VM på ski 2023: 15 km fristil, menn (1/3)

Svar
janesaj

VM på ski 2023: 15 km fristil, menn (1/3)

Legg inn av janesaj »

Damenes 10 km er over, og der endte det altså med et fortjent gull til Jessie Diggins, som også sørget for det første ikke-norsk-eller-svenske-gullet i årets mesterskap. Neste distanse ut på VM-programmet 2023 er 15 km for menn, og i år (som sist VM) går øvelsen i fristil. Som vanlig er det også årets eneste intervallstart i VM, som gjør at det settes en ekstra spiss og prestisje på det hele. På papiret er nordmennene kjempefavoritter her, slik sesongen har vært så langt, og så får vi se om utlendingene kan utfordre.

I likhet med damenes 10 km, gjorde 15 km for menn sin inntreden i Falun i 1954, da finnene gjorde rent bord med Veikko Hakulinen, Arvo Viitanen og August Kiuru. Hakulinen forsvarte for øvrig også gullet sitt fire år senere. (Herrene gikk 18 og 17 km frem til 1954. Tidenes første verdensmester på 18 km var tsjekkiske Otakar Nemecky i 1925, mens finske Veli Saarinen tok én av to 17-kilometere gjennom historien i 1929. Den andre gullmedaljen på distansen ble tatt av norske Arne Rustadstuen i 1930, som også er Norges første gull i historien på denne øvelsen.)

Norge tok flere gull før dette på 17 og 18 km, men det første på 15 km ble tatt av Gjermund Eggen i 1966 på hjemmebane i Oslo, da det ble norsk tapetsering av pallen, med Ole Ellefsæter og Odd Martinsen på de neste plassene. Frem til pausen som oppstod fra 1993 til 1999 vant også Magne Myrmo (1974 - siste verdensmester på treski), Oddvar Brå (1982) og Bjørn Dæhlie (1991) øvelsen hver sin gang.

Norge har fått fire verdensmestere på 15 km på denne siden av millenniumskiftet. Skiskytter Lars Berger ble den første da han vant det som mer eller mindre var et bingorenn i 2007 foran Leanid Karneyenka (som man ikke hørte noe til verken før eller senere) og Tobias Angerer. Petter Northug fikk også med seg et VM-gull på 15 km - det skjedde i Val di Fiemme i 2013 da han vant foran Johan Olsson og Tord Asle Gjerdalen. I 2019 vant Martin Johnsrud Sundby sitt meget etterlengtede og fortjente gull, etter å ha vært i verdenstoppen og sågar også tidvis verdens aller beste løper i noen år. Han vant en sekundstrid mot russiske Alexander Bessmertnykh, mens Iivo Niskanen tok bronse.

Nå sist i 2021 ble det norsk tapetsering av pallen - da vant som de fleste nok husker Hans Christer Holund relativt klart foran Simen Hegstad Krüger og debutant Harald Østberg Amundsen. Sjur Røthe ble nummer seks, mens Martin Johnsrud Sundby ble nummer sju i det som ble hans aller siste løp på høyeste nivå. De fire førstnevnte er blant de største favorittene også i år, og det ville ikke vært direkte overraskende om det ble en ny norsk tapetsering nå som russerne er ute av bildet (slik det jo også til de grader ble på skiathlon).


Program:

Onsdag 1. mars:
12:30: 15 km fristil, menn


Norges utvalgte:

Harald Østberg Amundsen, Asker SK - startnummer 64
Hans Christer Holund, Lyn Ski (regjerende mester) - startnummer 46
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL - startnummer 48
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski - startnummer 44
Sjur Røthe, Voss IL - startnummer 50

Meget, meget sterkt lag her. Kan faktisk bli femdobbelt (vi har iallfall fem av de aller ypperste favorittene), og enda har vi et par-tre stykker til i bakhånd (inkludert en som ikke er i troppen engang) som helt sikkert kunne blandet seg inn også. Helt vilt hvilken bredde Norge har på herresiden.

Den aller største favoritten, særlig etter oppvisningen hans på skiathlon, må imidlertid sies å være Simen Hegstad Krüger. Han har virkelig et fantastisk toppnivå det er vanskelig å matche i skøyting og har egentlig ingen svakheter. Han vant i Davos og ble to i Toblach, og var også som vi så utilnærmelig på skøytedelen på skiathlon, der han jo tok gullet og opprettholdt sin fantastiske mesterskapsstatistikk, med formidable åtte medaljer på ni starter i VM- og OL-sammenheng (og hans dårligste plassering er 5. plass! Krüger'n skuffer aldri). Løypa skal heller ikke være noe minus. Er vel ikke akkurat kontroversielt å si at han er hovedfavoritt til å ta sitt andre strake VM-gull her.

