WC-avslutning langrenn, Lahti (24-26/3)

Svar
janesaj

WC-avslutning langrenn, Lahti (24-26/3)

Legg inn av janesaj »

Da skal verdenscupen i langrenn rundes av for denne sesongen, og det gjør den i finske Lahti, der de tradisjonsrike Lahtisspelen skal ta plass fra fredag til søndag. Årets WC-avslutning innledes med en lagsprint i fristil på fredag, før det hele avsluttes med to individuelle renn i klassisk: Først sprint på lørdag og så 20 km fellesstart på søndag.

Lahtisspelen, eller Lahtilekene på godt norsk (og Salpausselän kisat på finsk), har vært en tradisjon siden 1923 (og fyller altså 100 år i år), og består av idrettene innenfor nordiske grener: Langrenn, hopp og kombinert. Lahti har hatt ski-VM hele sju ganger, i årene 1926, 1938, 1958, 1978, 1989, 2001 og 2017; i sistnevnte hadde Norge stor suksess og tok 7 gull, 6 sølv og 5 bronse (7-3-5 i langrenn, hvorav vi tok alle 6 gullene på damesiden). For øvrig har lekene ellers tre ganger blitt avlyst, i 1930, 1940 og 1942, hhv. grunnet snømangel og krigstilstander. Første gang WC ble arrangert i Lahti var i 1982, hvor det ble arrangert 10 km for kvinner og 50 km for menn. I dameklassen ble det for øvrig femdobbelt norsk (Anette Bøe, Berit Aunli, Inger Helene Nybråten, Marit Myrmæl og Brit Pettersen), mens herrene sørget for dobbeltseier (Oddvar Brå og Jan Lindvall). Siden har Lahtispelen vært et fast innslag i WC så å si hvert år, og i år er det den 38. gangen at WC kommer til Lahti.

Ellers har følgende nordmenn vunnet i Lahti i "WC-æraen" (stafetter ikke inkludert): Lars Erik Eriksen (15 km, 1984), Berit Aunli (5 km, 1984), Tor Håkon Holte (50 km, 1985), Bjørn Dæhlie (30 km jaktstart, 1990), Kristen Skjeldal (30 km fristil, 1991), Bjørn Dæhlie (15 km klassisk, 1992), Inger Helene Nybråten (10 km klassisk, 1995), Marit Mikkelsplass (15 km klassisk, 1997), Bjørn Dæhlie (15 km klassisk, 1999), Marit Bjørgen (sprint fristil, 2004), Frode Estil (15 km klassisk, 2004), Børre Næss (sprint klassisk, 2005), Petter Northug (sprint fristil, 2007), Odd-Bjørn Hjelmeset (15 km klassisk, 2007), Anders Gløersen (sprint fristil, 2008), Petter Northug (sprint fristil, 2009), Marit Bjørgen (skiathlon, 2010), Therese Johaug (skiathlon, 2011), Marit Bjørgen (sprint klassisk, 2011), Therese Johaug (skiathlon, 2012), Marit Bjørgen (sprint klassisk, 2012), Petter Northug (15 km klassisk, 2013), Pål Golberg (sprint fristil, 2014), Martin Johnsrud Sundby (15 km fristil, 2014), Marit Bjørgen (10 km fristil, 2014), Marit Bjørgen (sprint fristil, 2015), Eirik Brandsdal (sprint fristil, 2015), Marit Bjørgen (10 km klassisk, 2015), Maiken Caspersen Falla (sprint fristil, 2016), Emil Iversen (sprint fristil, 2016), Therese Johaug (skiathlon, 2016), Martin Johnsrud Sundby (skiathlon, 2016), Maiken Caspersen Falla (sprint fristil, 2018), Maiken Caspersen Falla (sprint fristil, 2019), Johannes Høsflot Klæbo (sprint fristil, 2019), Therese Johaug (10 km klassisk, 2020), Therese Johaug (skiathlon, 2021), Emil Iversen (skiathlon, 2021), Johannes Høsflot Klæbo (sprint fristil, 2022) og Therese Johaug (10 km klassisk, 2022).

Antall seire på hver norske utøver som har vunnet:

Menn:
Bjørn Dæhlie 3
Petter Northug 3
Emil Iversen 2
Johannes Høsflot Klæbo 2
Martin Johnsrud Sundby 2
Eirik Brandsdal 1
Lars Erik Eriksen 1
Frode Estil 1
Anders Gløersen 1
Pål Golberg 1
Odd-Bjørn Hjelmeset 1
Tor Håkon Holte 1
Børre Næss 1
Kristen Skjeldal 1

Kvinner:
Marit Bjørgen 6
Therese Johaug 6
Maiken Caspersen Falla 3
Berit Aunli 1
Marit Mikkelsplass 1
Inger Helene Nybråten 1

Klæbo har altså i år muligheten til å tangere (og med to seire således også overgå) Bjørn Dæhlie og Petter Northug i antall Lahti-seire, så det kan jo være noe å følge med på.

I fjor var det som vanlig også WC i Lahti, men da tok konkurransene plass i slutten av februar og var første arrangør ut etter OL i Beijing. Da var det sprint fristil og 10/15 km klassisk intervallstart som stod på programmet. Det ble svensk tapetsering av pallen på sprinten for damene da en Jonna Sundling i sitt livs form var fullstendig overlegen og vant flere sekunder foran Emma Ribom og Maja Dahlqvist. Ingen norske damer kom seg til verken finale eller semifinaler - faktisk var Mathilde Myhrvold den eneste som i det hele tatt kom seg videre fra prologen, og hun ble slått ut i kvartfinalen sin. Det var rett og slett en flau innsats som ikke bør gjentas i år. På herresiden ble det som vanlig seier til Johannes Høsflot Klæbo, men bare så vidt (fire hundredeler) foran franske Lucas Chanavat, med Sindre Bjørnestad Skar på tredjeplass (og Håvard Solås Taugbøl på fjerde). På 10 klassisk for kvinner ble det en thriller mellom Therese Johaug og Natalia Nepryaeva, som Johaug avgjorde til sin fordel med 1,2 sekund. Krista Pärmäkoski ble nummer tre på hjemmebane. På guttas 15 km ble det en populær hjemmeseier til Iivo Niskanen, som slo Johannes Høsflot Klæbo med 17 sekunder og viste igjen sitt enorme toppnivå. Klæbo på sin side slo William Poromaa med fire tideler i kampen om andreplassen. Poromaa tok med det sin første pallplass i WC-sammenheng.


