WC langrenn, Holmenkollen (11-12/3)

Svar
janesaj

WC langrenn, Holmenkollen (11-12/3)

Legg inn av janesaj »

VM er nå over, og det betyr jo også at WC-sesongen går ugjenkallelig mot slutten. Men selvsagt ikke før man har gjennomført et av sesongens store høydepunkter, selveste 50-kilometeren (populært kalt femmila) i Holmenkollen (selv om mange nok vil mene at det var et enda større høydepunkt før i tiden, da distansene gikk i intervallstart). Og nytt av året - det blir også femmil for begge kjønn. Man kan like det eller ikke, men dette blir altså historie som skrives, selv om øvelsen nok en gang (dessverre) går i fellesstart. I år går femmila i fristil.

Holmenkollrennene ble arrangert for første gang i 1892, og har blitt arrangert hvert år med unntak av 1898, krigsårene 1941-45, VM-årene 1982 og 2011, 2009, da Trondheim hadde arrangementet, samt 2021, da et visst virus kom i veien. I tillegg har Oslo hatt ski-VM i 1930 og 1966 før verdenscupens inntog. De første verdenscuprennene i Holmenkollen (om vi ser på bort fra at VM i 1982 også talte med i WC) ble arrangert i 1983, da finske Asko Autio vant femmila, mens Britt Pettersen vant 20 km for kvinner, som det var den gangen. Kvinnene gikk tremila første gang i 1988, og da var det finske Marjo Matikajnen som stakk av med seieren. Den første norske herreseieren i WC ble vunnet av Tor Håkon Holte i 1984, mens man måtte vente helt til 2003 på sin første tremilsseier, da Bente Skari knuste all motstand i sin siste sesong som langrennsløper. De hittil siste intervallstartene i 2008 ble vunnet av Valentina Shevchenko og Anders Södergren. Den siste norske seieren i intervallstart var Odd-Bjørn Hjelmeset som vant femmila i 2007, da den gikk i klassisk.

I 2010 ble rennene for første gang arrangert som fellesstart, da i forbindelse med prøve-VM, og slik har det holdt seg siden. Den gangen vant Marit Bjørgen tremila, mens Petter Northug tok seg av femmila. Etter at det ble fellesstart, har Norge dominert tremila; man har vunnet 11 seire, seks ganger ved Marit Bjørgen (2010, 2012, 2014, 2015, 2017 og 2018) og fem ganger ved Therese Johaug (2013, 2016 og 2019, samt VM 2011). I 2020 ble rekken med norske seire på rad brutt av Frida Karlsson (som utnyttet Johaugs tabbe med å ikke bytte ski underveis), men frem til da hadde Norge altså vunnet tremila hvert eneste år siden det ble fellesstart. Nå er altså tremila tilsidesatt og vi får tidenes første femmil i dameklassen. I herreklassen har det blitt seks norske seire så lenge øvelsen har gått i fellesstart, ved Petter Northug (2010 og VM 2011), Eldar Rønning (2012), Sjur Røthe (2015) og Martin Johnsrud Sundby (2016 og 2017). I tillegg kan det nevnes at Trondheim hadde arrangementet i 2009, da øvelsene også ble gått som fellesstart. Den gangen vant slovenske Petra Majdic dameklassen, mens finske Sami Jauhojärvi tok seg av herreklassen.

I 2022 ble det norsk seier i (iallfall foreløpig) tidenes siste Kollen-tremil ved Therese Johaug, som jo også gikk sitt aller siste Kollen-renn i karrieren og avsluttet på best mulige måte. Hun var til slutt 19 sekunder foran finske Krista Pärmäkoski som tok andreplassen, mens svenske Jonna Sundling sikret seg den siste pallplassen etter å ha slått Kerttu Niskanen og Katharina Hennig på slutten. På herresiden ble det norsk tapetsering av pallen etter at Martin Løwstrøm Nyenget, Sjur Røthe og Didrik Tønseth gikk fra de andre og gjorde opp om seieren. Den var det Nyenget som tok, mens Røthe ble nummer to og Tønseth tre. Siste gang det var skøyting i Kollen var så langt tilbake som i 2018. Fem damer skilte seg ut på tremila, og Marit Bjørgen var den som trakk det lengste strået til slutt foran Jessie Diggins. Ragnhild Haga tok tredjeplassen knepent foran Charlotte Kalla, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen måtte ta til takke med femteplass. Enda jevnere ble det i herreklassen, hvor Dario Cologna slo Martin Johnsrud Sundby på målfoto (de fikk samme tid). Maxim Vylegzhanin ble nummer tre.


Program:

Lørdag 11. mars:
10:30: 50 km fristil fellesstart, menn

Søndag 12. mars:
10:15: 50 km fristil fellesstart, kvinner


Norges tropp:

Menn:
Harald Østberg Amundsen, Asker SK
Iver Tildheim Andersen, Rustad IL
Thomas Bucher-Johannessen, Fossum IF
Pål Golberg, Gol IL
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Håvard Moseby, Kjelsås IL
Martin Kirkeberg Mørk, Drammens BK
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer SK
Mattis Stenshagen, Follebu SK
Didrik Tønseth, Byåsen IL

Kvinner:
Hedda Østberg Amundsen, Asker SK
Margrethe Bergane, Konnerud IL
Kristin Austgulen Fosnæs, Fossum IF
Ragnhild Gløersen Haga, Åsen IL
Nora Sanness, Kjelsås IL
Marte Skaanes, Strindheim IL
Astrid Øyre Slind, Oppdal IL
Silje Theodorsen, Kvaløysletta SL
Maren Wangensteen, Øystre Slidre IL
Heidi Weng, IL BUL
Tiril Udnes Weng, Nes Ski
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik SK

Anne Kjersti Kalvå var uttatt, men har blitt syk og erstattet av Hedda Østberg Amundsen.