Det blir også spennende å se regjerende mester Hans Christer Holund her. Han har jo ikke gått noen løp tidligere i VM etter at han ble vraket fra skiathlonlaget (nok et tegn på den fantastiske bredden Norge har, da skøytedelen der ville passet ham utmerket), og kan sånn sett stille her med friske bein. Samtidig er det mange uker siden han har gått renn, så det blir interessant å se hvordan formen er. Han var på pallen både på Lillehammer og i Davos før jul, og var med høyt oppe også i Les Rousses og Toblach. Løypa skal passe bra. Så han er utvilsomt medaljekandidat.

En i litt samme situasjon som Holund er jo Harald Østberg Amundsen, som var syk før jul og kom skjevt ut denne sesongen, men som etter jul har vist fantastisk fin form og gikk seg frem til å være selvskreven på laget. Han vant i Les Rousses, han tok NM-gull på distansen, og han var ikke altfor langt bak pallen i generalprøven i Toblach heller. I likhet med Holund er det litt usikkerhet rundt hvor han står nå, siden dette er hans første VM-start i år og det da er en stund siden siste renn, men er han i toppslag er han en solid medaljekandidat.

Sjur Røthe startet sitt sjuende VM på en fantastisk måte med å ta bronsen på skiathlon - sin fjerde individuelle VM-medalje og sjette totalt - og det var ingen tvil om at han også skulle inn på laget her etter det han leverte der. Røthe har også vært på pallen i Davos og Les Rousses denne sesongen, mens han havnet bittelitt lenger ned og så vidt var topp ti på de to andre intervallstartene. Men som forventet har veteranen klart å toppe formen til VM, og da blir det spennende å se hva han kan gjøre på intervallstarten i sin beste stilart. Medalje er mulig, men det er mange om beinet.

Sistemann på laget er Johannes Høsflot Klæbo, som har gått samtlige tre øvelser tidligere i VM, men han fortsetter ufortrødent på. Og hvilken suksess han har hatt så langt - det ble jo "selvfølgelig" gull på begge sprintøvelsene, og så klarte han også å gå seg inn til et meget flott sølv på skiathlon i tøffe løyper. Han er så komplett, så komplett. Fortsatt mangler imidlertid det individuelle distansegullet i mesterskapssammenheng. Om det kommer her er uklart, men han har vist storform og er en medaljekandidat så god som noen. Han var på pallen i Toblach og nummer fem i Davos, så han har vist form på intervallstarter i fristil også tidligere i sesongen.


Utlendinger:

Det vil nok bli mange norske flagg i toppen, men en som kan utfordre dem, er nok svenske William Poromaa. Poromaa er den eneste ikke-norske løperen som har vært på pallen på intervallstart i skøyting denne sesongen, noe han oppnådde i Les Rousses i slutten av januar. Han viste også fin form på skiathlon, da han ble beste ikke-norske på en femteplass, så vidt slått av Pål Golberg. Medalje kan være mulig på en absolutt toppdag, selv om nordmennene er utrolig sterke. Av andre utøvere er det vel på sin plass å nevne tyske Friedrich Moch, som i likhet med Poromaa er 00-modell og en meget lovende løper for fremtiden, særlig i skøyting. Han ble nest best på skiathlon av de ikke-norske løperne som er med her og viste bra form da, i tillegg til at han har vært topp ti på de siste tre intervallstartene i skøyting. Kanskje er det akkurat hakket for tidlig til å ta medalje allerede her, men at han kan være høyt oppe, er det ingen tvil om.

Vi kan også ta med Andrew Musgrave, som man aldri riktig vet hvor man har, men som har et bra potensial. Musgrave tapte en del på slutten av klassiskdelen på skiathlon og klarte aldri å gå seg inn i det. Den norgesbaserte briten var bra før jul, hvor han ble nummer fire på Lillehammer og klarte også en topp ti i Davos, men deretter har det dessverre gått tyngre. Men har han klaff kan han ende et stykke opp. En annen som er verdt å nevne er svenske Jens Burman, som gjorde sesongbeste på skiathlon der han kjempet rundt topp ti. Normalt sett er jo Burman også best på de lange distansene, men han kan nok også kjempe høyt oppe om han viser samme form på intervallstarten her. Topp ti absolutt mulig.

