VM på ski 2023: 10 km fristil, kvinner (28/2)

Svar
janesaj

VM på ski 2023: 10 km fristil, kvinner (28/2)

Legg inn av janesaj »

Etter en liten hviledag fortsetter VM-toget å tøffe videre, og VMs to eneste intervallstarter skal de to neste dagene gå av stabelen. Først ut er 10 km fristil for kvinner. Siden det som sagt er den eneste intervallstarten, er dette en av de aller gjeveste distanse å vinne i mesterskapet, og det skal absolutt være norske medaljemuligheter, når vi ser på hvordan sesongen har utartet seg (og da spesielt på herresiden, men også damene har noen som kan utfordre).

10 km for kvinner var på programmet for første gang tilbake i 1954, da mesterskapet gikk i Falun. Da var det sovjetiske Ljubov Kozyreva som stakk av med gullet foran to finner, Siiri Rantanen og Mirja Hietamies. Det skulle starte en lang periode hvor Sovjet dominerte distansen fullstendig, som strakk seg over 24 år og sju VM (VM gikk hvert fjerde år i begynnelsen, midt imellom de olympiske lekene, frem til 1982, hvor det ble hyppigere mesterskap).

Dominansen ble brutt først i 1982, da Berit Aunli tok tidenes første norske gull på distansen på hjemmebane i Oslo, foran Hilkka Riihivuori fra Finland og tsjekkiske Kvetoslava Jeriova. Det ble også norsk gull på distansen de to neste mesterskapene, ved Anette Bøe (1985) og Anne Jahren (1987). Deretter skulle det gå 14 år før neste norske gull (det hører med til historien at 10 km ikke ble gått i VM fra 1993 til 1999, men da var jo Norge uansett inne i en litt dårligere periode i kvinnelangrenn), da Bente Skari vant 10 km klassisk i Lahti foran russerne Olga Danilova og Larissa Lazutina. Skari forsvarte seieren to år senere i Val di Fiemme, da foran Kristina Smigun fra Estland og Hilde Gjermundshaug Pedersen.

Deretter tok det ytterligere åtte år før det neste norske gullet på 10 km, da Marit Bjørgen på hjemmebane tok en knepen seier foran erkerival Justyna Kowalczyk, mens Aino-Kaisa Saarinen ble nummer tre. To år senere ble det dobbelt norsk ved Therese Johaug og Bjørgen. I 2015 tok Charlotte Kalla et nokså populært hjemmegull i Falun, før det de to siste mesterskapene igjen har fortsatt med norsk dominans. I 2017 ble det gull til Bjørgen foran Kalla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. I 2019 vant Therese Johaug foran daværende junior Frida Karlsson, som presset henne hele veien, og det var ikke før helt på slutten at Johaug stakk fra litt. Ingvild Flugstad Østberg tok bronse.

For to år siden, da øvelsen også gikk i fristil, ble det derimot ikke så veldig spennende, selv om det var samme gull- og sølvvinner da som to år tidligere. Therese Johaug var fullstendig overlegen og vant med hele 54 sekunder foran Frida Karlsson, en helt vanvittig margin når vi snakker om 10 km. Det skilte omlag like mye fra 2.- til 11. plass som fra 1.- til 2. plass den gangen. Ebba Andersson tok bronse, litt over minuttet bak. Ragnhild Haga ble nummer sju og Helene Marie Fossesholm nummer åtte, mens Heidi Weng ble nummer 15 og Tiril Udnes Weng nummer 19. I år er det faktisk kun sistnevnte som er igjen fra det laget som også skal gå årets 10 km.


Program:

Tirsdag 28. februar:
12:30: 10 km fristil, kvinner


Norges utvalgte:

Anne Kjersti Kalvå, Lundamo IL (startnummer 60)
Silje Theodorsen, Kvaløysletta SL (startnummer 52)
Tiril Udnes Weng, Nes Ski (startnummer 54)
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik SK (startnummer 56)

Ingvild Flugstad Østberg har hatt en finfin comebacksesong etter helseproblemene sine, og har vært på pallen ved to anledninger på intervallstart i skøyting i år (Davos på 20 km og Toblach på 10 km). Hun ble også fire i Les Rousses, samt at hun også klarte å ta seg inn i topp ti i det første rennet på Lillehammer, så hun har vært ganske så stabil på intervallstartene i skøyting i år. Hun gikk skiathlon i VM, da hun var med i tetgruppa på klassiskdelen, men fikk det tungt i stilbyttet og endte på sjuendeplass. Klassiskdelen viser iallfall at formen er der, og skøyting har vært hennes gjennomgående beste stilart i år. Så hun er en medaljekandidat om det stemmer.

