Side 2 av 2

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: fre jun 02, 2023 10:20 am
av izzet2015
Neptun skrev: tor jun 01, 2023 11:15 pm Får fremdeles dårlige minner om lungemos, blodpudding, lever i brunsaus og sild i barndommen.
Innmat :(
Vi bruker det fremdeles, nesten fast middag en dag i uken. Blodpudding er en sikker vinner. Kan variere med tilbehør.

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: fre jun 02, 2023 10:39 am
av Glycinello
Neptun skrev: tor jun 01, 2023 11:15 pm Får fremdeles dårlige minner om lungemos, blodpudding, lever i brunsaus og sild i barndommen.
Innmat :(
Lungemos er jeg ikke veldig glad i, men blodpudding, lever og sild syns jeg er godt selv om det ikke blir spist ofte.

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: fre jun 02, 2023 10:46 am
av pfrog567
izzet2015 skrev: tor jun 01, 2023 10:25 am Hvilket tilbehør er best til blodpudding? Og synes folk at lungemos er en kulinarisk opplevelse?
Sukker på skivene av blodpudding. Og knuste poteter blandet sammen med lungemos som oppvarmes. Det vokste jeg opp med :) Nam nam :)

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: fre jun 02, 2023 10:51 am
av Bjonte
izzet2015 skrev: tor jun 01, 2023 10:25 am Hvilket tilbehør er best til blodpudding? Og synes folk at lungemos er en kulinarisk opplevelse?
Slakterirester kalte min mor det. Hun kunne aldri fordra lungemos etter å ha jobbet i slaktebutikk som ung.

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: fre jun 02, 2023 11:30 am
av izzet2015
Foretrekker folk kokt eller stekt lever?

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: fre jun 02, 2023 5:07 pm
av Predatorgnu
Bjonte skrev: fre jun 02, 2023 10:51 am
izzet2015 skrev: tor jun 01, 2023 10:25 am Hvilket tilbehør er best til blodpudding? Og synes folk at lungemos er en kulinarisk opplevelse?
Slakterirester kalte min mor det. Hun kunne aldri fordra lungemos etter å ha jobbet i slaktebutikk som ung.
Min far drakk ikke vann en lengre periode, etter å ha studert springvann i mikroskop.

Jeg fikk en gang som barn, på setertur, servert melke, rogn og lever fra ørret. Spiste litt lever, men fiskesæd, liksom.. Nei, takk. Men hadde jeg ikke sett og visst, hvem vet. Øya og magen er nært forbundet, via viljen.

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: fre jun 02, 2023 5:11 pm
av Knaberaps
Bare ordene lungemos og blodpudding får det til å vrenge seg. Har smakt begge deler en eneste gang, og det er mange år siden. Det holdt med det. Det klinger like dårlig i ørene som gallestappe eller tarmgrøt.

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: fre jun 02, 2023 5:12 pm
av Predatorgnu
izzet2015 skrev: fre jun 02, 2023 11:30 am Foretrekker folk kokt eller stekt lever?
Levergryte kan være veldig godt, men ikke for ofte. Det kan bli noen gassleveranser med distinkt odør. Dessuten gidder jeg ikke bale med disse hinnen og trevlene, må være renskåret.

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: fre jun 02, 2023 5:36 pm
av Gårdsdattra
LeSorcier skrev: tor jun 01, 2023 5:44 pm Man har noen merkelige matvaner ute på bygda. Jeg kan virkelig ikke fatte at noen bestemmer seg for blodpudding eller lungemos til middag. Man lever én gang, og da velger i hvert fall jeg å kose meg når det kommer til mat. En frossenpizza er aldri feil!

