WC langrenn, Falun (17-19/3)

Svar
janesaj

WC langrenn, Falun (17-19/3)

Legg inn av janesaj »

Nest siste WC-helg er på trappene, og da skal vi til Falun og de tradisjonelle Svenska Skidspelen, som skal arrangeres fra fredag til søndag. (Skal sies at det er tredje siste arrangør, i og med at vi jo også skal til Tallinn for sprint i midtuka før Lahti). Helgen starter med 10 km klassisk intervallstart for begge kjønn, før det blir sprint fristil på lørdag, og så avsluttes helgen med en blandet stafett (som det jo også var her i fjor, men de blandede lagsprintene er fjernet, noe som kanskje er like greit).

Falun er en by som holder til i Dalarnas län i landskapet Dalarna, ligger omtrent midt i Sverige, og selve byen har nesten 40 000 innbyggere. Imidlertid har kommunen tett opp mot 60 000 innbyggere. Det har vært ski-VM her fire ganger: I 1954, 1974, 1993 og 2015. Første verdenscuprenn ble arrangert i 1982, med 30 km for gutta og 20 km for jentene. Bill Koch vant herrerennet, mens Britt Pettersen tok seg av damerennet den gangen (der det for øvrig ble trippelseier til Norge, med Pettersen foran Marit Myrmæl og Anette Bøe). Siden har det vært verdenscup i Falun hvert år, med unntakk av 1990, 1992 og 2015, så dette er absolutt en av de aller mest ærverdige verdenscuparrangørene i sirkuset.

I fjor var det også tre renndager på programmet i Falun, som da ble fungerende som avslutningshelgen, siden rennene i russiske Tyumen ble avlyst av naturlige årsaker. Den gangen gikk sprintene og intervallstartene i motstatte stilarter. Den klassiske sprinten åpnet den gangen helgen, da det ble en helt makeløst overlegen seier til Sverige og Jonna Sundling på hjemmebane. Hun vant både prologen og finalen med hele åtte(!!!) sekunder. Det var virkelig helt sinnssykt hvilken form hun var i på det tidspunktet i fjor. Anamarija Lampic ble da nummer to og Maja Dahlqvist nummer tre. Maiken Caspersen Falla ble beste norske på 6. plass i sitt siste WC-renn. På herresiden var jo dette i en periode hvor hele det norske sprintlaget var satt ut med covid, og dermed så franske Richard Jouve snittet til å stikke av med seieren foran finske Joni Mäki og Jouves landsmann Lucas Chanavat. Sivert Wiig ble beste nordmann på fjerdeplass, mens Lars Agnar Hjelmeset ble nummer seks.

På intervallstartene, som gikk over 10 og 15 km fristil, ble det derimot norske seire. Therese Johaug kunne feire en helt overlegen seier i sitt siste individuelle WC-renn, der hun vant 35 sekunder foran de nærmeste utfordrerne. Deretter var det dog veldig jevnt. Jonna Sundling ble nummer to, fire tideler foran Jessie Diggins, mens Krista Pärmäkoski ble nummer fire, bare litt over sekundet bak Diggins igjen. Heidi Weng ble fem, seks sekunder bak pallplass. På herresiden ble det en sjelden seier til Didrik Tønseth, som da vant ni sekunder foran hjemmefavoritt Calle Halfvarsson. Deretter fulgte fem nordmenn. Harald Østberg Amundsen avgjorde en veldig jevn kamp om den siste pallplassen, da han var åtte tideler foran Hans Christer Holund. Martin Løwstrøm Nyenget og Sjur Røthe var også rett i nærheten der.

På søndag ble det arrangert blandede lagøvelser, med to kvinner og to menn på hvert lag på den vanlige stafetten, mens det var én kvinne og én mann på hvert lag på lagsprintene. På den blandede stafetten ble det seier til USA, da ankerkvinne Jessie Diggins kunne avgjøre stafetten til deres fordel mot slutten. Også på det laget gikk Rosie Brennan, Zak Ketterson og Scott Patterson. Finland ble nummer to, mens Norge med Heidi Weng, Hans Christer Holund, Didrik Tønseth og Therese Johaug måtte nøye seg med tredjeplass. Sverige ble nummer fire. På lagsprinten ble det suveren svensk seier til Jonna Sundling og Calle Halfvarsson, som til slutt vant med ti sekunder. Norges andrelag med Tiril Udnes Weng og Martin Løwstrøm Nyenget ble nummer to, så vidt foran Norges førstelag som bestod av Lotta Udnes Weng og Harald Østberg Amundsen. I år er altså lagsprinten fjernet, men den blandede stafetten skal fortsatt gå av stabelen.


Program:

Fredag 17. mars:
12:00: 10 km klassisk, kvinner
13:45: 10 km klassisk, menn

Lørdag 18. mars:
10:50: Sprintprologer fristil, kvinner og menn
13:20: Sprintfinaler fristil, kvinner og menn

Søndag 19. mars:
11:15: 4x5 km blandet stafett (M-K-M-K)


Norges tropp:

Kvinner:
Margrethe Bergane, Konnerud IL (10 km)
Ragnhild Gløersen Haga, Åsen IL (10 km)
Anne Kjersti Kalvå, Lundamo IL (10 km, sprint)
Julie Myhre, Byåsen IL (sprint)
Mathilde Myhrvold, Vind IL (sprint)
Kristine Stavås Skistad, Konnerud IL (sprint)
Ane Appelkvist Stenseth, Grong IL (sprint)
Silje Theodorsen, Kvaløysletta SL (10 km)
Heidi Weng, IL BUL (10 km)
Lotta Udnes Weng, Nes Ski (sprint)
Tiril Udnes Weng, Nes Ski (10 km, sprint)
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik SK (10 km)