Tiril Udnes Weng har hatt sitt livs sesong denne sesongen, og leder fortsatt WC sammenlagt med åtte konkurranser igjen, så den ser det ut til at hun har brukbare muligheter til å ta hjem. Hun ble nummer fire i Davos og sju på Lillehammer, som er de beste resultatene hennes på intervallstarter i skøyting denne sesongen. Så ble hun jo syk i etterkant av Tour de Ski, så 29.-plassen i Toblach der hun stilte sterkt redusert skal vi nok bare se bort fra. I VM så langt har det blitt finaleplass på sprinten og sølv på lagsprinten, så formen er nok mye nærmere der den skal være nå. Hun er kanskje ikke den aller største medaljekandidaten, men ligger i en outsidergruppe som kan klare det på en topp dag.

Anne Kjersti Kalvå har også hatt sitt livs sesong så langt, hvor hun har fått sin første pallplass og etablert seg i toppen. Hun er nok dog et lite hakk bedre i klassisk, så tremila på lørdag er nok en enda bedre mulighet. Men hun har to femteplasser også i skøyting, på Lillehammer og i Davos. Akkurat som Udnes Weng ble hun syk og brukte litt tid på å komme tilbake igjen, men formen seer grei ut nå. Så vi kan kanskje si at hun i likhet med Udnes Weng ligger i en outsidergruppe som kan ta medalje på en optimal dag. Hun gikk jo sammen med Udnes Weng inn til sølv på lagsprinten, samt at hun ble åtte på skiathlon, der hun mistet skien i båsen og tapte flere sekunder og dermed kontakten med tetgruppen på det.

Norges siste representant er Silje Theodorsen. Hun gikk seg nok fremfor alt inn på laget med den fine sjetteplassen sin i Les Rousses. Ellers har hun ligget i topp 15-sjiktet på 10 fristil intervallstart denne sesongen. Det kan også nevnes at hun gikk en meget fin jaktstart i Ruka i denne stilarten. Hun gikk også skiathlon tidligere i VM, da det ble en 12. plass, som vel var rundt der vi hadde forventet henne, og det er vel ikke så langt unna der vi ser for oss at hun havner her heller. Men vi så i Les Rousses at hun har potensial til en plass godt inne i topp ti på en optimal dag.


Utlendinger:

Etter oppvisningen på skiathlon, er det ingen tvil om hvem som er favoritt her: Det er svenske Ebba Andersson, som ikke bare vant skiathlon i stor stil, men også gikk seirende ut av de to siste intervallstartene i Les Rousses og Toblach før VM. Hun er i sitt livs form og kan fort sveipe med seg det som er av distansegull i årets VM. Også lagvenninne Frida Karlsson er som vanlig en av de store favorittene. Karlsson tok en ganske så ventet sølvmedalje på skiathlon, der hun var sjanseløs på å følge Andersson i skøytedelen. Likevel ble det et klart sølv. Så skal det sies at de intervallstartene hun har gått denne sesongen ikke har gitt altfor stor suksess, siden det har endt med plasseringene 8 (Beitostølen) og 11 (Toblach). Likevel stiller hun jo som en av de store medaljefavorittene.

Kanskje er begge de to største utfordrerne amerikanske. Jessie Diggins har en meget fin statistikk på intervallstarter i skøyting de siste sesongene, og i år har hun rett og slett vært på pallen på samtlige fire renn i den disiplinen. Hun vant de to første på Lillehammer og i Davos, og så har det også blitt pallen i Les Rousses og Toblach. Hvis det ikke blir svensk gull, er det med andre ord sannsynlig at Diggins stikker av med det. Vi skal også følge med Diggins' lagvenninne Rosie Brennan, som også er å se i tetbildet på intervallstarter i skøyting. Hun gikk ikke på Lillehammer, men så har hun blitt tre i Davos og fem både i Les Rousses og Toblach, så dette er en øvelse hun virkelig behersker. Kan utmerket godt ende opp på pallen på en topp dag.

Av andre utøvere skal det bli meget interessant å følge franske Delphine Claudel, som har tatt store steg i det siste. Claudel slo til med en andreplass på hjemmebane i Les Rousses, og hun ble også nummer seks både i Davos og Toblach. Løypene er også noe som skal passe den bakkesterke franske løperen meget godt. Nok en spennende svenske er på plass i Jonna Sundling, som slet med sykdom første del av sesongen, men som nå er tilbake i god form igjen. Hun har to gull i mesterskapet på sprint og lagsprint. Hun har gått én intervallstart denne sesongen, og da ble hun nummer åtte i Toblach. Formen er neppe noe dårligere nå. Hun var på pallen på denne distansen i Falun i fjor. Må sies å være en liten outsider til medaljene om distanseformen er der.