Program:

Fredag 24. mars:
14:20: Lagsprint fristil prologer, kvinner og menn
15:50: Lagsprint fristil finaler, kvinner og menn

Lørdag 25. mars:
10:30: Sprint klassisk prologer, kvinner og menn
13:00: Sprint klassisk finaler, kvinner og menn

Søndag 26. mars:
11:00: 20 km klassisk fellesstart, kvinner
12:45: 20 km klassisk fellesstart, menn


Norges tropp:

Kvinner:
Hedda Østberg Amundsen, Asker SK (sprint)
Margrethe Bergane, Konnerud IL (20 km)
Ragnhild Gløersen Haga, Åsen IL (20 km)
Anne Kjersti Kalvå, Lundamo IL (20 km)
Julie Myhre, Byåsen IL (sprint)
Kristine Stavås Skistad, Konnerud IL (sprint)
Astrid Øyre Slind, Oppdal IL (20 km)
Ane Appelkvist Stenseth, Grong IL (sprint)
Anna Svendsen, Tromsø SK (sprint)
Heidi Weng, IL BUL (20 km)
Lotta Udnes Weng, Nes Ski (sprint)
Tiril Udnes Weng, Nes Ski (sprint, 20 km)
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik SK (20 km)

Menn:
Harald Østberg Amundsen, Asker SK (sprint, 20 km)
Ansgar Evensen, Vind IL (sprint)
Pål Golberg, Gol IL (sprint, 20 km)
Mikael Gunnulfsen, IF Ørn (20 km)
Lars Agnar Hjelmeset, Gjelleråsen IF (sprint)
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL (sprint, 20 km)
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski (20 km)
Even Northug, Strindheim IL (sprint)
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer SK (20 km)
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF (sprint)
Didrik Tønseth, Byåsen IL (20 km)
Erik Valnes, Bardufoss og Omegn IF (sprint, 20 km)

Lagsprint fristil:
På damesiden har man tatt ut Julie Myhre og Anne Kjersti Kalvå til å gå for Norge 1, mens Lotta Udnes Weng og Mathilde Myhrvold går på Norge 2. Myhre og Kalvå har jo begge vist bra form i det siste; førstnevnte var i finale i Falun, mens sistnevnte jo har gått bra hele sesongen og er et solid kort på en lagsprint, om enn kanskje ikke en riktig like god avslutter som en del av de andre lagene har. På andrelaget har Udnes Weng en litt nedadgående formkurve, men hun er en god "hybridløper" og skal passe bra til øvelsen i teorien. Så får vi se om formen står i stil. Myhrvold var jo i finalen i Falun og semifinale i Tallinn og er i bra form. Utholdenheten er vel det største spørsmålstegnet for henne, men nå er det jo kun en prolog og ikke en hel kvalifiseringsrunde som det var tidligere, så det er jo en fordel for løpere som henne. Førstelaget skal jo iallfall ha pallsjanser, så får vi se hvordan andrelaget klarer seg.

På herresiden er Norge 1 med Erik Valnes og Johannes Høsflot Klæbo soleklare favoritter. Mer enn det er det vel knapt nok å si. Så å si ethvert lag som har Klæbo som ankermann på en lagøvelse vil automatisk få det stempelet. Norge 2 består av Harald Østberg Amundsen og Sindre Bjørnestad Skar. Amundsen har jo noen spennende kvaliteter for lagsprint, da han jo er en glimrende distanseløper, men han har også fart nok i kroppen til å kunne være godt med på korte distanser. Også Skar er i teorien en god lagsprintutøver, som en løper som er best på sprint, men som også er ganske utholdende. Så det laget kan nok også kjempe om pallen med klaff.

Sprint klassisk:
På damesiden har Kristine Stavås Skistad vært fullstendig dominerende i det siste, og etter VM har hun vunnet tre strake sprinter. Dermed har hun fire seire totalt i år, to i klassisk og to i skøyting. Så får vi se hva hun kan mobilisere i sesongens aller siste renn. Har iallfall imponert kraftig med måten hun har gått på i det siste, både taktisk og fysisk. Tiril Udnes Weng har hatt en liten downperiode i det siste, men hun var på pallen på den siste klassiske sprinten som gikk i Drammen. Hun har fortsatt grepet på totalkula og stiller nok veldig inspirert i den siste helgen, og så får vi se om formen også er der. Lotta Udnes Weng har dessverre slitt de siste ukene og har ikke greid å komme til noen sprintfinaler siden hun vant i Val di Fiemme den 6. januar - som nå er drøye to og en halv måned siden. Røk i prologen i Tallinn sist. Riktig nok er hun kanskje hakket mer stabil i klassisk, men formen må nok flere hakk opp om hun skal kjempe i toppen her. En spennende start er Hedda Østberg Amundsen, som fikk et aldri så lite gjennombrudd i Drammen da hun kom til finalen og ble nummer fem. Det er også siste gang vi så henne, siden hun ikke fikk gå verken i Falun eller Tallinn, og hun bør stille med friske bein her. Semifinale bør være et naturlig mål i første omgang.

Ane Appelkvist Stenseth har vist OK form i det siste med semifinaleplasser i Drammen og Tallinn, og hun vant også et showrenn i Finland denne uka med flere sterke sprintere på plass. Hun har imidlertid slitt med å holde heatene i vanlige sprinter denne sesongen og det blir nok også utfordringen her. Julie Myhre har funnet formen mot slutten av sesongen, og i tillegg til semifinaleplass i Drammen, kom hun også til finale i Falun (men da i skøyting). En ny semifinale kan være et greit mål her. Siste løper som er tatt ut er Anna Svendsen, som virkelig har kniven på strupen når det gjelder landslagsplass for neste sesong. Svendsen har to semifinaleplasser i klassisk i år, men trenger nok et enda bedre resultat for å gjøre seg aktuell. Veteranen som i skrivende stund fyller 33 år om to dager har heller ikke alderen på sin side kontra mange av rivalene i den diskusjonen.