Menn:
Harald Østberg Amundsen, Asker SK (10 km, sprint)
Håkon Asdøl, IL Jardar (sprint)
Ansgar Evensen, Vind IL (sprint)
Pål Golberg, Gol IL (10 km, sprint)
Mikael Gunnulfsen, IF Ørn (10 km)
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL (10 km, sprint)
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski (10 km)
Even Northug, Strindheim IL (sprint)
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer SK (10 km)
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF (sprint)
Didrik Tønseth, Byåsen IL (10 km)
Erik Valnes, Bardufoss og Omegn IF (10 km, sprint)

Hans Christer Holund og Sjur Røthe er syke, Astrid Øyre Slind satser på Birken.

På en 10 km klassisk på damesiden bør vel kanskje Anne Kjersti Kalvå være vårt største håp, når man ser på form den siste tiden. Kalvå måtte riktig nok stå over Kollen med sykdom, men tok jo sølv på VM-tremila og har generelt gjort mange gode løp i klassisk i år. Er en pallkandidat. Tiril Udnes Weng har hatt en jevn og meget fin sesong som ser ut til å ende med at hun vinner WC sammenlagt. Hun har hatt én ordentlig formdupp, og det var i Toblach da hun nettopp hadde kommet tilbake fra sykdom. Hun var kanskje ikke i sitt ypperste toppslag i VM, men presterte greit der også, og hun gikk en finfin femmil og kom på pallen i Drammen to dager etterpå. Kan helt klart klare nok en fin plassering her. Ingvild Flugstad Østberg er også tilbake etter sykdom. Hun har hatt de fleste av sine beste renn i skøyting denne sesongen, men har også vært i nærheten av pallen i klassisk på sitt beste (fjerdeplass på fellesstart i Les Rousses). Ikke den største pallkandidaten, dog. Heidi Weng stod jo over VM og var tilbake i Kollen, dog ikke i sin aller beste form. Men vi kan håpe på en formstigning slik at hun i det minste kan være rundt topp ti her. Hadde nok trivdes bedre om dette var skøyting. Margrethe Bergane hadde karrierens hittil klart beste løp da hun preget feltet på femmila og dro mesteparten av veien i bakkene. Hun ble til slutt nummer seks. Hun er ikke noe dårligere i klassisk, og så får vi se hvordan det går når det nå er en kortere intervallstart. Silje Theodorsen har som regel ligget rundt topp 10-15 på distanse i år og det er vel der vi trolig kan forvente henne nå også. Ikke fullklaff på femmila, så formen er kanskje litt usikker på tampen av sesongen. Ragnhild Gløersen Haga vant jo femmila i Kollen, en imponerende bedrift etter å flere ganger ha vært på randen til å slippe tetgruppa, men hun tok frem sine karakteristiske avslutningsegenskaper og kom seg først i mål til slutt. Vi skal vel ikke forvente all verden av henne på en 10 klassisk intervallstart.

Når det gjelder sprinten viste jo Kristine Stavås Skistad kjempeform igjen da hun vant i Drammen. Hun har jo også vunnet ett renn til (Les Rousses) og har virkelig fått en ny vår i år etter noen års slit. Dog skal det sies at løypa i Falun er både lengre og tøffere, så vi får se hvordan hun takler det. Tiril Udnes Weng har hatt en bunnsolid sprintsesong med fire pallplasser, og for henne er det nok ingen ulempe at løypa er litt hardere heller. Hun har fortsatt å prestere på et jevnt høyt nivå etter VM, og kan fort være i nærheten av pallen her med fullklaff. Tvillingsøster Lotta Udnes Weng har jo vunnet sprint i år, selv om det var i klassisk, men hun har også vært på pallen i skøyting (Val Müstair). Formen hennes har dessverre dog vært litt under pari helt siden NM, og det spørs kanskje om hun har klart å snu det her, men det hadde vært gøy om hun fikk det til mot slutten av sesongen igjen. Anne Kjersti Kalvå er en litt spennende start på sprint. Hun var faktisk i finale på den eneste individuelle sprinten hun har gått denne sesongen, i Val Müstair, som også var skøyting. Hun var jo også med på lagsprintsølvet i VM. Om hun er i noenlunde form etter sykdommen er det interessant å se hva hun kan gjøre her. Mathilde Myhrvold har hatt en sesong som har vært litt opp og ned. Hun var på pallen i Val di Fiemme, men har ikke helt fått det til ellers. Hun hadde en god prolog i Toblach, men røk da ut i semifinalen. Men med fullklaff kan hun være å se i en finale, for potensialet er bra. Ane Appelkvist Stenseth har ofte gått bedre prologer enn finaleheat og har liksom ikke helt fått ut det hun antakelig er god for hittil denne sesongen. Et hederlig unntak er finaleplassen i Davos i desember. Med klaff kan det bli et brukbart resultat, men noen pallkandidat er hun nok ikke. Siste på laget er Julie Myhre, som var i semifinale i Davos. Etter det har det vært en del stang ut, men hun klarte nå det samme også i Drammen, så kanskje hun er på gang igjen. Semifinale er vel et greit mål også her.