Så har man også noen franskmenn som må nevnes. To av dem samlet seg bra på skiathlon, med Jules Lapierre på åttende- og Clement Parisse på niendeplass. Lapierre ble også nummer fem på intervallstarten i Les Rousses, så han er jo interessant. Parisse har ingen topp ti-plasseringer på intervall denne sesongen, men har vaket like utenfor topp ti ved et par anledninger, så kan bli en god plassering om han viser samme form som på skiathlon. I tillegg har Frankrike Hugo Lapalus, som endte et stykke bak på skiathlon etter å ha tapt masse på skøytedelen, men han har et bra potensial. Ble for eksempel nummer åtte i Toblach, og var også topp 15 på Lillehammer og i Davos. Frankrike har også med superveteran Maurice Manificat, som ikke har gått noen renn hittil i VM og nok har lagt alle kort inn på denne distansen. Han har imidlertid ikke vist noe som skulle tilsi at han skal blande seg helt i teten her.

Andre som kanskje kan greie fine resultater er Michal Novak, Irineu Esteve Altimiras, Scott Patterson, Perttu Hyvärinen, Remi Lindholm, Jonas Dobler, Gus Schumacher, Ben Ogden, Edvin Anger, Johan Häggström og Davide Graz. Kan også bli litt interessant å se hvordan den finske juniorverdensmesteren Niko Anttola greier seg mot eliten.


Medaljestatistikk langrenn etter 6/12 øvelser:

NrLandMedaljer
1🇳🇴 Norge3-3-2
1🇸🇪 Sverige3-3-2
3🇺🇸 USA1-0-1
4🇮🇹 Italia0-1-0
5🇫🇷 Frankrike0-0-2

Slik gikk det i VM 2021:

1. Hans Christer Holund 🇳🇴
2. Simen Hegstad Krüger 🇳🇴 +20.2
3. Harald Østberg Amundsen 🇳🇴 +35.4
4. Alexander Bolshunov 🏳 +43.7
5. Artem Maltsev 🏳 +50.7
6. Sjur Røthe 🇳🇴 +55.3


Slik gikk det i OL 2022 (klassisk):

1. Iivo Niskanen 🇫🇮
2. Alexander Bolshunov 🏳 +23.2
3. Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴 +37.5
4. Hans Christer Holund 🇳🇴 +49.8
5. Alexey Chervotkin 🏳 +56.9
6. Perttu Hyvärinen 🇫🇮 +1:05.4


Resultater på 10/15/20 km fristil intervallstart de siste tre sesongene:

Sted1. plass2. plass3. plass
🇨🇭Davos 2020Alexander Bolshunov 🏳Andrey Melnichenko 🏳Artem Maltsev 🏳
🇮🇹Toblach 2021Alexander Bolshunov 🏳Denis Spitsov 🏳Ivan Yakimushkin 🏳
🇸🇪Falun 2021Alexander Bolshunov 🏳Simen Hegstad Krüger 🇳🇴Sjur Røthe 🇳🇴
🇩🇪Oberstdorf 2021 (VM)Hans Christer Holund 🇳🇴Simen Hegstad Krüger 🇳🇴Harald Østberg Amundsen 🇳🇴
🇳🇴Lillehammer 2021Simen Hegstad Krüger 🇳🇴Hans Christer Holund 🇳🇴Martin Løwstrøm Nyenget 🇳🇴
🇨🇭Davos 2021Simen Hegstad Krüger 🇳🇴Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴Sergey Ustiugov 🏳
🇸🇪Falun 2022Didrik Tønseth 🇳🇴Calle Halfvarsson 🇸🇪Harald Østberg Amundsen 🇳🇴
🇳🇴Lillehammer 2022 (10km)Iver Tildheim Andersen 🇳🇴Didrik Tønseth 🇳🇴Hans Christer Holund 🇳🇴
🇨🇭Davos 2022 (20km)Simen Hegstad Krüger 🇳🇴Hans Christer Holund 🇳🇴Sjur Røthe 🇳🇴
🇫🇷Les Rousses 2023 (10km)Harald Østberg Amundsen 🇳🇴Sjur Røthe 🇳🇴William Poromaa 🇸🇪
🇮🇹Toblach 2023 (10km)Pål Golberg 🇳🇴Simen Hegstad Krüger 🇳🇴Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴

NRKs sendeskjema:

Alt sendes på NRK1.

Onsdag 1. mars:
12:00-12:30: VM-studio
12:30-13:40: 15 km fri teknikk, menn
13:40-14:15: VM-studio


Startliste:
Kan finnes her. Seedet gruppe fra startnummer 42 til 70.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Løypeprofil:
Kan finnes her (side 11).

Værmelding (fra yr.no):
-5 grader, skyet


God VM-fornøyelse!