På herresiden er Johannes Høsflot Klæbo som vanlig storfavoritt. Superstjernen har vunnet fem strake sprinter, men det siste tapet kom i klassisk, og det var helt fair and square mot hjemmefavoritt Jouve i Les Rousses. Likevel er det idiotisk å si noe annet enn at han er storfavoritt her. Erik Valnes ble to i Drammen og fikk da endelig ut potensialet vi vet han har inne etter en del uhell ellers i sesongen. Han fulgte opp med en ny andreplass i Falun samt finale i Tallinn, og selv om det var i skøyting, vet vi at han er enda et knepp bedre i klassisk. Solid pallkandidat. Even Northug hadde en sterk start på sesongen før jul, så en liten downperiode der han ikke klarte å ta seg til noen finaler, men etter finale i Drammen samt pallplass i Tallinn virker det endelig som om formen sitter igjen. Lillebror Northug sikter nok på pallen her også, selv om det nok blir kamp om å komme på den. En av dem som definitivt kan blande seg inn der er jo Pål Golberg, som har hatt en knallsterk sesong og kjempet inntil forrige helg om totalseieren. Den er han jo nå sjanseløs på, men flotte plasseringer kan han likevel kjempe om. Han tok som vi husker VM-sølv på sprint og var også på pallen i Ruka og Les Rousses. Er formen der kan han kjempe høyt oppe igjen, og det er den jo så å si alltid for ultrastabile Golberg.

Vi har også med to unge og lovende sprintere det blir spennende å se. Ansgar Evensen ble fire i Drammen og satte da personlig rekord i WC-sammenheng. Han sliter foreløpig litt i tøffere løyper, men er en joker. Lars Agnar Hjelmeset setter nok derimot litt pris på tøffere løyper, da han er en sprinter som også har brukbar kapasitet på distanse. Han ble fem i Drammen, og det er ikke utenkelig at han kan komme opp med en ny finaleplass her med fullklaff. Den noe eldre Sindre Bjørnestad Skar er klart bedre i skøyting; i klassisk har han kun én semifinaleplass i år, i Val di Fiemme under Tour de Ski. Han var imidlertid på pallen under sesongåpningen på Beitostølen, som jo var i klassisk, så han kan på gode dager. Harald Østberg Amundsen er også med her, siden han har friplass gjennom å vinne ScanCup. Amundsen skulle nok gjerne ha ønsket seg skøyting her, selv om han også fikk et gjennombrudd på distanse i klassisk forrige helg. På sprint fikk han jo med seg to semifinaleplasser i Falun og Tallinn, men det var i skøyting. I klassisk er Amundsen fortsatt et usikkert kort på sprint, og han røk jo i prologen i Drammen, så vi får se om han kan få det til bedre her.

20 km klassisk fellesstart:
Anne Kjersti Kalvå var tilbake i Falun etter sykdom, og det kvitterte hun for med en fin pallplass på 10 klassisk der. Hun tok jo også sølv på tremila i VM. Så dette er jo en distanse som bør passe henne meget bra, og hun er en solid pallkandidat også her. Astrid Øyre Slind fikk jo også med seg en individuell VM-medalje, men da litt overraskende på skiathlon. Hun ble også to på femmila i Kollen. Hun har hatt et tøft rennprogram i det siste, men har fått en uke på seg etter sin klare seier i Birken og skal være fit for fight her. Mulig å kjempe om pall også for henne på en optimal dag. Heidi Weng har hatt noen tunge uker etter Tour de Ski, men hun fikk seg en opptur særlig på 10 klassisk i Falun med en sjuendeplass der, pluss en grei femmil i Kollen der avslutningen var brukbar. Er formen fortsatt på oppadgående er det mulig med nok en fin plassering her. Fellesstart skal iallfall ikke være noen ulempe for den hengesterke løperen. Tiril Udnes Weng leder jo som sagt WC sammenlagt, som hun har en bra ledelse i før helgen. Her skal den siste kraftanstrengelsen hentes ut. Normalt bør en fellesstart over 20 km passe bra, og så spørs det om formen er der den skal være. De par siste sprintrennene har vært en liten skuffelse, men en plass innenfor topp ti bør likevel være en mulighet.

Ingvild Flugstad Østberg skulle kanskje aller helst hatt skøyting på programmet her, men om formen er noenlunde, kan hun jo henge bra med også i klassisk. Hadde imidlertid en middels dag både på tremila i VM og på 10 klassisk i Falun. Skal hun blande seg høyt oppe er hun nok avhengig av at formen er noe bedre nå. Spennende også med Margrethe Bergane, som jo overbeviste så mye på femmila i Kollen og var helt i tetkampen der. Hun gjorde også et meget godt renn i Falun, der hun jo var like utenfor topp ti, under minuttet bak vinneren. En plassering rundt topp ti kan kanskje være et greit mål også her med formen hun har vist de siste ukene. Ragnhild Gløersen Haga er jo langt bedre i skøyting enn i klassisk, som hun for eksempel beviste med seieren på Kollen-femmila. På 10 klassisk forrige helg ble hun nummer 19. En plassering rundt der er nok realistisk også her.

På herresiden er Johannes Høsflot Klæbo selvfølgelig stor favoritt på en slik distanse. Han er den beste spurteren, og han er også en av de absolutt beste på distanse i klassisk (han vant jo den siste intervallstarten i Falun, for eksempel). Fellesstart og 20 km skal også være perfekt. Listen over løpere som kan stoppe ham på en normal dag er svært kort, men én av dem er nok Pål Golberg, som viste jo på femmila i VM at han er råsterk til å spurte etter harde løp på distanse. Han viste også grei form på 10 klassisk i Falun med en fjerdeplass. Men favorittstempelet går selvfølgelig til Klæbo her. En løper som kan passe denne distansen meget godt er Martin Løwstrøm Nyenget, som jo ble to på 10 klassisk i Falun, og som har en brukbar avslutning til distanseløper å være. Han ble sliten mot slutten av femmila i VM, men 20 km skal være midt i blinken, og han har også vist god form i det siste. En meget interessant start er Erik Valnes, som jo er en fantastisk god sprinter og som dessuten også er habil på distanse. 20 km fellesstart er dermed en spennende distanse for ham. Ble sju på 10 klassisk i Falun og viste god distanseform der. Henger han med til spurten og har krefter igjen, er han farlig for hvem som helst.