Menn:
I herreklassen er nordmennene som alltid favoritter, og den aller største er nok Simen Hegstad Krüger. Lyn-løperen ble den store VM-kongen (iallfall individuelt) i år og tok altså to distansegull pluss at han var med på å vinne stafetten. Han vant også i Davos. Femmil i Kollen skal passe den kapasitetssterke løperen som hånd i hanske, og han stiller med relativt friske bein i forhold til mange av konkurrentene i og med at han ikke gikk VM-femmila. En annen som skal passe godt til dette er jo Hans Christer Holund, en av de store sluggerne i sirkuset. Også Holund kom godt fra det i VM, med bronse på sin eneste individuelle start på 15 fri, og han var også den som skaffet den avgjørende luken på stafetten på sin førsteetappe. Holund gjør ekstremt sjeldent dårlige løp, og i skøyting er han som regel å finne i pallkampen. Han gikk heller ikke VM-femmila og bør stille godt forberedt her. Sesongen til Harald Østberg Amundsen kom litt skjevt ut med sykdom, slik at han ikke helt kom seg igang før jul, men etter jul har han virkelig slått til. Han vant 10 fri i Les Rousses og fulgte opp med et strålende VM-sølv på 15 fri. Foregående helg "varmet" han opp med å vinne to løp i ScanCup. Det er litt usikkerhet rundt hvorvidt han står en hel femmil, hvilket han egentlig ikke har klart fullt og helt ennå (selv om han egentlig gjorde en OK femmil i fjor til ham å være i klassisk), men han er uansett en av de store favorittene.

Pål Golberg hadde sitt livs største dag da han noe uventet spurtet fra Klæbo på VM-femmila og ble verdensmester for første gang individuelt. Han gjorde også et meget godt VM ellers, med to laggull, ett sølv på sprinten og fjerdeplass på skiathlon. Og i WC har han også hatt en kanonsesong. Golberg er virkelig blitt en komplett langrennsløper, og han kan helt sikkert gjøre godt fra seg også her om han har restituert seg etter bragden på VM-femmila. Johannes Høsflot Klæbo kan heller ikke klage på sitt VM - han vant jo den individuelle sprinten og var ankermann på begge laggullene, pluss at han tok to individuelle sølv på distanse og en fjerdeplass på 15 fri. Han mangler fortsatt det distansegullet, men det kommer nok før eller senere. Han har også vunnet Tour de Ski og er kjempefavoritt til å ta hjem WC sammenlagt. Femmil har han vist at han behersker bra, men det er noe mer uvisst hva han står for i et rent skøyteløp over så lang distanse. Henger han med i tetkampen skal han være fornøyd. Didrik Tønseth kan også være relativt fornøyd med hvordan sesongen har gått, med tre pallplasser i WC og flere andre brukbare plasseringer, men heller ikke i år kom den individuelle mesterskapsmedaljen han så sårt begjærer, selv om han hang med i tetkampen til siste slutt. Formen er nok ikke så verst, og så får vi se om han kan være med høyt oppe også her. Skøytingen hans har ikke stått mye tilbake for klassisken denne sesongen (om noe), så ingen umulighet, det.

En meget spennende start er unggutten Iver Tildheim Andersen, skøytespesialisten som har vunnet WC-renn i år (Lillehammer), men som ble vraket til VM. Det var jo ikke så veldig overraskende med den bredden Norge har, men vil tro han likevel stiller meget revansjelysten her. Unggutten har faktisk gått femmil i Kollen tidligere (i fjor, da han ble nummer 24), men det var i klassisk. Det blir veldig interessant å se hva han går for på denne distansen i skøyting. Martin Løwstrøm Nyenget er jo "regjerende mester" på Kollen-femmila, men han er nok noe bedre i klassisk enn i skøyting, så det ville overrasket litt om han fulgte opp det i år. Men han er ingen dårlig skøyter heller; han har vært på pallen i WC tidligere, og han har en sjuendeplass på intervallstart som best i år. Han viste også god form på VM-femmila med en femteplass. Kan være topp ti på en god dag. Håvard Moseby åpnet sesongen bra, med to topp sju-plasseringer på Lillehammer. Han har vel ikke helt klart å følge opp det. Tour de Ski ble mildt sagt en blandet opplevelse (21. plass sammenlagt i et konsept som egentlig burde passe ham), og det har vært mye blandet drops også etter det. Likevel, han ble nummer åtte på Kollen-femmila i fjor, så om han har en god dag, har han jo vist at han takler den lange distansen tidligere.

