VM på ski 2023: Lagsprint fristil (26/2)

Svar
janesaj

VM på ski 2023: Lagsprint fristil (26/2)

Legg inn av janesaj »

Etter at (de individuelle) sprintene og skiathlonene er unnagjort, som ventet med mye norsk (herresiden) og svensk (damesiden) suksess, er det nå klart for mesterskapets første lagøvelser, nemlig lagsprintene. Den aller nyeste øvelsen på VM-programmet går i år (som den jo også gjorde i forrige VM, siden det har vært et OL i mellom) i fristil.

Lagsprint, eller sprintstafett eller teamsprint som mange også kaller den, er som sagt den nyeste øvelsen i VM-sammenheng, og kom på programmet først i Liberec i 2009. Den gangen vant Finland i dameklassen ved Aino Kaisa Saarinen og Virpi Kuitunen foran Sverige og Italia. Johan Kjølstad og Ola Vigen Hattestad fikk æren av å bli tidenes første verdensmestere i herreklassen da de tok Norge til seier foran Tyskland og Finland. De to første gangene i VM-historien gikk øvelsen i klassisk, mens den første gangen i skøyting ble i Val di Fiemme i 2013, da USA (ved Jessie Diggins og Kikkan Randall) tok gullet i dameklassen foran Sverige og Finland, og Russland (Alexey Petukhov/Nikita Kriukov) tok seg av herreklassen foran Sverige og Kazakhstan.

Etter herregullet i 2009 skulle det gå hele seks år før Norge kunne feire et VM-gull på lagsprint igjen, og i 2015 tok man like godt gullet i begge klasser. Damene vant ved Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla foran Sverige og Polen, mens herrene (Finn Hågen Krogh og Petter Northug) knuste til og vant foran Russland og Italia. Begge seirene var knusende overlegne. Også i 2017 ble det seier for Norge for kvinner, og da var det Heidi Weng som gjorde Maiken Caspersen Falla med selskap på vinnerlaget foran Russland og Italia. I 2019 var det de herrene som kunne juble for gull igjen, da ved Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo, da øvelsen gikk i klassisk, mens damene ved Østberg og Falla tok bronse bak Sverige og Slovenia.

For to år siden ble det igjen Sverige som kunne feire gull i dameklassen, da Maja Dahlqvist og Jonna Sundling tok en favorittseier foran Sveits med van der Graaff og Fähndrich, mens Slovenia med Urevc og nåværende skiskytter Lampic tok bronse. Norge ved Tiril Udnes Weng og Maiken Caspersen Falla måtte nøye seg med sjetteplass. Bedre gikk det i herreklassen, hvor Johannes Høsflot Klæbo kunne gå inn til sitt andre strake gull på øvelsen, denne gangen sammen med Erik Valnes. Finland med Hakola og Mäki tok sølvet, mens den russiske skifederasjonen med Bolshunov og Retivykh ble bronsevinnere. Disse tre lagene var i en klasse for seg den gangen. I OL ett år senere (da riktig nok i klassisk) fikk Sverige overraskende stryk av Tyskland, der Katharina Hennig og Victoria Carl altså kunne gå inn til et noe overraskende gull foran Dahlqvist og Sundling. Russerne ble nummer tre. I herreklassen var det igjen Valnes og Klæbo som fikk æren av å gå Norge inn til gullet, og igjen var det Finland (Niskanen sammen med Mäki denne gangen) som tok sølvet og ROC (Terentev sammen med Bolshunov) bronsen, og nok en gang var disse tre lagene i en helt egen klasse.


Norges utvalgte:

Kvinner:
Anne Kjersti Kalvå, Lundamo IL
Tiril Udnes Weng, Nes Ski

Menn:
Pål Golberg, Gol IL
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL

Egentlig ikke veldig uventede lag, når Lotta viste såpass dårlig form på sprinten som hun gjorde, selv om det fantes alternativer.

Når det gjelder Norges sjanser på kvinnesiden, er nok ikke de all verdens store. Kan bli medalje på en optimal dag, men kjemper med flere andre nasjoner om å klare det. Tiril Udnes Weng stod over skiathlon for å kunne stille mest mulig forberedt til dette rennet, og så får vi se hvilke utslag det gir. Hun viste OK form på sprinten, selv om det ble veldig tungt i finalen. Men formen er iallfall på gang. Det samme kan vi si om Anne Kjersti Kalvå, som var bra med på skiathlon frem til skibytte, der hun tapte mye på å miste skien, og dermed kom hun aldri ordentlig inn i det igjen. Men er nok et bra valg til å gå her, siden hun faktisk også har bra fart i kroppen i tillegg til å være god på distanse.