Sveitsiske Nadine Fähndrich har gått to intervallstarter i skøyting denne sesongen, med fjerdeplass og åttendeplass som resultat. Så hun kan også fort være en å følge med her. Krista Pärmäkoski er også en man alltid må nevne, selv om hun er sterkere i klassisk enn fri. Hun har en sjuende- og niendeplass som beste resultater i år. Ble seks på skiathlon. Kerttu Niskanen tilhører også samme kategori, og de to finske jentene ser nok enda mer frem til tremila på lørdag. Men hun kan skøyte på gode dager også, som for eksempel da hun tok medalje på tremila i OL i fjor. Imidlertid har hun uttalt hun hadde problemer med en fot under skiathlon, så vi får se hvor mye det hemmer henne. Så må man også nevne Victoria Carl, som har vært stabil i skøyting denne sesongen. Hun har gått tre intervallstarter, med resultatrekka 6-7-7. Så hun kan betraktes som en ørliten medaljeoutsider. Hennes tyske lagvenninne Katharina Hennig kan jo også tas med, siden hun har vært på pallen i skøyting denne sesongen, med en andreplass på Beitostølen. Imidlertid har hun ikke klart å følge opp det senere, så hun kan neppe regnes som en av de aller største medaljekandidatene. Men hun viste iallfall bra form på skiathlon med en fjerdeplass, ikke langt bak medalje. Så skal det sies at også hun, i likhet med finnene, er trives mye bedre i klassisk og nok ser mest frem mot tremila på lørdag.

Andre løpere som kan bemerke seg inkluderer Patricija Eiduka, Julia Kern, Sophia Laukli, Maja Dahlqvist, Katerina Janatova, Katerina Razymova, Flora Dolci, Eva Urevc, Eveliina Piippo og Francesca Franchi.


Medaljestatistikk langrenn etter 6/12 øvelser:

NrLandMedaljer
1🇳🇴 Norge3-3-2
2🇸🇪 Sverige3-2-1
3🇮🇹 Italia0-1-0
4🇫🇷 Frankrike0-0-2
5🇺🇸 USA0-0-1

Slik gikk det i VM 2021:

1. Therese Johaug 🇳🇴
2. Frida Karlsson 🇸🇪 +54.2
3. Ebba Andersson 🇸🇪 +1:06.9
4. Jessie Diggins 🇺🇸 +1:12.0
5. Tatiana Sorina 🏳 +1:13.8
6. Charlotte Kalla 🇸🇪 +1:16.3

Slik gikk det i OL 2022 (klassisk):

1. Therese Johaug 🇳🇴
2. Kerttu Niskanen 🇫🇮 +0.4
3. Krista Pärmäkoski 🇫🇮 +31.5
4. Natalia Nepryaeva 🏳 +31.6
5. Katharina Hennig 🇩🇪 +43.4
6. Ebba Andersson 🇸🇪 +50.9


Resultater på 10/20 km fristil intervallstart de siste tre sesongene:
Sted1. plass2. plass3. plass
🇨🇭Davos 2020Rosie Brennan 🇺🇸Yulia Stupak 🏳Hailey Swirbul 🇺🇸
🇮🇹Toblach 2021Jessie Diggins 🇺🇸Rosie Brennan 🇺🇸Ebba Andersson 🇸🇪
🇸🇪Falun 2021Jessie Diggins 🇺🇸Therese Johaug 🇳🇴Ebba Andersson 🇸🇪
🇩🇪Oberstdorf 2021 (VM)Therese Johaug 🇳🇴Frida Karlsson 🇸🇪Ebba Andersson 🇸🇪
🇳🇴Lillehammer 2021Frida Karlsson 🇸🇪Therese Johaug 🇳🇴Rosie Brennan 🇺🇸
🇨🇭Davos 2021Therese Johaug 🇳🇴Jessie Diggins 🇺🇸Frida Karlsson 🇸🇪
🇸🇪Falun 2022Therese Johaug 🇳🇴Jonna Sundling 🇸🇪Jessie Diggins 🇺🇸
🇳🇴Lillehammer 2022Jessie Diggins 🇺🇸Katharina Hennig 🇩🇪Heidi Weng 🇳🇴
🇨🇭Davos 2022 (20km)Jessie Diggins 🇺🇸Ingvild Flugstad Østberg 🇳🇴Rosie Brennan 🇺🇸
🇫🇷Les Rousses 2023Ebba Andersson 🇸🇪Delphine Claudel 🇫🇷Jessie Diggins 🇺🇸
🇮🇹Toblach 2023Ebba Andersson 🇸🇪Jessie Diggins 🇺🇸Ingvild Flugstad Østberg 🇳🇴

NRKs sendeskjema:

Alt sendes på NRK1.

