Norske friidrettstalenter - 2023 Edition

Svar
janesaj

Norske friidrettstalenter - 2023 Edition

Legg inn av janesaj »

Utendørssesongen 2023 drar i skrivende stund på flere måter i gang i morgen med mangekampstevnet Multistars i Grosseto (og Diamond League-sesongen starter allerede neste fredag), og i den anledning er det jo finfin timing å komme med en oppdatert talentliste for U23- og U20-klassene i norsk friidrett. Ettersom det har vært to innendørssesonger og en utendørssesong siden sist oppdatering, er det naturlig nok noen omveltninger på listene. Noe av det skyldes selvfølgelig at noen utøvere har blitt for gamle for sine klasser, men også at noen har utviklet seg både positivt og negativt siden forrige liste som kom i desember 2021. Og i veldig mange tilfeller er det heldigvis i positiv retning at utviklingen har forekommet.

Håper denne tråden hjelper til slik at folk får enda bedre oversikt over hva som rører seg i yngre aldersklasser her i landet. Norsk friidrett dreier seg definitivt ikke kun om Warholm og Ingebrigtsen, og noen av utøverne som nevnes i disse listene har nok absolutt ambisjoner om å bli medaljegrossister i internasjonale seniormesterskap i fremtiden, også de. Et par av U23-utøverne har jo til og med allerede begynt sankingen.

Om jeg har glemt noen opplagte er det bare å rope ut - aldri har det vært så lett å overse norske friidrettstalenter. Men tror jo de viktigste skal være på plass!

Liste for 2022 kan finnes her, så kan man jo sammenligne som man vil.

U23 (01-03):

Vil bare si dette før listen går i gang: FOR en bredde vi har i denne aldersklassen. Stiller alle disse i årets U23-EM i finske Espoo 13.-16. juli (merk kalenderne, folkens!) vil vi faktisk ha et tosifret antall medaljekandidater der. Aldri har vi vært i nærheten av noe lignende. Vi har også allerede - før utendørssesongen har startet ordentlig - over 40 utøvere som er kvalifisert for det mesterskapet etter å ha klart krav, og enda flere kan fort følge på. Det sier i grunnen det aller meste om dette gylne U23-kullet. Så kan man jo alltids diskutere rekkefølgen - i mange tilfeller var det ganske mye tvil, men dette var iallfall det jeg falt ned på til slutt.

1. Pål Haugen Lillefosse (01) - stav
Hvilket år 2022 var for Lillefosse. Skal ikke si jeg hadde avskrevet ham, men jeg trodde aldeles ikke før sesongen startet at han skulle sette norsk rekord (5.86, som nå riktig nok jo er grust av Sondre Guttormsen) og ikke minst ta EM-medalje. Sier litt at jeg hadde satt ham ned til femteplass på tilsvarende liste i fjor - han hadde stagnert noe de par forrige sesongene grunnet skader og diverse. Men det viser også hvor fort ting kan snu i friidretten, og det blir spennende å se om utviklingen fortsetter i 2023. Sesongmålet bør være å komme seg over 5.90 (og gjerne høyt oppe på det tallet), og greier han det, er det absolutt mulig å kunne kjempe om en VM-medalje (gullet blir nok vanskelig av temmelig opplagte grunner).

2. Henriette Jæger (03) - mangekamp/sprint/lengde
Skadene har dessverre radet seg opp for supertalentet Henriette Jæger de par siste sesongene, men nå får vi virkelig håpe at hun får karrieren på rett spor igjen. Etter at hun kom tilbake fra skadene litt ut i forrige sesong, satte hun alle kluter mot å delta på 400 meter i U20-VM, der hun overbeviste med ny pers 52.23, som dermed også er ny norsk juniorrekord (hun hadde jo selv den gamle med 52.52). Hun løp også 400 meter innendørs i år, hvor hun tok seg til IEM og gjorde en fin figur. 52.33 innendørs tyder på at tider godt under 52 er oppnåelig utendørs. Virker likevel som det er mangekamp som fortsatt er hovedfokuset. Interessant å se om hun kan kvalifisere seg til VM, og også hva hun kan få til om hun velger å delta i U23-EM. Og vi får også håpe at hun endelig kan få nok kontinuitet på treningen til å forbedre seg også på de korteste sprintøvelsene, der hun var i formidabel fremgang før skadene meldte seg. Jæger kommer foran mangekampkollegene Skotheim og Rooth først og fremst grunnet at hun også har ekstremkvaliteter utenom mangekamp som gjør at hun kan spesialisere seg der med tiden.

3. Sander Aae Skotheim (02) - mangekamp
Har vært i rivende utvikling de siste årene, og har tatt overgangen til seniorklassen med bravur, bedre enn noen kunne forvente. Skotheim har noen fantastisk gode enkeltøvelser i høyde og lengde og kommer seg stadig i løpsøvelsene (som var en liten svakhet tidligere) også, og i tillegg til at kastresultatene blir naturlig bedre i den alderen han er, så det ser fryktelig lovende ut. Skotheim hadde en fantastisk sesong i fjor med ny flott pers på 8298 poeng, altså over den gamle norske rekorden til Martin Roe. Han presterte også bra i EM. Innendørssesongen var om mulig enda litt bedre, og han tok jo sølv i EM i sjukamp, samt at han satte en dundrende ny norsk rekord til 6318 poeng. Det ble nok et litt hektisk fjorår med mange tikamper (fire i tallet), så det blir nok kuttet noe ned på i år, selv om vi vel håper han går tre - Götzis i sesongåpningen, så U23-EM og deretter VM til slutt (men om han står over noe, er det vel fort U23-EM som ryker). Poengmessig tror jeg at minst 8500 poeng er innen rekkevidde i år - han viste på løpsøvelsene innendørs at han nok har blitt mer eksplosiv, og det kommer han nok til å nyte godt av etterhvert.

4. Markus Rooth (01) - mangekamp
Er jo hipp som happ hvem man setter først av Skotheim og Rooth; sistnevnte havner marginalt bak grunnet at han er i kullet over og at Skotheim har gjort store fremskritt i vinter. Men det er Rooth som har norgesrekorden med 8308 poeng, som vi husker han satte i fjor. Skotheim har nok de råeste enkeltøvelsene, men Rooths store styrke er at han er enormt jevn og ikke har noen store svakheter, og det er jo en strålende egenskap å ha, siden man da fort har et stort utviklingspotensial i mange øvelser. Han konkurrerte jo mindre enn Skotheim i fjor for å forberede seg til EM, som det likevel ikke ble noe av siden han ble skadet rett i forkant. Innendørssesongen stod han helt over, kanskje for å ta igjen litt tapt trening i forbindelse med skaden. I år håper vi seniormesterskapsdebuten kommer i VM, pluss at han også forhåpentligvis er med i gullkampen i U23-EM (hvis han prioriterer det - det spørs kanskje, når vi vet hvor sparsom han er med konkurreringen). Så får vi se hvor bra han har utviklet seg - Skotheim har trolig tatt enda et par steg, så Rooth må steppe opp om han skal holde følge.

5. Simen Guttormsen (01) - stav
Guttormsen den yngre har nok vært litt bak Lillefosse og eldre bror Sondre i talent, men sakte, men sikkert har han nærmet seg, og i fjor forbedret han seg til fine 5.72. I 2023 er nok målet å passere 5.80, å komme til VM-finale (som han akkurat ikke greide i 2022), samt å ta medalje i U23-EM - alt dette kan være oppnåelig med klaff. Imidlertid har han slitt med skade i vinter og er først nå tilbake igjen i konkurranse, med forkortet tilløp. Får håpe formen kommer utover våren og sommeren. Uansett utrolig moro å følge med på stav for herrer om dagen, som plutselig er en av Norges absolutt beste øvelser, med tre mann som holder god internasjonal klasse.

