Re: Norsk matutvalg suger
Lagt inn: lør jan 28, 2023 7:31 pm
Norge er et lite land med høye tollmurer, så da blir det slik. Vi kan få mye mer spennende matbutikker om vi gjør noe med det, men det skjer nok ikke.
Bunnpris Romsdalsgata. Og jeg hadde glemt Kiwi Langmyrvegen. Blir da 18 stykker og ikke 17. men like kjedeligJauKaninen skrev: ↑lør jan 28, 2023 7:11 pmJeg hadde glemt 3 av bunnprisene, 2 prix og 1 eurosparPapaSmurf skrev: ↑lør jan 28, 2023 6:50 pm
Innenfor det som regnes som byen i Molde (mellom Kvam og Årø for de som er lokalkjent) har vi 3 Rema, 6 bunnpris, 2 Prix, 2 Mega, 1 Eurospar og 3 Kiwi.
Jeg må også ta forbehold om at det kan være noen jeg har glemt. 17 dagligvareforretninger og det er kun de to Mega’ene som er litt spennende på utvalgsfronten, men det er kun marginalt mer spennende enn de andre.
Årø, Kviltorp, Frænavegen, den i sentrum ved siden av moldetorget... en på kvam. Hvor blir den siste?
Vi har forresten 4 kiwi
Nemlig, det gir litt "høna eller egget"-vibes over hele diskusjonen.Chromeback skrev: ↑lør jan 28, 2023 7:08 pmDet kan jo også ha med at nordmenn aldri får tid til å bli vant til «eksotiske» produkter.kytec skrev: ↑lør jan 28, 2023 7:03 pmØkt utvalg gir økt matkasting, noe jeg er veldig imot, "eksotiske" produkter blir ikke solgt, går ut på dato og kastes.Chromeback skrev: ↑lør jan 28, 2023 6:56 pm Savner også ett store utvalg av det man kanskje vil kalle tilbehør(?) her i Norge.
Der er også svenskene flere nivåer over Norge. Fond, kraft, diverse eddiker, asiatiske sauser med mer. Her ligger vi milevis bak når det kommer til tilgang og utvalg.
Som William er inne på er Norge ett land hvor man har ett basisutvalg av trygge varer, som den gjennomsnittlige nordmannen kjenner til og vil handle inn av ren vane.
Hver gang det kommer noe spennende og nytt i butikkhyllene her til lands kan man garantere at det kun står om tid før de blir tatt vekk igjen, fordi det aldri får en reell sjanse til å bli en etablert vare for den norske husholdningen.
Tollsatsene har absolutt mye å si ja. Noen nabovenner jeg har vokst opp med, er mannen fra Italia og de har bodd der nede noen år.SirJames skrev: ↑lør jan 28, 2023 7:43 pmNemlig, det gir litt "høna eller egget"-vibes over hele diskusjonen.Chromeback skrev: ↑lør jan 28, 2023 7:08 pmDet kan jo også ha med at nordmenn aldri får tid til å bli vant til «eksotiske» produkter.
Som William er inne på er Norge ett land hvor man har ett basisutvalg av trygge varer, som den gjennomsnittlige nordmannen kjenner til og vil handle inn av ren vane.
Hver gang det kommer noe spennende og nytt i butikkhyllene her til lands kan man garantere at det kun står om tid før de blir tatt vekk igjen, fordi det aldri får en reell sjanse til å bli en etablert vare for den norske husholdningen.
Det nevnes i tråden at butikker vil ta inn varer hvis de blir etterspurt. Vel, jeg har prøvd noen ganger, blant annet med enkelte oster, men uten hell. "Inngår ikke i <sett inn random kjedenavn> sitt sortiment, så det kan vi ikke ta inn.."
Og hvis de skal ta inn slike produkter, påløper vel de ekstreme tollsatsene som priser ut produktene...
Mange nordmenn er dog vanedyr og ekstremt lite kreative når de skal handle.
Gi dem Norvegia (smakløs), Gilde kokt skinke (smakløs) og leverpostei på boks (smakløs), så blir de så fornøyde så..
Zzzzz...