Norges herrelag er det ikke stort å si på - de er store favoritter. Riktig nok har både Golberg og Klæbo gått begge de to første rennene, men begge har virket i såpass solid form at de nok tåler dette også, med én hviledag fra skiathlon å gå på. Klæbo tok jo sprintgullet som vanlig, og så fikk han også med seg sin første individuelle medalje på distanse i VM-sammenheng (selv om han jo skulle hatt et femmilsgull også fra forrige VM, men det er en annen historie). Golberg har også to solide renn bak seg, med sin første mesterskapsmedalje i bagasjen (sølv på sprinten) samt fjerdeplass på skiathlon. Norge hadde jo også et meget godt alternativ i Erik Valnes, og hadde det vært klassisk på programmet hadde han kanskje blitt valgt fremfor Golberg (skjønt, Golberg hadde selvfølgelig hatt en mulighet også da), men uansett stiller vi sterkt her med verdens suverent beste ankermann til disposisjon.


Utlendinger:

I damenes renn er det ingen tvil om favoritt, og det er Sverige som har nummer én og to fra den individuelle sprinten, Jonna Sundling og Emma Ribom (i motsatt rekkefølge) på sitt lag. Svenskene har vraket et par løpere (Dahlqvist og Svahn) som selv kunne vært gullfavoritter om de hadde stilt. Viser de samme form som de gjorde individuelt, er det vanskelig å se at noen skal hindre svenskene i å vinne sitt tredje strake damegull. Et lag som ser bra ut på papiret er USA, som stiller med Jessie Diggins og Julia Kern. Diggins stod over skiathlon for å være friskest mulig til denne distansen, og det tyder på skumle planer. Kern har tatt steg på distanse i det siste og skal også kunne holde en lagsprint temmelig bra. Kanskje likevel litt overraskende at man vraker Rosie Brennan, som ville vært ypperlig i en slik øvelse, men USA stiller uansett slagkraftig.

Bak der har man Finland med Jasmi Joensuu og Krista Pärmäkoski - et bra lag, men kanskje et som Norge skal kunne være på talefot med, spesielt i skøyting. Pärmäkoski gikk skiathlonen og viste ikke helt toppform der, selv om det ble en respektabel sjetteplass til slutt. Joensuu er kanskje enda et lite hakk hvassere i klassisk, der hun har finaleplass individuelt. Tyskland kan kanskje også være en medaljeutfordrer ved Laura Gimmler og Victoria Carl, begge to løpere som både er OK sprintere samtidig som de er utholdende. Carl var jo også med på det smått sensasjonelle lagsprintgullet til Tyskland i OL i fjor, da med Katharina Hennig som lagvenninne. Det er vel lite trolig at den bedriften skal gjentas, spesielt nå som det er skøyting, men de kan være i en medaljekamp. Sveits har en meget sterk løper i Nadine Fähndrich som trekker opp, men spørs kanskje om Anja Weber er sterk nok til å kunne holde følge med en del av de andre på alle sine etapper, selv om hun var topp 30 i en del renn i Tour de Ski.

Ellers har man noen lag som har én god løper, som Tsjekkia (Katerina Janatova) og Slovenia (Eva Urevc), men hvor makkeren trolig skal være hakket for dårlig til å kunne utfordre om de helt store plasseringene.

På herresiden lukter det vel at Italia har det sterkeste av de utenlandske lagene, med Francesco de Fabiani og Federico Pellegrino, som begge stod over skiathlon for å stille best mulig forberedt her. Pellegrino er jo en helt rå avslutter som på sitt beste ikke står mye tilbake for Klæbo, og de Fabiani er en god feltløper, så vi skal ikke se bort fra at de kan henge svært godt med. Begge røk i kvartfinalen på sprinten, uten at det trenger å ha noe å si her. Frankrike har to sterke sprintere på sitt lag i Renaud Jay og Richard Jouve, og begge de to har grei utholdenhet til sprintere å være, så de kan finne på noe. Jay var i semifinale individuelt, mens Jouve - en av de store forhåndsfavorittene - overraskende røk allerede i kvarten og nok stiller svært revansjesugen her. Sverige stiller også med et spennende lag her i Calle Halfvarsson og Edvin Anger. Halfvarsson er nok sterkest i klassisk og skulle nok ønske at det var den stilarten som stod på programmet her, men han skal uansett ha en sterk øvelse her. Anger har slått gjennom på en fin måte i år, og har gjort mange gode skøytesprinter. Utholdenheten er også bra for alderen. Så Sverige er en liten dark horse her.