6. Henrik Flåtnes (01) - lengde (tresteg)
Flåtnes er jo en veldig spennende utøver, og selv om han aldri helt fikk det løftet vi hadde håpet på i fjor, klarte han å komme seg til en EM-finale, der han oppnådde en svært respektabel sjetteplass. Ikke den beste finalen kvalitetsmessig, men likevel, det sier noe om potensialet at han ikke kom opp mot sitt beste, men likevel fikk en så fin plassering. Persen er 7.98 - i 2023 må målet være å passere 8 meter for første gang og ta opp kampen med Ingar Kiplesunds norgesrekord på 8.10. I tillegg er nok både VM-deltakelse (som han ikke greide i fjor) og U23-EM-medalje (har jo en sølvmedalje å forsvare) store mål. Kiplesund har tilsynelatende klart å komme seg litt på rett spor igjen, så Flåtnes skal få kjempe for å være Norges beste lengdehopper i år. Innendørs i vinter klarte han også å passere 16 meter i tresteg for første gang med 16.07. Kan bli spennende å se om han vurderer å doble i U23-EM, men det er nok uansett lengde som er hans soleklart beste kort også der.

7. Ingeborg Østgård (03) - mellomdistanse
Østgård er jo en utrolig spennende løper, særlig fordi hun har de skarpe avslutningene sine å spille på når hun har noenlunde friske bein. Hun forbedret også 1500-persen sin til for alderen respektable 4:09.91 og gjorde et tappert forsøk på å følge afrikanerne i U20-VM-finalen. I år er det nok fremfor alt U23-EM som er målet, men også å komme seg til VM kan nok være et oppnåelig mål om hun har gjort enda større fremskritt, selvfølgelig i tillegg til å perse både på 800 og 1500. Hun har nå sluttet som aktiv skiløper for å være løper på heltid (vel å merke ved siden av studier), og hun har også byttet bort den lokale klubben Ren-Eng med mer profesjonaliserte Tjalve, og det blir meget spennende å se hvordan dette slår ut kommende sesong. Hun stod over innendørssesongen, og da blir det interessant å etterhvert se hvor hun står. Kunne nok ha plassert henne høyere, for tror potensialet er veldig høyt når den fysiske kapasiteten også blir litt bedre, men enn så lenge landet hun på 7. plass på denne lista, bak seks utøvere som jo også har vist at de er/kan bli ekstremt gode.

8. Andrea Rooth (02) - hekk/mangekamp
En som kanskje hadde håpet på en bedre 2022-sesong enn hun fikk, er nok hekketalentet Andrea Rooth. Hun klarte ikke å forbedre korthekkpersen sin (13.11), som hun var noen hundredeler bak. Så greide hun riktig nok å senke langhekkpersen til 56.58, altså fire tideler under den gamle persen, men hun var noe ustabil på distansen og var ellers ikke under 57 sekunder. Innendørs perset hun litt både på 60 meter og 60 hekk og stort på 400 meter, så hun går en spennende sesong i møte. Målet for årets sesong må fremfor alt være å gjøre enda større fremskritt når det gjelder utendørsperser. Å satse på å klare 12-tallet på korthekk og 55-tallet på langhekk er vel et greit utgangspunkt. U23-EM er også et veldig naturlig mål, med medaljemuligheter kanskje særlig på den lengste hekkedistansen. Hun holder også fortsatt på med mangekamp, men der var hun ikke i nærheten av persen sin i fjor, så det er nok hekk som står øverst på prioriteringslisten.

9. Abdullahi Dahir Rabi (03) - langdistanse
Rabi er nok vårt største langdistansetalent bak Jakob Ingebrigtsen. Han ble født i Somalia, men kom til Norge som barn, og høsten 2021 ble han norsk statsborger, noe vi skal være veldig glad for. Han viste særlig frem talentet sitt på 10000 meter i fjor, der han jo satte en fantastisk ny europeisk juniorrekord (28:11.71). Han løp også bra på gate. Imidlertid fikk han seg en real sjokkopplevelse under terreng-EM i desember, der han var medaljefavoritt, men som mange vil huske falt om og kollapset nokså dramatisk. Det gikk heldigvis bra, og han er for lengst tilbake i trening og til og med konkurranse igjen. Også for ham blir nok hovedmålet for kommende sesong U23-EM, der han nok særlig satser hardt på 10000-meteren. Bør også kunne ha mulighet til å senke 5000-persen (13:42) ganske betraktelig. Synes for øvrig det sier noe at et slikt talent kan bli rangert på niendeplass på en slik liste (riktig nok svært subjektiv).

10. Tobias Grønstad (02) - 800 meter
Slo jo gjennom kraftig i 2021, da han løp seg ned på 1:46-tallet og etablerte seg som et nytt 800-håp. Dessverre klarte han liksom aldri å få til fulltreffet i 2022, og forble på 1:46-tallet (selv om han perset med fire tideler til 1:46.02). Det var nok en kombinasjon at han aldri riktig havnet i de rette feltene, samt at han kanskje rett og slett ikke fikk den nivåhevingen vi hadde ønsket. I år må iallfall målet være å komme seg ned på 1:45 og i tillegg helst stabilisere seg der. Og så blir det spennende å se hva han kan få til i U23-EM. Grønstad løp kun ett løp i innendørssesongen, og det var en 600 meter, og derfor blir det spennende å se hvor han står når han etterhvert åpner utendørssesongen.

11. Lotta Flatum (02) - diskos (kule)
Diskostalentet reiste litt fra venninne Rosvold i fjor, og tok rett og slett kvantesteg. Hun perset med nesten seks meter til 59.11 og var ikke langt unna å kvalifisere seg til EM via ranking. Hvis hun greier å fortsette utviklingen i år og komme seg over 60 meter, kan kanskje til og med en VM-plass være en mulighet. Er også en av medaljefavorittene til U23-EM i skrivende stund. Kan i tillegg nevnes at hun perset i kule forrige sesong til 14.88, men der er det jo fremdeles et godt stykke opp til internasjonalt nivå. Må opp et par meter til før vi kan begynne å snakke ordentlig, men det er jo uansett tydelig at det er diskos som er hovedøvelsen. I 2023 har hun åpnet sesongen fint med 56.51 i European Throwing Cup. 60-meteren er altså fort innenfor rekkevidde med noen flere konkurranser i kroppen.

12. Håvard Bentdal Ingvaldsen (02) - 400 meter
I likhet med jevngamle Grønstad, kom Ingvaldsen litt fra ingen steder i 2021 og satte norsk juniorrekord til 45.94. Den tiden greide han dessverre ikke å forbedre (hadde vel litt sykdomstrøbbel underveis), men han kom nå ned i 45.98, altså like bak pers, og han deltok i EM. Ingvaldsen kom aldri helt opp mot sitt beste i innendørssesongen, så vi får håpe han har fått ting litt mer på plass når man etterhvert kommer utendørs (og han er jo også en utpreget utendørsløper, starttreg som han er). Det blir interessant å se hva han kan varte opp med i U23-EM, der han nok i det minste er en medaljeoutsider per i dag, og så får vi se om han forbedrer seg.

13. Andreas Grimerud (03) - 400 meter
Grimerud var derimot 2022s store gjennombruddsmann på 400 meter. Plutselig løp han seg langt ned på 46-tallet til for alderen solide 46.41, snaue halvsekundet bak det Ingvaldsen gjorde på samme alder, men kanskje har han enda bedre tider inne også. Hittil i innendørssesongen 2023 har utviklingen fortsatt, og han har løpt seg ned til 46.52 innendørs, noe jeg tror tilsvarer 45-tallet utendørs. Altså en meget spennende mann å følge for utendørssesongen, spesielt i U23-EM, om han fortsetter den utviklingen han har hatt det siste drøye året.

14. Esten Hansen-Møllerud Hauen (03) - mellomdistanse
En mellomdistanseløper som er veldig i ferd med å slå gjennom. Har faktisk perset seg ned ti sekunder begge de to foregående årene på 1500 meter - først fra 4:00 til 3:50, og så på nytt i fjor til 3:40.35. Nye ti sekunder nå ville jo mildt sagt vært oppsiktsvekkende, for da er han jo i den ypperste verdenstoppen, men at han kan løpe seg litt ned på 3:30-tallet et sted er slett ikke utenkelig. I tillegg løp han seg ned tre sekunder på 800 til 1:49.79, enda et par sekunder er kanskje ikke utenkelig i 2023 om han fokuserer litt på det. Spennende navn med tanke på U23-EM også, offensiv løper som han er.