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

Det blir spennende å se om den formtoppen Østberg Amundsen måtte ha for å kvalifisere seg gjør at han ikke er i toppform her. Tipper vinneren blir enten Krüger, Holund eller Amundsen, ikke veldig konroversielt tipping. Femdobbelt er mulig, tredobbelt vil være forventet. Poromaa er nok egentlig den eneste utlendingen som kan blande seg inn i medaljekampen.

Skal vi tippe 5 nordmenn, Poromaa, Moch, Lapierre og Parisse som 9 av topp 10? Sistemann kan være Lapalus, Novak, Hyvarinen, Burman eller Musgrave.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Ser herrene stort sett har valgt å gå så tidlig som mulig. Kan være de fant ut det ikke var noen fordel for damene å ha sent startnummer i dag. Er dog meldt snø litt i morgen og mulig de håper å unngå det om de starter tidlig.

anbessa

Legg inn av anbessa »

janesaj skrev: tir feb 28, 2023 6:35 pm Meget, meget sterkt lag her. Kan faktisk bli femdobbelt (vi har iallfall fem av de aller ypperste favorittene), og enda har vi et par-tre stykker til i bakhånd (inkludert en som ikke er i troppen engang) som helt sikkert kunne blandet seg inn også. Helt vilt hvilken bredde Norge har på herresiden.
For den som husker tilbake til først på 2000-tallet er jo dette rørende vakkert. På den tiden var det så få skøytere at man stilte med buljongløpere på alle fristildistanser.

bennetcerf

Legg inn av bennetcerf »

anbessa skrev: tir feb 28, 2023 7:57 pm
janesaj skrev: tir feb 28, 2023 6:35 pm Meget, meget sterkt lag her. Kan faktisk bli femdobbelt (vi har iallfall fem av de aller ypperste favorittene), og enda har vi et par-tre stykker til i bakhånd (inkludert en som ikke er i troppen engang) som helt sikkert kunne blandet seg inn også. Helt vilt hvilken bredde Norge har på herresiden.
For den som husker tilbake til først på 2000-tallet er jo dette rørende vakkert. På den tiden var det så få skøytere at man stilte med buljongløpere på alle fristildistanser.
Hadde du en fin tur? Planica ser ut til å være et vakkert og trivelig sted.

anbessa

Legg inn av anbessa »

bennetcerf skrev: tir feb 28, 2023 8:07 pm Hadde du en fin tur? Planica ser ut til å være et vakkert og trivelig sted.
Flott anlegg og natur. En god del å "plukke på" mtp arrangement, men noterte meg at Trondheim-VM hadde mange utsendte speidere så håper de får det til bedre.

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

Hvem kan slå Krüger?

Tipper Krüger - Holund - Klæbo på pallen.

Skraevadottir

Legg inn av Skraevadottir »

Lave odds på tredobbelt norsk her.

daktari

Legg inn av daktari »

Har sett litt på startlista. I den grad man kan få noe drahjelp i denne løypa så ser det ut som det er kun HC av de beste som muligens kan få det av HØA på starten av rød sløyfe. Jessie passerte stadion på 9.50. HC starter 9 min før HØA. Usikker på om gutta går så mye raskere enn jentene, er selvfølgelig føreavhengig, men HC kan få/trenge litt hjelp nedover ut på sin runde 2 (blå sløyfe).
Gutta går som kjent rød-blå-blå.
Jessie gikk blå sløyfe på 1350. Poromaa starter 13 min før Musgrave så et mulig tog der. Tvilsomt om det har noe å si for medaljer. Ellers ingen potensielt utslagsgivende tog slik jeg ser det.

Iseran2770

Legg inn av Iseran2770 »

Den enste lille feilen i Janesaj's glimrende startinnlegg er at medaljestatistikken selvsagt er etter 7 av 12 øvelser.

Antitroll

Legg inn av Antitroll »

anbessa skrev: tir feb 28, 2023 7:57 pm
janesaj skrev: tir feb 28, 2023 6:35 pm Meget, meget sterkt lag her. Kan faktisk bli femdobbelt (vi har iallfall fem av de aller ypperste favorittene), og enda har vi et par-tre stykker til i bakhånd (inkludert en som ikke er i troppen engang) som helt sikkert kunne blandet seg inn også. Helt vilt hvilken bredde Norge har på herresiden.
For den som husker tilbake til først på 2000-tallet er jo dette rørende vakkert. På den tiden var det så få skøytere at man stilte med buljongløpere på alle fristildistanser.
Ja huff og huff. Tror det var en gang når avslutnuingsdistansen 5-mila gikk i fri, så hadde vi ikke en gang 4 mann på startstrek. Kan noen bekrefte?