På herresiden har vi som alltid gode muligheter både på intervallstart og sprint. 10 klassisk er jo en distanse som skal passe for eksempel Johannes Høsflot Klæbo som hånd i hanske - han er alltid å regne med på korte distanser særlig i klassisk, og vant jo blant annet både i Ruka og Oberstdorf. Han har hatt et tøft rennprogram i det siste, men er formen fremdeles OK, er han en av de store favorittene. Det må også Pål Golberg sies å være. Golberg opplevde jo karrierens største dag da han ble verdensmester på femmila i VM etter en imponerende avslutning, og Golberg har alltid vært sterk i klassisk på distanse. Han vant på Beitostølen, ble to i Ruka og fem i Oberstdorf. En ny pallplass her er innenfor rekkevidde. En annen å se stort opp for er Didrik Tønseth, som ble to på Beitostølen og tre i Oberstdorf, som er de to rennene han har gått i WC-sammenheng på klassisk intervallstart denne sesongen. Tønseth har vært i bra form hele sesongen og er en pallkandidat nok en gang her. Det er også Simen Hegstad Krüger, som er sterkest i skøyting, men som også går fort i klassisk på gode dager. Han er dog langt mer ustabil i klassisk, og hans plasseringer på intervallstart er 2-18-53. I tillegg har det gått opp og ned også på fellesstartene i klassisk. Men han er i god form, og fortsetter det her blir han så klart en å følge med. Martin Løwstrøm Nyenget er en annen interessant løper her. Nyenget var på pallen i Ruka i sesongåpningen og ble også fem på Beitostølen, i tillegg til at han har gått flere andre gode renn hele sesongen. Viste strålende form på femmila i Kollen og var med i medaljekampen til det siste på VM-femmila. Absolutt en som kan gjøre det stort. Erik Valnes er en spennende start her. Valnes er aller best kjent som sprinter, men han er også sterk på klassisk distanse, og 10 km bør passe ham ypperlig. Han ble nummer seks i Ruka, og vant norgescupen på distansen på Veldre Sag relativt klart. Viste også god form på sprinten i Drammen. Er en palloutsider. Harald Østberg Amundsen er som kjent en som ville trivdes betraktelig bedre om dette var skøyting, men kanskje kan han gjøre et brukbart resultat også på en 10 klassisk. Han ble 11 på Beitostølen på den eneste klassiske intervallstarten han har gått på det høyeste nivået i år, og var dessuten topp ti på fellesstart i Les Rousses. Rundt topp ti er vel kanskje der vi kan forvente ham også her. Så får vi også se Mikael Gunnulfsen, som får sjansen i WC igjen etter sterk innsats i norgescupen sist, der han ble to på denne distansen. Han har også en åttendeplass på Beitostølen fra tidligere i sesongen. Gunnulfsen har rå kapasitet i klassisk på sitt beste, og det ville faktisk ikke vært en fullstendig sensasjon om han nærmet seg pallen, men han må nok nøye seg med å være outsider med den formen han har vist i år.

På sprinten er det som alltid en soleklar favoritt, og det er jo selvfølgelig Johannes Høsflot Klæbo. Den finalen hans i Drammen er noe av det beste vi har sett på sprint på en stund, og er han i samme form her blir han vanskelig å slå, selv om det riktig nok er skøyting nå og ikke klassisk. Erik Valnes ble nummer to i Drammen, en fin opptur etter mye stang ut ellers i det siste for ellers solide Valnes. Han er nok hakket bedre i klassisk, men fjerdeplassen i Toblach viser at han også fortsatt kan i skøyting. Pål Golberg er stort sett å se høyt oppe enten det er klassisk eller skøyting, sprint eller distanse, og også på skøytesprint har han vært to ganger i finale i år (Beitostølen og Livigno). Golberg har gode sprintminner fra Falun; han vant her i 2020, og selv om det var i klassisk, er det jo greit å ha med seg. Even Northug begynte sesongen meget bra, med pallplasser i Ruka og på Lillehammer, i tillegg til finale i Davos. Etter jul har det gått litt mer på tverke, og finaleplassen hans i Drammen var faktisk den første i 2023. Så får vi se om det også betyr at formen er der den skal være igjen generelt sett og at han kommer seg til nok en finale her (og kan kjempe om pallen). Ansgar Evensen er et av de aller største unge sprinttalentene i sirkuset, noe som underbygges av at han jo både er junior- og U23-verdensmester (sistnevnte skjedde i år). I tillegg har han vært i finale i WC ved to anledninger denne sesongen, Lillehammer (skøyting) og Drammen (klassisk). Så får vi se om han for første gang kan få det til også utenlands. Sindre Bjørnestad Skar har hatt en sesong som har vært veldig opp og ned, med pallplass i Val Müstair som det beste resultatet. Her får han sin beste teknikk skøyting på programmet, og da bør han være i stand til å iallfall kjempe om en finaleplass. Også her har Harald Østberg Amundsen kommet seg med som en følge av at han har friplass som vinner av ScanCup. Amundsen er best kjent som distanseløper, men er på ingen måte noen dårlig sprinter og har pallplass i ScanCup i år som beste resultat. Både stilart og løypa i Falun passer nok mye bedre enn i Drammen, der han jo røk ut i prologen. Bør iallfall ta seg videre fra prologen, og så får vi se hvor langt man kan komme derfra. Et litt overraskende uttak er Håkon Asdøl, som får sin WC-debut her. Asdøl ble to i norgescupen på Åsen, og det er ganske sikkert derfor han er med her. Veldig usikkert hva vi kan forvente av ham her. Semifinale vil trolig være et meget bra resultat for ham.