Jepp, synd at politikerne, via disse tollsatsene, ikke skjønner at dette bidrar til økt grensehandel. En grensehandel de altså har prøvd å bekjempe med ulike midler i mange år...Chromeback skrev: ↑lør jan 28, 2023 8:41 pmTollsatsene har absolutt mye å si ja. Noen nabovenner jeg har vokst opp med, er mannen fra Italia og de har bodd der nede noen år.SirJames skrev: ↑lør jan 28, 2023 7:43 pmNemlig, det gir litt "høna eller egget"-vibes over hele diskusjonen.Chromeback skrev: ↑lør jan 28, 2023 7:08 pm
Det kan jo også ha med at nordmenn aldri får tid til å bli vant til «eksotiske» produkter.
Som William er inne på er Norge ett land hvor man har ett basisutvalg av trygge varer, som den gjennomsnittlige nordmannen kjenner til og vil handle inn av ren vane.
Hver gang det kommer noe spennende og nytt i butikkhyllene her til lands kan man garantere at det kun står om tid før de blir tatt vekk igjen, fordi det aldri får en reell sjanse til å bli en etablert vare for den norske husholdningen.
Det nevnes i tråden at butikker vil ta inn varer hvis de blir etterspurt. Vel, jeg har prøvd noen ganger, blant annet med enkelte oster, men uten hell. "Inngår ikke i <sett inn random kjedenavn> sitt sortiment, så det kan vi ikke ta inn.."
Og hvis de skal ta inn slike produkter, påløper vel de ekstreme tollsatsene som priser ut produktene...
Mange nordmenn er dog vanedyr og ekstremt lite kreative når de skal handle.
Gi dem Norvegia (smakløs), Gilde kokt skinke (smakløs) og leverpostei på boks (smakløs), så blir de så fornøyde så..
Zzzzz...
Da kona ble sykemeldt vurderte hun å starte butikk på å importere og selge ost fra Italia. Tok ikke lang tid før hele ideen ble lagt på hylla, fordi kostnadene for toll ville ødelagt hele prisnivået på disse.
Synd at det skal være sånn, men.
Er dette mange ikke skjønner, ser det her inne også. Det er som regler de langt utpå venstresiden (vil ikke ha grensehandel for da mister staten inntekter gjennom avgiftene, og de vil jo ha gleden av å spre masse penger på alt og ingenting) eller bønder som vil beskytte sitt virke, Norge er eneste land i verden med trygg mat . Et par varianter med leverpostei mer enn nok valg (er jo flere å velge mellom ). De har beviselig aldri vært i Sverige, for de skjønner ikke og vet ikke hvordan verden ser ut. Der er det i hyllene metervis med leverpostei der man har et stort utvalg av smak og produsenter, som noen av oss synes er bra.
Amen.ehall skrev: ↑lør jan 28, 2023 11:49 pmEr dette mange ikke skjønner, ser det her inne også. Det er som regler de langt utpå venstresiden (vil ikke ha grensehandel for da mister staten inntekter gjennom avgiftene, og de vil jo ha gleden av å spre masse penger på alt og ingenting) eller bønder som vil beskytte sitt virke, Norge er eneste land i verden med trygg mat . Et par varianter med leverpostei mer enn nok valg (er jo flere å velge mellom ). De har beviselig aldri vært i Sverige, for de skjønner ikke og vet ikke hvordan verden ser ut. Der er det i hyllene metervis med leverpostei der man har et stort utvalg av smak og produsenter, som noen av oss synes er bra.
Før var det vanlig med slakter-, fiskebutikker og mange andre. På 80/90 tallet forsvant disse og dagens matvarenes tok over med god hjelp av staten (toll) og bønda. Til og med den lokale Meny fjernet kjøttdisken. Nå har vi tre forskjellige butikker å velge mellom.
Sarromma har helt rett. Man blir rett og slett deprimert av å gå i norske butikker.
Vel this.SirJames skrev: ↑lør jan 28, 2023 7:43 pmNemlig, det gir litt "høna eller egget"-vibes over hele diskusjonen.Chromeback skrev: ↑lør jan 28, 2023 7:08 pmDet kan jo også ha med at nordmenn aldri får tid til å bli vant til «eksotiske» produkter.