En annen løper å se opp for er Harald Østberg Amundsen, som fikk et skikkelig gjennombrudd også i klassisk i Falun da han kom på pallen på en intervallstart for første gang i den stilarten. Amundsen har vist flere ganger tidligere at han er en med bra fart i kroppen, så har han en ny god dag her, er han aktuell for en pallplass. Didrik Tønseth er jo en meget stabil løper som alltid er oppi der, men på fellesstart mangler han nok noe på avslutteregenskaper til å være den aller største favoritten. Men at han vil bli å se i tetkampen på en normal dag er det nok ingen tvil om. Har vært topp ti i samtlige WC-renn han har gått på distanse (som ikke inneholder monsterbakken i Tour de Ski) denne sesongen. Simen Hegstad Krüger har vært verdens suverent beste skøyter denne sesongen, som bevist i VM med to gull i løp som inneholdt den stilarten der. I klassisk er han ikke på langt nær like bra eller stabil, men har bra resultater der også på sitt beste. Ble to på intervallstarten i Oberstdorf, og han gikk også meget bra på jaktstarten i Val Müstair. Men han har også en del dårlige dager, og vi får se hvilken versjon vi får her av VM-kongen. Så har vi også med Mikael Gunnulfsen, som får fornyet tillit her selv om han ble nummer 11 og dermed dårligste nordmann i Falun. Han ble også nummer åtte på 10 klassisk på Beitostølen, der han tangerte sitt beste WC-resultat (ble også åtte på femmila i Kollen for fire år siden). Blir jo litt interessant å se hva han går for på en kort fellesstart på øverste nivå.


Utlendinger:

Lagsprint fristil:
Kjempefavoritter i dameklassen er selvfølgelig Sverige, som stiller med et meget sterkt lag i Emma Ribom og Jonna Sundling, som egentlig må regnes som et toppet lag på denne øvelsen, selv om Riboms form er noe usikker grunnet sykdom i det siste. Men Sundling vet vi iallfall at er i god form. Sverige stiller også med et andrelag med Ebba Andersson og Moa Ilar, begge løpere som i utgangspunktet er best på distanse. Ilar har dog også gjort gode sprintresultater her og der, og Andersson vet vi jo hva står for, så det er et solid lag. Tyskland har to brukbare lag med Laura Gimmler og Coletta Rydzek på førstelaget, mens Pia Fink og Sofie Krehl går for andrelaget. Både Gimmler og Rydzek har jo oppnådd fine sprintresultater i det siste. Spørsmålstegnet blir kanskje først og fremst Rydzeks utholdenhet; Gimmler skal passe øvelsen ganske bra. Finland stiller med to OK sprintere i Jasmi Joensuu og Jasmin Kähärä som kanskje kan bite greit fra seg. Tsjekkia har en god hybridløper i Katerina Janatova, og sper på med god utholdenhet i Katerina Razymova, så det er et litt spennende lag. USA nedprioriterer denne øvelsen fullstendig denne gangen, og verken Diggins, Brennan eller Kern er å finne på laget som stiller her. I stedet stiller de med Hailey Swirbul og stortalentet Samantha Smith (05-modell, like gammel som vår egen Milla Grosberghaugen Andreassen), som er et brukbart interessant lag, men som nok blir et nummer eller to for små mot de aller beste.

På herresiden var det jo Italia med Francesco de Fabiani og Federico Pellegrino som var nærmest Norge i VM, og de stiller med det samme laget her, som jo er et meget sterkt lagsprintlag og som fort kan bli største utfordrer også her. Frankrike har to sterke lag med Renaud Jay og Lucas Chanavat på førstelaget og Jules Chappaz og Richard Jouve på andrelaget, så de sparer ikke på kruttet her, de heller. To pallutfordrerlag, det. Sverige har satt William Poromaa og Oskar Svensson på førstelaget, mens Edvin Anger har blitt degradert til andrelaget sammen med Marcus Grate. Kan nesten bli litt interessant å se hvilket av de to lagene som gjør det best. De stiller iallfall dermed uten Halfvarsson som sparer seg til de individuelle løpene. Canada med Antoine Cyr og Graham Ritchie har vist seg gode på lagsprint tidligere; for eksempel ble de nummer fire i VM. Finland med Lauri Vuorinen og Joni Mäki er bra, men ville kanskje vært enda litt sterkere i klassisk, Storbritannia med James Clugnet og Andrew Young kan være en liten joker til gode plasseringer, mens USA stiller uten sin antatt beste lagsprintløper Ben Ogden (som dog uansett er best i klassisk), og har i stedet valgt Zak Ketterson/James Clinton Schoonmaker og Gus Schumacher/Kevin Bolger på sine lag.

Sprint klassisk:
Det har vært to kvinner mot røkla på sprint den siste tiden - Kristine Stavås Skistad mot Jonna Sundling. Og vi får vel gå ut fra at det er nettopp Sundling som er den største utenlandske utfordreren også her. Hun ble altså verdensmester, og de tre siste WC-sprintene har hun blitt nummer to bak Skistad. Sånn sett stiller hun nok revansjesugen her. Svenskene har selvfølgelig flere sterke, og blant dem er Emma Ribom, som er tilbake her etter å ha vært syk i lang tid etter VM. Ribom tok jo sølvet bak Sundling i VM, og har to seire fra før jul pluss en andreplass i Les Rousses. Så det blir spennende å se hvilken form hun er i nå etter sykdommen. Maja Dahlqvist tok bronse i VM og ble også tre i Lahti forrige sesong (da i skøyting), begge ganger bak landskvinnene Sundling og Ribom. Hun ble tre i klassisk i Les Rousses, men utslått i semifinalen i Drammen på den siste klassiske sprinten. Likevel skal hun selvfølgelig følges med på, særlig siden hun fortsatt kjemper om seier i sprintcupen sammenlagt (er 22 poeng bak Fähndrich før siste renn). Johanna Hagström var på pallen i Ruka og i finalen i Les Rousses, og i Drammen ble det exit i semifinalen. Hun er nok ikke den største svenske favoritten, men hun er stabilt høyt oppe på sprint og er en finalekandidat. Moa Lundgren har plutselig funnet gammel form og har vært i tre strake WC-semifinaler i det siste. Så får vi se om hun kan ta steget inn i finalen også i sesongen siste renn. Så er Frida Karlsson også tilbake igjen etter sykdom og skal vel antakelig gå sprinten, og det blir spennende å se hvilken form hun er i.