På stafetten får vi egentlig bare se hvem som blir tatt ut. Det kommer jo en sprint allerede på tirsdag, og det kan jo være at noen ønsker å fokusere på den, mens andre kanskje føler at det har vært et veldig intensivt rennprogram i det siste. Men uansett skal nok Norge få stilt et par gode lag på beina der.


Utlendinger:

På damesiden må Sverige klare seg uten hjemmefavorittene Ebba Andersson og Frida Karlsson, som fortsatt er syke. Og det gjør jo også at det er ganske åpent. Men vi har jo for eksempel en Kerttu Niskanen som har vunnet 10 klassisk i år (Beitostølen). Hun var også høyt oppe i Oberstdorf, har vært på pallen i et par klassiske fellesstarter og er generelt meget kapabel i stilarten. Helt klart en av favorittene. Ellers har man Katharina Hennig som også alltid er å regne med når klassisk står på programmet. Hun ble tre i Ruka, fire på Beitostølen og seks i Oberstdorf, så hun har vært veldig stabil på intervallstartene. Har også gjort det bra på fellesstarter. Så pallen bør være en solid mulighet. USAs beste på papiret er nok Rosie Brennan, som hang så bra med på tremila i VM og har vært topp åtte på to av intervallstartene i klassisk. Slet kanskje litt mer enn ventet på Kollen-femmila, så et lite spørsmålstegn kan stilles ved formen. Så blir det jo spennende å se hva Jessie Diggins kan gjøre, og hva hun kan ta frem når hun fortsetter å kjempe om sammenlagtkula. Mest sannsynlig blander hun seg ikke helt i toppen, for hun er ustabil i klassisk, men hun har vært topp seks på intervallstart i år, så med topp ski og topp dag skal vi kanskje ikke regne henne helt bort. Teresa Stadlober viste meget god form på Kollen-femmila da hun ble nummer fire, og hun er sterk i klassisk på sitt beste. Er som regel med bittelitt bak de beste. Ble nummer sju på siste intervallstart i Oberstdorf, men er nok mer stabil på fellesstart enn intervall. Ellers kan man nevne Johanna Matintalo (5. plass på Beitostølen), Victoria Carl (9. plass på Beitostølen), Maja Dahlqvist (8. plass i Ruka) og Eva Urevc (9. plass i Oberstdorf) som har vært topp ti og kanskje kan finne på noe, i tillegg til Jonna Sundling som ikke har gått mye distanse i år, men som er en meget bra løper med pallpotensial på sitt beste.

På sprinten er det nok iallfall ingen tvil om at Jonna Sundling er den store favoritten. Riktig nok er hun nok ikke helt i samme form som på samme tid i fjor, men hun har vist bra form i det siste (seier i Livigno, Toblach og VM og andreplass i Drammen) og trives på hjemmebane i Falun. Sverige har også Maja Dahlqvist som ble tre i Falun i fjor, og til tross for at hun ikke riktig er på toppnivået sitt i år, har hun vært på pallen i fire av de fem siste sprintrennene hun har gått. Hun er fortsatt skummel på oppløpet når hun er i posisjon. Så har de også Johanna Hagström som er høyt oppe i sprintcupen og alltid er å regne med. Hun var på pallen i Davos som er hennes sterkeste skøyteresultat i år. Av løpere fra andre nasjoner kan man alltids nevne Nadine Fähndrich som var i fantastisk form før nyttår med tre strake sprintseire da. I etterkant har det ikke vært like bra, men hun var i finale i Livigno pluss at hun var i finale i Falun i fjor, så hun skal nok regnes med. I skøyting skal vi også ta med Jessie Diggins, som har to pallplasser og en fjerdeplass i stilarten på sprint i år, så hun skal absolutt inkluderes i en pallkamp. Julia Kern var i finale i Livigno og viste senest storform i Drammen der hun var i finale, så hun er i støtet. Også Rosie Brennan kan potensielt gjøre det bra. Hun har ikke helt fått det til på skøytesprinter i år, men har vunnet tidligere, så potensialet er utvilsomt der. Ellers kan man nevne Victoria Carl som var i finale på Lillehammer og Laura Gimmler som klarte det samme i Toblach, samt Katerina Janatova som har vært i semifinale på tre av fire skøytesprinter denne sesongen. Andre som har vært innom semifinalene i skøyting i år er Coletta Rydzek, Sofie Krehl, Lena Quintin, Lea Fischer, Patricija Eiduka og Kerttu Niskanen. Kan også være interessant å følge Moa Lundgren som var i semifinale i Drammen og viste fin form der.

På herresiden er det ikke mange som kan utfordre de norske, spesielt når Poromaa fortsatt er syk (det samme er Niskanen). En av få man kan tenke seg at kan slå seg noenlunde inn er Calle Halfvarsson, som har gjort det bra i klassisk i det siste og som dessuten ble to i Falun i fjor i "feil" stilart (skøyting) på intervallstarten da. I år har han vært nummer fire to ganger på intervallstarter, en plassering han gjentok på VM-femmila. 10 klassisk bør passe meget godt - kan han utfordre om seier på en god dag? Ellers har man Andrew Musgrave som faktisk er den eneste ikke-norske som har vært på pallen i intervallstart denne sesongen. Dog er han ustabil, og på VM-femmila var han ikke engang blant de 30 beste. Har han en god dag kan han likevel trolig blande seg et stykke inn i topp ti. Francesco de Fabiani er en god klassiker som har en sjette- og en niendeplass på intervallstarter i år, kan være en mann for en god plassering på en bra dag. Tyske Janosch Brugger var topp åtte på de to intervallstartene før jul og kan kanskje også være med et stykke opp om han finner den formen igjen. Ben Ogden ble nummer seks i Oberstdorf og viste at han er en å regne med på også på klassiske intervallstarter der. Franske Theo Schely var godt med på femmila i VM og gjorde en god prolog i Drammen, og er en det kan bli spennende å se hva har å gå med på en kortere intervallstart. Samme med Federico Pellegrino, som også var med lenge på den femmila. Av de finske løperne er det vel fremfor alt Perttu Hyvärinen som har sjanse på en plassering i topp ti. Også den talentfulle juniorverdensmesteren Niko Anttola blir spennende å se igjen, uten at han skal regnes med helt i toppen.