15. Maren Bakke Amundsen (03) - sprint/langsprint
Fin utvikling for sprinter Amundsen i fjor. At hun perset seg ned ett tidel på 100 meter til 11.67 er én ting, men 23.47 på 200 meter under U20-VM var litt uventet og gledelig. Forbedret seg dermed med hele halvsekundet. Lurer på om hun ikke kan ha et visst potensial på 400 meter også, så håper hun prøver seg mer der denne sesongen, ikke minst med tanke på et damelag på 4x400 i U23-EM. Kan per nå ikke se noen annen aktuell fjerdekvinne der som holder U23-alder og et visst nivå i år (altså i tillegg til Jæger, L. Ertzgaard og Rooth).

16. Abraham Sandvin Vogelsang (03) - mangekamp
Vogelsang er nok ikke et fullt så stort talent som sine eldre kolleger Rooth og Skotheim, men han kan nok også bli en meget habil tikjemper om utviklingen går riktig vei. Fikk tettet de verste "hullene" sine i 2021 og gikk da en habil juniorpoengsum, og så ødela en skade mye av fjoråret, selv om han deltok i U20-VM og gjorde en finfin innsats ut fra forutsetningene. Så er nøkkelen å unngå skader fremover, og gjør han det, bør han kunne få opp en brukbar seniorpoengsum allerede i år. Kanskje ikke 8000, men høyt på 7000-tallet bør være mulig om oppkjøringen går knirkefritt. Bør iallfall kunne kvalifisere seg til U23-EM, selv om medaljekamp er litt mye å forvente allerede i år. Om to år bør mulighetene derimot være til stede.

17. Kaja Mørch Pettersen (01) - spyd
En talentfull kaster som konverterte fra håndball til friidrett i sin tid og som viste seg som et naturtalent, men som dessverre har vært svært skadeplaget de senere sesongene. Likevel gjorde hun det såpass godt i fjor at hun opprinnelig skulle vært med i EM, men måtte dessverre kaste inn håndkleet grunnet - ja da - skade. Viste frem litt av potensialet da hun kastet 58.44 i European Throwing Cup i litt gustne forhold i fjor. Er fortsatt ung og har muligheten til å bli bra enda, men må kunne holde seg skadefri i en lengre periode for å ta det siste steget som kreves for å bli en 60-meterskaster (og helst da holde seg stabilt der).

18. Ole Jakob Høsteland Solbu (03) - mellomdistanse
En mellomdistanseløper som litt i det stille (i skyggen av Tveit og Grønstad) har tatt seg frem i terrenget, og perset seg til 1:47.03 på 800 meter i fjor. Innendørs i vinter har han gjort 1:48.12, og han kvalifiserte seg også for innendørs-EM på 800 meter. Utendørs bør målet være å forbedre seg et godt stykke ned på 1:46-tallet, noe som absolutt bør være mulig i et godt felt. Blir også interessant å se hva han kan gjøre i U23-EM, særlig om han greier å utvikle seg enda litt mer. Utgjør jo sammen med nevnte Grønstad og Sigurd Tveit (som jo går ut av U23-klassen denne sesongen) en meget spennende og talentfull 800-trio som kan presse hverandre til bedre resultater i årene fremover.

19. Andreas Ofstad Kulseng (01) - langsprint
Kom som en komet i fjor, og løp seg ned så mye som over halvannet sekund til 46.24. Sammen med Ingvaldsen, Grimerud og Bakketun kan han dermed fort utgjøre et ganske fryktinngytende stafettlag på 4x400 meter i U23-EM. Gjorde også 21.03 på 200 meter og kan kanskje være Norges neste mann på 20-tallet der - de har vi jo som kjent ikke altfor mange av nå for tiden. Målet i 2023 må vel kanskje være å perse seg ned til 45-tallet, først og fremst, samt å være med i U23-EM både individuelt og på stafett.

20. Lakeri Ertzgaard (02) - 400 meter
Yngstesøster Ertzgaard (storesøster Kaitesi som også gjorde fine fremskritt i 2022 har jo gått ut av U23-klassen nå) - datter av tidligere U23-europamester John Ertzgaard som mange kanskje husker - gjorde også fine fremskritt i fjor og løp seg ned hele halvannet sekund til 52.74, og det er jo et nivå som gjør at man virkelig kan begynne å snakke. Det gjorde også at hun kom med i EM-troppen som en del av stafettlaget på 4x400. Om hun løper seg ytterligere ned på 52-tallet og gjør en fin figur (og da kanskje helst finale) i U23-EM er hun nok veldig fornøyd med sesongen - alt bedre enn det er nok en bonus.


I vannskorpa:

Andreas Haara Bakketun (01) - 400 meter (hekk)/200 meter
Dessverre en litt skuffende fjorårssesong for Bakketun, som aldri kom seg under 47 sekunder på 400 (har 46.50 som pers fra 2021). Han klarte riktig nok å perse på 200 meter, men ikke med spesielt mye (gikk ned sju hundredeler til 21.13). Noen voldsom satsing på 400 meter hekk (der jeg tror han har størst potensial) virker det foreløpig heller ikke til å bli. Men han holder forhåpentligvis fortsatt høyt nok nivå til å kunne bidra om Norge stiller stafettlag på 4x400 i U23-EM, og så får vi også håpe at han får den individuelle utviklingen på plass igjen etterhvert, for den vinnerskallen han åpenbart besitter (klarer ofte å ta seg sammen i jevne dueller, litt Warholm-esque akkurat der) er spennende.

Moa Abounnachat Bollerød (01) - mellomdistanse
Fikk seg en opplevelse for livet da han etter noen forfall fikk plass i 1500-feltet under DL i Rabat. Der satte han også pers til 3:41.16, en ørliten forbedring av den tidligere som ble satt i 2020. Bollerød har nok ikke fått riktig den utviklingen han hadde håpet på de siste par årene (altså i seniortiden så langt), men vi får håpe de første 3:30-tidene kommer i år (altså, da snakker jeg rundt 3:38-39 - 3:30 får vi nok enn så lenge stole på Jakob for å gjøre av nordmenn).

Andrea Modin Engesæth (01) - mellom-/langdistanse/hinder
Engesæth var i en periode veldig på vei oppover, særlig på hinder, hvor hun løp under 10 minutter og hadde potensial til mer. Så var det nok litt diverse trøbbel under collegetiden i USA, og der har hun nå også tilsynelatende sluttet; iallfall er hun tilbake i en norsk treningsgruppe. Hun løp 16:00 på 5000 innendørs i desember 2021, så at potensialet er der er det ingen tvil om. Løp også fint i U23-klassen i terreng-EM, hvor hun så mer ut som sitt gamle jeg igjen. Spennende å se om hun kan utvikle seg i år. Ut fra instaen hennes synes jeg det ser ut som hun er basert i Norge igjen, hvor hun trener en del med Amalie Sæten og Malin Edland og de jentene der. Det trenger ikke å være så dumt.

Martine Hjørnevik (01) - 100 meter hekk/sprint
Hjørnevik var jo et helt fantastisk talent som yngre og ble U18-europamester på 100 meter hekk i 2018, samt at hun også tok medalje på samme øvelse i EYOF 2017. Så gikk hun opp på ny hekkehøyde, og det var da det begynte å lugge litt for bergenseren. Det spørs nok om hun noen gang blir den utøveren vi for noen år siden håpet hun skulle bli, men hun fikk et lite oppsving igjen mot slutten av forrige sesong som tente et håp, blant annet med pers 23.94 på 200 og 13.67 på korthekken, sistnevnte beste tid siden hun satte pers i 2019 (13.60). Innendørs har hun tangert persen på 60 meter hekk fra 2018, 8.36. Får vi endelig se litt fremgang fra den kanten igjen utendørs, da?

Rachel Ombeni (01) - tresteg
Har det siste året tatt store steg - bokstavelig talt - og perset seg til 13.28 innendørs i vinter. Plutselig har vi nå to OK trestegtalenter som det skal bli spennende å følge. Utendørspersen 13.00 bør også stå ganske stort for fall etterhvert. Ombeni kan sikkert gjøre en fin figur i U23-EM senere i år, selv om hun neppe er noen medaljekandidat med mindre hun tar enda flere steg til utendørssesongen.