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Antitroll skrev: tir feb 28, 2023 10:45 pm
anbessa skrev: tir feb 28, 2023 7:57 pm
janesaj skrev: tir feb 28, 2023 6:35 pm Meget, meget sterkt lag her. Kan faktisk bli femdobbelt (vi har iallfall fem av de aller ypperste favorittene), og enda har vi et par-tre stykker til i bakhånd (inkludert en som ikke er i troppen engang) som helt sikkert kunne blandet seg inn også. Helt vilt hvilken bredde Norge har på herresiden.
For den som husker tilbake til først på 2000-tallet er jo dette rørende vakkert. På den tiden var det så få skøytere at man stilte med buljongløpere på alle fristildistanser.
Ja huff og huff. Tror det var en gang når avslutnuingsdistansen 5-mila gikk i fri, så hadde vi ikke en gang 4 mann på startstrek. Kan noen bekrefte?
Tror vi bare hadde to løpere på start i Lahti i 2001. Skjeldal og Verdenius stilte opp den gangen.

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

tartaglia2 skrev: tir feb 28, 2023 11:13 pm
Antitroll skrev: tir feb 28, 2023 10:45 pm
anbessa skrev: tir feb 28, 2023 7:57 pm
For den som husker tilbake til først på 2000-tallet er jo dette rørende vakkert. På den tiden var det så få skøytere at man stilte med buljongløpere på alle fristildistanser.
Ja huff og huff. Tror det var en gang når avslutnuingsdistansen 5-mila gikk i fri, så hadde vi ikke en gang 4 mann på startstrek. Kan noen bekrefte?
Tror vi bare hadde to løpere på start i Lahti i 2001. Skjeldal og Verdenius stilte opp den gangen.
Skjeldal klarte i hvertfall topp 10 den gangen. To år senere i Val di Fiemme klarte vi å stille 4 mann på start, men bra gikk det ikke. Skjeldal nummer 24, nesten fire minutter bak. Videre fulgte Estil som nummer 29, sprinteren Bjerkeli nummer 30 og Ruud Hofstad nummer 34.
Og dette i ett renn som neppe hadde historisk høyt nivå. Koukal vant, det var vel den eneste seieren hans i karrieren. Bak tre svensker fulgte deretter amerikaneren Carl Swenson på 5. plass, Hasler fra Liechenstein var 7, Teemu Kattilakoska ble 8 (han hadde totalt 5 topp 10-plasseringer internasjonalt i karrieren, 3 av dem i VM-sammenheng, og var aldri bedre enn 8) og japaneren Imai på 9 .plass. Imai ble riktignok nummer 6 på femmila i OL i Salt Lake, men totalt hadde han 3 topp 10-plasseringer i OL/VM/verdenscup. Og så var spanjakken Gutierrez nummer 11.

Dette må kanksje være det absolutte bunnpunktet i norsk herrelangrenn, selv om f.eks. 15 kilometeren i Vancouver var dårligere (men her var det vel snakk om en tydelig smørebom) rent plasseringsmessig?

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

george_hincapie skrev: tir feb 28, 2023 11:47 pm
tartaglia2 skrev: tir feb 28, 2023 11:13 pm
Antitroll skrev: tir feb 28, 2023 10:45 pm
Ja huff og huff. Tror det var en gang når avslutnuingsdistansen 5-mila gikk i fri, så hadde vi ikke en gang 4 mann på startstrek. Kan noen bekrefte?
Tror vi bare hadde to løpere på start i Lahti i 2001. Skjeldal og Verdenius stilte opp den gangen.
Skjeldal klarte i hvertfall topp 10 den gangen. To år senere i Val di Fiemme klarte vi å stille 4 mann på start, men bra gikk det ikke. Skjeldal nummer 24, nesten fire minutter bak. Videre fulgte Estil som nummer 29, sprinteren Bjerkeli nummer 30 og Ruud Hofstad nummer 34.
Og dette i ett renn som neppe hadde historisk høyt nivå. Koukal vant, det var vel den eneste seieren hans i karrieren. Bak tre svensker fulgte deretter amerikaneren Carl Swenson på 5. plass, Hasler fra Liechenstein var 7, Teemu Kattilakoska ble 8 (han hadde totalt 5 topp 10-plasseringer internasjonalt i karrieren, 3 av dem i VM-sammenheng, og var aldri bedre enn 8) og japaneren Imai på 9 .plass. Imai ble riktignok nummer 6 på femmila i OL i Salt Lake, men totalt hadde han 3 topp 10-plasseringer i OL/VM/verdenscup. Og så var spanjakken Gutierrez nummer 11.