På sprinten blir Federico Pellegrino som alltid en farlig mann; han har vært på pallen på tre av fire skøytesprinter og er fortsatt veldig stabil etter mange år i verdenstoppen. Frankrike skal også ha et par ord med i laget, særlig ved Richard Jouve og Lucas Chanavat. Jouve var på pallen i Livigno, mens Chanavat gjorde det samme i Davos, og de to er alltid løpere det er verdt å ringe rundt navnene til på startlisten. Sveitsiske Janik Riebli er den siste som har vært på pallen av utøvere som ikke er nevnt, noe han (litt overraskende) klarte å oppnå på den siste skøytesprinten i Livigno. Det svenske stortalentet Edvin Anger har ikke vært på pallen, men det føles egentlig bare som et tidsspørsmål, med den enorme toppfarten han har. Han var i finale både på Lillehammer og i Toblach. Er det på hjemmebane han endelig skal holde hele veien? Ellers kan man nevne sveitsiske Valerio Grond, franske Renaud Jay og tsjekkeren Michal Novak som alle har vært i finale denne sesongen. Av løpere som har vært i semifinale kan James Clinton Schoonmaker, Ondrej Cerny og Kevin Bolger nevnes. Kan også bli interessant å se hvordan juniorverdensmesteren Anton Grahn fra Sverige klarer seg i det ypperste selskapet.


Slik gikk det i 2022:

Sprint klassisk, kvinner:
1. Jonna Sundling 🇸🇪
2. Anamarija Lampic 🇸🇮
3. Maja Dahlqvist 🇸🇪
4. Julia Kern 🇺🇸
5. Nadine Fähndrich 🇨🇭
6. Maiken Caspersen Falla 🇳🇴

Sprint klassisk, menn:
1. Richard Jouve 🇫🇷
2. Joni Mäki 🇫🇮
3. Lucas Chanavat 🇫🇷
4. Sivert Wiig 🇳🇴
5. Federico Pellegrino 🇮🇹
6. Lars Agnar Hjelmeset 🇳🇴

10 km fristil, kvinner:
1. Therese Johaug 🇳🇴
2. Jonna Sundling 🇸🇪 +35.9
3. Jessie Diggins 🇺🇸 +36.3
4. Krista Pärmäkoski 🇫🇮 +38.2
5. Heidi Weng 🇳🇴 +42.7
6. Ebba Andersson 🇸🇪 +42.9

4x5 km blandet stafett:
1. USA 🇺🇸 (R. Brennan, Z. Ketterson, S. Patterson, J. Diggins)
2. Finland 1 🇫🇮 (K. Niskanen, P. Hyvärinen, I. Niskanen, K. Pärmäkoski) +3.8
3. Norge 1 🇳🇴 (H. Weng, H.C. Holund, D. Tønseth, T. Johaug) +4.3
4. Sverige 1 🇸🇪 (E. Andersson, W. Poromaa, J. Burman, F. Karlsson) +9.1
5. Tyskland 1 🇩🇪 (K. Hennig, J. Dobler, F. Moch, V. Carl) +16.2
6. Italia 🇮🇹 (L. Scardoni, F. de Fabiani, G. Salvadori, C. Ganz) +29.0

Blandet lagsprint:
1. Sverige 1 🇸🇪 (Jonna Sundling, Calle Halfvarsson)
2. Norge 2 🇳🇴 (Tiril Udnes Weng, Martin Løwstrøm Nyenget) +10.09
3. Norge 1 🇳🇴 (Lotta Udnes Weng, Harald Østberg Amundsen) +10.16
4. Italia 🇮🇹 (Nicole Monsorno, Federico Pellegrino) +17.96
5. Sverige 2 🇸🇪 (Johanna Hagström, Oskar Svensson) +25.89
6. Tyskland 1 🇩🇪 (Laura Gimmler, Janosch Brugger) +31.08


Verdenscupene sammenlagt:

Totalt, kvinner:
1. Tiril Udnes Weng 🇳🇴 1733
2. Jessie Diggins 🇺🇸 1588
3. Kerttu Niskanen 🇫🇮 1492
4. Rosie Brennan 🇺🇸 1363
5. Frida Karlsson 🇸🇪 1220
6. Nadine Fähndrich 🇨🇭 1143
7. Lotta Udnes Weng 🇳🇴 1083
8. Katharina Hennig 🇩🇪 1049
9. Krista Pärmäkoski 🇫🇮 991
10. Heidi Weng 🇳🇴 989

Distanse, kvinner:
1. Kerttu Niskanen 🇫🇮 970
2. Jessie Diggins 🇺🇸 963
3. Tiril Udnes Weng 🇳🇴 837
4. Rosie Brennan 🇺🇸 749
5. Heidi Weng 🇳🇴 748
6. Frida Karlsson 🇸🇪 746