Tirsdag 28. februar:
12:00-12:30: VM-studio
12:30-13:30: 10 km fri teknikk, kvinner
13:30-14:00: VM-studio


Startliste:
Kan finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Løypeprofil:
Kan finnes her (side 10).

Værmelding (fra yr.no):
-5 grader, skyet


God VM-fornøyelse!
Sist redigert av janesaj den man feb 27, 2023 7:07 pm, redigert 2 ganger totalt.

HarryH

Legg inn av HarryH »

Ord blir fattige.

AJGinnis
Innlegg: 12

Legg inn av AJGinnis »

HarryH skrev: man feb 27, 2023 6:45 pm Ord blir fattige.
Da mener jeg vi bør starte en spleis for "Ord" Det kan vi ikke ha noe av:)

daktari

Legg inn av daktari »

Legger merke til at Norge har valgt å starte sist i seedet pulje (4 av de 5 siste er norske), mens Jessie og svenskene starter tidligere. Ellers uvanlig med 2 delvis overlappende sløyfer. Man går den røde sløyfa først som er ca 4.5 km og så den blå som er ca 5.3. De første 1.3 km nedover er like og så tar den røde en egen sløyfe på 1.4 km og så overlapper de igjen fra 2.7 til 3.7 (på den røde). Skjønner jeg det rett?

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

daktari skrev: man feb 27, 2023 7:09 pm Legger merke til at Norge har valgt å starte sist i seedet pulje (4 av de 5 siste er norske), mens Jessie og svenskene starter tidligere. Ellers uvanlig med 2 delvis overlappende sløyfer. Man går den røde sløyfa først som er ca 4.5 km og så den blå som er ca 5.3. De første 1.3 km nedover er like og så tar den røde en egen sløyfe på 1.4 km og så overlapper de igjen fra 2.7 til 3.7 (på den røde). Skjønner jeg det rett?
Værmeldingen viser minusgrader hele dagen, med litt temperaturstigning mot slutten. Bør vel bety at det er det blir bedre glid utover i løpet og at de norske har gjort et gode startnummervalg.

Har ikke sjekket kilometermarkeringene, men det du sier om løypa ser ut til å stemme ganske bra.

JohnTiger

Legg inn av JohnTiger »

Profilen ser da ganske så tøff ut. Ligger an til Ebba-show dette.

Brukeravatar
JODDEMM
Innlegg: 2074

Legg inn av JODDEMM »

daktari skrev: man feb 27, 2023 7:09 pm Ellers uvanlig med 2 delvis overlappende sløyfer. Man går den røde sløyfa først som er ca 4.5 km og så den blå som er ca 5.3. De første 1.3 km nedover er like og så tar den røde en egen sløyfe på 1.4 km og så overlapper de igjen fra 2.7 til 3.7 (på den røde). Skjønner jeg det rett?
Er ikke så lett å spekulere i hvilke tog som kan dannes når løypene overlapper hverandre på en så spesiell måte som her :-)

Kort oppsummert går de den røde 5-kilometeren de gikk på fellesstartene med skibytte med den forskjellen at de fortsetter under begge bruene og til toppen av sprintløypa før de runder ut på blå runde. (I fellesstartene med skibytte tok de til venstre etter å ha gått under brua som leder ut fra stadion- opp en liten bakke som endte i en 180-graders høyresving inn over den andre brua og inn på stadion)


Den blå runden går også nedover i "rødt område" men kutter altså ut det aller nederste partiet før det går oppover igjen og man tar fatt på det "virkelige blå partiet" med å gå opp den lille bakken mellom de 2 bruene i enden av stadion. Blå løype i morgen blir nesten som på stafettene dvs. man kutter ut mye av det partiet kombinertløperne bruker (rett på oversiden av stadion og opp til dette passeringspunktet halvveis ute på det som der er 2,5-kilometeren)

Brukeravatar
JODDEMM
Innlegg: 2074

Legg inn av JODDEMM »

Ellers er det en viktig dag på den måten at Norge ikke har gjennomført en VM-dag uten Gull siden dag 2 av VM i Seefeld 2019! (Sølv til Jan Schmid på 10 km normalbakke-kombinert)

Siste medaljeløse VM-dag var avslutningsdagen med 50 km i Lahti 2017 da vi ble slått av England (kjempers fødeland :D )
Dvs. Storbritannia og Andrew Musgrave som "vant kampen om 4.plassen" med Sundby på 5.plass var det vel? Og så er vel Musgrave fra Skottland for å være helt korrekt!