Jacob Vaula (01) - sprint
Gjorde veldig fine fremskritt i 2022, hvor han senket 100 meter-persen med hele fire tideler til 10.46 - voldsomt på 100 meter. Blir interessant å se om han kan fortsette fremgangen i 2023, for det så ut som han muligens kunne ha enda mer inne i optimale forhold. 10.30-tallet bør ikke være noen umulighet, iallfall. Kan jo nevnes at man som oftest er i medaljekampen i U23-EM om man er på 10.2 høy eller 10.3 lav, men er jo et lite stykke dit ennå.

Kitty Friele Faye (02) - stav
Begynte å ta store steg i 2021 og perset seg da til 4.00. Stagnerte noe i 2022, men det ble fortsatt ny pers med 4.07. Så har hun innendørs i år endelig tatt det kvantespranget (bokstavelig talt) vi hadde håpet på hun skulle gjøre i fjor og vel så det, og forbedret seg til 4.30. Hun er en det kan bli ganske interessant å følge i U23-EM, og fortsetter hun utviklingen og stabiliserer seg på disse høydene er hun en mulig senior-EM-deltaker i 2024. Så fort kan det faktisk gå. Hadde jo vært morsomt om hun kunne utfordret Retzius om norgestoppen på litt sikt.

Hedda Kronstrand Kvalvåg (02) - tresteg
Kvalvåg kom jo faktisk inn på U23-lista i fjor etter et flott 2021; i 2022 stagnerte det imidlertid dessverre, og hennes årsbeste 13.15 ble satt innendørs i starten av året, og dette har da ført til at hun har blitt degradert til "vannskorpeutøver". Hun ble også skadet underveis i utendørssesongen. Så får vi se om USA-studenten greier å komme opp mot persen sin (13.33) i år.

Elisabeth Thon Rosvold (02) - diskos
Også Rosvold har vært inne på talentlistene til undertegnede tidligere, men de par siste sesongene har dessverre sett en ørliten stagnasjon i Rosvolds utvikling, særlig i forhold til diskoskollega Flatum. I fjor greide hun å øke persen sin ørlite til 53.13, mens hun i år har økt enda litt til 54.91. Det store løftet vi har ventet på i flere år virker å drøye litt fortsatt (kastet jo 52 meter allerede i 2019), men det er jo flott å se at hun allerede har forbedret seg med nesten to meter i år.

Ina Halle Haugen (03) - mellom-/langdistanse
Enda en lovende utøver som dessverre ikke greide å utvikle seg noe foregående sesong. Utendørs perset hun faktisk ikke på en eneste distanse (var ikke langt unna persene sine, men i den alderen handler det jo i det store og hele om utvikling), og da har hun vel forhåpentligvis i vinter prøvd å finne årsaken til det og gjort noe med det. Kan nok fortsatt bli bra om hun har funnet ut av ting, ung som hun fortsatt er.

Steffen Melheim (03) - diskos
Etter EYOF-sølvet for noen år siden har det dessverre vært noen litt tunge sesonger for Melheim, som ikke helt har fått ut det potensialet som nok er i ham etter at han gikk opp en vektklasse. Nå skal opp enda en vektklasse til senior, og da spørs det om han klarer den overgangen. Skal sies at fjoråret var et stort steg opp i forhold til året før, så kan være han trenger litt tid.


Andre å følge med:

Velger denne gangen å spare meg for litt arbeid ved å ikke begrunne disse (får heller eventuelt komme tilbake til det senere), men de utøverne som er nevnt her har enten vist potensial tidligere eller gjort såpass med fremgang i fjor (eller innendørssesongen i år) at de er interessante å holde øye med også fremover. Flere av disse kommer nok også til å dukke opp i U23-EM i år og kanskje til og med gjøre fine innsatser, så det sier jo litt om hvor hard kamp det er om plassene på listen.

Ibrahim Buras (01) - mellom-/langdistanse
Selma Løchen Engdahl (01) - mellomdistanse
Kristin Svendby Otervik (01) - hinder/mellom-/langdistanse
Ingrid Pernille Rismark (01) - hekk/sprint
Kristine Meinert Rød (01) - langdistanse
Grethe Tyldum (01) - mellomdistanse
Pernille Karlsen Antonsen (02) - mellomdistanse
Elea Jørstad Bock (02) - 100 meter hekk
Sara Busic (02) - mellomdistanse
Herman Ellingsen (02) - 200 meter/hekk
Siri Gamst Glittenberg (02) - kappgang
Adele Henriksen (02) - langdistanse
Jesper Lundin (02) - langdistanse/hinder
Kristoffer Sagli (02) - mellom-/langdistanse
Jonas Berggård Skåden (02) - sprint
Madelen Haaheim Sveinungsen (02) - høyde
Sigrid Alvik (03) - hinder/mellom-/langdistanse
Kenny Emi Tijani-Ajayi (03) - sprint
Maren Karlsen Bekkestad (03) - kappgang
Josefina Biernacki (03) - 100 meter hekk
Eilén Brenne (03) - mellomdistanse
Marin Stray Gautadottir (03) - 400 meter hekk
Fredrik Gullachsen (03) - 400 meter
Vebjørn Hovdejord (03) - langdistanse/hinder
Mathilde Sofie Klokseth (03) - tresteg
Mia Guldteig Lien (03) - lengde/høyde
Jørgen Evensen Lund (03) - sprint
Thomas Strønstad-Løseth (03) - 400 meter (200 meter)
Anne Gine Løvnes (03) - mellomdistanse
Sander Dybwad Mathiesen (03) - mellomdistanse
Kajsa Rooth (03) - 100 meter hekk
Aanund Tveitå (03) - lengde
Sigrid Bjørnsdatter Wahlberg (03) - mellomdistanse
Vegard Warnes (03) - hinder/langdistanse
Lillian Washington (03) - tresteg
Lisa Wilker (03) - mangekamp


Junior (04-07):

1. Malin Hoelsveen (05) - mellomdistanse (langdistanse)
Bredden på dette juniorkullet er nok ikke like god som de par-tre foregående, men toppen rommer likevel to ferske U18-europamestere som det var vanskelig å bestemme hvem som skulle havne øverst. Den som gjorde det til slutt er Malin Hoelsveen, mest på grunn av den formidable utviklingskurven hun fremviste i 2022. Hun løp seg ned tre sekunder på 800 meter til for alderen meget gode 2:03.28, og også på 1500 meter ble det en solid pers med fem sekunder, da med tiden 4:15.41. Er nok fremfor alt på disse to distansene vi får se henne også fremover, selv om hun også er habil på 3000 og sikkert blir å se der etterhvert også. Så får vi håpe hun gjør som mellomdistansekollega Østgård og etterhvert dropper langrenn for å satse løping på fulltid - det er nok som løper hun har aller størst potensial (selv om hun også for all del er en lovende langrennssprinter).

2. Bastian Elnan Aurstad (05) - 400 meter/400 meter hekk
Kunne like gjerne vært den andre gullvinneren fra sommerens U18-EM som tok topplassen, uten at det har noen stor betydning. Aurstad slo som vi husker gjennom med dunder og brak da han suste inn til sølv i NM som 16-åring i 2021, og i fjor fulgte han altså opp med gull på 400 meter hekk i U18-EM, samt en finfin pers på 400 meter med 46.79. Han har noe å gå på i hekketeknikken foreløpig, men potensialet der er jo enormt, med farten hans på flatt. Får han ordning på det i år kan vi nok se tider iallfall på 49-tallet, og da bør han jo være med i gullkamp i U20-EM. Og så får vi se om han også får pyntet på 400-persen - han gjorde for alderen sterke 47.04 innendørs i desember, så det tyder jo på at han kanskje har mer inne også utendørs etterhvert.