Martin Kirkeberg Mørk er en annen løper som har hatt en litt blandet sesong. Den startet ikke all verden, men det snudde litt med pallplass i ScanCup på 10 fri i januar, og så ble han U23-verdensmester på samme distanse i Whistler noen uker senere. Etter det har unggutten igjen vist bittelitt dalende form, men han er en sterk skøyter på sitt beste, og står han distansen kan han snuse på en plassering rundt 10-15 med klaff. Mattis Stenshagen vant fellesstarten over 20 km fri på Åsen og fikk friplass på bakgrunn av det. Stenshagen er en notorisk ustabil løper som det føles som kan gjøre alt fra å blande seg inn i topp ti til å bli nummer 42. Men han viste altså bra form under norgescupen på Åsen, der han også var på pallen på 10 klassisk, og han ble topp seks i NM på 15 fri der, så kapasiteten finnes helt klart. Sistemann på laget er Thomas Bucher-Johannessen. Han er en brukbar skøyter på sitt beste, med noen topp fem-plasseringer på fellesstarter i ScanCup og norgescup å vise til denne sesongen. Han gjør sin femmilsdebut, ikke bare i Kollen, men i det hele tatt her, så det kan jo bli spennende på flere måter.

Kvinner:
I fravær av nok en gang syke Kalvå, får vi kanskje si at Ingvild Flugstad Østberg er vårt største håp her. Østberg har hatt en finfin comebacksesong, med to pallplasser og et par fjerdeplasser i WC. I VM gikk hun også et par gode individuelle renn med topp sju-plasseringer både på skiathlon og 15 fri, og hun var jo også den som stod for det avgjørende rykket på stafetten, så hun er nok fornøyd. De fleste av hennes beste løp har vært i skøyting denne sesongen, og da kan det bli meget interessant å se hva hun står for på denne historiske femmila. Astrid Øyre Slind har hatt det vi må si er en meget vellykket overgang til vanlig langrenn denne sesongen etter mange år med kun langløp, og det har kulminert i en VM-medalje (skiathlon), i tillegg til en WC-pallplass. Det ble litt for tøft på tremila der vi på forhånd trodde hun hadde best muligheter, men hun var jo også med på det imponerende stafettgullet, så mesterskapet hennes var jo helt utrolig bra. Så har hun hatt et vanvittig tøft program i det siste, i og med at hun også gikk Vasaloppet dagen etter tremila, så det kan jo bli spennende å se hvor mye krefter hun i det hele tatt har igjen. Heidi Weng er back in business etter å ha stått over VM, og da blir det interessant å se hvor formen hennes står. Hun har jo faktisk vært på pallen også denne sesongen, på 10 fri på Lillehammer i tillegg til siste etappe i Tour de Ski. Men det har gått veldig opp og ned, og det har hun nok også kjent mye på mentalt. Weng har jo veldig mange pallplasser i WC-sammenheng, men pussig nok har hun aldri vært på pallen i Kollen (tre fjerdeplasser som best). Så spørs det om formen er god nok til at den kan komme i år.

Tiril Udnes Weng har hatt en kanonsesong i WC-sammenheng, og leder jo fortsatt sammenlagt når vi nå skal inn i den avgjørende delen. Hun har vunnet sitt første WC-renn, ble nummer tre i Tour de Ski sammenlagt, og har totalt stått på pallen åtte ganger. Så ble hun jo syk i etterkant av touren, noe resultatene har båret litt preg av, men hun var jo likevel med på stafettgullet, var ankerkvinne på lagsprinten, kom til finale på den individuelle sprinten og ble topp ti på den avsluttende tremila, så man kan jo ikke si at VM-innsatsen hennes var helsvart. Forhåpentligvis har formen blitt enda bedre nå, slik at hun kan kjempe høyt oppe de siste WC-rennene. Ragnhild Gløersen Haga ble jo olympisk mester i 2018, men har siden det slitt med å finne tilbake til den formen, og det spørs kanskje om hun noen gang klarer det også. I år har sesongen vært preget av mye sykdom, og først etter jul kom hun igang med sesongen for fullt. Hun har en topp ti-plassering fra Les Rousses som beste prestasjon. Haga var på pallen sist gang det var skøyting på programmet i Kollen, men det var da i 2018, altså hennes beste sesong. Topp ti er nok mer realistisk i år. Silje Theodorsen fikk gå to VM-distanser, der skiathlonen hennes var brukbar (nummer 12), mens 10 fri var ganske så langt under pari. Hun har en sjetteplass fra intervallstart i skøyting tidligere i sesongen, så det viser jo at hun kan. Likevel er nok topp 15 en ganske så realistisk målsetning her, med topp ti som en mulighet med fullklaff.