Dette må kanksje være det absolutte bunnpunktet i norsk herrelangrenn, selv om f.eks. 15 kilometeren i Vancouver var dårligere (men her var det vel snakk om en tydelig smørebom) rent plasseringsmessig?
Har løpet på VHS, og har da sett det flere ganger, men begynner å bli en del år siden sist. Norge hadde en del sykdomstrøbbel i det mesterskapet, noe som førte til at hovedhåpet Thomas Alsgaard (som vant femmila i kollen året før, foran Skjeldal) ikke gikk. Vi trodde vi var heldige når våre to beste håp trakk startnumret før 2 av de store favorittene Sommerfeldt og Piller Cottrer. En tredjedel inn i løpet så det veldig lovende ut da Sommerfeldt (med Estil i rygg) og Piller Cottrer ( med Skjeldal i rygg) var helt oppe i toppen, før begge begynte å dabbe av før halvgått løp. Noe av grunnen tiø det var at italienere også hadde sykdomstrøbbel i VM, og det var jo også avgjørende for gullet. Fulvio Valbusa gikk et kanonløp i litt over 40 km, men mageviruset (tror jeg det var) satte sine spor og da gikk han næringstom og måtte se Martin Koukal som lå rygg på han hele veien seile forbi og holde unna for svenskene og tok gullet. De øvrige medaljene gikk til parhestene Anders Sødergren og Jørgen Brink, utrolig med tanke på at dette var bare 3 dager etter han gikk på sin berømge Brink på stafetten.
Brink dro i letterrenget, mens sliteren Sødergren gjorde det i bakkene. Mattias Fredriksson som var sesongens store løper misslyktes med å ta medaljer i VM, fjerdeplassen hvor han gikk alene hele tiden var det nærmeste han kom i dette VM, men hadde sølv i VM 2 år før. Lillebroren Tobias vant sprinten.
Så hadde vi paret Swenson - Kattilakoski hvor Swenson hadde et uhell midtveis som gjorde at han en tid var langt bak Kattilakoski, også i tid tror jeg. Uten uhellet tror jeg sannelig amerikaneren kunne vært på pallen.
Så var jo dette løpet Frode Andresen så inderlig hadde lyst til å gå. Vant 30 fri i NM, men ble vraket til fordel for blant annet enda en klassisker som Tore Bjonviken. Vanskelig å si hvor godt han kunne gjort det, men siden startrekkefølgen ble endret og han var lavt seedet i langrenn og det nok var en klar fordel å starte tidlig, så kunne det blitt vanskelig å komme helt i toppen. Noen av de nest beste gikk først, bl.a. Carl Swenson, deretter rød gruppe, så resten.

Alltid vanskelig å si noe om nivået, men det var få stabile toppløpere i den perioden. Men for å gjøre det godt i en intervallstartfemmil må man ha en topp dag, mens man på en fellesstart eller kortere intervallstart kan man lettere kamuflere svakheter/klare å holde oppe tempoet i en halv times tid.

Tror ikke vi stilte fullt lag i 2007 da Lars Berger vant i snøføyka. 2 skiskyttere og Northug utgjorde laget. Ruud Hofstad skulle gå, men ble syk og ingen erstattet han..
Kanskje han trakk seg for sent til at man kunne erstatte han?

Når vi er inne på bunnpunkt, så er det godt det ikke var noe mesterskap i slutten av februar 2000. Norge sendte 10 staute karer som skulle gå 15 km fri i Falun, og endte med disse plasseringene: 29, 36, 45, 48, 50, 54, 60, 62, 68 og 70. Aldri var savnet etter Bjørn Dæhlie større, enn etter denne dagen, hvor Kristen Skjeldal skaffet oss 2 stusselige verdenscuppoeng.

Hudsucker

Legg inn av Hudsucker »

Fint med disse påminnerne om hvor elendig det en gang stod til, men også om hvilken bredde som en gang fantes også internasjonalt. Nå er det bortimot utenkelig at den dårligste av fem nordmann skal havne utenfor topp 10, og utenlandske profiler finnes egentlig ikke nå som russerne er ute. Ingen har tatt over for løpere som Bauer, Cologna, Manificat, Angerer og Hellner, Niskanen har jo heller ingen åpenbar arvtager, mens de står i kø for å avløse hverandre i Norge. Må jo si det er litt sørgelig på sportens vegne. Poromaa og etter hvert Myhlbäck skal vel sørge for at vi i det minste har en landskamp gående også på herresiden.