Sprintcupleder Nadine Fähndrich har vist god form den siste uka med pallplass i Tallinn og fjerdeplass i Falun. Det var imidlertid i skøyting. I klassisk røk hun i semi både i VM og Drammen. Hun har faktisk ikke vært i finale i klassisk siden hun vant på Beitostølen i desember. Så får vi se hva hun kan presse ut når sprintcupen nå står på spill. Julia Kern var i finale både i Les Rousses og Drammen og semifinale i VM, og er i ferd med å etablere seg litt i toppen på klassisk sprint. Spennende å se om hun fortsetter trenden. Kerns landskvinne Rosie Brennan var i semifinale i VM og kan kanskje finne på noe på en god dag, og hva kan Jessie Diggins finne på når hun jager totalseieren og er nødt til å slå Tiril Udnes Weng for å fortsatt ha sjanse på å ta hjem det hele?

Tyske Laura Gimmler imponerte da hun ble fire i Drammen og ikke var altfor langt unna pallen heller. Hun har også vært i semifinale ved flere andre anledninger i sesongen, går ofte fort i prologer og er en liten joker. Og hva kan de finske løperne gjøre på hjemmebane? Krista Pärmäkoski var i finale i Val di Fiemme, men har vært syk siden avslutningen av VM, så formen er ytterst usikker. Kerttu Niskanen er også en løper som kan gå et stykke på en klassisk sprint og var i semifinale både på Beitostølen og Val di Fiemme, men for henne er det nok fremfor alt søndagen som er viktigst. Så har man også Johanna Matintalo som var på pallen på Beitostølen, men ellers ikke har vært i nærheten av å følge opp det resultatet, og dessuten ikke har gått renn siden VM. Jasmi Joensuu har også vært i finale, men det var i Ruka i november, så det begynner jo å bli en stund siden. Ellers kan man også følge med på tsjekkiske Tereza Beranova som er en sterk klassisk sprinter som har vært i et par finaler.

På herresiden har Richard Jouve vunnet to klassiske sprinter denne sesongen og har også vært på pallen på en annen (og det var nå sist i Drammen), så om han har formen inne også nå helt på tampen av sesongen, blir han naturlig nok farlig. Frankrike har et par andre som kan blande seg inn også, for eksempel bronsemedaljøren fra VM, Jules Chappaz. Chappaz har ellers kun en sjetteplass som beste plassering ellers i sesongen, men har vist bra form i det siste og er en å regne med. Lucas Chanavat var i VM-finalen og dessuten i to andre finaler tidligere i sesongen, og selv om han nok er enda litt farligere i skøyting, er han en som kan blande seg inn høyt oppe på en god dag.

Sverige har Calle Halfvarsson som har prestert strålende på klassisk sprint denne sesongen med to pallplasser og ytterligere en finale i WC pluss at han var i VM-finalen. Med en ny bra dag kan han absolutt utfordre om enda en pallplass. Supertalentet Edvin Anger har vært nær sin første pallplass mange ganger denne sesongen, særlig i skøyting, men har en fjerdeplass også i klassisk fra Les Rousses, så han kan definitivt finne på noe om formen er der. Italia har Simone Mocellini som innledet sesongen så bra med to pallplasser (Beitostølen og Val di Fiemme). Det har ikke gått riktig like bra i det siste, men potensialet er der. I tillegg har man jo Federico Pellegrino som er sterkere i skøyting, men som man aldri helt skal utelukke. Har finaleplass fra Les Rousses som beste resultat i klassisk i år. Man kan også følge med på tsjekkiske Michal Novak som var i VM-finalen, Joni Mäki som var i finalen på Beitostølen og Antoine Cyr som var der i Val di Fiemme. I tillegg har man et par jokere som trolig har større potensial enn de har vist i amerikanske Ben Ogden og det finske stortalentet Niilo Moilanen.

20 km klassisk fellesstart:
Når det gjelder dameklassen er de svenske essene Ebba Andersson og Frida Karlsson endelig tilbake igjen etter å ha vært syke helt siden VM, og da blir det jo et spenningsmoment hvor de står. Andersson ble jo den store VM-dronningen med to individuelle gull pluss en bronse, og hun fremstår som den løperen i sirkuset med høyest kapasitet for øyeblikket. Karlsson fikk også med seg tre distansemedaljer og gjennomførte et glimrende mesterskap, selv om gullet fortsatt mangler for hennes del. Er de i noenlunde form er de jo de to kanskje aller største favorittene, men det gjenstår jo å se. Svenskene har også med en joker i Jonna Sundling, som viste fin form på 10 klassisk i Falun, der hun ble nummer fem. Hun er jo en som skal være spurtsterk, og en fellesstart over 20 km burde passe henne veldig bra. Absolutt en pallutfordrer om dagsformen er der.

En som nok er veldig sulten på å utfordre på hjemmebane er jo veteran Kerttu Niskanen, som har hatt en meget god sesong, som hun har bevist gjennom å lede distansecupen (som hun også er favoritt til å vinne til slutt). Niskanen vant 10 klassisk i Falun sist i Andersson og Karlssons fravær og er i form. Kan også nevnes at hun ble to bak Andersson sist akkurat denne distansen ble gått, i Les Rousses i januar. Finnene har også Krista Pärmäkoski, som bruker å være god på hjemmebane i Lahti. Hun ble tre da det ble gått 10 klassisk her i fjor, og har også vunnet her tidligere. Så får vi se hvor mye sykdommen hun har slitt med i det siste sitter i. En som nok blir veldig farlig er tyske Katharina Hennig, som er god i klassisk og som vant fellesstarten i Val di Fiemme. Hun ble også to i Falun på 10 klassisk der foregående helg. Artig om hun klarer å utfordre om seier her.