Tidligere kunne bøndene slakte selv og da var det en selvfølge at man brukte det meste på dyret. Slaktedagen var det bare å glede seg til middag, da vanket det innmathakk av hjerter og brissel, eller stekte hjerter. Begge deler fantastisk godt. Så ble det kokt blodpølser, som vi spiste oppstekt med stekt flesk, sirup og poteter til.. Blodpannekaker sto også mer enn gjerne på menyen, med stekt flesk, sirup og kokte poteter til. Lungemos brukte vi aldri så det har jeg aldri smakt.
Lever kjøper jeg iblant og steker som biff med løk og salat til. Nydelig og billig mat, og det er mye sunnere og bedre enn frossenpizza som knapt kan kalles mat.

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: fre jun 02, 2023 7:03 pm
av Predatorgnu
Gårdsdattra skrev: fre jun 02, 2023 5:36 pm
LeSorcier skrev: tor jun 01, 2023 5:44 pm Man har noen merkelige matvaner ute på bygda. Jeg kan virkelig ikke fatte at noen bestemmer seg for blodpudding eller lungemos til middag. Man lever én gang, og da velger i hvert fall jeg å kose meg når det kommer til mat. En frossenpizza er aldri feil!

Tidligere kunne bøndene slakte selv og da var det en selvfølge at man brukte det meste på dyret. Slaktedagen var det bare å glede seg til middag, da vanket det innmathakk av hjerter og brissel, eller stekte hjerter. Begge deler fantastisk godt. Så ble det kokt blodpølser, som vi spiste oppstekt med stekt flesk, sirup og poteter til.. Blodpannekaker sto også mer enn gjerne på menyen, med stekt flesk, sirup og kokte poteter til. Lungemos brukte vi aldri så det har jeg aldri smakt.
Lever kjøper jeg iblant og steker som biff med løk og salat til. Nydelig og billig mat, og det er mye sunnere og bedre enn frossenpizza som knapt kan kalles mat.
Hjerte har jeg vært nysgjerrig på.
Det er jo en muskel, men er det seigt og tungtygd, siden det jobber kronisk?

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: fre jun 02, 2023 8:20 pm
av Gårdsdattra
Predatorgnu skrev: fre jun 02, 2023 7:03 pm
Gårdsdattra skrev: fre jun 02, 2023 5:36 pm
LeSorcier skrev: tor jun 01, 2023 5:44 pm Man har noen merkelige matvaner ute på bygda. Jeg kan virkelig ikke fatte at noen bestemmer seg for blodpudding eller lungemos til middag. Man lever én gang, og da velger i hvert fall jeg å kose meg når det kommer til mat. En frossenpizza er aldri feil!

Tidligere kunne bøndene slakte selv og da var det en selvfølge at man brukte det meste på dyret. Slaktedagen var det bare å glede seg til middag, da vanket det innmathakk av hjerter og brissel, eller stekte hjerter. Begge deler fantastisk godt. Så ble det kokt blodpølser, som vi spiste oppstekt med stekt flesk, sirup og poteter til.. Blodpannekaker sto også mer enn gjerne på menyen, med stekt flesk, sirup og kokte poteter til. Lungemos brukte vi aldri så det har jeg aldri smakt.
Lever kjøper jeg iblant og steker som biff med løk og salat til. Nydelig og billig mat, og det er mye sunnere og bedre enn frossenpizza som knapt kan kalles mat.
Hjerte har jeg vært nysgjerrig på.
Det er jo en muskel, men er det seigt og tungtygd, siden det jobber kronisk?


Ettersom jeg spiste det som barn så var det nok ikke seigt. Men det hadde en litt annen konsistent enn kjøtt, som jeg kunne ha problemer med å tygge da jeg var lita, selv om kjøttet var mørt.

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: søn jun 04, 2023 7:47 pm
av Rexwiller
Fir variasjonens skyld kan man tilsette aspik i lungemosen og lage lungepudding. Server gjerne med pommes frites og brunsaus.