Marte Skaanes ble jo landslagsløper før årets sesong, men hun har dessverre fått sesongen spolert av sykdom. Hele førjulssesongen gikk i dass, og etter jul fikk hun aldri tiden hun trengte for å gjøre seg aktuell for VM-laget. Nå de siste ukene har man dog sett en bedring igjen, med pallplass på fellesstarten under norgescupen på Åsen, og sågar to pallplasser i ScanCup i Latvia foregående helg. Det går an å håpe på enda litt mer stigende form igjen her, slik at hun kan kjempe om en plassering rundt 10-15. Unge Margrethe Bergane er en meget interessant start her, med den motbakkekapasiteten vi vet hun har. Bergane var topp 20 på Lillehammer og fikk gå Tour de Ski, med noe vekslende hell (dog to gode renn, blant annet sisteetappen der vi visste hun ville være bra). Hun tok to bronsemedaljer i U23-VM, og etter det har formen vært god i ScanCup og nasjonale renn. Hun ble to bak Fossesholm (som ikke er med her) på fellesstarten på Åsen, og i ScanCup'en i Latvia vant hun like godt begge rennene foran Skaanes, og det med god margin. Meget interessant å se hva hun kan få til her. Kristin Austgulen Fosnæs hadde fine dager i Whistler der hun ble U23-verdensmester både på den klassiske fellesstarten og sprinten. Dette er dog hakket høyere nivå, og det spørs nok om vi får se henne i teten. Hun kom på pallen i begge ScanCup-rennene i Madona, men var et godt stykke bak Bergane. Blir hun topp 20 skal hun nok være meget godt fornøyd.

Nora Sanness har gjort mange gode renn i ScanCup og nasjonale renn denne sesongen, og har da blitt belønnet med plass på nasjonal kvote her. Hun ble topp fem i to skøyterenn i Falun i ScanCup der i januar, og ble også nummer sju på 10 fri i NM, i tillegg til en topp fem-plassering på fellesstarten på Åsen. Hun har ikke gått renn på noen uker nå, så formen er nok litt usikker, men kan kanskje bli en plassering rundt topp 20 om formen er noenlunde god. Maren Wangensteen har vist brukbar form i det siste, med sjetteplass på Åsen i norgescup og fjerdeplass på 10 fri i Madona i ScanCup. Har nok som hovedmål å slå 29.-plassen fra Lillehammer, som per nå er hennes beste plassering i WC-sammenheng. Hedda Østberg Amundsen har gjort flere godkjente lengre løp tidligere, med et par topp 20-plasseringer i Kollen pluss en ny topp 20-plassering på 20 km fellesstart på Beitostølen. Felles for alle disse prestasjonene var imidlertid at rennene gikk i klassisk (som nok må regnes som hennes beste stilart), og nå er jo distansen også enda lenger. Skal nok være fornøyd om det blir topp 30 her.


Utlendinger:

Menn:
Etter sykdomsforfallet til Poromaa, er det ikke så lett å se hvem som skal utfordre de norske om de aller øverste plassene, iallfall. Tyskland har jo unge, meget lovende Friedrich Moch som kan finne på noe. Moch har ligget stabilt topp ti i skøyting i det siste, og han gjorde et brukbart VM med sjuendeplass på skiathlon og åttendeplass på 15 fri, i tillegg til å være med på den tyske stafettbronsen. Han holder nok ikke riktig nivået ennå til å utfordre de aller beste norske på en hel femmil, men et stykke opp kan han nok ende med litt klaff. Britiske Andrew Musgrave har vært litt opp og ned i år; særlig før jul var han i godt slag og hadde noen topp seks-plasseringer. Etter nyttår har han slitt en del, men greide i det minste å ta seg inn topp ti på 15 fri i VM. Beste plassering på Kollen-femmila er en sjuendeplass, mens han har en fjerdeplass fra VM på distansen (2017). Så har han en god dag, kan han jo være med høyt oppe.

Frankrike sender bare to utøvere, men de holder også et brukbart nivå. Clement Parisse ble topp ti både på skiathlon og 15 fri i VM, og han ble også nummer sju på OL-2,8-mila i fjor. Han er nok en løper som kan klare topp ti om han har en god dag. Landsmann Jules Lapierre ble åtte på skiathlon i VM og var topp fem på en 10 fri like før mesterskapet, og han ble topp ti sammenlagt i Tour de Ski etter blant annet en glimrende monsterbakke, så kapasiteten hans er det ikke noe å si på. Også han er en som kan tenkes å blande seg i topp ti om det stemmer. Ellers skal man passe på Andorras representant Irineu Esteve Altimiras, som ble nummer sju på 15 fri og også topp 15 både på skiathlon og den klassiske femmila i VM. Han er en som normalt trives i tøffe løyper og som fort kan henge med en stund her. Man skal heller ikke helt glemme bort Jens Burman, som nok blir det soleklart største svenske håpet når Poromaa (og Halfvarsson) ikke er med. Burman liker de lengste distansene, og ble nummer åtte på femmila (med fall) og 11 på skiathlon i VM. Ellers kan det jo bli interessant å se om tyskernes stafetthelt Jonas Dobler har noe å stille opp med i sitt siste skirenn i karrieren (legger opp etter dette rennet), og de har også med Lucas Bögl og Florian Notz som begge gjør ett og annet brukbart skøyterenn. Amerikanske Scott Patterson er jo også en slugger som potensielt kan gjøre det godt i et slikt renn.