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

JODDEMM skrev: man feb 27, 2023 8:23 pm Den blå runden går også nedover i "rødt område" men kutter altså ut det aller nederste partiet før det går oppover igjen og man tar fatt på det "virkelige blå partiet" med å gå opp den lille bakken mellom de 2 bruene i enden av stadion. Blå løype i morgen blir nesten som på stafettene dvs. man kutter ut mye av det partiet kombinertløperne bruker (rett på oversiden av stadion og opp til dette passeringspunktet halvveis ute på det som der er 2,5-kilometeren)
Blir ikke den blå runden eksakt den samme som de bruker på stafettene?

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

Har dessverre ikke noen kjempestor tro på norsk suksess på denne distansen etter svenskenes distansering på fristilisdelen i skiathlon.
Og som nevnt må også erfarne Diggins og franske "Klådell" regnes med, ikke minst fordi sistnevnte er god i tøffe løyper.
Vi skal være meget fornøyd med en norsk bronse her. Men jeg tror som sagt ikke noe veldig på det.

Ebba vinner et nytt gull.

Brukeravatar
JODDEMM
Innlegg: 2074

Legg inn av JODDEMM »

tartaglia2 skrev: man feb 27, 2023 8:36 pm
JODDEMM skrev: man feb 27, 2023 8:23 pm Den blå runden går også nedover i "rødt område" men kutter altså ut det aller nederste partiet før det går oppover igjen og man tar fatt på det "virkelige blå partiet" med å gå opp den lille bakken mellom de 2 bruene i enden av stadion. Blå løype i morgen blir nesten som på stafettene dvs. man kutter ut mye av det partiet kombinertløperne bruker (rett på oversiden av stadion og opp til dette passeringspunktet halvveis ute på det som der er 2,5-kilometeren)
Blir ikke den blå runden eksakt den samme som de bruker på stafettene?
Ikke helt. Løypekartene for stafetten er på side 9- og der ser man at det partiet som går ned til oversiden av tribunene og videre opp til det andre TV-punktet på den blå runden er kuttet ut. Ser ut til at stafettløperne kommer inn i svingen like ovenfor dette punktet hvor løypa går ned mot stadion igjen og inn i denne svingen der Ebba Andersson falt på 15-kilometeren.

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

daktari skrev: man feb 27, 2023 7:09 pm Legger merke til at Norge har valgt å starte sist i seedet pulje (4 av de 5 siste er norske), mens Jessie og svenskene starter tidligere. Ellers uvanlig med 2 delvis overlappende sløyfer. Man går den røde sløyfa først som er ca 4.5 km og så den blå som er ca 5.3. De første 1.3 km nedover er like og så tar den røde en egen sløyfe på 1.4 km og så overlapper de igjen fra 2.7 til 3.7 (på den røde). Skjønner jeg det rett?
Siden Heidi Weng har reist hjem og Stadlober ikke er på startlisten (eller overså jeg henne?) bør det gå fint for løperne å finne frem.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

george_hincapie skrev: man feb 27, 2023 9:35 pm Siden Heidi Weng har reist hjem og Stadlober ikke er på startlisten (eller overså jeg henne?) bør det gå fint for løperne å finne frem.
Stadlober ble forkjølett før skiathlon og har reist hjem. Har planlagt å returnere til 3-mila.

Brukeravatar
Korgutt
Innlegg: 9975

Legg inn av Korgutt »

Rød gruppe hvilke startnummer er det på de? Er Sundling den første med startnummer 30 og Kalvå den siste med nummer 60?

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Korgutt skrev: man feb 27, 2023 11:03 pm Rød gruppe hvilke startnummer er det på de? Er Sundling den første med startnummer 30 og Kalvå den siste med nummer 60?
Partall i intervallet 32-60. Sundling er ikke seedet. Claudel er først ut i seedet gruppe.

Brukeravatar
Korgutt
Innlegg: 9975

Legg inn av Korgutt »

tartaglia2 skrev: man feb 27, 2023 11:09 pm
Korgutt skrev: man feb 27, 2023 11:03 pm Rød gruppe hvilke startnummer er det på de? Er Sundling den første med startnummer 30 og Kalvå den siste med nummer 60?
Partall i intervallet 32-60. Sundling er ikke seedet. Claudel er først ut i seedet gruppe.
Var VM i Oslo i 2011 siste gang rød gruppe kunne gå med halvminutt mellomrom?