3. Andreas Fjeld Halvorsen (05) - mellom-/langdistanse
Ikke for det, tredjeplassen på årets liste er også et meget godt talent som vi potensielt kan få mye glede av i fremtiden. Fjeld Halvorsen har de siste par sesongene hatt store fremskritt, og hadde det ikke vært for at Nederland har fått frem et megatalent ved navn Niels Laros (merk dere navnet, dere som ikke har gjort det) som er enda litt bedre, hadde han stått igjen med to gullmedaljer i U18-EM. Det blir meget interessant å se hva han kan gjøre i sesongen som kommer - persene på hans to beste distanser 1500 og 3000 er per nå hhv. 3:44.39 og 8:06.67, og han sikter nok på de for alderen prestisjetunge grensene 3:40 og 8:00 etterhvert - spesielt førstnevnte blir kanskje litt vel hårete å håpe på allerede i år, men hvem vet med utvikling i den alderen. 13-tallet på 5000 bør i tillegg være innenfor rekkevidde, og U20-EM er selvsagt også et stort mål.

4. Embla Njerve (07) - stav
På herresiden har jo stav nærmest blitt en paradegren med full norsk kvote i hvert mesterskap, hvor man også kjemper om medaljer, mens på damesiden har vi kun Retzius på et noenlunde nivå (og riktig nok en Friele Faye forhåpentligvis på vei opp). Men bakfra kommer heldigvis et meget lovende talent i Embla Njerve. Hun forbedret persen med solide 40 centimeter i fjor, og det til for alderen meget habile 3.80 - nest høyest i verden i J15-klassen. Nå er det jo fremdeles veldig tidlig, så vi skal ikke feire noe ennå, men at det er ekstremt lovende må absolutt kunne sies. Innendørs i 2023 har hun dessuten gjort 3.90 og da økt med ytterligere ti centimeter, og er med det best i verden av utøvere født i 2007. 4 meter kan dermed fort være innenfor rekkevidde allerede i år.

5. Line Safaa Al-Saiddi (06) - 400 meter (800 meter)
Saiddi kom som et skudd i 2022 og løp seg ned nesten tre sekunder på 400 til 54.17, som også er aldersrekord. Den tiden er ekstra imponerende når man tenker på at hun er født midt i desember og ikke er langt unna å være 07-modell, og i tillegg er hun jo heller ikke akkurat av de største utøverne høydemessig. I vinter fulgte hun opp med 54.15 innendørs, altså under utendørspersen. Om hun holder seg skade- og sykdomsfri bør jo utviklingen komme nærmest automatisk i den alderen, så blir interessant å se. Fortsetter hun i samme spor bør det bli en tid langt ned på 53-tallet i løpet av sesongen. Har også 2:09 på 800 - kanskje kan hun på sikt velge å spesialisere seg der også.

6. Hannah Rebekah Murai-Ubby (07) - 400 meter/200 meter/400 meter hekk
Omtrent på nivå med Saiddi i talent har vi Hannah Rebekah Murai-Ubby, som er best på samme distanse og gjorde for alderen meget, meget habile 55.69 (delt aldersrekord) i 2022. Satte også overlegen aldersrekord på 300 meter hekk med 41.95, og er nok et håp på langhekken også om hun skulle satse på det. Hun er på sin side født sent i 2007. Ekstremt spennende utøver, høyreist og med godt steg, som også har 24.96 på 200, en tid hun bør ha gode muligheter for å senke ganske greit. Har ikke løpt noen 400-metere innendørs i år, så det blir meget interessant å se hva hun går for der utendørs etterhvert.

7. Håkon Moe Berg (06) - mellom-/langdistanse
Også en meget spennende løper, ikke minst fordi han har fulgt Fjeld Halvorsens G16-resultater ganske så nøyaktig. På 1500 har han 3:47.72, mens på 3000 er 8:13.00 foreløpig bestenotering. Så får vi se hvordan utviklingen til Moe Berg står seg i G17 - man kan jo igjen nevne Halvorsens perser på de to distansene (3:44.39 og 8:06.67) så man kan sammenligne litt om man føler for det. Så får vi se om han stiller i U20-EM eller EYOF - et spennende kort er han uansett.

8. Neo Dobson (07) - sprint
Mangler ikke på langsprinttalenter i Norge for tiden, men på kortsprint (spesielt på herresiden) er det noe dårligere stilt. Kanskje er Neo Dobson svaret. Unggutten fra Haugesund kom til friidrett fra fotball så sent som i 2021 og satte umiddelbart aldersrekorder i G14. I fjor kom han seg for første gang under 11 sekunder med 10.96, også det aldersrekord (G15), riktig nok delt med en viss Pål Haugen Lillefosse. Såpass ny som han er i friidretten kan han sikkert forbedre seg mye i tiden fremover, så det skal utvilsomt bli noe å følge med på. Kan jo nevne at aldersrekorden i G16 er 10.68 (også satt av Lillefosse). Gjorde 10.90 på en 100 meter innendørs i vinter, så med optimale forhold (og dessuten enda mer trening i kroppen) bør han ha en mulighet på den aldersrekorden.

9. Ida Andrea Breigan (04) - lengde (sprint/langsprint)
Breigan startet som sprinter og var brukbart lovende der før hun stagnerte litt. Men nå har hun funnet en ny øvelse der hun har oppnådd gode resultater i det siste, nemlig lengde. Hun smalt til med 6.29 innendørs i vinter og har med det kvalifisert seg med ganske god margin til U20-EM. Hun har kun 5.64 som pers utendørs, så den bør jo ligge an til å bli smadret når hun etterhvert begynner sesongen. Flott med et lengdetalent igjen etter at tidligere U20-VM-sølvvinner Nadia Akpana Assas karriere tydeligvis har rent ut i sanden (no pun intended, tro det eller ei). Sier vel for øvrig litt om 04-kullet - som jo er eldste juniorklasse i år - at Breigan er eneste derfra i topp 20 (de har dog noen i vannskorpa).

10. Ellevine Kathleen Svensen Skare (05) - spyd/diverse
Grei utvikling med juniorspydet, der hun forbedret seg 2,5 meter til 54.01 i sin siste sesong med det, og var en av medaljefavorittene i U18-EM (hvor hun dessverre mislyktes i finalen). Seniorspydet fikk hun derimot ikke noe særlig fart på. Nå har hun nok imidlertid trent mer med det og skal vel være "akklimatisert" med tanke på det, og så får vi se om hun iallfall kan passere 50 meter med det i løpet av sesongen (nåværende pers 46.88 fra så langt som to år tilbake).

11. Kristian Bråthen Børve (06) - mellom-/langdistanse/hinder
Gjorde absolutt en fin sesong i fjor, med finale på 2000 hinder i U18-EM og pers på samtlige distanser. Det ble ikke så stor forbedring på 3000, der han perset med ett sekund til 8:26, men på 1500 ble det pers 3:53 (ti sekunder forbedring), og han løp også sin første 5000, med for alderen finfine 14:34 - aldersrekord i G16 foran Jakob Ingebrigtsen, så det er jo noe å ta med seg. Enten han velger å fokusere mer på flatt eller hinder, er han absolutt en å følge med på.

12. Sebastian Berntsen (05) - lengde/sprint
Var lenge ansett som en lovende lengdehopper, men stod litt stille i utviklingen i et par år. Men i fjor våknet Berntsen for alvor, og han presterte som best da det gjaldt som mest i U18-EM. Da perset han til 7.38 og ble nummer fem i finalen, langt bedre enn rankingen han kom til mesterskapet med. Har nok ambisjoner om å komme seg over 7.50 i år. U20-EM-kravet er 7.40.

13. Simen Gløgård Stensrud (05) - mellom-/langdistanse
Var sammen med jevngamle Fjeld Halvorsen på full fart fremover i 2021 - men i motsetning til kameraten ble det en stagnasjon i utvikling i 2022, iallfall på det man kan kalle Stensruds beste distanse, 3000 meter (hvor han var så mye som ni sekunder bak persen, som er 8:14). På 800 og 1500 klarte han så vidt å perse. Men skal han henge med noenlunde, bør han i år fortsette utviklingen han var i gang med i 2021.