Kvinner:
Kjempefavoritt her er selvfølgelig VM-dronningen Ebba Andersson. Hun har vist seg de siste ukene som den løperen med klart best kapasitet i feltet, og det gjelder nok ikke noe mindre når det nå er femmil som står på programmet. Om formen fortsatt er noenlunde på topp, føles det jo nesten som om det bare er et spørsmål om hvor mye hun vinner med (litt som med Johaug i hennes glansdager). Landskvinne Frida Karlsson er også en som bør kunne være med helt der oppe, om enn kanskje ikke helt i kontakt med Andersson. Karlsson hadde nok en gang et strålende VM, med tre individuelle medaljer og en stafettmedalje, men mangler fortsatt gullet. I Kollen har hun jo derimot vunnet, grunnet en taktisk miss av Johaug. I år er hun ikke favoritt til å vinne, men i pallkampen bør vi kunne se henne. Svenskenes største utfordrer er nok Jessie Diggins, som jo tok innersvingen på begge to da hun ble verdensmester på 10 fri. Femmil er jo noe litt annet, men Diggins har gått flere sterke tremiler tidligere. Blant annet har hun blitt nummer to i Kollen, som skjedde sist gang det var skøyting her (2018), og hun tok også sølv på OL-tremila i fjor. Så kapasiteten er god. Er den også god nok til å kunne kjempe om seier her? Svaret får vi på søndag.

Bak der har man for eksempel Rosie Brennan, som mislyktes på skiathlon (der hun hadde uhell) og 10 fri i VM, men som virkelig fikk ut potensialet sitt på tremila, der hun var med i medaljekampen til siste slutt og ble nummer fem. Normalt skal hun være enda et knepp bedre i skøyting, og så får vi se om hun klarer å henge med i pallkampen her også. Franske Delphine Claudel kan nok også bli farlig. Hun imponerte voldsomt da hun ble to på 10 fri på hjemmebane i Les Rousses, og fulgte opp med en sjetteplass i Toblach. Hun ble også topp ti på skiathlon i VM. 10 fri i samme mesterskap endte dessverre i skuffelse. Men det er lett å se for seg at kapasitetssterke Claudel kan hevde seg bra på en tøff Kollen-femmil. Også Flora Dolci, som var rett utenfor topp ti på 10 fri i VM og som har vært topp ti i år, er en franskkvinne som kan nevnes. Ellers kan også finske Kerttu Niskanen nevnes. Hun er normalt best i klassisk, men tok jo faktisk bronse på tremila i OL i fjor, som også gikk i skøyting. Hun hadde også et greit VM, som riktig nok endte medaljeløst, men resultatrekken 5 (skiathlon) - 9 (10 fri) - 6 (30 km) skal ikke kimses av. Er en som kan henge med høyt oppe på en god dag, selv om hun nok selvsagt hadde ønsket seg klassisk her. Tyskland sender skuffende nok bare én kvinnelig utøver (på grunn av et meget tøft program), og det er Victoria Carl. Carl er jo en utøver som ofte hevder seg topp ti i skøyting, og hun gjorde brukbare tremiler både i VM 2019 og OL 2022, så hun fikser lengre distanser også på gode dager. I Kollen har hun derimot aldri vært, så det kan jo bli spennende. Så kan det også bli spennende å se italienske Francesca Franchi. Hun var en stor overraskelse i VM med først en niendeplass på skiathlon, og så en sjetteplass på 10 fri. Kan hun følge opp det når vi nå kommer til vanlig WC igjen?


Slik gikk det i 2022 (klassisk):

Menn:
1. Martin Løwstrøm Nyenget 🇳🇴
2. Sjur Røthe 🇳🇴 +0.6
3. Didrik Tønseth 🇳🇴 +3.5
4. Iivo Niskanen 🇫🇮 +11.1
5. William Poromaa 🇸🇪 +11.2
6. Andrew Musgrave 🇬🇧 +52.7

Kvinner (30 km):
1. Therese Johaug 🇳🇴
2. Krista Pärmäkoski 🇫🇮 +19.4
3. Jonna Sundling 🇸🇪 +32.4
4. Kerttu Niskanen 🇫🇮 +33.8
5. Katharina Hennig 🇩🇪 +34.7
6. Teresa Stadlober 🇦🇹 +46.7


Slik gikk det i 2018 (siste gang fristil):

Menn:
1. Dario Cologna 🇨🇭
2. Martin Johnsrud Sundby 🇳🇴 0.0
3. Maxim Vylegzhanin 🏳 +1.1
4. Sjur Røthe 🇳🇴 +4.2
5. Denis Spitsov 🏳 +4.4
6. Hans Christer Holund 🇳🇴 +4.5

Kvinner (30 km):
1. Marit Bjørgen 🇳🇴
2. Jessie Diggins 🇺🇸 +3.6
3. Ragnhild Haga 🇳🇴 +4.3
4. Charlotte Kalla 🇸🇪 +4.4
5. Astrid Uhrenholdt Jacobsen 🇳🇴 +11.6
6. Ingvild Flugstad Østberg 🇳🇴 +1:39.5


Verdenscupene sammenlagt:

Totalt, kvinner:
1. Tiril Udnes Weng 🇳🇴 1505
2. Jessie Diggins 🇺🇸 1371
3. Kerttu Niskanen 🇫🇮 1353
4. Rosie Brennan 🇺🇸 1239
5. Frida Karlsson 🇸🇪 1220
6. Nadine Fähndrich 🇨🇭 1071
7. Katharina Hennig 🇩🇪 1032
8. Lotta Udnes Weng 🇳🇴 1026
9. Krista Pärmäkoski 🇫🇮 991
10. Heidi Weng 🇳🇴 929

Distanse, kvinner:
1. Kerttu Niskanen 🇫🇮 853
2. Jessie Diggins 🇺🇸 786
3. Frida Karlsson 🇸🇪 746
4. Ebba Andersson 🇸🇪 724
5. Tiril Udnes Weng 🇳🇴 707
6. Heidi Weng 🇳🇴 688