USA stiller med to meget lovende løpere i James Clinton Schoonmaker og Ben Ogden. De ville kanskje vært enda litt farligere i klassisk, men særlig Ogden er en som bør passe dette formatet glimrende, bra på både sprint og distanse som han er. Finland kan også være litt interessante. De har den lovende sprinteren Niilo Moilanen på første og Joni Mäki på andre - sistnevnte en som skal passe lagsprintøvelsen godt. Moilanen et ørlite svakt kort, særlig siden han kanskje også er hakket bedre i klassisk og dessuten har svakere utholdenhet, men de kan gjøre det greit. Storbritannia er halvinteressante med de gode sprinterne James Clugnet og Andrew Young, men de er nok hakket for svake mot de aller, aller beste.

Canada med Antoine Cyr og Graham Ritchie (som gjorde det godt i OL) og Tsjekkia med Ludek Seller og særlig Michal Novak kan bemerkes, det samme med Tyskland med Friedrich Moch og Janosch Brugger, to brukbare distanseløpere, men som trolig blir et nummer for små her.


Slik gikk det i VM: 2021:

Lagsprint fristil, kvinner:
1. Sverige (Maja Dahlqvist, Jonna Sundling)
2. Sveits (Laurien van der Graaff, Nadine Fähndrich) +0.95
3. Slovenia (Eva Urevc, Anamarija Lampic) +3.46
4. RSF (Yulia Stupak, Natalia Nepryaeva) +3.95
5. USA (Rosie Brennan, Sadie Maubet Bjornsen) +5.83
6. Norge (Tiril Udnes Weng, Maiken Caspersen Falla) +2.70

Lagsprint fristil, menn:
1. Norge (Erik Valnes, Johannes Høsflot Klæbo)
2. Finland (Ristomatti Hakola, Joni Mäki) +1.68
3. RSF (Alexander Bolshunov, Gleb Retivykh) +2.09
4. Frankrike (Lucas Chanavat, Richard Jouve) +13.91
5. Italia (Francesco de Fabiani, Federico Pellegrino) +16.66
6. Sverige (Karl-Johan Westberg, Oskar Svensson) +17.02


Slik gikk det i OL 2022:

Lagsprint klassisk, kvinner:
1. Tyskland (Katharina Hennig, Victoria Carl)
2. Sverige (Maja Dahlqvist, Jonna Sundling) +0.17
3. ROC (Yulia Stupak, Natalia Nepryaeva) +0.71
4. Finland (Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski) +3.86
5. USA (Rosie Brennan, Jessie Diggins) +12.93
6. Østerrike (Teresa Stadlober, Lisa Unterweger) +45.40

Lagsprint klassisk, menn:
1. Norge (Erik Valnes, Johannes Høsflot Klæbo)
2. Finland (Iivo Niskanen, Joni Mäki) +2.46
3. ROC (Alexander Bolshunov, Alexander Terentev) +4.29
4. Sverige (William Poromaa, Oskar Svensson) +15.06
5. Canada (Antoine Cyr, Graham Ritchie) +22.31
6. Italia (Francesco de Fabiani, Federico Pellegrino) +25.43


NRKs sendeskjema:

11:30-12:30: VM på ski: Langrenn lagsprint, kvalifisering
12:30-12:40: VM-studio
12:40-12:55: Slik gikk det sist: Ski-VM 2021: Russland mot Norge
12:55-13:30: VM-studio
13:30-14:30: VM på ski: Langrenn lagsprint, finaler
14:30-15:00: VM-studio
20:00-21:20: VM på ski: Medaljeseremonier


Startlister:
Kan finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Løypeprofil:
Kan finnes her (side 4).

Værmelding (fra yr.no):
-3 grader, delvis skyet/lettskyet


God VM-fornøyelse!

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Med 15 lag i finalen blir det ekstra høy sjanse for uhell i morgen. Håper Golberg holder seg lenger fremme i feltet enn han bruker for å redusere risikoen så mye som mulig.