Sprint, kvinner:
1. Nadine Fähndrich 🇨🇭 678
2. Maja Dahlqvist 🇸🇪 673
3. Johanna Hagström 🇸🇪 644
4. Tiril Udnes Weng 🇳🇴 626
5. Julia Kern 🇺🇸 564
6. Laura Gimmler 🇩🇪 546

Totalt, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴 2158
2. Pål Golberg 🇳🇴 1934
3. Federico Pellegrino 1329
4. Hans Christer Holund 🇳🇴 1218
5. Simen Hegstad Krüger 🇳🇴 1116
6. Didrik Tønseth 🇳🇴 1109
7. Calle Halfvarsson 🇸🇪 893
8. Ben Ogden 🇺🇸 852
9. Sjur Røthe 🇳🇴 829
10. William Poromaa 🇸🇪 820

Distanse, menn:
1. Pål Golberg 🇳🇴 1063
2. Hans Christer Holund 🇳🇴 948
3. Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴 936
4. Didrik Tønseth 🇳🇴 905
5. Simen Hegstad Krüger 🇳🇴 806
6. William Poromaa 🇸🇪 699

Sprint, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴 922
2. Lucas Chanavat 🇫🇷 673
3. Richard Jouve 🇫🇷 645
4. Pål Golberg 🇳🇴 631
5. Federico Pellegrino 🇮🇹 605
6. Even Northug 🇳🇴 592


TV3/Viasport/Viaplays sendeskjema:

Her kan det også nevnes at NRK som vanlig sender på radio, for de som heller foretrekker deres sendinger og kommentatorer.

Fredag 17. mars:
12:00: 10 km kvinner (TV3)
13:45: 10 km menn (TV3)

Lørdag 18. mars:
10:45: Prolog sprint (Viasport 1)
13:20: Sprint (TV3)

Søndag 19. mars:
11:15: Mixedstafett (TV3)


Andre nyttige lenker:

Startlister/resultater:
Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her.

Løypeprofil:
Kan finnes her: Intervallstart - sprint - stafett

Værmelding (fra yr.no):
Fredag: -1/0 grader, snøbyger
Lørdag: +3/+5 grader, skyet
Søndag: +5 grader, skyet


God fornøyelse!

janesaj

Legg inn av janesaj »

Da har startlistene kommet for damer og herrer.

51 startende i dameklassen og 63 i herreklassen.

Iseran2770

Legg inn av Iseran2770 »

janesaj skrev: tor mar 16, 2023 12:26 pm Katharina Hennig som også alltid er å regne med når klassisk står på programmet. Hun ble tre i Ruka, fire på Beitostølen og seks i Oberstdorf, så hun har vært veldig stabil på intervallstartene.
Hun vant 15 km klassisk intervallstart i Val di Fiemme.
Sist redigert av Iseran2770 den tor mar 16, 2023 6:54 pm, redigert 1 gang totalt.

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

Iseran2770 skrev: tor mar 16, 2023 6:50 pm
janesaj skrev: tor mar 16, 2023 12:26 pm Katharina Hennig som også alltid er å regne med når klassisk står på programmet. Hun ble tre i Ruka, fire på Beitostølen og seks i Oberstdorf, så hun har vært veldig stabil på intervallstartene.
Hun vant 15 km klassisk intervallstart i Val di Fienne.
Fellesstart*

Iseran2770

Legg inn av Iseran2770 »

george_hincapie skrev: tor mar 16, 2023 6:52 pm
Iseran2770 skrev: tor mar 16, 2023 6:50 pm
janesaj skrev: tor mar 16, 2023 12:26 pm Katharina Hennig som også alltid er å regne med når klassisk står på programmet. Hun ble tre i Ruka, fire på Beitostølen og seks i Oberstdorf, så hun har vært veldig stabil på intervallstartene.
Hun vant 15 km klassisk intervallstart i Val di Fiemme.
Fellesstart*
Det var det ja

daktari

Legg inn av daktari »

Godt å se at de ikke skal gå 2 like 5 km etter hverandre. Da blir det rettferdig.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

janesaj skrev: tor mar 16, 2023 12:26 pm

Søndag 19. mars:
11:15: 4x5 km blandet stafett (M-K-M-K)


Norges tropp:

Kvinner:
Margrethe Bergane, Konnerud IL (10 km)
Ragnhild Gløersen Haga, Åsen IL (10 km)
Silje Theodorsen, Kvaløysletta SL (10 km)
Heidi Weng, IL BUL (10 km)
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik SK (10 km)

Menn:

Mikael Gunnulfsen, IF Ørn (10 km)
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski (10 km)
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer SK (10 km)
Didrik Tønseth, Byåsen IL (10 km)


På stafetten får vi egentlig bare se hvem som blir tatt ut. Det kommer jo en sprint allerede på tirsdag, og det kan jo være at noen ønsker å fokusere på den, mens andre kanskje føler at det har vært et veldig intensivt rennprogram i det siste. Men uansett skal nok Norge få stilt et par gode lag på beina der.

Antar det er disse her som går distanseløpet i dag som er de mest aktuelle til mixstafetten som altså går i 2 klassiske etapper og 2 skøyteetapper med mann-kvinne-mann-kvinne.

Skulle jeg tippe lag, så blir det kanskje omtrent slik:
Norge 1: Nyenget - Østberg - Kruger - Haga
Norge 2: Gunnulfsen - Weng - Tønseth - Bergane/Theodorsen?