Totalt, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴 1911
2. Pål Golberg 🇳🇴 1740
3. Federico Pellegrino 🇮🇹 1321
4. Hans Christer Holund 🇳🇴 1079
5. Didrik Tønseth 🇳🇴 989
6. Simen Hegstad Krüger 🇳🇴 973
7. Calle Halfvarsson 🇸🇪 845
8. Sjur Røthe 🇳🇴 829
9. William Poromaa 🇸🇪 820
10. Ben Ogden 🇺🇸 792

Distanse, menn:
1. Pål Golberg 🇳🇴 841
2. Hans Christer Holund 🇳🇴 809
3. Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴 804
4. Didrik Tønseth 🇳🇴 785
5. William Poromaa 🇸🇪 699
6. Simen Hegstad Krüger 🇳🇴 663


NRKs sendeskjema:

Lørdag 5. mars:
10:20-10:30: Vinterstudio
10:30-12:45: 50 km fellesstart fri teknikk, menn

Søndag 6. mars:
09:55-10:10: Vinterstudio
10:10-13:00: 50 km fellesstart fri teknikk, kvinner


Startlister:
Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Løypeprofil:
Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no):
Lørdag: -5/-3 grader, lettskyet/delvis skyet
Søndag: -5/-2 grader, klarvær


God fornøyelse!

janesaj

Legg inn av janesaj »

Startliste for herrenes femmil

39 løpere, altså. Håper FIS lærer av dette i fremtidige terminlister.

Sportsidiot

Legg inn av Sportsidiot »

Så klarer faen meg FIS å fucke opp 5 mila i Kollen også. For en udugelig nissegjeng. Godt de gjennomførte et nitrist VM i Planica.

Iseran2770

Legg inn av Iseran2770 »

Kvinner:
Hedda Østberg Amundsen, Asker SK
Hedda som kom inn som erstatter for AKK er allerede ute igjen. Erstattes av Emma Kirkeberg Mørk.
Det må graves dypt for å fylle opp nasjonal kvote.

KingKongHalvor
Innlegg: 2589

Legg inn av KingKongHalvor »

Mæn!
Dette var solid åpningsinnlegg, meget imponerende!👏🏻👏🏻👏🏻

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

janesaj skrev: fre mar 10, 2023 6:28 pm Startliste for herrenes femmil

39 løpere, altså. Håper FIS lærer av dette i fremtidige terminlister.
Ble jo tidligere i uken meldt om at det var påmeldt 55 menn og 45 kvinmer. Hvor er det blitt av de 16 siste, syke/"syke" alle mann og ikke erstattet? Hvor mange kvinner blir det da, 29??

hamplenedomplenedis
Innlegg: 801

Legg inn av hamplenedomplenedis »

janesaj skrev: fre mar 10, 2023 6:28 pm Startliste for herrenes femmil

39 løpere, altså. Håper FIS lærer av dette i fremtidige terminlister.
Rett og slett deprimerende lesning å se startlisten til morgendagens femmil. 39 løpere til start vil jeg faktisk kalle en skandale og som du skriver må FIS ta lærdom av dette.

jakral

Legg inn av jakral »

Det er mye syting på utlendingene, synes jeg. Ikke rart nordmennene vinner alt. Problemene sitter først og fremst i hodet. Hvis noen forteller deg jevnt og trutt at det er et problem med femmil to helger etter hverandre, så blir det det. Hva med litt offensiv innstilling? Det finnes idretter med betydelig tøffere konkurranseskjema enn langrenn. Dette er jo ikke første gang femmila i Kollen blir arrangert første helgen etter VM. Det var i alle fall slik i 2019 og 2017.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Iseran2770 skrev: fre mar 10, 2023 7:11 pm
Kvinner:
Hedda Østberg Amundsen, Asker SK
Hedda som kom inn som erstatter for AKK er allerede ute igjen. Erstattes av Emma Kirkeberg Mørk.
Det må graves dypt for å fylle opp nasjonal kvote.
Står vel over for å spare seg til sprinten i Drammen.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Til tross for lavt deltakertall er det faktisk 15 nasjoner på start. Ikke så verst det. Er først og fremst Finland, Frankrike og Italia som stiller med skuffende små tropper. Kanskje mest skuffet over Italia. Verken Graz, Dapra, Ventura eller Barp gikk 5-mila i VM og kunne fint stilt opp i Kollen. Utøvere fra hvert land:

Nor 12
Swe 6
Ger 4
USA 4
Can 2
Fra 2
And 1
Aut 1
Est 1
Fin 1
GBR 1
Irl 1
Ita 1
Jpn 1
Spa 1

lsklars

Legg inn av lsklars »

NM på ski.

ms_8

Legg inn av ms_8 »

tartaglia2 skrev: fre mar 10, 2023 8:00 pm Til tross for lavt deltakertall er det faktisk 15 nasjoner på start. Ikke så verst det. Er først og fremst Finland, Frankrike og Italia som stiller med skuffende små tropper. Kanskje mest skuffet over Italia. Verken Graz, Dapra, Ventura eller Barp gikk 5-mila i VM og kunne fint stilt opp i Kollen. Utøvere fra hvert land:

Nor 12
Swe 6
Ger 4
USA 4
Can 2
Fra 2
And 1
Aut 1
Est 1
Fin 1
GBR 1
Irl 1
Ita 1
Jpn 1
Spa 1
Enig, men samstundes forstår eg dei også. Graz er vel først og fremst sprinter og resten kan kanskje ikkje får gå pga økonomi. Spesielt om dei ikkje skal gå Drammen. Koster penger å ha dei der.