I dameklassen vil flere svake lag komme til finalen og jeg håper Diggins og Kalvå kjører hardt allerede på første etappe for å skille ut de svakere lagene så fort som mulig. Håper bare ingen lag skaper problemer nå de blir tatt igjen med en etappe.

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

Øvelsen utøverne setter så høyt at de gjerne står over individuelle renn for å være mest mulig uthvilt til konkurransedagen.

Hva er oddsen for at det ikke blir norsk seier i herreklassen og dto svensk i damenes.?
Spørsmålet er hvem som blir nr 2.

Tipper Frankrike (menn) og Tyskland (damer)

JohnTiger

Legg inn av JohnTiger »

tartaglia2 skrev: lør feb 25, 2023 8:19 pm Med 15 lag i finalen blir det ekstra høy sjanse for uhell i morgen. Håper Golberg holder seg lenger fremme i feltet enn han bruker for å redusere risikoen så mye som mulig.

I dameklassen vil flere svake lag komme til finalen og jeg håper Diggins og Kalvå kjører hardt allerede på første etappe for å skille ut de svakere lagene så fort som mulig. Håper bare ingen lag skaper problemer nå de blir tatt igjen med en etappe.
Blir det 15 lag i finalen? Har det alltid vært så mange?

I så fall gjelder det å være VELDIG oppmerksom ved vekslingene. Det er vel bare kluss/fall som kan hindre norsk og svensk seier i morgen.

JohnTiger

Legg inn av JohnTiger »

Har ikke fulgt med jeg ser det ut som. Går hver løper prolog, slik at det ikke er semifinaler lengre?

janesaj

Legg inn av janesaj »

JohnTiger skrev: lør feb 25, 2023 8:56 pm Har ikke fulgt med jeg ser det ut som. Går hver løper prolog, slik at det ikke er semifinaler lengre?
Prolog som gjelder nå, ja.

Antitroll

Legg inn av Antitroll »

Uten uhell, skal man lett være i finalen i alle fall, hvis man da ikke tar en Even Northug, som bare luset i WC.

Antitroll

Legg inn av Antitroll »

Teamsprinten har vel nådd intensjonen, 26 damelag og 34 herrelag. Mange nasjoner det, men klart, mange på svakt nivå. Men her får de alle fall en mulighet til å delta i en lagkonkurranse.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Neptun skrev: lør feb 25, 2023 8:24 pm Øvelsen utøverne setter så høyt at de gjerne står over individuelle renn for å være mest mulig uthvilt til konkurransedagen.

Hva er oddsen for at det ikke blir norsk seier i herreklassen og dto svensk i damenes.?
Spørsmålet er hvem som blir nr 2.

Tipper Frankrike (menn) og Tyskland (damer)
Bedre med medalje i b-øvelse enn ikke medalje i en a-øvelse,

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

netrebske skrev: lør feb 25, 2023 9:39 pm
Neptun skrev: lør feb 25, 2023 8:24 pm Øvelsen utøverne setter så høyt at de gjerne står over individuelle renn for å være mest mulig uthvilt til konkurransedagen.

Hva er oddsen for at det ikke blir norsk seier i herreklassen og dto svensk i damenes.?
Spørsmålet er hvem som blir nr 2.

Tipper Frankrike (menn) og Tyskland (damer)
Bedre med medalje i b-øvelse enn ikke medalje i en a-øvelse,
En tanke: Klæbo kunne kanskje stått over denne for å samle overskudd og maksimere sine muligheter senere i VM?
Skapet er fullt av sprintgull, men mangler fremdeles distansegullet.

lund

Legg inn av lund »

Neptun skrev: lør feb 25, 2023 9:50 pm
netrebske skrev: lør feb 25, 2023 9:39 pm
Neptun skrev: lør feb 25, 2023 8:24 pm Øvelsen utøverne setter så høyt at de gjerne står over individuelle renn for å være mest mulig uthvilt til konkurransedagen.

Hva er oddsen for at det ikke blir norsk seier i herreklassen og dto svensk i damenes.?
Spørsmålet er hvem som blir nr 2.