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: søn jun 18, 2023 9:21 am
av Predatorgnu
Rexwiller skrev: søn jun 04, 2023 7:47 pm Fir variasjonens skyld kan man tilsette aspik i lungemosen og lage lungepudding. Server gjerne med pommes frites og brunsaus.
Mandag: Lungepudding
Tirsdag: Blodpudding
Onsdag: Nyrepudding
Torsdag: Sildepudding
Fredag: Skilsmisse
Lørdag: Biff

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: søn jun 18, 2023 10:10 am
av izzet2015
For mange er blodpudding festmåltid. Tenk på harde 40 og 50 årene. Da kunne man ikke være kresen. Ble mange lungemos middager på 60-tallet.

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: søn jun 18, 2023 12:54 pm
av Rexwiller
Min besteforeldre spiste lungemos bortimot hver dag under de harde 60-årene. På søndager var det ekstra stas for da vanket det kald lungepudding og hardkokte kråkeegg som pålegg på barkeknekkebrødet.

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: tor jun 22, 2023 4:47 pm
av izzet2015
Er det greit med majones på ei skive med sild? Eller blir det rart?

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: ons jun 28, 2023 11:16 pm
av Gårdsdattra
Rexwiller skrev: søn jun 18, 2023 12:54 pm Min besteforeldre spiste lungemos bortimot hver dag under de harde 60-årene. På søndager var det ekstra stas for da vanket det kald lungepudding og hardkokte kråkeegg som pålegg på barkeknekkebrødet.



De harde 60-årene? Jeg opplevde ikke de årene som fattigslige, på ingen måte. Vi hadde det vi trengte, mat på bordet og tak over hodet, just slik i dag, og rikelig med bursdagsgaver og julegaver til oss unger, det hendte jeg fikk fjorten gaver.
Dog hadde vi ikke behov for sydenreiser og ferier i eksotiske land, men dette var det ingen som savnet. Så vi unger på den tid savnet ikke noe vi ikke visste om eller hadde behov for.
Og unger pr i dag har ikke andre behov enn vi hadde den gang.
Mat hadde vi mer enn nok av. Mange kjøpte en smågris de fôret opp i skjulet og slaktet til jul, det ble mye mat. Gårdbrukere byttet mye mat mot gårdsarbeid, slik som potetopptaking.
Vi hadde det bra på sekstitallet. Svært bra.

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: tor jun 29, 2023 10:26 am
av izzet2015
Noen har både blodpudding og lungemos til middag flere ganger i uka. Men det var vel mest i de harde 60-åra, da var det smalhans hos mange. Vi hadde gele en gang i året. Det var tøft å vokse opp da.

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: tor jun 29, 2023 10:39 am
av Predatorgnu
izzet2015 skrev: tor jun 29, 2023 10:26 am Noen har både blodpudding og lungemos til middag flere ganger i uka. Men det var vel mest i de harde 60-åra, da var det smalhans hos mange. Vi hadde gele en gang i året. Det var tøft å vokse opp da.
:D
Spiste dere flere ganger i uken?
Nei du, vi spiste annenhver uke - på søndager. Den ene søndagen var det lunger, den andre mos.
Julaften var stas, da var det blodpudding laget av myggen vi hadde fanget på sommeren. :roll:

Re: Blodpudding og Lungemos.

Lagt inn: tor jun 29, 2023 1:09 pm
av izzet2015
Predatorgnu skrev: tor jun 29, 2023 10:39 am
izzet2015 skrev: tor jun 29, 2023 10:26 am Noen har både blodpudding og lungemos til middag flere ganger i uka. Men det var vel mest i de harde 60-åra, da var det smalhans hos mange. Vi hadde gele en gang i året. Det var tøft å vokse opp da.
:D
Spiste dere flere ganger i uken?
Nei du, vi spiste annenhver uke - på søndager. Den ene søndagen var det lunger, den andre mos.
Julaften var stas, da var det blodpudding laget av myggen vi hadde fanget på sommeren. :roll:
Hjemme hos oss (60-tallet) hadde vi blodpudding minst tre dager i uka. Det var tider det. Det skulle ungdom i dag fått opplevd. Da tenker jeg det hadde blitt ramaskrik.