Ellers er det dessverre ingen tvil om at 50 km tett innpå VM gir mindre folk på start. Det er synd, men kanskje ikkje så veldig overraskende

anbessa

Legg inn av anbessa »

Fire nasjoner som kan hoste opp mer enn to løpere ja. Bare å gratulere FIS med den fantastiske jobben de har gjort med å utvikle og spre langrennssporten.

Fazam

Legg inn av Fazam »

lsklars skrev: fre mar 10, 2023 8:08 pmNM på ski.
Ikke umulig at de 10 øverste vil være nordmenn ja.

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

Fazam skrev: fre mar 10, 2023 9:19 pm
lsklars skrev: fre mar 10, 2023 8:08 pmNM på ski.
Ikke umulig at de 10 øverste vil være nordmenn ja.
Samtidig skal vi ikke se bort fra at Moch kan være en seriøs pallkandidat. Han gikk ikke femmilen i OL og bør være veldig godt forberedt her. Hadde vært stas om han kunne kopiere legenden Tom Reichelt.

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

tartaglia2 skrev: fre mar 10, 2023 8:00 pm Kanskje mest skuffet over Italia. Verken Graz, Dapra, Ventura eller Barp gikk 5-mila i VM og kunne fint stilt opp i Kollen.
Italienerne har vært åpne flere ganger de siste årene om at de sliter økonomisk og ikke har råd til å sende lag til alle verdenscuprunder og det vil ikke overraske meg om denne Lorenzo Romano som skal gå i morgen betaler reise og opphold selv.

Når ting er som de er med terminlisten må vi regne med at en del gode løpere velger bort det tøffeste rennet i verdenscupen dersom de føler at de ikke har en mulighet. Spesielt når man vet at de fleste land har ett meget stramt budsjett og veldig få løpere som holder godt nivå. For Norge er det ingen problem om de fire beste ikke vil gå en helg. Vi har masse penger og mange løpere bak de beste som er gode nok til å hevde seg i verdenscupen. Det er det få (ingen) andre som har.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

jakral skrev: fre mar 10, 2023 7:38 pm Det er mye syting på utlendingene, synes jeg. Ikke rart nordmennene vinner alt. Problemene sitter først og fremst i hodet. Hvis noen forteller deg jevnt og trutt at det er et problem med femmil to helger etter hverandre, så blir det det. Hva med litt offensiv innstilling? Det finnes idretter med betydelig tøffere konkurranseskjema enn langrenn. Dette er jo ikke første gang femmila i Kollen blir arrangert første helgen etter VM. Det var i alle fall slik i 2019 og 2017.
I 2019 var det enda færre utlendinger som ikke er russere enn det er i morgen.
2019: 45 deltakere, hvor 6 var russere og 15 var norske = 24 andre
2023: 39 deltakere, 0 russere, 12 nordmenn = 27 andre.
Men i fjor var det hele 64 deltakere (12 nordmenn og ingen russere) da det var litt lengre rom mellom OL og Holmenkollen. Så altså omtrent dobbelt så mange utlendinger på start da.
Så ingen tvil om at det er meget uheldig at programmet utgør stor forskjell her.

Ellers så har du jo et poeng i at utlendingene er for deffensiv. Hører jo stadig norske trenere og løpere som forundrer seg over hvor liten interesse utlendingene har for å se hva de norske gjør så bra.

daktari

Legg inn av daktari »

netrebske skrev: fre mar 10, 2023 10:38 pm
jakral skrev: fre mar 10, 2023 7:38 pm Det er mye syting på utlendingene, synes jeg. Ikke rart nordmennene vinner alt. Problemene sitter først og fremst i hodet. Hvis noen forteller deg jevnt og trutt at det er et problem med femmil to helger etter hverandre, så blir det det. Hva med litt offensiv innstilling? Det finnes idretter med betydelig tøffere konkurranseskjema enn langrenn. Dette er jo ikke første gang femmila i Kollen blir arrangert første helgen etter VM. Det var i alle fall slik i 2019 og 2017.
I 2019 var det enda færre utlendinger som ikke er russere enn det er i morgen.
2019: 45 deltakere, hvor 6 var russere og 15 var norske = 24 andre
2023: 39 deltakere, 0 russere, 12 nordmenn = 27 andre.
Men i fjor var det hele 64 deltakere (12 nordmenn og ingen russere) da det var litt lengre rom mellom OL og Holmenkollen. Så altså omtrent dobbelt så mange utlendinger på start da.
Så ingen tvil om at det er meget uheldig at programmet utgør stor forskjell her.