Tipper Frankrike (menn) og Tyskland (damer)
Bedre med medalje i b-øvelse enn ikke medalje i en a-øvelse,
En tanke: Klæbo kunne kanskje stått over denne for å samle overskudd og maksimere sine muligheter senere i VM?
Skapet er fullt av sprintgull, men mangler fremdeles distansegullet.
Nææ. Man bør ikke risikere å miste gullet. Og det hadde man gjort om man hadde erstattet Klæbo med en annen avslutter mot Pellegrino (og kaaanskje Frankrike). Norge må tross alt komme først.

Brukeravatar
Korgutt
Innlegg: 9975

Legg inn av Korgutt »

janesaj skrev: lør feb 25, 2023 9:02 pm
JohnTiger skrev: lør feb 25, 2023 8:56 pm Har ikke fulgt med jeg ser det ut som. Går hver løper prolog, slik at det ikke er semifinaler lengre?
Prolog som gjelder nå, ja.
Hvordan avvikles prologen? Går løperne hver for seg og så legger man sammen tidene med resultatet at de 15 beste sammenlagttidene går til finalen?

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

lund skrev: lør feb 25, 2023 10:15 pm
Neptun skrev: lør feb 25, 2023 9:50 pm
netrebske skrev: lør feb 25, 2023 9:39 pm

Bedre med medalje i b-øvelse enn ikke medalje i en a-øvelse,
En tanke: Klæbo kunne kanskje stått over denne for å samle overskudd og maksimere sine muligheter senere i VM?
Skapet er fullt av sprintgull, men mangler fremdeles distansegullet.
Nææ. Man bør ikke risikere å miste gullet. Og det hadde man gjort om man hadde erstattet Klæbo med en annen avslutter mot Pellegrino (og kaaanskje Frankrike). Norge må tross alt komme først.
Det skal dog sies at jeg aldri kommer til å akseptere korrupte og russervennlige FIS' diskvalifisering av Klæbos gull på 50 km i Oberstdorf.

De burde skamme seg dypt og inderlig. Klæbo gjorde seg så liten som overhodet mulig, men en russisk voldsmann som skjønte han ville tape spurten tok mannen i stedet. Så i mine øyne er han allerede en moralsk vinner av distanseløp. 50 km attpåtil.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Korgutt skrev: lør feb 25, 2023 11:02 pm
janesaj skrev: lør feb 25, 2023 9:02 pm
JohnTiger skrev: lør feb 25, 2023 8:56 pm Har ikke fulgt med jeg ser det ut som. Går hver løper prolog, slik at det ikke er semifinaler lengre?
Prolog som gjelder nå, ja.
Hvordan avvikles prologen? Går løperne hver for seg og så legger man sammen tidene med resultatet at de 15 beste sammenlagttidene går til finalen?
Ja var slik de gjorde det i Livigno.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

JohnTiger skrev: lør feb 25, 2023 8:53 pm Blir det 15 lag i finalen? Har det alltid vært så mange?

I så fall gjelder det å være VELDIG oppmerksom ved vekslingene. Det er vel bare kluss/fall som kan hindre norsk og svensk seier i morgen.
Nytt av året med 15 lag i finalen i VM/WC. I NM har de hatt 15 lag i finalene de siste årene.

Skraevadottir

Legg inn av Skraevadottir »

Antitroll skrev: lør feb 25, 2023 9:35 pm Teamsprinten har vel nådd intensjonen, 26 damelag og 34 herrelag. Mange nasjoner det, men klart, mange på svakt nivå. Men her får de alle fall en mulighet til å delta i en lagkonkurranse.
Det er faktisk et godt poeng som ikke trekkes fram så ofte. Dessuten kan noen litt "overraskende" lag ta medalje eller få gode plasseringer, som kan skape oppmerksomhet og blest rundt idretten i flere land. Så selv om jeg personlig ser på denne øvelsen som den minst prestisjetunge innen i langrenn, samt den jeg selv gjerne kunne prioritert bort, så har den kanskje livets rett allikevel.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Skuffende at Østerrike ikke stiller lag i dameklassen. Selv uten Stadlober på laget burde Unterweger + Komatz/Walchhofer være sterke nok til å komme til finalen. Skjønner ikke hvorfor de to sistnevnte ikke ble tatt ut i østerrikernes VM-tropp. Med 4 løpere i troppen kunne de også stilt lag i den ordentlige stafetten.

daktari

Legg inn av daktari »

netrebske skrev: søn feb 26, 2023 12:20 am
Korgutt skrev: lør feb 25, 2023 11:02 pm
janesaj skrev: lør feb 25, 2023 9:02 pm