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

netrebske skrev: fre mar 17, 2023 9:45 am Skulle jeg tippe lag, så blir det kanskje omtrent slik:
Norge 1: Nyenget - Østberg - Kruger - Haga
Norge 2: Gunnulfsen - Weng - Tønseth - Bergane/Theodorsen?
Tviler på om Bergane går sisteetappen. I fjor var det jo en forholdsvis lett løype der det var vanskelig å gå fra. Bør ha en forholdsvis spurtsterk avslutter om vi skal ha håp om å vinne. TUW og LUW er nok de beste vi har til denne stafetten, men vil tro førstnevnte står over pga rennprogrammet og kampen om sammenlagtseieren. I tillegg til Lotta vil jeg tro Theodorsen, Kalvå og Myhre er de mest aktuelle til sisteetappene. Kanskje også Haga med tanke på den gode spurten hennes i Kollen.

Skraevadottir

Legg inn av Skraevadottir »

Hva er det egentlig som gjelder når vi ser på verdenscupen sammenlagt for kvinner?

Torgeir Bjørn nevnte flere ganger i Holmenkollen at etter bonuspoengene var avstanden mellom TUW og Diggins under 100 poeng, men både Wiki og FIS, samt Viaplay, opererer med en forskjell på 145 poeng. Er det rett og slett slik at Bjørn hadde null kontroll i Kollen, eller er det slik at bonuspoengene ikke har kommet med ennå?

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Skraevadottir skrev: fre mar 17, 2023 11:39 am Hva er det egentlig som gjelder når vi ser på verdenscupen sammenlagt for kvinner?

Torgeir Bjørn nevnte flere ganger i Holmenkollen at etter bonuspoengene var avstanden mellom TUW og Diggins under 100 poeng, men både Wiki og FIS, samt Viaplay, opererer med en forskjell på 145 poeng. Er det rett og slett slik at Bjørn hadde null kontroll i Kollen, eller er det slik at bonuspoengene ikke har kommet med ennå?
Bjørn hadde kontroll og bonuspoengene har kommet med. Det var et sprintrenn i Drammen på tirsdag der Tiril kom på tredjeplass og Diggins røk i kvarten.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Håper Kalvå er tilbake for fullt etter sykdommen og tar sin første WC-seier i dag.

Skraevadottir

Legg inn av Skraevadottir »

tartaglia2 skrev: fre mar 17, 2023 11:41 am
Skraevadottir skrev: fre mar 17, 2023 11:39 am Hva er det egentlig som gjelder når vi ser på verdenscupen sammenlagt for kvinner?

Torgeir Bjørn nevnte flere ganger i Holmenkollen at etter bonuspoengene var avstanden mellom TUW og Diggins under 100 poeng, men både Wiki og FIS, samt Viaplay, opererer med en forskjell på 145 poeng. Er det rett og slett slik at Bjørn hadde null kontroll i Kollen, eller er det slik at bonuspoengene ikke har kommet med ennå?
Bjørn hadde kontroll og bonuspoengene har kommet med. Det var et sprintrenn i Drammen på tirsdag der Tiril kom på tredjeplass og Diggins røk i kvarten.
Herregud, det glemte jeg. At det går an. Takk! :p

nanonils

Legg inn av nanonils »

Voldsom start på Sundling da

edit: for hardt ser det gjerne ut som?
Sist redigert av nanonils den fre mar 17, 2023 12:24 pm, redigert 1 gang totalt.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

nanonils skrev: fre mar 17, 2023 12:18 pm Voldsom start på Sundling da
Ser ut som om det går saktere nå. Har tapt til flere mellom 2,5 og 4,3.

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

Reklamehelvete :(

Skraevadottir

Legg inn av Skraevadottir »

Flott renn av Kalvå. Er tilbake igjen i godt slag og kan nok bite godt fra seg også i verdenscupavslutninga neste helg. Ellers ingen stor norsk innsats i dag, må vi vel kunne si.

Niskanen ganske overlegen i dag, Hennig tar en klar andreplass. Ellers imponerer Diggins stort med å bli nummer fire, og knapper innpå en del poeng på TUW i sammendraget. Men avstanden skal jo være betryggende for sistnevnte med dagens poengsystem.

daktari

Legg inn av daktari »

Her prøver man å konsturere spenning. 123 poeng skiller. Verdensupen sammenlagt er avgjort så lenge Tiril kommer til start. Om Jessica vinner alle de siste 4 rennene (noe hun selvfølgelig ikke gjør da det er 3 sprintrenn) så holder det med 3 8 plasser og en 7 plass for Tiril pga det idiotiske poengsystemet.

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

daktari skrev: fre mar 17, 2023 1:07 pm Her prøver man å konsturere spenning. 123 poeng skiller. Verdensupen sammenlagt er avgjort så lenge Tiril kommer til start. Om Jessica vinner alle de siste 4 rennene (noe hun selvfølgelig ikke gjør da det er 3 sprintrenn) så holder det med 3 8 plasser og en 7 plass for Tiril pga det idiotiske poengsystemet.
Deles ut bonuspoeng på fellestarten i Lahti
Og uansett mye kan skje i sprintene

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Tiril har et gult kort og har en tendens til å være innblandet i litt tull. Kan fort blie diskvalifisert og ende opp uten poeng i et av de siste rennene.

daktari

Legg inn av daktari »