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

Slik gikk det i VM 2021:

1. Therese Johaug 🇳🇴
2. Frida Karlsson 🇸🇪 +54.2
3. Ebba Andersson 🇸🇪 +1:06.9
4. Jessie Diggins 🇺🇸 +1:12.0
5. Tatiana Sorina 🏳 +1:13.8
6. Charlotte Kalla 🇸🇪 +1:16.3


- Johaugs løp på denne distansen i forrige VM må være en av tidenes mest overlegne seire, i alle fall i moderne tid hvor avstandene er mindre.
Snakk om knockout!

Det er lett å spekulere om skiene kunne vært spesielt bra. Men i forhold til de øvrige norske som gikk under pari så er det vanskelig å peke på dette.
Sikkert OK ski, men først og fremst et enormt godt løp. Teknikk, dagsformen osv. alt stemte!

Nå er de norske langt unna gullkandidater, men antagelig nærmere toppen enn de var i Oberstdorf 2021, i alle fall plasseringsmessig. Det er verdt å merke seg!

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

Neptun skrev: man feb 27, 2023 11:34 pm Slik gikk det i VM 2021:

1. Therese Johaug 🇳🇴
2. Frida Karlsson 🇸🇪 +54.2
3. Ebba Andersson 🇸🇪 +1:06.9
4. Jessie Diggins 🇺🇸 +1:12.0
5. Tatiana Sorina 🏳 +1:13.8
6. Charlotte Kalla 🇸🇪 +1:16.3


- Johaugs løp på denne distansen i forrige VM må være en av tidenes mest overlegne seire, i alle fall i moderne tid hvor avstandene er mindre.
Snakk om knockout!

Det er lett å spekulere om skiene kunne vært spesielt bra. Men i forhold til de øvrige norske som gikk under pari så er det vanskelig å peke på dette.
Sikkert OK ski, men først og fremst et enormt godt løp. Teknikk, dagsformen osv. alt stemte!

Nå er de norske langt unna gullkandidater, men antagelig nærmere toppen enn de var i Oberstdorf 2021, i alle fall plasseringsmessig. Det er verdt å merke seg!
Alle rykket jo opp en plass nærmere toppen da Johaug gav seg. Og med russerne ute rykker man videre oppover.

dorian

Legg inn av dorian »

Korgutt skrev: man feb 27, 2023 11:20 pm Var VM i Oslo i 2011 siste gang rød gruppe kunne gå med halvminutt mellomrom?
Duellen mellom Bjørgen og Kowalczyk er noe av det mest minneverdige fra VM noensinne, men opplevelsen hadde vært mye mindre intens med et minutts mellomrom.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Er veldig for at man går tilbake til 30 sekunder mellom løperne i rød pulje. Spesielt nå som herrene også går 10 km. Da ser jeg ikke behovet for et minutts mellomrom mellom de beste løperne.

Brukeravatar
Korgutt
Innlegg: 9975

Legg inn av Korgutt »

tartaglia2 skrev: tir feb 28, 2023 9:39 am Er veldig for at man går tilbake til 30 sekunder mellom løperne i rød pulje. Spesielt nå som herrene også går 10 km. Da ser jeg ikke behovet for et minutts mellomrom mellom de beste løperne.
I Bjørn Dæhlie sine velmaktsdager så kunne jo en løper som ble tatt igjen med halvminuttet av han havne på pallen eller være rett i nærheten av den?

daktari

Legg inn av daktari »

tartaglia2 skrev: tir feb 28, 2023 9:39 am Er veldig for at man går tilbake til 30 sekunder mellom løperne i rød pulje. Spesielt nå som herrene også går 10 km. Da ser jeg ikke behovet for et minutts mellomrom mellom de beste løperne.
Det viktigste i mesterskap er å fjerne muligheten til å få heng en runde. Idag er det kun delvis overlappende runder. I morgen avslutter de med 2 ganger den blå. Det kan bli avgjørende.