14. Helene Mariel Ramslien (06) - diskos (kule)
Brukbart diskostalent som stabiliserte seg på lengder godt over 40 meter i fjor og deltok i U18-EM, der hun kom til finalen. I aller siste konkurranse for året satte hun persen sin 45.90, faktisk en forbedring på over to meter. Ligger med det like bak Flatum og Rosvold på samme alder, så vil jo si at det er håp om å få en ny utøver opp mot brukbar internasjonal standard med riktig utvikling. I kule har hun forbedret seg med nesten trekvart meter til 14.72 med 3kg-kula i vinter, som lover bra med tanke på diskos utendørs.

15. Malin Søtorp Solberg (06) - mellom-/langdistanse
Er et bra talent, men har kanskje litt å bevise etter at hun ikke hadde den utviklingen vi hadde håpet på i 2022. Riktig nok forbedret hun 1500-persen ett sekund til 4:27.15, men det var vel grunn til å håpe på mer etter den fine 2021-sesongen hvor hun senket seg 18 sekunder. Så ble det heldigvis en solid pers på 3000 til 9:36. Men særlig på 1500 bør hun kunne forbedre seg litt mer i år.

16. Magnus Øyen (07) - mellom-/langdistanse
Kom veldig fint i 2022 og er etter det året høyt oppe på aldersstatistikkene gjennom alle tider i G15 både for 1500 og 3000. Han er nummer tre på 1500 med 3:57.15 - kun bak Jakob Ingebrigtsen og nevnte Fjeld Halvorsen, og han er også tre på 3000 meter med 8:29.49, bak Ingebrigtsen og Bråthen Børve. Greier han å fortsette den fine utviklingen utover?

17. Wilma Bekkemoen Torbiörnsson (07) - mellomdistanse
Var enormt på gang i innendørssesongen 2022, hvor hun fikk opp fine 4:32.91 på hennes spesialdistanse 1500 meter. Den tiden klarte hun imidlertid aldri å slå utendørs - mulig at det var en skade eller noe sykdom inne i bildet, for hun slet midtveis i sesongen, men utendørsperset til 4:33.44 i sitt siste løp for sesongen i slutten av august. I år bør målet være å komme seg godt under 4:30 om sesongoppkjøringen har vært skadefri. Gjorde 4:30.11 på 1500 innendørs, så får vi se om hun klarer å utvikle seg bedre utendørs denne gangen.

18. Andrea Nygård Vie (06) - hinder/mellomdistanse
Fin innsats i U18-EM med femteplass på 2000 hinder. Persen på den distansen er 6:45.07. Brukbar 1500-pers med 4:30 også, men det er nok fremfor alt hinder som blir hovedøvelsen fremover. Kommer vel kanskje til å prøve seg på 3000 hinder for første gang når sesongen dras igang, men skulle vel tro at det er 2000 hinder i EYOF som er hovedmålet.

19. Dina Rosenvinge Aasen (06) - sprint
Har tatt store steg i vinter og markerte seg med å stabilisere seg på tider rundt 7.50 på 60 meter innendørs, som er delt sjuendeplass på europastatistikken i U18-klassen. Gjorde 7.49 som best (forbedring på 23 hundredeler fra 2022), og med det blir det veldig interessant å se hva hun har å by på utendørs. Er tidelet bak aldersrekorden til Helene Rønningen, men for eksempel likt med Ezinne Okparaebo og fire hundredeler bak Henriette Jæger i J17, så absolutt en utøver å holde et øye med. Bør kunne gå et stykke ned på 11-tallet på 100 meter i år.

20. Emiliano Storm Røgeberg-Ortiz (06) - hekk/sprint
Gutten med det kuleste navnet på lista er også et allsidig sprinttalent som særlig er lovende på hekkedistansene. Satte i vinter aldersrekord på 60 meter hekk innendørs for G17 med 7.89, og endte med det topp 15 i verden i aldersklassen for denne innendørssesongen. Senket seg med et halvt sekund fra 2022, så det er en spennende utvikling. Gjorde også 39.97 på 300 meter hekk tilbake i G15, så han kan nok ha potensial på den lengste hekkedistansen også etterhvert. Tipper det er korthekken i EYOF som er årets hovedmål.

I vannskorpa:

Lovise Skarbøvik Andresen (04) - 100 meter hekk
Senket persen med vanvittige sju tideler i fjor, til 13.74, og var i semifinale i U20-VM. Så får vi se om utviklingen fortsetter eller om det blir stagnasjon - er jo ikke alltid like lett å følge opp en slik forbedring.

Hedvig Kallåk (04) - høyde
Har som sagt tidligere vært litt buzz rundt Kallåk helt siden hun hoppet 1.67 innendørs som 13-åring i 2018. Fem år senere har ikke det definitive gjennombruddet kommet, men hun tar små steg hele tiden, og i fjor perset hun til 1.79. 1.80 bør dermed på flere måter være et ekstra stort mål i år, siden det også er identisk med U20-EM-kravet. Og kan hun komme noen centimeter over, ville jo det vært en fin bonus.

Thea Charlotte Knutsen (04) - hinder/mellomdistanse
Kom nærmest fra ingen steder i 2021 og etablerte seg som et av Norges store hinderhåp. Så må vel nesten noe ha skjedd (skade eller sykdom), for Knutsen var plutselig en skygge av seg selv i fjor, og fra 10:20 i 2021 gikk hun opp til 10:46 i 2022. Vi får håpe hun får formen på rett kjøl igjen i år.

Philip Andreas Kubon (04) - stav
Hadde en meget fin 2022-sesong der han forbedret persen sin med så mye som en halv meter, fra 4.70 til 5.20, og han ble belønnet med plass i U20-VM-troppen. 5.15 innendørs i vinter. Fremdeles et stykke opp til godt internasjonalt nivå med det, selvfølgelig, men skulle han ta enda et steg og for eksempel komme opp mot 5.40 i år, så nærmer det seg jo.

Benjamin Olsen (04) - mellomdistanse
Hadde et fint løft i 2021, klarte ikke helt å følge opp i fjor, tross at han kom med i troppen til U20-VM (uten å markere seg noe større der). 1500-persen ble forbedret noen tideler til 3:47.93, mens 800-persen på 1:50.52 ikke ble forbedret overhodet. Røk ut i forsøket på 1500 i U20-VM. Håper nok på større forbedring i 2023.

Brage Arumairasa (05) - diskos
Forbedret seg stort med 1,5kg-diskosen (56.92) og kvalifiserte seg til U18-EM - der han dessverre underpresterte litt i kvalifiseringen og røk ut. Spennende å se hva han kan få til nå som han går én vektklasse opp. Skal kanskje ikke vente de helt store lengdene første året, men verdt å holde øye med.

Eric Christopher Becklund (05) - spyd
Var nesten et sjokk da ukjente Becklund i april i fjor perset med nesten 14 meter med juniorspydet til 72.10, hvilket er en habil lengde i den klassen. Skulle da også vise seg at han aldri kom opp mot det igjen resten av sesongen, og lengste etter det ble 65 meter. Kom til finalen i U18-EM, ble desidert sist der. Men absolutt verdt å nevne i denne seksjonen. Skal i år opp til seniorvekt på spydet, og det er det jo alltid interessant å se hvordan utøverne takler.

Marte Hovland (05) - mellom-/langdistanse
OK talent som dessverre ikke forbedret seg på sin beste distanse 1500 meter i år, men som deltok i U20-EM og kom seg til finalen der. Persen er 4:25.72 - håpet er at hun iallfall greier å krype seg nærmere ned mot 4:20 i løpet av sesongen. Hvem vet, dersom det skulle komme et boost i utvikling, det skjer jo hele tiden i junioralder.

Alexander Skrede (05) - sprint
Brukbart sprinttalent som var nede på 10.79 på 100 meter med bittelitt for mye medvind allerede i 2021. Fikk ikke det store løftet man hadde håpet på i fjor, da 10.95 ble stående som beste tid. I vinter har han imidlertid kommet seg på rett spor igjen og perset til 6.92 på 60 meter og 10.80 på 100 meter innendørs. Interessant å se om han kan forbedre seg ytterligere når man nå kommer utendørs. U20-EM-kravet på 100 meter på 10.65 kan nevnes.