Sodajr skrev: fre mar 17, 2023 1:19 pm
daktari skrev: fre mar 17, 2023 1:07 pm Her prøver man å konsturere spenning. 123 poeng skiller. Verdensupen sammenlagt er avgjort så lenge Tiril kommer til start. Om Jessica vinner alle de siste 4 rennene (noe hun selvfølgelig ikke gjør da det er 3 sprintrenn) så holder det med 3 8 plasser og en 7 plass for Tiril pga det idiotiske poengsystemet.
Deles ut bonuspoeng på fellestarten i Lahti
Og uansett mye kan skje i sprintene
Joda, det vet jeg og. Poenget mitt var at med gammelt system så hadde vært betydelig mer spenning. Noe som er mer sannsynlig er at Jessie med god uttelling får 4 5 plasser (80 poeng). Da holder det med 4 16 plasser (50 poeng) for Tiril. Hvis likt på bonussprint.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

tartaglia2 skrev: fre mar 17, 2023 11:16 am
netrebske skrev: fre mar 17, 2023 9:45 am Skulle jeg tippe lag, så blir det kanskje omtrent slik:
Norge 1: Nyenget - Østberg - Kruger - Haga
Norge 2: Gunnulfsen - Weng - Tønseth - Bergane/Theodorsen?
Tviler på om Bergane går sisteetappen. I fjor var det jo en forholdsvis lett løype der det var vanskelig å gå fra. Bør ha en forholdsvis spurtsterk avslutter om vi skal ha håp om å vinne. TUW og LUW er nok de beste vi har til denne stafetten, men vil tro førstnevnte står over pga rennprogrammet og kampen om sammenlagtseieren. I tillegg til Lotta vil jeg tro Theodorsen, Kalvå og Myhre er de mest aktuelle til sisteetappene. Kanskje også Haga med tanke på den gode spurten hennes i Kollen.
Nå pleier vel ikke andrelaget å prioriteres så hardt plasseringsmessig at dem ikke kan sette opp en svak avslutter, men nå gikk Bergane bedre enn jeg hadde trodd i dag, så da blir det fort en klassisk etappe på henne på søndag.
Jeg tror Haga først og fremst er med her for å gå ankeretappen på førstelaget. Å gå 3 løp på en helg nå på slutten av sesongen kan bli tøft, men enig at Lotta kan være en god kandidat her. Theodorsen og Østberg skuffet i dag, så blir ikke overrasket om de drar hjem nå.
Så da blir det kanskje Heidi Weng og Ragnhild Haga på førstelaget, mens Bergane og Lotta Weng på andrelaget?

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

Skraevadottir skrev: fre mar 17, 2023 12:58 pm Flott renn av Kalvå. Er tilbake igjen i godt slag og kan nok bite godt fra seg også i verdenscupavslutninga neste helg. Ellers ingen stor norsk innsats i dag, må vi vel kunne si.

Niskanen ganske overlegen i dag, Hennig tar en klar andreplass. Ellers imponerer Diggins stort med å bli nummer fire, og knapper innpå en del poeng på TUW i sammendraget. Men avstanden skal jo være betryggende for sistnevnte med dagens poengsystem.
Jeg synes poengsystemet er for aggressivt. For å få med flere nasjoner burde alle som fullfører et WC-renn få 100 poeng. Tenk hvor spennende det hadde vært til slutt da.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

netrebske skrev: fre mar 17, 2023 1:41 pm Nå pleier vel ikke andrelaget å prioriteres så hardt plasseringsmessig at dem ikke kan sette opp en svak avslutter, men nå gikk Bergane bedre enn jeg hadde trodd i dag, så da blir det fort en klassisk etappe på henne på søndag.
Jeg tror Haga først og fremst er med her for å gå ankeretappen på førstelaget. Å gå 3 løp på en helg nå på slutten av sesongen kan bli tøft, men enig at Lotta kan være en god kandidat her. Theodorsen og Østberg skuffet i dag, så blir ikke overrasket om de drar hjem nå.
Så da blir det kanskje Heidi Weng og Ragnhild Haga på førstelaget, mens Bergane og Lotta Weng på andrelaget?
Jeg tror Haga fikk gå i dag fordi hun vant 10 km klassisk i NC på Åsen, ikke fordi hun var tiltenkt en stafettetappe. Denne stafetten er neppe høyt nok prioritert man lar den styre uttaket til de andre øvelsene.

Om Kalvå er tiltenkt en fremtidig rolle som ankerkvinne tenker jeg dette er en glimrende anledning for henne å prøve seg i den rollen. Er tross alt ikke så mye igjen av sesongen og selv om 3 renn kan være tøft bør det gå bra. Kan også være at Kalvå plasseres på en klassisketappe og at planen blir å gå fra tidlig og øke ledelsen etterhvert.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

daktari skrev: fre mar 17, 2023 1:35 pm Joda, det vet jeg og. Poenget mitt var at med gammelt system så hadde vært betydelig mer spenning. Noe som er mer sannsynlig er at Jessie med god uttelling får 4 5 plasser (80 poeng). Da holder det med 4 16 plasser (50 poeng) for Tiril. Hvis likt på bonussprint.
Dette er ganske likt i det nye og gamle systemet. I det gamle systemet var det 35 poengs forskjell på 4. og 16. plass. I det nye er det også 35.

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

Ben Ogden får det nok tungt opp Mørdarbacken på sisterunden etter denne åpningen.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Calle er født i ei myr på dagen i dag for 34 år siden 🤣

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Blir det sprekk på Calle idag?

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Tror Klæbo tar dette

george_hincapie

Legg inn av george_hincapie »

Calle har tapt mye inn til stadion på runde 2.

KingKongHalvor
Innlegg: 2589

Legg inn av KingKongHalvor »

Herregud for en fart på Klæbo fra 9,1 og inn, knuser jo de andre.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Vintersport»