Tipper det blir Krüger og Amundsen som gjør opp om seieren i dag.

daktari

Legg inn av daktari »

netrebske skrev: ons mar 01, 2023 12:42 am De øvrige medaljene gikk til parhestene Anders Sødergren og Jørgen Brink, utrolig med tanke på at dette var bare 3 dager etter han gikk på sin berømge Brink på stafetten.
Brink gikk ikke næringstom, han fikk atrieflimmer. Samme som Kalla fikk på verdenscupåpningen et år og ble 3-4 min bak.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Hudsucker skrev: ons mar 01, 2023 2:52 am Niskanen har jo heller ingen åpenbar arvtager
Finland har hatt noen veldig gode juniorer de siste årene med Moilanen, Ståhlberg og Anttola. Ståhlberg har hatt mange problemer og blir kanskje ikke den skiløperen han kunne ha blitt, men de to andre kan bli veldig gode. Moilanen fikk sin senior-VM debut under sprinten og Anttola får sin i dag.

daktari

Legg inn av daktari »

tartaglia2 skrev: ons mar 01, 2023 8:58 am
Hudsucker skrev: ons mar 01, 2023 2:52 am Niskanen har jo heller ingen åpenbar arvtager
Finland har hatt noen veldig gode juniorer de siste årene med Moilanen, Ståhlberg og Anttola. Ståhlberg har hatt mange problemer og blir kanskje ikke den skiløperen han kunne ha blitt, men de to andre kan bli veldig gode. Moilanen fikk sin senior-VM debut under sprinten og Anttola får sin i dag.
Anttola var en nytelse å se i klassisk under jr vm. En spennende løper.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

daktari skrev: ons mar 01, 2023 8:40 am
netrebske skrev: ons mar 01, 2023 12:42 am De øvrige medaljene gikk til parhestene Anders Sødergren og Jørgen Brink, utrolig med tanke på at dette var bare 3 dager etter han gikk på sin berømge Brink på stafetten.
Brink gikk ikke næringstom, han fikk atrieflimmer. Samme som Kalla fikk på verdenscupåpningen et år og ble 3-4 min bak.
Ja vet det, snakket blant om det i landskampen for et par år siden. Var Valbusa på femmila som gikk næringstom.

Antitroll

Legg inn av Antitroll »

Det ser ut til at det blir jevne og fine forhold, -2/-3 grader, og snøen sier ut til å vente til rennet er over (hvis da yr.no er gode nok på de lokale forholdene).

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

netrebske skrev: ons mar 01, 2023 12:42 am Tror ikke vi stilte fullt lag i 2007 da Lars Berger vant i snøføyka. 2 skiskyttere og Northug utgjorde laget. Ruud Hofstad skulle gå, men ble syk og ingen erstattet han..
Kanskje han trakk seg for sent til at man kunne erstatte han?
Vi hadde fullt lag den gang og Estil gikk en god 15 kilometer i Sapporo, han var inne topp 15.

Talisker

Legg inn av Talisker »

Idag kommer Klaebo tömma sig helt. Han vill nog ha det här guldet väldigt mycket.
Stafetten behöver han inte spara sig till. Det blir sololopp med all sannolikhet.

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

Sjeldent har det lett ironiske uttrykket "måtte den beste nordmann vinne" hatt større relevans enn i dag.

dorian

Legg inn av dorian »

Talisker skrev: ons mar 01, 2023 11:00 am Idag kommer Klaebo tömma sig helt. Han vill nog ha det här guldet väldigt mycket.
Stafetten behöver han inte spara sig till. Det blir sololopp med all sannolikhet.
Han har jo en mye større sjanse til å vinne 50km. Han kunne godt ha stått over i dag for å fokusere 100% på det.

Atom Vinter

Legg inn av Atom Vinter »

netrebske skrev: ons mar 01, 2023 12:42 am
george_hincapie skrev: tir feb 28, 2023 11:47 pm
tartaglia2 skrev: tir feb 28, 2023 11:13 pm

Tror vi bare hadde to løpere på start i Lahti i 2001. Skjeldal og Verdenius stilte opp den gangen.
Skjeldal klarte i hvertfall topp 10 den gangen. To år senere i Val di Fiemme klarte vi å stille 4 mann på start, men bra gikk det ikke. Skjeldal nummer 24, nesten fire minutter bak. Videre fulgte Estil som nummer 29, sprinteren Bjerkeli nummer 30 og Ruud Hofstad nummer 34.
Og dette i ett renn som neppe hadde historisk høyt nivå. Koukal vant, det var vel den eneste seieren hans i karrieren. Bak tre svensker fulgte deretter amerikaneren Carl Swenson på 5. plass, Hasler fra Liechenstein var 7, Teemu Kattilakoska ble 8 (han hadde totalt 5 topp 10-plasseringer internasjonalt i karrieren, 3 av dem i VM-sammenheng, og var aldri bedre enn 8) og japaneren Imai på 9 .plass. Imai ble riktignok nummer 6 på femmila i OL i Salt Lake, men totalt hadde han 3 topp 10-plasseringer i OL/VM/verdenscup. Og så var spanjakken Gutierrez nummer 11.