Jonathan Hertwig-Ødegaard (05) - mangekamp/110 meter hekk/diverse
Gikk en stund før han kom igang med fjorårssesongen, og "rakk" egentlig bare å kvale til hekk i U18-EM. Der gjorde han det bra med semifinale og ny pers 14.03 (91 cm/U18-hekker). Har alltid sett på ham som mer av en mangekjemper, men blir jo spennende å se hva han prioriterer fra start av i år etter de gode hekkeresultatene i fjor. Skal uansett opp til juniorredskaper (som tilsier 99 cm i hekk).

Nora Eikeng (06) - stav
Lillesøsteren til mangekjemper Ida Eikeng har tatt store steg det siste året, og i vinter har hun forbedret persen til 3.78 i sin øvelse stav. Er jo året eldre enn stavkollega Njerve (som i tillegg har hoppet 12 centimeter høyere), så hun må nok regnes som et noe mindre talent, men har hatt fin utvikling. I likhet med Njerve blir det spennende å se om hun kan klare (eller i det minste nærme seg) 4 meter i løpet av året.

Even Elias Grannes Pedersen (06) - sprint/hekk
Interessant utøver som har brukbare resultater å vise til på flere øvelser. Har 10.99 som pers på 100 meter og 37.84 på 300 meter hekk som kanskje de beste, og er også habil på 200 og korthekk. Perset til 8.03 på 60 meter hekk innendørs. Føles som en utøver med uforløst potensial til å forbedre seg en del, spennende å se om han slår ut i full blomst i år.

Susanne Tveit Amundsen (07) - mangekamp/hekk
Viste seg i 2022 som et finfint mangekamptalent gjennom å gjøre 5019 poeng med juniorredskapene i sjukamp - riktig nok litt over 300 poeng bak det Henriette Jæger gjorde på samme alder, men nå vet vi jo hvilket talent Jæger er, så det er absolutt ingen skam. Har denne sesongen og neste som yngre junior også, så bør være muligheter for å forbedre den summen ganske betraktelig. Har også noen fine enkeltresultater, som 43.55 og 66.70 på 300 og 400 hekk. Brukbare perser i tresteg og diskos også for alderen. Verdt å følge med på.

Sondre Strande Omland (07) - mellom-/langdistanse
Enda et av disse lovende mellom- og langdistansetalentene vi skal holde et øye med. Aller mest imponerende var kanskje 15:02 på 5000, nest best i G15 gjennom alle tider, bak Sondre Nordstad Moen. Han gjorde også 4:00 på 1500 og bør vel da kunne komme seg godt ned på 3:50-tallet om alt går som det skal i 2023. 8:35 på 3000 er også en grei tid for alderen.

Andre å følge med:

Interessante utøvere som kan bli å se i internasjonale juniormesterskap i år om de opprettholder utviklingen eller tar noen steg til (noen er også allerede kvalifisert), eller som generelt er interessante for fremtiden.

Håkon Hansesæter (04) - diskos
Hanna Emilie Hjeltnes (04) - kule/diskos
Øystein Solheim Hytten (04) - slegge
Sondre Jahren (04) - mangekamp/diskos/diverse
Maiken Homlung Prøitz (04) - mellomdistanse
Anna Marie Nordengen Sirevåg (04) - mellom-/langdistanse/hinder
Oliver Tollefsen (04) - sprint
Henrik From Vesterlid (04) - kule
Mathias Vanem Aas (04) - mellom-/langdistanse/hinder
Sara Guttormsen (05) - stav
Selma Ims (05) - lengde/100 meter hekk/sprint
Jamila Isman (05) - mangekamp/100 meter hekk
Sindre Strønstad-Løseth (05) - 400 meter
Inga Rabben Reimers (05) - spyd
Simen Johan Teigstad (05) - mangekamp
Johannes Sandvik Bø (06) - mellom-/langdistanse/hinder
Dagfinn Gjerstad (06) - mellom-/langdistanse
Lea Alise Gundersen (06) - 100 meter hekk
Alma Kolberg Hakonardottir (06) - langdistanse
Jacob Sederholm Hoff (06) - kule
Sunniva Indahl (06) - hekk/mangekamp
Selma Skisaker (06) - mellomdistanse
Mari Skraastad (06) - langhekk/langsprint
Sondre Svarholt (06) - mellomdistanse
Christian Wright (06) - sprint
Markus Le Fjeld (07) - sprint/diverse
Åsmund Sunde Førde (07) - mellomdistanse
Oda Rosland Gjerstad (07) - mellom-/langdistanse
Oda Asdal Hansen (07) - 100 meter hekk
Nora Jakobsen (07) - mellomdistanse
Sondre Søgård Lehmann (07) - mellomdistanse
Ida Ramslien (07) - diskos/slegge
Elias Solheim Sollid (07) - sprint

Ytterligere interessante utøvere født fra 08 og nedover som det kan være verdt å holde et øye med (men som det er for tidlig å sette opp på selve lista):

Endre Hartvedt Haugen (08) - mellom-/langdistanse
Sondre Haukanes (08) - hinder/mellomdistanse
Sigve Holten (08) - kule/slegge/diskos
Bjørnar Risa Taksdal (08) - mellomdistanse
Per August Halle Haugen (09) - langdistanse
Emma Louise Rolstad (09) - stav/tresteg
Håvard Solvold Sætre (09) - slegge
Lotte Koubova Tangen (09) - sprint
Nora Johanne Lystad (10) - sprint

Hudsucker

Legg inn av Hudsucker »

Fantastisk oversikt, innsats, entusiasme og formidlerglede, Janesaj. Det er bare å takke, nok en gang.

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

Her er det mange navn å følge med på. Herlig oversikt janesaj.

daktari

Legg inn av daktari »

janesaj skrev: fre apr 28, 2023 5:32 pm 7. Håkon Moe Berg (06) - mellom-/langdistanse
Også en meget spennende løper, ikke minst fordi han har fulgt Fjeld Halvorsens G16-resultater ganske så nøyaktig. På 1500 har han 3:47.72, mens på 3000 er 8:13.00 foreløpig bestenotering. Så får vi se hvordan utviklingen til Moe Berg står seg i G17 - man kan jo igjen nevne Halvorsens perser på de to distansene (3:44.39 og 8:06.67) så man kan sammenligne litt om man føler for det. Så får vi se om han stiller i U20-EM eller EYOF - et spennende kort er han uansett.

16. Magnus Øyen (07) - mellom-/langdistanse
Kom veldig fint i 2022 og er etter det året høyt oppe på aldersstatistikkene gjennom alle tider i G15 både for 1500 og 3000. Han er nummer tre på 1500 med 3:57.15 - kun bak Jakob Ingebrigtsen og nevnte Fjeld Halvorsen, og han er også tre på 3000 meter med 8:29.49, bak Ingebrigtsen og Bråthen Børve. Greier han å fortsette den fine utviklingen utover?
https://www.friidrett.no/k/sor-trondela ... -for-alle/
På 3000m imponerte ungguttene mest. Det ble seier og solid pers på Håkon Moe Berg fra Kyrksæterøra med tiden 8:01.78, kun 1sek bak aldersrekorden til Jakob Ingebrigtsen. På femteplass fulgte 16 år gamle Magnus Øyen opp med aldersrekord i gutter 16 år med tiden 8:10.07, som også er ny klubbrekord i Rindal IL.

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

Christopher Ekene Nordlie (07) med 10.89 på 100 meter i dag. Riktignok med hyggelig vind (1.8), men det er sjelden at en 16-åring ser 10-tallet i Norge. Aldersrekorden har Pål Haugen Lillefosse med 10.68.

janesaj

Legg inn av janesaj »

oddvar_kjempebra skrev: lør jun 03, 2023 4:10 pm Christopher Ekene Nordlie (07) med 10.89 på 100 meter i dag. Riktignok med hyggelig vind (1.8), men det er sjelden at en 16-åring ser 10-tallet i Norge. Aldersrekorden har Pål Haugen Lillefosse med 10.68.
Og faktisk 10.77/+1.2 i finalen litt senere, altså bare ni hundredeler bak aldersrekorden til Lillefosse. Godt under EYOF-kravet (10.90) er det også. Hadde ham vel på talentlisten under interessante utøvere i fjor, men mangelen på konkurranser da gjorde vel at jeg glemte ham litt i år. Nesten så Neo Dobson skal få jobbe litt for å være beste 07-modell på sprint i år. Han har vel fortsatt ikke gjort sesongdebut.