Som William er inne på er Norge ett land hvor man har ett basisutvalg av trygge varer, som den gjennomsnittlige nordmannen kjenner til og vil handle inn av ren vane.
Hver gang det kommer noe spennende og nytt i butikkhyllene her til lands kan man garantere at det kun står om tid før de blir tatt vekk igjen, fordi det aldri får en reell sjanse til å bli en etablert vare for den norske husholdningen.
Det nevnes i tråden at butikker vil ta inn varer hvis de blir etterspurt. Vel, jeg har prøvd noen ganger, blant annet med enkelte oster, men uten hell. "Inngår ikke i <sett inn random kjedenavn> sitt sortiment, så det kan vi ikke ta inn.."
Og hvis de skal ta inn slike produkter, påløper vel de ekstreme tollsatsene som priser ut produktene...
Mange nordmenn er dog vanedyr og ekstremt lite kreative når de skal handle.
Gi dem Norvegia (smakløs), Gilde kokt skinke (smakløs) og leverpostei på boks (smakløs), så blir de så fornøyde så..
Zzzzz...
Det er gjort undersøkelser som viser at nordmenn i veldig stor grad handler det samme hver gang i butikken. Det er nok ikke de samme folka som drar på utflukter for å handle svensk mat. Mange handler det samme brødet, den samme osten og den samme leverposteien, det samme syltetøyet hver dag - hele året. Kanskje bytter de mellom Nora jordbær og bringebær noen ganger. Men det er temmelig få som har et veldig stort repertoar i det daglige..toyfoll skrev: ↑lør jan 28, 2023 4:24 pmIkke helt enig, er bare og se på utvalget på Svinesund/Nordby når det kommer til ost/kjøtt så ser man at nordmenn kjøper det bare utvalget er stort nok.DoktorS skrev: ↑lør jan 28, 2023 4:11 pm
Det har jo vært diskutert en del ganger før hva som er årsaken - mangel på matkultur er en åpenbar ting. Det fører gjerne til at nordmenn stort sett handle de samme varene hver eneste gang. En annen ting er jo at det er så altfor mange butikker spredt rundt om alle steder.
Som nevnt tidligere så har jeg reist mye 110+ land, og jeg vil lett sette Norge som det landet jeg har hvert i til nå med dårligst matutvalget sammen med Nord Korea.
Selv supermarked i Syria midt under krigen hadde bedre utvalg enn Norge, store Supermarked i Ghana, Nigeria, Mongolia, Iran, osv har et langt bedre utvalg enn Norge.
Til og med på lokale utvalget på matbutikken på Grønland er bedre enn i Norge og alt blir importert ditt .
Panama også som har en befolkning lavere enn Norge har et ekstremt større utvalg
Her i Norge er det jo nokså motsatt fra andre land da. I utlandet er ofte de mindre butikkene forbanna dyrt, mens om man oppsøker større supermarkeder så er det billigere. Her i Norge priser Meny et al godt over billigkjedene. Det koster rett og slett en del mer for de samme varene på Meny enn det gjør på KIWI.KingKongHalvor skrev: ↑søn jan 29, 2023 1:16 pm Jeg er i hvertfall ganske lei av denne diskusjonen som dukker opp med jevne mellomrom. Nordmenn er angivelig så skuffet over dårlig utvalg, mens de beviselig er fornøyd med et enkelt utvalg. Hvis folk ville ha bedre utvalg ville det vært flere Meny- og Mega-butikker, i stedet kommer det bare fler og fler av billigkjedene.
Hvorfor gidder du å kome innom her bare for å klage på diskusjonen?KingKongHalvor skrev: ↑søn jan 29, 2023 1:16 pm Jeg er i hvertfall ganske lei av denne diskusjonen som dukker opp med jevne mellomrom. Nordmenn er angivelig så skuffet over dårlig utvalg, mens de beviselig er fornøyd med et enkelt utvalg. Hvis folk ville ha bedre utvalg ville det vært flere Meny- og Mega-butikker, i stedet kommer det bare fler og fler av billigkjedene.
