Misforstå meg rett, jeg er en stor tilhenger av norsk landbruk. Men jeg sliter med å kalle f. eks de Nortura eggfjøsene med ca. 7500 høner på 'ettårskontrakt' og ett rør inn for pellets/mel og en pallelaster ut for egg for noe annet enn 'industri'. Og noe lignende for svin. Og broiler, være det seg Ross eller Hubberten.Gårdsdattra skrev: ↑lør apr 08, 2023 3:13 pmrosmebraad skrev: ↑lør apr 08, 2023 1:48 pmEnig. Jeg er stor tilhenger av norsk landbruk og beiting. Men (både helse- og ressursmessig) så ser jeg jo hvor enormt bundet gårdene (industrifjøsene) er av energi utenifra: Dieseldrivstoff, kunstgjødsel, nær 100 % kraftfôr til kylling, egg, svin. Fint liten beitgrressandel i energimiksen dessverre. (Jeg prøver å oppasøke produsenter med mye utegange.)Gårdsdattra skrev: ↑fre apr 07, 2023 9:31 pm
De nye kostholdsrådene er ikke tilpasset norsk landbruk, og vil derfor føre til mindre selvforsørging og mer import. I et beredskapsøyemed er dette uheldig og uønsket. Med krig i Europa og en forhøyet risiko for verdenskrig, så trenger vi å være mest mulig selvforsørget av mat. Eller som Robert Mood sa det i en kronikk(jeg ikke finner igjen), bøndene skulle vært støttet av forsvarsdepartementet. Og når Norge en gang er et grasland, så er det husdyra som dominerer norsk landbruk. Det er bare slik det er.
Vi har ikke industrilandbruk i Norge, vi har relativt små familiebruk.
Klart at bøndene trenger diesel til traktorene sine, hvordan skulle de ellers fått dyrket noe på jordene sine? De trenger også en mix av naturgjødsel og kunstgjødsel enten det dyrkes gras, korn, poteter eller grønnsaker, frukt eller bær. Alle husdyr som ku, geit og sau skal gå ute minst åtte uker hver sommer. Mange har dyra ute mye lengre, mange til langt ute på høsten. Også en del gris går ute, noen har grisene på utmarksbeite. Og mange har grisene inne, det handler om hvilke arealer gårdene rår over. Høner går også mye ute, men jeg har lest om en del advarsler mot dette i perioder det er påvist fugleinfluensa blant ville fugler. Hønsa har det greit nok innendørs også.
Storfe som går ute sommer og høst derimot, uten strøm, olje eller kraftfôr eller kunstgjødsel, kun på naturbeite. Helt glimrende. Og slikt jeg bruker. (Også via Nortura.)
Ellers syns jeg det er sensasjonelt å kunne lesse opp med fløte, skinke, oster etc. på Rema. En drøm for folk før i tiden. Og ja, jeg går i bresjen for å se sammenhengen mellom oljebasert storlandbruk og stor befolkning. Kunne ikke fødd 8 mrd. på sommersæteren. Selv om det er derfra jeg ønsker melk.
PS. Leser boken 'litt som oss'. Om svin. Har lyst å besøke et svinefjøs. Meget spennende. Jeg har stor andakt for bønder og landbruk. MEN dem man setter pris på fortjener også å høre det kunden/forbrukeren ikke er enig i.