Prolog som gjelder nå, ja.
Hvordan avvikles prologen? Går løperne hver for seg og så legger man sammen tidene med resultatet at de 15 beste sammenlagttidene går til finalen?
Ja var slik de gjorde det i Livigno.
Jøss, dette var nytt for meg. Ser av startlista at Golberg starter først, så 33 andre og så 8 min pause før Klæbo (og 33 til). Er litt spesielt at kvalifiseringa er noe annet enn det de skal gjøre i finalen. Hadde det vært f.eks bare 8 finalelag så hadde kanskje noen av distanse løperne slitt. Kvalifiseringa blir jo tidenes gjesp. Norge kan jo brekke både ski og staver og likevel kvale.

Antitroll

Legg inn av Antitroll »

Skraevadottir skrev: søn feb 26, 2023 8:57 am
Antitroll skrev: lør feb 25, 2023 9:35 pm Teamsprinten har vel nådd intensjonen, 26 damelag og 34 herrelag. Mange nasjoner det, men klart, mange på svakt nivå. Men her får de alle fall en mulighet til å delta i en lagkonkurranse.
Det er faktisk et godt poeng som ikke trekkes fram så ofte. Dessuten kan noen litt "overraskende" lag ta medalje eller få gode plasseringer, som kan skape oppmerksomhet og blest rundt idretten i flere land. Så selv om jeg personlig ser på denne øvelsen som den minst prestisjetunge innen i langrenn, samt den jeg selv gjerne kunne prioritert bort, så har den kanskje livets rett allikevel.
I dag: https://www.nrk.no/sport/en-blandet-for ... 1.16312444 Ikke ofte jeg er udelt enig med Saltvedt. På Teamsprinten bør det bli ei kvinne og en mann, mens det bør bli en 4x7,5km stafett med 2 kvinner og 2 menn. De skal erstatte dagens Teamsprint og dagen 4x5-10km stafett, for man bør ikke gå i skiskytterrfella med tillegg til....Det er nok med 4 individuelle diatanser, de kan gjerne være som i dag, og to blandede stafetter.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

daktari skrev: søn feb 26, 2023 9:31 am
netrebske skrev: søn feb 26, 2023 12:20 am
Korgutt skrev: lør feb 25, 2023 11:02 pm

Hvordan avvikles prologen? Går løperne hver for seg og så legger man sammen tidene med resultatet at de 15 beste sammenlagttidene går til finalen?
Ja var slik de gjorde det i Livigno.
Jøss, dette var nytt for meg. Ser av startlista at Golberg starter først, så 33 andre og så 8 min pause før Klæbo (og 33 til). Er litt spesielt at kvalifiseringa er noe annet enn det de skal gjøre i finalen. Hadde det vært f.eks bare 8 finalelag så hadde kanskje noen av distanse løperne slitt. Kvalifiseringa blir jo tidenes gjesp. Norge kan jo brekke både ski og staver og likevel kvale.
Kvalifiseringen har nå uansett vært en formalitet, men den blir jo tettere nå og ikke minst mindre utmattende når distansen i kvaliken er bare en tredjedel av det det var. Blir jo da tettere enn tidligere, så skjønner ikke logikken om at det nå kan falles og brekkes ski ski og staver og allikevel lett kvale, mulig det var det Northug trodde da Norge røk ut i Livigno?
Nå ligner den jo mer på sprinten der kvaliken er intervallstart og utgjør en fjerdedel av konkurransen, mens den tidligere var halve konkurransen.

Skraevadottir

Legg inn av Skraevadottir »