Nei, selvsagt "trenger man" ikke veldig mye variasjon. Men det er jo forstemmende at nordmenn flest forbinder ost med Norvegia...Det finnes mange andre spennende oster som faktisk smaker noe, men det er klart "trenger" jo ikke det -William_S skrev: ↑søn jan 29, 2023 12:37 pm Jeg er også uenig i de som sier at nordmenn mangler matkultur. Men til hverdags trenger man jo kanskje ikke så fryktelig mye variasjon mellom varene (forutsatt at man spiser sunt og godt), men det finnes jo flere restauranter i Oslo som er nevnt i Michelin guiden og som faktisk holder en ganske bra standard. Hadde nordmenn manglet matkultur hadde disse vært nedlagt for lenge siden. Og norske kokker er jenvlig i toppen av kokkekonkurranser som feks Bocuse D'or. Og drar man på DNT hytter oppi fjellet kan man få servert ganske mye spennende, tror det noe av det beste jeg har smakt var kje på Fondsbu.
De billigste butikkene i USA er på Kiwi-størrelse.William_S skrev: ↑søn jan 29, 2023 2:10 pm Jeg er i hvertfall ganske lei av denne diskusjonen som dukker opp med jevne mellomrom. Nordmenn er angivelig så skuffet over dårlig utvalg, mens de beviselig er fornøyd med et enkelt utvalg. Hvis folk ville ha bedre utvalg ville det vært flere Meny- og Mega-butikker, i stedet kommer det bare fler og fler av billigkjedene.
Sannheten er vel et sted midt i mellom her.KingKongHalvor skrev: ↑søn jan 29, 2023 1:16 pm Jeg er i hvertfall ganske lei av denne diskusjonen som dukker opp med jevne mellomrom. Nordmenn er angivelig så skuffet over dårlig utvalg, mens de beviselig er fornøyd med et enkelt utvalg. Hvis folk ville ha bedre utvalg ville det vært flere Meny- og Mega-butikker, i stedet kommer det bare fler og fler av billigkjedene.
Haha apropos eksempel av en ny vare som beviselig smakte gørr - Vanilla Coke! Tok ikke lang tid før det produktet ble borte gitt.Starstruck skrev: ↑søn jan 29, 2023 2:16 pm Jeg jobbet med dette i flere år.
Folk flest vil ha det samme som de alltid har kjøpt. Selv nye varianter av helt vanlige varer (som kaviar, kakemiksere og havregryn) vil folk flest sjelden kjøpe.
Det er ikke butikkenes feil at vareutvalget kan oppleves smalt, for butikkene vil selge det folk vil ha. Det er folk flests ytterst smale vaner.
DoktorS skrev: ↑søn jan 29, 2023 2:21 pmNei, selvsagt "trenger man" ikke veldig mye variasjon. Men det er jo forstemmende at nordmenn flest forbinder ost med Norvegia...Det finnes mange andre spennende oster som faktisk smaker noe, men det er klart "trenger" jo ikke det -William_S skrev: ↑søn jan 29, 2023 12:37 pm Jeg er også uenig i de som sier at nordmenn mangler matkultur. Men til hverdags trenger man jo kanskje ikke så fryktelig mye variasjon mellom varene (forutsatt at man spiser sunt og godt), men det finnes jo flere restauranter i Oslo som er nevnt i Michelin guiden og som faktisk holder en ganske bra standard. Hadde nordmenn manglet matkultur hadde disse vært nedlagt for lenge siden. Og norske kokker er jenvlig i toppen av kokkekonkurranser som feks Bocuse D'or. Og drar man på DNT hytter oppi fjellet kan man få servert ganske mye spennende, tror det noe av det beste jeg har smakt var kje på Fondsbu.
- mangel på matkultur er jo nettopp det at man spiser det man trenger og ikke har noen videre tanker om å utvide horisonten eller prøve noe nytt.
Ost er et eksempel - se f.eks. på fisk - klippfisk har i mange hundre år vært en av Norges fremste eksportartikler. For noen år siden var det knapt å finne i butikkene, nå finner man det etter hvert noen steder, som Meny.
Det har vært inne på Rema/Oda - men nå er det helt borte igjen derfra også. Det er en fantastisk råvare som nordmenn rett og slett ikke bruker selv....