Gunder

Legg inn av Gunder »

Har liten tro på medalje. Svenskene tar gull og sølv. Bronse til Frankrike eller USA.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

tartaglia2 skrev: tir feb 28, 2023 9:39 am Er veldig for at man går tilbake til 30 sekunder mellom løperne i rød pulje. Spesielt nå som herrene også går 10 km. Da ser jeg ikke behovet for et minutts mellomrom mellom de beste løperne.
Er for at startnumret skal ha så lite å si som mulig og da er minutt bedre enn et halvt minutt mellom løperne bedre. Er 15 km som det skal gås i morgen.

daktari

Legg inn av daktari »

Gunder skrev: tir feb 28, 2023 10:47 am Har liten tro på medalje. Svenskene tar gull og sølv. Bronse til Frankrike eller USA.
Jeg tipper gullet står mellom Jessie og Ebba. En haug med folk som kan ta bronsen inkludert 3 av 4 norske. Dog Frida og Rosie Brennan er nok større favoritter enn de norske.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Korgutt skrev: tir feb 28, 2023 10:05 am
tartaglia2 skrev: tir feb 28, 2023 9:39 am Er veldig for at man går tilbake til 30 sekunder mellom løperne i rød pulje. Spesielt nå som herrene også går 10 km. Da ser jeg ikke behovet for et minutts mellomrom mellom de beste løperne.
I Bjørn Dæhlie sine velmaktsdager så kunne jo en løper som ble tatt igjen med halvminuttet av han havne på pallen eller være rett i nærheten av den?
På herresiden er det ikke mange ganger en løper har vært 30 sekunder bak vinneren og likevel endt opp på pallen. Dæhlie regner vel selv 10 km under VM i 97 som et av sine beste løp og der var han 28 og 33 sekunder foran løperne på andre og tredje.

Problemet med et minutt mellom løperne er jo at løperne kan få heng av en seedet løper på en annen runde. Det slipper man med 30 sekunders intervall. Med 30 sekunders intervall kan en løper bli tatt igjen av vinneren og ende på en god plassering. Med 1 minutts intervall kan vinneren selv få heng av en løper på en annen runde og få heng til seieren. Ingen av delene er ideellt, men jeg syns hvertfall det er verst om vinneren får heng/hjelp enn at tredjeplassen får det.

Hovedårsaken til at jeg vil ha 30 sekunders startintervall er at det blir enklere å produsere og følge med på rennet. Man kan ta seedet pulje gjennom et passeringspunkt og gå til neste. Man slipper hoppingen mellom passeringspunkter man har i dag.

Edit: En løper som blir tatt igjen med 30 sekunder på en 10 km og klarer å henge til en god plassering vil mest sannsynlig bli tatt igjen helt mot slutten og kun få heng de siste kilometrene. Man kan ikke henge på i flere runder slik man har hatt muligheten til med 1 minutts startintervall på 15 km.

daktari

Legg inn av daktari »

tartaglia2 skrev: tir feb 28, 2023 11:22 am
Korgutt skrev: tir feb 28, 2023 10:05 am
tartaglia2 skrev: tir feb 28, 2023 9:39 am Er veldig for at man går tilbake til 30 sekunder mellom løperne i rød pulje. Spesielt nå som herrene også går 10 km. Da ser jeg ikke behovet for et minutts mellomrom mellom de beste løperne.
I Bjørn Dæhlie sine velmaktsdager så kunne jo en løper som ble tatt igjen med halvminuttet av han havne på pallen eller være rett i nærheten av den?
På herresiden er det ikke mange ganger en løper har vært 30 sekunder bak vinneren og likevel endt opp på pallen. Dæhlie regner vel selv 10 km under VM i 97 som et av sine beste løp og der var han 28 og 33 sekunder foran løperne på andre og tredje.

Problemet med et minutt mellom løperne er jo at løperne kan få heng av en seedet løper på en annen runde. Det slipper man med 30 sekunders intervall. Med 30 sekunders intervall kan en løper bli tatt igjen av vinneren og ende på en god plassering. Med 1 minutts intervall kan vinneren selv få heng av en løper på en annen runde og få heng til seieren. Ingen av delene er ideellt, men jeg syns hvertfall det er verst om vinneren får heng/hjelp enn at tredjeplassen får det.

Hovedårsaken til at jeg vil ha 30 sekunders startintervall er at det blir enklere å produsere og følge med på rennet. Man kan ta seedet pulje gjennom et passeringspunkt og gå til neste. Man slipper hoppingen mellom passeringspunkter man har i dag.