Antitroll skrev: søn feb 26, 2023 9:41 am
Skraevadottir skrev: søn feb 26, 2023 8:57 am
Antitroll skrev: lør feb 25, 2023 9:35 pm Teamsprinten har vel nådd intensjonen, 26 damelag og 34 herrelag. Mange nasjoner det, men klart, mange på svakt nivå. Men her får de alle fall en mulighet til å delta i en lagkonkurranse.
Det er faktisk et godt poeng som ikke trekkes fram så ofte. Dessuten kan noen litt "overraskende" lag ta medalje eller få gode plasseringer, som kan skape oppmerksomhet og blest rundt idretten i flere land. Så selv om jeg personlig ser på denne øvelsen som den minst prestisjetunge innen i langrenn, samt den jeg selv gjerne kunne prioritert bort, så har den kanskje livets rett allikevel.
I dag: https://www.nrk.no/sport/en-blandet-for ... 1.16312444 Ikke ofte jeg er udelt enig med Saltvedt. På Teamsprinten bør det bli ei kvinne og en mann, mens det bør bli en 4x7,5km stafett med 2 kvinner og 2 menn. De skal erstatte dagens Teamsprint og dagen 4x5-10km stafett, for man bør ikke gå i skiskytterrfella med tillegg til....Det er nok med 4 individuelle diatanser, de kan gjerne være som i dag, og to blandede stafetter.
Ok, jeg er ikke helt enig. Greit nok med teamsprinten, men jeg syns de tradisjonelle stafettene kan få bestå. Ja, kanskje flere lag kan stille med miks på alle stafetter, men samtidig blir sjansen for hver enkelt utøver betydelig mindre. Jeg syns det er greit å ha en blanding (høhø) av tradisjon og nyvinning. Jeg er enig med deg i at det ikke er udelt positivt slik de holder på i skiskyting. Ja, det blir mer show og flere øvelser, men samtidig blir verdien av hver medalje noe mindre med så uendelig mange øvelser som det er i ferd med å bli. Det samme gjelder alpint med tullegrenen parallell, som er med i VM i tillegg til lagkonkurransen.
Sist redigert av Skraevadottir den søn feb 26, 2023 10:12 am, redigert 1 gang totalt.

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

Antitroll skrev: søn feb 26, 2023 9:41 am
Skraevadottir skrev: søn feb 26, 2023 8:57 am
Antitroll skrev: lør feb 25, 2023 9:35 pm Teamsprinten har vel nådd intensjonen, 26 damelag og 34 herrelag. Mange nasjoner det, men klart, mange på svakt nivå. Men her får de alle fall en mulighet til å delta i en lagkonkurranse.
Det er faktisk et godt poeng som ikke trekkes fram så ofte. Dessuten kan noen litt "overraskende" lag ta medalje eller få gode plasseringer, som kan skape oppmerksomhet og blest rundt idretten i flere land. Så selv om jeg personlig ser på denne øvelsen som den minst prestisjetunge innen i langrenn, samt den jeg selv gjerne kunne prioritert bort, så har den kanskje livets rett allikevel.
I dag: https://www.nrk.no/sport/en-blandet-for ... 1.16312444 Ikke ofte jeg er udelt enig med Saltvedt. På Teamsprinten bør det bli ei kvinne og en mann, mens det bør bli en 4x7,5km stafett med 2 kvinner og 2 menn. De skal erstatte dagens Teamsprint og dagen 4x5-10km stafett, for man bør ikke gå i skiskytterrfella med tillegg til....Det er nok med 4 individuelle diatanser, de kan gjerne være som i dag, og to blandede stafetter.
100% uenig. Det argumenteres ofte for at mix-stafetter gjør at flere lag har muligheten, noe jeg synes det ikke nødvendigvis er grunnlag for å hevde, da det heller kan være slik at det er gunstig for de største landene som har gode damer og herrer.

I verdenscupen for to uker siden vant Italia herrestafetten. De hadde neppe vært i seierskampen om to etapper skulle blitt gått av damer. Tyskland vant damenes teamsprint i OL i fjor, de hadde neppe vært i medaljekampen om det var 1 dame + 1 herreløper. Frankrike har tatt medalje i nesten hver mestersskapsstafett på herresiden siden 2014. I en mixstafett hadde de vært mer eller mindre sjanseløse.