.. det er et åpenbart eksempel på at folk i Norge mangler matkultur.
Ja - det finnes gode restauranter i Oslo - men det er ikke nordmenn flest som spiser der. 90 prosent av de norske turistene som kommer til Oslo spiser på Egon
Jeg klager ikke på diskusjonen her inne, dette er en større greie som dukker opp i medier og sosiale medier med jevne mellomrom. Og argumentene er de samme som for 10-15 år siden - at utvalget suger, at alt er så fantastisk i Sverige (som stort sett er grensebutikker og ikke representativt for resten av Sverige). At det er få aktører i markedet som er årsaken osv.ehall skrev: ↑søn jan 29, 2023 2:15 pmHvorfor gidder du å kome innom her bare for å klage på diskusjonen?KingKongHalvor skrev: ↑søn jan 29, 2023 1:16 pm Jeg er i hvertfall ganske lei av denne diskusjonen som dukker opp med jevne mellomrom. Nordmenn er angivelig så skuffet over dårlig utvalg, mens de beviselig er fornøyd med et enkelt utvalg. Hvis folk ville ha bedre utvalg ville det vært flere Meny- og Mega-butikker, i stedet kommer det bare fler og fler av billigkjedene.
Det er ikke beviselig noenting, det er din mening. Min mening er at det er de tre store matvareaktørene med bønda og politikerne (toll osv.) som som gjør at det i Norge er landet i verden med flest små butikker, færrest store butikker og det dårligst utvalget. Vi forbrukere er veldig små i denne sammenheng og blir bare tvunget til å bli med på lasset.
Meny hos oss var veldig bra før med bredt utvalg. Nå har til og med de fjernet kjøttdisken og i tillegg de billigste varene (som er på Kiwi). Så de har ikke lengre et godt utvalg og de er kun veldig dyre. Jeg liker Obs best, de var ganske sære før med Coop varer, men synes de har blitt bra. Under pandemien var det også et stort pluss med høyt under taket og eneste norske butikken med plass mellom reolene.LondoMollari skrev: ↑søn jan 29, 2023 2:28 pm Jeg handler mest på Meny. Syns de har ganske godt utvalg. God kjøttdisk på min lokale butikk ihvertfall, og på sommeren er det masse god grillmat. Brukbart sortiment av godteri og søtsaker også.
Hva er andelen faktisk NYE produkter og ikke eksisterende produkter i ny smak og "Limited edition"?KingKongHalvor skrev: ↑søn jan 29, 2023 2:57 pmJeg klager ikke på diskusjonen her inne, dette er en større greie som dukker opp i medier og sosiale medier med jevne mellomrom. Og argumentene er de samme som for 10-15 år siden - at utvalget suger, at alt er så fantastisk i Sverige (som stort sett er grensebutikker og ikke representativt for resten av Sverige). At det er få aktører i markedet som er årsaken osv.ehall skrev: ↑søn jan 29, 2023 2:15 pmHvorfor gidder du å kome innom her bare for å klage på diskusjonen?KingKongHalvor skrev: ↑søn jan 29, 2023 1:16 pm Jeg er i hvertfall ganske lei av denne diskusjonen som dukker opp med jevne mellomrom. Nordmenn er angivelig så skuffet over dårlig utvalg, mens de beviselig er fornøyd med et enkelt utvalg. Hvis folk ville ha bedre utvalg ville det vært flere Meny- og Mega-butikker, i stedet kommer det bare fler og fler av billigkjedene.
Det er ikke beviselig noenting, det er din mening. Min mening er at det er de tre store matvareaktørene med bønda og politikerne (toll osv.) som som gjør at det i Norge er landet i verden med flest små butikker, færrest store butikker og det dårligst utvalget. Vi forbrukere er veldig små i denne sammenheng og blir bare tvunget til å bli med på lasset.
Det introduseres nye produkter et par ganger i året, tror det er så mye som 95% som forsvinner med en gang, fordi nordmenn ikke kjøper dem. Vi er veldig konservative når det kommer til mat- og handlevaner. Det er en viktig årsak til at vi har så dårlig utvalg, samt at nordmenn ikke bruker spesielt mye penger på mat, vi vil ha det billige, mat er mer en nødvendighet enn noe man vil bruke ekstra på.