Og så må man jo alltids ta med Jessie Diggins, som i tillegg imponerte kraftig da hun ble nummer fire på 10 klassisk i Falun. Hun er jo mer ustabil i klassisk enn i skøyting, men det viser jo at dersom både form og ski er sånn de skal være, kan hun være høyt oppe også i sin normalt svakeste stilart. I tillegg har man Teresa Stadlober, som ikke er spesielt spurtsterk, men det virker likevel som det er fellesstart som passer henne best, fremfor å holde oppe farten alene på intervallstarter. Hun kjempet jo om medalje helt til det siste på femmila i Kollen, og hun har også flere sterke plasseringer på andre fellesstarter denne sesongen. Det ville vært overraskende med pallen, men noe innenfor topp ti er sannsynlig. Amerikanernes andre gode distanseløper, Rosie Brennan, samt Victoria Carl og Nadine Fähndrich bør også nevnes, kanskje sammen med Moa Ilar som det virker som har funnet en brukbar form på slutten av sesongen.

På herresiden har man et par svensker som kanskje kan gjøre seg gjeldende. Calle Halfvarsson er jo veldig sterk i klassisk, og med både gode sprint- og distanseferdigheter bør 20 km fellesstart være midt i blinken for en løper som ham. Han var som vi husker svært nær medalje på femmila i VM, men da ble han noe overraskende nedspurtet av landsmann Poromaa. Han har også gått flere gode intervallstarter. Så om formen er bra bør han absolutt kunne kjempe om pallen. Nevnte William Poromaa tok jo en imponerende bronse på VM-femmila, men de siste ukene har han slitt med sykdom, og da spørs det jo hvor god formen er. Men han er en av få ikke-nordmenn som faktisk har vært på pallen på distanse i år, så er han noenlunde i orden, er han en kandidat til å kunne utfordre. Vi har sett at avslutningen hans er OK på distanse, så er han i posisjon, skal han ikke regnes bort. En annen som er tilbake etter sykdom er Iivo Niskanen, som er tilbake akkurat i tide til sesongavslutningen på hjemmebane. Niskanen vant 15 klassisk i Lahti i fjor, og ble også verdensmester i løypene her i sin tid, så han trives godt på hjemmebane. Dessverre har jo denne sesongen i stor grad blitt spolert av sykdom for finnen, men han ble to på fellesstarten i Les Rousses, så er han i OK form, kan han definitivt være en som preger løpet, også han.

Ellers kan det bli spennende å se italienerne Federico Pellegrino og Francesco de Fabiani på en kort fellesstart i klassisk - begge er jo avslutningssterke, så de må man holde et øye med. Også allsidige Ben Ogden kan jo fort være en som kan hevde seg bra. Finske Perttu Hyvärinen og Ristomatti Hakola imponerte på 10 klassisk i Falun og er interessante på hjemmebane. Særlig Hakola, best kjent som sprinter for noen år tilbake, kan være en å merke seg på en fellesstart. Så har man også Andrew Musgrave som har vært på pallen i klassisk i år, tsjekkeren Michal Novak som er en brukbar allrounder og som av og til gjør meget bra løp, Antoine Cyr fra Canada som er en bra feltløper, samt Jens Burman og Theo Schely, som begge var topp ti på femmila i VM. Schelys landsmenn Hugo Lapalus og Clement Parisse er kanskje også to som kan gjøre det OK med absolutt fullklaff. Det kan muligens også tyske Friedrich Moch, men han hadde nok helst ønsket seg skøyting.


Slik gikk det i 2022:

Sprint fristil, kvinner:
1. Jonna Sundling 🇸🇪
2. Emma Ribom 🇸🇪
3. Maja Dahlqvist 🇸🇪
4. Jessie Diggins 🇺🇸
5. Anamarija Lampic 🇸🇮
6. Natalia Nepryaeva 🏳

Sprint fristil, menn:
1. Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴
2. Lucas Chanavat 🇫🇷
3. Sindre Bjørnestad Skar 🇳🇴
4. Håvard Solås Taugbøl 🇳🇴
5. Gleb Retivykh 🏳
6. Qiang Wang 🇨🇳

10 km klassisk, kvinner:
1. Therese Johaug 🇳🇴
2. Natalia Nepryaeva 🏳 +1.2
3. Krista Pärmäkoski 🇫🇮 +16.5
4. Kerttu Niskanen 🇫🇮 +37.7
5. Jonna Sundling 🇸🇪 +40.7
6. Ebba Andersson 🇸🇪 +57.2

15 km klassisk, menn:
1. Iivo Niskanen 🇫🇮
2. Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴 +17.6
3. William Poromaa 🇸🇪 +18.0
4. Alexey Chervotkin 🏳 +22.0
5. Alexander Bolshunov 🏳 +24.4
6. Martin Løwstrøm Nyenget 🇳🇴 +34.9


Verdenscupene sammenlagt:

Totalt, kvinner:
► Show Spoiler
Sprint, kvinner:
► Show Spoiler
Distanse, kvinner:
► Show Spoiler
Totalt, menn:
► Show Spoiler
Sprint, menn:
► Show Spoiler
Distanse, menn:
► Show Spoiler

TV3/Viaplays sendeskjema:

Alt sendes på TV3. For de som heller foretrekker NRK, kan det også nevnes at de sender på radio samtlige dager.

Fredag 24. mars:
14:00-14:20: Viaplay Vinter
14:20-15:20: Lagsprint, prologer
15:20-15:50: Viaplay Vinter
15:50-16:55: Lagsprint, finaler

Lørdag 25. mars:
10:15-10:30: Viaplay Vinter
10:30-11:30: Sprint, prologer
11:30-12:00: Viaplay Vinter
13:00-14:45: Sprint, finaler

Søndag 26. mars:
10:30-11:00: Viaplay Vinter
11:00-12:00: Fellesstart, kvinner
12:00-12:45: Viaplay Vinter
12:45-13:40: Fellesstart, menn


Andre nyttige lenker:

Startlister og resultater:
Kan finnes her

Arrangørens hjemmeside:
Kan finnes her

Løypeprofil:
Kan finnes her (side 10 og 11)

Værmelding (fra yr.no):
Fredag: +3/+5 grader, skyet (meldt litt regn før rennet)
Lørdag: 0/+2 grader, skyet/lettskyet (skal regne en del i løpet av natten/morgenen)
Søndag: -9 grader, lettskyet - høyst uoffisielt, da dette er meldt fra klokken 10 til 15, og det i øyeblikket er meldt -1 grad og snø fra klokken 15 (også meldt noe snø på natten)


God fornøyelse!