Dette må kanksje være det absolutte bunnpunktet i norsk herrelangrenn, selv om f.eks. 15 kilometeren i Vancouver var dårligere (men her var det vel snakk om en tydelig smørebom) rent plasseringsmessig?

Så var jo dette løpet Frode Andresen så inderlig hadde lyst til å gå. Vant 30 fri i NM, men ble vraket til fordel for blant annet enda en klassisker som Tore Bjonviken. Vanskelig å si hvor godt han kunne gjort det, men siden startrekkefølgen ble endret og han var lavt seedet i langrenn og det nok var en klar fordel å starte tidlig, så kunne det blitt vanskelig å komme helt i toppen. Noen av de nest beste gikk først, bl.a. Carl Swenson, deretter rød gruppe, så resten.

Lars Berger vant NM-tremila i 2003, men Frode Andresen var en god nummer 2. Ekstremt synd at Frode ikke fikk gå 5-mila i VM. Noen som husker om Lars Berger også ønsket å gå? Jeg har alltid tenkt at Frode ville tatt det gullet, men har glemt bort seedingsproblematikken du er inne på.

Det er for øvrig på dagen 20 år siden i dag, den VM-5-mila.
Sist redigert av Atom Vinter den ons mar 01, 2023 11:45 am, redigert 1 gang totalt.

Atom Vinter

Legg inn av Atom Vinter »

dorian skrev: ons mar 01, 2023 11:25 am
Talisker skrev: ons mar 01, 2023 11:00 am Idag kommer Klaebo tömma sig helt. Han vill nog ha det här guldet väldigt mycket.
Stafetten behöver han inte spara sig till. Det blir sololopp med all sannolikhet.
Han har jo en mye større sjanse til å vinne 50km. Han kunne godt ha stått over i dag for å fokusere 100% på det.
Klæbo jakter medalje i 6/6 øvelser, som første langrennsløper i historien, for å nevne en god grunn blant flere, til å gå i dag.

dorian

Legg inn av dorian »

Atom Vinter skrev: ons mar 01, 2023 11:31 am Klæbo jakter medalje i 6/6 øvelser, som første langrennsløper i historien, for å nevne en god grunn blant flere, til å gå i dag.
Det er en god grunn, men om han enda en gang kommer hjem fra mesterskap uten individuelt gull på distanse, så tror jeg han kommer til å se på det som en stor nedtur.

Talisker

Legg inn av Talisker »

dorian skrev: ons mar 01, 2023 11:25 am
Talisker skrev: ons mar 01, 2023 11:00 am Idag kommer Klaebo tömma sig helt. Han vill nog ha det här guldet väldigt mycket.
Stafetten behöver han inte spara sig till. Det blir sololopp med all sannolikhet.
Han har jo en mye større sjanse til å vinne 50km. Han kunne godt ha stått over i dag for å fokusere 100% på det.
Han hade tre reella distansguldchanser. Två kvar. Jag tror han grämer sig över skiathlon och skidbytet. Jag spår han kommer gå ut lite hårdare än normalt idag.

Talisker

Legg inn av Talisker »

Jag tyckte sändningen var rätt ok igår. Inte riktigt samma ensidiga fokus på startgrind/uppvärmningszon/plexiglas-signering som brukar komma från mellaneuropa.

Man drar ju normalt en suck av lättnad när sista löpare startat, så man åtminstone får se målgångar och några slumpmässiga klipp från banan.

Men igår: ok.

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

Talisker skrev: ons mar 01, 2023 11:39 am
dorian skrev: ons mar 01, 2023 11:25 am
Talisker skrev: ons mar 01, 2023 11:00 am Idag kommer Klaebo tömma sig helt. Han vill nog ha det här guldet väldigt mycket.
Stafetten behöver han inte spara sig till. Det blir sololopp med all sannolikhet.
Han har jo en mye større sjanse til å vinne 50km. Han kunne godt ha stått over i dag for å fokusere 100% på det.
Han hade tre reella distansguldchanser. Två kvar. Jag tror han grämer sig över skiathlon och skidbytet. Jag spår han kommer gå ut lite hårdare än normalt idag.
Han vil nok prøve hardt å ta det gullet.
Blir litt som Northug og forhåndsfavoritten Johan Olsson i 2013.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Vintersport»