløteinnhold som Diplom-Is, men sannheten fikk fly når en konkurrent ville inn og ødelegge oligopolet.

Det var selvsagt mye ræl på Lidl også. Det er jo et ultrabillig supermarked, men de var et friskt pust som ble mobbet ut av landet gjennom komkurrentsponsede løgnkampanjer som at ansatte på Lidl hadde kontraktsfestet forbud mot vennskap på fritiden osv.

Vi så jo hvordan Tine behandlet Synnøve i sin tid. Den gangen ble de jo tatt med buksene nede, men det er slik norske merkevarer og dagligvarebransjen driver.

Caputo

Legg inn av Caputo »

PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 9:07 pm
Caputo skrev: man jan 30, 2023 8:52 pm
PapaSmurf skrev: man jan 30, 2023 8:33 pm Når jeg kommer inn i en dagligvareforretning utenlands er det først en følelse av glede. Det drap mye å velge i. Så siger irritasjonen inn over meg. Siden jeg vet at jeg et par dager senere skal hadde middagsmat i et First Price Helvete.

Fra 30 meter osteutvalg til 5 meter med Tine, Synnøve og Kavli.

Fra et stort Parmesanhjul i utlandet hjem til revet Eldorado Grana Padano.

Fra ferske tomahawks og nysurret porchetta til Gilde vakuumpakket indrefilet og Folkets marinerte ytrefilet av svin.

Jeg forsøker virkelig å finne inspirasjon i norske matbutikker. Det finner jeg ytterst sjelden. Inspirasjonen må komme før man drar dit, og hvis man bare stikker innom for å finne noe til middag tråler man hyllene i håp om at man skal finne noe nytt eller få en åpenbaring som aldri kommer.
Hadde det vært ett større marked for dette utvalget (Meny og Coop Mega er ikke langt ifra det du beskriver) ville vi hatt flere slike butikker.

Det koster ekstremt mye å ha ett stort utvalg. Spesielt ferskvarer som kjøtt og fisk (det kan ikke ligge i disk lenge før det må kastes eller brukes i varmeskapet) Norge har rett og slett ikke den samme kulturen når det kommer til mat.

Det du beskriver høres mer ut som at du er lei av det vanlige hverdagslige og med en gang man opplever noe annerledes blir man bergtatt av dette. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er bedre bare fordi det er annerledes.

Alternativet da er å flytte fra Norge til ett land som har tredve typer knuste tomater. Nordmenn vil ha det billigst mulig, iallefall ifølge kassalappen!
Ja, det forstår jeg. Billigbutikkene regjerer i Norge. Meny i Molde måtte legge ned siden Mega regjerer den delen av markedet. Nå er Meny blitt Eurospar. Når det er sagt følte jeg Meny hadde masse av samme varer. En palle med Stabburet leverpostei hjelper lite :)

Men jeg følte det hjalp mye med Lidl i sin tid. Jeg kjøpte masse digg kjøttpålegg der og de hadde en del sauser, dressinger og sånn som vi ikke har i Norge. Jeg er fortsatt innom Lidl når jeg kommer forbi en i utlandet for å kjøpe en spesiell sennepsvinaigrette som jeg ikke har smakt maken til.

Men vi ser jo her inne at Coop/Rema/Norgesgruppens propaganda virket. De messet om at Lidl var shite og etterhvert ble det til en etablert sannhet. Vi husker også da Diplom-Is og Hennig-Olsen kjørte anti-GB reklamer da de ville inn på det norske markedet. Svenskene brukte ikke fløte i isen sin var mantraet. En løgn selvsagt. De hadde samme fløteinnhold som Diplom-Is, men sannheten fikk fly når en konkurrent ville inn og ødelegge oligopolet.

Det var selvsagt mye ræl på Lidl også. Det er jo et ultrabillig supermarked, men de var et friskt pust som ble mobbet ut av landet gjennom komkurrentsponsede løgnkampanjer som at ansatte på Lidl hadde kontraktsfestet forbud mot vennskap på fritiden osv.

Vi så jo hvordan Tine behandlet Synnøve i sin tid. Den gangen ble de jo tatt med buksene nede, men det er slik norske merkevarer og dagligvarebransjen driver.
Jeg tror faktisk lokalpolitikere har mest skyld for at vi ikke har større utvalg, det er lokalt det bestemmes hva arealer skal reguleres til. Jeg tror lokalpolitikerene elsker Kiwi/Rema/Coop da det gir ganske mange arbeidsplasser i bøkene å smekke opp 5-6 sånne på ett kvartal og to.

Da får vi en kannibalisering og fullsortiment med ferskvarer selger ikke nok kolonialvarer til at snubsideringen av ferskvare går rundt lenger. Fisk og kjøttdisken i Norge er det ikke mye penger i nemlig.

Der befolkningstettheten er høy nok finnes akkurat samme tilbudene som i hvilket som helst europeisk ferieland, men atmosfæren og følelsen må man reise for å finne.

Det som burde forbys er at kjedene kan eie sine egne leverandører/produsenter, det er ett onde som gir dårligere kvalitet over tid.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Mat og Drikke»