For øvrig gjorde Elias Solheim Sollid, som er samme årgang som Nordlie, 11.00 i samme løp.

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

janesaj skrev: lør jun 03, 2023 4:44 pm
oddvar_kjempebra skrev: lør jun 03, 2023 4:10 pm Christopher Ekene Nordlie (07) med 10.89 på 100 meter i dag. Riktignok med hyggelig vind (1.8), men det er sjelden at en 16-åring ser 10-tallet i Norge. Aldersrekorden har Pål Haugen Lillefosse med 10.68.
Og faktisk 10.77/+1.2 i finalen litt senere, altså bare ni hundredeler bak aldersrekorden til Lillefosse. Godt under EYOF-kravet (10.90) er det også. Hadde ham vel på talentlisten under interessante utøvere i fjor, men mangelen på konkurranser da gjorde vel at jeg glemte ham litt i år. Nesten så Neo Dobson skal få jobbe litt for å være beste 07-modell på sprint i år. Han har vel fortsatt ikke gjort sesongdebut.

For øvrig gjorde Elias Solheim Sollid, som er samme årgang som Nordlie, 11.00 i samme løp.
Solid årgang med andre ord.
Nordlie var vel skadet nesten hele fjorårssesongen så ikke så rart at han forsvant litt.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Even Elias Grannes Pedersen med meget solide 13.62/+0.8 på 110 meter hekk i G17 i Tjalvelekene i dag. Aldersrekord med over to tideler og går inn topp fem i U18-klassen i Europa i år. Emiliano Storm Røgeberg-Ortiz for øvrig med 14.18 i samme løp og også godt under EYOF-kravet (14.40).

anbessa

Legg inn av anbessa »

Jeg får følge opp de trønderske stortalentene.
1500m på Jessheim i kveld. 16-årige Magnus Øyen dundrer inn til 3.49.37 fjerde beste tid i aldersklassen i Norge gjennom tidene, hhv 1 og 2 sekund bak de to foran, Fjeld Halvorsen og Moe Berg. Jakob naturligvis overlegent best der med 3.42.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Ser ut som vi har begynt å ta talentpraten (iallfall blant de som for øyeblikket ikke er verdenstalenter) her inne, og det er jo kanskje like greit :)

Jacob Sederholm Hoff (06) med 18.79 i kule i Trondheimslekene i dag. Ser man bort fra en russer, er han nummer fem i Europa i U18 så langt i år med det. Avanserer ingen plasseringer på den norske gjennom tidene-listen i G17, siden han allerede var nummer tre bak Marcus Thomsen (20.71) og Sven Martin Skagestad (19.05) der med sin tidligere pers 18.12, men nærmer seg jo iallfall Skagestad en del.

Et annet fint resultat i Trondheimslekene er Hannah Rebekah Murai-Ubby (07) med 5.98 i lengde. Hun har vi jo hittil fremfor alt sett på som et løpstalent, men her viser hun at hun kan ha en fremtid som lengdehopper også. Tar altså EYOF-kravet (5.90) og er bare to centimeter unna å bli tidenes sjuende norske J16-utøver over 6 meter. Aldersrekorden innehas av Oda Utsi Onstad med 6.31.

JohnTiger

Legg inn av JohnTiger »

12. Håvard Bentdal Ingvaldsen (02) - 400 meter
I likhet med jevngamle Grønstad, kom Ingvaldsen litt fra ingen steder i 2021 og satte norsk juniorrekord til 45.94. Den tiden greide han dessverre ikke å forbedre (hadde vel litt sykdomstrøbbel underveis), men han kom nå ned i 45.98, altså like bak pers, og han deltok i EM. Ingvaldsen kom aldri helt opp mot sitt beste i innendørssesongen, så vi får håpe han har fått ting litt mer på plass når man etterhvert kommer utendørs (og han er jo også en utpreget utendørsløper, starttreg som han er). Det blir interessant å se hva han kan varte opp med i U23-EM, der han nok i det minste er en medaljeoutsider per i dag, og så får vi se om han forbedrer seg.


Forbedre seg må vi neste si at han har gjort :-)

janesaj

Legg inn av janesaj »

JohnTiger skrev: tor jun 15, 2023 10:50 pm 12. Håvard Bentdal Ingvaldsen (02) - 400 meter
I likhet med jevngamle Grønstad, kom Ingvaldsen litt fra ingen steder i 2021 og satte norsk juniorrekord til 45.94. Den tiden greide han dessverre ikke å forbedre (hadde vel litt sykdomstrøbbel underveis), men han kom nå ned i 45.98, altså like bak pers, og han deltok i EM. Ingvaldsen kom aldri helt opp mot sitt beste i innendørssesongen, så vi får håpe han har fått ting litt mer på plass når man etterhvert kommer utendørs (og han er jo også en utpreget utendørsløper, starttreg som han er). Det blir interessant å se hva han kan varte opp med i U23-EM, der han nok i det minste er en medaljeoutsider per i dag, og så får vi se om han forbedrer seg.


Forbedre seg må vi neste si at han har gjort :-)
Ja, rått løp av Håvard i dag. Avanserte definitivt mange plasseringer på denne lista med det :D Trodde ikke han hadde norsk rekord inne allerede nå, men desto mer gledelig. For øvrig mange på lista som har tatt store steg i år. Og vi skal definitivt ikke ser bort fra at det kommer flere, med den medgangsbølgen som norsk friidrett rir på nå.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Et resultat fra Tyrvinglekene man ikke så helt komme er Anthony Ommundsen Johnsen (07) som hoppet 2.08 i høyde og tangerer aldersrekorden for G16. Også godt over EYOF-kravet. Ellers fine resultater på 200 av sprinttalentene Elias Solheim Sollid og Christopher Ekene Nordlie (begge 07) med hhv. 21.94 og 22.00, begge under EYOF-kravet, og hele tre jenter i Hannah Rebekah Murai-Ubby (07), Mari Skraastad (06) og Susanne Tveit Amundsen (07) klarte EYOF-kravet på langhekken (Murai-Ubby best av dem med 61.33). Sondre Strande Omland (07) med 8:22.94 og under både U20-EM- og EYOF-krav.

janesaj

Legg inn av janesaj »

janesaj skrev: søn jun 04, 2023 2:59 pm Even Elias Grannes Pedersen med meget solide 13.62/+0.8 på 110 meter hekk i G17 i Tjalvelekene i dag. Aldersrekord med over to tideler og går inn topp fem i U18-klassen i Europa i år. Emiliano Storm Røgeberg-Ortiz for øvrig med 14.18 i samme løp og også godt under EYOF-kravet (14.40).
13.49w/+2.2 av Grannes Pedersen under Veidekkelekene i dag. Synd at det dessverre var bittelitt for mye vind til at det godkjennes som pers og ny aldersrekord. Men det bekrefter iallfall at det første løpet ikke var noe blaff.

For øvrig tok Malin Hoelsveen U20-EM-kravet på 400 meter med ny solid pers 54.82 i samme stevne. Hun har dermed tatt U20-EM-krav på alle distanser fra 400 til 3000 meter.

janesaj

Legg inn av janesaj »

janesaj skrev: lør jun 10, 2023 6:03 pm Jacob Sederholm Hoff (06) med 18.79 i kule i Trondheimslekene i dag. Ser man bort fra en russer, er han nummer fem i Europa i U18 så langt i år med det. Avanserer ingen plasseringer på den norske gjennom tidene-listen i G17, siden han allerede var nummer tre bak Marcus Thomsen (20.71) og Sven Martin Skagestad (19.05) der med sin tidligere pers 18.12, men nærmer seg jo iallfall Skagestad en del.
Sederholm Hoff med solide 19.75 og dermed stor pers i Världsungdomsspelen i dag. Går opp på andreplass i G17 gjennom tidene bak Thomsen og er tilbake i topp fem i U18-klassen i Europa i år med det (hadde falt ned et par plasser siden sist; han er nummer fire om man ser bort fra den samme russeren). Er også nummer sju på verdensbasis.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Friidrett»