Jeg er relativt konservativ når det gjelder langrenn, men akkurat teamsprinten synes jeg (i mesterskap) er en helt fantastisk øvelse med både god underholdning og mange land konkurransedyktige. I hvertfall siden OL i Vancouver har hver mesterskapssprintstafett resultert i relativt episke minner.
2010: Tcharnkes rykk på etappe 5 og jakten på Teichmann. Northugs første OL-gull. Tysk veterangull på damesiden.
2011: Jauhojarvis sinnsyke rykk på etappe 5 og gull til Canada.
2013: Norsk fiasko på herresiden, første gull til USA på damesiden.
2014: Fullstendig kaos i herrenes avslutning. Tyskland felt fra gullet?
2015: Krogh og Northugs vanvittige knockout
2017: Klæbos enorme innsats på sine etapper og Iversen som ble spist opp og Iversen/Niskanen-situasjonen. I dameklassen relativt oppsiktsvekkende da Diggins slo Nilsson i stakespurt om bronsen, ingen kunne forvente noe sån.
2018: Enorm damestafett med gull til USA
2019: Kanskje den dølleste mesterskapssprintstafetten noen gang, men revansj for de svenske damene som ødela for seg selv i sprintfinalen og sølv til Slovenia! Klæbo ustoppelig igjen.
2021: Bolshunovs enorme rykk på etappe 5 og Retivykhs fiasko på siste. Nok en gang svensk gull på damesiden, men første mesterskapsmedalje til sveitsiske damer siden stafetten i Salt Lake og nok en medalje til Slovenia.
2022: Relativt lite overraskende på herresiden, men kjempesensasjon på damesiden.

Harvey 2011, Diggins 2014 og Carl 2022 er blant mine beste langrennsminner som TV-titter. Det svir litt når det egentlig er snakk om en "moderne tulleøvelse".

Så hvis jeg får bestemme, så endres ikke teamsprinten og de tradisjonelle stafettene består. Mixstafetter føles ekstremt unødvendige.

storpeder

Legg inn av storpeder »

Tenker man kunne erstattet lagsprinten med noe så enkelt som en individuell sprint til, slik at man har en i klassisk og en i fristil.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

george_hincapie skrev: søn feb 26, 2023 10:11 am Så hvis jeg får bestemme, så endres ikke teamsprinten og de tradisjonelle stafettene består. Mixstafetter føles ekstremt unødvendige.
Helt enig. Syns dog endringen fra semifinale til prolog i sprintstafetten er bra med tanke på hvor stor fordel det var å gå i semifinale 1 kontra 2.

Antitroll

Legg inn av Antitroll »

Ser på yr.no at det er en del kuldegrader og at det har kommet nysnø. Da blir det ny glider, struktur osv. Da vil det bli forskjellige utslag på ski, ikke sikkert alle treffer første dagen med "nytt" føre.

Real-_-

Legg inn av Real-_- »

15 lag videre er dessverre alt for mye, omtrent ingen spenning i prologen. Kutt ned til 10 og man får et helt annet spenningsmoment i prologen også.

Antitroll

Legg inn av Antitroll »

george_hincapie skrev: søn feb 26, 2023 10:11 am
Antitroll skrev: søn feb 26, 2023 9:41 am
Skraevadottir skrev: søn feb 26, 2023 8:57 am Det er faktisk et godt poeng som ikke trekkes fram så ofte. Dessuten kan noen litt "overraskende" lag ta medalje eller få gode plasseringer, som kan skape oppmerksomhet og blest rundt idretten i flere land. Så selv om jeg personlig ser på denne øvelsen som den minst prestisjetunge innen i langrenn, samt den jeg selv gjerne kunne prioritert bort, så har den kanskje livets rett allikevel.
I dag: https://www.nrk.no/sport/en-blandet-for ... 1.16312444 Ikke ofte jeg er udelt enig med Saltvedt. På Teamsprinten bør det bli ei kvinne og en mann, mens det bør bli en 4x7,5km stafett med 2 kvinner og 2 menn. De skal erstatte dagens Teamsprint og dagen 4x5-10km stafett, for man bør ikke gå i skiskytterrfella med tillegg til....Det er nok med 4 individuelle diatanser, de kan gjerne være som i dag, og to blandede stafetter.

Jeg er relativt konservativ når det gjelder langrenn, men akkurat teamsprinten synes jeg (i mesterskap) er en helt fantastisk øvelse med både god underholdning og mange land konkurransedyktige. I hvertfall siden OL i Vancouver har hver mesterskapssprintstafett resultert i relativt episke minner.
Enig om dette i alle fall. Synes teamsprinten er en flott øvelse. Men den kan være like bra med ei kvinne og en mann på laget.

Kenrojo

Legg inn av Kenrojo »

Ville følt meg langt tryggere med Valnes enn med Golberg i et kaosfelt med 15 nasjoner, der det viktigste er å holde seg foran og unngå uhell. Etter mitt syn - feil uttak.

nanonils

Legg inn av nanonils »

Lurer på hvor lei utøverne er av Morten Stenberg.

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Hadde vert gøy med et fall på en av svenskene

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Vintersport»