Neptun
Innlegg: 5550

Legg inn av Neptun »

Det var litt av en trådtstart til terningskast 6, minst.
Artig å lese historiske fakta om Lahti. Utrolig at både Bjørgen og Johaug står med 6 individuelle seire hver her. Det sier litt om hvor dominante de har vært.

Jeg er litt spent på herrenes fellesstart på 20 km klassisk.
Nærmere bestemt på hvor mange av herrene som ikke er med i en samlet gruppe når det gjenstår 2-3 km. Tipper det kommer til å ryke mange staver i dette løpet - og mange kommer til å kjefte etter målgang. Det legges opp til det.

Pariteten til Ebba -og Fridas sykdommer er også interessant. Lurer på hvor de står uten konkurranser på en stund.

Antitroll

Legg inn av Antitroll »

Tusen takk for enestående tråd. Når sendingene ikke går på NRK, må jeg ha disse trådene for å orientere meg........ I Tallinn gikk jeg glipp av dameprologen.

Talisker

Legg inn av Talisker »

Imponerande trådstart.

e-lectron

Legg inn av e-lectron »

Det løpet i 1982, i den aller første verdenscupsesongen, er faktisk en av "kun" 4 ganger Norge har vunnet 5-dobbelt i kvinneklassen. Det skjedde også 2014 og 2015 i Davos, samt 2017 i Toblach. Vi har aldri klart mer enn det, selv om vi f.eks. flere ganger hadde 6 utøvere blant de 7 beste.

Russland har også vunnet 5-dobbelt eller mer fire ganger i verdenscupen i kvinneklassen, men overgikk våre jenter med 6-dobbelt i Borlänge i 2001 og 7-dobbelt i Sappada i 1994. Det er rekord i kvinneklassen. De har også vunnet 5-dobbelt to ganger i herreklassen (under Tour de Ski i 2021, uten norsk deltakelse), men det er langt opp til vår 10-dobbelt nylig. 4-dobbelt russisk i Kollen i 2019 var uansett langt tyngre å fordøye.

Den eneste andre nasjonen som har klart kunststykket å vinne 4-dobbelt eller mer i verdenscupen er forøvrig Tyskland, som tok de 5 første plassene i herreklassen i kanadiske Vernon tilbake i 2005. Sverige har faktisk aldri vunnet 4-dobbelt i verdenscupen, men klarte det altså på kvinnesprinten nå nylig i VM. Finland tapetserte pallen 2 ganger på hjemmebane i VM i 1989, som også var med i verdenscupen, men har verken klart det før eller siden. Italia har aldri tatt de 3 første plassene, i motsetning til Tsjekkoslovakia og DDR (1 gang hver).

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Antitroll skrev: tor mar 23, 2023 7:48 pm Tusen takk for enestående tråd. Når sendingene ikke går på NRK, må jeg ha disse trådene for å orientere meg........ I Tallinn gikk jeg glipp av dameprologen.
Hvorfor bruker du ikke kenrojo og hamplenedomplenedis sin fantastiske tv-tråd?

daktari

Legg inn av daktari »

15 lag til finalen i teamsprint. 16 damelag påmeldt, derav 2 FIS lag (altså et LAT/FRA og et SLO/POL). Tja, hva skal man si om det.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

daktari skrev: fre mar 24, 2023 9:45 am 15 lag til finalen i teamsprint. 16 damelag påmeldt, derav 2 FIS lag (altså et LAT/FRA og et SLO/POL). Tja, hva skal man si om det.
At det var bra FIS endret reglene før sesongen og tillot blandingslag. Syns godt de kunne gjort det enda enklere å stille blandingslag. F.eks. ved å fjerne regelen om at løpere fra et land som stiller førstelag ikke kan inngå i blandingslag og at det kan være blandingslag med flere enn 2 nasjoner. Det siste kun aktuelt for vanlig stafett såklart.

Når det blir et problematisk høyt antall lag i stafettene kan reglene innskrenkes igjen.

daktari

Legg inn av daktari »

tartaglia2 skrev: fre mar 24, 2023 10:06 am Syns godt de kunne gjort det enda enklere å stille blandingslag. F.eks. ved å fjerne regelen om at løpere fra et land som stiller førstelag ikke kan inngå i blandingslag
Dette var jeg ikke klar over. Enig, merkelig regel.
Det jeg egentlig lurer på er om de dropper prolog hvis det kun er 15 lag (eller færre) til start?

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

daktari skrev: fre mar 24, 2023 10:13 am Det jeg egentlig lurer på er om de dropper prolog hvis det kun er 15 lag (eller færre) til start?
Var 14 lag i Livigno og de arrangerte prologen da. Den danner grunnlaget for startposisjon i finalen så er greit at den arrangeres sånn sett.

Antitroll

Legg inn av Antitroll »

netrebske skrev: fre mar 24, 2023 8:57 am
Antitroll skrev: tor mar 23, 2023 7:48 pm Tusen takk for enestående tråd. Når sendingene ikke går på NRK, må jeg ha disse trådene for å orientere meg........ I Tallinn gikk jeg glipp av dameprologen.
Hvorfor bruker du ikke kenrojo og hamplenedomplenedis sin fantastiske tv-tråd?
Takker for tipset, men jeg leter ikke etter tråder som kan være interessante, for jeg er så sær at om vinteren følger jeg kun med på langrenn, og noe friidrett om sommeren.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Antitroll skrev: fre mar 24, 2023 10:30 am
netrebske skrev: fre mar 24, 2023 8:57 am
Antitroll skrev: tor mar 23, 2023 7:48 pm Tusen takk for enestående tråd. Når sendingene ikke går på NRK, må jeg ha disse trådene for å orientere meg........ I Tallinn gikk jeg glipp av dameprologen.
Hvorfor bruker du ikke kenrojo og hamplenedomplenedis sin fantastiske tv-tråd?
Takker for tipset, men jeg leter ikke etter tråder som kan være interessante, for jeg er så sær at om vinteren følger jeg kun med på langrenn, og noe friidrett om sommeren.
Nå var nå uansett den dameprologen så rotete producert og i tillegg manglet klokka i starten, at du bare kan være glad for at du slapp å lide deg gjennom den ;)

e-lectron

Legg inn av e-lectron »

Knallsterk prolog av Julie Myhre. Leder med 7 sekunder etter at halvparten er i mål.