Edit: En løper som blir tatt igjen med 30 sekunder på en 10 km og klarer å henge til en god plassering vil mest sannsynlig bli tatt igjen helt mot slutten og kun få heng de siste kilometrene. Man kan ikke henge på i flere runder slik man har hatt muligheten til med 1 minutts startintervall på 15 km.
Veldig enig. Problemet med den løsningen er jo at nå evner ikke FIS å skille herrer og damer. 30 sek intervall på dameløp vil mest sannsynlig påvirke resultatet innimellom.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

tartaglia2 skrev: tir feb 28, 2023 11:22 am
Korgutt skrev: tir feb 28, 2023 10:05 am
tartaglia2 skrev: tir feb 28, 2023 9:39 am Er veldig for at man går tilbake til 30 sekunder mellom løperne i rød pulje. Spesielt nå som herrene også går 10 km. Da ser jeg ikke behovet for et minutts mellomrom mellom de beste løperne.
I Bjørn Dæhlie sine velmaktsdager så kunne jo en løper som ble tatt igjen med halvminuttet av han havne på pallen eller være rett i nærheten av den?
På herresiden er det ikke mange ganger en løper har vært 30 sekunder bak vinneren og likevel endt opp på pallen. Dæhlie regner vel selv 10 km under VM i 97 som et av sine beste løp og der var han 28 og 33 sekunder foran løperne på andre og tredje.

Problemet med et minutt mellom løperne er jo at løperne kan få heng av en seedet løper på en annen runde. Det slipper man med 30 sekunders intervall. Med 30 sekunders intervall kan en løper bli tatt igjen av vinneren og ende på en god plassering. Med 1 minutts intervall kan vinneren selv få heng av en løper på en annen runde og få heng til seieren. Ingen av delene er ideellt, men jeg syns hvertfall det er verst om vinneren får heng/hjelp enn at tredjeplassen får det.

Hovedårsaken til at jeg vil ha 30 sekunders startintervall er at det blir enklere å produsere og følge med på rennet. Man kan ta seedet pulje gjennom et passeringspunkt og gå til neste. Man slipper hoppingen mellom passeringspunkter man har i dag.

Edit: En løper som blir tatt igjen med 30 sekunder på en 10 km og klarer å henge til en god plassering vil mest sannsynlig bli tatt igjen helt mot slutten og kun få heng de siste kilometrene. Man kan ikke henge på i flere runder slik man har hatt muligheten til med 1 minutts startintervall på 15 km.
Å gå samme runde 2 ganger på rad er selvfølgelig mye verre enn 30 sekunders startintervall.

daktari

Legg inn av daktari »

netrebske skrev: tir feb 28, 2023 11:30 am Å gå samme runde 2 ganger på rad er selvfølgelig mye verre enn 30 sekunders startintervall.
De burde gått blå-rød-blå i morgen.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

daktari skrev: tir feb 28, 2023 11:30 am
tartaglia2 skrev: tir feb 28, 2023 11:22 am
Korgutt skrev: tir feb 28, 2023 10:05 am

I Bjørn Dæhlie sine velmaktsdager så kunne jo en løper som ble tatt igjen med halvminuttet av han havne på pallen eller være rett i nærheten av den?
På herresiden er det ikke mange ganger en løper har vært 30 sekunder bak vinneren og likevel endt opp på pallen. Dæhlie regner vel selv 10 km under VM i 97 som et av sine beste løp og der var han 28 og 33 sekunder foran løperne på andre og tredje.

Problemet med et minutt mellom løperne er jo at løperne kan få heng av en seedet løper på en annen runde. Det slipper man med 30 sekunders intervall. Med 30 sekunders intervall kan en løper bli tatt igjen av vinneren og ende på en god plassering. Med 1 minutts intervall kan vinneren selv få heng av en løper på en annen runde og få heng til seieren. Ingen av delene er ideellt, men jeg syns hvertfall det er verst om vinneren får heng/hjelp enn at tredjeplassen får det.

Hovedårsaken til at jeg vil ha 30 sekunders startintervall er at det blir enklere å produsere og følge med på rennet. Man kan ta seedet pulje gjennom et passeringspunkt og gå til neste. Man slipper hoppingen mellom passeringspunkter man har i dag.

Edit: En løper som blir tatt igjen med 30 sekunder på en 10 km og klarer å henge til en god plassering vil mest sannsynlig bli tatt igjen helt mot slutten og kun få heng de siste kilometrene. Man kan ikke henge på i flere runder slik man har hatt muligheten til med 1 minutts startintervall på 15 km.
Veldig enig. Problemet med den løsningen er jo at nå evner ikke FIS å skille herrer og damer. 30 sek intervall på dameløp vil mest sannsynlig påvirke resultatet innimellom.
3 av de 5 siste mesterskapenen har bronsevinneren på 15 km vært over 30 sekunder bak vinneren. Dyrhaug i 2017, Amundsen i 2021 og Klæbo i 2022.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Vintersport»