Ellers så har du jo et poeng i at utlendingene er for deffensiv. Hører jo stadig norske trenere og løpere som forundrer seg over hvor liten interesse utlendingene har for å se hva de norske gjør så bra.
Nå gikk man heller ikke 5 mil i OL i fjor. Mange som hadde ekstra krefter av den grunn:-)

daktari

Legg inn av daktari »

Den stolte skinasjonen Finland stiller med 1 mann.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Iseran2770 skrev: fre mar 10, 2023 7:11 pm
Kvinner:
Hedda Østberg Amundsen, Asker SK
Hedda som kom inn som erstatter for AKK er allerede ute igjen. Erstattes av Emma Kirkeberg Mørk.
Det må graves dypt for å fylle opp nasjonal kvote.
De følger bare slavisk 20 km fra Åsen, Amundsen var nr 7, 20-årige Mørk, som aldri før har gått lengre enn 20 km ble nr 8. Kan sikkert ha gått noen turrenn som er lengre da.. Men merkelig uttakspolitikk å bruke kun 1 renn som kvalik.
Så søskenparet her ble altså ikke Udnes Weng, Amundsentvillingene, men barna til den gode langdistanseløperen Grete Kirkeberg og Per Øyvind Mørk, også velkjent innen friidretten. Martin er nesten 2 år eldre enn Emma.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

daktari skrev: fre mar 10, 2023 11:15 pm Den stolte skinasjonen Finland stiller med 1 mann.
Og Tossavainen er ikke blant de 23 (13 på distanse) finnene som har tatt versenscuppoeng i år. Bare hans tredje verdenscupren dette, hvor de 2 første var sprintprooger hvor han var utenfor topp 50, dermed gått kun 3 km i verdenscupsammenheng til nå og har da høyeste startnummer, noe som indikerer lavest ranking av alle.. Men var beste ikkenorske på 10 fri i Madona med 23.plass, så topp 30 er ikke urealistisk her, men finner ingen tidligere femmiler på denne finnen.
Hvor ble det av Markus Vourela, han var jo tatt ut til å gå denne femmila?

startelver

Legg inn av startelver »

NM på ski med Lars Berger.

GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Legg inn av GiPazzini_85 »

jakral skrev: fre mar 10, 2023 7:38 pm Det er mye syting på utlendingene, synes jeg. Ikke rart nordmennene vinner alt. Problemene sitter først og fremst i hodet. Hvis noen forteller deg jevnt og trutt at det er et problem med femmil to helger etter hverandre, så blir det det. Hva med litt offensiv innstilling? Det finnes idretter med betydelig tøffere konkurranseskjema enn langrenn. Dette er jo ikke første gang femmila i Kollen blir arrangert første helgen etter VM. Det var i alle fall slik i 2019 og 2017.
Det er nok ikke konkurranseskjemaet som er problemet her egentlig. Mot slutten av sesongen er det nok mange av utlendingene som rett og slett tenker "hva er vitsen?". Og med fellesstart trenger en jo ikke akkurat være særlig oppegående for å forstå hvordan et slik løp på tampen av sesongen kan komme til å utarte seg med en skokk nordmenn der fremme som bremser utlendinger og slipper lagkamerater.

Langrennsporten er jo fullstendig ramponert av alskens moderniseringer som har favorisert "lagene" kontra enkeltutøverne samtidig som den økonomiske fordelingen mellom landene er helt på trynet.

GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Legg inn av GiPazzini_85 »

netrebske skrev: fre mar 10, 2023 10:38 pm
jakral skrev: fre mar 10, 2023 7:38 pm Det er mye syting på utlendingene, synes jeg. Ikke rart nordmennene vinner alt. Problemene sitter først og fremst i hodet. Hvis noen forteller deg jevnt og trutt at det er et problem med femmil to helger etter hverandre, så blir det det. Hva med litt offensiv innstilling? Det finnes idretter med betydelig tøffere konkurranseskjema enn langrenn. Dette er jo ikke første gang femmila i Kollen blir arrangert første helgen etter VM. Det var i alle fall slik i 2019 og 2017.
Ellers så har du jo et poeng i at utlendingene er for deffensiv. Hører jo stadig norske trenere og løpere som forundrer seg over hvor liten interesse utlendingene har for å se hva de norske gjør så bra.
Nå vel.... Det er vel ofte så enkelt som at de rett og slett ikke har råd.

Kyllingrekka

Legg inn av Kyllingrekka »

Moch og Lapierre DNS?

FIS må gå av.

GiPazzini_85
Innlegg: 12991

Legg inn av GiPazzini_85 »

Er nå omtrent som idrettsarrangementer i Russland om dagen dette. Både med tanke på deltakere og den mediale dekningen som ikke er problemorientert i det hele tatt.

Hoppidioten

Legg inn av Hoppidioten »

Hvorfor er Kruger soleklar favoritt?

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

Kyllingrekka skrev: lør mar 11, 2023 10:28 am Moch og Lapierre DNS?

FIS må gå av.
De to gikk ikke femmila i VM, så man kan nok ikke skylde på FIS for at de har blitt syke nå.

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

Hoppidioten skrev: lør mar 11, 2023 10:30 am Hvorfor er Kruger soleklar favoritt?
Fordi han og Holund er de sterkeste løperne i tøffe løyper, de to gikk ikke femmila i VM og dersom de to er samlet på slutten vinner Kruger 11 av 10 ganger.

GoingKronos

Legg inn av GoingKronos »

Rent NM, utlendingene gidder ikke reise til Holmenkollen en gang.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Vintersport»