Edit: Slår også Sundling med nesten 2 sekunder. Du verden!

Ivaj

Legg inn av Ivaj »

Norge stora favoriter nu efter den prologen

e-lectron

Legg inn av e-lectron »

Ivaj skrev: fre mar 24, 2023 2:35 pm Norge stora favoriter nu efter den prologen
Haha! Det tror jeg nok ikke. Sikkert en del som ikke ga full gass her siden det var nesten umulig å gå glipp av finalen.

Brukeravatar
FooDog
Innlegg: 164

Legg inn av FooDog »

janesaj skrev: tor mar 23, 2023 6:58 pm
Antall seire på hver norske utøver som har vunnet:

Menn:
Bjørn Dæhlie 3
Petter Northug 3
Emil Iversen 2
Johannes Høsflot Klæbo 2
Martin Johnsrud Sundby 2
Eirik Brandsdal 1
Lars Erik Eriksen 1
Frode Estil 1
Anders Gløersen 1
Pål Golberg 1
Odd-Bjørn Hjelmeset 1
Tor Håkon Holte 1
Børre Næss 1
Kristen Skjeldal 1

Kvinner:
Marit Bjørgen 6
Therese Johaug 6
Maiken Caspersen Falla 3
Berit Aunli 1
Marit Mikkelsplass 1
Inger Helene Nybråten 1
Lahtispelen har også hatt en del norske seierherrer før W-Cup.

Fra 1960 har følgende langrennsløpere vunnet til sammen 19 ganger.

Oddvar Brå 5 ( 2 x 15 km og 3 x 50 km)
Harald Grønningen 3 ( 15 km )
Reidar Hjermstad 2 ( 1 x 15 km og 1 x 50 km )
Pål Tyldum 2 ( 1 x 15 km og 1 x 50 km )
Sverre Stensheim 1 ( 50 km )
Ole Ellefsæter 1 ( 50 km )
Gjermund Eggen 1 ( 15 km )
Ivar Formo 1 ( 15 km )
Anders Bakken 1 ( 15 km )
Lars Erik Eriksen 1 ( 50 km )
Jan Lindvall 1 ( 50 km )

Ivaj

Legg inn av Ivaj »

e-lectron skrev: fre mar 24, 2023 2:38 pm
Ivaj skrev: fre mar 24, 2023 2:35 pm Norge stora favoriter nu efter den prologen
Haha! Det tror jeg nok ikke. Sikkert en del som ikke ga full gass her siden det var nesten umulig å gå glipp av finalen.
Norge är favoriter på både stafetten och herrstafetten

e-lectron

Legg inn av e-lectron »

Kalvå sjanseløs mot Sundlings rykk, selvsagt. Helt som forventet. Raust av Skistad å unne svenskene en opptur på tampen av sesongen.

Antitroll

Legg inn av Antitroll »

e-lectron skrev: fre mar 24, 2023 4:12 pm Kalvå sjanseløs mot Sundlings rykk, selvsagt. Helt som forventet. Raust av Skistad å unne svenskene en opptur på tampen av sesongen.
Bra av Myhre. Men slett av Myrvold på siste etappe som gikk ut som nr 4.

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Svensson i garnet :P

Antitroll

Legg inn av Antitroll »

Skar må i alle fall være klar forr landslag også neste sesong

Antitroll

Legg inn av Antitroll »

Dårlig uttelling for to gode franske lag, 5. og 8. plass. De må være skuffet

Kenrojo

Legg inn av Kenrojo »

Voldsom fransk smørebom…
Kanskje bare dårlig dag på Chanavat? Og Jouve må jo åpenbart ha hatt et uhell…

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Kenrojo skrev: lør mar 25, 2023 11:12 am Voldsom fransk smørebom…
Chappaz og Jay så ut til å ha greie ski
Chanavat stivna jo voldsomt igår
Sist redigert av Sodajr den lør mar 25, 2023 11:18 am, redigert 1 gang totalt.

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

Pelle lever farlig.

Sodajr

Legg inn av Sodajr »

Hjelmeseth ute, synd :(

TheBaseline

Legg inn av TheBaseline »

Grate ute? Fantastisk. Snakk om karma etter det som skjedde i VM.

Brukeravatar
sertono
Innlegg: 4390

Legg inn av sertono »

Jeg tar tilbake noe jeg har sagt før, for jeg tror det blir veldig vanskelig for Skistad å vinne i denne løypa siden den har en så lang motbakke før det bikker nedover. Tre ganger opp denne bakken tror jeg blir litt i overkant for hardt for henne (om hun tar seg til finale) og Sundling vil ha for stort forsprang på toppen. Så denne gangen vinner nok Sundling.

netrebske
Innlegg: 4258

Legg inn av netrebske »

Sett litt på hvordan stillingen i sprintcupen ville vært om man omgjør poengene til fjorårets poengskala, så ville vi i øyeblikket hatt denne stillingen for kvinner:
1 Fandrich 628
2 Dahlqvist 611
3 Sundling 571
4 Skistad 555

Så om Skistad vinner i dag, Sundling nr 2, Dahlqvist nr 6 og Fandrich nr 10, så hadde det endt med det gamle poengsystemet endt slik:
1 Skistad 655
2 Fandrich 654
3 Sundling 651
4 Dahlqvist 651
Nå står det kun mellom Fandrich og Dahlqvist, så ikke økt spenning med nytt system her.
Dahlqvist kan altså vinne cupen uten seire, men kunne gjort det med gammel regel også. 871 - 859 i favør Fandrich nå.

Kenrojo

Legg inn av Kenrojo »

Stavås-Skistad ser ut som en million.

Så synd at denne storformen kom et par uker for sent for å ta gullet i VM.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Vintersport»