Jeg syns dette underdrives når diskusjonen blusser opp, da legger man skylden på alle andre for dårlig utvalg, mens man koser seg med Norvegia til 79kr. Det er en sammenheng mellom hva vi handler og hva vi blir tilbudt, der har vi alle et ansvar.
Hva er «noe nytt»? Andre varianter av kjente produkter (tørrpasta, peanøttsmør, majones) eller varetyper som ikke selges Norge (og i så fall hvilke?)
Og dette stiller jeg meg 100% bak. Når makta er så stor , så sier det seg selv at vi forbrukere ikke en gang får sjansen til å utvide horisonten med ny spennende mat. Men alle vi som handler i Sverige og Danmark vet hva som gjelder og utnytter det.ehall skrev: ↑søn jan 29, 2023 2:15 pmHvorfor gidder du å kome innom her bare for å klage på diskusjonen?KingKongHalvor skrev: ↑søn jan 29, 2023 1:16 pm Jeg er i hvertfall ganske lei av denne diskusjonen som dukker opp med jevne mellomrom. Nordmenn er angivelig så skuffet over dårlig utvalg, mens de beviselig er fornøyd med et enkelt utvalg. Hvis folk ville ha bedre utvalg ville det vært flere Meny- og Mega-butikker, i stedet kommer det bare fler og fler av billigkjedene.
Det er ikke beviselig noenting, det er din mening. Min mening er at det er de tre store matvareaktørene med bønda og politikerne (toll osv.) som som gjør at det i Norge er landet i verden med flest små butikker, færrest store butikker og det dårligst utvalget. Vi forbrukere er veldig små i denne sammenheng og blir bare tvunget til å bli med på lasset.
Påstanden, eller myten, at det er så dårlige matbutikker ellers i Sverige er løgner som ikke holder mål. Det vet vi som faktisk har reist rundt i Sverige. Dog, jeg skjønner ikke hvorfor det skal ha noen betydning for om vi reiser over grensen eller ikke.KingKongHalvor skrev: ↑søn jan 29, 2023 2:57 pmJeg klager ikke på diskusjonen her inne, dette er en større greie som dukker opp i medier og sosiale medier med jevne mellomrom. Og argumentene er de samme som for 10-15 år siden - at utvalget suger, at alt er så fantastisk i Sverige (som stort sett er grensebutikker og ikke representativt for resten av Sverige). At det er få aktører i markedet som er årsaken osv.ehall skrev: ↑søn jan 29, 2023 2:15 pmHvorfor gidder du å kome innom her bare for å klage på diskusjonen?KingKongHalvor skrev: ↑søn jan 29, 2023 1:16 pm Jeg er i hvertfall ganske lei av denne diskusjonen som dukker opp med jevne mellomrom. Nordmenn er angivelig så skuffet over dårlig utvalg, mens de beviselig er fornøyd med et enkelt utvalg. Hvis folk ville ha bedre utvalg ville det vært flere Meny- og Mega-butikker, i stedet kommer det bare fler og fler av billigkjedene.
Det er ikke beviselig noenting, det er din mening. Min mening er at det er de tre store matvareaktørene med bønda og politikerne (toll osv.) som som gjør at det i Norge er landet i verden med flest små butikker, færrest store butikker og det dårligst utvalget. Vi forbrukere er veldig små i denne sammenheng og blir bare tvunget til å bli med på lasset.
Det introduseres nye produkter et par ganger i året, tror det er så mye som 95% som forsvinner med en gang, fordi nordmenn ikke kjøper dem. Vi er veldig konservative når det kommer til mat- og handlevaner. Det er en viktig årsak til at vi har så dårlig utvalg, samt at nordmenn ikke bruker spesielt mye penger på mat, vi vil ha det billige, mat er mer en nødvendighet enn noe man vil bruke ekstra på.
Jeg syns dette underdrives når diskusjonen blusser opp, da legger man skylden på alle andre for dårlig utvalg, mens man koser seg med Norvegia til 79kr. Det er en sammenheng mellom hva vi handler og hva vi blir tilbudt, der har vi alle et ansvar.